فهرست مطالب

صنایع چوب و کاغذ ایران - سال هفتم شماره 1 (بهار 1395)

مجله صنایع چوب و کاغذ ایران
سال هفتم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهزاد کرد*، امین شیخ الاسلامی، عبدالله نجفی صفحات 1-12
    پلی پروپیلن مخلوط شد و نانورس نیز در سه سطح 0، 3 و phc 5 استفاده گردید، همچنین ماده سازگارکننده مالئیک انیدرید پیوند شده با پلی پروپیلن به میزان phc 2 در تمام ترکیب ها بکار رفت. در نهایت نمونه های آزمونی با استفاده از روش قالبگیری تزریقی ساخته شدند. قبل از انجام آزمون خزش، مدول الاستیسیته و مقاومت مکانیکی چندسازه در حالت خمش و کشش اندازه گیری شد و سپس آزمون خزشی خمشی و کششی کوتاه مدت در مدت زمان 120 دقیقه بر پایه 20 درصد بار شکست نمونه ها تعیین شد. همچنین به منظور مطالعه نحوه پراکنش ذرات نانورس در چندسازه آرد چوب- پلی پروپیلن از دستگاه تفرق اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی انتقالی استفاده شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار نانورس از 0 به phc 3، تغییر شکل خزشی، خزش نسبی و فاکتور خزش در چندسازه آرد چوب- پلی پروپیلن کاهش یافته، و سپس با افزایش مقدار نانورس تا phc 5، افزایش می یابد. همچنین استفاده از ذرات نانورس سبب بهبود استحکام مکانیکی نمونه ها می گردد. مطالعات ریخت شناسی نانوچندسازه به کمک روش پراش اشعه ایکس و میکروسکوپ الکترونی انتقالی نشان داد که توزیع ذرات نانورس در زمینه پلیمری از نوع ساختار بین لایه ای است.
    کلیدواژگان: چندسازه، نانورس، خزش، استحکام مکانیکی، ریخت شناسی
  • حسین امیدی، محمد غفرانی، محسن ضیایی، نعمت الله محبی* صفحات 13-32
    صنعت مبلمان آماده نصب تا کنون، به گونه ای که در سطح دنیا مطرح است، مورد توجه دست اندرکاران و سرمایه گذاران صنعت مبلمان کشور قرار نگرفته است. در حالی که با رشد و توسعه این صنعت می توان به مزیت های فراوان رقابتی دست یافت. با عنایت به این مسئله، هدف از این تحقیق، معرفی بازار بالقوه صنعت مبلمان پیش ساخته و همچنین تعیین و رتبه بندی شاخص های موثر بر توسعه این صنعت در کشور می باشد. برای این منظور پس از بررسی ها و مطالعات اولیه و مصاحبه با تنی چند از صاحبان صنایع مبلمان و کارشناسان مرتبط، 42 شاخص کلیدی شناسایی و در 5 گروه کلی اقتصادی، مدیریتی، بازاریابی و فروش، فنی- تکنولوژیک و زیربنایی تقسیم شدند. سپس سلسله مراتب این شاخص ها طرح و درجه اهمیت هر یک از آنها طبق اصول فرایند تحلیل سلسله مراتبی توسط نرم افزار اکسپرت چویس تعیین گردید. نتایج نشان می دهد شاخص های مدیریتی و بازاریابی و فروش در سطح اصلی و همچنین زیرشاخص های نوآوری در بازاریابی، نوآوری در طراحی، مدیریت عملیات، مدیریت لجستیک، نوآوری در مواد اولیه و ارتقاء محصول در سطوح بعدی سلسله مراتب، به ترتیب دارای بالاترین اولویت ها برای توسعه صنعت مبلمان پیش ساخته در کشور محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: مبلمان آماده نصب، توسعه، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، شاخص و زیرشاخص، رتبه بندی
  • یحیی همزه * حامد شریفی طاسکوه_حمیدرضا رودی_شادمان پورموسی صفحات 33-41
    در این تحقیق اثر پراکنده سازی و رنگبری اکسایشی در شرایط مختلف بر ویژگی های نوری و مکانیکی کاغذهای بازیافتی جوهرزدایی شده بررسی شد. به این منظور از خمیر بازیافتی جوهرزدایی شده شرکت محصولات کاغذی بهداشتی لطیف در چهار نوع مختلف استفاده شد. پس از اعمال تیمارهای متفاوت، شامل پراکنده سازی، پراکنده سازی و رنگبری اکسایشی همزمان، پراکنده-سازی و رنگبری اکسایشی جداگانه، کاغذ دست ساز از آنها تهیه شد. بعد از اسکن کاغذها، مقدار لکه موجود در آنها با استفاده از نرم افزار Digimizer Version 4.1.1.0 تعیین شد و سپس خواص نوری و مکانیکی آنها بررسی و مقایسه شد. نتایج نشان داد که پراکنده سازی سبب کاهش میزان لکه، روشنی کاغذها و افزایش زردی آنها می شود. بررسی خواص مکانیکی نیز نشان داد که پراکنده سازی سبب افزایش شاخص مقاومت به کشش خشک، شاخص مقاومت به کشش تر، شاخص مقاومت به ترکیدن، میزان ماندگاری آب الیاف، میزان خاکستر و کاهش شاخص مقاومت به پارگی می شود. نتایج این تحقیق نشان داد که اعمال پراکنده سازی همزمان با رنگبری در مقایسه با اعمال جداگانه پراکنده سازی و رنگبری سبب ایجاد خواص بهتری در خمیرکاغذ می شود.
