فهرست مطالب

مهندسی آبیاری و آب ایران - پیاپی 32 (تابستان 1397)

مجله مهندسی آبیاری و آب ایران
پیاپی 32 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • امیر پورحقی، اباذر سلگی *، حیدر زارعی، مهرنوش شهنی دارابی صفحات 1-17
    بی شک اولین قدم برای مدیریت منابع آب پیش بینی و برآورد جریان رودخانه ها است. در این مطالعه به منظور پیش بینی سری زمانی جریان روزانه و ماهانه ایستگاه های کاکارضا و سراب صیدعلی، مدل های شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استتتاج فازی عصبی تطبیقی استفاده شده است. به منظور بهبود نتایج شبیه سازی از آنالیز موجک به عنوان مدل ترکیبی استفاده شد. برای این هدف، سری زمانی جریان و بارش به مدت 12 سال (1392-1380) به وسیله تبدیل موجک به زیر سری های فرکانسی تجزیه شد، سپس این زیرسری ها به عنوان داده های ورودی به مدل های شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استتتاج فازی عصبی تطبیقی وارد شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که سیستم استتتاج فازی عصبی تطبیقی با میزان خطای کمتر و ضریب همبستگی بیشتر نسبت به روش شبکه عصبی مصنوعی از دقت بالاتری برخوردار است و اعمال تبدیل موجک روی داده های اصلی جریان و بارش باعث بهبود چشمگیر نتایج پیش بینی شد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، سیستم استتتاج فازی عصبی تطبیقی، تبدیل موجک، بارش-رواناب
  • اکبر مختارپور، سید رضاخداشناس* ، کامران داوری صفحات 18-29
    امروزه با رشد جمعیت و به تبع آن توسعه شهرنشینی، رواناب به مشکل جدی در عرصه مدیریت شهری تبدیل شده است؛ لذا کنترل و مدیریت رواناب از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق منطقه 4 شهر تهران با مساحتی حدود 62 کیلومتر مربع و با شرایط جغرافیایی و هیدرولوژیکی متناسب با شهر تهران در مقیاس کوچک به عنوان منطقه مورد مطالعه در نظر گرفته شده است. هدف از انجام این تحقیق، رسیدن به یک راهکار کاربردی جهت کنترل رواناب شهری است. در این تحقیق با استفاده از قابلیت های مدل SWMM برای منطقه 4 شهر تهران، با توجه به عوامل محیطی، دو طرح از بهترین راهکارهای مدیریتی (BMP) تحت سناریوی شبکه نفوذ و مخازن تاخیری جهت کنترل حداکثر رواناب از نظر کمی انجام گرفته است و در نهایت میزان کارایی آنها در کاهش حجم کل رواناب خروجی از حوضه، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ضریب رواناب، سیلاب شهری، روسازی متخلخل، ترانشه نفوذ
  • مهدی پژوهش *، طیبه طهماسبی، خدایار عبدالهی صفحات 30-46
    شبیه سازی جریان رواناب و رسوب از نقطه نظر درک بهتر مسائل هیدرولوژیکی، پیش بینی جریان، مدیریت منابع آب، مهندسی رودخانه، سازه های کنترل سیل و ذخیره سیلاب اهمیت بسیار زیادی دارد. هدف از این تحقیق شبیه سازی جریان رواناب و رسوب در حوزه آبخیز بهشت آباد و تعمیم نتایج آن به حوزه ی آبخیز آلج و محاسبه رواناب و رسوب این حوزه می باشد. در این تحقیق از مدل هیدرولوژیکی توزیعی- مکانی WetSpaاستفاده شده است. در این راستا، از داده های روزانه (بارش، دما، تبخیر و تعرق و دبی) دوره ی آماری (1367-1362) استفاده گردید. برای اعتبارسنجی مدل از داده های دوره آماری (1394-1389) استفاده شد. نتایج شبیه سازی نشان داد که تطابق قابل قبولی بین داده های شبیه سازی شده مدل و مشاهدات رواناب و رسوب وجود دارد. براساس معیار ناش- ساتکلیف، دقت 57/57 درصد در شبیه سازی رواناب، کارایی قابل قبول مدل را در این حوزه نشان می دهد. هم چنین با استفاده هیدروگراف تهیه شده از دبی شبیه سازی مدل و مقدار رسوب مشاهداتی معادله ای تهیه و مقدار رسوب در ماه برای حوزه آبخیز بهشت آباد و سپس حوزه آبخیز آلج که زیرحوزه کوچکی از حوزه اصلی است، محاسبه شد. نتایج آنالیز حساسیت مدل نشان داد که پارامترهای ksnow، ki، kgو kssبه ترتیب رتبه یک تا چهار حساسیت را دارند و پارامتر krain و Pmax به عنوان پارامترهای غیرحساس در شبیه سازی هیدروگراف جریان شناسایی شدند. در این تحقیق با توجه به حساس بودن پارامترهای ksnow و g0می توان به اهمیت پارامتر آب زیرزمینی و نقش کلیدی آن در مدل سازی این حوضه پی برد.
