فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 7 (پاییز 1391)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 7 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل مشکینی، کیمیا قاسمی صفحات 1-11

    تمرکز قدرت سیاسی و اقتصادی باعث تمرکز امکانات و ایجاد فضاهای فرهنگی خاص در برخی از مناطق می شود و تعداد زیادی از مناطق دیگر از امکانات فرهنگی محروم می مانند، این بدان معناست که از پتانسیل های موجود آن ها نیز استفاده نمی شود. توزیع متعادل، فقط به معنای دادن امکانات و فضاهای فرهنگی نیست، بلکه معنای وسیع تر آن استفاده از توان بالقوه ی مناطق محروم نیز هست، چرا که به هر جهت برخی از مناطق توان بالقوه ی فرهنگی را دارند که تاکنون از آن ها استفاده نشده است و این عدم استفاده، خود به معنای عدم تعادل است. هدف از این پژوهش سطح بندی شهرستان های استان زنجان از بعد توسعه فرهنگی است. جامعه آماری شامل، 7 شهرستان از توابع استان زنجان می باشد. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات و داده ها از روش کتابخانه ای اسنادی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش TOPSIS استفاده شده است. معیارهای مورد استفاده در سطح بندی گزینه ها، با استفاده از روش مقایسات زوجی (AHP) وزن دهی شده است. نتایج حاصل از این پژوهش، بیانگر آن است که بین شهرستان های استان زنجان، از نظر بهره مندی از فضاها و امکانات فرهنگی تفاوت چشم گیری وجود دارد؛ به گونه ای که شهرستان های زنجان و ماهنشان، از بالاترین رتبه و شهرستان های خدابنده و ایجرود با اختلاف زیادی نسبت به دیگر شهرستان های استان از کمترین رتبه از نظر شاخص های فرهنگی بر اساس مدل تاپسیس برخوردارند.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، مدل TOPSIS، زنجان
  • مهدی کرمی دهکردی، امیرحسین علی بیگی صفحات 13-24
    یکی از محورهای اصلی توسعه در روستاها فناوری اطلاعات و ارتباطات بوده و این خود، ابزاری است که می تواند برای توسعه دسترسی روستاییان به خدمات عمومی (مخابرات، پست، بهداشت، اطلاع رسانی و...) مورد استفاده قرار گیرد. هدف از مطالعه حاضر شناسایی و تدوین شاخص های اثربخشی دفاتر فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) روستایی و سپس اندازه گیری و تحلیل آن از دیدگاه روستائیان شهرستان کرمانشاه می باشد، تا اینکه میزان اثربخشی دفاتر ICT روستایی در این منطقه شناسایی شده و در نهایت به این مساله پی برده شود که میزان اثربخشی این دفاتر در شهرستان کرمانشاه در بخش های مختلف چگونه بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه روستاییان سرپرست خانوار روستاهای دارای دفتر ICT روستایی شهرستان کرمانشاه (6218N=) که تعداد 367 سرپرست خانوار براساس جدول بارتلت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و همچنین متخصصین در حوزه ی ICT روستایی (شناسایی 11 متخصص با استفاده از تکنیک گلوله برفی) در شهرستان کرمانشاه بود. نتایج به دست آمده شامل دو مرحله کلی می باشد که در ابتدا به شناسایی و تدوین شاخص های اثربخشی (با بهره گیری از تکنیک دلفی و بررسی دیدگاه متخصصین این حوزه در شهرستان کرمانشاه) پرداخته شد و سپس میزان اثربخشی دفاتر فاوای روستایی با توجه به شاخص های تدوین شده از دیدگاه روستائیان شهرستان کرمانشاه مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج نشان داد، بخش های مربوط به خدمات پست و پست بانک در حد متوسط، بخش های مربوط به بازاریابی الکترونیکی و کوتاه کردن دست واسطه ها، اشتغال زایی و ارائه اخبار و اطلاعات در حد ضعیف، بخش خدمات مربوط به مخابرات (واگذاری خطوط تلفن) در حد خوب و در سایر شاخص ها، میزان اثربخشی در حد متوسط ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، روستا، اثربخشی، تکنیک دلفی، کرمانشاه
