فهرست مطالب

مجله صنایع چوب و کاغذ ایران
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صدیقه حسین خانی*، حسین رسالتی، احمدرضا سراییان، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی صفحات 1-12

    در این تحقیق تاثیر پیش استخراج و بازگردانی مایع بهدست آمده از مرحله پیش استخراج با قلیا و کاربرد دوباره آن در مرحله پسی پیش استخراج، بر تولید خمیر سودا - آنتراکینون ازکاه گندم بررسی شد. عمل پیش استخراج کاه گندم با محلول 10 درصد انجام شد. در - قلیایی در دمای 140 درجه سلسیوس و زمان 90 دقیقه به منظوردست یابی به کاهش وزن حدود 8 شرایط فرایندی پیش استخراج با قلیا ازمایع بهدست آمده از این مرحله به عنوان مایع پیش استخراج کاه در مرحله پسی (مرحله اول بازگردانی مایع یا لیکور) و ازمایع بهدست آمده از مرحله اول بازگردانی نیز به عنوان مایع پیش استخراج کاه در مرحله پسی (مرحله دوم بازگردانی مایع) استفاده شد. نتایج تولید خمیرکاغذ برای همه تیمارهای پیش استخراج شده در مقایسه با کاه پیش استخراج نشده (شاهد)، برای دست یابی به عددکاپای حدود 12 برای خمیر قا بل رنگ بری نشان داده است که بازده بر پایه وزن خشک کاه اولیه (بازده کل)، برای همه تیمارهای پیش استخراج شده ونیز نمونه شاهد بدون پیش استخراج تا حدودی یکسان بوده است. این در حالی است که بازده خمیر کاغذ بر پایه وزن خشک کاه پیش استخراج شده (بازده خمیرسازی) درکاه پیش استخراج شده بیشتر از کاه شاهد بدون پیش استخراج بوده است. واکنش خمیر کاغذهای سودا - آنتراکینون کاه پیش استخراج شده به پالایش نسبت به خمیرکاغذ شاهد پیش استخراج نشده ضعیفتر بوده است. نتایج ویژگی های مقاومتی نشان داد که با پیش استخراج شاخص مقاومت به کشش و ترکیدن کاهش یافت درحالی که بازگردانی مایع پیش استخراج تاثیر معنیداری بر این مقاومتها نداشت. همچنین پیش استخراج و بازگردانی مایع پیش استخراج بر روی شاخص مقاومت به پارگی تاثیر معنیدار نداشت.

    کلیدواژگان: کاه گندم، پیش استخراج با قلیا، بازگردانی مایع پیش استخراج شده، تولید خمیر سودا، آنتراکینون
  • مسیب دالوند*، قنبر ابراهیمی، مهدی تجویدی، محمد لایقی صفحات 37-47

    این پژوهش با هدف بررسی توان نگهداری اتصال با پین چوبی در تخته چندلا و به دست آوردن یک مدل ریاضی برای پیش - بینی توان نگهداری این اتصال صورت گرفته است. اعضای اتصال از تخته چندلا با ضخامت 19 میلیمتر و ساخته شده از گونه- های پهن برگ (راش، ممرز و توسکا) بودند. در این بررسی، اثر متغیرهای گونه چوب پین (راش و ممرز)، قطر پین در سه 13 و 17 میلیمتر، بر توان نگهداری پین در جهت عمود بر سطح و لبه ، 8 و 10 میلیمتر و عمق نفوذ در سه سطح 9 ، سطح 6 تخته چندلا بررسی شده است. نتایج نشان دادند که، توان نگهداری پین در جهت عمود بر سطح ولبه تخته چندلا با افزایش قطر و عمق نفوذ پین افزایش مییابد. توان نگهداری پین ممرز در سطح و لبه نسبت به پین راش بیشتر بود. بالاترین میزان 2951) در پین ممرز با قطر 10 و عمق نفوذ 17 میلی- N) 2447) و N) توان نگهداری در جهت عمود بر سطح و لبه به ترتیب 799) مربوط به پین N) 784) و N) متر دیده شده است. کمترین توان نگهداری پین در جهت عمود بر سطح و لبه به ترتیب راش با قطر 10 و عمق نفوذ 9 میلیمتر بوده است.