    کلیدواژگان: پراکنده ساز، خمیر جوهرزایی شده، کاغذهای بهداشتی، میزان لکه، ویژگی های نوری و مکانیکی کاغذ
  • عباس فخریان روغنی*، رسول یزدانی، علی قاسمیان، حسین رسالتی صفحات 43-54
    در این تحقیق ویژگی های فیزیکی، بیومتریک، شیمیایی چوب کهور پاکستانی(سمر) و ویژگی های فیزیکی و مکانیکی خمیرهای کاغذ کرافت آن مورد اندازه گیری و بررسی قرار گرفت. وزن مخصوص خشک و بحرانی گونه سمر به ترتیب برابر 0.806 و 0.696 گرم بر سانتی متر مکعب برآورد گردید. طول الیاف این گونه 895 میکرون و میزان سلولز48.80، لیگنین23.66، مواد استخراجی 3.88 و خاکستر آن 1.10درصد اندازه گیری شد.شرایط تهیه خمیر کاغذ کرافت گونه سمر(کهورپاکستانی) عبارت بودند از: قلیائیت موثر14، 16، 18درصد، زمان پخت120 و 180دقیقه، درجه حرارت پخت 170 و 180 درجه سانتی گراد و نسبت L/W برابر 5 به 1. بعد از اندازه گیری مقادیر بازده و عددکاپا، خمیر کاغذهای حاصل از 2تیمار انتخاب و درجه روانی آنها به وسیله عمل پالایش به حدود 400 (CSF) رسانده شد. آنالیز نتایج بازده و عدد کاپای خمیر کاغذها با استفاده از آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، مقایسه میانگین آنها از آزمون دانکن و آنالیز مقاومت های کاغذهای دست ساز از آزمونT-Test انجام گرفت. نتایج نشان داد که کاغذهای دست ساز حاصل از خمیرکاغذ کرافت تهیه شده تحت شرایط قلیائیت موثر 18 درصد، زمان پخت 120 دقیقه و دمای پخت180درجه سانتی گراد، دارای ویژگی های مکانیکی بهتری بودند. نتایج بررسی مشخص نمود که گونه سمر(کهور پاکستانی) منطقه جنوب کشور در مقایسه با سایرگونه های پهن برگ، از ویژگی های مناسبی برای تهیه خمیر کاغذ کرافت برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: کهور پاکستانی، خمیرکاغذ کرافت، ویژگی های فیزیکی، ویژگی های شیمیایی، ویژگی های مکانیکی
  • مرتضی ناظریان مرتضی ناظریان*، وجیهه صادقی پناه، رحیم محبی گرگری، بابک نصرتی ششکل صفحات 55-68
    هدف از این پژوهش بررسی رفتار هیدراتاسیون و خواص مکانیکی تخته خرده چوب -سیمان ساخته شده ازساقه پنبه و صنوبر و نیز خاک اره، حاوی مواد افزودنی CaCl2 در نسبت های مختلف وزنیمی باشد. در ابتدا، زمان انعقاد خمیر سیمانی حاوی مقادیر مختلف ماده افزودنی CaCl2و ذرات چوبی و ساقه پنبهتعیین شد. همچنین اثر میزان ماده افزودنی CaCl2، نسبت وزنیذرات پنبه به خرده چوب صنوبر، و درصد خاک اره بر روی مقاومت خمشی، مدول خمشی و چسبندگی داخلیتخته خرده چوب-سیمان توسط روش سطح پاسخ مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظوربهینه سازی خواص تخته ها، معادله مدل ریاضی (توابع پاسخ درجه دو) توسط برنامه شبیه سازی کامپیوتری انجام گردید. نتایج نشان داد که مقادیر پیش بینی شده، انطباق مناسبی با مقادیر واقعی دارد (ضریب تبیینR2 برای مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی به ترتیب برابر 93/0، 90/0، 95/0 بوده اند). همچنین معلوم شد که روش سطح پاسخ می تواند به طور موثر برای مدل سازی خواص تخته ها بکار رود. بر اساس نتایج بدست آمده، با کاربرد ساقه پنبه به صنوبر با نسبت وزنی 43:57 مدول گسیختگی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی به میزان حداکثر خود رسید. هم زمان استفاده از ماده افزودنی تا حد 5/4 درصد و خاک اره تا حد 9 درصدتاثیر مثبتی بر روی خواص تخته ها داشته اند.