  • محمدحسین سرایی، مجتبی روستا، امیر اشنویی صفحات 25-38
    یکی از عرصه هایی که زندگی روزمره را بازنمایی می کند و قدرت و مقاومت را در زندگی انسان ها به نمایش می گذارد، عرصه فراغت است. اوقات فراعت و نحوه گذران آن از مباحث تازه ای است که پس از انقلاب صنعتی و رشد صنایع و فناوری، توجه محققین را برانگیخته است. هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر میزان اوقات فراغت در شهر مشهد است. در این تحقیق، رابطه میان متغیرهای زمینه ای (جنسیت)، طبقه اجتماعی و سرمایه اجتماعی شهروندان مشهدی با میزان گذران اوقات فراغتشان مورد سنجش قرار گرفت. روش تحقیق، پیمایشی از طریق ابزار پرسشنامه خودساخته می باشد. شیوه نمونه گیری، سهمیه ای است. بر این اساس منطقه هشت مشهد با جامعه آماری166270 نفر انتخاب و پرسشنامه ها به تعداد 383 خانوار توزیع شده است. برای آزمون متغیرهای تحقیق با استفاده از نرم افزار آماریSpss و آزمون آماره t، لون، رگرسیون رابطه ی متغیرها مورد سنجش قرار گرفت. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیات نشان می دهد میزان رضایت از گذران اوقات فراغت بر میزان گذران اوقات فراغت اثر مثبت دارد، سرمایه اجتماعی تاثیری مثبت بر میزان گذران اوقات فراغت دارد، طبقه اجتماعی فرد اثر مثبتی بر میزان گذران اوقات فراغت دارد. همچنین میزان گذران اوقات فراغت در بین مردان و زنان متفاوت است. نهایتا نتایج تحقیق بیان می کند که طبقات مختلف جامعه از سرمایه اجتماعی یکسان برخوردار نیستند و سطح برخورداری افراد در طبقات اجتماعی و اقتصادی جامعه، بر نوع رفتار افراد جامعه تاثیرگذار است و با توجه به اینکه اوقات فراغت نوعی رفتار تلقی می شود، میزان بهره مندی از سرمایه اجتماعی بر مشارکت افراد در فعالیت های فراغتی موثر است.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، سرمایه اجتماعی، طبقه اجتماعی، شهروندان، مشهد
  • سمیه عیدی، حشمت الله سعدی، غلامحسین حسینی نیا صفحات 39-51
    تعاونی ها به دنبال آن هستند که با ارتقاء سطح کیفی فعالیت ها و اصلاح ساختارها، برتری خود را نسبت به تعاونی های دیگر حفظ نمایند. در این فراگرد علاوه بر ایجاد رضامندی در ارباب رجوع، منافع مادی و معنوی خود را ارتقاء می دهند. تحلیل علل و عوامل برتری در تعاونی ها می تواند زمینه را برای رشد و بالندگی اقتصادی اجتماعی بخش تعاون فراهم سازد. تحقیق حاضر، با هدف کلی واکاوی عوامل موثر بر موفقیت تعاونی های برتر استان چهارمحال و بختیاری، به روش توصیفی، همبستگی و پیمایشی انجام شده است. مطالعه حاضر به روش پرسشنامه ای انجام شده است، تعداد نمونه ها 120 نفر از اعضا تعاونی های برتر استان می باشند. در تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از نرم افزار آماری spss/16 بهره گرفته شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داده است که از بین عوامل مختلف 5 عامل کلیدی مشارکت پذیری، سیاست های دولت، همکاری تعاونی ها با سازمان ها و اتحادیه ها، کارآفرینی و تفاهم اعضا در مجمع 08/81 درصد واریانس عوامل موثر بر موفقیت تعاونی ها را تبیین نمودند. همچنبن نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان داد که 5 عامل فوق 9/86 درصد از تغییرات متغیر وابسته تحقیق را تبیین نمودند. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده مشارکت پذیری اعضا، آموزش و اطلاع رسانی به اعضا، کارآفرینی و مدیریت خوب از جمله عوامل موثر بر موفقیت تعاونی هامی باشند.
