فهرست مطالب

صنایع چوب و کاغذ ایران - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

مجله صنایع چوب و کاغذ ایران
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ندا اقتدارنژاد، حمیدرضا منصوری، بابک نصرتی صفحات 193-201
    در این بررسی تاثیر شرایط پرس بر روی تخته خرده چوب های سبز و دوست دار محیط زیست، ساخته شده از چسب طبیعی تانن متراکم گونه میموزا مورد مطالعه قرار گرفت. دمای پرس ثابت و 200 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شد. زمان پرس در چهار سطح 3، 4، 5 و 7 دقیقه و فشار پرس در سه سطح 15، 18 و 22 کیلوگرم بر سانتی متر مربع به عنوان عوامل متغیر در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بهترین تیمار از نظر مقاومت چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامتی تیماری است که در فشار پرس 18 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و زمان 5 دقیقه انجام گرفته است. در این تیمار مقدار مقاومت چسبندگی داخلی 0.59 مگا پاسکال به دست آمد و درصد واکشیدگی ضخامت ( 2 و 24 ساعت) نسبت به سایر تیمارها کمتر بود. نتایج مربوط به محاسبه جذب آب نشان داد که میزان جذب آب با افزایش فشار پرس تا سطح 22 کیلو گرم بر سانتی متر مربع کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تانن متراکم، چسب طبیعی، تخته خرده چوب، فشار پرس، دمای پرس
  • نعمت الله محبی، مجید عزیزی، محسن ضیایی، محمد مهدی فائزی پور صفحات 203-216
    امروزه بسیاری از کشورهای در حال توسعه به دنبال استفاده از فرصت های برون سپاری کشورهای پیشرفته می باشند، چرا که تحقق این امر مزایای فراوانی برای آنان به دنبال خواهد داشت. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی جاذبه های تاثیرگذار بر کسب منافع حاصل از برون سپاری خارجی در صنعت مبلمان چوبی ایران، با استفاده از رویکرد غیرپارامتریک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی ای اچ پی به عنوان یکی از معتبر ترین روش های تصمیم گیری چند معیاره، اجرا شده است. برای این منظور در مرحله نخست، پس از مطالعات تطبیقی و همچنین انجام مصاحبه با کارشناسان داخلی و خارجی، معیار های تاثیرگذار شناسایی، گروه بندی و در نهایت درخت تصمیم گیری مسئله ترسیم گردید. در گام بعد، داده های مورد نیاز جهت اولویت بندی معیارها در قالب پرسشنامه استاندارد و بر مبنای مقایسات زوجی جمع آوری و در نهایت مراحل محاسباتی آن در نرم افزار اکسپرت چویس انجام شد. نتایج نشان می دهد که زیرمعیار های «برخورداری از مزیت نرخ برابری ارز»، «ثبات اقتصادی در کشور مقصد»، «نرخ تورم»، «هزینه دستمزد نیروی انسانی»،«هزینه تامین مواد اولیه»،« کیفیت زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری تکنولوژیک در صنعت مبلمان»، کیفیت و مهارت نیروی کار و صنایع جانبی و بالادستی توسعه یافته به ترتیب در زمره مهم ترین معیار های اثرگذار بر کسب فرصت های برون سپاری در صنعت مبلمان چوبی ایران به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: جاذبه های موثر، برون سپاری خارجی، صنعت مبلمان چوبی، تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی
  • محمد علی سعادت نیا، سعید اسحاقی، اکبر رستم پور صفحات 217-226
    این تحقیق پتانسیل آزمون ارتعاش خمشی بعنوان یک آزمون غیر مخرب در ارزیابی ویژگی های آکوستیکی و مکانیکی چندسازه های ساخته شده از باگاس (تفاله نیشکر) را مورد بررسی قرار داد. بدین منظور از 4 ورق کاملا سالم و بدون عیب تخته فیبر دانسیته متوسط (MDF) از محصولات کارخانه لوح سبز شوشتر و همچنین 4 ورق تخته خرده چوب (PB) ساخته شده از باگاس از محصولات کارخانه نئوپان کارون، 40 نمونه با ابعاد 6.1×4×36 سانتی متر تهیه و برای انجام آزمون غیر مخرب مذکور آماده و با نتایج حاصله از آزمون استاتیک مقایسه گردید. نتایج نشان داد که رفتار آکوستیکی نمونه های تخته خرده چوب متفاوت با نمونه های تخته فیبر بود. به طوریکه فرکانس رزونانس، سرعت موج، فاکتور کیفیت و