فهرست مطالب

تاریخ اسلام و ایران - سال بیست و ششم شماره 31 (پاییز 1395)

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال بیست و ششم شماره 31 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس احمدوند صفحات 5-18
    عیاران گروهی از جوانمردان فقیر و بی باک بودند که در تحولات بغداد عهد عباسی نقشی بسزا ایفا کردند؛ این گروه از افراد را به اقتضای محل ظهورشان به نامهای گوناگون و گاه مشابه شطاران، زواقیل، صعالیک، طراران، عقوره، فتاک، ظرفاء و جوانمردان نیز خوانده اند ؛ بااین حال، بیشتر مورخان برآنند که این افراد در واقع راهزنان و غارتگرانی بودند که تابع قانون خاص و سلسله مراتب مخصوص خود بودند. در اواخر قرن دوم هجری آنان با استفاده از نزاع میان امین عباسی(حک :193- 198ق.) و مامون عباسی(حک : 198- 218ق.) توانستند برای نخستین بار از میان توده های گمنام و فرودست جامعه بیرون آمده بر تحولات سیاسی بغداد آن زمان تاثیر گذارند. پژوهش حاضر با استفاده از روش زمینه شناسی تاریخی به بررسی اسباب و علل نقش آفرینی سیاسی عیاران در بغداد اواخر قرن دوم پرداخته و این که عیاران در درگیری امین و مامون چگونه برای اولین بار نقش سیاسی خود را ایفا کردند؟
    کلیدواژگان: بغداد، عیاران و شطاران، نزاع امین و مامون
  • شهرام جلیلیان صفحات 20-45
    یزدگرد یکم. 399-420 میلادی با دوری جستن از جنگ با امپراتوری روم که خود سخت گرفتار شورش ها و آشفتگی های سیاسی بود و پایان بخشیدن به پیگردها و آزارهای گهگاه مسیحیان و یهودیان، هم بزرگان ایرانی خواهنده جنگ با دشمن دیرینه ایران را به خشم آورد و هم آزردگی و ناخشنودی موبدان زردشتی را که هیچگاه چشم دیدن بردباری مذهبی شهریاران ایران و گسترش فزاینده آموزه های مذهبی بیگانه در ایران را نداشتند. از این رو، در سنت تاریخنگاری ساسانیان، که بازتاب دیدگاه موبدان و بزرگان زردشتی است، گویا بیش تر در واکنش به بردباری و شکیبایی مذهبی یزدگرد با یهودیان و مسیحیان، او چهره فرمانروایی گناهکار، خشن و ستمگر به خود می گیرد. گذشته از این چهره زشت یزدگرد، دو چهره دیگر هم از او، در ادبیات یهودی و مسیحی، به چشم می آید. گزارش های یهودی که از پیوند دوستانه یزدگرد با یهودیان سخن می گویند، او را بسیار نیک خواه و هوادار یهودیان و همچون یک کوروش دیگر می خوانند و مسیحیان همروزگار یزدگرد، او را فرمانروایی پیروزمند و نیک و همچون یک کنستانتین دیگر برای دنیای مسیحیت می انگاشتند. در این پژوهش، کوشش خواهد شد از دیدگاه زردشتیان، یهودیان و مسیحیان، به توصیف این سه چهره یزدگرد و واکاوی ناسازگاری نگاه سنت ایرانی با گزارش های یهودی و مسیحی درباره دوره فرمانروایی یزدگرد پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ساسانیان، یزدگرد یکم، زردشتیان، یهودیان، مسیحیان
