فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و ششم شماره 2 (تابستان 1392)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و ششم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد آستانی، سهیل سبحان اردکانی صفحات 127-136
    در سال های اخیر نقش های متعدد بوم سازگان های تالابی و ارزشمندی آنها برای انسان ها به طور فزاینده ای شناخته شده است، اما اهمیت آنها در محیط زیست و حیات بشر معمولا کمتر از ارزش واقعی آنها درنظر گرفته می شود. تالاب ها از مهم ترین عرصه های حیاتی در جهان اند که به دلیل تنوع زیستی منحصر به فرد، حجم زیست توده تولیدی بالا، نقش کنترلی در سیستم های هیدرولیک و اهمیت های چندجانبه جهانگردی، تفرجی، علمی، پژوهشی و اندوختگاه زیست سپهری از جایگاه ویژه ای برخوردارند. ازجمله می توان به تالاب بین المللی شادگان اشاره کرد که یکی از بوم سازگان های جالب توجه و ارزشمند طبیعت ایران و دارای ارزش محلی، ملی و جهانی است. در این پژوهش با استفاده از داده ها و اطلاعات کسب شده از ایستگاه های سینوپتیک و کلیماتولوژی استان خوزستان و نزدیک ترین محدوده ممکن به تالاب طی بازه زمانی 55 ساله (1957-2011) با شاخص اقلیم آسایش گردشگری و ویرایش 3/9 نرم‎افزار GIS جهت میان یابی، تعمیم داده های نقطه ای به پهنه ای و ترکیب نقشه ها، ایام مناسب جهت حضور گردشگران در تالاب بین المللی شادگان مشخص شد. سپس اطلاعات با استفاده از ویرایش 2010 نرم‎افزار Excel طبقه بندی و پردازش شد. نتایج بیانگر آن بود که شاخص اقلیم آسایش گردشگری تالاب طی فروردین ماه در قسمت شمالی دارای شرایط بسیار خوب و در قسمت های مرکزی و جنوبی دارای رتبه عالی است. همچنین کل محدوده تالاب در اسفندماه در مقایسه با سایر ماه های سال از وضعیت مطلوب تری برخوردار بوده است؛ به گونه ای که شرایط برای ورود گردشگران به منطقه در طبقه عالی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اقلیم آسایش گردشگری، تالاب بین المللی شادگان، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل TCI
  • عاطفه اکبری، حمیدرضا عظیم زاده صفحات 137-146
    آلودگی محیط زیست با آلاینده های گوناگون یکی از مهم ترین مشکلات قرن حاضر است. حداقل 20 عنصر فلزی ازجمله کروم در گروه فلزهای سمی طبقه بندی شده اند که نیمی از آن ها در مقادیر بیش از حد استاندارد در محیط زیست منتشر می شوند. کروم یکی از آلاینده های سمی است که به طور گسترده در محیط زیست انتشار می یابد و در سیمان و بتن وجود دارد. هدف از این پژوهش اندازه گیری غلظت کروم در نمونه های خاک سطحی محیط اطراف و محوطه داخلی کارخانه سیمان بهبهان بوده است. 26 نمونه از بخش های گوناگون محوطه داخلی کارخانه سیمان و 29 نمونه به صورت تصادفی از جهت ها و شعاع های متفاوت در دامنه فاصله ای 520-3150 متری اطراف کارخانه، با توجه به عوارض پستی و بلندی با رعایت اصول کنترل کیفی و تضمین کیفیت در نمونه برداری، جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. هضم شیمیایی نمونه ها طبق روش استاندارد بین المللی (11466 ISO) صورت گرفت و مقدار عناصر فوق با دستگاه جذب اتمی شعله ای اندازه گیری شد. میانگین غلظت کروم در نمونه های خاک اطراف کارخانه mg/kg53/3±06/29 و نمونه های درون کارخانه mg/kg 08/11±11/42 است که این مقادیر از حد استاندارد تعیین شده برای کروم کمتر است. سطح آلودگی براساس شاخص تجمع زمینی Igeo برآورد شد. این شاخص برای فلز کروم نشان دهنده سطح آلودگی از غیرآلوده تا آلودگی متوسط است. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان داد بین غلظت کروم داخل و خارج کارخانه اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0 p value=). کارخانه از لحاظ عنصر سمی کروم آلوده کننده نیست.
