فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و هفتم شماره 4 (زمستان 1393)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و هفتم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه آریایی، امیرحسین حمیدیان، سهیل ایگدری، سهراب اشرفی صفحات 355-365
    هدف از این پژوهش، مقایسه میزان جذب فلز سنگین Cd در بافت کبد ماهی اندمیک Aphanius sophiae در دو محیط آب شور منطقه اشتهارد کرج و آب شیرین در شرایط آزمایشگاهی، بررسی رابطه طول و تجمع کادمیوم در کبد، تعیین اثر متقابل شوری و غلظت های متفاوتCd در میزان جذب است. نمونه برداری به روش تصادفی از رودخانه اشتهارد در فصل بهار و تابستان 1390 انجام شد. پس از 18 روز نگهداری و تغذیه در 4 تانک آکواریومی با غلظت های 0، 5، 10 و ppm 20 کادمیوم، از ماهی ها نمونه برداری انجام شد. پس از بیومتری و تعیین جنسیت، بافت کبد ماهی ها جدا و با روش هضم اسیدی تر حل شدند و برای اندازه گیری مقادیر فلزات نیز از دستگاه ICPOES استفاده شد. در آنالیز نمونه های گرفته شده از تانک های آکواریومی حاوی آب شور 24 درصد از نمونه ها نر و 76 درصد ماده بودند و در آب شیرین 35 درصد از نمونه ها نر و 65 درصد ماده بودند. متوسط طول ماهی ها در آب شور 3/0± 4/3 و در آب شیرین 17/0±77/2 بود. درصد تلفات پس از قرار گرفتن ماهی ها در آکواریم های حاوی آب شیرین 56 درصد بود و در آب شور تلفات در طول دوره آزمایش مشاهده نشد. آنالیز رگرسیون، رابطه ای بین غلظت کادمیوم در کبد و طول بدن و سن ماهی در آب شور و شیرین نشان نداد. به طور کلی، تجمع فلز کادمیوم در کبد در آب شیرین 47/1 برابر میزان تجمع در آب شور بود. برای بررسی اختلاف تجمع Cd در دو محیط آب شیرین و شور آزمون T-test انجام شد، نتایج نشان دهنده معنا دار نبودن اختلاف غلظت Cd در دو محیط بود. اثر دو محیط با استفاده از آنالیز Split plot در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمون دانکن بررسی شد. جدول تجزیه واریانس نشان داد که بین کادمیوم و شوری اثر متقابل وجود ندارد. در بررسی روند تجمع کادمیوم با افزایش غلظت در آب شور و شیرین نشان داد در تمامی غلظت ها (به جز 20 آب شیرین) با افزایش غلظت کادمیوم تجمع نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تجمع، کادمیوم، کبد، Aphanius sophiae
  • محسن احمدی، محمد کابلی، افشین علیزاده شعبانی، سهراب اشرفی صفحات 367-279
    مدلسازی زیستگاه در محل های لانه گزینی گونه های حیات وحش ابزاری کاربردی در شناسایی نحوه توزیع کانون های فعالیت آن هاست. از این رو این ابزار در شناسایی نواحی ای که پتانسیل بالایی در بروز تقابل این گونه ها با انسان دارند، کاربردهای فراوانی دارد. در این پژوهش با استفاده از مدل ماهالانوبیس پارتیشن بندی شده و با در نظر گرفتن فاکتورهای مهم زیستگاهی اثر گذار، مطلوبیت مکان های لانه گزینی گرگ در استان همدان ارزیابی شد. همچنین از منحنی توزیع تجمعی مقادیر مطلوبیت برای طبقه بندی نقشه حاصل به طبقات مطلوبیت استفاده شد. نتایج نشان داد که آستانه مطلوبیت 71/0 به بهترین نحو نواحی مطلوب را از زیستگاه نامطلوب تفکیک کرد و بدین ترتیب 2649 کیلومتر مربع معادل 5/13 درصد از سطح استان همدان به منزله نواحی ای که پتانسیل لانه گزینی گرگ دارند، شناسایی شد. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون تجزیه به مولفه های اصلی، متغیرهای ارتفاع، سنجه بردار ناهمواری ها، تراکم دام و فاصله از نواحی مسکونی به منزله عوامل مهم محیطی تامین کننده حداقل نیازهای زیستگاه لانه گزینی گرگ در این استان تعیین شدند. معیارهای بررسی اعتبار مدل به دست آمده، چه از لحاظ قابلیت تشخیص (سطح زیر نمودار برابر با 825/0) و چه از لحاظ صحت طبقه بندی (نرخ کلی صحت طبقه بندی برابر با 84/0)، نشان داد که مدل مطلوبیت به دست آمده عملکرد خوبی در پیش بینی نواحی لانه گزینی دارد. لانه گزینی گرگ در مناطق ناهموار نسبتا مرتفع (1870 2405)، نزدیک به اراضی مرتعی و بایر و به دور از نواحی مسکونی نشان می دهد که نحوه توزیع لانه های گرگ در استان همدان در درجه اول متاثر از فاکتورهای مرتبط با مداخلات انسانی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی زیستگاه، تعارضات انسان و گرگ، سنجه بردار ناهمواری ها، محل های لانه گزینی، مداخلات انسانی
  • سارا تیموری، مجید مخدوم فرخنده، جهانگیر فقهی، نادیا عباس زاده تهرانی صفحات 381-390
    با توجه به وجود عوامل متفاوت و پیچیدگی اثر گذاری آن ها بر سلامت و پایداری جنگل های شهری، این پژوهش تلاش کرده است با تفکیک مشخصه های اثر گذار در یک اکوسیستم و تقسیم بندی اکوسیستم جنگلی دست کاشت سرخه حصار به واحدهای همگن از لحاظ عوامل طبیعی (شیب، جهت، ارتفاع، عمق خاک، سیستم کاشت خالص و آمیخته) و عوامل انسانی (میزان آبیاری و شدت تفرج)، اثر آن ها بر پایداری اکوسیستم را بررسی کند. کمیت و کیفیت پهن برگان پارک شامل زبان گنجشک، ارغوان، چنار و اقاقیا، مطالعه شد. معیارهای سنجش واحدهای همگن در این بررسی ارتفاع، رویه زمینی، قطر تاج، تقارن تاج، شادابی درختان، تراکم پوشش علفی و درجه تاج پوشش بودند. نتایج تحلیل ها نشان داد که مجموعه ای از عوامل بر سلامت و پایداری رویشگاه اثرگذار است، در حالی که که سیستم کاشت خالص و آمیخته، شیب و عمق خاک جزء فاکتورهای مهم محدود کننده اند. در حقیقت با کاهش عمق خاک و افزایش شیب و قرارگیری آن در آستانه بیشتر از 15 درصد، با اختصاص عرصه به کاربری تفرج متمرکز، رویشگاه به شدت به سوی ناپایدار شدن پیش خواهد رفت. در عین حال بررسی ها نشان دادند گونه ارغوان در شرایط مشابه، پایدارتر از سه گونه اقاقیا، چنار و زبان گنجشک عمل کرده است.
    کلیدواژگان: پایداری، پهن برگان، تفرج، جنگل شهری، شادابی
  • علی جعفری، زهرا آرمان صفحات 391-402
    این مطالعه با هدف کاربرد تحلیل دو زمانه شاخص NDVI، استخراج شده از تصاویر چند طیفی سنجنده TM ماهواره لندست 5 در پایش تغییرات پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده جنگلی هلن در استان چهارمحال و بختیاری و دلایل آن انجام شده است. به این منظور ابتدا بخش های جنگلی با تراکم متوسط و کم از نقشه کاربری منطقه جداسازی شدند. سپس عملیات پیش پردازش شامل تصحیحات رادیومتری بر روی تصاویر سنجنده TM مربوط به سال های 1990 و 2009 از منطقه انجام شد. برای بررسی وضعیت شاخص NDVI، اطلاعات باند های چهارم و دوم از هر دو تصویر، استخراج و سپس میزان تغییر تراکم پوشش گیاهی با استفاده از این شاخص محاسبه شد. نتایج نشان داد که میزان تراکم پوشش گیاهی از سال 1990 تا 2009 در 4/12 درصد از کل منطقه افزایش داشته است که 5/7 درصد در بخش جنگلی با تراکم متوسط و 9/4 درصد در بخش جنگلی با تراکم کم بوده است. همچنین در 63/0 درصد از کل منطقه تراکم پوشش گیاهی کاهش یافته است که 17/0 درصد مربوط به بخش جنگلی با تراکم متوسط و 46/0 درصد مربوط به بخش جنگلی با تراکم کم بوده است. با در نظر گرفتن میانگین دمای بلند مدت و بارندگی زمستانه در این دو مقطع زمانی، افزایش تراکم پوشش گیاهی را می توان علاوه بر افزایش میانگین بارندگی زمستانه و دمای بلند مدت سالانه، مدیون تغییر عنوان آن به منطقه حفاظت شده و جلوگیری از بهره برداری و تخریب این بوم سازگان خصوصا در بخش کوهستانی و مرتفع دانست. همچنین کاهش تراکم پوشش گیاهی در بخش های کم ارتفاع مشکلی است که نباید نادیده گرفته شود.