    کلیدواژگان: تعاون، تعاونی های برتر، مشارکت، موفقیت تعاونی ها، چهارمحال و بختیاری
  • مهدی نیک سرشت، فضیله دادور خانی، شاه بختی رستمی، معصومه شوهانی نژاد صفحات 53-64
    توجه به عدالت فضایی و برنامه هایی که امکانات و خدمات را عادلانه در مناطق مختلف توزیع نماید در یک برنامه ریزی می تواند به ایجاد عدالت کمک کند. در این میان مراکز شهری کوچک، رابطه ارگانیک جامعه شهری-روستایی را تقویت و زمینه های توسعه را به فضاهای روستایی انتقال می دهد. هدف از این تحقیق تحلیل و سنجش نحوه ی تاثیر کارکردهای خدماتی شهر سرابله در توسعه روستاهای پیرامونی، پراکندگی فضایی جمعیت و منابع در ناحیه و موقعیت سکونتگاه های روستایی می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی است و بر روش توصیفی – تحلیلی تکیه دارد. داده های مربوطه بر اساس کار میدانی و کتابخانه ای گرد آوری شده است و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بوده است. جامعه آماری شامل تمامی سرپرست خانوارهای روستاهای مورد مطالعه پیرامون شهر سرابله (2714 نفر سرپرست خانوار) می باشد و حجم نمونه با استفاده از روش کوکران معادل 287 نفر بدست آمده است. سوالات پرسشنامه محقق ساخته و با توجه به برآورد متغیرها درباره ی موضوع به صورت بسته و باز طراحی شده است. یافته های تحقیق با تجزیه و تحلیل مدل اسکالوگرام گاتمن و شاخص موریس مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج تحقیق مشخص می کند که: شهر «سرابله» اثرات مستقیمی بر روی توسعه روستاها داشته است و موجب افزایش درآمد، مشارکت جمعی، انگیزه ماندگاری و امید به زندگی در روستاها شده است. مدل ها نیز نشان می دهند که مرکزیت، نقش غالب را در ارائه خدمات روستایی ایفا می کند به طوری که توسعه یافته ترین روستاها مراکز دهستان ها می باشند.
    کلیدواژگان: شهرهای کوچک، خدمات، توسعه روستایی، سرابله، شیروان و چرداول
  • حسین حاتمی نژاد، حجت حاتمی نژاد، نیر فارابی اصل، مجتبی ثابت کوشکی نیان، فاطمه فوادی صفحات 65-75
    احساس امنیت یکی از نیازهای روحی انسان و از مهم ترین شاخص های کیفیت فضا است. رویداد جرایم از نظر مکان، زمان و نحوه شکل گیری همیشه تصادفی نیست، بلکه اغلب تا حدی به ساختار و ویژگی های محل جرم بستگی دارد. همانطور که مجازات مجرم و بزهکار یک ضرورت اجتماعی است، پیشگیری از جرم نیز یک الزام بحساب می آید. هدف از انجام این پژوهش بررسی و سنجش نحوه اثرگذاری بافت های نامناسب و فرسوده شهر مشهد بر وقوع جرم می باشد. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است، که برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و اسنادی کمک گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که پهنه های مذکور به لحاظ فراوانی وقوع بسیاری از جرایم به نسبت جمعیت، بالاترین رتبه را در شهر مشهد به خود اختصاص داده اند. مناطق دارای بافت ناکارآمد و حاشیه ای نسبت به کل مشهد، در جرایم سرقت، مواد مخدر و اعتیاد رتبه اول را دارند، که این امر نشان از بالابودن میزان جرم و بزه در این مناطق دارد. جرایمی که در پهنه های مورد مطالعه به وقوع می پیوندد، به لحاظ میزان اهمیت و شدت (میزان مجازات)، نسبت به جرایم رخ داده در سایر مناطق شهر در رتبه ی بالاتری قرار دارند. همچنین با تقسیم ویژگی های اصلی پهنه های اسکان غیر رسمی در مشهد به سه دسته کالبدی، جمعیتی و اجتماعی و با تکیه بر نظریه های ارایه شده درباره انحرافات اجتماعی و رابطه مجرم و مکان، می توان علل بالا بودن میزان جرم در این بافت ها را عوامل کالبدی، جمعیتی و اجتماعی خاص این پهنه های فضایی در شهر مشهد دانست.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، بافت فرسوده، پیشگیری از جرم، کالبد شهر، مشهد
  • فاطمه فیروزی، حسین نگارش، محمود خسروی صفحات 77-91
