فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 30 (تابستان 1397)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 30 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدباقر بهشتی، پرویز محمدزاده، خلیل قاسملو * صفحات 1-14
    هماهنگی بین اهداف برنامه های توسعه در سطح کشور و در سطح مناطق بسیار مهم است. کاهش سطح اختلاف منطقه ای در موضوعات مختلف و دستیابی به اهداف توسعه متعادل و پایدار ملی، همگی در گرو حل معضلات و موانع ریشه ای تحقق مدیریت و برنامه ریزی منطقه ای است. هدف این مقاله برآورد اثرات تغییرات ساختاری تولید بر نابرابری درآمدی در بین استان های ایران است. برای انجام تحقیق، تغییرات سهم ارزش افزوده بخش های اقتصادی شامل کشاورزی، صنعت و خدمات در دوره 1379-1393 مورد بررسی قرار گرفت و فاصله درآمد سرانه هر استان با میانگین کشوری به عنوان نابرابری درآمدی مورد توجه قرار گرفت.
    نتایج برآورد مدل های رگرسیونی داده های تابلویی به روش اثرات ثابت نشان می دهد که: الف- با کاهش یک درصدی در سهم بخش کشاورزی و انتقال آن به بخش صنعت با فرض ثابت بودن سهم بخش خدمات، نابرابری درآمدی در بین استان های کشور به میزان 42/1 درصد افزایش پیدا می کند ولی با انتقال به بخش خدمات با فرض ثابت بودن سهم بخش صنعت، این نابرابری بدون تغییر باقی مانده است. ب- با کاهش یک درصدی در سهم بخش صنعت و انتقال آن به بخش کشاورزی و یا به بخش خدمات (با فرض ثابت بودن سهم بخش دیگر) نابرابری درآمدی بین استان ها به ترتیب 47/1 و 86/1 درصد کاهش پیدا می کند. ج- با کاهش یک درصدی در سهم بخش خدمات و انتقال آن به بخش صنعت با فرض ثابت بودن سهم بخش کشاورزی نابرابری درآمدی در بین استان های کشور به میزان 8/1 درصد افزایش پیدا می کند ولی با انتقال به بخش کشاورزی با فرض ثابت بودن سهم بخش صنعت، این نابرابری تغییری پیدا نمی کند.
    کلیدواژگان: تغییرات ساختاری تولید، نابرابری درآمدی، استان های ایران، داده های تابلویی
  • آیت الله کرمی*، حمید رستگاری صفحات 15-30
    به طور کلی نبود توسعه متوازن در بخش کشاورزی گریبان گیر بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می باشد. از همین رو، بررسی زمینه های عدم توازن و نابرابری توسعه این بخش اجتناب ناپذیر است. با مطالعه نقاط ضعف و قوت تک تک استان ها می توان برنامه ریزی متناسب را انجام داد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی میزان توسعه یافتگی کشاورزی استان های کشور ایران بود. سوال پژوهش این بود که سطح توسعه کشاورزی به تفکیک استان های کشور ایران به چه میزان است؟ پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت کاربردی و از منظر روش شناسی در زمره پژوهش های توصیفی- تحلیل قرار می گیرد. شیوه جمع آوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای و ابزارهای استاندارد شده در قالب فرم ها و جداول رسمی نتایج سرشماری کشاورزی 1393 بود. جامعه آماری پژوهش نیز کل استان های کشور ایران برابر با 31 استان بود. در ادامه 73 زیرشاخص در قالب 5 شاخص اصلی توسعه کشاورزی از نتایج سرشماری استخراج و پس از وزن دهی شاخص ها، با روش شبکه عصبی مصنوعی توسعه کشاورزی استان ها مورد بررسی قرار گرفت. محاسبات پژوهش با استفاده از نرم افزارهای Excel وMATLABانجام شد.یافته های سنجش سطح توسعه کشاورزی استان ها نشان داد، استان های اصفهان، تهران، مازندران به ترتیب رتبه های اول، دوم و سوم و استان های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و بوشهر رتبه های 29، 30 و 31 را به دست آوردند. گفتنی است که شاخص بهره برداری کشاورزی در دو خوشه ی 2 و 3 و شاخص خدمات زیربنایی و سایر خدمات کشاورزی در خوشه 1 بیشترین اهمیت را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج، نابرابری نسبی توسعه کشاورزی در بین استان های مورد مطالعه وجود داشت.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، نگاشت خود سازمانده، شبکه عصبی پرسپترون، ایران
  • پگاه مریدسادات*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحات 31-50
    اتخاذ سیاست های رشد محور در بخش کشاورزی، شکست این سیاست ها و شکست بازار، موجب بروز ناپایداری های اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی در این بخش و در نتیجه تاکید بر توسعه پایدار کشاورزی گردید. مبتنی بر ادبیات کارآفرینی، این شکست، منبع ایجاد فرصت های سودآوری و خلق ارزش های محیط زیستی و اجتماعی برای کارآفرینان پایدار است. در این چارچوب توسعه پایدار کارآفرینی در بخش کشاورزی دستیابی به اهداف توسعه پایدار کشاورزی به ویژه ثروت و رفاه انسان و اکوسیستم را تسهیل می نماید. دستیابی به این هدف، مستلزم شناخت راهبردهای اثر بخش بر اساس قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای هر منطقه است. هدف مقاله حاضر بر پایه تحلیل راهبردی توسعه پایدار کشاورزی با رویکرد کارآفرینانه در استان خوزستان استوار است. پژوهش حاضر پیمایشی و کاربردی است. ابزار گردآوری داده ها شامل واکاوی اسنادی، مشاهده و پرسشنامه بودند. اعتبار پرسشنامه ها توسط خبرگان دانشگاهی و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان و ادارات آن در سطح شهرستان تایید شد. پایایی آنها با آزمون آلفای کرونباخ تایید (بالاتر از 0.7) شد. جامعه آماری پژوهش حاضر خبرگان و بهره برداران زراعی استان (116656نفر) بودند. نمونه گیری خبرگان هدفمند و با روش گلوله برفی (39 نفر) انجام شد. تعداد نمونه کشاورزان با فرمول کوکران تعیین (495 نفر) و انتخاب نمونه ها در سطح روستاها به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد. طبق نتایج تحلیل سوات، راهبرد تدافعی (عوامل درونی 2.25 ؛ عوامل بیرونی 2.22) برای گذار از شرایط کنونی و رفتن به سمت شرایط مطلوب تعیین شد. در این راستا 9 راهبرد معرفی و اولویت بندی شدند. در این میان سه راهبرد اول شامل ارتقا حمایت ها و تسهیلات مالی، ارتقا ثبات اقتصادی و کاهش نااطمینانی و توسعه زیرساخت ها، بر بهبود وضعیت اقتصادی تاکید داشتند. لذا پیشنهاد می شود برای تسریع توسعه پایدار کشاورزی با رویکرد کارآفرینانه در استان خوزستان، تمرکز بر بهبود وضعیت اقتصاد کشور در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، کارآفرینی پایدار، راهبرد، استان خوزستان
  • سحر گلچینی*، اسکندر مرادی، پخشان خضرنژاد صفحات 51-66
    شاخص های کمی و کیفی مسکن یکی از کلیدی ترین ابزار سنجش توسعه در کشورها محسوب می شود. هرچند در دنیا اهمیت تحلیل شاخص مسکن و نقش آنها پذیرفته شده، اما این شاخص ها در ایران چندان مورد مطالعه و استفاده در تدوین سیاست مسکن قرار نگرفته اند. این بخش در استان کردستان نیز همانند سطح ملی، شرایط ویژه ای دارد که بررسی آن می تواند به تدوین راهبردهای مناسب برای ساماندهی این بخش منجر شود. این مقاله به منظور دستیابی به شناخت جامع از وضعیت مسکن، از طریق بررسی و ارزیابی تطبیقی در نقاط شهری استان کردستان و روند تحولات 45 ساله شاخص های کمی و کیفی مسکن در ایران می باشد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و از نوع هدف کاربردی و بر تحلیل داده های ثانویه پایه گذاری شده است. بررسی شاخص های کمی در طی دوره نشان می دهد که، شاخص های تراکم نفر در واحد مسکونی و نسبت افزایش خانوار به واحد مسکونی، استان بهتر از شاخص کشوری و سایر شاخص های متوسط اتاق در واحد مسکونی، اتاق برای هر خانوار، نفر در اتاق و خانوار در اتاق در نقاط شهری کشور روند مناسب و مطلوب تر را نسبت به استان نشان می دهد. بررسی های کیفی مسکن این استان در طی دوره، حاکی از آن است که شاخص، عمر مفید ساختمان های با کمتر از 25 سال با 56/0، دارای روند مطلوب تر از میانگین کشوری و شاخص های استفاده از مصالح بادام، با 88/0 در کشور روند مناسب تری نسبت به استان داشته اند. ضمنا میزان مالکیت نیز با 46/52 درصد نسبت به نقاط شهری کشور روند مثبتی داشته است. اما طی دوره اخیر میزان اجاره نشینی، نسبت به دوره قبل به 28/35 درصد افزایش داشته است. لذا پیش بینی می گردد که تا افق طرح، تعداد 48691 واحد مسکونی در استان کردستان و 2056099 واحد مسکونی در کشور مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: مسکن، شاخص های کمی، شاخص های کیفی، نقاط شهری، کردستان، ایران
  • حسین حاتمی نژاد، مصطفی هرایینی*، پریا علیزاده صفحات 67-76
    توسعه متعادل و هماهنگ مناطق یک پیش نیاز بسیار مهم برای حصول پایداری و پیشرفت یکپارچه کشور به شمار می رود. در حقیقت توزیع مناسب و بهینه امکانات در میان مناطق، یکی از مهم ترین عوامل جلوگیری از نابرابری ها و شکاف توسعه و توزیع فضایی مناسب جمعیت در پهنه سرزمین است. بخش فرهنگ یکی از ارکان اصلی توسعه محسوب می شود که می تواند با تامین نیازهای مادی و معنوی انسان ها سبب ارتقای کیفیت زندگی شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی و تحلیل میزان توسعه یافتگی شهرستان های استان قزوین در امکانات فرهنگی است. روش تحقیق در این بررسی توصیفی- تحلیلی بوده و جهت تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان ها، از تکنیک های ویکور، تاپسیس و پرامیتی استفاده شده است. همچنین با استفاده از روش تحلیل خوشه ای، شهرستان های استان از نظر سطح توسعه یافتگی، در 3 گروه همگن طبقه بندی شدند. در این راستا برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارهای SPSS، Excel و برای ترسیم نقشه های سطوح برخورداری شهرستان ها از نرم افزارARC GIS10 استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق شهرستان قزوین به عنوان برخوردار ترین شهرستان از لحاظ توزیع تسهیلات فرهنگی و شهرستان البرز در گروه نیمه برخوردار قرار دارند و سایر شهرستان های استان در گروه محروم شناخته شده اند. در نهایت با استفاده از شاخص ضریب پراکندگی میزان توزیع نامتعادل شاخص های منتخب پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت و بر این اساس بیشترین نابرابری در رابطه با خدمات فرهنگی به ترتیب مربوط به تعداد مساجد و حسینیه ها و تعداد کانون های فکری و پرورشی کودکان و کمترین نابرابری به ترتیب مربوط به تعداد مراکز روزنامه سراسری و تعداد سینما در سطح شهر می باشد. با توجه به نتایج پژوهش، با فاصله گرفتن از مرکز استان به ترتیب شهرستان ها، بر میزان محرومیت ازلحاظ امکانات فرهنگی افزوده می شود.