ضریب آکوستیک در تخته خرده چوب به طور معنی داری بیشتر از مقادیر آن در تخته فیبر اندازه گیری شد. از طرفی اصطکاک داخلی موج در تخته خرده چوب کمتر و کارایی آکوستیک در هر دو نمونه تفاوت معنی داری را نشان نداد. در رابطه با ارزیابی مکانیکی تخته خرده چوب و تخته فیبر ساخته شده از باگاس، نتایج نشان داد که میانگین مقادیر مدول الاستیسیته حاصل از آزمون ارتعاش خمشی از مقادیر استاتیکی آن در تخته فیبر 15 درصد و در تخته خرده چوب 6 درصد بیشتر بود. در این تحقیق همچنین مشخص شد که دانسیته همبستگی مستقیم و قوی با سرعت موج و مدول الاستیسیته دارد اما این همبستگی در رابطه با سایر پارامترهای آکوستیکی در هر دو ماده مورد آزمایش، معکوس مشاهده گردید. همبستگی بالای بین مدول الاستیسیته استاتیک و دینامیک (0.71) و همچنین مدول گسیختگی استاتیک و مدول الاستیسیته دینامیک (0.44) این مسئله را نشان می دهد که آزمون ارتعاش خمشی ابزار مناسبی برای ارزیابی رفتار مکانیکی تخته فیبر دانسیته متوسط ساخته شده از باگاس است اما همبستگی در تخته خرده چوب ساخته شده مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: آزمون غیر مخرب، ارتعاش خمشی، باگاس، تخته خرده چوب، تخته فیبر
  • سمیرا برزعلی، لعیا جمالی راد، فرشید فرجی، سحاب حجازی صفحات 227-237
    در این تحقیق، خواص فیزیکی و مکانیکی تخته لایه ساخته شده از چوب صنوبر تبریزی با چسب اوره فرمالدهید همراه با نانو فیبر سلولزی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از نانو فیبر سلولزی به عنوان ماده پرکننده در پنج سطح 0، 1، 3، 5 و 7 درصد وزن خشک رزین استفاده شد. خواص فیزیکی و مکانیکی نمونه های آزمونی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب، مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته موازی و عمود بر الیاف لایه سطحی و مقاومت برشی در سطح اتصال اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که افزایش میزان نانو فیبر سلولزی موجب افزایش پایداری ابعادی تخته ها شده است. همچنین مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته موازی با الیاف لایه سطحی، همراه با افزایش مصرف نانوسلولز، افزایش داشته است. از سوی دیگر افرایش میزان مصرف نانو سلولز موجب افزایش مقاومت برشی نمونه ها شده است اما اختلاف معنی داری بین سطوح مختلف تیمار ها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تخته لایه، نانوفیبر سلولزی، پر کننده، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی
  • مجید کیایی، رضا بخشی، میثم آهنگر صفحات 239-249
    این تحقیق با هدف بررسی خواص فیزیکی و بیومتری چوب ال اسبی در جهت های طولی و عرضی درخت صورت پذیرفت. برای این منظور تعداد سه اصله درخت سالم ال اسبی در منطقه رویشگاهی چمستان نور انتخاب و از هر درخت، سه دیسک به ضخامت 5 سانتیمتری از ارتفاع 1.30، 3 و 5 متری از ارتفاع درختان تهیه شد. سه نمونه چوبی در جهت عرضی درخت از مغز به سمت پوست به ازای هر دیسک بریده و سپس خواص فیزیکی (دانسیته بحرانی و همکشیدگی حجمی)، خواص بیومتری (طول الیاف، قطر الیاف و ضخامت دیواره سلولی) و ضرایب مورفولوژیکی با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر مستقل جهت های طولی و عرضی بر همکشیدگی حجمی، طول الیاف، قطر الیاف و ضخامت یک دیواره سلولی معنی دار است. ارتباط معنی دار بین جهت عرضی با دانسیته بحرانی در چوب ال اسبی مشاهده شده است. میانگین دانسیته بحرانی، همکشیدگی حجمی، طول الیاف، قطر الیاف و ضخامت دیواره سلولی چوب ال اسبی به ترتیب 0.558 گرم بر سانتیمتر مکعب، 18.21 درصد، 1.316 میلی متر، 25.02میکرومتر، 7.24 میکرومتر محاسبه شد. ضرایب مورفولوژی الیاف چوب ال اسبی شامل ضریب درهمرفتگی 53.19، ضریب انعطاف پذیری 42.06 درصد، ضریب رانکل 1.41، ضریب سفتی 28.96 درصد و شاخص Luce''s shape 0.698 تعیین شد. روند تغییرات طولی خواص فیزیکی و ابعاد الیاف چوب ال اسبی از پایین به بالای درخت نزولی و با افزایش فاصله از مغز درخت صعودی است.