    کلیدواژگان: تراکم پوشش گیاهی، تغییرات اقلیمی، سنجنده TM، شاخص NDVI، منطقه حفاظت شده هلن
  • لیلا دواشی، حمیدرضا عظیم زاده صفحات 403-414
    افزایش غلظت فلزات سنگین همچون سرب، کادمیوم، نیکل، کروم و روی زیان های قابل ملاحظه ای بر خاک و محیط زیست دارد. این عناصر برای انسان و حیات وحش نیز زیان بارند. منشا برخی از این ترکیبات خطرناک کارخانه های پتروشیمی، پالایشگاه و نیروگاه هاست که سبب افزایش ترکیبات سرطان زا و نژندزا به محیط زیست است. هدف از مطالعه حاضر بررسی آلودگی خاک به عناصر سنگین ناشی از پالایشگاه، نیروگاه و پتروشیمی اصفهان در مجاورت پناهگاه حیات وحش قمیشلو است. در این مطالعه، 25 نمونه خاک از شعاع 5/1 کیلومتری اطراف صنایع برداشت شد. مقادیر زمینه با حفر پروفیل خاک و نمونه برداری از لایه های عمقی مواد مادری خاک تخمین زده شد. فلزات سنگین با روش ایزو 11466 استخراج و سپس با دستگاه جذب اتمی شعله ای مدل Analytic jena- 350 اندازه گیری شد. شاخص های Igeo و PIi محاسبه و مقایسه شد. مقادیر شاخص ها از زیاد به کم ترتیب؛ کادمیوم، سرب، نیکل، روی و کروم به دست آمد. نتایج مقایسه شاخص ها نشان داد، در شرایط یکسان از نظر غلظت آلاینده، شاخص Igeo، آلودگی را در کلاس های پایین تری نسبت به PIi طبقه بندی می کند. علاوه بر آن نتایج نشان دهنده اختلاف دو شاخص mCd و IPI نیز در کلاس های کم آلودگی است. در سایر طبقات کلاس بندی آلودگی (متوسط و زیاد)، هر دو شاخص انطباق مناسبی دارد. مطابق نتایج پژوهش، حواشی صنایع پتروشیمی، پالایشگاه و نیروگاه، شاخص IPI آلودگی در دامنه متوسط تا زیاد برآورد شد در حالی است که با توجه به شاخص اصلاح شده درجه آلایندگی mCd کلاس کیفی آلودگی کم تا متوسط است.