    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، سیمان، پنبه، خاک اره، خواص مکانیکی، ماده افزودنی
  • محمدتقی منقولی، قاسم اسدپوراتویی*، نورالدین نظرنژاد، سیدمجید ذبیح زاده صفحات 69-77
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر انواع پرکننده های کربنات کلسیم و عامل آهاردهی داخلی بر ویژگی های کاغذ چاپ و تحریر انجام شد. به همین سبب از عامل آهاردهی AKD (5/1 درصد وزنی) و پرکننده های کربنات کلسیمی شامل نمونه های آسیاب شده، رسوبی و استحصالی از تصفیه آب (30 درصد وزنی) بر اساس وزن خشک الیاف، در ترکیب سوسپانسیون خمیر با 80 درصد خمیر CMP پهن برگان و 20 درصد خمیر وارداتی کرافت رنگبری شده سوزنی برگان، کاغذ دست ساز 60 گرمی مطابق استاندارد TAPPI تهیه گردید. نتایج نشان داده است که ویژگی های ابعادی انواع کربنات کلسیم بر ویژگی های مقاومتی کاغذ موثر می باشد. از بین سه نوع کربنات کلسیم آسیاب شده (GCC) ، رسوبی (PCC) و استحصالی(SCC) ، کربنات کلسیم رسوبی به دلیل دارا بودن ذرات ریزتر باعث کاهش بیشتر مقاومت های کاغذ و کربنات کلسیم حاصل از فرآیند سبک سازی آب با توجه به اندازه ذرات درشت تر، کمترین تاثیر منفی را در کاهش ویژگی های مقاومتی کاغذ داشته است. کاغذهای پرشده با کربنات کلسیم رسوبی دارای ویژگی های مقاومتی حد واسط کاغذهای پرشده با کربنات کلسیم رسوبی و کربنات کلسیم استحصالی بوده اند.
    کلیدواژگان: پرکننده های کربنات کلسیم، AKD، ویژگی های مقاومتی، کاغذ چاپ و تحریر
  • فرداد گلبابایی*، قنبر ابراهیمی صفحات 79-90
    به منظور تعیین ویژگی های مهم خواص مکانیکی چوب گونه افرا(پلت) در جنگل های چهار منطقه رویشگاهی شمال کشور(منطقه شفارود گیلان، استان گلستان، سنگده و ویسر) براساس استاندارد ASTM آئین نامه D143-52 از این گونه 12 درخت انتخاب شد و پس از قطع و تبدیل و انجام آزمایشای مختلف، مقاومت های مجاز گونه فوق تعیین گردید. این داده ها در دو گروه خشک و سبز در رویشگاه های مختلف بوسیله تجزیه واریانس و طبقه بندی دانکن انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهند که خشک کردن چوب تا حد بسیار زیادی خواص مکانیکی آن را بهبود می بخشد. نتایج آزمایشات و تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که خواص مکانیکی چوب افرا پلت تحت تاثیر ارتفاع رویشگاه دچار تغییرات بوده ولی این تغییرات در انواع آزمایشات یکسان نمی باشد و اثر جهات جغرافیایی در غالب مقاومت ها معنی دار نبوده و بیشترین مقاومت ها در ارتفاع پایین تنه درخت بوده و تغییرات آن تابع روند خاصی نمی باشد و غالبا در ناحیه وسط تنه درخت کاهش و سپس افزایش نشان داده است. در مقایسه مناطق رویشگاهی در کل ملاحظه گردیدکه گونه افرا پلت منطقه ویسر مازندران بیشترین مقاومت و افرا پلت منطقه سنگده فریم کمترین مقاومت را دارا است.
    کلیدواژگان: افرا پلت، خمش استانیک، فشار موازی الیاف، فشار عمود بر الیاف، کشش عمود برالیاف
  • روزبه اسدی خوانساری*، محمدرضا دهقانی فیروز آبادی، حسین رسالتی صفحات 91-101
    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر پوشش های زیست تخریب پذیر در دو نوع کاغذ پایه بوده است. بدین منظور از دو نوع کاغذ پایه متفاوت (کرافت لاینر و چاپ و تحریر کارخانه چوب و کاغذ مازندران)، استفاده شد. مواد پوشش دهی با مواد جامد 30 درصد، دارای خاک رس (100 قسمت) و نشاسته کاتیونی (12 قسمت) بود، و از دو نوع متصل کنندهPLA )10 قسمت( و PVA )10 قسمت( برای دو ترکیب پوشش دهی استفاده شد. پوشش دهی با دو ترکیب پوششی زیست تخریب پذیر و به روش غوطه وری در دو زمان 1 و 2 دقیقه انجام شد. پس از غوطه وری، نمونه ها در دمای 25 درجه سانتی گراد و رطوبت 54 درصد، در دمای اتاق خشک شدند. مشخصات فیزیکی کاغذهای شاهد و پوشش شده مانند مقاومت به عبور هوا یا تخلخل، ضخامت، جرم و جذب آب (Cobb60) تعیین گردید. مطابق انتظار، افزایش زمان تیمار، موجب کاهش تخلخل و افزایش وزن پوشش در نمونه ها شد، ولی از نظر خواص ممانعتی، ترکیب PVA موثرتر از PLA بود. کلیه نمونه های تیمار شده نسبت به نمونه های شاهد، دارای مقاومت به عبور هوای بیشتری بودند و به علت افزایش مویینگی در بافت کاغذ، جذب آب در کلیه نمونه ها بیشتر شد. با بررسی تجزیه واریانس مشخص شد که، نوع ترکیب و زمان پوشش دهی، اثر معناداری در تخلخل و وزن پوشش کاغذ دارند. سپس با انجام محاسبات، مقادیر ضخامت و چگالی پوشش به دست آمد، که وضعیت جذب آب آن ها را تایید کرد. ترشوندگی سطح کاغذ به وسیله این تیمارها افزایش یافت.