    پیش بینی فرایندهای آب و هوایی ابزار مناسبی در اختیار مدیران حوضه های مختلف قرار می دهد، تا با در نظر گرفتن این پیش بینی ها، سیاست های آینده را در جهت بهینه نمودن صرف هزینه ها و امکانات بهره وری حداکثر طرح ریزی کنند. پیش بینی بارش برای اهداف مختلفی نظیر برآورد سیلاب، خشکسالی، مدیریت حوضه آبریز، کشاورزی و... دارای اهمیت بسیاری است. هدف این تحقیق مدل سازی و پیش بینی بارش در ایستگاه های مورد مطالعه استان فارس و بررسی روند بارش در این ایستگاه ها می باشد. مقطع زمانی مورد مطالعه یک دوره 33 ساله است که بین سال های 1389- 1356 واقع گردیده است و ایستگاه های شیراز، آباده، فسا و لامرد را شامل می شود. در این تحقیق سه روش باکس جنکینز، تجزیه و هلت وینترز مورد استفاده قرار گرفته اند و با توجه به میزان خطای پیش بینی سه روش، مناسب ترین مدل برای پیش ینی بارش هر ایستگاه انتخاب شد و در نهایت وجود روند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده با توجه به مقایسه خطای بین سه روش، مدل مناسب برای پیش بینی بارش ایستگاه شیراز باکس جنکینز می باشد. مدل مناسب برای پیش بینی بارش ایستگاه لامرد، برای داده های ماهانه و فصلی با توجه به مربعات خطای مدل پیش بینی، روش تجزیه می باشد. پیش بینی بارش ماهانه ایستگاه آباده روش تجزیه و بارش فصلی باکس جنکینز بهترین مدل می باشد. برای پیش بینی بارش ماهانه و فصلی ایستگاه فسا با توجه به میزان خطای پیش بینی روش باکس جنکینز انتخاب شد. با بررسی روند بارش ماهانه، فصلی این چهار ایستگاه با روش من کندال و سنس استیمیتور نتایج زیر بدست آمد: روند بارش فصلی ایستگاه لامرد نشان می دهد بین چهار فصل، روند فصل پاییز در سطح اطمینان 95 درصد نزولی می باشد. در سطح اطمینان 95 درصد در فصل زمستان روند بسیار ضعیف کاهشی مشاهده می شود. فصل بهار و تابستان روند افزایشی بارش نشان می دهد. روند از نظر ماهانه نیز بررسی شد، در ماه های خرداد و تیر روند افزایشی و در ماه فروردین روند افزایشی ضعیفی مشاهده می شود و در ماه های آذر و بهمن روند کاهشی در سطح اطمینان 95 درصد وجود دارد. روند در ایستگاه شیراز در بین سری های ماهانه، فصلی فقط در سطح اطمینان 95 درصد روند کاهشی ضعیفی در بارش ماه اردیبهشت مشاهده می شود و در فصول و ماه های دیگر هیچ روندی مشاهده نشد. روند بارش در ایستگاه آباده تنها فصل زمستان دارای روند در سطح 95 درصد است که جهت روند آن کاهشی می باشد و یک روند افزایشی ضعیف در تابستان وجود دارد و بارش سایر فصول فاقد روند می باشد. در بین دوازده ماه فقط اسفند ماه است که دارای روند ضعیف کاهشی در سطح 95 درصد می باشد. در ایستگاه فسا نیز روند قابل توجه ای مشاهده نمی شود؛ تنها در ماه اسفند در سطح اطمینان 99 درصد روند نزولی در میزان بارش مشاهده می شود و سایر ماه ها و فصول هیچ گونه روند خاصی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بارش، پیش بینی روند بارش، سری زمانی، آریما، من کندال، سنس استیمیتور، فارس
  • داریوش رحیمی، محمود رنجبر دستنایی صفحات 93-108
    با توجه به اینکه گردشگری روز به روز تخصصی تر و متنوع تر می شود، شاهد هستیم که امروزه حتی سدها نیز در فهرست جاذبه های گردشگری جای گرفته و گردشگران بسیاری برای دیدار از آن ها علاقه نشان می دهند. بدین جهت امروزه کارشناسان گردشگری، برای بهره برداری از این جاذبه های انسانساخت برنامه ریزی می کنند و شاید به زودی همین واژه «گردشگری سد»یا چیزی شبیه به این، به عنوان یکی از موارد متعدد انواع گردشگری در تمام دنیا مطرح شود. رشد و توسعه سریع سدسازی در سالهای اخیر، ایران را بی بهره از این منبع جدید گردشگری نگذاشته و در چند سال گذشته سدهای بزرگی در ایران به بهره برداری رسیده اند، یکی از این سدها سد کارون 4 است که بر روی رود کارون در استان چهارمحال وبختیاری ساخته شد و در سال 1390 افتتاح گردید. در این پژوهش با تاکید بر موضوع مدیریت استراتژیک و استفاده از تکینک SWOT به عنوان یکی از تکنیک های برنامه ریزی استراتژیک، استراتژی های مناسب جهت توسعه گردشگری این سد انتخاب گردید. رویکرد این پژوهش توسعه ای و روش پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد وبرای تجزیه وتحلیل اطلاعات و تعیین وزن عوامل چهارگانه (S.W.O.T) از نظر 20 نفر از کارشناسان گردشگری استان استفاده گردید. بدین ترتیب که، ابتدا از محدوده مورده مطالعه بازدید به عمل آمد و متغیرهای مختلف محیط داخلی مورد بررسی قرار گرفت و قوت ها و ضعف های موجود شناسایی