    کلیدواژگان: توان نگهداری، تخته چندلا، پین، قطر، عمق نفوذ، مدل ریاضی
  • محمد غفرانی، حبیب نوری*، حسین حسینخانی صفحات 49-63

    در این تحقیق به اندازه گیری و مقایسه مقاومت کششی اتصال های جداشدنی و ثابت استفاده شده برای اتصال دو قطعه چند به یکدیگر، شامل اتصال گوشه ای فلزی و الیت، دوبل (Medium Density Fiberboard) سازه تخته فیبر با متوسط چوبی، پیچ و بیسکویت چوبی، پرداخته شده است. 20cm×18/4cm به ابعاد MDF از دو قطعه ،L نمونه های مورد آزمایش به شکل ، D1761, ASTM برابر استاندارد ساخته شدند، تکرار در نظر گرفته شده برای هر تیمار 5 نمونه می باشد. هشتاد نمونه مورد بررسی در این مقایسه و ارزیابی 10 آغشته شده با چسب پلی وینیل mm 8و mm عبارتاند از: اتصال های ثابت شامل اتصال دوبل چوبی آجدار با قطرهای 50 ، اتصال بیسکویت چوبی شماره 10 آغشته شده با چسب پلی وینیل استات و mm 40 و mm استات، اتصال پیچ با طول های 10 و اتصال جداشدنی فلزی mm 8و mm اتصال های جداشدنی شامل اتصال الیت ، اتصال الیت تقویت شده با دوبل به قطرهای 10 . در اتصال های ثابت جهت بررسی تاثیر روکش، از صفحه- mm 8و mm با خار و بدون خار تقویت شده با دوبل به قطرهای با روکش و بدون روکش استفاده شد. MDF های بنا بر نتایج به دست آمده مقاومت اتصال گوشه ای جداشدنی خاردار بیشتر از اتصال گوشه ای جداشدنی بدون خار می باشد، 8 و اتصال الیت mm 10 بیشتر از اتصال الیت با دوبل mm همچنین مقاومت اتصال گوشه ای جداشدنی اتصال الیت با دوبل 8 است. مقاومت اتصال ثابت mm 10 بیشتر از مقاومت اتصال ثابت دوبل mm بدون دوبل می باشد. مقاومت اتصال ثابت دوبل 4 بدون روکش می باشد. بالاترین میزان مقاومت دراتصال گوشه ای cm 5 بدون روکش نیز بیشتر از مقاومت پیچ cm پیچ 5 بدون روکش دارای بالاترین مقاومت است. cm 8 تشخیص داده شد. در اتصال های ثابت اتصال پیچ mm خاردار با دوبل 84 درصد در بهبود مقاومت اتصال پیچ تاثیر گذار هستند.بر پایه نتایج به / 90 و 1 / طول پیچ و روکش به ترتیب به میزان 4 5 بدون cm 2434/93 نیوتن) و اتصال پیچ) 8mm دست آمده همچنین دو تیمار اتصال جداشدنی خاردار با دوبل 31545 نیوتن) برتر تشخیص داده شدند. 

    کلیدواژگان: اتصال جداشدنی، اتصال ثابت، مقاومت در برابر بار کششی، تخته فیبر دانسیته متوسط (MDF)
  • محمد دریکوند*، قنبر ابراهیمی، کارل آلبرت اکلمن صفحات 65-75

    در این تحقیق تاثیر ضخامت شانهی بالای کام در پنج اندازهی 5 35 و 40 میلیمتر بر ظرفیت ،30 ،25 ، 30 و 35 میلیمتر و ارتفاع زبانهی سیار نیز در پنج اندازهی 20 ،25 ،20 ، اندازه های 15 لنگر خمشی اتصال کام و زبانه سیار بررسی شدهاست. همچنین به منظور بررسی تاثیر گونهی چوب مورد استفاده برای ساخت زبانهی سیار بر ظرفیت لنگر خمشی اتصال از چوب گونه های راش، گردو، بلوط، چنار، صنوبر و نراد استفاده شدهاست. با در شکل با روشی یکسان و با استفاده از چسب پلیوینیل استات T نظر گرفتن 5 تکرار برای هر تیمار در مجموع 100 اتصال 18 میلیمتر / 1 تا 5 / ساخته شد و مورد آزمایش قرار گرفت. بنابر نتایج، با افزایش ضخامت شانهی بالای کام از 5 (PVAc) میانگین ظرفیت لنگر خمشی به طور پیوسته به میزان 50 درصد کاهش یافتهاست. با افزایش طول نفوذ زبانهی سیار از 15 تا 30 میلیمتر ظرفیت لنگر خمشی افزایش و از 30 تا 35 میلیمتربه دلیل افزایش همزمان ضخامت شانه ظرفیت لنگر خمشی اتصال کاهش یافتهاست. ارتفاع زبانهی سیار تاثیر ویژهای بر ظرفیت لنگر اتصال از خود نشان داد به گونهای که با افزایش ارتفاع زبانهی سیار ظرفیت لنگر اتصال به طور پیوسته افزایش پیدا کردهاست. تاثیر گونهی چوب مورد استفاده برای ساخت زبانهی سیار بر ظرفیت لنگر خمشی اتصال معنیدار بوده و زبانهی ساخته شده از چوب راش بیشترین ظرفیت لنگر خمشی را از خود نشان دادهاست.