    کلیدواژگان: خدمات فرهنگی، تعادل منطقه ای، تکنیک تاپسیس، تحلیل خوشه ای، استان قزوین
  • صادق برزگر *، علی شیخ اعظمی، علیرضا یازرلو صفحات 77-88
    شبکه شهری را می توان به مفهوم فضایی، نحوه استقرار و توزیع شهرهای مختلف از لحاظ اندازه جمعیت و به مفهوم اقتصادی آن نظام مبادله و داد و ستد بین شهرها بر اساس عملکردهای پایه ای آنها دانست، که هم حاصل و هم علت بسیاری از مسائل و پدیده های شهرنشینی معاصر است. هدف این مقاله تحلیل و بررسی شبکه شهری استان مازندران می باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک آنتروپی، مدل رتبه – اندازه و نوع تعدیل یافته آن، استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحلیل و بررسی سلسله مراتب شهری استان مازندران، بیانگر حاکمیت عدم تعادل در نظام شهری و تمرکز جمعیت در چهار شهر بزرگ استان است. از طرفی دیگر بررسی سلسله مراتب شهری استان نشان داد، خط رتبه – اندازه واقعی شهرهای استان هیچگاه بر الگوی تئوریک «رتبه- اندازه» منطبق نشده است. همچنین بر اساس مدل ضریب آنتروپی می توان نتیجه گرفت که توزیع فضایی تعداد شهرها در طبقات شهری استان در سه دوره 90- 1355 کمتر از 1 بوده و نشان از عدم تعادل در شبکه شهری استان مازندران دارد. به طور کلی نتایج، نشان دهنده وجود عدم تعادل در نظام سلسله مراتبی شهرهای استان می باشد.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب شهری، نظام شهری، شبکه شهری، توزیع فضایی، استان مازندران
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • محمد راحمی، حجت مهکویی*، احمد خادم الحسینی، علی شمس الدینی صفحات 89-102
    سازماندهی سیاسی فضا یکی از مهم ترین و حساس ترین وظایف مسئولین کشورها به شمار می رود. این امر به منظور مدیریت بهینه و پایدار سرزمین و تامین امنیت و بهبود اوضاع اجتماعی اقتصادی با هدف حفظ و تداوم یکپارچگی در سطوح ملی، محلی و منطقه ای انجام می شود. تقسیمات کشوری یکی از ابزارهای مهم حکومت ها برای سازماندهی سیاسی فضای کشور به شمار می رود. عواملی مانند شاخص های علمی و قانونی، شکل حکومت و نوع رژیم سیاسی، جغرافیای قدرت و حمایت، اقلیت های اکولوژیک، محیط استراتژیک و فضاهای پیرامونی کشور و... در تقسیم فضای سرزمینی موثر است. مهم ترین عامل در تقسیمات کشوری، جمعیت و فاصله نقاط جمعیتی از یکدیگر است. از این رو در مقاله حاضر با روش کمی- تحلیلی، به بررسی حوزه نفوذ شهرها پرداخته شده است و با بررسی عامل جمعیت به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای سنجش در تقسیمات کشوری، به بررسی سازماندهی سیاسی فضای سرزمینی در شهرستان کاشان پرداخته شده است. بررسی مولفه های جمعیتی در شهرستان کاشان و دیگر شاخص های اصلی از قبیل اقتصادی، گردشگری، تاریخی نشان می دهند که در صورت تاسیس استان جدید، کاشان نسبت به سایر مراکز جمعیتی از اولویت بالاتری در جهت بهره برداری مناسب از پتانسیل جمعیت منطقه برخوردار است. نقطه جدایی کاشان نسبت به سایر شهرهای پرجمعیت بیشتر است. بیشترین فاصله از مرکز استان را کاشان با فاصله 215 کیلومتر از میان شهرهای بالای جمعیت سیصدهزارنفر دارد. حوزه نفوذ اصفهان 155 کیلومتر است بنابراین فاصله نقطه جدایی 60 کیلومتر است. سایر شهرهای استان اصفهان، نجف آباد و خمینی شهر فاصله ای کمتر از 30 کیلومتر تا اصفهان دارند. در مجموع مقایسه فاصله بر اساس جمعیت نشان می دهد که کاشان بر اساس پتانسیل جمیعتی و دوری از مرکز استان، شرایط مناسب تری برای ادعای جداشدن می تواند داشته باشد و علت اصلی آن هزینه بر بودن رفت و آمدها جهت حل مسائل اداری و مردمی به مرکز استان اصفهان است.