    کلیدواژگان: پوشش دهی، غوطه وری کاغذ، خواص ممانعتی، پلی لاکتیک اسید، پلی وینیل استات
  • مهدی روحانی *، بهزاد کرد صفحات 103-114
    این پژوهش به منظور ارزیابی خواص گرمایی و مکانیکی دینامیکی کامپوزیت های هیبریدی باگاس/الیاف شیشه/پلی پروپیلن انجام شد. کامپوزیت های هیبریدی با روش اختلاط مذاب ساخته شدند و خواص آنها با آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی(DSC) و آزمون مکانیکی دینامیکی(DMA) مورد بررسی فرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی مشخص کرد که با افزودن باگاس و الیاف شیشه، دمای ذوب و دمای بلورینگی به دماهای بالاتر انتقال یافت و درجه بلورینگی افزایش پیدا کرد. این یافته ها آشکار ساخت که باگاس و الیاف شیشه نقش عامل هسته زا را در کامپوزیت ایفا می کنند. آزمون مکانیکی دینامیکی نشان داد که با وارد کردن باگاس و الیاف شیشه به ماتریس پلی پروپیلنی، مدول ذخیره ( ) و مدول اتلاف ( ) افزایش یافته، درحالی که از فاکتور اتلاف (tanδ) کاسته شد. به منظور ارزیابی اثر تقویت کنندگی با افزایش دما، ضریب اثربخشی (C) در دامنه های دمایی مختلف محاسبه و مشخص شد که در دماهای بالا بهبود خواص مکانیکی در اثر حضور الیاف، ملموس تر است. کیفیت چسبندگی الیاف- ماتریس با محاسبه فاکتور چسبندگی (A) بر حسب فاکتور اتلاف کامپوزیت (tan δc)، فاکتور اتلاف پلیمر (tan δp) و جزء حجمی الیاف (fФ) تعیین شد. مقادیر محاسبه شده فاکتور چسبندگی (A) نشان داد که با افزودن الیاف شیشه به سیستم باگاس/پلی روپیلن، چسبندگی الیاف- ماتریس بهبود می یابد. کامپوزیت هیبریدی متشکل از 25 درصد باگاس و 15 درصد الیاف شیشه، چسبندگی الیاف- ماتریس بهتری را بروز داد.
    کلیدواژگان: آنالیز مکانیکی، دینامیکی، الیاف شیشه، ضریب اثربخشی، فاکتور چسبندگی، کامپوزیت هیبریدی
  • آیسونا طلایی *، محمدصالح زارع، حمیده عبدل زاده صفحات 115-127
    این تحقیق با هدف بررسی اثر تیمار فورفوریلاسیون بر مقاومت چسبندگی شفاف پوشه ها و زبری سطح درچوب گونه راش (Fagus orientalis) انجام گرفت. بدین منظور نمونه ها با دو میزان متفاوت فورفوریلاسیون 20 % (سطح پایین) و 65% (سطح بالا) اشباع و با نمونه های شاهد مقایسه شده اند. فورفوریلاسیون نمونه ها با اشباع تحت فشار و پلیمریزاسیون منومر فورفوریل الکل با کاتالیزور حرارت انجام شد. سطح نمونه ها با شفاف پوشه در دو فرایند جداگانه پوشش داده شد به طوری که نیمی از نمونه ها با سیلر- نیم پلی استر و نیم دیگر با پلی اورتان پوشش داده شده اند. پس از تیمار میزان زبری سطح و مقاومت چسبندگی کششی Pull-off و مقاومت چسبندگی خراش- Cross-Cut اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که فورفوریلاسون چوب به میزان 20% تفاوت معناداری نسبت به نمونه های فورفوریل نشده در مقاومت چسبندگی و زبری سطح نداشته ولی در سطح 65% فورفوریلاسیون با کاهش مقاومت چسبندگی و افزایش زبری سطح همراه بود. همچنین عملکرد رنگ پلی یورتان بر روی مقاومت چسبندگی نسبت به رنگ سیلر – نیم پلی استر بهتر بود که بیشترین این مقدار مربوط به نمونه 20% فورفوریلاسیون پوشش داده شده با پلی یورتان و کمترین مقدار مربوط به نمونه 65% فورفوریلاسیون پوشش داده شده با سیلر- نیم پلی استر بود.