    کلیدواژگان: پالایشگاه، عناصر سنگین، قمیشلو، Igeo، mCd
  • مرتضی صابری، علی طویلی، مرتضی میری صفحات 415-424
    این آزمایش برای بررسی اثر ترکیبات آللوپاتیک اکالیپتوس ((Eucalyptus camaldulensis بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه های Festuca arundinaceaدر شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت تا میزان تاثیر ترکیبات آللوپاتیک و همچنین تاثیر پیش تیمار با جیبرلیک اسید و سالیسیلیک اسید بر کنترل خسارت ترکیبات آللوپاتیک تعیین شود. محرک های شیمیایی استفاده شده عبارت بودند از: سه سطح جیبرلیک اسید و سه سطح سالیسیلیک اسید و 5 غلظت از ترکیبات آللوپاتیک عصاره اکالیپتوس که به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که عصاره اکالیپتوس اثر آللوپاتیک بازدارنده بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه های Festuca arundinaceaدارد. استفاده از محرک های شیمیایی به صورت پیش تیمار سبب افزایش رشد گیاهچه های Festuca arundinaceaشد. اثر متقابل سطوح آللوپاتی و پیش تیمار با محرک های شیمیایی بر تمامی صفات اندازه گیری شده معنا دار بود.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، اکالیپتوس، جوانه زنی، محرک های شیمیایی، Festuca arundinacea
  • منا عزیزی جلیلیان، فرزانه منصوری، مریم روحی، افشین دانه کار صفحات 425-433
    پارک های شهری به منزله فضای سبز عمومی، نقش بی نظیری در ایجاد فرصت های تفرجی و عملکردهایی برای جمعیت های شهری بازی می کنند. به دنبال رشد جمعیت، پایداری آن ها به یک چالش مدیریتی تبدیل شده است. بنابراین، پذیرفتن استراتژی های موثر مدیریتی، برای دستیابی به مدیریت و توسعه پایدار پارک های شهری مورد نیاز است. در این مطالعه با استفاده از چارچوب حدود قابل قبول تغییر، پارک های مهم شهر کرج شناسایی و همچنین برخی از شاخص های موثر بر رضایت استفاده کنندگان از آن ها تعیین شد. بر اساس نتایج، 10 پارک به منزله پارک های مهم شهر کرج شناسایی شد و مهم ترین مشکلات تفرجی آن ها در زمینه مدیریت، محیط زیست و مسائل اجتماعی بررسی شد. تعداد 358 پرسشنامه توسط بازدیدکنندگان تکمیل شد و مقدار آماره آلفای کرونباخ آن برابر با 8/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که تعداد آلاچیق، زمین ورزش، آبخوری، بوفه، وسایل تندرستی، سرویس بهداشتی در زمینه مسائل مدیریتی و جمعیت در پارک و وجود افراد مزاحم در زمینه مسائل اجتماعی به منزله شاخص های کلیدی بر رضایت بازدیدکنندگان اثر دارد. در واقع این شاخص ها باید مورد توجه مدیران قرار گیرد تا با تعیین میزان استاندارد برای آن ها، پایش شوند.
    کلیدواژگان: پارک شهری، حدود قابل قبول تغییرات، شاخص کلیدی، شهر کرج، فضای سبز شهری
  • شیوا غریبی، عبدالرسول سلمان ماهینی، حسین وارسته صفحات 435-447
    تنوع زیستی به دلیل فعالیت های انسانی با سرعت فزاینده ای در حال از بین رفتن است. یکی از تهدید های عمده تنوع زیستی، توسعه زیرساخت ها و از جمله جاده هاست. جاده ها تاثیرات بوم شناختی مهمی روی پرندگان می گذارند. از این رو، کاهش تراکم پرندگان در مجاورت جاده های پرترافیک به یک مشاهده نسبتا معمول تبدیل شده است. این کاهش در تراکم گونه ها بر اثر کاهش کیفیت زیستگاه به دلیل آلودگی صدای ترافیک است. در پژوهش حاضر شاخص های تنوع گونه ای و همبستگی پرندگان با متغیرهای محیط زیستی و نیز تراز صدا با استفاده از روش نمونه برداری سیستماتیک تصادفی در جاده پارک ملی گلستان مطالعه شد. ایستگاه های نمونه برداری در 76 نقطه در فواصل مختلف از جاده پارک ملی انتخاب شدند. برای تعیین همباشی جامعه پرندگان با متغیرهای محیط زیستی از تحلیل فزاینده استفاده شد. مشخص شد که متوسط تراز صوت، عرض موثر جاده، تعداد خودروها و تعداد بوق زدن خودروها تنوع گونه ای و توزیع پرندگان را در منطقه مطالعه شده تحت تاثیر قرار می دهد. جامعه پرندگان متشکل از برخی گونه ها نظیر انواع دارکوب، کمرکلی، سینه سرخ، سهره و توکا حساس ترین گروه نسبت به تراز صوت موجود در جاده پارک ملی گلستان بودند. در مقابل، عقاب طلایی تاثیرپذیری کمتری از آثار سوء مجاورت با جاده از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: آلودگی صدا، پارک ملی گلستان، پرندگان، تحلیل فزاینده، تراز صوت، ترافیک، جاده