  • سلیمان حیدری صفحات 47-67
    درباره افول تمدن اسلامی تاکنون مقالات و کتب متعددی به رشته تحریر درآمده است و نویسندگان سعی کرده اند بر اساس مبانی فکری و انگاره های ذهنی خویش علل این افول را بررسی کنند.یکی از برجسته ترین این متفکران شکیب ارسلان(1286-1366)بود که بر خلاف جریان های بنیادگرا و غربگرا،گرایش نوگرایی اسلامی داشت و سعی کرد در آثارش به خصوص کتاب«لماذا تاخر المسلمون و لماذا تقدم غیرهم» به این سئوال تاریخی مهم جواب دهد که چرا مسلمانان در عرصه تمدن از غیر مسلمان عقب ماندند.او پس از سفرهای فراوان به کشورهای مختلفی مثل آمریکا،شوروی سابق و اسپانیا راز عقب ماندگی را در دو عامل داخلی و خارجی جستجو کرد که مهمترین عوامل داخلی از نگاه وی جهل،علم ناقص،فساد اخلافی ،ترس و نومیدی و استبداد بود.ارسلان از تاثیرات و نفوذ کشورهای غربی در قالب های سیاسی،اقتصادی و تبشیری و نیز همجواری کشورهای اسلامی با کشورهای استعمارگر به عنوان عوامل خارجی در انحطاط تمدن اسلامی یاد کرده است در این مقاله به روش توصیف همراه با تحلیل و با تکیه بر آثار شکیب ارسلان درصدد پاسخ به علل افول تمدن اسلامی از دیدگاه این دانشمند هستیم.
    کلیدواژگان: شکیب ارسلان، انحطاط تمدن اسلامی، استبداد، فساد اخلاقی
  • مهدی دهقان حسام پور، محمد علی رنجبر صفحات 69-97
    تحولات اقتصادی در قرن نوزدهم، معادلات اقتصادی را در کل دنیا تغییر داد. اقتصاد ایران نیز از این تحولات مصون نماند و در مواجهه با اقتصاد سرمایه داری،از یک اقتصاد معیشتی و سنتی به یک اقتصاد نیمه معیشتی و شبه سرمایه داری تغییر یافت. اقتصاد ایران در شکل جدید متحول شده خود، به الگوی اقتصادهای کشورهای پیرامونی نزدیک، و به یکی از تولیدکنندگان مواد خام برای بازارهای جهانی تبدیل شد. تا پیش از این تحولات؛ تریاک در اقتصاد سنتی ایران به عنوان یک کالای غیر تجاری شناخته می شد. از نیمه دوم قرن نوزدهم م. تریاک به یک کالای تجاری در اقتصاد ایران تبدیل شد.
    شاخص های وابستگی، مانند رونق تولید مواد خام، افزایش حجم تجارت، زوال صنایع دستی و نقش انگلستان به عنوان مرکز اقتصاد سرمایه داری، از علل اصلی تجاری شدن تریاک در اقتصاد ایران هستند. در کنار این علل بیرونی برخی عوامل داخلی مانند بیماری کرم ابریشم، تراز منفی تجاری، نقش فعالانه حکومت قاجاری و برخی دولتمردان مانند میرزا حسین خان سپهسالار در رابطه با تریاک و ویژگی های منحصر به فرد این ماده خام، موجب تشدید تولید تریاک شدند. در نتیجه چنین عواملی بود که این ماده خام در فاصله کمی بعد از تجاری شدن در اقتصاد ایران به مهم ترین کالای صادراتی تبدیل شد و نقش مهمی در روند اقتصادی ایران ایفا کرد. این پژوهش بر آن است با تکیه بر مبانی نظری و بر اساس منابع تاریخی علل تبدیل تریاک در اقتصاد ایران به یک کالای تجاری را بررسی کند.