    کلیدواژگان: ال اسبی، خواص فیزیکی، خواص بیومتری، ضرایب موفولوژیکی
  • مهدی روحانی، میثم شعبانیان، بهزاد کرد صفحات 251-263
    این پژوهش به منظور مطالعه تاثیر نانوذرات اکسیدآهن اصلاح شده(MINP) و نانوکریستال سلولز(NCC) بر روی خواص مغناطیسی، حرارتی و مکانیکی- دینامیکی نانوکامپوزیت های پلی وینیل الکلی طراحی شد. نانوذرات Fe3O4 با روش شیمیایی هم-رسوبی تهیه گردید. فیلم های نانوکامپوزیت با روش قالب گیری حلال تهیه شده و با تکنیک های مغناطیس سنجی نمونه ارتعاشی(VSM)، آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی(DSC) و آنالیز مکانیکی- دینامیکی(DMA) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی مشخص کرد که با اضافه کردن نانوذرات، دمای تبدیل شیشه بطور اندک به دماهای بالاتر افزایش یافت. با این وجود درجه تبلور و دمای ذوب کاهش نشان داد. آنالیز مکانیکی- دینامیکی آشکار ساخت که در دماهای بالا بهبود خواص مکانیکی در اثر حضور نانوذرات، چشمگیر است. افزودن نانوذرات منجر به افزایش پایداری حرارتی پلی وینیل الکل و کاهش تحرک پذیری مولکول های ماده زمینه از طریق تشکیل پیوندهای هیدروژنی قوی بین اجزای نانوکامپوزیت شد. نتایج نشان داد که MINP و NCC در بهبود خواص پلی وینیل الکل اثر هم افزا دارند. یافته های آزمون VSM مشخص کرد که مغناطیس اشباع(Ms) نانوذرات اکسیدآهن بعد از اصلاح شیمیایی کاهش یافت. این مسئله به تشکیل پوشش هیدروکسی آپاتیت بر روی سطح نانوذرات اکسیدآهن نسبت داده شد. مغناطیس اشباع فیلم های PVA- MINPنسبت به فیلم های PVA-MINP- NCC بالاتر بود. این مسئله احتمالا ناشی از مقدار بیشتر ذرات مغناطیسی در فیلم های PVA- MINPاست.
    کلیدواژگان: آنالیز مکانیکی، دینامیکی، خواص مغناطیسی، نانوذرات اکسیدآهن اصلاح شده، نانوکریستال سلولز، مغناطیس سنجی نمونه ارتعاشی
  • حمیدرضا رودی، یحیی همزه صفحات 265-274
    امروزه رقابت زیادی برای تولید کاغذهای بسته بندی از الیاف بازیافتی وجود دارد. اما موفقیت در این رقابت در گرو بهبود ویژگی های مقاومتی آن است. لذا زمانیکه صحبت از الیاف بازیافتی به میان می آید، اولین و مهمترین چالش مناسب سازی آن برای خمیر وکاغذسازی است. جهت دستیابی به این هدف اطلاعات کمی و کیفی کاغذسازی الیاف کاغذهای باطله کمک زیادی خواهد نمود. از اینرو در این تحقیق، برخی پارامترهای کاغذسازی همچون میانگین و توزیع طولی الیاف، نوع و میزان خمیر و نیز میزان نشاسته موجود در الیاف بازیافتی OCC مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که الیاف آن دارای پراکنش نایکنواخت طولی و بیش از 85 درصد الیاف، میانگین طول کمتر از یک میلی متر و در دامنه 0.65-0.47 میلی متر دارند. بی شک، این نایکنواختی توزیع طول الیاف و میانگین پایین آن باعث افت ویژگی های مقاومتی کاغذ خواهد شد. رنگ آمیزی الیاف با معرف رنگی Graff ′′C′′ نشان داد که بخش عمده الیاف و در حدود 72.91 درصد مربوط به خمیر کرافت و بیشتر از منابع سوزنی برگ (33.33 درصد) می باشد. همچنین مقدار نشاسته استخراج شده از کاغذ 0.25±2.32 درصد اندازه گیری شد. باید درنظر داشت این مقدار نشاسته می تواند در فرآیند بازیافت، تعادل بار الکتریکی پایانه تر ماشین کاغذ را شدیدا تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: الیاف بازیافتی، کاغذهای بسته بندی، طول الیاف، GraffC، نشاسته
  • مجتبی گلی، قاسم اسدپوراتویی، سعید مهدوی صفحات 275-284