  • فرزانه قائمی زاده، امید بهمنی صفحات 449-460
    تعیین بهترین روش محاسبه مقدار انتشار پذیری، برای اطمینان از صحت داده های محاسبه شده بسیار حائز اهمیت است. هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر فواصل انتقال بر میزان انتشارپذیری ماده ردیاب پایدار NaCl در خاک های با بافت متفاوت با استفاده از چند مدل متفاوت انتقال املاح شامل روش بریگهام، فرید کامبرنوس و حل معادله جابه جایی انتشار با کاربرد روش معکوس CXTFIT است. دو نوع ماسه (ماسه بادی و ماسه با بافت متوسط) با 4 نوع ترکیب بافت متفاوت در 3 ستون خاک با طول های 25، 40 و 55 سانتی متر استفاده شد. ردیاب پایدار NaCl با غلظت ثابت 47/3 میلی زیمنس بر سانتی متر تحت رژیم جریان ماندگار یک بعدی از بالای ستون خاک به داخل آن هدایت شد. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش فاصله انتقال در هر بافت خاک، مقدار انتشار پذیری افزایش می یابد و همچنین مقادیر ضریب انتشار پذیری (α) به دست آمده جدا از نوع روش محاسبه برای بافت های مرکب بیشتر از بافت های همگن و دانه دانه ای است. همچنین با کم شدن طول نمونه مدل بریگهام و با افزایش طول نمونه مدل مبتنی بر کد CXTFIT نتایج مطلوب تری را ارائه می دهند. در تمام حالات، نتایج حاصل از مدل فرید کامبرنوس تفاوت قابل ملاحظه ای با دو مدل دیگر داشت.
    کلیدواژگان: آلودگی، انتشار پذیری، بریگهام، فرید، کامبرنوس، CXTFIT
  • علیرضا میرزاجانی، احمد قانع، سید حجت خداپرست، سید قاسم قربانزاده زعفرانی، امید صدیقی سوادکوهی صفحات 461-474
    آب های مناطق ساحلی، به ویژه مصب ها از جمله مناطق با توان تولید بالا قلمداد می شوند که تحت تاثیر ورود انواع آلود گی ها در مسیر زوال و نابودی قرار دارند. اکوسیستم های مصب رودخانه های منتهی به دریای خزر در شمال کشور از نظر جانوران کفزی و شاخص های کیفی مرتبط کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش، بررسی مصب 18 رودخانه منتهی به دریای خزر در استان گیلان با استفاده از جوامع کفزیان مورد توجه قرار گرفت. در مصب هر رودخانه 8 ایستگاه تعیین شد که طی سه دوره زمانی زمستان 1387، بهار و تابستان 1388 نمونه برداری و شناسایی شدند. ارزیابی زیستی و بررسی کیفی آب مناطق با استفاده از شاخص های تنوع گونه ای شانون وینر و شاخص زیستی هیلسنهولف انجام شد. نتایج محاسبه شاخص تنوع شانون وینر در رودخانه های مختلف نشان داد که رودخانه های آستارا و لمیر به ترتیب کمترین و بیشترین تنوع موجودات را داشتند. ایستگاه های رودخانه ای (1 و 2) کمترین مقدار و ایستگاه های دور از ساحل (5، 6 و 7) بیشترین مقدار شاخص تنوع را داشتند. بر اساس رتبه بندی کیفی آب با میانگین شاخص بیولوژیک هیلسنهولف، ایستگاه های 1و 2 با سایر ایستگاه ها تفاوت معنادار نشان داده بودند و کیفیت نسبتا ضعیف داشتند. مصب رودخانه های خطبه سرا، ناورود، حشمت رود و شیرآباد کیفیت خوب و بیشتر مناطق وضعیت متوسطی داشتند. در شمای کلی رودخانه های غرب منطقه بررسی شده از وضعیت کیفی مطلوب تری برخوردار بوده است که در ارتباط با خصوصیات بیولوژیک بی مهرگان کفزی، شرایط متفاوت حاکم در فصول بررسی شده، گستره حوزه آبخیز و مرفولوژی رودخانه ها تفسیر شده اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی زیستی، تنوع، شاخص بیولوژیک، رودخانه های دریای خزر، ماکروبنتوز، مصب
|
  • Masoumeh Ariyaee, Amir Hossein Hamidian Hamidian, Soheil Egdari, Sohrab Asharfi Pages 355-365