    کلیدواژگان: تریاک، تجاری شدن، وابستگی، دوره قاجاریه، اقتصاد ایران
  • محمد ابراهیم زارعی، زهره سلطانمرادی صفحات 99-120
    کمبود آب در فلات ایران همواره یکی از مهم ترین دغدغه ها بوده و غلبه بر این نقصان و ابداع شیوه های آبیاری و مدیریت تقسیم آب از مهم ترین دستاوردهای انسان در این دیار است. بحران کنونی آب بیانگر نبود اراده سیاسی کافی و برنامه ریزی درست در این زمینه است. در این نوشتار تلاش شده تا ارتباط موجود میان ثبات سیاسی از دوره اوج تا افول صفویان با سیستم مدیریتی آب واکاویشود. با بررسی وضعیت کنونی شماری از کشورهای کم آب جهان، مشخص شد بحران آب در این کشورها ثبات سیاسی و امنیت را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.نوع حکومت صفوی در طی زمان تغییرات زیادی یافت. در دوران طلایی حکومت صفویه سیستم مدیریت آب تحت نظارت مناسب به شکل کارآمدی به کار می پرداخت. در اواخر دوره به تدریج با تزلزل ارکان حکومتی و رواج فساد و رشوه خواری، دستگاه مدیریت آب نیز تضعیف شد. فشار وارده بر کشاورزان پایه های اقتصاد را لرزاند و این امر بر روند سقوط حکومت تاثیر مضاعف گذاشت. از طرف دیگر نارضایتی های ایجاد شده در مردم و کشاورزان نیز بر روند افول صفویان دامن می زد.
    این پژوهش از نوع تاریخی است و با رویکردی تحلیلی تطبیقی انجام شده است. روش داده اندوزی نیزاسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: مدیریت آب، اصفهان، دوران صفوی، ثبات سیاسی
  • حبیب الله سعیدی نیا، احمد لعبت فرد صفحات 121-148
    گچساران یکی از بزرگترین حوزه های نفتی جنوب غربی ایران می باشد. این منطقه بعد از مسجد سلیمان و هفتکل در سال 1307/ 1928 با کشف نفت به سومین میدان نفتی کشور تبدیل شد. شروع بهره برداری تجاری از این میدان نفتی در سال1319/ 1940 و پیوند با صنعت نفت، این منطقه را به شهرکی نفتی مبدل ساخت. مساله پژوهشی حاضر بررسی و تبیین تاثیر صنعت نفت بر روند توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه گچساران می باشد. به نظر می رسد با توسعه صنعت نفت در گچساران از سال 1335/ 1956 به بعد، دگرگونی های متنوعی در ابعاد اجتماعی و اقتصادی در این منطقه بوجود آمده باشد. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و تبیین داده های آماری نشان داده که کشف و شکل گیری صنعت نفت تاثیر آشکاری بر تغییرات اقتصادی و اجتماعی شهر گچساران مانند؛ توسعه زیرساخت ها، تغییر بافت جمعیتی، ظهور طبقات جدید، دگرگونی وضعیت معیشتی و مهاجرت داشته است. با پیشرفت صنعت نفت در این دوره و روند تحولات اجتماعی، اقتصادی حاصله از آن ، گچساران به یکی از مهمترین و تاثرگذارترین شهرهای شمالی خلیج فارس و مناطق نفتی جنوب تبدیل شد.