    کلیدواژگان: شانه ی بالای کام، اتصال کام و زبانه سیار، ظرفیت لنگر خمشی، چسب پلی وینیل استات
  • مریم قربانی کوکنده، ملیحه اختری*، حمیدرضا تقی یاری صفحات 77-85

    در این تحقیق خواص فیزیکی(واکشیدگی حجمی و جذب آب درازمدت) و مکانیکی (سختی، فشارموازی الیاف، مدول خمشی 10) بررسی گردید. نمونه ها با محلول -80nm و مدولالاستیسیته)، چوب پالونیای اشباع شده با نانواکسیدروی(اندازه 2 بار در مخزن فشار به مدت 20 دقیقه به روش سلول تهی اشباع / 5000 و تحت فشار 5 ppm نانواکسیدروی با غلظت شدند. نتایج نشان دادند که مدول خمشی، مدول الاستیسیته و فشارموازی الیاف نمونه های اشباع شده افزایش یافتند. بین خواص مکانیکی، تفاوت معنیداری درسختی چوب شاهد با نمونه های اشباع شده مشاهده نشد که میتوان آنرا به بلندشدن الیاف سطحی نمونه ها در اثر غوطهوری در محلولهای اشباع دانست. بیشترین واکشیدگی حجمی و جذب آب مربوط به 8 ساعت اول بوده است. نتایج نشان دادند که اشباع چوب با نانو اکسید روی تاثیر مثبت معنیداری بر کاهش تغییرات ابعاد و جذب آب نمونه ها داشته است.

    کلیدواژگان: نانو اکسید روی، پالونیا، واکشیدگی حجمی، جذب آب، خواص مکانیکی
  • حسین رنگ آور* صفحات 87-99

    در این تحقیق امکانسنجی کاربرد ضایعات اسکناس باطله در ساخت صفحه های فشرده چوب گچ مورد بررسی قرار گرفت. 30 و 40 درصد جرم خشک خرده چوب و میزان گچ در ، بدین منظور خرده های کاغذ اسکناسهای باطله در سه سطح 20 2 و 3 برابر جرم خشک مواد چوبی و نوع تخته در دو سطح همسان و سه لایه به عنوان عاملهای متغیر /75 ،2/ سه سطح 5 در نظر گرفته شدند. گچ مورد استفاده در این تحقیق از نوع ساختمانی (جبل گچ) بوده و تخته های آزمونی با ضخامت 16 میلیمتر و جرم مخصوص 1 گرم بر سانتیمتر مکعب ساخته شدند. نمونه های آزمونی برای بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی تهیه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد افزایش مقدار اسکناس باطله سبب کاهش EN تخته ها برابر استاندارد 312 مقاومتهای خمشی و چسبندگی درونی تخته ها میشود. مقاومت خمشی تخته های سه لایه (ضایعات اسکناس در لایه میانی) در مقایسه با تخته های همسان، بیشتر و لیکن، مقاومت چسبندگی درونی تخته های همسان از سه لایه بالاتر بود. 2 برابر جرم مواد چوبی، سبب افزایش مقاومت خمشی شده و مقاومت چسبندگی داخلی تا 3 برابر / افزایش میزان گچ تا 75 وزن مواد چوبی همواره افزایش می یابد. افزایش میزان اسکناس و گچ سبب کاهش مقدار واکشیدگی ضخامت و جذب آب تخته ها شد. به طور کلی میتوان گفت که کاربرد 20 تا 30 درصد ضایعات اسکناس باطله به جای ذرات چوبی درساخت 2 برابر نسبت به جرم خشک مواد چوبی، می تواند مورد استفاده قرار گیرد. / تخته های چوب گچ همسان و با میزان گچ 75 .

