فهرست مطالب

تاریخ اسلام و ایران - سال بیست و هفتم شماره 36 (زمستان 1396)

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال بیست و هفتم شماره 36 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسین آبادیان، معصوم یاراحمدی*، علیرضا علی صوفی، مهدی صلاح صفحات 9-31
    مقاله حاضر به مفهوم طبقه متوسط جدید و نحوه گسترش و کارکرد آن در فاصله زمانی سال های 1342 تا 1357 می پردازد. فرضیه مقاله آن است که این طبقه به موازات رشد خود، جایگاه درخور توجهی در مشارکت سیاسی و اجتماعی نیافت و به همین دلیل برخلاف اهدافی که حکومت قبل داشت، به ضد آن حکومت مبدل شد. در این راستا دیدگاه های مختلف درباره مفهوم طبقه متوسط و طبقه متوسط جدید ارائه شده و سپس فرایند تاریخی گسترش آن در دوره زمانی مورد بحث این مقاله تبیین شده است. روش تحقیق این مقاله توصیفی تحلیلی است و از نمودارهای مختلف برای بیان بهتر بحث استفاده شده است. در این مقاله تلاش شده تا از مفاهیم و مباحث رایج در جامعه شناسی درباره طبقات اجتماعی، برای تبیین تحولات تاریخی دوره مورد بحث استفاده شود. منابع این تحقیق هم مطالعات تاریخی و پژوهش های جامعه شناسی و هم برخی منابع اقتصادی هستند. پس این مقاله مضمونی بین رشته ای داشته و می کوشد افقی تاریخی ترسیم نماید تا مبحث مورد نظر، بهتر شناخته شود.
    کلیدواژگان: اصلاحات ارضی، طبقه متوسط جدید، دیوان سالاری، دانشگاه، اقشار تحصیل کرده
  • هانیه بیک*، شهلا بختیاری، غلامرضا ظریفیان صفحات 33-48
    شناخت جاهلیت و متعلقات جامعه شناختی آن از حیث ارتباط بسیار نزدیکش با جامعه صدر اسلام، اهمیت و ضرورت دارد. علاوه بر آن، ماهیت و ویژگی های جاهلیت نشان می دهد که باید آن را نه منحصر به قبل از اسلام، بلکه نقطه مقابل اسلام و هر تحول بنیادی صورت گرفته در جوامع انسانی دانست. از نخستین گام های مطالعه نسبت یک جامعه با جاهلیت، دریافت معانی، مفاهیم و مقوله های آن است. در میان منابع موجود در این زمینه، پس از قرآن و احادیث پیامبر(ص)، سخنان علی(ع) اهمیت ویژه ای دارد. این پژوهش، با رویکردی توصیفی و استفاده از روش نظریه بنیاد ، از طریق رفت و برگشت مداوم میان تفکر استقرایی(ایجاد مفاهیم، مقولات و روابط بین آن ها) و تفکر قیاسی(آزمون مفاهیم، مقولات و روابط بین آن ها)، به یافتن معیارهای غالب در سنجش نسبت جامعه با جاهلیت در نهج البلاغه پرداخته است و «ایمان غیرعقلانی» را به عنوان مقوله اصلی در این موضوع پیشنهاد می دهد.