    کلیدواژگان: صنعت نفت، گچساران، توسعه اقتصادی، تحولات اجتماعی
  • احد نوری اصل، طهماسب علیپوریان، حیدر شهریاری صفحات 151-176
    برنامه اصلاحات ارضی که از دهه 40 آغاز گشت و تا قبل از انقلاب سه مرحله را پشت سر گذراند موضوعی است که می توان ابعاد مختلف ان را از منظرهای متفاوت علمی بررسی نمود. به لحاظ اقتصادی برهم زدن تغییر شیوه تولید سنتی، به لحاظ جامعه شناختی تغییر در بافت و سلسله مراتب قدرت در جامعه روستایی و در نتیجه مهاجرت روستائیان به شهرها و شکل گیری جامعه توده ای (یکی از منابع مهم انقلاب اسلامی) و به لحاظ تاریخی، مرحله نوینی را در تاریخ معاصر ایران پدید آورد. اما با این حال اصلاحات ارضی با وجود موفقیت هایی در ان مقطع، به اهداف مورد نظر نائل نیامد. در این راستا سوال مطرح شده ان است که چرا اصلاحات ارضی با وجود موفقیت هایی فراوان به اهداف مطلوب خود نرسید؟ به عبارت دیگر چرا برنامه فوق مطابق با برنامه و اهداف از پیش تعیین شده ی ان، آنگونه که باید و شاید، به هدف مورد نظر نرسید؟ فرضیه مطرح شده ان است که فقدان بسترهای فرهنگی-اجتماعی (یا ساختارها) از یک سوی و نیز عدم همکاری مناسب کارگزاران (یعنی مالکان، دهقانان و شاه) از سوی دیگر باعث گردید تا برنامه اصلاحات ارضی با وجود موفقیت هایی به اهداف مطلوب نرسد. پژوهش حاضر با استفاده از روش و نظریه ساختار-کارگزار (ساخت یابی) به این مهم دست یافته است که ضعف کناکنش دو سطح ساختار (عدم آمادگی شرایط فرهنگی-اجتماعی) و کارگزار (عدم همکاری مالکان، دهقانان و شاه) موجب نرسیدن برنامه اصلاحات ارضی به اهداف مطلوب شده است.
    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، ساختار، کارگزار، بسترهای فرهنگی-اجتماعی، شاه، دهقانان و مالکان
  • مصطفی لعل شاطری، عباس سرافرازی، هادی وکیلی صفحات 177-201
    تاسیس دارالفنون در سال 1268ق/ 1851م. آغاز رسمی و جدی نوسازی آموزش و متعاقبا عصر مبادلات علمی، فرهنگی و هنری با غرب بود. امیرکبیر با رسیدن به مقام صدر اعظمی، خواهان اجرا کردن اندیشه هایی مبنی بر پیشرفت در عرصه آموزش در علوم گوناگون برآمد، از این رو احداث دارالفنون را با به خدمت گرفتن معلمین غربی در اولویت فعالیت های خود قرار داد. از این رهگذر در اندک زمانی پس از فوت امیرکبیر و استخدام معلمین اروپایی و همچنین بازگشت محصلان اعزامی به اروپا، سطح گسترده ای از آموزه ها و باورهای غرب وارد جامعه ایران عصر ناصری گردید، به نحوی که هنر از این قاعده مستثنی نبود. بر این اساس تاثیر آموزه های غربگرایانه دارالفنون بر موسیقی و نقاشی این عصر پرسش مطروحه می باشد. پژوهش حاضر بر آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر تحقیقات جدید به بررسی تاثیر و نقش معلمین دارالفنون در روند غربگرایی در سبک ها و شیوه های هنر عصر ناصری (1313-1264ق/ 1895-1847م) و نیز تاثیر آن بر نظام آموزشی در دو حوزه موسیقی و نقاشی پرداخته و آن را مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: دارالفنون، موسیقی، نقاشی، مسیو لومر، صنیع الملک
|
  • Pages 5-18
    Ayyãrs refer to a group of gallant, group of poor and sportsmanlike people who have played an important role in Eastern caliphate ruling land's history.These people are mostly called by some other different names, for instance, Shattars also Zavaqil and saalik and Tarrars and Aqura and Fattal and Zurafa and chivalrous, due to their place of appearance . Nevertheless, most historians take the view that Ayyãrs are bandits and pillager who have their own set of rules and laws. Ayyãrs could take advantage of dispute which fixed between Al Mamun (789_833) and Al-amin (787-813).The could rise up from low social class and have influence on Baghdad's social and political situation in late second century by being involved in dispute. This article is studying the causes and purposes of Ayyãrs, taking political role in Baghdad and also Ayyars in fighting Al- Amin and Al- Mamun for the firt time, How its political rols played?