    کلیدواژگان: ضایعات اسکناس باطله، پانل های چوب گچ، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • امیر ملاحسنی، آژنگ تاج دینی *، مهران روح نیا صفحات 101-116

    با توجه به محدودیت منابع جنگلی در ایران ، واردات چوب های خام و برش خورده ، راه حلی اجتناب ناپذیر برای تامین نیاز های صنایع روبه گسترش چوبی می باشد . بنابر این در این نوشتار با بررسی روند واردات چوبهایالواری در کشور بر پایه 1363 و با استفاده از - الگوی معادله ی رگرسیونی تک معادله و با استفاده از داده های دوره های زمانی سالهای 1388 مهمترین متغیرهای موثر بر میزان تقاضا برای واردات این ماده اولیه مهم و ، (OLS) روش سیستم حداقل مربعات معمولی پر مصرف و میزان تاثیر گذاری هر یک از عاملهای موثر، به طور دقیق تعیین میشود. شکل تابعی مدل مورد استفاده یک مدل رگرسیون خطی لگاریتم – لگاریتمی می باشد. نتایج به دست آمده از برآورد تابع تقاضای واردات در سطح 5 درصد نشان می دهد که عرض از مبداء و میزان تولید ناخالص داخلی و درآمدهای نفتی کشور بر میزان تقاضای واردات الوار تاثیر مثبت دارند. و نرخ ارز، میزان تولید داخلی بر میزان تقاضای واردات چوبهای گرد تاثیر منفی دارند . تاثیر منفی نوسان قابل توجه نرخ برابری ارزهای مهم در قبال ریال در ماه های اخیر برروی واردات چوبهای الواری مانعی مهم در گسترش صنایع چوبی در کشور به شمار میآید. همچنین نتایج نشان میدهد که میزان واردات چوبهای الواری با یک وقفه در سطح 5 درصد معنیدار نشده و لذا متغیری تاثیرگذار بر میزان تقاضای واردات الوار به شمار نمیآید. علت را بایستی در نقش بی بدیل الوارهای وارداتی در تامین نیازهای صنایع گوناگون سلولزی کشور دانست.

    کلیدواژگان: چوب های الواری، واردات، روش حداقل مربعات معمولی، آزمون دیکی فولر تعمیم یافته، آزمون فیلیپس پرون
  • ابراهیم حجتی مروست، علی عبدالخانی*، علی نقی کریمی، یحیی همزه صفحات 117-130

    .در این بررسی از دو حلال یونی 1-بوتیل- 3-متیل- 1-ایمیدازولیوم کلرید و سلولز استفاده شد. بررسی ها نشان داد که حلال CMP برای انحلال آرد چوب، خمیر کاغذ ([BMIM][MeSo سولفات ([4 قادر به انحلال مواد لیگنوسلولزی به طور کامل نیست و فرآوری با حلال سبب تشکیل ترکیبات تخریبی ([BMIM][MeSo4]) سبب انحلال مواد لیگنوسلولزی شد. چگالی، شفافیت، جذب آب و واکشیدگی BMIMCl محلول در آب گردید، اما فرآوری با از آرد چوب نیز CMP و آرد چوب با اختلاف قابل ملاحظهای زیادتر و CMP ضخامت فیلمهای سلولزی بازسازی شده نسبت به و آرد چوب داشتند.. مقاومت کششی، مدول CMP بیشتر بود. همچنین، فیلم سلولزی کمترین نفوذپذیری بخار آب نسبت به و آرد چوب با اختلاف چشمگیری بیشتر بود. CMP یانگ و کرنش در نقطه شکست فیلم سلولزی نسبت به فیلم تهیه شده از

    کلیدواژگان: مواد لیگنوسلولزی، انحلال، حلال یونی، 1، بوتیل، 3، متیل، ایمیدازولیوم کلرید، متیل ایمیدازولیوم متیل سولفات، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • علی فتح الله زاده*، علی اکبر عنایتی، یوسف زیا اردیل، مهدی تجویدی صفحات 131-141

    سازه های صفح های- مکعبی، اشکال پایه به کار رفته در تولید انواع قفسه و کابینت آشپزخانه می باشند. در این بررسی ساخته و در معرض آزمون MDF قفسه های چهارگوش در اندازه واقعی کابینت آشپزخانه با استفاده از پیچ و دو نوع تخته کهنگی زود هنگام (تسریع شده) قرار گرفتند. در کل 50 قفسه ساخته و آزمون شدند. 25 قفسه از تخته بدون روکش و بدون نوار لبه چسبان و 25 قفسه دیگر که به عینه همانند بودند از تخته روکش ملامینه به همراه نوار لبه چسبان در لب ه های خود ساخته شدند. در کل پنج تیمار (با احتساب شاهد) که به لحاظ مدت زمان قرار گیری در معرض آزمون کهنگی با یکدیگر تفاوت داشتند بر روی قفس ه ها اعمال شد. سپس سفتی این کابین تها پس از اعمال بار در ناحیه کشسان اندازه گیری شد. نتایج تحلیل های آماری نشان داد که تیمار با احتمال اطمینان 99 % اثر معنی داری بر تغییرات سفتی قفس ه های روکش ملامینه نشان داد که (T و لبه چسبان شده دارد. مقایسه بین سفتی نمون ه های شاهد و نمون ه های تیمار شده در شدیدترین آزمون (5 به طور میانگین 10 % کاهش سفتی در تمامی کابین تها پس از اجرای آزمون کهنگی زودهنگام قابل پیش بینی است. این و به مقدار تا حدودی برابر در مقایسه با نمون ه های شاهد خود دیده شد. با این MDF کاهش سفتی در هر دو نوع کابینت وجود قفسه های ساخته شده از تخته های روکش ملامینه و لبه چسبان شده سفتی مطلق بیش از سه برابر نسبت به قفس ه های همانند اما ساخته شده از تخت ه های بدون روکش و بدون نوار لبه چسبان هم در بین نمونه های شاهد و هم تیمار پنجم خود نشان دادند که این امر ثابت می کند اثر روکش و نوار لب هچسبان بر افزایش سفتی سازه جعبه بسیار قابل توجه است.