    کلیدواژگان: جاهلیت، جامعه، نهج البلاغه، ضعف اعتقادی، روش نظریه بنیاد
  • مژگان خان مرادی* صفحات 49-67
    با آنکه اشکانیان نزدیک به پانصد سال حکومت کردند اما شواهد ناچیزی در خصوص زنان این دوره در دست است. زنان خاندان سلطنتی نیز، که معمولا در بالاترین رده های اجتماعی کشور قرار دارند، از این قاعده مستثنی نیستند. با مطالعه منابع اندک یونانی و رومی و بررسی آثاری از قبیل سکه ها، نقش برجسته ها، الواح بابلی و چرم نوشته های اورامان می توان اطلاعات مفیدی درباره ملکه ها و زنان خاندان سلطنتی به دست آورد. هدف از این پژوهش بررسی جایگاه زنان خاندان سلطنتی، شناسایی زنان سرشناس و میزان قدرت و فعالیت آنان در دربار است.با بررسی منابع مکتوب و داده های باستان شناختی همچون سکه ها، کتیبه های میخی بابلی و چرم نوشته های اورامان نام تعدادی ملکه، ملکه مادر و برخی از زنان در دربار شاهان محلی این دوره شناسایی شد. این اسناد بر اهمیت سیاسی برخی زنان و قدرت کسانی همچون رینو، آنزاز و موزا، تا رسیدن به مقام نایب السلطنگی صحه می گذارد. در این دوره زنان خاندان شاهی از طریق ازدواج با دولتمردان ارمنی، سلوکی و همچنین مقامات اشکانی، به مثابه ابزاری سیاسی برای تامین منافع شاهان اشکانی بودند.
    کلیدواژگان: اشکانی، زنان سلطنتی، ملکه، اسناد اورامان، الواح بابلی
  • آرزو رسولی(طالقانی) * صفحات 69-81
    در عصر ساسانی با رسمیت یافتن دین زردشتی شاهد قدرت گرفتن روحانیان زردشتی و تشکیل سلسله مراتب آنان و ظهور دو گروه قدرتمند موبدان و هیربدان هستیم. تقریبا همه محققان بر سر اینکه پیشینه موبدان عصر ساسانی طایفه مغان مادی بوده است، توافق نظر دارند اما خاستگاه هیربدان عصر ساسانی شناخته نیست. بیشتر منابع، جایگاه هیربدان را دراستخر پارس گفته و آنان را وابسته به مناسک ایزدبانو اناهیتا دانسته اند. اما پیش از عصر ساسانی از هیربدان در این منطقه خبری نیست و تنها از دسته ای از روحانیان که نگهبان آتش مقدس بودند، نام می رود. آیا هیربدان عصر ساسانی از میان همین روحانیان آتش برخاسته بودند؟ در این مقاله، کوشش شده ارتباط هیربدان با این دسته روحانیان اثبات شود و سپس با استناد به منابع و شواهد، خاستگاه اولیه هیربدان شناسایی شود. بررسی انجام شده نشان می دهد گرچه خاستگاه روحانیان آتش پیش از عصر ساسانی و هیربدان عصر ساسانی شهراستخر در جنوب غربی ایران بوده، اما خاستگاه آغازین آنان شمال شرقی ایران بزرگ بوده و از آن منطقه به جایگاه تاریخی خود کوچ کرده اند.
    کلیدواژگان: هیربد، روحانی آتش، استخر پارس، ساسانی
  • سیمین فصیحی، مریم منصوری * صفحات 83-110
    جرم پدیده اجتماعی است که از دیرباز به تناسب هر عصری و هر نسلی، وجود داشته و بنابراین عمری به قدمت عمر جامعه بشر دارد.در یک تعریف کلی جرم یا به عبارتی بزهرا عملی ناپسند و برخلاف مقررات تعیین شده در یک جامعه دانسته اند که در اشکال مختلف در تمامی مقاطع تاریخی وجود داشته و مختص جامعه یا فرهنگ خاصی نبوده است. با توجه به اهمیت عصر ناصری به عنوان مقطعی حساس در تاریخ ایران، بررسی جرم به عنوان یکی از پدیده های مهم این دوران می تواند پرده از ابهامات بسیاری در زمینه های ارتکاب جرم اجتماعی بردارد. از این رو در این پژوهش تلاش شده با تکیه بر مستندات تاریخی و همچنین منابع کتابخانه ای موجود و با بررسی آماری جرایم این دوره، ضمن توصیف اوضاع اجتماعی عصر ناصری، جرایم اجتماعی این عهد سنخ شناسی و با رویکردی تحلیلی نقش عوامل مختلف در این معضل اجتماعی، به ویژه نقش دوگانه ی حکومت در آن مشخص گردد. براساس یافته های موجود از میان گونه های مختلف جرائم اجتماعی، قتل با 7/58 درصد بالاترین میزان و استعمال تریاک با 2/0 درصد کمترین میزان را به خود اختصاص داده است. گرچه حکومت ناصری اصلی ترین عامل اجرایی در برخورد با مجرمان بود، بااین حال خود به نحوی بستر جرم را مهیا می کرد و در بسیاری از موارد بر میزان آن ها نیز می افزود.