    کلیدواژگان: حوزه آبخیز آلج، حوزه آبخیز بهشت آباد، شبیه سازی رواناب و رسوب، مدل هیدرولوژیک توزیعی- مکانی، WetSpa
  • یوسف رمضانی*، مهدی امیرآبادی زاده، مصطفی یعقوب زاده، محمد ناظری تهرودی صفحات 47-63
    بیش از سه دهه است که هیدرولوژیست ها، استفاده از مدل های چند متغیره را جهت توصیف و مدل سازی داده های پیچیده هیدرولوژی، توصیه می کنند. درحالی که به تازگی اهمیت مدل های چند متغیره در هیدرولوژی مطرح شده است. در واقع در مدل های چند متغیره با دخالت دادن عوامل موثر هواشناسی، می توان نتایج توصیف، مدل سازی و پیش بینی پارامترهای مختلف را بهبود بخشید. هم چنین از آنجا که مدل های غیرخطی واریانس شرطی، بخش باقی مانده مدل های خطی را به شکل مناسبی مدل می کنند، انتظار می رود با ترکیب مدل های خطی و غیرخطی، دقت مدل سازی و پیش بینی ها افزایش یابد. در این مطالعه دو مدل چند متغیره دوره ای آرما و چند متغیره تلفیقی با واریانس شرطی جهت مدل سازی دبی ماهانه رودخانه های نازلوچای، بابلرود و هامون به ترتیب واقع در استان های آذربایجان غربی، مازندران و سیستان و بلوچستان در دوره آماری 1390-1341 (50 ساله) تحت تاثیر پارامترهای دما و بارش ایستگاه سینوپتیک حوضه ها مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج بررسی و صحت سنجی داده های مدل شده نشان داد که هر دو مدل مورد بررسی از دقت بالایی برخوردار هستند. در این مطالعه در تمام موارد مدل چند متغیره تلفیقی با واریانس شرطی از دقت بیشتری نسبت به مدل چند متغیره دوره ای آرما برخوردار بودند. هم چنین نتایج نشان داد که با ترکیب دو مدل ذکر شده، میزان خطای مدل (جذر میانگین مربعات خطا) به ترتیب در ایستگاه های نازلوچای، بابلرود و هامون حدود 30، 17 و 1 درصد بهبود می یابد. به طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد هر دو مدل مورد استفاده در مناطق معتدل ایران دقت بالاتری دارد.
    کلیدواژگان: بارش، دما، مدل واریانس شرطی، مدل های فصلی
  • محمدرضا نیک پور *، سجاد محمودی بابلان صفحات 64-78
    روندیابی جریان در رودخانه ها یکی از پراهمیت ترین موضوعات در مدیریت منابع آب های سطحی جهت اتخاذ تدابیر مناسب در مواقع سیلاب و بروز خشک سالی ها است. در این تحقیق از مدل های شبکه عصبی مصنوعی، برنامه ریزی بیان ژن، موجک- عصبی و حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان به منظور روندیابی جریان روزانه رودخانه بالخلوچای واقع در حوضه آبریز دره رود استفاده شد. در این راستا داده های روزانه دو ایستگاه هیدرومتری متوالی واقع بر رودخانه مذکور به کار گرفته شد. برای ارزیابی مدل ها از شاخص های آماری ریشه میانگین مربعات خطا، ضریب همبستگی، ضریب نش- ساتکلیف و بایاس استفاده شد. نتایج گویای عملکرد قابل قبول هر چهار مدل و برتری مدل حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان با بیشترین ضریب همبستگی (894/0=R) ، کمترین ریشه میانگین مربعات خطا (m3/s540/1=RMSE) و ضرایب نش-ساتکلیف و بایاس برابر 813/0 و 013/0 در مرحله صحت سنجی بود. اما در برآورد دبی بیشینه (سیلاب) مدل موجک- عصبی با میانگین خطای نسبی 21/34 درصد، از خطای کمتری نسبت به سایر مدل ها برخوردار بود. لازم به ذکر است که کلیه مدل ها در تخمین جریان ایستگاه پایین دست حالت کم برآورد داشتند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی بیان ژن، حداقل مربعات ماشین بردار پشتیبان، روندیابی جریان، شبکه عصبی مصنوعی، موجک- عصبی
  • مینا نیکزاد، حمیدرضا مرادی *، خلیل جلیلی صفحات 79-92
    امروزه استفاده از روش های زمین آماری به سبب لحاظ ارتباط مکانی در موضوعات مختلف اکولوژیکی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات زمانی و مکانی سطح آب زیرزمینی دشت بیستون واقع در استان کرمانشاه طی دوره زمانی 1370- 1394 و به طور ویژه با استفاده از روش های تخمین گر درون یابی انجام شد. بدین منظور، ابتدا داده های سطح آب زیرزمینی دشت مطالعاتی شامل 21 حلقه چاه مشاهده ای، جمع آوری و بانک اطلاعاتی آن ها در محیط نرم افزار Excel تهیه شد. سپس روش های مختلف درون یابی شامل کریجینگ معمولی (OK) ، وزن دهی عکس فاصله (IDW) با توان های یک تا پنج و کوکریجینگ (COK) با متغیر کمکی برای تخمین سطح ایستابی مورد استفاده قرار گرفتند. در ادامه، برای ارزیابی دقت روش های مزبور در تخمین تراز سطح ایستابی از روش اعتبارسنجی متقابل با معیار های آماری ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین انحراف خطا (MBE) استفاده شد. سپس نقشه های پهنه بندی مکانی در ابتدا و انتهای دوره مورد مطالعه تهیه و نهایتا نقشه هم افت سطح آب زیرزمینی در محیط نرم افزاری Arc GIS 10. 4. 1 ترسیم شد. نتایج نشان داد که واریوگرام مدل گوسی بهترین مدل برازش شده به ساختار فضایی داده ها و روش کریجینگ به عنوان مناسب ترین روش برای تخمین سطح ایستابی در منطقه به دست آمد. نتایج تحقیق نیز حکایت از افت سطح آب زیرزمینی در بیشتر نقاط دشت داشت. به طوری که حداکثر این افت معادل 22 متر در قسمت جنوب غربی دشت (دامنه موثر چاه های 9 و 17) و حداقل افت معادل پنج متر در قسمت مرکزی دشت طی دوره 25 ساله مطالعاتی برآورد شد. دور بودن از جریان رودخانه، رشد روز افزون صنایع پر مصرف آب از دلایل اصلی کاهش سطح آب زیرزمینی است.