    در این تحقیق، تاثیر اختلاط گونه غان با دو گونه جنگلی ممرز و راش بر ویژگی های نوری و مکانیکی خمیرکاغذهای شیمیایی مکانیکی تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت. شرایط ثابت پخت شامل درجه حرارت 170 درجه سانتی گراد، نسبت مایع پخت به خرده چوب 7 به 1 و درصد ماده شیمیایی20% براساس وزن خشک خرده چوب بودند. خمیرکاغذهای شیمیایی مکانیکی بر اساس رسیدن به بازده ثابت 85% (بازده خمیرکاغذ کارخانه)، در زمان های متفاوت پخت از30 تا120 دقیقه با 10، 20، 30 و 100 درصد غان در ترکیب با دو گونه جنگلی راش و ممرز تهیه شد. پس از جداسازی الیاف و پالایش آنها تا درجه روانی کاناداییml 300، کاغذهای دست ساز 60 گرمی ساخته شد و مقاومت ها و ویژگی های نوری آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری نتایج نشان داد که با افزایش میزان اختلاط چوب غان، بین میانگین ویژگی های مورد بررسی خمیرکاغذ CMP، اختلاف معنی داری وجود دارد و همه این ویژگی ها به جز ماتی کاغذ بهبود یافته اند. مقایسه مقاومت های کاغذهای ساخته شده با کاغذهای روزنامه و چاپ و تحریر چوب و کاغذ مازندران نشان می دهد که به ترتیب با افزودن 10 و 20 درصد چوب غان به دو گونه جنگلی مورد استفاده می توان به مقاومت های مورد نیاز دست یافت که از نظر اقتصادی برای واردات چوب غان نیز قابل توجه است.
    کلیدواژگان: غان، گونه های جنگلی، خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی، مقاومت های خمیرکاغذ، ویژگی های نوری
  • حمیدرضا پیرایش، محمد آزاد فلاح، کاظم دوست حسینی، پاولو بلسی، حسین یوسفی صفحات 285-298
    در این تحقیق، تاثیر روش های مختلف خشک کردن بر نانو الیاف سلولزی و چندسازه های حاصل از آن بررسی شد. چهار روش برای خشک کردن سوسپانسیون نانو الیاف سلولز مورد استفاده قرار گرفت؛ روش هوای آزاد، خشک کن کوره ای، خشک کن پاششی و خشک کن انجمادی. ریخت شناسی و اندازه ذرات با استفاده از روش های تفرق نور لیزر (DLS)، آنالیز اندازه ذرات و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین خواص مکانیکی فیلم های تقویت شده با این پودرها مطالعه گردید. از بین روش های مورد مطالعه فقط ذرات تهیه شده به روش پاششی در محدوده مقیاس نانو بوده و قابلیت ارتقاء چشم گیر خواص مکانیکی فیلم های برپایه پلی لاکتیک اسید (PLA) را دارا بودند.
    کلیدواژگان: نانو الیاف سلولزی، خشک کن پاششی، خشک کن انجمادی، ریخت شناسی، تفرق نور لیزر
  • سید وهاب شجاع الدینی، رسول کسب گر حقیقی صفحات 299-309
    در این مقاله یک روش جدید برای آشکارسازی عیوب سطح چوب به منظور تعیین کیفیت آن ارائه می گردد. در این روش ابتدا تفکیک عیوب از پس زمینه طبیعی روکش چوب در قالب یک مساله آزمون فرض های تصادفی مدل می شود. در گام بعدی طرح و نقش طبیعی روکش چوب با استفاده از مفهوم ریخت شناسی حذف می گردد. سرانجام مرزهای صحیح عیوب به کمک بهینه سازی تابع انرژی بر روی تصویر همگن شده فوق، استخراج می گردند. عملکرد روش پیشنهادی با آزمودن آن بر روی تصاویر واقعی که شامل عیوب سطحی مختلفی هستند، ارزیابی می شود. نتایج حاصله نشان می دهند که روش پیشنهادی عیوب را حدودا 18 درصد بهتر از روش های ارائه شده دیگر آشکار می نماید. همچنین ملاحظه می شود که انجام آشکارسازی بهتر در روش پیشنهادی نه تنها موجب استخراج عیوب نادرست بیشتری نمی شود، بلکه نرخ آشکارسازی غلط را نیز حدودا 8.2 درصد در مقایسه با روش های موجود کاهش می دهد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که روش پیشنهادی این مقاله می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای روش های فعلی در کاربرد آشکارسازی عیوب سطوح روکش چوب مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آشکارسازی عیب، تصاویر روکش چوب، آزمون فرض های تصادفی، طرح و نقش طبیعی، تابع انرژی
  • فروغ دستوریان، محمد لایقی، قنبر ابراهیمی، مهدی تجویدی، سید مجید ذبیح زاده صفحات 311-324