    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، خاک، کارخانه سیمان، کروم
  • امین امامی، امیر حسین حمیدیان * صفحات 147-155

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین آلودگی های هوا، صوت، منظر و نور بر استرس شغلی کارکنان دبیرستان های متوسطه مناطق 1، 2، 10 و 11 بود. حجم نمونه 250 نفر بود که به صورت تصادفی ساده از دبیرستان های مذکور، انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری عبارت بود از: پرسش نامه استرس شغلی اسیپو و پرسش نامه طرح شده در زمینه نظرهای افراد در مورد آلودگی های هوا، صوت، نور و منظر (پرسش نامه توصیف آلودگی). آزمون های زیر برای تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین نوع رابطه بین متغیر های مورد پژوهش به کار برده شدند: ضریب همبستگی کای اسکور برای تعیین رابطه بین متغیر های آلودگی های هوا، صوت، منظر و نور و استرس شغلی کارکنان و آزمون t برای مقایسه میانگین های دو گروه مستقل (کارکنان مدارس 1 و 2 و کارکنان مدارس10 و 11). نتایج نشان داد که استرس شغلی کارکنان با محیط فیزیکی محل کار، منطقه محل سکونت، نظر افراد درباره خطرناک شدن آلودگی هوا در محل سکونتشان، تنش روانی ناشی از آلودگی صوتی، احساس سردرد ناشی از آلودگی هوا و صدا، مصرف داروهای آرامش بخش و مصرف دخانیات رابطه معنا داری دارد؛ همچنین بین منطقه سکونت افراد با توجه آن ها به محیط زیست و مصرف دخانیات از سوی آن ها رابطه معناداری مشاهده شد؛ بین مصرف دخانیات افراد و میزان توجه شان به محیط زیست نیز رابطه وجود داشت؛ این تحقیق بین استرس افراد و نظرهای آن ها درباره آلودگی های منظر و نور رابطه معناداری نشان نداد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، آلودگی منظر، آلودگی نوری، آلودگی هوا، استرس شغلی
  • پریسا تابان، کوروش کاوسی، اسماعیل کهرم، حمید گشتاسب صفحات 157-167
    در این تحقیق تاثیر فلز مس در پوشش گیاهی بخشی از رودخانه ارس با توجه به فعالیت معادن مس در شهر آگاراک ارمنستان بررسی شده است. با توجه به اهمیت فلز مس، غلظت آن در گیاه شاخص تعیین و نتایج با نرم افزار SPSS 16 تحلیل شده است. جهت تعیین گونه گیاهی شاخص جاذب فلزهای سنگین، جوامع گیاهی حاشیه رودخانه ارس شناسایی و دو ایستگاه جهت نمونه برداری از گیاه شاخص تعیین شده است. گونه های تیره جگن (Cyperaceae) حاشیه ارس را در بخش های دارای شرایط مطلوب کیفی می پوشانند و هرچه از سد ارس فاصله می گیریم، به تراکم نی زارها (Phragmites australis) افزوده می شود. با توجه به تغییرات پوشش گیاهی حاشیه رودخانه ارس، گیاه نی به مثابه گونه گیاهی شاخص تعیین شد و غلظت فلز مس در ریشه گیاه نی با دستگاه جذب اتمی و با استفاده از روش استاندارد بین المللی (APHA) اندازه گیری شده است. نتایج حاصل از آنالیز نمونه های گیاه نی محدوده رودخانه ارس بیانگر آن است که میزان مس موجود در نمونه های گیاه ایستگاه 2 (ppm 6 /30) به طور چشمگیری بالاتر از میزان آن در ایستگاه شماره 1 (ppm 9/5) است که دلیل آن ممکن است فعالیت معادن در منطقه تحقیقاتی باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی، رودخانه ارس، فلز مس، گیاه نی ((Phragmites australis