    کلیدواژگان: سفتی، کابینت آشپزخانه، مبلمان، کهنگی زود هنگام (تسریع شده)، تخته MDF
  • سپیده مقصودلوراد*، علیرضا شاکری صفحات 143-150

    در این تحقیق برای تهیه وانیلین از محصول جانبی کارخانه های تهیه کاغذ، در آغاز لیگنین از مایع پخت کرافت گونه سوزنی مورد بررسی قرار گرفت. (FT-IR) برگ کاج الداریکا بهدست آمد. ویژگی های آن با طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه مقدار لیگنین رسوب داده شده، 27 % وزنی بر پایه وزن خشک چوب بود. سپس وانیل به روش اکسیداسیون لیگنین، تحت و (FT-IR) فشار اکسیژن تهیه شد. وانیل به دست آمده بعد از خالصسازی با دو روش طیفسنجی مادون قرمز 4 % وزنی بر پایه / شناسایی و میزان آن تعیین شد. مقدار وانیل بهدست آمده 2 (HPLC) کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا وزن خشک لیگنین بود.

    کلیدواژگان: لیگنین، وانیلین، کاج الدریکا، طیف سنجی مادون قرمز، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • مائده سیار*، اصغرطارمیان، محمد آزادفلاح، حمیدرضا تقی یاری صفحات 151-159

    مورد بررسی قرار (Populus nigra) در این تحقیق، تاثیر تیمار بخارگرمایی بر میزان نفوذپذیری گازی گونه چوبی تبریزی 2 بار قرار - 5 تحت تیمار گرمایی با بخارآب با میانگین فشار 3 ×5×15 cm گرفت. به منظور انجام این تحقیق، تخته هایی به ابعاد 160،140،120 و 180 و 3 دامنه زمانی 2،1 و 3 ساعت انجام شد. سپس از تخته های ºC گرفتند. تیمارها در 4 دامنه دمایی 10 با مته گردبر تهیه و میزان نفوذپذیری گازی آنها در جهت mm 18 و طول mm تیمار شده نمونه های استوانهای به قطر 140 تاثیری بر ضریب نفوذپذیری گازی ºC 120 و ºC عرضی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تیمار بخارگرمایی در دمای 180 موجب کاهش نفوذپذیری آنها شد. تفاوت معنیداری در سطح اعتماد ºC 160 و ºC نمونه ها نداشته است ولی در دمای 95 درصد بین مدت زمانهای مختلف تیمار بخارگرمایی (1،2 و 3 ساعت) دیده نشد.

    کلیدواژگان: تبریزی، تیمار بخارگرمایی، نفوذپذیری گازی
  • ایمان رشیدی جویباری، محمد آزادفلاح *، یحیی همزه، حسین رسالتی صفحات 161-170

    کاربرد افزودنیهای شیمیایی یکی از راهکارهای موثر به منظور افزایش خواص مقاومتی محصول در صنایع کاغذسازی است. تحقیقات نشان می دهند که کارآیی این مواد بستگی به میزان تزریق و مصرف آنها داشته و کاربرد آنها با نارسایی های بسیاری همراه است. در سالهای اخیر به منظورکاستن این نارساییها، کاتیونی کردن الیاف و کاربرد آنها مورد توجه قرار گرفته است. لذا در این تحقیق تاثیر کاربرد الیاف کاتیونی شده به عنوان افزودنی مقاومت ارزیابی شده است. برای این منظور 10 و 15 % کاتیونی شدند و به عنوان ، در سه سطح 5 (EPTMAC) الیاف بلند سوزنی برگ با کاربرد عامل کاتیونی کننده اضافه شدند. در نهایت خواص مقاومت به کشش، مقاومت به ترکیدن و CMP 3 و 5% به خمیرکاغذ ، افزودنی در سه سطح 1 مقاومت به پارگی کاغذهای دستساز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش مصرف الیاف بلندکاتیونی شده، نیز افزایش مییابد. همچنین الیاف بلند کاتیونی شده در سطح 10 % بیشترین مقاومت را ایجاد CMP مقاومتهای خمیرکاغذ کردند.