    برای توسعه کاربرد ساختمانی فرآورده های مرکب الیاف طبیعی-پلی پروپیلن، به دست آوردن دانش کافی در زمینه رفتار مکانیکی آن ها، امری ضروری است. یکی از روش های بیان ویژگی های خمشی یک عضو خمشی، استفاده از منحنی لنگر-انحناء است که به عنوان جایگزین رابطه تنش-کرنش در بسیاری از تحلیل ها از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش به مطالعه اثر دما بر موقعیت تار خنثی و توزیع تنش خمشی در سطح مقطع آزمونه های خمشی ماده مرکب الیاف طبیعی باگاس-پلی پروپیلن با استفاده از روش تحلیل لنگر-انحناء پرداخته شده است. آزمون های خمش، کشش و فشار استاتیک در محدوده دمایی از دمای اتاق تا دمای 80 درجه سانتی گراد انجام شد. از یک برنامه Fortran برای تحلیل لنگر-انحناء در سطح مقطع آزمونه های خمشی استفاده گردید. به منظور بررسی صحت نتایج حاصل از برنامه، داده های بار خیز و لنگر حداکثر حاصل از برنامه با داده های بار خیز و لنگر حداکثر واقعی مورد مقایسه قرار گرفت و نتایج نشان داد که برنامه حاصل به خوبی قادر به توصیف رفتار خمشی ماده مرکب موردمطالعه بوده است. نتایج نشان داد که توزیع غیریکنواخت تنش خمشی منجر به بالا رفتن تار خنثی به سمت سطح فشاری شده است. همچنین با افزایش دما تنش فشاری بیشتر از تنش کششی کاهش یافته و توزیع تنش یکنواخت تر شده است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش لنگر تعادل بین کرنش فشاری و کششی از طریق جابه جایی تار خنثی به سمت فشاری حفظ شده است که افزایش دما این جابه جایی را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: تحلیل لنگر، انحناء، ماده مرکب، افزایش دما، تار خنثی، توزیع تنش
  • اکرم صداقت، علی عبدالخانی، فرامرز خداییان چگینی صفحات 325-331
    لیگنان ماتایی رزینول (MR) گره سرو سیمین جداسازی، شناسایی و خالص سازی شد. پیش استخراج با حلال هگزان به منظور حذف ترکیبات چربی دوست و به دنبال آن، استخراج ترکیبات آب دوست موجود در مواد استخراجی گره ها با روش غوطه وری در حلال اتانول- آب (v/v1:9) انجام شد. همچنین ماتایی رزینول، با استفاده از پتاسیم استات خالص سازی گردید. شناسایی عصاره ها در تمام مراحل با استفاده از کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی GC/MS انجام شد. نتایج نشان داد که تعداد ترکیبات شناسایی شده در کروماتوگرام حاصل از عصاره اتانولی اولیه زیاد است که تعداد زیادی از این ترکیبات را قندها و ترکیبات آروماتیکی تشکیل می دهند. همچنین تعداد ترکیبات در کروماتوگرام های حاصل از رسوب و محلول بعد از سانتریفیوژ که در اثر افزودن پتاسیم استات به عصاره اتانولی حاصل شده اند، نسبت به عصاره اتانولی اولیه کم تر است که این امر بیانگر تاثیر پتاسیم استات در خالص سازی عصاره اتانولی است. مقدار لیگنان MR در عصاره اتانولی اولیه، رسوب و محلول شفاف بعد از سانتریفیوژ به ترتیب 11.3، 32.59، 40.44 درصد است و شدت پیک MR در عصاره های خالص سازی شده نسبت به عصاره اتانولی اولیه بیش تر است که این موضوع نیز نشان دهنده خلوص بیش تر لیگنان ماتایی رزینول در این عصاره ها است.
    کلیدواژگان: سروسیمین، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی (GC، MS)، گره چوب، لیگنان، ماتایی رزینول(MR)
|
  • Neda Eghtedarnejad, Hamid Reza Mansouri, Babak Nosrati Pages 193-201
    In this research the effect of pressing conditions were studied on the green and environmentally friendly, particleboard made of natural mimosa condensed tannins adhesive. Pressing temperature at 200 ° C was fixed. The press time in four levels 3, 4, 5, and 7 minutes and press pressure at three levels of 15, 18 and 22 kg/ cm-2 were considered as variable factors. The results showed that the best treatment from internal bond strength and thickness swelling viewpoints is where pressing conditions include a pressure of 18 kg cm and 5 minutes. In this status, the internal bond 0.59 MPa was obtained and thickness swelling was the lowest compared to the other treatments. It was found that the water absorption decreased with increase in pressing pressure untill 22 kg/cm2.