    کلیدواژگان: سازماندهی سیاسی فضا، کاشان، حوزه نفوذ، جمعیت، تقسیمات کشوری
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا اکبری سقالکساری*، عیسی پوررمضان صفحات 103-114
    یکی از راه های دستیابی به توسعه پایدار روستایی جهت رسیدن به استانداردهای بین المللی در تولید محصولات کشاورزی، به کارگیری صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی می باشد. از طرفی مشخص کردن اولویت های برتر مکانی برای استقرار این صنایع، یکی از عوامل مهم در برنامه ریزی جهت توسعه منطقه ای است. بدین منظور هدف از پژوهش حاضر اولویت بندی مکانی استقرار صنایع تبدیلی کشاورزی در شهرستان رشت است که دارای قطب های جمعیتی روستایی، منابع آب، اقلیم مناسب و اراضی حاصلخیز و مستعد کشاورزی می باشد. پژوهش از نظر هدف کاربردی و مبنای روش آن توصیفی– تحلیلی است. اطلاعات با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای به دست آمده و تکیه اصلی بر مستندات آماری کشور بوده است. برای تحلیل داده ها از مدل TOPSIS و جهت وزن دهی به شاخص های کشاورزی با توزیع پرسشنامه از نظرات 10 نفر از کارشناسان صنایع تبدیلی بخش کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان استفاده شده است.یافته های تحقیق نشان می دهد که از بین بخش های شهرستان رشت، بخش مرکزی با امتیاز نهایی(711/0)، به عنوان مساعدترین سایت و بخش های سنگر با امتیاز نهایی (3/0)، خمام (247/0)، خشکبیجار (21/0)، لشت نشاء (167/0) و کوچصفهان با (133/0) در اولویت های بعدی جهت استقرار صنایع مذکور قرار گرفته اند. بر این اساس، اگر سرمایه گذاری ها و طرح های صنعتی در بخش های برتر به کار برده شود نتیجه مطلوب به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: صنایع تبدیلی کشاورزی، اولویت بندی مکانی، TOPSIS، شهرستان رشت
  • صدیقه افروز *، غلامرضا جعفرنیا صفحات 115-126
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین طبیعت و فعالیت اجتماعی و ارتباط آن با رفتارهای زیست محیطی می باشد. رقابت در توسعه ی اقتصادی، کشورهای جهان را بر آن داشته است تا بدون در نظر گرفتن محیط زیست از پیشرفت های علمی و فنی که بعد از جنگ جهانی دوم در ملل صنعتی حاصل شد، نهایت بهره برداری را داشته باشند. اشتهای سیری ناپذیر انسان ها و رقابت بی پایان آنها در مالکیت و بهره وری از منابع طبیعی و حس سودجویی و فزون طلبی سرمایه داران و تولیدکنندگان بزرگ روز به روز بر معضلات و تخریب محیط زیست افزوده است. در این میان مساله محیط زیست مورد توجه بسیاری از اندیشمندان قرار گرفته است. این پژوهش با روش پیمایش و از طریق ابزار پرسشنامه انجام شده و تحلیل آن از طریق نرم افزار «آموس» صورت گرفته است. جامعه آماری کلیه شهروندان تهرانی و نمونه آماری، 384 نفر بوده که بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین متغیر ارتباط با طبیعت با رفتار زیست محیطی و فعالیت اجتماعی با رفتار زیست محیطی رابطه معنادار وجود دارد. نتایج معادلات ساختاری نشان می دهد که شاخص ریشه میانگین برابر 07/0، نسبت کای اسکوئر به درجه آزادی برابر 19/2، مقدار نسبی واریانس و کواریانس برابر 90/0 و شاخص برازش تطبیقی برابر 91/0 نشانه بررسی فعالیت اجتماعی بر رفتار زیست محیطی شهروندان تهرانی است. هم چنین شاخص برازش مقتصد نیز در این مطالعه برابر 92/0 می باشد که نشان می دهد مقدار قابل قبول است.
    کلیدواژگان: ارتباط با طبیعت، فعالیت اجتماعی، رفتار زیست محیطی، شهروندان تهران
  • بابک اجتماعی*، علی شکور، زهرا پربار صفحات 127-138
    گسترش بی رویه شهرها و در نتیجه افزایش بی رویه جمعیت شهری به ویژه در سال های اخیر موجب افزایش بیش از پیش مصرف و در نتیجه افزایش تولید انواع پسماند در مناطق شهری گردیده است. انتخاب محل دفن پسماندها یکی از مراحل مهم در مدیریت پسماندهای جامد شهری می باشد. با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی، اقتصادی و اکولوژیکی لندفیل ها، انتخاب محل دفن باید با دقت و طی یک فرایند علمی صورت گیرد. در این تحقیق به تعیین مکان مناسب دفن پسماند شهری قیر با استفاده از GIS پرداخته می شود. این تحقیق از نوع کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی می باشد. هدف آن انتخاب محلی مناسب که در آن اولا خطر برای سلامت عموم مردم در محل دفن به حداقل رسانده شود؛ ثانیا محل مورد نظر حداقل تاثیرات زیست محیطی را داشته باشد. ثالثا محل مورد نظر حداقل هزینه و بالاترین سطح خدمات را برای کاربران تسهیلات و تجهیزات فراهم کند. در این مطالعه معیارها و ضوابط انتخاب مکان های مناسب برای دفن بهداشتی پسماندها مانند خصوصیات زمین شناسی، راه های دسترسی، شیب، گسل ها، نقشه کاربری اراضی، فاصله از مراکز شهری و روستایی و... استفاده شده است. با توجه به نتایج نهایی حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی سه اولویت جهت مکان پسماند در نظر گرفته شده است. اولویت اول در 23 کیلومتری شهر قیر یعنی در فاصله 6 کیلومتری در شمال شهرک امام قرار دارد. اولویت دوم در 15 کیلومتری از این شهر یعنی در فاصله 4 کیلومتری از شمال روستای فدم قرار گرفته و بالاخره اولویت سوم در فاصله 12 کیلومتری از شهر و 5 کیلومتری در جنوب روستای آب اناری قرار دارد.