    کلیدواژگان: مقاومت چسبندگی، زبری، شفاف پوشه، فورفوریلاسیون، راش
  • زهرا تکزارع، حسین کرمانیان*، امید رمضانی، اسماعیل رسولی گرمارودی، علی عبدالخانی صفحات 129-140
    در این تحقیق، ابتدا ریشه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) که در یک کارخانه در استان کرمان عصاره گیری شده بود، تحت فرایند پیش هیدرولیز قرار گرفته و سپس ترکیبات شیمیایی (درصد مواد استخراجی، درصد لیگنین، درصد هولوسلولز)، بازده فرایند هیدرولیز و افت وزنی تفاله آن اندازه گیری گردید. عملیات پیش هیدرولیز تحت آب داغ، آب داغ و سپس اسید سولفوریک 5/0 درصد و نیز اسید سولفوریک با درصدهای 0/5، 1، 1/5 و 2 درصد بر روی تفاله فوق الذکر انجام پذیرفت. نمونه ها در آب داغ در دمای 150 درجه سانتی گراد و در سه زمان 30، 60 و 90 دقیقه، در ترکیب آب داغ و اسید سولفوریک 0/5 درصد در دمای 150 درجه سانتی گراد و در زمان 60 دقیقه و در اسید سولفوریک تنها، در دمای 130 درجه سانتی گراد و در زمان 60 دقیقه تحت فرایند پیش هیدرولیز قرار گرفتند. نتایج نشان داد در مورد تیمار پیش هیدرولیز با آب داغ، زمان 60 دقیقه از نظر بازده، افت وزنی، درصد لیگنین و درصد هولوسلولز از عملکرد مطلوبتری برخوردار بوده است. همچنین در مورد پیش هیدرولیز حاوی اسید سولفوریک، سطح اسید 2 درصد گزینه مناسبی به لحاظ حداکثر درصد هولوسلولز و حداقل درصد لیگنین بوده بطوریکه می توان این تیمار را برای تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر نظیر بیواتانول از ریشه شیرین بیان پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: شیرین بیان، پیش هیدرولیز، زیست توده، آب داغ، اسید رقیق
  • امید حسین زاده *، مرضیه حجاریان، سمیرا پربار صفحات 141-154
    ارزش افزوده در زنجیره ارزش چوب صنوبر، آثار اقتصادی فراوانی برای زارعین چوب صنوبر دارد و نقش اساسی در تامین پایدار مواد سلولزی مورد نیاز صنایع در درازمدت دارد. هدف از این تحقیق تحلیل زنجیره ارزش چوب صنوبر و استفاده از نتایج در راستای بهبود آن بود. به منظور تعیین زنجیره ارزش چوب صنوبر از چارچوب تحلیل زنجیره ارزش پورتر استفاده شد. جامعه آماری برای شناسایی زنجیره های ارزش چوب صنوبر شامل 76 متخصص فعال در زمینه بخش های مختلف زنجیره ارزش چوب صنوبر بود. تحلیل زنجیره ارزش به کمک ضریب تجمع انجام شد. به کمک این روش شرایط اقتصادی محلی زنجیره ارزش صنوبر نسبت به شرایط اقتصادی زنجیره ارزش صنوبر در کشور مورد ارزیابی قرار گرفت. به کمک نظر متخصصین و با استفاده از پرسشنامه، صنایع مهمی که از چوب صنوبر به عنوان ماده اولیه استفاده می کنند، مشخص گردید. بیشترین مقدار ضریب تجمع زنجیره ارزش چوب صنوبر، با مقدار 2/72 متعلق به استان گلستان و کمترین مقدار ضریب تجمع زنجیره ارزش چوب صنوبر، با مقدار 0/24 متعلق به استان هرمزگان بود. استان های شمالی کشور (گلستان، گیلان و مازندران) بیشترین مقدار ضریب تجمع را داشتند. ضریب تجمع مربوط به زنجیره ارزش چوب صتوبر در استان های گلستان، گیلان و مازندران به ترتیب برابر 2/72، 2/19، 2/03 بود. ضریب تجمع مربوط به زنجیره ارزش استان های زنجان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان که از تولید کنندگان عمده چوب صنوبر هستند، به ترتیب برابر0/36، 0/47، 0/65 و 0/84 بود.
    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، چوب صنوبر، ضریب تجمع، ایران
|
  • Behzad Kord *, Amin Sheikholeslami, Abdollah Najafi Pages 1-12
    In this study, the effect of nanoclay particles content on creep behavior of wood flour/polypropylene composite was investigated. To meet this objective, wood flour was mixed with polypropylene at 60 % by weight fiber loading. The concentration was varied as 0, 3 and 5 per hundred compounds (phc) for nanoclay. The amount of coupling agent (PP-g-MA) was fixed at 2 phc for all formulations. The samples were made by melt compounding and injection molding. Firstly, the modulus of elasticity, flexural and tensile strength of composites was measured before performing the creep test. Then, the short term flexural and tensile creep test at 20% of ultimate bending load at 12 min was performed. The morphology of the nanocomposites has been examined by using x-ray diffraction and transmission electron microscopy. Results indicated that the creep deflection, relative creep and creep factor increases with increase of nanoclay up to 3 phc and then decreases with 5 phc nanoclay addition. Also, the effect of nanoclay was positive in terms of enhancing the mechanical properties of the composites. The morphological studies with XRD and TEM revealed that nanoclay distributed as intercalation structure in polymer matrix.