شد. سپس به منظور تعیین فرصت ها و تهدیدهای موجود، متغیرهای مختلف محیط خارجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت در نتیجه پس از مطالعات و انجام محاسبات مشخص شد: محدوده مورد مطالعه با 29 نقطه قوت و امتیاز وزنی 461/3 و 20 فرصت و امتیاز وزنی 389/3 در برابر 26 نقطه ضعف و امتیاز وزنی 227/3 و 14 تهدید و امتیاز وزنی 239/3 توانمندی های نسبتا بالایی برای توسعه گردشگری سد دارد ولی ضعف ها و تهدیدهای موجود مانع از بالفعل شدن این توانمندی ها گردیده است. درپایان برای بهبود بخشیدن و توسعه گردشگری در محدوده این سد 8 راهبرد رقابتی – تهاجمی، 6 راهبرد تنوع، 7راهبرد بازنگری و 6 راهبرد تدافعی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری سد، تکنیکSWOT، سد کارون 4
|
  • Abolfazl Meshkini, Kimia Ghasemi Pages 1-11

    In some regions, political and economic power concentration results in the concentration of facilities and the creation of special cultural spaces. However, many other regions are deprived of cultural facilities, which hinders the fulfillment of their potential. Balanced distribution not only means providing facilities and cultural spaces but also, in a broader sense, refers to reaching the cultural potential of deprived areas. Some deprived areas have cultural potential that has not been realized yet, which is considered a form of imbalanced distribution. The purpose of this study is to rank seven cities of Zanjan Province based on the cultural development indicators. The research method is descriptive-analytical. To collect and analyze the data, the document library method and the TOPSIS model, respectively, were used. The criteria used to rank the cities were weighted using the Analytical Hierarchy Process. The results indicated that there were significant differences between the cities of Zanjan Province in the use of cultural spaces and facilities. Based on the TOPSIS analysis, the cities of Mahneshan and Zanjan have the highest rank in terms of cultural indicators and the cities of Khodabande and Ijrood are by far the most deprived cities in Zanjan Province.

    Keywords: Cultural Development, Cultural indicators, Zanjan Province, Multiple Criteria Decision Making, TOPSIS model
  • Pages 13-24
    One of the main element for rural development is ICT and its an instrument for rural achievements to general services (telecommunication، post، health، information and…). The main purpose of this study was to identify the effectiveness of rural ICT centers in Kermanshah Township، that finally find efficiency rural ICT in Kermanshah dstrict. Statistical population included all rural household that have an ICT center in their villages (N= 6218)، according to the Bartlet etal table، selected 367 households as a statistics sample. Beside selected 11 ICT experts with snow ball technique sampling (From central post organizations، telecommunication centers and post bank centers) in Kermanshah county. In the results، after identifying and developing indicators of effectiveness (using with Delphi technique) found the perspective of villagers from Kermanshah county a bout of effectiveness of rural ICT centers. effectiveness indicators developed with the help of villagers from the perspective of the county of Kermanshah in sectors related to post services، and post bank services were moderate، about e- marketing and off the hands of intermediaries، provide employment، news and information were in the weak، the telecommunications services sector (Telephones Line) was moderate and in other indicators، evaluation of effectiveness was moderate.