    Keywords: Baghdad, Ayyars, shattaran, fixe between Almamon, Al-amin
  • Shahram Jalilian Pages 20-45
    Avoiding fight with the Roman Empire that was engaged in riots and political chaos, and ceasing the sporadic prosecution and torturing of Christians and Jews, Yazdgerd I (339-420 CE) made Iranian nobles, who were willing to fight with the old enemy of Iran, furious, and also offended and displeased the Zoroastrian priests who were always against religious tolerance of Iranian kings and expansion of the religious beliefs of foreigners in Iran. Accordingly in historiographical tradition of Sasanians, which is a reflection of Zoroastrian nobles’ and priests’ attitudes, Yazdgerd I is described as “a sinful, harsh and tyrant king”, mainly due to his religious tolerance to Jews and Christians. Yazdgerd has two other faces in Jews and Christian literature as well. In Jewish accounts, in which the connection between yazdgerd’s advocates and Jews is reported, Yazdgerd is described as a “benevolent king, the supporter of Jews and another Cyrus”. The contemporary Christians named Yazdgerd “the victorious and well-behaved king and Second Constantine for the Christian world”. This research aims at describing these three faces of Yazdgerd in Zoroastrians’, Jews’ and Christians’ views and studying the incompatibility of Iranian tradition and Jewish and Christians accounts in reporting the reign of Yazdgerd I.
    Keywords: Sasanians, Yazdgerd I, Zoroastrians, Jews, Christians
  • Pages 47-67
    Several articles and books have been written about the decline of Islamic civilization and authors have tried to examine the causes of this decline on the basis of their intellectual basics and mental images. One of the most prominent thinkers was Shakib Arslan (1286-1366) who had Islamic modernism tendency unlike the fundamentalist and pro-Western currents. He tried to answer to this important historical question in his works, especially " Why Muslims delayed and why others progress" that why Muslims fell behind at non-Muslim in civilization arena. After numerous trips to different countries like America, the former Soviet and Spain, he looked for the retardation secret in both internal and external factors that the most important internal factors from his viewpoint were ignorance, imperfect science, moral corruption, fear, disappointment and despotism. Arsalan has mentioned the influence and effects of Western countries in political, economic and evangelical frameworks as well as neighboring of Islamic countries with colonialist countries as the external factor in the decadence of Islamic civilization. In this paper, we seek to answer to the causes of the decline of Islamic civilization from the viewpoint of Shakib Arsalan by the method of description along with analysis and relying on the works of this scientist.
    Keywords: Key words: Shakib Arsalan, The decline of Islamic civilization, Despotism, Moral corruption
  • Mehdi Dehghan Hessampur, Muhammad Ali Ranjbar Pages 69-97
    Events in the nineteenth century Europe changed all aspects of life in other societies. Iranian economy was also not protected from such events and transformed from an inborn traditional economy to an imported one, as a result of facing with the newborn capitalistic economy. Iranian economy approached the neighboring economical patterns and became one of major producers of raw material for global markets. Opium as a raw material was known as a non-commercial stuff in traditional Iranian economy. Since the second half of nineteenth century, with transforming the economy, opium became a commercial stuff in the new imported and dependent economy. Economical dependence indices of Iran such as thrive of raw material production, increase of trade volume, slump of handicrafts and role of Britain as center of capitalistic economy are some of major reasons of entering the opium and its commercialization in the Iranian economy. After commercialization of opium, some domestic agents like the silkworm disease, negative trading level, active role of Qajars and some governors such as Mirza Hossein Khan Sepahsalar in regard to opium, the specific features of this raw material and unbalanced status of the Iranian economy, resulted in increasing production of opium. This raw material became the most important exported stuff shortly after its commercialization and played an important role in Iranian economy.