    کلیدواژگان: دشت بیستون، سطح آب زیرزمینی، روش کریجینگ، مدل کروی، واریوگرام، پهنه بندی
  • مریم واحدی، مسعود مسعودی * صفحات 93-104
    آب های زیرزمینی از منابع مهم تامین آب در مناطق خشک و نیمه خشک می باشند. مدیریت بهینه منابع آبی و حفظ و ارتقای کیفیت و کمیت آنها نیازمند وجود دا ده هایی در زمینه موقعیت، مقدار و پراکنش آب در یک منطقه جغرافیایی معین می باشد. با توجه به این موضوع در این تحقیق برآن شدیم تا به بررسی خطر تخریب کیفی و کمی آب های زیرزمینی در دشت های استان فارس با استفاده از مدل اصلاحی IMDPA و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بپردازیم. هدف از این پژوهش پهنه بندی مناسب و تهیه نقشه های آسیب پذیری منطقه در جهت تعیین مناطق در معرض ریسک بیشتر بود که گامی اساسی و مهم در مدیریت منابع آبی در راستای اولویت بندی مناطق جهت برنامه ریزی مقابله با تخریب کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی بشمار می رود. در تهیه نقشه پهنه بندی وضعیت کیفی و کمی آب های زیرزمینی از روش کریجینگ معمولی کروی استفاده شد. داده های مورد نیاز با استفاده از اطلاعات دقیق مربوط به داده برداری های انجام شده توسط شرکت آب منطقه ای استان فارس تهیه گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که از نظر افت سطح آب زیرزمینی (وضعیت کمی) بیش از 81 % دشت های استان فارس در وضعیت خطر شدید و خیلی شدید قرار دارند. از نظر وضعیت کیفی حدود 58% دشت های استان فارس در وضعیت خطر شدید و خیلی شدید قرار دارند. به طور کلی بیش از 83 % دشت های استان فارس در وضعیت خطر شدید و خیلی شدید از نظر وضعیت آب زیرزمینی قرار دارند. خطر شدید و خیلی شدید در اکثر نقاط استان فارس خصوصا نقاط مرکزی و جنوبی و خطر کم و متوسط غالبا در شمال شرقی استان فارس مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، کلاس خطر، خطر تخریب کیفی، خطر تخریب کمی، GIS
  • نیازعلی ابراهیمی پاک *، ارش تافته ، اصلان اگدرنژاد، صفورا اسدی کپورچال صفحات 105-119
    با توجه به اهمیت تعیین نیاز آبی در مدیریت آب در مزرعه یکی از کلیدی ترین پارامتر ها در تعیین نیاز آبی، ضرایب تبخیر- تعرق در هر منطقه می باشد. از این رو در این پژوهش سعی بر آن شد که با استفاده از داده های چهار ساله لایسیمتری چمن و اطلاعات سه ساله تبخیر - تعرق گندم و اطلاعات هواشناسی موجود در مرکز تحقیقات کشاورزی اسماعیل آباد قزوین روش های مختلف تعیین تبخیر- تعرق پتانسیل نسبت به داده های لایسیمتری واسنجی شوند تا با استفاده از این نتایج نیاز آبی گیاه گندم در ماه های مختلف قابل محاسبه باشد. نتایج نشان داد که تبخیر- تعرق سالانه چمن 1296 میلی متر و تبخیر سالانه از تشت تبخیر برابر با 1703 میلی متر و میزان تبخیر- تعرق گندم هم برابر با 550 میلی متر در طول دوره رشد می باشد. در بین روش های تخمینی نیز روش FAO 56 از دقت بیشتری نسبت به سایر روش ها برخوردار بود. همچنین نشان داد که با واسنجی این روش ها می توان نتایج قابل قبولی را در تخمین تبخیر - تعرق گندم بدست آورد. از دیگر سو روش تشت تبخیر که ساده ترین و عملی ترین روش می باشد با استفاده از ضرایب و اصلاحاتی که بر روی آن انجام شد توانست با دقت قابل قبولی میزان تبخیر – تعرق گندم را تخمین بزند. مقادیر ضریب تبخیر- تعرق گندم (KC) بین 29/0 تا 09/1 و ضریب تشت تبخیر مرجع (Kp) بین 58/0 تا 88/0 و ضریب تشت تبخیر گندم (Kcp) بین 26/0 تا 99/0 بدست آمد.
    کلیدواژگان: تبخیر- تعرق، ضریب تشت تبخیر، گندم، لایسیمتر، واسنجی
  • حامد احمدی، علی حیدر نصرالهی* ، مجید شریفی پور، حمیدرضا عیسوند صفحات 121-131
    مدیریت آب در مزرعه بسته به منابع آب و خاک موجود عمدتا با هدف حداکثر تولید محصول یا حداکثر بهره وری آب صورت می گیرد. شاخص تنش آبی گیاه (CWSI) بخوبی بیانگر وضعیت آب در دسترس گیاه بوده و لذا به عنوان یک ابزار مناسب جهت مدیریت آبیاری در مزرعه مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این تحقیق تعیین مقادیر شاخص تنش آبی گیاه سویا در مراحل مختلف رشد به منظور زمانبندی آبیاری جهت دستیابی به حداکثر عملکرد و بهره وری آب آبیاری می باشد. برای این منظور کشت سویا با چهار رژیم آبیاری در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در تابستان 1395 انجام شد. سطوح آبیاری شامل I1، I2، I3و I4 به ترتیب با 100، 80، 60 و 40 درصد نیاز آبی گیاه بودند. بر اساس نتایج تاثیر سطوح آبیاری روی عملکرد و بهره وری آب سویا در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. در مراحل مختلف رشد بیشترین مقادیر CWSI در تیمار I4 و کمترین آنها در تیمار I1 بدست آمد. همچنین همبستگی بین CWSI و میزان رطوبت خاک در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. حداکثر عملکرد برابر 4/1765 کیلوگرم در هکتار و در تیمار I1 و حداکثر بهره وری برابر 26/0 کیلوگرم بر متر مکعب و در تیمار I2 حاصل شد. از این رو مقادیر CWSI مربوط به تیمار I1 و I2 به عنوان مبنای برنامه ریزی آبیاری برای دستیابی به حداکثر عملکرد و بهره وری آب در نظر گرفته شد. در نهایت مقادیر شاخص CWSI برای زمان بندی آبیاری سویا جهت دستیابی به حداکثر بهره وری آب در مراحل توسعه، میانی و نهایی رشد گیاه به ترتیب 42/0، 37/0 و 29/0 برآورد شد.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، رطوبت خاک، روش ایدسو، دمای برگ