    کلیدواژگان: پسماند، مکان یابی، محل دفن، GIS، شهر قیر
  • مقاله های برگرفته از پایان نامه
  • اسماعیل رحمانی *، زهره هادیانی صفحات 139-154
    مناطق آزاد در دنیا به عنوان پنجره ای برای همگامی و هم پیوندی اقتصادی کشورها با اقتصاد جهانی، ایجاد رشد و تحول در صادرات و بهره مندی از سرمایه های داخلی و خارجی، به منظور دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی، افزایش اشتغال و انتقال فناوری ایجادشده اند. با افزایش جمعیت شهرهایی که تحت تاثیر برخی از عوامل، مانند یک منطقه آزاد تشکیل شده و گسترش می یابند، فعالیت و سرمایه گذاری به شدت توسعه یافته و نظام و سازمان کالبدی شهرها دستخوش تغییرات اساسی می گردد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی و تحلیل اثرات فیزیکی منطقه آزاد بر رشد شهر چابهار و پیامدهای این تحولات در مقطع کنونی است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی– تحلیلی است. داده های پژوهش از طریق اسناد دولتی، آمارنامه ها و تصاویر ماهواره ای جمع آوری شده اند. بنابراین، به منظور درک میزان گسترش شهر از تصاویر ماهواره ای لندست، مربوط به سال های (2014، 2001 و 1991)، در نرم افزار Envi 4.8 استفاده شده و تحولات جمعیتی شهر از سال های1390-1335 با استفاده از روش های کمی موران و هلدرن تجزیه وتحلیل شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که توسعه فیزیکی شهر چابهار و گسترش حاشیه نشینی، بر اساس تصاویر ماهواره لندست از 859 هکتار در سال 1991 به 991 هکتار در سال 2001 افزایش پیداکرده است. در سال 2014 میزان گسترش شدت بیشتری داشته و به 1646 هکتار افزایش یافته است. همچنین نتایج روش کمی هلدرن نشان می دهد که 73 درصد از رشد شهری مربوط به رشد جمعیت بوده و 27 درصد باقیمانده آن، مربوط به رشد افقی و اسپرال است. ضریب موران در سال 1390 برابر با 32/0- به دست آمده که نشان می دهد الگوی رشد چابهار در این سال، یک الگوی تصادفی بوده است.
    کلیدواژگان: منطقه آزاد، گسترش فیزیکی، سنجش از دور، موران، هلدرن، شهر چابهار
  • اکبر هاشمی فرد *، پرویز کردوانی، فریده اسدیان صفحات 146-155
    رودخانه کارون بزرگ ترین و پرآب ترین رودخانه کشور است که به علت وجود مراکز متعدد صنعتی، کشاورزی و شهرهای بزرگ در حاشیه آن، موقعیتی استراتژیک در کشور داشته و پایش بهینه کیفیت آن یک ضرورت ملی می باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش عوامل انسانی بر کیفیت آب رودخانه کارون در بازه سد گتوند تا انتهای محدوده شهرستان اهواز می باشد. بدین منظور با نمونه گیری و انجام آزمایشات لازم از آب رودخانه کارون در چهار ایستگاه پایین دست سد گتوند در بازه زمانی 1385 تا 1395، و در نظر گرفتن موقعیت منابع آلاینده ، داده های کیفی به دست آمد. سپس با استفاده از نرم افزار های اکسل و Chemistry شاخص های کیفیت آب در قالب اشکال و نمودارها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با استفاده از نرم افزارهای ARC GIS10.2 و Expert choice11 نقش عوامل موثر در کیفیت آب رودخانه کارون تحلیل فضایی گردید و در نهایت مکان های آسیب پذیر بر اساس مدل FuzzyAHP مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که علت نامطلوب شدن آب رودخانه کارون از محل تقاطع رودخانه گرگر و شطیط به بعد، روستاهای اطراف و پساب کارخانه ها و صنایع نزدیک رودخانه، کشاورزی و اتصال رودخانه دز می باشد، که فاضلاب شهرهای اطراف و به ویژه آب برگشتی از واحدهای کشت و صنعت نیشکر، به آن وارد می شود. همچنین بر اساس پهنه بندی انجام شده مشخص گردید که، 42/3863 کیلومتر مربع از محدوده مورد مطالعه از نظر آسیب پذیری نسبت به آلاینده ها، بسیار آسیب پذیر، و 34/2647 کیلومتر مربع خیلی کم در معرض آسیب پذیری مواد آلاینده قرار دارند و میزان اثر عوامل مختلف بر کیفیت آب رودخانه کارون در محل تلاقی رودخانه دز، گرگر و شطیط به سمت پایین دست تا اهواز بسیار زیاد است که نیاز به توجه ویژه برنامه ریزان امر دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، رودخانه کارون، مدل فازی AHP، سدگتوند، اهواز
|
  • Mohammad Bager Beheshti, Parviz Mohamadzadeh, Khalil Ghasemloo * Pages 1-14
    The consistency between the national development goals and the provincial development goals is highly important. The objective of this paper is to estimate the impact of production structural changes on income inequality among Iranian provinces. The research used the change of share of production sectors during years of 2000-2014 as the structural change. Meanwhile, the difference between each province's per capita income and the national per capita income was utilized as income gap among provinces. Through using a panel data regression the findings of research are as follows: By reducing the 1% share of the agricultural sector and transferring it to the industrial sector, assuming a stable service sector share, income inequality in the provinces of the country will increase by 1.42%, but with the transition to the service sector, with the assumption of a fixed share of the industry sector, this inequality remains unchanged. With a 1% reduction in the share of the industrial sector and its transfer to the agricultural sector or the service sector (assuming the share of the other part is assumed), income inequality between the provinces decreases 1.47 and 1.86%, respectively. With a one percent reduction in the share of the services sector and its transfer to the industrial sector, with the assumption of a steady share of the agricultural sector, income inequality in the provinces will increase by 1.8%, but with the transition to the service sector, with the assumption of a fixed share of the industry sector, this inequality remains unchanged.