  • سعید خاکی صحنه، افشین علیزاده، محمد کابلی، زهرا نوری، طاهر قدیریان صفحات 169-180
    تغییرات آب و هوایی و تاثیرات آن بر گونه های حیات وحش یکی از مهم ترین چالش هایی است که متخصصان حفاظت حیات وحش در قرن حاضر با آن روبه رو هستند. در این بین، به منظور تعیین شرایط آب و هوا شاخص هایی لازم است. پایکاها، به دلیل جابه جایی اندک و شرایط زیستگاهی خاصشان، شاخصی برای تغییرات آب و هوایی به شمار می روند. در پژوهش حاضر پارامترهای اقلیمی موثر بر پراکندگی پایکای افغانی در ایران بررسی شد تا مدل اقلیم مطلوب این گونه به مثابه پایه ای برای بررسی تغییرات اقلیمی در آینده و پیش بینی جابه جایی های حیات وحش تهیه شود. بدین منظور، ابتدا پراکندگی پایکای افغانی با توجه به رکورد های موجود در ایران تعیین شد و سپس پارامترهای اقلیمی و ارتفاع از سطح دریا در 120 نقطه حضور و عدم حضور گونه ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها بر مبنای رگرسیون منطقی دوتایی انجام شد. نتایج حاکی از آن بود که پارامترهای میانگین ماهیانه متوسط دمای روزانه، میانگین رطوبت نسبی، روزهای با دمای حداکثر صفر درجه سانتی گراد و روزهای با دمای حداقل4- درجه سانتی گراد و ارتفاع از سطح دریا مهم ترین پارامترهایی هستند که اقلیم مناسب پایکای افغانی در ایران را مشخص می کنند. همچنین مدل به دست آمده تا حدود زیادی پراکندگی پایکای افغانی در ایران را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: افزایش دما، ایران، پارامترهای اقلیمی، پایکای افغانی (Ochotona rufescens)، مدل سازی زیستگاه
  • نعمت الله خراسانی، سید مهدی حسینی، هادی پورباقر، سید ولی حسینی، فریدون افلاکی صفحات 181-190
    سمی بودن بالای فلزات سنگین و افزایش غلظت آن ها در محیط زیست لزوم پایش مکانی و زمانی آن ها را ایجاب می کند. به دلیل خاصیت انباشتگی فلزات سنگین در بدن آب زیان، همواره نگرانی هایی درخصوص امکان ورود آن ها به بدن انسان از طریق مصرف ماهی های آلوده وجود دارد. زیست بوم و نوع تغذیه ماهی شوریده به صورتی است که عناصر سنگین در بافت های آن ها تجمع می یابد، از این رو منطقه مورد مطالعه به منظور بررسی وضعیت آلودگی، انتخاب شد. در این تحقیق میزان غلظت عناصر مهمی چون کادمیومCd، کرومCr، مس Cu، سرب Pb، منگنز Mn، روی Zn، نیکل Ni و آهن Fe در بافت خوراکی (عضله) ماهی شوریده صید شده از بندر ماهشهر آنالیز شد. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین غلظت عمده فلزات مورد بررسی (به جز کادمیوم و نیکل) در بافت عضله ماهی شوریده از حد استاندارد اعلام شده از سوی WHO کمتر است، اما برای ارزیابی دقیق تر خطر سایر منابع دریافت نیز باید بررسی شوند.