    کلیدواژگان: الیاف بلند، کاتیونی کردن، EPTMAC، پیوندزنی، CMP، مقاومت
|
  • S. Hoseinkhani*, H. Resalati, A.R. Saraeian, M.R. Dehghani Pages 1-12

    In this study، the effect of recycle liquor resulted from alkaline pre- extraction step and its reuse on next pre- extraction step was investigated to produce soda-AQ pulp from wheat straw. This pre-extraction was done at a temperature of 140°c and 90 minute to get its weight decrease about 8-10 percent. Under alkaline pre-extraction، liquor of this step was used as pre extracted liquor of wheat straw in next step (first recycle liquor step)، and liquor from first recycle liquor step was used as pre-extracted liquor of wheat straw in next step (second recycle liquor step). According to produced pulp from alkaline pre-extracted straw and recycled liquor compared with un pre-extracted one and in order to gain kappa number 12، results have shown that total yield based on primary weight of straw particles in pre extracted cook was equal to un pre- extracted straw. The pre-extracted soda-AQ pulp had weaker reactions to refine than un the pre-extracted control pulp. Pre-extracted Straw pulp had equal tearing strength، and lower bursting and tensile strengths than the control pulp.

    Keywords: wheat straw, alkaline pre, extraction, recycle liquid, producing sodaanthraquinone pulp
  • M. Dalvand*, Gh. Ebrahimi, M. Tajvidi, M. Layeghi Pages 37-47

    The goal of this study was to investigate withdrawal resistance of doweled joint with plywood members and establishing a predicting mathematical model for such joints in which regularly dowel is installed perpendicular to surface and also edge of plywood. Joint members were out of 11-ply hardwood plywood (Hornbeam، Beech and Alder) that were 19 mm in thickness. Dowels were fabricated out of Beech and Hornbeam species. Their diameters (6، 8 and 10 mm) and depths of penetration (9، 13 and 17 mm) in joint members were chosen variable in this experiment. Results have shown that withdrawal resistance of doweled joints made on face and edge of plywood members، increases with increase of dowel’s diameter and its penetration depth. Joints made with dowels of Hornbeam had higher than dowels of Beech ones. Highest withdrawal resistances (2951 N، 2441 N) were observed in joint on face and edge side of plywood members made with dowels of Hornbeam which were 10 mm in diameter and their depth of penetration was 17 mm. Lowest withdrawal resistance values (799 N، 784N) were of Beech wood dowels which were 6 mm in diameter and 9 mm penetrated into members.

    Keywords: Withdrawal resistance, Plywood, dowel, Diameter, Penetration depth, Mathematical model
  • M. Ghofrani, H. Noori*, H. Hosseinkhani Pages 49-63

    In this research measurement and comparison of tensile strength of disassemble and fixed joints made with members out of MDF were investigated. Experimental joints were made with connectors، such as hardware pieces، elite، dowel، screws and biscuits. Experimental specimens were made by following D1761 ASTM specification. Joints’ member had cross-section 20cm×18. 4cm. Each treatment had 5 specimens and totally 8 specimens were tested. Evaluation included fixed joints made with dowel (8 and 10mm in diameter) 40 and 5 mm long screws and number 10 biscuit، as well as disassemble joints made with elite، reinforced elite by dowel (8 and 10mm in diameter). Also، experiments was extended on disassemble joints made with hardwares (toothed and smooth ones) in combination with wooden dowels (8 and 10 mm). Joint members were overlaid and plain MDF، to evaluate effects of overlayment. PVA glue was applied in all joints fabrication. Results have shown that toothed hardwares functioned better than smooth ones، in corner joints. In disassemble doweled joints، those made with larger dowels، both with elite and without elite، were stronger. Larger screws، in both cases، overlayed and plain joint members، have shown higher strength.

    Keywords: Prefabricated, Joints, Fixed, Tensile strength, Withdrawal, Dowel
  • M. Derikvand*, Gh. Ebrahimi, C. A. Eckelman Pages 65-75

    This study was carried out in order to determine the effect of shoulder thickness (including 1. 5، 5، 10، 15 and 18. 5 mm)، loose tenon length (15، 20، 25، 30، and 35mm)، width of loose tenon (20، 25، 30، 35، and 40mm)، and loose tenon wood species (Beech، walnut، oak، sycamore، poplar، and fir) on bending moment capacity of mortise and loose tenon joint. Polyvinyl acetate (PVAc) adhesive was utilized in constructing joint specimens. Totally 100 T-type joints were made and tested in the same way. The results showed that the difference between the groups was highly significant in terms of shoulder thickness، loose tenon length، and width of loose tenon. Shoulder thickness directly affected bending moment capacity of joint. The highest bending moment capacity was obtained in joints with 1. 5mm shoulder thickness. As loose tenon length and width were increased، the strength of the joint was correspondingly improved. Test joints with loose tenon made of beech wood gave higher bending moment capacity than joints with loose tenon constructed with other wood species.