  • زینب حیدری، معصومه فراستی *، رسول قبادیان صفحات 132-144
    هدف از این تحقیق بررسی تاتیر دبی بر الگوی رطوبتی و شبیه سازی آن با مدل هایدروس دوبعدیمی باشد. پس از آماده سازی یک مدل فیزیکی از جنس پلاکسی گلاس با ابعاد مشخص، و پر شده با خاک لوم رسی سیلتی، به وسیله ی قطره چکان تنظیم شونده ی دستی چهار دبی 2، 4، 6 و 8 لیتر بر ساعت مورد آزمایش قرار گرفت. مدت زمان آبیاری برای هر دبی ثابت و برابر 2 ساعت بود. 24 ساعت پس از آبیاری توزیع مجدد رطوبت در خاک در نظر گرفته شد. شبیه سازی الگوی رطوبتی توسط مدل هایدروس دو بعدی صورت می گرفت. نتایج مقایسه ی مقادیر قطر و عمق خیس شده ی پیاز رطوبتی اندازه گیری شده و برآورد شده با مدل هایدروس دوبعدی نشان داد ضریب همبستگی در تمامی دبی ها بالای 90 درصد و مقدار خطاها بسیار کم بود که نشان از دقت بالای شبیه سازی الگوی رطوبتی مدل هایدروس دوبعدی داشت که این دقت در دبی های پایین تر بیشتر بود. نتایج مقایسه ی بین شبیه سازی های مدل هایدروس دو بعدی با استفاده از داده های مختلف ورودی مدل رزتا و داده های الگوی رطوبتی مشاهداتی نشان داد هرچه میزان داده های ورودی به مدل رزتا بیشتر باشد دقت شبیه سازی الگوی رطوبتی با مدل هایدروس دو بعدی افزایش خواهد یافت. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، با افزایش دبی از گستردگی رطوبت در عمق کاسته و گستردگی در سطح افزایش می یابد. دقت مدل هایدروس دوبعدی در دبی های پایین تر بیشتر شد و هرچه میزان ورودی های داده شده به مدل رزتا بیشتر باشد دقت مدل هایدروس دوبعدی بیشتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای سطحی، الگوی توزیع رطوبت، دبی، شبیه سازی، هایدروس دوبعدی
  • بهزاد قربانی * صفحات 145-155
    در سامانه های آبیاری بارانی متحرک همانند آبپاش تفنگی، وقتی شدت پاشش لحظه ای با فشار کم سامانه توام می شود و از شدت نفوذ نهایی خاک تجاوز می کند، پتا نسیل ایجاد رواناب به قدری افزایش می یابد که موجب فرسایش خاک می شود. هدف این تحقیق بررسی، مقایسه و شبیه سازی رواناب تحت شرایط آبیاری بارانی با آبپاش تفنگی روی دو نوع خاک سبک و سنگین و دو عملیات زراعی جویچه و کرت بود. آزمایش ها روی پلات های جویچه و کرت با سه تکرار و با شیب یکنواخت 67/. درصد انجام شدند. برای تولید باران از یک دستگاه ماشین تفنگی از نوع قرقره ای به طول 200 متر و با سه سرعت متفاوت استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد با توجه به نوع بافت خاک، آبیاری بارانی با این ماشین با سرعت 10 متر بر ثانیه منجر به تولید رواناب سطحی روی خاک های سنگین بافت در دو عملیات زراعی جویچه و کرت با میانگین ضریب رواناب 15/. می شود، ولی در خاک های سبک بافت روانابی مشاهده نمی شود (ضریب رواناب برابر صفر). بنابراین یکی از راه های مقابله با مشکل رواناب و در نتیجه افزایش بازده آبیاری استفاده از این سامانه آبیاری روی خاک های سبک بافت است. هر چه سرعت حرکت ماشین کم تر باشد، امکان تولید رواناب بیشتر خواهد بود. در این تحقیق، افزون بر آزمایش میدانی، نتایج شبیه سازی با مدل EUROSEM نشان داد این مدل قادر است رواناب را با همبستگی بالا (90% R>) و حداقل میانگین خطای مربعات (2/0 RMSE <) به خوبی شبیه سازی کند.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، رواناب، جویچه، فرسایش، کرت، EUROSEM
  • زیبا قزلباش، مهدی ذاکری نیا *، ابوطالب هزارجریبی، امیراحمد دهقانی صفحات 156-171
    نظر به اینکه کمبود آب مهمترین تنگنای توسعه کشاورزی پایدار به شمار می آید و پتانسیل آبی کشور دیگر پاسخگوی نیازهای روبه رشد تقاضای آب بخصوص در بخش کشاورزی نیست، بهینه سازی مصرف آب امری ضروری به نظر می رسد. یکنواختی توزیع آب (CU) یک پارامتر مهم فنی در طراحی سیستم های آبیاری بارانی می باشد. با توجه به تنوع گسترده آبپاش های مورد استفاده در آبیاری بارانی لازم است با تغییرات ساده ای مانند تغییر فشار سیستم، تغییرات ارتفاع پایه آبپاش، تنظیم فاصله آبپاش ها روی لوله های جانبی و همچنین فاصله لوله های جانبی از یکدیگر یکنواختی توزیع آب و عملکرد سیستم آبیاری را بهبود بخشید. دراین پژوهش، مقادیر ضریب یکنواختی توزیع آب برای آبپاش های مدل AQ-20 و KA-6در4 تیمار فشارکارکرد (2، 5/2، 3 و 5/3 اتمسفر) ، 16 تیمار فواصل آبپاش ها (SL×Sm) شامل (9×18، 12×18، 15×18، 18×18، 9×15، 12×15، 15×15، 18×15، 9×12، 12×12، 15×12، 18×12، 9×9، 12×9، 15×9 و 18×9 متر) ، 4 تیمار ارتفاع پایه آبپاش (60، 90، 120 و 150 سانتیمتر) و 3 تیمار آرایش آبپاش ها (مربعی، مستطیلی و مثلثی) در شرایط باد آرام (2-0 متر بر ثانیه) در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان اندازه گیری شد. جهت تخمین CU هر آبپاش از مدل M5 درخت تصمیم استفاده شد و نتایج حاصل با روشK – نزدیکترین همسایگی مورد مقایسه قرار گرفت. با مقایسه آماری نتایج محاسباتی، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برای روش های M5 و K-NN در آبپاش AQ-20 برابر 0681/0 و 0562/0 و در آبپاش KA-6 نیز به ترتیب برابر 086/0 و 0716/0 به دست آمد که این امر بیانگر دقت مناسب هر دو روش در مدل سازی است. از آنجایی که مدل M5 قادر به ارائه روابطی صریح برای تخمین ضریب یکنواختی است، جنبه کاربردی بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، توزیع آب، ضریب یکنواختی، روشK - نزدیکترین همسایگی، مدل درخت تصمیم، M5