    کلیدواژگان: جرایم اجتماعی، بزه، عهد ناصری، سنخ شناسی
  • مجتبی گراوند، محمد امرایی* صفحات 111-134
    بدرالدین ابن جماعه (639-733 ه.ق) قاضی القضات دمشق و قاهره، در روزگاری می زیست که مغولان به سرزمین های اسلامی حمله کردند و خلافت عباسیان را در بغداد منقرض نمودند. این رویداد، نگرانی شدیدی در میان فقی هان و اندیشمندان مسلمان ایجاد نمود. نخستین بار بود که غیرمسلمانان بر بخش وسیعی از سرزمین های اسلامی سلطه می یافتند. در این شرایط، طبیعی بود که طرفداران نهاد خلافت، درباره نظریه نظام سیاسی در اسلام به تمهیدات جدیدی البته در چهارچوب اندیشه دینی بپردازند تا به این ترتیب بتوانند برای اوضاع سیاسی تازه، توجیه شرعی پیدا کنند. اندیشمندان سنی طرفدار نهاد خلافت، درصدد برآمدند تا به توجیه نظری و شرعی از وضعیت موجود نظام سیاسی بپردازند. پژوهش حاضر سعی دارد اصول اندیشه ها و نظریات سیاسی ابن جماعه را به شیوه توصیفی تحلیلی تا حد امکان وضوح ببخشد. این مقاله نشان می دهد که تحولات سیاسی و اجتماعی عصری که ابن جماعه در آن زندگی می کرد، محرک و انگیزه ای بود تا وی را به سوی طرح دیدگاه های سیاسی اش سوق دهد و با وجود این که نهاد خلافت اسلامی عملا از میان رفته بود، باز به مسئله خلافت اسلامی توجه کند و در این باره به ارائه نظرات و اندیشه های خود بپردازد.
    کلیدواژگان: : ابن جماعه، مغولان، امامت قهریه، خلافت
  • علی محمد ولوی، سیده گلنوش کاردان * صفحات 135-159
    زنان در صحنه سیاست جهان اسلام، با توجه به سنت ها، عقاید و آموزه های دینی، موقعیت متفاوتی داشته اند. با وجود بحث های فقهی و دینی گسترده در این زمینه، عصر عباسی نقطه عطفی در حیات سیاسی زنان به حساب می آید. در این دوره حرمسرا، یکی از کانون های قدرت و از عوامل تاثیرگذار، در فرایند تحولات سیاسی و رقابت های درباری است. زنان حرم، با استفاده از موقعیت شان در دستگاه خلافت و نفوذ بر خلیفه و خاندان او، امرا و عوامل دربار، به رقابت با دیگر عناصر قدرت پرداخته و در امور سیاسی همانند تصمیمات حکومتی، عزل و نصب ها، توطئه های درباری و... دخالت می کردند که معمولا در دو قالب نمود پیدا می کرد:عملکردی که با توقع عمومی جامعه از نقش آنها در سیاست انطباق داشت.
    عملکردی که با این توقع هماهنگ نبود.
    این پژوهش، با استفاده از رویکردی کمی، به مقایسه دو عملکرد متوقع و غیرمتوقع سیاسی زنان، در دستگاه خلافت عباسی پرداخته است. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که سهم فعالیت سیاسی غیرمتوقع زنان، بیش تر از فعالیت سیاسی متوقع است.