    کلیدواژگان: تجمع زیستی، خلیج فارس، فلزات سنگین، ماهی شوریده Otolithes rubber
  • سجاد عالی محمودی، جهانگیر فقهی، بهمن جباریان امیری، افشین دانه کار، پدرام عطارد صفحات 191-201
    آتش سوزی هر ساله سبب ازبین رفتن بخش وسیعی از پوشش های جنگلی و مرتعی در سطح جهان می شود. شهرستان ایذه واقع در شمال شرق استان خوزستان در حوزه رویشی جنگل های زاگرسی ایران از این قاعده مستثنا نیست و تاکنون آتش سوزی های متعددی در این شهرستان روی داده است. هدف از این تحقیق تعیین مهم ترین عناصر اقلیمی موثر در وقوع آتش سوزی و گسترش اراضی جنگلی آسیب دیده از این رخداد، در شهرستان ایذه، با استفاده از مدل های رگرسیون است. به این منظور، از داده های مرتبط شامل تعداد آتش سوزی، سطح آتش سوزی و همچنین داده های هواشناسی در یک دوره سه ساله (1387-1389) استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که فاکتورهای دمای متوسط (r=0.417، P=0.020) و حداکثر دما (r=0.417، P=0.037) با مساحت سطوح سوخته شده همبستگی مثبت دارند. همچنین فاکتورهای حداقل رطوبت نسبی (r=-0.207، P=0.028) و متوسط رطوبت نسبی (r=-0.395، P=0.000) همبستگی منفی و حداکثر دما (r=0.607، P=0.000)، دمای متوسط (r=0.595، P=0.000) و تعداد ساعات آفتابی (r=0.224، P=0.049) با تعداد وقوع آتش سوزی همبستگی مثبت دارند. نتایج رگرسیون خطی بین سطح سوخته شده و فاکتورهای اقلیمی مورد بررسی ضریب تعیین مدل را برابر با 68/0 نشان داد. همچنین نتایج رگرسیون لجستیک در رابطه با تعداد وقوع آتش سوزی در منطقه مورد مطالعه نشان داد که از بین متغیرهای مورد بررسی، فقط حداکثر رطوبت نسبی، به دلیل همبستگی بالایی که با تعداد وقوع آتش سوزی نشان داد، وارد مدل شد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل و مرتع، پوشش گیاهی، زاگرس، شهرستان ایذه، مدل های رگرسیون
  • سعید مودی، حمید فرحمند، علیرضا میرواقفی، علی اصغر کوثری، بیتا خلیلی صفحات 203-212
    پایش زیستی از عمده ترین راه های بررسی وضعیت آلودگی در اکوسیستم های آبی می باشد که در آن از بایومارکر ها در سطوح مختلف جهت ردیابی اثرات آلاینده ها بر آبزیان استفاده می شود. از آنجایی که امروزه بسیاری از آلاینده های زیست محیطی بعنوان جهش زا شناخته می شوند، تحقیقات پیرامون اثرات حضور اینگونه مواد در اکوسیستم های آبی بکمک بایومارکرهای ژنوتوکسیک توجه زیادی را به خود معطوف داشته است. اما یکی از مشکلات اساسی در این زمینه، نگهداری مناسب نمونه های بیولوژیک و انتقال بدون آسیب آن ها به آزمایشگاه است. برای این منظور نیاز است تا شرایط مناسب، برای اجتناب از بروز خطای آزمایش جهت بررسی آسیبDNA با هدف تحلیل وضعیت زیستگاه بررسی و استاندارد سازی شود. لذا در این تحقیق از سنجش کامت بعنوان یک روش نوین در زمینه مطالعات بایومارکر مولکولی -که بر مبنای اندازه گیری آسیب های منعکس شده بصورت شکست رشته ای در سلول ها می باشد- برای بررسی اثر مقایسه ای سه محلول نگهداری (FBS، L-15 و PBS) بر یکپارچگیDNA نمونه سلول های خون ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در زمان های مختلف پس از خونگیری (6، 12، 24 و 48 ساعت) استفاده شد. درصد بقای سلول ها نیز در فواصل زمانی مورد نظر توسط روش رنگ آمیزی تریپان بلو محاسبه گردید. نتایج سنجش کامت بر روی نمونه های خون نگه داری شده در محلول هایL-15 وFBS، تفاوت معنی داری را در میزان آسیب DNA بین زمان های مورد نظر نشان ندادند در حالیکه نمونه های نگه داری شده در PBS، از 24 ساعت پس از شروع نگه داری افزایش معنی دار سطح آسیبDNA را نسبت به زمان صفر (بعنوان شاهد) نشان دادند (05/0> P). بر طبق این نتایج به نظر می رسد مهمترین عامل در حفظ بقای گلبول های قرمز طی نگهداری در محلول های مختلف، اسمولاریتی محیط نگهداری باشد. در مجموع نتایج این مطالعه نشان می دهد که نمونه های خون ماهی آب شیرین را می توان تا 48 ساعت بدون آسیب معنی دار DNA در محلول های L-15 و یا FBS تحت شرایط دمایی °C 4 و تاریکی نگه داری نمود.