  • حسن گلیج، حسن ترابی پوده * صفحات 172-183
    شبکه های آبرسانی زیر ساخت هایی هستند که با توجه به هزینه های زیاد ساخت و نگهداری، مورد توجه محققین قرار گرفته اند. از این رو کمینه سازی هزینه شبکه های آبرسانی هدف بسیاری از پژوهشگران می باشد؛ بطوریکه شرایط حداقل فشار و حداکثر سرعت برآورده شود. در این پژوهش الگوریتم DMPSO بر پایه اصلاح و جهش در الگوریتم PSO پیشنهاد شد. حل بهینه برای شبکه آبرسانی اسماعیل آباد که شامل 16 لوله و 17 گره است، توسط الگوریتم پیشنهادی DMPSO بررسی شده است. نتایج عددی نشان داده است، که الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با دیگر الگوریتم ها به روش تحلیلی نزدیکتر می باشد. نتایج تحلیل هیدرولیکی با اتصال پویا بین دو نرم افزار MATLAB و EPANET ارزیابی شده اند. حل بهینه به دست آمده برای شبکه آبیاری اسماعیل آباد توسط الگوریتم فراکاوشی DMPSO با روش تجربی مقایسه شده است و مشخص شده است که الگوریتم فراکاوشی به اندازه ی 68/10 درصد نسبت به روش تجربی هزینه کل را کاهش داده است. علاوه بر این روش پیشنهادی خیلی ساده و نسبتا دقیق تر می باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های آبرسانی، بهینه سازی، الگوریتم فراکاوشی، شبکه لوله ها
  • عیسی کیاء، علیرضا عمادی *، محمد علی غلامی صفحات 184-196
    بهره برداری بهینه از مخازن سدها با توجه به نقش آنها در کنترل آب های سطحی و تامین نیاز آبی بخش های مختلف، از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. در این پژوهش، قابلیت الگوریتم کرم شب تاب (FA) برای حل مساله بهره برداری بهینه از مخزن سد هراز به منظور تامین آب مورد نیاز کشاورزی، شرب و صنعت و زیست محیطی پایاب سد برای یک دوره 27 ساله (از سال آبی 64-63 تا 90-89) مورد بررسی قرار گرفته است. تابع هدف به صورت کمینه کردن مجموع مجذور کمبودهای نسبی ماهانه در طول دوره بهره برداری تعریف گردید. کارآیی این الگوریتم ها با تعیین شاخص های عملکردی مخزن، مقدار تابع هدف، کمبود سالانه، متوسط ماهانه کمبود و برداشت آب مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت. روش FA با اعتمادپذیری تامین آب 3/88 درصد، بهتر از دو روش GA و SOP با مقدار 4/82 و 7/66 توانسته است نیازهای پایین دست سد را تامین کند. شاخص آسیب پذیری سه مدل به ترتیب 20/0، 23/0 و 99/0 به دست آمد. نتایج حاکی از عملکرد بهتر الگوریتم FA نسبت به دو روش دیگر در حل مسآله بهره برداری از مخزن می باشد.
    کلیدواژگان: اعتمادپذیری، بهره برداری، ژنتیک، سیاست بهره برداری استاندارد، کرم شب تاب، هراز
  • فرزانه قادری نسب گروهی، محمد جواد خانجانی * صفحات 197-212
    بند تاریخی هلاکو با عمر بیش از 700 سال در 16 کلیومتری شمال شهر کرمان و در منطقه سیدی شهرستان کرمان قرار دارد. این بند به منظور تامین آب کشاورزی مزارع پایین دست و کنترل جریان‏های سیلابی بر روی رودخانه سیدی احداث شده است. ارتفاع بند در بالادست بین 9. 6 تا 10 متر و در پایین‏دست به 8 متر کاهش پیدا می‏کند. طول تاج بند در بالادست 43 متر و در پایین دست 32 می‏باشد. در این مطالعه با مرور منابع، بازدیدهای میدانی، اندازه‏گیری و انجام محاسبات تئوری پایداری بند هلاکو بررسی شد. نتایج مطالعه نشان داد در طراحی این بند ملزومات تکنیکی، شرایط محیطی، مکان‏یابی مناسب و سازه‏های جانبی لازم در نظر گرفته شده‏اند. سازه‏های جانبی قابل ملاحظه در بند شامل سرریز اضطراری از نوع تنداب، برج آبگیر و دهانه‏های آبگیر می‏باشند. همچنین نتایج محاسبات تئوری نشان داد که معیارهای پایداری بند از لحاظ لغزش و واژگونی به ترتیب 1. 36 و 1. 86 بوده که در دامنه قابل پذیرش قرار دارد
    کلیدواژگان: بند هلاکو، تاریخ آب و آبیاری در کرمان، سازه تاریخی، ذخیره آب
|
  • Amir Pourhaghi, Abazar Solgi*, Heydar Zarei, Mehrnoush Shehni darabi Pages 1-17
    Without a doubt, the first step to manage water resources is accurately predicting of river flow. In This study, to predict time series of daily and monthly of kakareza and sarab seyed ali stations, artificial neural network and Adaptive neuro-fuzzy inference system models is used. the daily and Monthly rainfall and runoff time series of Sarab seyedali and kakareza basins were decomposed into sub-signals in various resolution levels using wavelet analysis and then these sub-signals entered to the ANN and ANFIS models to reconstruct the main forecasted time series. The model results show the high merit of Db-4 wavelet in comparison with the Haar wavelet. Too, results showed that WANFIS model produced better forecasts than either the ANN, WANN, ANFIS models.