    کلیدواژگان: خلافت عباسی، زنان دربار، گونه شناسی کارکردی، عملکرد متوقع، عملکرد غیر متوقع
|
  • Hossein Abadian, Masom Yarahmadi *, Alireza Ali Sofi, Mahdi Salah Pages 9-31
    This article deals with the concept of new middle class and its expansion and function in the years between (1963 -1978). The hypothesis of this study is that, this class in parallel to its growing couldn’t achieve a notable place in socio-political cooperation and then became anti-government, contrary to the goals of former government. In this case various point of views about the concept of middle class and new middle class rendered and historical process of its expansion in the mentioned time has been expressed.
    The method of this study is descriptive-analytical, by using different graphs intends to clarify the issue. This article attempts for the sake of clarifying the historical changes of the mentioned time makes use of current concepts and issues in sociology related to social classes. The sources of this research include the historical studies, sociological researches as well as some economic sources, so this article has an interdisciplinary content and seeks to depict a historical horizon for better understanding the above issues.
    Keywords: land Reforms, New Middle Class, Bureaucracy, University, Educated classes
  • Hanie Beik *, Shahla Bakhtiari, Ghulamriza Zarifyan Shafiei Pages 33-48
    The recognition of Ignorance and its sociological attachments regarding its close proximity to Early Islamic Community is very important. Moreover the essence and the features of Ignorance indicate not only be considered to the pre-Islamic period but also on the contrary to Islam and any fundamental transition, one of the initial steps studying the ratio of a society to the Ignorance is, the perception of its meanings, concepts and subjects. Among the existing in this arena, beside the Holy Qur’an and The Hadiths of Prophet (PBUH), the sermons of Ali (PBUH) is of considerable importance. Applying descriptive approach by using the grounded theory method, through the constancy between the inductive reasoning (creating concepts, subjects and the relations in between) and deductive reasoning (examining the concepts, subjects and the relations in between). This research intends to find the dominant criteria in evaluating the ratio of society to Ignorance in Nahdj al-Balagha and renders the term “irrational-faith” as the major concept in this arena.
    Keywords: Ignorance, Society, Nahdj al-Balagha, Grounded Theory Method, Faith Uncertainty
  • Mozhgan Khan Moradi * Pages 49-67
    Although the Parthian ruled over almost five hundred years, there are insignificant evidences of the women of this era and the women pf royal family whom usually are in the highest social rank of the country aren’t exceptional of this very fact. By studying a few Roman and Greek sources and examining works such as coins, reliefs, Babylonian tablets and the parchments of Avroman, useful information about the princesses and ladies of royal family can be achieved. The purpose of this paper is to study the place of the women of royal family, identifying the noted ones and the assertion of their power and authority in the court. As a result of searching the written sources and archeological evidences such as coins, Babylonian cuneiforms tablets and Avroman parchments, a number of Queens, Queen mothers and court ladies of the local kings have been recognized. These documents approve of the political importance of some women, the power of others like Rino, Anzaz, and Moza till regency. In this time women of royal family by marrying to Avroman statesmen, Suluki and Parthian authorities had been considered as a political medium to fulfill in the best interest of Parthian kings.
    Keywords: Parthian, Royal Women, Queen, Babylonian Tablets, Avroman Documents
  • Arezo Rasouli (Taleqani)* Pages 69-81
    During Sassanid era by entering the Zoroastrian religion into force, we see rising to power of Zoroastrian priest arrangement hierarchy and emerging two powerful groups of Hirbads and Mubads. Approximately all researchers are in agreement about the background of Mubads in Sassanid era which were from the Median tribes of Magi but Hirbads origin hasn’t been recognized. The place of Hirbads, in most of sources had been mentioned in Persis Istakr and known related to the tribes of Anahita the goddess, but there is no evidence of Hirbads in pre-Sassanid era in this region and had been mentioned a group of priests who were the guardian of the Holy Fir(fire priest). Did Hirbads in Sassanid era descend from these priests of fire? In this article is attempted to prove the relation between Hirbads and those priests and on the basis of sources and evidences, the initial origin of Hirbads had been recognized. The previous indicates though the origin, the priest’s of fire in pre-Sassanid era and the Hirbads of Sassanid era is in Istakr, the primary origin was the north-eastern of expanded Iran and set off to their historical place.