    کلیدواژگان: محیط نگهداری، سلول خون، آسیب DNA، سنجش کامت، بایومارکر سمیت ژنتیکی
  • سیده خدیجه مهدوی، احمد چوپانیان، مهشید سوری صفحات 213-221
    با توجه به توان مناسب ذخیره کربن در بافت های گیاهی، به دلیل افزایش غلظت گاز دی اکسید کربن در جو در دهه های اخیر به این راهکار توجه جدی شده است. بدین منظور، قابلیت ذخیره کربن دو گونه Astragalus gossypinus و Astragalus parrowianus در بخشی از مراتع کوهستانی استان کرمانشاه بررسی شد. محدوده مورد مطالعه براساس نقشه توپوگرافی و پیمایش صحرایی مشخص شد و واحدهای همگن براساس چهار جهت اصلی و پنج طبقه ارتفاعی تعیین و مناطق معرف انتخاب شدند. سپس در هر منطقه معرف، سه ترانسکت خطی موازی یکدیگر از بالای دامنه به سمت پایین قرار گرفتند (درمجموع 60 ترانسکت) و به فاصله هر 10 متر در طول ترانسکت، پلات ها انداخته شدند (درمجموع 300 پلات) و مقادیر کربن زیست توده هوایی و زیرزمینی دو گونه اندازه گیری شد. نتایج مقایسه میانگین ها براساس آزمون SNK هم بیانگر این مطلب بود که کمترین مقدار ذخیره کربن در طبقه ارتفاعی (1900-2100) در جهت جغرافیایی شمالی مشاهده شده است. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که قابلیت ذخیره کربن گونه Astragalus parrowianus بیشتر از گونه Astragalus gossypinus است. این توانایی به این علت است که گون زرد میزان پوشش، زیست توده هوایی و زیست توده ریشه ای بیشتری از گون سفید دارد که به تله انداختن و ذخیره بیشتر کربن آلی را سبب شده است.
    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، توپوگرافی، ذخیره کربن، Astragalus parrowianus، Astragalus gossypinus
  • حمزه میرحاجی، مهدی خجسته پور*، محمدحسین عباسپورفرد صفحات 223-232

    مطالعه چرخه حیات محصول روشی مناسب برای ارزیابی اثرات زیست محیطی تولید آن محصول است. در این تحقیق، اثرات زیست محیطی (شامل گرمایش جهانی، اسیدیته، هوپرورش خشکی و تخلیه منابع فسیلی) محصول گندم در شهرستان مرودشت استان فارس با روش ارزیابی چرخه حیات محاسبه شد و سپس سهم این اثرات زیست محیطی در سرانه اثرات زیست محیطی کشور تعیین شد. اطلاعات لازم به روش مصاحبه، پرسش نامه و حضور در سازمان جهاد کشاورزی شهرستان مرودشت، مراکز خدمات کشاورزی و منطقه به دست آمد. در این تحقیق کود شیمیایی نیتروژنه اوره و گازوئیل دو نهاده اصلی ورودی به سامانه تولید گندم شناخته شدند که موجب اثرات سوء زیست محیطی می شوند. میزان مصرف سوخت فسیلی گازوئیل و نیتروژن در قالب کود اوره برای تولید یک تن گندم در شهرستان مرودشت به ترتیب برابر 21 لیتر و 3/21 کیلوگرم محاسبه شد. با روش چرخه حیات میزان اثرات زیست محیطی گرمایش جهانی، اسیدیته، هوپرورش خشکی و تخلیه منابع فسیلی تولید یک تن گندم در شهرستان مرودشت به ترتیب برابر kg CO2 eq 09/262، kg SO2 eq 35/7، kg NOX eq 42/19 و MJ 04/723 به دست آمد. شاخص نرمال سازی یا سهم اثرات گرمایش جهانی، اسیدیته، هوپرورش خشکی و تخلیه منابع فسیلی تولید یک تن گندم در شهرستان مرودشت در شرایط ایران به ترتیب برابر 032/0، 141/0، 308/0 و 018/0 تعیین شد. به طور کلی ترکیبات نیتروژنه ناشی از مصرف اوره، مهم ترین عامل در ایجاد اثرات زیست محیطی برای تولید گندم در منطقه مورد مطالعه شناخته شد.