    The purpose of this study was to compare the heavy metal uptake of Cd in liver tissue of endemic fish Aphanius sophiae in the saltwater Eshtehard of Karaj and fresh water in laboratory conditions، the relationship between cadmium accumulation in the liver، the effect of salinity and different concentrations of Cd uptake. Sampling did randomly from Salt River in the spring and summer 2011. After 18 days storage and feeding in 4 aquarium tank with concentrations ppm (20، 10، 5، 0) cadmium، the fish were sampled. After biometry and sex determination، liver tissue was isolated and were dissolved with the wet acid digestion method، thus The concentrations of the Cd were measured using ICP-OES. In the analysis of samples taken from tanks containing salt water aquarium 24 percent were male and 76 percent of the samples were female and in fresh water aquarium 35% of the sample were male and 65 percent were female. The average length of fish in salt water 3/4 ± 0/3 and in fresh water 2/77 ± 0/17. Mortality percent after exposure to fresh water Aquarium was 56% and Mortality in salt water water did not observed during the test period. Regression analysis don''t show، the relationship between cadmium concentrations in liver and fish body length and age in saltwater and freshwater. The accumulation of cadmium in the liver in fresh water 1/47 more than the concentration in the saltwater. To examine differences in Cd accumulation in both freshwater and saltwater environments، T-test was performed، results showed no significant difference in Cd concentrations in the two environments. Environmental impact by using Split plot analysis in completely randomized design and Duncan test were investigated. Table Analysis of variance showed that there is no interaction between cadmium and salinity. Cadmium accumulation in fresh and salt water at all concentrations (except 20 freshwater) increased with increasing concentrations of cadmium.
    Keywords: Cd, Aphanius sophiae, liver, accumulation
  • Sara Teimouri, Majid Makhdoum Farkhondeh, Jahangir Feghhi, Nadiya Abbas Zade Tehrani Pages 381-390
    Due to the different factors and complexity of their effects on healthy and sustainability of urban forest، this study has been tried by means of determining effective factors in ecosystem، and dividing Sorkhe Hesar man made forest park to homogeneous units according to natural factors (slope، aspect، high، soil depth، mixture and pure planting system) and human factors (amount of irrigation and outdoor recreation intensity)، has been investigated their effects on ecosystem sustainability. Deciduous quantity and quality including Fraxinus rotundifolia، Cercis siliquastrum، Platanus orientalis and Robinia pseudoacaia were studied. Evaluation criteria of homogeneous units were height، basal area، crown diameter، crown simultaneity، vitality، herbal layer density and canopy density. Analyses of results showed complexity of factors have been affected on site healthy and sustainability، while mixture and pure planting system، slope and soil depth are the most important limiting factors. In fact with decreasing the soil depth and increasing slope around more than 15 percent، site allocation to intensive recreation usage، would destroy intensely. Also، researches showed that in the similar condition Cercis siliquastrum is more sustainable than Fraxinus rotundifolia، Platanus orientalis and Robinia pseudoacaia.