    Keywords: Composite, nanoclay, Creep, Mechanical strength, Morphology
  • Hosein Omidi, Mohammad Ghofrani, Mohsen Ziyai, Nematollah Mohebi* Pages 13-32
    Ready to assemble furniture industry in Iran has not been considered by practitioners and investors as it is known in the other countries. While, it is possible to achive the many competitive advantage, if this industry develop in Iran. With regard to this issue, the goal of this study is to introduce the potential market for ready to assemble furniture and determination and prioritize of the effective criteria on development of Iran ready to assemble furniture industry. For this purpose, after preliminary investigation and interview with some of the furniture producers and relevant experts, the identified criteria were divided into five major groups as Economic, Management, Marketing & Sales, Technical-Technological and Infrastructure and as well as 42 sub-criteria. The hierarchy of these criteria was designed and then the weighting values of criteria and sub-criteria were determined using Analytical Hierarchy Process (AHP) by expert choice software. The results indicated that the management and marketing & sales criteria have the highest weighting values at the first level. In addition, among the effective sub-criteria, the criteria as marketing innovation, design innovation, operations management, logistics management, raw materials innovation and product promotion, have the highest priorities for development of ready to assemble furniture industry in Iran.
    Keywords: Ready to assemble furniture, Development, Analytic hierarchy process (AHP), Priority, Criteria, Sub, criteria
  • Yahya Hamzeh * Hamed Sharifi Taskouh_Hamidreza Rudi_Shadman Pourmousa Pages 33-41
    In this study the effects of oxidative bleaching and mechanical dispersion in different conditions on the optical and mechanical properties of deinked recycled pulp was investigated. Industrial deinked pulp was treated in the different conditions, including dispersion, combined oxidative bleaching during dispersion, and separate dispersion and then oxidative bleaching. Handsheet papers were made from obtained pulps and then scanned and taken photos were analyzed by Digimizer software, version 4.1.1.0 to analysis spot content. Optical and mechanical properties of obtained handsheets were determined and compared. Results indicated that mechanical dispersion decreased spot content and brightness and increased yellowing of the handsheets. Moreover, mechanical dispersion increased dry and wet tensile and burst strengths, water retention value (WRV), ash content and decreased tear strength of handsheet papers. This study revealed that combined dispersing and oxidative bleaching of de-inked pulp provided superior results in comparison to the separate dispersing and oxidative bleaching.
    Keywords: Disperger, de, inked pulp, Tissue Paper, Spot content, Optical, Mechanical properties
  • Abbas Fakhryan Roghani *, Rasool Yazdani, Ali Ghasemian, Hosain Resalati Pages 43-54
    In this research, physical, biometrical and chemical properties of Prosopis juliflora wood and then physical and mechanical properties of kraft pulp from aforesaid species were investigated and calculated. Dry and critical densities of Prosopis juliflora are 0.806 and 0.696 g/〖cm〗^3 respectively. Fiber length 895µm and cellulose 48.80%, lignin 23.66%, extractions 3.88%, ash 1.1% were measured.
    The preparation conditions of kraft pulp were included: effective alkaline 14, 16 and 18%, cooking time 120 and 180 min., temperature of cooking 170 and 180 ˚C and L/W ratio 5 to 1. After calculating the amounts of yield and kappa number of pulps, two treatments were determined. The freeness of two pulps was achieved approximately 400 (CSF) by refining. Then, physical and mechanical properties of the handsheets were calculated. Finally, statistical analysis of pulp and handsets data were performed by completely randomized factorial, duncan and T-test methods.
    The results showed that the handsheets resulted from produced kraft pulp under conditions: effective alkaline 18%, cooking time 120 min, cooking temperature 180 ˚C, had better mechanical properties. The investigation results showed that Prosopis juliflora of south zone of the country has suitable properties for kraft pulp preparation in comparison to other similar hard wood species and development of its planting, was recommended in the zone.