    کلیدواژگان: اسیدیته، تخلیه منابع، گرمایش جهانی، نرمال سازی، هوپرورش
|
  • Sajjad Astani, Soheil Sobhanardakani Pages 127-136
    In recent years multiple roles of wetland ecosystem and their values for human have increasingly been known، but their environmental and human life importance are usually considered to be less than their actual value. Wetlands are one of the most important critical areas in the world. Due to unique biodiversity and having high volume production، wetlands have special place from controlling role of hydraulic systems and importance of multilateral tourism، recreation، scientific، point of views. Shadegan International Wetland as one of the interesting and valuable natural landscapes of Iran has local، national and international value. In this research by using data obtained from synoptic and climatology stations in Khuzestan province and the closest area to the wetland for a period of 55 years (1957-2011) in addition using climate comfort index for tourism and GIS software edit 3/9 for interpolation، generalizing data points to zone data and incorporating maps، the appropriate periods for presence of tourists in Shadegan International Wetland were determined. Subsequently a high volume of data using Excel software version 2010 were classified and processed. The results revealed thatin April، tourism climate comfort index in the northern part of the wetland is in a good condition، while in the central and southern parts it is excellent. In addition across the region has more favorable condition in March than other month of the year has the more favorable conditions، so that reception of tourists to the area is excellent.
    Keywords: GIS, Shadegan International Wetland, TCI model, tourism comfort climate
  • Atefeh Akbari, Hamidreza Azimzadeh Pages 137-146
    Environmental pollution by various pollutants is one of the most important problems of this century. At least 20 elements، including chromium have been classified in toxic metals group، that half of them are released in the environment in excessive amounts of standards. Chromium is a toxic pollutant that is widely spread in the environment and exists in cement and concrete. The aim of this study is measurement of chromium concentrations in samples of surface soil area around and inside the cement plant. 26 random samples were collected and analyzed from the inner yard of cement plant and 29 samples from different directions and radii in the range from 520-3150 m around the plant with considering topography limitations، AC/AQ techniques and sampling size number. Soil samples were prepared for flame AAS analyzing by International Standard method (ISO 11466). The chromium concentration in soil samples around the plant is 29. 06±3. 53 mg/kg and inside the plant samples is 42. 11±11/08 mg/kg that these values are lower than the standard set for chromium (100 mg/kg). Contamination levels were estimated based on the Igeo. The indices showed a level of contamination of the metal chromium is uncontaminated to moderately contaminated. ANOVA test results showed Cr concentration difference between inside and outside the factory was significant (p value = 0. 05). This factory in terms of trace element chromium is not a pollutant.
    Keywords: Cement plant, Chromium, Environmental pollution, Soil
  • Amin Emami, Amir Hossein Hamidiyan Pages 147-155

    The aim of this study was to investigate the relationships between air، noise، light and landscape pollution on job stress of staff work in high schools of different districts (1، 2، 10 and 11) of Tehran. This stress can reduce the efficiency of the personnel. The number of people participated in this research was 250، selected by random from different schools of the districts. The questionnaires were Osipow’s job stress and a questionnaire designed for determination of people’s ideas about air، noise، light and landscape pollution (pollution description questionnaire). Statistical design for the research was correlation between descriptive variables in Crosstabulation. The applied statistical analyses were Chi-Square correlation coefficient to determine any relationship between different variable، air، noise، light and landscape pollution and job stress in personnel; and t-test to compare the averages of two distinctive groups (high schools’ staff of districts 1 and 2 with districts of 10 and 11). Significant correlations were found between job stress and physical environment of the workplace، residency location، the ideas of people on dangerous effects of air pollution in their districts، being upset from noise pollution، headaches from noise and air pollution، use of neurotic drugs and smoking. There were also significant correlation between the district of residency and the people’s knowledge of environment and their smoking rates. No significant correlations were found between stress and their opinions on light and landscape pollution.