    Keywords: Structural Changes in Production, Inequality of Income, Provinces of Iran, Panel Data
  • Ayatolah Karami *, Hamid Rastegari Pages 15-30
    In general, there is a lack of balanced development in the agricultural sector of many developing countries, including Iran. Therefore, the study of the areas of imbalances and inequalities in the development of this sector is inevitable. By studying the strengths and weaknesses of the provinces, a proper planning can be done. The purpose of this study was to identify the extent of agricultural development in the provinces of Iran. So, the research question was: What is the level of agricultural development in the provinces of Iran? The present study is descriptive-analytic in terms of applied and methodological point of view. The method of collecting information was documentary, library, and standardized tools in the form of formal tables and official results of Agricultural Census results. The statistical population of the study was all provinces of Iran (N=31). Then, 73 sub-indicators in the form of five main agricultural development indicators were extracted from the census and after weighing the indices, the artificial neural network was used to study the agricultural development of the provinces. The calculations were done using Excel and MATLAB software. The results showed that Esfahan, Tehran and Mazandaran ranked first to third respectively and Southern Khorasan, Sistan & Baluchistan and Bushehr ranked last in terms of agricultural development. It is necessary to mention that “exploitation agriculture index” in clusters 2 and 3 and “infrastructure services and other agricultural services index” in cluster 1, most importance were accounted.
    Keywords: Agricultural development, Self-Organization Map, Neural Network Perceptron, Iran
  • Pegah Moridsadat *, Abdolreza Roknoddin Eftekhari Pages 31-50
    The growth-oriented agricultural policy making and the failure of these policies and market led to the emergence of social, economic and environmental unsustainability in this sector, so sustainable agricultural development was emphasized. Based on entrepreneurial literature, this failure is the source of creating opportunities for sustainable entrepreneurs to make profitability and create environmental and social values. In this framework sustainable entrepreneurship development in agricultural sector facilitates the achievement of the goals of sustainable agricultural development, in particular the wealth and well-being of humans and ecosystems. Achieving this goal requires recognizing effective strategies based on the strengths, weaknesses, opportunities and threats of each region. Therefore, the purpose of this paper is the strategic analysis of sustainable agriculture development with an entrepreneurial approach in Khuzestan province. This is an applied and survey research. The data gathering tools were documentary analysis, observation and questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by academic experts and the specialists of the organization of jahad-agriculture in Khuzestan Province and its bureau in county level. The reliability was confirmed by Cronbach's alpha test (more than 0.7). The statistical populations of the study consisted of experts and farmers (116656 persons) in the province. Sampling of experts was done purposefully using snowball method (39 people). The sample size of farmers was determined by the Cochran formula (495 people). Selection of samples at village level was done by random stratified sampling method. According to SWOT analysis, the defensive strategy (internal factor 2.25; external factor 2.22) was determined to transition from the current to desired situation. In this regard, 9 strategies introduced and prioritized. Among these, the first three strategies, including the promotion of financial support and facilities, improving economic stability and the reduction of uncertainty and the development of infrastructure, emphasized the improvement of the economic situation. Therefore, it is recommended to focus on improving the economic situation of the country in order to accelerate the sustainable agriculture development with an entrepreneurial approach in Khuzestan province.
    Keywords: agriculture development, sustainable entrepreneurship, strategy, Khuzestan Province
  • Sahar Golchini *, Eskandar Moradi, Pakshan Khezrnezhad Pages 51-66
    One of the main evaluation tool in development of our country is, quantitative and qualitative indexes of house. However, analyses of house indexes accepted in the world, but in Iran, they haven´t studied and used to compilation of house policy. This part, in Kurdistan, like national level, has especial condition that its analysis can lead to suitable strategy for its organization. The purpose of this essay are include: Access to comprehensive recognition of house condition through comparative assessment and analysis in urban place of Kurdistan and 45 years changing process of quantitative and qualitative indexes of house in Iran with appropriate condition the method of this research is applied purpose and descriptive-analytic and establish upon analyze the secondary data. Examining the quantitative determinants during period showed that nominal density index of residential unite and Ratio of household increase to residential unit of province was better than country indicator and other indicators of average number of rooms in residential unit, room per household, number of individuals per room and number of household per room in urban areas is more appropriate and favourable than to province. Qualitative examination of residential units of this province during the period suggested that useful life index of buildings less than 25 years (=0.56) was more favourable than to country average and index of using Almond Ingredients (=0.88) in country was more appropriate than to province. Meanwhile, measure of ownership of province (52.46%) has a positive trend than to urban areas. But during 2011, measure of tenancy increased up to 35.28% compare to previous period. So it is predicted that until horizon of period¡ 48691 residential units in Kurdistan province and 2056099 residential units in country are needed.