    Keywords: ICT, Rural, Effectiveness, Delphi technique, Kermanshah
  • Pages 25-38
    Leisure arena among region represent daily life، power and resistance I human life. Leisure and its properties are among novel issues have motivated researchers attention since industrial revolution and the development of industries and technologies. The object of the present study is to investigate some effective social factor on the rate of leisure in Mashhad city. The correlation between background variable (sex) social class and social capital of Mashhad citizens with the rate of their leisure has investigated in this study. The method of this study is surveying by questionnaire. The method of sampling is quota so based on this case the zone 8 of Mashhad has been selected by 166270 statistical society and the questionnaire has been distributed in the number 383 household. Study variable were measured by using spss statistical software and T statistical test، regression of variable and leavens correlation to test. Optioned results of assumption test indicate that the rate of satisfaction from spending leisured time has positive effect on leisure spending، social capital has positive effect on the leisure spending and personal social class has positive effect on leisure spending. Also the rate of leisure spending is different beetween women and men. The result of study indicate that different social class has no the same social capital and the level of person enjoyment in social economical and social classes effect on the behavior of social people. According to this case that leisure is considered as a behavior، the rate of usig social capital effects on people participation in leisure activities.
    Keywords: Leisure, Social Capital, Social Class, Citizen, Mashad
  • Pages 39-51
    The cooperatives followed that with improving the quality of the structures and، maintain its superiority over the other cooperatives. In this process، their moral and material interests to improve in addition to customer satisfaction. Analyze the reasons for the superiority of the cooperative growth and provide social and cooperative sector of the country''s economic. The study analyzed determinants of cooperative superior in Chahar Mahal Bakhtiari Province، was conducted descriptive، correlational survey. That 120 of them through two stages of have been selected for the study. In analyzing the data obtained from questionnaires spss/17 statistical software is used. Training varies according to the results of other variables can affect the success of a cooperative. Factor analysis of variables affecting the results show the superiority of the cooperative''s five key factors contributing، government policy، in cooperation with the Co and the EU، the Member of entrepreneurship and understanding The superiority of the cooperative can provide indicators of the Ministry of Cooperatives. Therefore the results of success factors are: Members participation، education and information to members، including entrepreneurial and management.
    Keywords: Premier Cooperative, Contributing, Success Cooperative, Chahar Mahal Bakhtiari Province
  • Pages 53-64
    Space and facilities planning to justice and fair services in different parts of the distribution Justice to create a plan can help. This survey is a practical and its data collected from field and librarian. The method is a questionnaire. Statistical society is included is supervisor of families in villages The study surrounding the city Sarableh (2714 individuals supervisor of families) and capacity sample is used Kokran method that 287 people and all of the questionnaire’s questions are based on variables and their relation with subject. In this survey we assessment the effect of city service of Sarableh City on the development villages، distribution of population and resources in region and position of country habitats. Research findings based on analysis Guttmann scalogram technique and Morris index models has been evaluated. The results make clear that the direct effects on the development of urban villages has Sarableh And the income، mass participation، motivation is survival and life expectancy in rural areas. The models show that the center plays dominant role in providing rural services so that the most developed villages are Rural district centers.
    Keywords: Small City, Rural Development, Development, Services, Sarableh
  • Pages 65-75
    Feeling safe is one of the most important indicators of the quality of the human and spiritual needs space. Crime event of place، time and manner of formation is not always random، but often depends partly on the structure and characteristics of the offense. As punishment for the offender and the offender is a social necessity، prevention of crime is considered a necessity. Physical factors، demographic and social space in that particular area in the city of Mashhad he said. One of the most important goals of this research is that the effect has been investigated tissues unsuitable crime. The methodology used in this study in terms of the functional and descriptive - analytical، field methods for data collection and documentation is assisted. The results of this study indicate that the zone in terms of frequency of occurrence of crime to population ratio، the highest rank in the city of Mashhad have been allocated. Ineffective tissue and peripheral areas of the city of Mashhad، the crime of theft، and drug addiction are ranked first. This shows that high rates of crime and delinquency in these areas. Crimes to occur in this area، in terms of importance and intensity (and consequently، the penalty rate) to crimes occurring in other parts of the city are higher in the rankings.