    Keywords: ANN, ANFIS, Wavelet Transform, Rainfall-Runoff
  • Akbar Mokhtarpour, Saeed Reza Khodashenas*, kamran davari Pages 18-29
    Today, with population growth and, consequently, urbanization, runoff has become a serious problem in urban management. Therefore, runoff control and management is very important. In this research, the 4th district of Tehran with an area of ​​about 62 square kilometers and with geographical and hydrological conditions commensurate with the city of Tehran on a small scale as the studied area is considered.The purpose of this research is to achieve a practical approach to urban runoff control.In this research, using the SWMM model capabilities for Tehran's 4th district, considering the environmental factors, two designs of the best management solutions (BMP) under the intrusion network scenario and delayed repositories for controlling maximum runoff are quantitatively taken and Finally, their efficiency in reducing the total volume of runoff from the basin has been studied.
    Keywords: Runoff coefficient, Urban Flood, Pavement Permeable, Infiltration Trench
  • Mehdi Pajoohesh*, tayabe Tahmasbi, khodayar abdollahi Pages 30-46
    Since catchment scale measurement of meteorological and hydrological factors affecting on the basin response in the form of runoff generation and sediment production is not feasible, study of governing processes under a rainfall-runoff modeling framework is necessary. In this reaserch, to understand the relationship between runoff and sediment production in Beheshtabad Basin, and generalizing the results to Alej Watershed a six years daily simulation was performed using a distributed model called WetSpa. For this purpose the basic maps and hydrologic data including peak discharge and hydrographs were used. Spatial distribution of hydrological processes was taken into account in the modeling. Moreover, another 6-years time series (unused for parametrization), were used for model validation. The simulation results showed a satisfactory good agreement between modeled both simulated runoff and sediment against observations. The Nash-Sutcliffe model efficiency57.6 for runoff and coefficient of determination 0.59 mean that the sediment-runoff relationship for any rainstorm depends on the dynamic of hydrologic processes. The results of sensitivity analysis for WetSpa model showed that ksnow, ki, kg and kss were ranked as the most sensitive parameters correspondingly. While Krain and Pmax parameters were identified as less influential parameters on the simulated hydrograph. Sensitivity of ksnow and g0 parameters is an indication for the importance of baseflow in Beheshtaba basin and the necessity of paying special consideration for its key role in hydrological modeling.
    Keywords: Alej Watershed, Beheshtabad Watershed, Simulating runoff, Hydrological model, WetSpa
  • yousef Ramezani *, Mehdi Amirabadizadeh, MOstafa Yaghoobzadeh, Mohammad nazeri tahroudi Pages 47-63
    For over three decades, hydrologists were recommended multivariate models to describe and modeling the complex hydrology data. While recently the multivariate models in hydrology is discussed. In multivariate models, the modeling and predicting various parameters can improve by involving other factors. Also Since nonlinear models with conditional variance, the remaining portion of the linear models to adequately model, we expect that the combination of linear and nonlinear models, partly to increase the accuracy of modeling and predictions. In this study, two multivariate periodic ARMA and combined multivariate with conditional variance models were investigated to modeling monthly discharge of Nazloochai, Babolrood and Hamoon Rivers that located in West Azerbaijan, Mazanderan and Sistan-Balochestan Provinces respectively during the period of 1962-2011 (50 years) under effective the precipitation and temperature of mentioned basin synoptic stations. The results of evaluation and verification models (Root mean square error) showed that booth models have a more accuracy to modeling the river flow rate. Also the results showed that the combined multivariate with conditional variance model has the more accurately than multivariate periodic ARMA model. Also the results indicated that with combined two mentioned models, the model’s error in modeling the Nazloochai, Babolrood and Hamoon rivers flow discharge will be better amount 30, 17 and 1 percentage respectively. Finally the results indicated that the combined model has a more accuracy in the moderate zones of Iran.
    Keywords: Conditional Variance Models, Precipitation, Seasonal Models, Temperature
  • Mohamadreza Nikpour *, sajad mahmodibabolan Pages 64-78
    Routing of river flow is one of the most important of water resources management topics to adopt appropriate decision in occurrence time of flood or droughts. In this study, artificial neural networks (ANN), gene expression programming (GEP), wavelet- neural network (WNN) and least square support vector machine (LS-SVM) models were used for routing of Baleqlu-Chay river daily flow, located at Dareh-Roud watershed. Daily river discharge data of two consecutive hydrometric stations located at the mentioned river for the period of 1997-2013. The statistics indices including, root mean square error (RMSE), correlation coefficient (R), Nash–Sutcliffe efficiency coefficient (NS) and Bias were used to evaluate the precision of the models. Comparison of results demonstrate that the LS-SVM with RMSE=1.540 m3/s, R=0.894, NS=0.713 and Bias=0.013 had the best performance in the test period. But in estimating of peak discharge values, the WNN model with average relative error equal to 34.21% had the least error. It should be mentioned that all of the models tended to underestimate the discharge values.
    Keywords: Gene expression programming, Least square support vector machine, Flow routing, artificial neural networks, Wavelet- neural network
  • Mina Nilzad, Hmaidreza Moradi*, Khalil Jalili Pages 79-92
    The use of geospatial methods has been considered due to the spatial relationship in various ecological issues. In order to, the present research was done with the aim of investigating the spatial variations of groundwater level in Bistoun plain located in Kermanshah province during the period of 1991-2015 and especially using interpolation estimation methods. In order to, data of groundwater level of the plain including 21 observation wells, collection and database were prepared in Excel software. Then, Different interpolation methods such as Ordinary Kriging, Inverse Distance Weighing with power of 1 to 5 and co Kriging are used to estimate the groundwater level. To evaluate the methods, we are performed the cross validation technique using Root Mean Square Error (RMSE) and Mean Bias Error (MBE). Then, we are prepared spatial zoning maps at the beginning and end of the study period, and finally we were drawn a map of groundwater level isodrop in ArcGIS 10.4.1 software Results of our analysis showed that the Gaussian semivariogram provides the best explanation for the spatial structure of the data. In addition, Kriging is shown as the most suitable method for estimating the groundwater level. The results obtained indicate a decline in groundwater levels in most of the plain. So that the maximum of this decrease is 22 meters in the southwest of the plain (the effective range of wells 9 and 17) and the minimum decrease is 5 meters in the central part of the plain at the 25 years’ period. The main reasons for reducing groundwater levels is being away from the flow of the river and the increasing growth of water-consuming industries in the region.