    Keywords: Housing, quantitative indexes, qualitative indexes, urban places, Iran
  • Hosein Hataminejad, Mostafa Haraeeni *, Parya Alizade Pages 67-76
    A balanced and coordinated development of regions is an extremely important prerequisite for achieving a sustainable and uniformed progress of the country. In fact, proper and optimum distribution of facilities among different regions is among the most important factors preventing inequalities and development gap and leads to proper spatial distribution of population across the country. Culture is considered one of the main elements of development, which can improve the quality of life by satisfying the spiritual and material needs of human beings. The main goal of this research was to analyze the development level of the cities in Qazvin province regarding cultural facilities. A descriptive-analytical approach was used in this research. In order to determine the level of development in the cities, the PROMETHEE, VIKOR, and TOPSIS techniques were utilized. In addition, based on their development level, the cities were classified into three homogenous groups using cluster analysis method. The data was analyzed by SPSS and Excel software and land use maps were drawn using ARC GIS10 software. The results indicated that Qazvin and Alborz were the most privileged and semi-privileged cities of the province regarding the distribution of cultural facilities, respectively, while all other cities fell under the disadvantaged group. Finally, dispersion coefficient index was used to analyze the unbalanced distribution of the selected cultural indicators. The obtained results showed that mosques, hussainias, and institutes for the intellectual development of children had the highest unequal distribution and newsstands and movie theaters had the lowest unequal distribution. The results also indicated that the farther the cities from the capital of the province, the more deprived they were.
    Keywords: cultural services, regional balance, TOPSIS technique, cluster analysis, Qazvin province
  • Sadegh Barzegar * Pages 77-88
    The urban network can be understood as the spatial concept of how to deploy and distribute different cities in terms of population size and, in its economic sense, the system of exchange and trade between cities based on their basic functions, which is both the result of and the cause of many of the issues and phenomena Contemporary urbanization. The purpose of this paper is to analyze the urban network of Mazandaran province. The method used in this study is descriptive-analytic type. For data analysis have been used entropy technique, rank-size model and its modified type. The results of the analysis of the urban hierarchy of Mazandaran province indicate the imbalance in urban system and population concentration in the four major cities of the province. On the other hand, the study of the urban hierarchy of the province showed that the ranking line - the actual size of the cities of the city has never been matched by the theoretical model of "rank-size". Also, based on the entropy coefficient model, it can be concluded that the spatial distribution of the number of cities in the urban classes of the province was less than 1 in three periods of 1355-90, indicating an imbalance in the urban network of Mazandaran province. In general, the results indicate an imbalance in the hierarchical system of the provincial cities.
    Keywords: Urban hierarchical, Urban systems, Urban networks, Spatial distribution, Mazandaran province
  • Mohammad Rahemi, Hojat Mahkooei *, Ahmad Khadem, Ali Shamsod Dini Pages 89-102
    Organization of Space is one of the Most Important and Sensitive Political Management Duties of Officials in Neighboring States it Results. This Sustainable Land Management and Security and Socio-economic Recovery with the Aim of Maintaining Integrity at the National, Regional and Local done is done. One of the Most Important Tools for Organized Political Divisions of the Country is Governed. In Modern Times it is Possible to Factors such as Scientific and Legal Criteria, Form of Government and Political System, Geography and Protection of Minorities, Ecological, Strategic Environment and the Area Around the Country Cited The Most Important Factor in National Distribution, Population and Distance From Each other is Populated Places. Therefore, in this Paper, Quantitative Method, Study of Population and Distance Factor in Compared to other Densely Populated Cities of Iran, the political Organization of the Territory in the City of Kashan Discussed. Examination of Population in the City of Kashan and other Major Indices such as Economic, Tourism, History Shows that this City has the Potential of Becoming Province Compared to other Comparable Cities in the Country. Most are 215 km away from the Provincial Capital Kashan is Among the top Cities 300 thousand Population. So from the Point of Separation of Spheres of influence is 155 km by 60 km. Other Towns of the Province, a Distance of less than 30 km Najafabad and Khomeini Shahr to Isfahan are. as well as Provincial Capitals. Kashan Separation point is Higher than other Densely populated Cities. Compare are Based on Total population Shows that the potential population of Kashan away from the Provincial Capital, to Elemi Separation Can have Suitable Conditions. And the leading Cause of Costly Trips to Solve bureaucratic Issues and People to the Center of Isfahan.
    Keywords: Political Organization of Space, Kashan, sphere of influence, population, Country divisions
  • Zahra Akbari Saghaleksari *, Eisa Pourramzan Pages 103-114
    One of the ways to achieve sustainable rural development is to achieve international standards for agricultural production, use of agricultural conversion and agricultural industries. One of the important factors in the planning of regional development is the identification of the priority areas for the establishment of these industries. For this purpose, the aim of the present research is to determine the location of the agricultural transformation industry in the city of Rasht, which has rural demographic poles, water resources, suitable climate, and agricultural and agricultural land. The research is based on the applied objective and its method is descriptive-analytical. Information was obtained from library studies and the main emphasis was on statistical analysis of the country. To analyze the data from TOPSIS model and to weigh the statistical indicators of agriculture by distributing the questionnaire, 10 experts from the agricultural sector of agriculture sector of Jihad-e-Agriculture Organization of Guilan province Has been. The research findings show that among the parts of the city of Rasht, the central section of the final (0/711) was considered as the most favorable site and Sangar with a final score of (0/3), khomam(0/247), ,khoshkbigar(0/21), lashtenesha (0/167), and Kochsfahan with (0/133) in the next priorities for the establishment of the abovementioned industries. Therefor,in the future ,capital should be use in the top sectors.