    Keywords: Hirbad, The Priest of Fire, Istakr of Persia(Persis), The Sassanid
  • Simin Fasihi, Maryam Mansuri * Pages 83-110
    Crime is a social phenomenon for a long existed in proportion to any time and generation, so it pre-existed as human community. In general definition, crime or delinquency has been known an indecorous action against the determined forms of all the historical sections not specified to the particular society or culture. Since the importance of Naseri Era as a notable time in the history of Iran, analyzing crime as one of the phenomenon of this time would divulge numerous ambiguities in the connection to committing social crime. For this reason the present research attempts based on the historical documents and existing library sources with the statistical analysis of the crime of this time as well as portraying social conditions of Naseri Era and typology of social crimes with the analytical approach, determines the role of different factors in this social i9ssue especially the binary effect of the government. Based on the existing findings among different types of social crimes, specified to murder with the highest percentage of 58.7 and taking opium with the lowest percentage of 0.2. Although the Naseri government as a major enforcement force encountering the criminals, in many cases paved the way for the crime and intensified them.
    Keywords: social Crimes, Delinquency, Naseri Era, Typology
  • Modjtaba Garavand, Mohammad Amraei * Pages 111-134
    Badr al-Din Ibn Jamaeh (639-733A.H) was Qazi al-Qozzat (the Islamic title for the judge of judiciary) in Damascus and Cairo, living the time when the Mongol invaded the Islamic lands and overthrew the Abbasid’s caliphate in Baghdad. This event created a great deal of concern among the Muslim scholars and jurisprudents. It was for the first time that the large part of Islamic land came under the non-Muslim domination. Under the circumstances, it was only natural that the supporters of caliphate institution, considering the religious thought take account of the theory of political system in Islam in order to find out the religious justification for the new political situations. The Sunni thinkers supporting the caliphate institution, tried for justifying the religious and theoretical of the political system of current condition. The present research attempts to clarify the political theories and thoughts by Ibn-Jamaeh through the descriptive-analytical method. The current article shows that the political and social changes of the era in which Ibn Jamaeh lived, were the motivations leading him to render his political views and despite the fact that the institution of Islamic caliphate literally vanished away, took the issue of Islamic caliphate into his consideration and presented his ideas and thoughts about it.
    Keywords: Ibn-Jamaeh, The Mongol, Imamate Qahrieh, Caliphate
  • Ali Muhammad Valavi, Seyyedeh Golnoosh Kardan * Pages 135-159
    According to the traditions, beliefs and religious instructions women have had a different place in the political scene of Islamic World. Despite the widespread jurisprudential and religious arguments in this arena, The Abbasid Era is being considered as a turning point in women’s political life. In this period Haram (the separate part of traditional Muslim house where the women lived in the past and the special residency of women in the court) was one of the power’s centers and as an influential factor in political transitions and courtier rivalries. Haram’s women, abusing their position in caliphate institution and influence over the caliph and his family, commanders and agents of the court competed with other power’s elements and interfered in political affairs such as governmental decisions, the dismissal and the installation, courtier conspiracies,…. in which usually emerged in two structures.
    A performance in which was in conformity with the public expectation of their political role.
    A performance in which wasn’t in conformity with this expectation.
    This research using the quantitative approach compares both expected and unexpected political functions of women in The Abbasid administration. The result of this research shows the portion of unexpected political activity of women is more than expected one.
    Keywords: The Abbasid Caliphate, The women of The Court, Functional Typology, Expected Performance, Unexpected Performance