    Keywords: Prosopis juliflora, kraft pulp, physical properties, chemical properties, mechanical properties
  • Morteza Nazerian *, Vajiheh Sadeghi Panah, Rahim Mohebi Gargari, Babak Nosrati Sheshkal Pages 55-68
    The aim of this study was investigation of hydration behavior and mechanical properties of cement-bonded particleboard manufactured from different ratio of cotton stalk to poplar wood particle, sawdust content and CaCl2 as additive at different weight ratios. At the first, curing time of cement paste containing different amount of additive (CaCl2) and wood and cotton fines was determined. Besides, the effect of additive (CaCl2) content, weight ratio of cotton to poplar wood particles and percentage of sawdust on modulus of rupture (MOR), modulus of elasticity (MOE) and internal bonding (IB) of cement-bonded particleboard was evaluated by response surface methodology (RSM). In order to optimize the properties of panels, a mathematical model equation (second order plan) was done by a computer simulation program. According to results, there is a good coincidence between predicted values and actual values (R2 for MOR, MOE and IB was 0.93, 0.90 and 0.95, respectively). This study showed that the response surface methodology (RSM) can be effectively used for modeling of panel properties. Results showed that using weight ratio of cotton to poplar particle 43:57 the MOR, MOE and IB of panels can be reached to maximum values (12.5, 2545 and 0.35 MPa, respectively). Simultaneously, application of 4.5% additive and 9% sawdust at had a positive effect on the properties of the panels.
    Keywords: Cement, bonded Particleboard, Cotton Stalk, Sawdust, mechanical properties, Additives
  • Mohammad Taghi Manghuli, Ghasem Asadpuratoei *, Noorodin Nazarnezhad, Seyed Majid Zabih Zadeh Pages 69-77
    This study aimed at evaluating effect of sizing agent and various fillers on properties of printing and writing paper. Therefore, sizing agent (AKD) in 1.5% level and fillers including precipitated calcium carbonate (PCC), ground calcium carbonate (GCC) and Obtained from Water Treatment Process (SCC)in 30% level were applied based on dry weight of fibers in furnish consisted of 80% chemical-mechanical pulp (CMP) of hardwood and 20% bleach softwood kraft pulp (BSKP) according to TAPPI Standard. In order to investigate the effect of sizing agent and various fillers, papers with 60 g/m2 basis weight were produced from each treatment. Results showed that the dimensional properties of calcium carbonate species is effective on strength properties of paper. Of the three types of ground calcium carbonate (GCC), precipitated (PCC) and softening calcium carbonate (SCC), precipitated calcium carbonate due to smaller particles cause a further reduction in paper strength and Calcium carbonate from water softening due to the larger particles, had a minimal impact in reducing the paper strength properties. Paper filled with precipitated calcium carbonate has an intermediate strength properties of paper filled with precipitated calcium carbonate and softening calcium carbonate.
    Keywords: Type of calcium carbonate fillers, AKD, Strength Properties, Printing, Writing
  • Fardad Golbabaei *, Ghanbar Ebrahimi Pages 79-90
    The major engineering properties of Acer velutinum var. glabrescens wood growing in different regions of Caspian forests (North of Iran) was determined. Test materials were selected randomly from Acer velutinum var. glabrescens tree plantation and the test specimens were prepared according to ASTM D-143 standard. Mechanical and physical properties were measured on both green and air-dried samples (12% moisture content). The results of the measurement were statistically analyzed based on randomized block design and factorial experiment. The influence of specimen locations at different stem heights was examined. Based on the results of this study, Significant areas of habitat in the area, Maple Vysr Mazandaran species most resistant of the Maple Sangdeh Frame has the lowest resistance.
    Keywords: Maple, statice bending, compression parallel to grain, compression perpendicular to grain, tension perpendicular to grain, Acer velutinum var. glabrescens
  • Rouzbeh Asadi Khansari *, Mohammadreza Dehghani Firouzabadi, Hossein Resalati Pages 91-101
    The objective of this work was to compare barrier property of biodegradable coatings on two base papers. Two different paper grades differing in structure (Kraft liner and printing & writing papers) were used. The papers are made in Mazandaran wood and paper industry. Coating materials with 30% solid content, included clay (100 parts) and cationic starch (12 parts), and they were mixed with two binders (PLA 10 parts and PVA 10 parts) for two formulations. The immersion method in both levels 1 and 2 minutes and two coating formulations were applied on papers. Then, the treated samples were dried in standard conditions of temperature (25◦C) and 54% humidity in the room. For that purpose, air resistance or porosity, thickness, mass, and Cobb60 were determined. As expected, time of treatment, reduced porosity and increased coating weight, but in terms of barrier properties, combination containing PVA was more effective than PLA. In comparison to the control group, all the treated samples had higher air resistance and water absorption, which the increment of water absorption is due to increased capillary in texture paper. The analysis of results showed that the immersion coating factors had considerable effects on performance of air resistance improvement and coating weight of papers. Then, calculated values of the thickness and density of coating were evaluated, which confirmed the status of water absorption. The treatments greatly increased the wettability of the surface by water.