    Keywords: Agricultural processing industry, Place prioritize, TOPSIS, City of Rasht
  • Sedigheh Afrooz * Pages 115-126
    The main objective of this study was to investigate Contact with nature and social activity. Environmental issues as one of the major threats to humankind in the twenty-first century known have became. Most of the environmental consequences of human behavior and this behavior does not operate in a vacuum accept and a variety of determinants involved in it. Therefore, in considering environmental behavior and how to deal with the environment is important.This study was conducted to survey data were collected through questionnaires The statistics population was all of Tehran citizens. The population was 11 million subjects that 384 of them were selected randomly to study. The results indicate that the The variable nature of the behavior associated with environmental and social activity is having a significant relationship with environmental behavior Structural equation modeling results indicate that RMSEA index is 0/07 proportion of Chi-square to the degrees of freedom (CMIN/DF) is 2/19, CFI is 0/90 PCFI index is 0/91. Also the PNFI index in this study is 0/92 that indicates the value is acceptableA Survey On The Effectiv relationship with nature Of Social Behavior Of Enviormental Biology case study
    Keywords: Connect with nature, social, environmental behavior, citizens Tehran
  • Babak Ejtemaei *, Ali Shakoor, Zahra Porbar Pages 127-138
    Excessive expansion of cities and, as a result of the excessive increase in urban population, especially in recent years, have led to an increase in consumption over time, resulting in an increase in the production of various types of waste in urban areas. The selection of landfill sites is one of the important steps in the management of solid urban waste. Due to the environmental, economic and ecological hazards of landfills, the choice of landfill should be carried out with care and in a scientific process. In this research, determination of suitable landfill location of Ghirokarzin county using GIS is investigated. This research is an applied and descriptive-analytical method. The purpose of this research is to select the appropriate local area where the risk to the general public is minimized at the landfill site. Second, the site has the least environmental impact. Thirdly, the location provides the minimum cost and the highest level of service for users of facilities and equipment slowly . In this study, the criteria for selecting suitable places for sanitary landfills such as geological features, access routes, slopes, faults, land use maps, distances from urban and rural centers, and so on. . Regarding the final results of the integration of the information layers, three priority areas for waste management are considered. The first priority is located 23 kilometers from Qir, about 6 kilometers north of Imam. The second priority is located 15 kilometers from the city, 4 kilometers from the north of Faddam village, and finally the third priority is 12 kilometers from the city. 5 km south of the village of Anari
    Keywords: Waste, location, landfill, GIS, County of Ghir
  • Esmaeil Rahmani * Pages 139-154
    Free zones in the world have been created as a window for synchronization and economic interconnection of countries with the global economy, the growth and change in exports and benefit from domestic and foreign investment, in order to achieve the objectives of economic development, employment, and technology transfer. With the growth in the population of cities that are affected by some factors, such as a free zone, activities and investment are highly developed and the physical organization of cities is undergoing radical changes. The purpose of this study is to assess and analyze the physical effects of the free zone on the growth of Chabahar and the consequences of these developments at the present time. The research method is descriptive-analytics. Research data is collected through government documents, statistics and satellite imagery. In order to understand the city's development of Landsat satellite images in the years (1991, 2001, and 2014), the Envi 4.8 application was used and the demographic trends from 1335 to 1390 were analyzed using the Moran and Holdren quantitative methods.
    The results of the research showed that the physical development and expansion of Chabahar marginalization increased from 859 hectares in 1991 to 991 hectares in 2001 according to Landsat satellite imagery. In 2014, it grew more intense and increased to 1646 hectares. Also, the results of the Holdren quantitative method show that%73 of urban growth is related to population growth and%27 of it is related to horizontal and spiral growth. Moran coefficient in 2011 was equal to -0.32, which indicates that Chabahar's growth pattern was a random pattern this year.
    Keywords: free zone, physical development, remote sensing, Moran, Holdren, Chabahar
  • Akbar Hashemifard *, Parviz Kardavani, Farideh Asadian Pages 146-155
    The Karun River is the largest and longest river in the country, due to the presence of multiple centers of industrial, agricultural and other major cities on the periphery, strategic location in the country and improve its quality monitoring is the national imperative. The main objective of this study is to investigate the role of anthropogenic factors on the quality of the Karoon River between the gotvand of dam to the bottom of the range of city Ahvaz. For this purpose, the sampling and testing for Karun river water downstream of the Gotvand at four stations in the period 1385 to 1395, and taking into account the location of emissions sources, obtained is qualitative data. , and then by using the Excel and Chemistry software, water quality indicators With figures and charts were reviewed and analyzed.Then by ARC GIS10.2 and Expert choice11 software is spatial analyzed the role of effective factors in the Karun River water quality and finally according to the model of FuzzAHP were assessed vulnerable areas. The results showed that, due to unfavorable Karun River, from the Junction GARGAR, And SHOTEYT to the next, surrounding villages and factories and industrial waste near the river, agricultural and Dez of river, that Sewage water the surrounding towns, especially the return of water the sugarcane of Agro-industrial units. The zoning also found that, 3863/42 square kilometers of area in terms of vulnerability to pollutants, very vulnerable, and 2647/34 square kilometers pollutants are much less vulnerable And the effects of various factors on water quality Karun River at the Junction of Dez River, GARGAR and SHOTEYT to downstream Ahwaz is very much, The need to pay special attention to the planners.
    Keywords: water quality, Karun River, FuzzyAHP, Gotvand dam, Ahwaz