    Keywords: Condence tannin, Natural adhesive, Particleboard, Press pressure, Press temperature
  • Nemat Allah Mohebbi, Majid Azizi, Mohsen Ziyai, Mohammad Mahdi Faezipour Pages 203-216
    Nowadays, many of developing countries are looking for outsourcing opportunities of developed countries, because this will bring them many benefits. In this regard, the goal of this study is determining and prioritizing of the effective criteria on attainment of outsourcing benefits of the developed countries in wood furniture industry by non-parametric approach of analytic hierarchy process as one of the most creditable multi-criteria decisionmaking methods. For this purpose, after comparative studies and interview with relevant experts, the effective criteria were identified. After design of analytic hierarchy levels of decision making tree, the necessary data for prioriting provided by standard questionnaire based on paired comparisons and finally the computational steps was done by Expert Choice software. Base on the obtained results, currency exchange rate, economical stability, inflation rate, labor cost, cost of raw material, technological software and hardware of furniture industry, skillfull manpower and developed lateral industries, have the highest priorities.
    Keywords: Effective Criteria, Offshore Outsourcing, Wood Furniture Industry, Analytic Hierarchy Process, Prioritizing
  • Mohammadali Saadatnia, Saed Eshaghi, Akbar Rostampour Pages 217-226
    In this investigation, the potential of flexural vibration method as nondestructive tool was studied in order to evaluate the acoustical and the mechanical properties of bagasse composites. For this purpose, more than 40 cubic samples (36×4×1.6 cm3) were taken from the given materials. The results showed that the acoustical behavior of particle board were better than that measured for medium density fiber board. In MDF samples, the resonance frequency, the sound velocity, the quality factor as well as the acoustic coefficients were significantly lower than those measured in PB samples. In contrast, the internal friction measured in MDF was greater than values of PB. But no significant difference was observed of ACE in both MDF and PB samples. The young's modulus of MDF and PB were obtained by conducting a flexural vibration method under the free- free condition based on Timoshenko's vibration theory. The results were also compared with the modulus of elasticity and rupture calculated by 3 point bending test. The modulus of elasticity values, measured by dynamic method were 15% and 6% higher than those achieved by static bending method for MDF and PB respectively. It was also illustrated that the modulus of elasticity and the sound velocity were significantly positively related to the density of MDF and PB while the other acoustical properties had negative relations with density. As good correlations were found between dynamic and static modulus of elasticity (0.71) and also static modulus of rupture and dynamic modulus of elasticity (0.44), it can be drawn that the flexural vibration is valuable tool in order to evaluate mechanical properties of MDF made by bagasse while the same results were not observed in PB composites.
    Keywords: flexural vibration, Nondestructive test, MDF, PB
  • Samira Barzali, Laya Jamalirad, Farshid Faraji, Sahab Hajazi Pages 227-237
    In this study, physical and mechanical properties of poplar (Populus nigra) plywood made by urea-formaldehyde resin along with nano fiber cellulose were studied. For this reason, the nanofiber cellulose as filler at five levels 0, 1, 3, 5 and 7% based on oven dry weight of resin were used. Physical and mechanical properties of the samples, including water absorption and thickness swelling after 2 and 24 hours immersion in water, bending strength and modulus of elasticity (parallel and perpendicular to surface grain) and bonding shear strength were measured. The results showed that increasing the amount of nano fiber cellulose improved the dimentional stability of the boards. Also increasing the amount of nano fiber cellulose increases the bending strength and modulus of elasticity parallel to surface grain. On the other hand, increasing the amount of nano fiber cellulose increases the bonding shear strength but no significant differences observed between the different treatments.