    Keywords: air pollution, job stress, landscape pollution, light pollution, noise pollution
  • Parisa Taban, Korosh Kavoosi, Esmaeil Kahrom, Hamid Gashtasb Pages 157-167
    We studied cu concentration on part of Aras Riparian vegetation. Cu was selected as an index metal due to polluting the Aras River through Agarak Copper Mines drainage. Results of cu concentration in indicator plant have been examined using spss16. Considering the situation of the copper mines as well as the habitat of the indicator plant، two stations before and after the exit of the industrial wastewater from the copper mines were determined for sampling. Cyperaceae are dominate in places which the quality of Aras River is suitable and Common reed (Phragmites australis) is dominant vegetation where effluents from the copper mine enters the river. This plant was selected as an indicator species and concentration of Copper was determined by Atomic Absorption and according to the standard method (APHA) in roots of the plant during growing season. Cu concentration in roots of Phragmites australis in station 2 (30. 6 ppm) after entering pollutants from copper mine is higher than station1 (5. 9 ppm).
    Keywords: Aras River, copper, phragmites australis, pollution
  • Saeid Khakisahne, Afshin Alizadeh, Mohammad Kaboli, Zahra Noori, Taher Ghadirian Pages 169-180
    One of the most struggling issues for conservationists and wildlife managers is the climate change. This can be the necessity to develop climate condition indicators. Due to the limited movements and special habitat conditions، Pikas can be considered as reliable climate indicators. In this study، the most important climatic factors defining the distribution of this species were investigated to develop its distributional model for climatic change studies purposes and predicting wildlife movements. The distribution records of Afghan Pika in Iran in combination with the presence/absence location data in 120 points، and climatic and elevation of those locations were analyzed using a binary logistic regression. The results depicted that the most important climatic factors that describe the presence of the Afghan Pika in Iran are the monthly mean of the daily average temperature، average relative humidity، number of days with maximum 0ºc، and number of days with minimum -4ºC، and the altitude. The results suggest that this model can be used as the suitable habitats for this species.
    Keywords: Afghan Pika (Ochotona rufescens), climatic perspective, Habitat modeling, Iran, temperature increase
  • Neamatollah Khorasani, Seyed Mehdi Hosseini, Hadi Poorbagher, Seyed Vali Hosseini, Fereidoon Aflaki Pages 181-190
    Heavy metal (HMs) pollution of aquatic environment has become a great concern in recent years. Because of their toxicity and accumulative behavior of HMs، they can make different changes in aquatic environment. HMs can enter from contaminated water into fish body by different routes and accumulate in organisms. Since، commercial aquatic animals، such as fish، are highly consumed by human being and may accumulate large amounts of some metals from the water. It is important to determine the concentration of HMs in them in order to evaluate the possible risk of their consumption for human health. This study was conducted to determine the distribution of several types of heavy metals (Cd، Cr، Cu، Fe، Mn، Ni، Pb and Zn) in the muscle of Tiger-toothed croaker (Otolithes ruber) caught in Bandar-e Mahshahr which is located in the north western Persian Gulf Coast of Iran (N 33º 33´. 32 «، E 49º 11´ 53»). Heavy metal concentrations were analyzed by using inductively coupled plasma (ICP) and results showed that with the exceptional Ni and Cd، the concentrations of other HMs analyzed in fish sampled are lower than the threshold values described in literature (i. e.، WHO).
    Keywords: Bioaccumulation, Heavy metals, Persian Gulf, Tiger, toothed croaker (Otolithes ruber)
  • Sajad Aleemahmoodi Sarab, Jahangir Feghhi, Bahman Jabbarian Amiri, Afshin Danehkar, Pedram Attarod Pages 191-201
    Fire destroys major area of forests and rangelands in the world. Izhe، located in Khozestan province، is one of these area that was changed by this natural phenomena. The aim of this study is to determine the most important climatic factors on forest fire and its development by regression model analysis. Numbers and area of the forest fire as well as weather data for a three years period (2009-2011) were applied for this value. The results of Spearman correlation test showed that minimum and maximum temperature had a positive correlation with the burn area of the forests. The minimum and Mean of relative moisture suggested a negative correlation with forest fires. Moreover، the maximum and medium of temperature had positive correlation with forest fires.