    Keywords: Recreation, Urban forest, Deciduous, sustainability, Vitality
  • Ali Jafari, Zahra Arman Pages 391-402
    This paper aims to detect occurred changes in vegetation cover of forested Helen protected area using extracted NDVIs from Bi-temporal multispectral images of Landsat TM. To do so، at first forest areas with low and moderate density cover were identified and separated on land use map. Then preprocessing applications including radiometric corrections were done on both 1990 and 2009 images. Also for calculating NDVIs، data on 4th (near-infrared) and 2nd (red) bands were extracted from both images. Finally، changes in vegetation cover from 1990 to 2009 were calculated using NDVI of the study area. Results show that density has increased in 12. 4% of the study area including 7. 5% in moderate and 4. 9% in low density areas. Moreover، in 0. 63% of the total area vegetation density was decreased 0. 17% out of which belongs to forested area with moderate density and 0. 46% to low dense. Taking into account precipitation and temperature trends during this period، these results might be related to increasing long term annual temperature and winter seasonal precipitation، respectively. Also، considering this area as a protected area from 1992 and implementing more protective affairs can be related to these outcomes.
    Keywords: Helen Protected Area, NDVI, Landsat TM images, Ecological Monitoring, climatic condition
  • Leila Davashi, Hamidreza Azimzadeh Pages 403-414
    Increasing in concentration of heavy metals such as Lead، Cadmium، Nickel، Chromium and Zinc cause considerable harmful effects on soil and environment. These elements are also hazardous to health of humans and wildlife. Petrochemical plants and refineries pollution increase the amount of carcinogenic and tratogenic compounds in environment. The main goal of recent paper is the studying of soil heavy metals pollution surrounding Isfahan refinery، power plant and petrochemical industries are located in margin of Ghamishlou wildlife refuge. In this study، 25 soil samples were collected from 105 km radius around the complex industries. Estimating the background values was executed by sampling rocks adjacent to soil sampling stations. Soil heavy metals were extracted with ISO11466 procedure، and were measured by flame AAS (Analyticjena-350). Geo-accumulation Index (Igeo) and Pollution Index (PIi) were determined and compared in different sample sites. Igeo and PIi in soil samples found to be in order of Cd>Pb>Ni>Zn>Cr. The result shows، in comparison of Igeo with PIi، in the same pollutant concentration، Igeo classifies the pollution in lower qualitative classes. In addition، also mCd and IPI detect different results to classify pollution. According to mCd، there are eight point sample which categorize in moderate level of pollution while these points locate in low class with considering IPI. In this respect، mCd and IPI have shown same result in moderate and high pollution level. Finally، the result showed that margin of petrochemical، refinery and power plant، IPI classified integrating pollution in Moderate to high level but mCd categorized pollution in low to moderate classes.
    Keywords: ghameshlou wildlife refuge, Refinery, heavy metals, pollution index
  • Morteza Saberi, Ali Tavili, Morteza Miri Pages 415-424
    The aim of this study was to investigate the allelopathic effects of Eucalyptus camaldulensis on germination and early seedling growth of Festuca arundinacea under laboratory condition in order to determine the effect of pretreatments on decreasing the destructive effects of allelopathic compounds. The chemical stimulators used in this study included 3 levels of gibberellic acid، 3 levels of salicylic acid and 5 levels of allelopathic compounds of Eucalyptus camaldulensis. Factorial test in the completely randomized design with four treatments was used to analyse the data. Results indicated that Eucalyptus camaldulensis extract had inhibitive effect on germination and early seedling growth of Festuca arundinacea. Early seedling growth of Festuca arundinacea increased by pretreatment of seeds in chemical stimulators. Interaction effects of allelopathic and pretreatment with chemical stimulators were significance on germination percentage and speed، root، shoot and plant length and seed vigor index.
    Keywords: Allelopathy, Germination, Chemical stimulators, Eucalyptus camaldulensis, Festuca arundinacea
  • Mona Azizi Jalilian, Farzaneh Mansori, Maryam Rohi, Afshin Danehkar Pages 425-433
    Urban parks as public green space have played a unique and indispensable role in providing recreation opportunities and functions to urban populations. As a result of population growth and density، the sustainability of urban parks is a challenging management task. There exists a need to adopt effective management strategies for achieving the sustainable development and management of urban parks. In this study main and important Karaj city parks and their recreational problems were recognized by using of Limits of Acceptable Change (LAC) as management model. Also some indicators that influenced on visitor satisfaction were specified in these parks. Based on expert’s questionnaires، ten parks have identified as significant and important parks. Moreover experts introduced the important recreational problems in management، environment and social issues in these parks. 358 questionnaires by visitors completed and Cronbach'' s Alpha was calculated، 0. 8. Results show; Bower، Sport campus، Tap، Buffet، Healthy instruments and Washstand as management indicator، and population and intruder people as social indicator were selected as critical indicators. In fact، managers should quantify standard value for these indicators via visitor’s view and existing standard and then monitor them. Monitoring help manager to maintain desirable conditions in these parks so، visitors will be satisfied.