    Keywords: plywood, Nano, fiber cellulose, Filler, physical properties, mechanical properties
  • Majid Kiyai, Reza Bakhshi, Meysam Ahangar Pages 239-249
    The present study carried to investigate physical and biometry properties of Evonymus latifolia wood. For this purpose three normal of trees were selected from Chamestan-Nour city of Mazandaran province. Three log-5 cm thicknesses were taken at 1.30, 3 and 5 meter from each tree. Three samples position were prepared along radial position from the pith to the bark. Then physical properties (basic density and volumetric shrinkage), biometry properties (fiber length, fiber diameter and cell wall thickness) and morphological properties (slenderness, Runkel, flexibility, rigidity coefficients and Luce's shape) were determined by SPSS software. Analysis of variance (ANOVA) indicated that the effect of longitudinal and radial postions had significant differences on the volumetric shrinkage, fiber length, fiber diameter and cell wall thickness. There is a significant difference among samples of radial position in basic density. The physical and fiber diemnsions along vertical direction from bottom to upward of trees were decreased. With increasing of cambial age, the amount of basic density, volumetric shrinkage, fiber length, fiber diameter and cell wall thickness were increased. The averge of basic density was 0.558 g cm-3, the volumetric shrinkage 18.21%, the fiber length was 1.316 mm, the fiber diameter was 25.02µm, the cell wall thickness was 7.24 µm, the slenderness coefficient was 53.19, the flexibility coefficient was 42.06%, the runkel coefficient was 1.41, the rigidity coefficient was 28.96% and the luce's shape pe was 0.698.
    Keywords: Evonymus latifolia, physical properties, biometry properties, Morphological properties
  • Mehdi Roohani, Meysam Shabaniyan, Behzad Kord Pages 251-263
    This study was designed to investigate the effect of modified iron oxide nanoparticles (MINP) and cellulose nanocrystals (NCC) on magnetic, thermal and dynamic-mechanical properties of poly(vinyl alcohol) based nanocomposites. Fe3O4 nanoparticles have been synthesized using a chemical co-precipitation route. Nanocomposite films were developed by solvent casting method and their properties were characterized by vibrating sample magnetometer (VSM), differential scanning calorimetry (DSC) and dynamic mechanical analysis (DMA). DSC results found that with incorporation of nanoparticles, the glass transition temperature increase slightly to higher temperatures; however, the degree of crystallinity and the values of the melting temperature are found to decrease. Dynamic mechanical analysis revealed that, at the elevated temperatures, improvement of mechanical properties due to the presence of nanoparticles was even more noticeable. Addition of nanoparticles resulted in increased thermal stability of PVA due to the reduction in mobility of matrix molecules by strong hydrogen bonds between nanocomposite components. Results indicated that, MINP and NCC have synergistic effect on improving of poly(vinyl alcohol) properties. The VSM findings showed that the saturation magnetization of iron oxide nanoparticles reduced after modification. This can be attributed to formation of hydroxyapatite on nanoparticles surface. The saturation magnetization (Ms) of PVA- MINP films was higher than PVA-MINP- NCC film. This result probably is related to more amount of magnetic nanoparticles in PVA-MINP films.
    Keywords: Cellulose nanocrystals, Dynamic mechanical analysis, Iron oxide nanoparticles, Magnetic properties, Vibrating sample magnetometer
  • Hamidreza Roodi, Yahya Hamzeh Pages 265-274
    Nowadays there is a great competition for the production of packaging paper from recycled fibers. But success in this competition depends on improving its strength properties. Thus when it comes to talk about recycled fiber, the first and most important challenge is to tailor it for pulp and papermaking. Quantitative and qualitative papermaking information of recycled papers will significantly help to achieve this objective. Therefore in current research, some of papermaking parameters such as: fiber length average and distribution, the kind and amount of pulp and also the existing quantity of starch in OCC pulp were studied. The results showed that its fibers length has uneven distribution and more than 85% of OCC fibers have the average length less than 1 millimeter in the range of 0.47-0.65mm. Undoubtedly, this uneven fiber length distribution and its low length average would decrease the strength properties of paper. Fiber staining analysis applying Graff ″C″ stain represented that main section of fibers approximately 72.91% is from kraft pulp, and mainly softwood resources (33.33%). Moreover, the amount of extracted starch was measured nearly 2.32±0.25%. It should be considered that in recycling process, this amount of starch can strongly affect the chemical charge balance in wet end section of paper machine.
    Keywords: Recycled Fibers, Packaging Papers, Fiber Length, Graff ″C″ Starch
  • Mojtaba Goli, Ghasem Asadpouratooyi, Said Mahdavi Pages 275-284
    In the present research , the effect of utilizing a mixture of Birch with Hornbeam & Beech species (in the comparison with sample CMP( 75% Hornbeam 25% Beech) , on the mechanical and optical properties of papers produced within the domain of Freeness degree (CSF) of 300 ml and 85% yield has been reviewed . The CMP was prepared in accordance with 85% yield condition , different cooking times (30-120 min) , temperature of 170°C and white liquor ratio to chips in 7 to 1 & 20% Sulfide based on chips dry weight at 4 levels of 10, 20, 30 & 100% Birch mixed with Birch and Hornbeam species. After defibration and preparation of 60gm hand sheets, the optical and mechanical properties of that were assessed. The results indicated that by increasing the percentage rate of Birch , the quality of the manufactured paper was also increased and the best strength and optical properties were related to the 30 & 100% consumption rates of Birch in mixture with Beech and Hornbeam species.