    Keywords: Shoulder thickness, Mortise, loose tenon joint, Bending moment capacity, PVAc adhesive
  • M. Ghorbani Kookandeh*, M. Akhtari, H.R.Taghiyari Pages 77-85

    Present research was conducted investigate to physical (water absorption and volumetric swelling) and mechanical properties (MOE، MOR، Compression strength parallel to the grain and hardness) of Paulownia fortunei impregnated with Nano-zinc Oxide with size range from 10 to 80 nm. Specimens were impregnated with a 5000 ppm aqueous suspension of nano-zinc oxide، at 2. 5 bars in a pressure vessel for 20 minutes. Results showed that modulus of rupture (MOR)، modulus of elasticity (MOE) and compression strength parallel to the grain were significantly increased in impregnated specimens. The only mechanical property decreased by nanoparticle-impregnation was hardness. Highest water absorbtion and volumetric swelling took place during first 8 hours of soaking period. Results of the analysis of variance showed that the impregnation of wood with nano-zinc oxide was positive and significantly affected water absorption and volumetric swelling of Paulownia fortunei.

    Keywords: Nano, zinc oxide, Paulownia fortunei, Volumetric swelling, water absorption, Mechanical properties
  • H. Rangavar* Pages 87-99

    This study was conducted to investigate the possibility of the utilization of defibrated residual currency bills in production of fiber reinforced gypsum boards. Three gypsum contents were used، including: 1:2. 5، 1:2. 75 and 1:3 (wood: gypsum)، based on dry weight of fibers. Defibrated residuals were used in three levels namely 20، 30 and 40% based on their dry weight. Two different types of boards were manufactured: homogeneous and three layered boards. Constructive gypsum powder was procured from Jabal-Gach Co. Thickness of all boards was 16 mm and their density kept constant at 1 g/cm3. Specimens were prepared in compliance with EN-312 for Physical and mechanical tests. Results showed that mechanical properties generally decreased with more residual fiber contents. The bending strength was significantly more in three-layered boards; however، internal bonding showed higher values in homogeneous boards. Increase in gypsum content up-to resulted in higher mechanical properties; higher gypsum content resulted in an increase only in the internal bonding values. Higher residual fiber content resulted in a significant decrease in the water absorption and thickness swelling. It may therefore be concluded that 2. 75 is a suitable mixing proportion of residual fiber composite-boards. Also، up to 30% of residual fiber can be recommended to be used instead of wood-particles.

    Keywords: Recycled banknote, Wood, Gypsum composite board, Physical, mechanical properties
  • A. Mollahassani, A. Tajdini*, M. Roohnia Pages 101-116

    Due to limited forest resources in Iran، imports of round woods and sawn lumber are the inevitable solution to satisfy the growing needs of wooden industries، therefore، in this research we have investigated the most important effective variables on demand for imports of lumber in Iran، by reviewing trends in imports of lumber based on single-equation regression model and using the time series data of 1984 - 2009 and Ordinary Least Square (OLS) approach. The functional form of the applied equation is in the form of log-log linear regression. The results indicated that in the estimated demand for imports function، intercept، gross domestic product and export petroleum incomes variables have positive impact and exchange rate، the domestic production quantity of studied product have adverse impact on demand for imports of lumber. The significant negative impact of fluctuations in exchange rates of currencies against the Rial in the recent months is major obstacles on development of forest products industries in Iran. Also، import quantity of lumber with the first lagged isn’t significant at 5%level and therefore isn’t a variable affecting the demand for lumber imports. This is due to the unique role of imported lumber to meat demands of various cellulosic industries in Iran.