    Keywords: urban Park, Limits of Acceptable Change, Critical Indicator urban green space, Karaj City
  • Shiva Gharibi, Abdolrassoul Salmanmahiny, Hossein Varasteh Pages 435-447
    Biodiversity is being lost at an increased rate as a result of human activities. One of the major threats to biodiversity is infrastructural development such as roads which have important negative and some positive ecological effects on wild birds. In many cases، decreased bird densities have been observed in large zones adjacent to busy roads. Indices of diversity and birds’ correlation with traffic noise and other environmental variables were studied using a Systematic-Random sampling method in Golestan National Park. The sampling stations were selected at 76 points in various distances from the main road crossing the park. Redundancy Analysis (RDA) was used for determination of the measure of association between the birds and environmental variables such as noise level، temperature، number of vehicles and humidity. The equivalent sound level «LAeq»، effective width of road، number of vehicles and horn beeping، species diversity and distribution of birds in the study area and temperature and humidity comprised the variables recorded at the sampling stations. Some bird species such as woodpeckers، nuthatches، robins، chaffinches and blackbirds were most sensitive to sound level. In contrast، golden eagle showed more resistance to adverse effects of proximity to roads.
    Keywords: Golestan Nationl Park, birds, noise, traffic, RDA
  • Farzaneh Ghaemizadeh, Omid Bahmani Pages 449-460
    Determination of the best method to estimate the dispersion rate is very important to ensure accuracy of the computed data. The aim of this research is studying of transport length effects of dispersion of conservative tracer Nacl in soils with different texture using several solute transport models including Brigham، Fried-Combernous and solutions of the advection-dispersion equation with inverse CXTFIT application. Two types of sand (quicksand and gravel with medium-textured) with 4 different textures in the 3 soil columns lengths 25، 40 and 55 cm was used. Conservative tracer NaCl with constant concentration 3. 47 m. S/cm under one-dimensional steady flow was directed into the top of the soil column. The results showed that by increasing the length of columns the dispersion rate will be increased and in composite soil texture the dispersivity coefficient (α) was more than a homogeneous texture and grain. Comparison of three methods shows that by reducing the transport length the Brigham model and by increasing the transport length، the model base on CXTFIT code is better. In all cases، the results of Fried-Combernous model had a noticeable difference between the other two models.
    Keywords: Dispersion, Pollution, Brigham, Fried, Combernous, CXTFIT
  • Alireza Mirzajani, Ahmad Ganeh, Hojat Khodaparast, Seied Gasem Gorbanzadeh Zaferani, Omid Sedigi Savadkohi Pages 461-474
    The coastal areas are highly productive system that is degrading due to receiving huge amount of various pollutants. Despite of the important of north Caspian Sea estuaries the quality index of benthic fauna received less attention. In this survey the benthic population of 18 rivers estuaries in southern Caspian Sea were investigated. The benthic sampling and identification were conducted at eight points in each estuary in three periods of winter، spring and summer 2009. The Shannon Wiener diversity and the Hilsenhoff biotic indices were used for evaluation of environmental quality. The result of Shannon Wiener index values in various rivers indicates that Astara and Lemir had the lowest and highest diversity respectively. The station 1 and 2 in river showed the lowest and offshore stations 5، 6 and 7 the highest diversity values. According to Hilsenhoff biotic index for water quality classification، the stations of 1 and 2 with low quality were significantly difference with other stations. The quality of estuaries of Khotbesara، Navroud، Heshmatrud and Shirabad were strongly good and the other were slightly and moderately good condition. In generally، the quality of rivers in western region were better than the other regions، where they were characterized on the base of seasonal condition، biological properties of benthic fauna، morphology and watershed basin of the river.
    Keywords: Caspian sea rivers estuary, Macrobenthos, Diversity, Bioassessment, Biological index