    Keywords: fire forest, rangeland, Izhe city, Khozestan, regression models, Zagros
  • Saeed Moodi, Hamid Farahmand, Alireza Mirvaghefi, Ali Asghar Kosari, Bita Khalili Pages 203-212
    Biomonitoring is the main way to assess the pollution status in aquatic ecosystems where Biomarkers response is used at different levels of trace contaminants on the aquatic organisms. Recently، many investigations have been focused to the genotoxic biomarker in aquatic ecosystems owing to mutagen effects of the contaminant on such environment. However، one of the fundamental problems in this area is the lack of proper maintenance protocol for transferring of biological samples with minimum damage to the laboratory. For this purpose، it is required to use appropriate conditions evaluation and standardization to avoid any possible test error analysis of the habitat situation in this matter. In this study، the Comet assay as a new method in Biomarker studies at the molecular level that is based on measuring damages reflected as strand breakage، was established to investigate the effects of three storage solutions (FBS، L-15 and PBS) on DNA integrity in red blood cell of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) at different times after blood sampling (6، 12، 24 and 48 h). Cell viability as well as was determined by trypan blue dye exclusion in time intervals. The Results of Comet assay in blood samples which has been maintained in L-15 and FBS solutions، did not exhibit significant differences in DNA damage between different times، while samples preserved 24 h in PBS indicated the significant increase in the levels of DNA damage compared to time 0 as control (P< 0. 05). According to the results in this study، it is appeared that media osmolarity is the most important factor in maintaining viability of red blood cells during storage in different solutions. Overall، this result indicates that the blood samples from freshwater fish can be preserved up to 48 h in FBS or L-15 mediums at 4°C in the absence of light with no significant DNA damage.
    Keywords: blood cell, comet assay, DNA damage, genotoxicity biomarker, preservation media
  • Seyedeh Khadijeh Mahdavi, Ahmad Choupanian, Mahshid Souri Pages 213-221
    Given the potential for carbon storage in plant tissues، this approach has a serious interest in recent decades. Therefore، the ability of carbon storage in Astragalus gossypinus and Astragalus parrowianus were examined in part of alpine pastures in Kermanshah Province. After determining the representative districts، according to 4 main aspect and 5 category elevation was determined representative area. Also in each representative area 3 transect parallel to of up slope to down was placed (total 60 transect) and interval 10 m was placed plots (total 300 plot) and aerial and underground biomass carbon values ​​of those species were measured. Regarding to the results of mean compression SNK the least of carbon storage in category elevation (1900-2100) that was determined in north aspect. Also according to the results، Astragalus parrowianus Species has more carbon storage capacity than Astragalus gossypinus species. This ability is due to more vegetation percentage and more aerial and underground biomass of Astragalus parrowianus Species in compare with Astragalus gossypinus Species. These abilities cause to more organic carbon storage of Astragalus parrowianus Species.
    Keywords: Astragalus parrowianus, Astragalus gossypinus, Carbon storage, Kermanshah province, Topography
  • Hamzeh Mirhaji, Mahdi Khojastehpour, Mohammad Hosein Abbaspour-Fard Pages 223-232

    Life cycle study of a product is an accepted method for determining the side effects of its production process on environment during its complete life cycle. In this research، the impacts of global warming، acidification، terrestrial eutrophication and fossil resources depletion per unit yield of wheat (ton) on environment were investigated using life cycle assessment method in Marvdasht region of Fars province، and then the contribution of these impacts were determined in the country environmental effects as per capita. Information and dada were obtained through interviews، questionnaires and Agricultural Organization of Marvdasht city، Agriculture and Regional Service Centers. In this research، urea as a nitrogen fertilizer and gas oil were considered as two main inputs of wheat production system which make environmental impact. Gas oil and nitrogen used for unit yield of wheat (ton) in Marvdasht area were calculated as 21 liter and 21. 3 kg، respectively. Global warming، acidification، terrestrial eutrophication and fossil resources depletion of one ton wheat production were obtained 262. 09 kg co2 eq، 7. 35 kg SO2 eq، 19. 42 kg NOx eq and 723. 04 MJ using life cycle assessment method، respectively. Normalized indicator of global warming، acidification، terrestrial eutrophication and fossil resources depletion of one ton wheat production for Iran condition were obtained 0. 032، 0. 141، 0. 308 and 0. 018، respectively. In general، nitrogen component emission due to fertilizer consumption was recognized as the most effective factor on environmental impact of wheat production.

    Keywords: acidification, global warming, normalization Eutrophication, resources depletion