    Keywords: Birch Specie, Newsprint, CMP, Optical, Mechanical Properties
  • Hamidreza Pirayesh, Mohammad Azadfallah, Kazem Doosthoseini, Paolo Belsi, Hosein Yosefi Pages 285-298
    In this study, the effect of different drying methods on cellulosic nanofibers and resulting composites investigated. Four methods were examined to dry nanofibrillated cellulose suspensions: air drying, oven drying, spray-drying and freeze drying. The particle size and morphology of the CNFs were determined via dynamic light scattering, scanning electron microscopy, and morphological analysis. Freeze drying formed ribbon-like structures of the CNFs with nano-scale thicknesses. Width and length were observed in tens to hundreds of microns. Spray-drying formed particles with a size distribution ranging from nanometer to several microns. Spray-drying is proposed as a technically suitable manufacturing process to dry CNF suspensions not only with dimension in nano range but also improving mechanical properties of poly (lactic acid) based composites.
    Keywords: Cellulose nanofibrils, Spray, drying, Freeze drying, morphology, Dynamic light scattering
  • Seyed Vahab Shojadini, Rasoul Kasbgar Haghihgi Pages 299-309
    In this paper a new method is introduced for defect detection in veneer images to investigate wood quality. In this method firstly, separating of defects from natural background of veneer is modeled a hypothesis testing problem. In the next step, the natural texture of veneer is eliminated by using morphology concept. Finally the correct boundaries of defects are extracted by optimizing energy function on above homogen area. Performance of the proposed algorithm is evaluated on real captured images containing several kinds of surface defects. The results demonstrate that the proposed method detects the defects approximately 18% better than some present approaches. Furthermore, it may be shown that better detection of defects in the proposed algorithm not only does not lead to extracting more false defects, but also it decreases rate of false detections approximately 8.2% compared to the existing algorithms. Consequently, it may be concluded that the proposed method may be used as a suitable alternative for detecting defects in veneer surfaces.
    Keywords: Defect detection, Wood veneer images, Hypothesis testing, Natural texture, Energy function
  • Foroogh Dastoorian, Mohammad Layeghi, Ghanbar Ebrahimi, Mahdi Tajvidi, Seyed Majid Zabihzadeh Pages 311-324
    In order to develop the structural applications of natural fiber-polypropylene composites, achieving enough knowledge about their mechanical behavior is necessary. One method for describing flexural characteristics of a flexural section is using the moment-curvature analysis which is an alternative for stress-strain relationship in many analyses. In this study the effect of temperature on natural axis position and flexural stress distribution in section of flexural test specimens was investigated using a moment curvature analysis method. Flexural, tensile and compressive tests were conducted in temperatures ranging from room temperature to 80 oC. A FORTRAN program was used for analysis of moment-curvature in flexural section of flexural test specimens. In order to verify the results of the program, the predicted load-deflection and maximum moment data obtained from the program were compared with the experimental load-deflection and maximum moment data and results showed that the program was able to describe the flexural behavior of the studied composite. Results showed that non-uniform flexural stress distribution led to moving up the neutral axis toward compressive side. Also with increasing temperature, the balance between compressive and tensile strain is maintained with shifting the neutral axis to compressive side, and with elevating temperature, the movement of the neutral axis decreased.
    Keywords: moment, curvature analysis, composite, elevated temperature, neutral axis, stress distribution
  • Akram Sedaghat, Ali Abdolkhani, Faramarz Khodaiyan Chegini Pages 325-331
    Matairesinol lignan (MR) of Arizona cypress was isolated, characterized and purified. Wood flour was pretreated with hexane to remove the lipophilic moieties and then soaked in ethanol-water (9:1 v/v) to isolate the phenolic extractives. Matairesinol fraction of the extractives was purified with potassium acetate. Identification of extract moieties were performed using gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). Analyzing the unpurified extractives indicated the presence of aromatic and sugar impurities within the extract. The results showed that purification of the isolated extractives with potassium acetate led to the reduction of the impurities. In addition, the amount of MR lignan in the original ethanol extract, sediment and clear solution after centrifugation was determined as 11.3, 32.59 and 40.44%, respectively.
    Keywords: arizona cypress, extractives, gas chromatography, mass spectrometry (GC, MS), wood knot, lignan, matairesinol (MR)