    Keywords: Lumber, Import, OLS approach, ADF test, pp test
  • E. Hojati Marvast*, A. Abdulkhani, Y. Hamzeh, A.N. Karimi Pages 117-130

    In this study two imidazole-based Ionic liquids، 1- butyl -3 - methyl -1 - Imidazolium chloride (BMIMCl) and 1- butyl -3 - Methyl Imidazolium Methyl sulfate ([BMIM] [MeSo4])، were used to dissolve wood flour، cellulose and CMP pulp. The overall evaluation indicates the inability of ([BMIM] [MeSo4]) in full dissolution of lignocellulosic materials and sample treatment with this solvent was lead to water soluble degradation products. However، dissolution trials using BMIMCl was able to dissolve Lignocellulosics. Density، clarity، water absorption and thickness swelling of regenerated cellulose films were significantly higher than that of CMP and wood flour، and CMP، higher than wood flour. Also، cellulose film have the lowest water vapor permeability compared to wood flour and CMP. Tensile strength، Young''s modulus and strain at breaking point of cellulose film were significantly higher than the CMP and wood flour samples.

    Keywords: Lignocellulosic materials, Ionic liquid, BMIMCl, [BMIM][MeSo4], Dissolution, Physical, Mechanical properties
  • A. Fathollahzadeh*, A.A. Enayati, Y. Z. Erdil, M.Tajvidi Pages 131-141

    Board-made square/rectangular shapes are considered as the basic structures in case goods production such as closet or kitchen cabinet. In this experiment real size square shape kitchen cabinet have been manufactured using screw and two types of board، bare MDF without edge band and melamine overlaid MDF with edge band، both were exposed to accelerated aging test. Totally 50 boxes have been constructed and tested. 25 boxes manufactured with bare MDF and without edge band and 25 boxes (which were exactly similar) with melamine overlaid MDF with edge band. Total of five treatments (including control samples) which were only different in aging time، have been implemented on cabinets. Then the stiffness of these kitchen cabinets has been evaluated. Results of statistical analysis showed that the effect of treatments on the stiffness of melamine overlaid MDF cabinets with edge band is significant at 1% level (confidence level of 99%). Comparison of T1 (control) and T5 (harshest) treatment showed that in both board types structure nearly 10% decrease in cabinet stiffness happened. The same rate of reduction after the harshest aging in stiffness ofboth types of cabinets compared to their control samples was observed. Nevertheless cabinets manufactured with melamine overlaid MDF with edge band have demonstrated more than three times the stiffness of the cabinets manufactured of bare MDF without edge band. This proves that the effect of overlaid and edge band in increasing stiffness of cabinets is very outstanding.

    Keywords: stiffness, kitchen cabinets, furniture, accelerated aging, MDF board
  • S. Maghsodlou Rad *, A. Shakeri Pages 143-150

    In this research، For Vanillin preparation from lateral product of pulping factory، first، lignin was extracted from kraft cooking liquors of softwood (pinus eldarica) and the FT–IR spectrum of lignin was investigated and it was compared with standard. The amount of extracted lignin was 27% based on oven dry weight of wood. Then vanillin is prepared by oxidation of lignin under pressure. Finally the vanillin concentration in product solution was analyzed with FT–IR and HPLC. The yield obtained from this work was around 4. 2% (wt vanillin / wt lignin).

    Keywords: Lignin, Vanillin, pinus eldarica, Oxidation, FT, IR, HPLC
  • M. Sayar*, A. Tarmian, M. Azadfallah, H. R. Taghiyari Pages 151-159

    In this investigation، the effect of thermal treatment on gas permeability of Populus nigra was studied. The boards with 5×5×15 cm in dimensions were steamed under averagepressure 2-3 bar. The treatments were carried out at 4 temperatures of 120، 140، 160 and 180 ºC for 1، 2 and 3-hour. After thermal treatment، 2 cylindrical specimens with 18mm diameter and 1 mm length parallel to grain were prepared from each board، and their transverse permeability was measured. The results showed that thermal treatment did not have any effect on gas permeability at 120 and 140 ºC but it reduced the gas permeability at 160 and 180 ºC. There was not any significant difference in %95 confidence level between different periods of thermal treatment.

    Keywords: Populus nigra, thermal treatment, gas permeability
  • I.Rashidi Jooybari, M. Azadfallah*, Y. Hamzeh, H. Resalati Pages 161-170

    Chemical additives are usually used in papermaking industry as an effective way to enhance the strength of paper. However، the researches indicate that their effectiveness depends on dosage rate and application of them is associated with some problems. Recently utilization of cationised fiber has been suggested as a solution. Therefore in this study، the effects of cationised fiber have been evaluated as strength additive. Long fibers of softwoods by the use of cationic agent EPTMAC at 5، 10 and 15% were cationised and added to the CMP on levels 1، 3 and 5%. Finally، tensile، burst and tear strength of hand sheets were evaluated. The results showed that with increasing cationised long fiber levels، the strength of CMP will enhance too. Long fibers cationised at 10% also brought about highest strength.

    Keywords: Long Fiber, Cationisation, EPTMAC, Grafting, CMP, Strength