    Keywords: Social impairment, Poor texture, Crime Pprevention, Mashhad
  • Pages 77-91
    Forecasting climatic procedures provides an appropriate instrument for directors of different fields، so that by considering such for castings، they are able to plan for future policies to optimize the use of expense and productivity facilities. Forecasting precipitation is of great importance for a variety of purposes such as assessing flood، drought، managing water shred basin، agriculture and etc. The aim of the present study is to model and for cast the rain in stations in Fars province which are under investigation and to consider precipitation trend in such stations. The temporal period in this study is a 33- year period which has occurred during 1356 to 1389. This involves stations of Shiraz، Abadeh، Fasa and Lamerd. In this study three methods of Box Jenkins، decomposition and Holt Winters are used and due to the errors of forecasting in each method the most appropriate model for forecasting the precipitation in each station is chosen and finally the existence of the trend is analyzed. According to the results due to the comparison between errors of the three models، Box Jenkins is the most appropriate model for precipitation forecasting in Shiraz. For precipitation forecasting in Lamerd station for monthly- seasonal data due to the squares of the errors of forecasting، decomposition is the appropriate model. For forecasting the monthly precipitation in Abadeh station، decomposition and for seasonal precipitation Box Jenkins is the best model. For forecasting the monthly- seasonal precipitation in Fasa station، Box Jenkins was chosen due to the rate of errors in forecasting. In considering monthly- seasonal precipitation trend in these 4 stations by Mann-Kendall and Sense Estimator methods، the following results were obtained. Seasonal precipitation trend in Lamerd station shows that among the four seasons precipitation trend in fall in 95- percent reliability level is decreasing and in winter is a very weak decreasing in 95- percent reliability level. Spring and summer show increasing precipitation trend، and monthly precipitation trend was also considered i. e. in June and July increasing trend and in April a weak increasing trend is observed and there is a decreasing trend in 95- percent reliability level in December and February، and just a weak decreasing trend in 95- percent reliability level in May precipitation is observed in monthly- seasonal trend in Shiraz station and in other months and seasons no trend is observed. Precipitation trend in Abadeh station just in winter has the 95- percent reliability level trend which is decreasing and there is a weak increasing trend in summer، and other seasons lacks the trend and among the 12 months only March has weak decreasing trend in 95- percent reliability level and no significant trend is observed in Fasa station except in March in which a decreasing trend in precipitation in 95- percent reliability level is observed and in other trends and months no trend is observed.
    Keywords: Fars province, Time Sseries, Arima, Mann, Kendall, Sense Estimator, Fars
  • Pages 93-108
    Tourism is increasingly specialized and more diverse، and particular is becoming promoted to a point that seeing a Dam structure as an interesting sight (modern monument) might be enlisted in tour-catalogs and brochures. The experts in tourism are in the process of making Dams as attractive man-made sightseeing monuments by careful planning. Vary soon the term “Dam tourism” or something alike may occupy its place in tourism vocabulary worldwide. In the recent decades may new dames of various capacities have been built in Iran. Karoon 4 Dam is one of the recently constructed big Dams، which was inaugurated in 2011. This study emphases on SWOT technique as one of the strategic planning techniques fit for promoting the sightseeing of this Dam. The approach of this research is the development and the research method was descriptive – analytical and for analyzing the data and determining the weight of the four factors (SWOT) of the 20 patients were used in tourism experts. This was the first visit of the study area. Evaluated the strengths and weaknesses of different variables in the identification of the internal environment. Then، to determine the opportunities and threats in the external environment variables analyzed were. The results show that، the studied area have relatively high potentials for developing dam tourism in، Karoon 4 dam by 29 strength points and mass value of 3. 461 and 20 opportunities and mass value of 3. 389 compared with 26 weakness points and mass value of 3. 227 and 14 threats and mass value of 3. 239 Finally in order to establish tourism in the vicinity of the Dam 8 comparative-aggressive، 6 diversified، 7 reappraisal and 6 contradicting strategies are introduced
    Keywords: Tourism_Dam Tourism_SWOT_Karoon 4 dam