    Keywords: Bisotun Plain, Groundwater Level, Kriging Method, Spherical model, Variogram Zoning
  • Maryam vahedi, Masoud Masoudi * Pages 93-104
    Groundwater is an important source of water supply in arid and semi-arid regions. Optimal management of water resources and their conservation and improvement for quality and quantity need to have amount and distribution of water data in a defined geographical area. According to this issue, in this study we want to assess both qualitative and quantitative risk of groundwater resources using the modified IMDPA model and geographical information system (GIS) in plains of Fars province. The purpose of this study is to prepare a suitable zonation and vulnerability maps of qualitative and quantitative status of groundwater in order to determine the areas with higher risk. This is a basic and vital step in water resources management for priotorization of areas in order to prepare a combat plan against qualitative and quantitative degradation of groundwater. To prepare Zonation maps of qualitative and quantitative status of groundwater, spherical ordinary kriging method was used. The required data of this study is related to precise data recording of Fars Regional Water Company. The results of this study indicate that the Lowering of Water Table (quantitative status) in 81% of Fars plains is at severe and very severe hazard classes. The quality status of about 58% of Fars province plains is at severe and very severe hazard classes. Overall, more than 83% of Fars province plains are in state of severe and very severe hazard classes of ground water condition. Severe and very severe hazard classes were observed in many parts of the province especially in central and southern regions, the moderate and slight hazard classes were observed mainly in the northeastern parts of the province.
    Keywords: Ground Waters, Hazard Class, Quantitative Degradation Hazard, Qualitative Degradation Hazard, GIS
  • niazali Ebrahimipak*, Arash Tafteh , Aslan Egdarnejad, Safoora Asadi Kapourchal Pages 105-119
    Determination of water requirement in irrigation and drainage projects and water management is important and plant coefficients are one of the key parameters in determining the water requirement.. Therefore in this study, Four-year lysimeter data of grass and three-year lysimeter data of winter wheat and weather data were in Esmaeil Abad in the Qazvin Agricultural Research Center applied to calibrate different methods of estimating evapotranspiration. So with use of these results winter wheat water requirement in each month was Available. Results indicated that annual evapotranspiration of grass, annual evaporation from pan evaporation and winter wheat evapotranspiration respectively were equal to 1296 mm,1703 mm and 550 mm during growth period. FAO 56 method was the best method compare to methods of Turc , Makkink , Priestly_Taylor, Hargreaves and Samani , FAO Blaney and Criddle and FAO 24 . Also results showed that calibration of methods can provide acceptable result in estimates of evapotranspiration of winter wheat. On the other hand, pan evaporation method which is the easiest and most practical method, with use of coefficients and some modifications could estimate evapotranspiration of winter wheat with acceptable accuracy. The value of Plant evapotranspiration coefficient (Kc) was determined equal to 0.29-1.09 and value of evaporationpan coefficient (KP) was determined equal to 0.58-0.88 and value of evaporationpan coefficient (Kcp) was determined equal to 0.26 -0.99.
    Keywords: Calibration, Evapotranspiration, Evaporation pan coefficient, lysimeter, wheat
  • Hamed Ahmadi, Ali heydar Nasrolahi*, Majid Sharifipour, Hamidreza Isvand Pages 121-131
    Depending on land and water resourses avilibility, on-farm water management is usually aimed to maximize yeild or water productivity. The crop water stress index (CWSI) shows the plant's available water status well and therefore used as an appropriate tool for irrigation management in the field. The purpose of this study was determination of crop water stress index to soybean at different stages of growth in order to irrigation planing to achieve maximum yield and irrigation water productivity. For this purpose, soybean was cultivated with four irrigation regimes at the research farm of Lorestan University Agriculture faculty in the summer of 2016. The Irrigation levels were I1, I2, I3 and I4 with 100, 80, 60 and 40 percentof full water requirement, respectively. According to the results, the effect of irrigation levels on yield and soybean water productivity was significant at 1% probability level. The highest and the lowest values of CWSI were observed in I4 and I1, respectively in different growth stages. Also, the correlation of between CWSI and soil moisture content was significant at 1% probability level. The maximum yield was observed in I1 (1765.4 kg/ha) and The maximumwater productivity was 0.26 kg/m3 in I2. The values of CWSI for treatments ofI1 and I2were considered as the basis for irrigation scheduling to achieve maximum yield and water productivity. Finally, the CWSI values were obtained equal to 0.42, 0.37 and 0.29 for the maximum water productivity for the growth and development, middle and final stages of plant growth.