    Keywords: coating, immersion of paper, barrier properties, poly lactic acid, polyvinyl acetate
  • Mehdi Roohani *, Behzad Kord Pages 103-114
    This work aims to evaluate the thermal and dynamic mechanical properties of bagasse/glass fiber/polypropylene hybrid composites. Composites were prepared by the melt compounding method and their properties were characterized by differential scanning calorimetry (DSC) and dynamic mechanical analysis (DMA). DSC results found that with incorporation of bagasse and glass fiber the melting temperature (Tm) and the crystallisation temperature (Tc) shift to higher temperatures and the degree of crystallinity (Xc) increase. These findings suggest that the fibers played the role of a nucleating agent in composites. Dynamic mechanical analysis indicated that by the incorporation of bagasse and glass fiber into polypropylene, the storage modulus ( ) and the loss modulus ( ) increase whereas the mechanical loss factor (tanδ) decrease. To assess the effect of reinforcement with increasing temperature, the effectiveness coefficient C was calculated at different temperature ranges and revealed that, at the elevated temperatures, improvement of mechanical properties due to the presence of fibers was more noticeable. The fiber-matrix adhesion efficiency determined by calculating of adhesion factor A in terms of the relative damping of the composite (tan δc) and the polymer (tan δp)and volume fraction of the fibers (Фf). Calculated adhesion factor A values indicated that by adding glass fiber to bagasse/polypropylene system, the fiber-matrix adhesion improve. Hybrid composite containing 25% bagasse and 15% glass fiber showed better fiber-matrix adhesion.
    Keywords: Adhesion factor, Dynamic mechanical analysis, Effectiveness coefficient, Glass fiber, Hybrid composite
  • Aisona Talaei *, Mohammadsaleh Zare, Hamideh Abdolzadeh Pages 115-127
    The objective of this study was to determine the influence of Furfurylation treatment on adhesion strength of clear coatings and surface roughness of Beech (Fagus orientalis) wood. Furfurylation of specimens were performed by impregnation and heat catalyze up to 20% and 65% weight percent gain. Half of the specimens coated with acid catalyst paint and half of them coated with polyurethane based paint. Surface roughness and adhesion strength (Pull-off) and cross-hatch cutter test were analysed and compared to untreated specimens. Results revealed that 20% furfurylated specimens did not show significant difference in roughness and adhesion strength, compared to untreated control. But 65% furfurylated specimens caused decline in adhesion strength and raise in surface roughness. Polyurethane based paint had better efficiency and adhesion strength than acid catalyst paint. The highest adhesion strength observed in 20% furfurylated specimens coated with polyurethane and the least obtained in 65% furfurylated wood coated with acid catalyst paint.
    Keywords: Adhesion Strength, Roughness, clear coating, Furfurylation, Beech
  • Zahra Takzare, Hossein Kermanian *, Omid Ramezani, Esmaeil Rasooly Garmaroody, Ali Abdolkhani Pages 129-140
    In this study, the liquorice root (Glycyrrhiza glabra) that was extracted in the factory in Kerman province, pre-hydrolyzed and then chemical compositions (Extractives, Lignin content, Holocellulose percent), the hydrolysis process yield and weight loss of the waste was measured. Pre-hydrolysis process was done on the above mentioned waste by hot water, hot water followed by 0.5 percent sulfuric acid and also alone sulfuric acid with different concentrations (0.5, 1, 1.5 and 2 percent) The samples were pre-hydrolyzed in hot water at 150 °C and 30, 60 and 90 minutes as well as in the mixture of hot water and 0.5 % sulfuric acid at 150 °C and 60 minutes and also in pure sulfuric acid, at 130 °C and at 60 minutes. The results showed that the pre-hydrolyzed treatment with hot water in 60 minutes had been favorable performance in the respect of weight loss, lignin content and holocellulose percent. Also, in the case of pre-treatment including sulfuric acid, 2% dose can be good selected option in term of maximum holocellulose percent and minimum lignin content so that it can be suggested to produce higher value-added products such as bioethanol from licorice root bid.
    Keywords: licorice root, pre, hydrolysis, biomass, hot water, Dilute acid
  • Omid Hosseinzadeh *, Marzieh Hajjarian, Samira Porbar Pages 141-154
    Value added in the poplar wood value chain has great economic effects for poplar farmers and have a fundamental role in sustainable supplying of required cellulosic materials of industries in long-term. The purpose of this study was to analyze the value chain of poplar and use the results to improve it. In order to determine the poplar value chain, Porter's value chain analysis framework was used. The statistical society consists of 76 experts to identify poplar wood value who were active in different parts of the value chain. Value chain analysis was performed using the location quotient index. With this method the local economic conditions of poplar wood value chain were evaluated to the global economic conditions poplar wood value chain in the country. With the help of experts and using a questionnaire, important industries that use poplar wood as a raw material were determined. The maximum poplar value chain location quotient index was blong to Golestan (2.72) and the minimum poplar value chain location quotient index was blong to Hormozgan (0.24). The Northern provinces (Golestan, Guilan and Mazandaran) had the highest location quotient index. The location quotient index of the poplar wood value chain of Golestan, Guilan and Mazandaran were 2.72, 2.19 and 2.03, respectively. The location quotient index of poplar wood in Zanjan, West Azerbaijan, East Azerbaijan and Kurdistan that they are major manufacturers of poplar wood, were 0.36, 0.47 0.65 and 0.84, respectively.
    Keywords: value chain, Poplar wood, Location quotient, Iran