    Keywords: Opium, Commercialization, Dependence, Qajar Period, Iranian economy
  • Mohammad Ebrahim Zarei, Zohreh Soltanmoradi Pages 99-120
    This article has tried to look at the water management system in the Isfahan in Safavid era,by researching the historical documents, and also looking at the political and social stability of that period, by mean of shine a flash on relevance between rise and fall of civilizations with their ability to manage water resources. Water shortage in the Iran plateau has always been the main concern, and one of the most important achievements of people in this region is to devise methods of irrigation and water management. Witha survey on the current situation of dry countries in the world, it became clear that their political stability and security is severely affected by water crisis. In the heyday of the Safavid, management of water resources was very efficient and accurate.At the end of the Safavid period, the government fell,corruption and bribery were common, and simultaneously, the water management system becamevery shaky.Increasing pressure on farmers shook the foundations of the economy, and accelerated the fall of the government.On the other hand, the discontent of farmers, lead to the decline of government.
    This study is a historical research, and was conducted with a comparative analysis approach.
    Keywords: Water Management, Isfahan, Safavid Era, Political Stability
  • Habibollah Saeedinia, Ahmad Lobat Fard Pages 121-148
    gachsaran one of the largest oil fields in south-western Iran. The next area of Masjed Soleiman and Haftkel in 1307/1928 with the discovery of oil in the country's third largest oil field. Start commercial exploitation of the oil field in 1319/1940, and links to the oil industry, the region turned to the oil town. The study and explain the impact of economic and social development of the gachsaran procedure is the oil industry. gachsaran looks with the development of the oil industry in the years 1335/1956 onwards, various changes in the social and economic dimensions in the region is created. This descriptive study and analysis of statistical data shows that oil discovery and the formation of clear impact on economic and social changes in gachsaran , such as the development of infrastructure, changing demographics, the rise of a new class, the transformation of living and immigration status have .With the development of the oil industry during this period of social change, economic results, the gachsaran one of the most important and influential cities in the northern Persian Gulf and the southern oil region has become.
    Keywords: Oil Industry, Gachsaran, economic development, Social changes
  • Pages 151-176
    The land reform program that began in the 40s, and passed three stages before the Islamic revolution, is something that its aspects could be surveyed from different scientific views. It changed traditional product way in respect to economy, it changed the power hierarchy of rural society and so provided migration of rurals to cities and emerging mass society (one of the important source of Islamic revolution) in respect to history, and emerging new stage in contemporary iran history. though the land program gained some successes but it didn’t reached the observed aims? In other words, why the above program didn’t gain its aims according to scheduled aims and programs? The hypothesis proposed is that the lost of social-cultural bases (or structure) and the lost of proper cooperation among agencies (like proprietors, peasants and king) caused that the land reform program not reaching its aims and encountered breakdown, in spite of many successes. This research by the method and theory of structure-agency (Structuration) has concluded that the flaw of interaction between structure level (the lost of social-cultural conditions) and agency level (the lost of cooperation among proprietors, peasants and king) induced that The land reform program to not reach its propitious aims.
    Keywords: land reform, structure-agency, social, cultural bases, king, proprietors, peasants
  • Pages 177-201
    Dar ul-Funun establishment in the1268 A-H/1851A-D was the official beginning of modernization of education and scientific exchanges with the West. On reaching the Amir Kabir as chancellor, he wanted to implement the ideas that was developed with that and subsequently sought to revolutionize public opinion, hence followed the Dar ul-Funun establishment by serving the western teachers. In this way in a short time after the death of Amir Kabir and employment of western teachers and students who returned from Europe, massive levels from Western teachings was imported in the society of Iran in the era of Naseri, so that art was not an exception. So Impact of westernized teachings of the Dar ul-Funun on Music and painting in this age is posed as the central question. The present study aims to investigate amount and role of Dar ul-Funun teachers in the process of westernization in the era of Naseri (1264-1313 A-H/1847-1895A-D) in the field of music and painting and study, scrutinize and analyze that by the descriptive-analytical method and based on new research.
    Keywords: Dar ul-Funun, music, painting, monsieur Lemaire, Sani ol molk