    Keywords: Deficit Irrigation, Soil moisture, Idso Method, Leaf Temperature
  • zeynab Heidari, Masoumeh Farasat*, Rasul Ghobadian Pages 132-144
    The aim of this study was to investigate the influence of discharge on wetting pattern and simulation by HYDRUS-2D model. After preparing a physical model made of Plexiglas with specified dimensions, and filled with silty clay loam soils. By manually adjustable emitter, four discharges 2, 4, 6 and 8 liters per hour were tested. Irrigation time for each fixed discharge 2 hours and for moisture reparation distribution, 24hours is validated. Comparison of measured and calculated values with HYDRUS-2D model of the diameter and depth of the wetting front revealed that the correlation coefficient was above 90 percent of all discharges and was very low error rate which shows the ability of the HYDRUS-2D model to simulate the moisture but this ability was higher in the lower discharge. A comparison between the simulation with HYDRUS-2D model using data from various input Rosetta and data observations of wet pattern soil showed the input data of the model Rosetta is more will increase accurate simulation with HYDRUS-2D model. By increasing the discharge, the extent of depth decrease and extent of the surface moisture increases. The performance of HYDRUS-2D model in lower discharge is more. And by increases the amount of data inputs to the model Rosetta, HYDRUS-2D model will be having higher accuracy
    Keywords: : Surface drip irrigation, Water pattern distribution, Flow rate, Simulation, HYDRUS-2D
  • Behzad Ghorbani * Pages 145-155
    Although moving sprinkler systems such as traveling rain-gun are usually designed, so that the instantaneous water application rate which is associated with low pressure is less than the soil final infiltration rate to avoid runoff; there are a growing number of sprinkler systems where potential runoff increases so much causing soil erosion. Moving sprinkler systems such as travelling rain-gun and center pivot can have excessively high water application rates and are prone to runoff problems. This is exacerbated by the trend to low pressure operation, for the reason of saving energy which adds to the problem. The purpose of this paper is to assess, compare and simulate a more fundamentally based approach to predict runoff from sprinkler irrigation systems under moving rain gun conditions on coarse and fine soil textures practiced on both simple plane and ridge and furrow. Experiments were carried out on both simple plane and ridge and furrow plots sloped 0.67 percent with three replications. A travelling rain-gun with length of 200 m was employed to generate rainfall at three different speeds. Results showed no runoff with runoff coefficient of zero on coarse soil. However, a remarkable runoff with coefficient of 0.162 was considered from the fine soil texture on both simple plane and ridge and furrow practices plots, as machine run with the speed of 10 m/hr. Therefore, one of the approaches to overcome runoff problem and increasing irrigation coefficient is using this system over fine soil textures. On the hand, as much as the machine speed is lower, the potential for runoff is larger. In addition to field experiments, there was a good relationship between observed and predicted runoff using EUROSEM. This is because of a high regression coefficient (R > %90) and minimum Residual Mean Square Error (RMSE < 0.2) between them
    Keywords: basin, EUROSEM, ridge, furrow, runoff, sprinkler irrigation
  • Ziba Ghezalbash, Mehdi Zaherinia *, Abotaleb Hezarjaribi, Amir Ahmad Dehghani Pages 156-171
    Considering that water shortage is the major dilemma for Sustainable agriculture development and water potential of the country is no longer able to adequately meet the growing needs of water demand especially in agricultural section, it's essential to optimize water consumption.Uniformity of sprinkler irrigation is an important technical parameter for designing sprinkler irrigation systems. Due to high diversity of sprinklers used in sprinkler irrigation, it's necessary to improve irrigation system performance with simple changes such as changes in system operating pressures, riser head, setting sprinkler spacing on laterals and the distance between laterals. In this research, CU quantities of two types of sprinkler (AQ-20 and KA-6) were measured in slow wind velocity (0-2 m/s) , at Hashemabad cotton research station of Gorgan city under 4 different operating pressures (2, 2.5, 3 and 3.5 at), 16 distances of sprinklers (including 9×18, 12×18, 15×18, 18×18, 9×15, 12×15, 15×15, 18×15, 9×12, 12×2, 15×12, 18×12, 9×9, 9×12, 9×15 and 9×18) , 4 riser heads (60, 90, 120 and 150 cm) and 3 arrangements of sprinklers (square, rectangular and triangular). Decision tree model M5 was used to estimate uniformity of each sprinkler and the results were compared with K - nearest neighbor method. By statistical comparison of results, root mean squared error (RMSE) for AQ-20 sprinkler in M5 and K-NN methods were obtained as 0.0681 and 0.052 and for KA-6 sprinkler as 0.086 and 0.0716, respectively. The results indicate the high accuracy of both methods for modeling, since M5 is capable of estimating explicit equations for estimating CU; it incorporates more practical features.
    Keywords: Sprinkler Irrigation, Water Distribution, Uniformity Coefficient, K- Nearest Neighbor, Decision Tree Model M5
  • Hassan Goleij, Hassan Torabi podeh * Pages 172-183
    Irrigation networks are the infrastructures in which researchers have shown an increased interest due to the huge costs of the construction and maintenance. In this sense, minimizing the costs of irrigation networks is the objective of many researchers in such a way that the conditions of minimum pressure and maximum speed are satisfied. In this study, DMPSO algorithm based on modification and mutation in PSO algorithm is proposed. Applying the proposed DMPSO algorithm, the optimum solution for the irrigation network of “Esmaeelabad” including 16 pipes and 17 nodes is explored deeply. The numeric results of hydraulic analysis were evaluated by creating a dynamic connection between MATLAB and EPANET. Using DMPSO meta-heuristic algorithm, the obtained optimum solution for the irrigation network of Esmaeelabad was compared with experimental method. It was shown that meta-heuristic algorithm reduced the total cost for 10.68% related to the experimental method and, furthermore, this proposed method is simple but more relatively accurate.
    Keywords: Irrigation Networks, Optimization, Meta-heuristic Algorithm, Pipes Network
  • Isa Kia, Ali reza Emadi*, Mohammad Gholami Pages 184-196
    Optimal operation of dam reservoirs is important due to their role in runoff control and water supply for different sectors. In this study, the Firefly Algorithm (FA) is investigated to solve the problem of optimal operation of Haraz dam reservoir to provide water for agriculture, drinking, industry and environmental of downstream for a period of 27 years (since 1984 to 2011). The objective function was defined as minimizing the sum of squared monthly relative deficiencies during operation. The efficiency of these algorithms was compared and evaluated by determination of reservoir performance indices, the value of objective function, annual deficit, monthly average deficit and release. FA method with reliability of 88.3 percent is supplied the downstream demands better than GA and SOP with reliability of 82.4 and 66.7 percent. The Vulnerability index of models is obtained 0.20, 0.23 and 0.99, respectively. The results showed the better performance of FA algorithm compared to the other two methods in solving the problem of the reservoir operation.
    Keywords: Reliability, Operation, Genetic, Standard Operation Policy, Firefly, Haraz
  • Farzaneh Qaderi , Mohammad Javad Khanjani * Pages 197-212
    Historical Helakoo dam with more than 700 years age is located in Seyedi district that is 16km far from north of Kerman city .This dam was constructed for supplying the Agricultural water and Flood Control on Seyedi river. The dam height in upstream is varied between 9.6m-10m and in downstream is decreased to 8m. The length of dam crest in upstream is 43 meter and in downstream is 32. In this study the dam stability was investigated with review of the literature, Field visits, measurement and theoretical calculation. The results of this study were shown that the technical instruments, environmental condition, Site Suitable Location, necessary lateral structures were considered. The dam remarkable lateral structures are Include emergency weir, intake tower and intake mouths. In addition the result showed that the dam stability criteria’s include of Overturning and Sliding stability are 1.86 and 1.36 respectively that is in the acceptable domain
    Keywords: Helachoo dam, historical structure, Water reserve, History of Water, Irrigation in Kerman