فهرست مطالب

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال نوزدهم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصوره اتحادیه، الهام ملک زاده صفحه 1
    دوران سلطنت رضاشاه با شعار ایجاد دولت مدرن و ایفای وظایف دولت در برابر ملت، به شکل گیری سیاست هائی انجامید که در قالب شاخصه هائی چون، تاکید بر ناسیونالیسم، عرفی گرائی و نظامی گری نمایان شد.مقاله ی حاضر، مستخرج از رساله ی دکتری نگارنده که در موضوع وسیع تری انجام پذیرفته، بر آن است که با نگاهی به شرایط مترتب بر دوره ی رضاشاه، و با تکیه بر اسناد و مدارک منتشر نشده ی آرشیوهای اسنادی، روزنامه ها و منابع دوره ی پهلوی اول به روند اقدامات زنان در حوزه ی فعالیت های خیریه ی بهداشتی، تفاوت های احتمالی در رویکرد زنان به انجام کارهای خیر در حیطه ی بهداشت در مقایسه با ادوار قبل، سیاست های حکومت و جهت گیری های خاص در ایجاد و گسترش موسسات خیریه ی بهداشتی این دوره بپردازد.موقعیت اجتماعی و سیاسی موجود این فرضیه را تقویت می کند که تلاش دولت در به دست گرفتن ارکان قدرت و تحدید فعالیت های اجتماعی، نقش آفرینی در حوزه هائی که به زعم دولت بی خطر تقسیر می شد را فراهم نمود که اقدامات خیریه را می توان در زمره ی این فعالیت ها برشمرد.از این رو، در مقاله حاضر به منظور پاسخ به مسائل ذکر شده، اقدامات خیریه ی بهداشتی زنان مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: زنان، امور خیریه، رضاشاه، بهداشت و درمان
  • نزهت احمدی، مریم لطفی صفحه 27
    بقعه ی شیخ صفی الدین اردبیلی یکی از مکان های مذهبی و زیارتی مهم در دوران حکومت صفوی به شمار می رفت.امور مربوط به این بقعه تا پیش از تاسیس حکومت صفوی اغلب مستقیما توسط شیوخی که رهبری طریقت صفوی را بر عهده داشتند، اداره می شد.بعد از تاسیس حکومت صفوی هر چند که پادشاهان صفوی عنوان مرشدی کامل را حفظ کرده بودند، اما دیگر شخصا بقعه را اداره نمی کردند، بلکه افرادی را به عنوان متولی انتخاب و به این کار می گماشتند.
    در این جا ما با این پرسش روبرو هستیم که با توجه به اهمیت این بقعه، وظایف و جایگاه متولیان در طی دوران حکومت صفوی چه بوده است؟آیا آنان از طبقه اجتماعی خاصی انتخاب می شدند؟و آیا آنان در اداره بقعه اختیاردار بودند و یا تنها اوامر و دستورات شخص شاه را اجرا می کردند؟با توجه به موقعیت و اهمیت اداره بقعه اختیاردار بودند و یا تنها اوامر و دستورات شخص شاه را اجرا می کردند؟با توجه به موقعیت و اهمیت بقعه، به نظر می رسد افرادی که منصب تولیت را در اختیار گرفته اند از موقعیت ویژه ای در دستگاه حکومتی صفوی برخوردار بوده اند تا جایی که حتی گاه این سمت را همزمان، همراه با منصبی سیاسی چون حکومت اردبیل و گاه کل آذربایجان، برعهده داشتند.
    تحقیق حاضر در پی شناسایی متولیان و اقدامات آنها و نیز مشخص کردن وظایف متولیان، جایگاه و میزان مشارکت آنان در امور سیاسی می باشد.روش تحقیق در این پژوهش از نوع کتابخانه ای و اسنادی است.در این جا همچنین اسامی متولیانی که بر اساس منابع شناسایی شده اند به ترتیب زمانی در جدولی تنظیم و سعی شده است مشخص گردد که هر یک به چه گروه اجتماعی تعلق داشته اند و احیانا در طی حکومت صفوی چه تغییر و تحولی در انتخاب افراد مذکور ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: تولیت، شیخاوندیه، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، صفوی، اردبیل
  • حسن حضرتی صفحه 49
    مدحت پاشا یکی از رجال سیاسی برجسته عثمانی در قرن نوزدهم میلادی است. از او با عنوان پدر مشروطه اول و واضع قانون اساسی 1876 م. یاد می کنند در این مقاله با استفاد از نظریه پخش هاگراستراند بازتاب عمل و اندیشه او در نزد دولتمردان و روشنفکران ایرانی مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتیجه حاصله این است که عمل و اندیشه مدحت پاشا اگرچه مورد توجه رجال سیاسی و روشنفکران ایرانی بوده اما به سبب وجود موانع ساختاری در حکوم ایران هیچ نتوانست مبنای تغییر و دگرگونی های اساسی در فضای سیاسی ایران بشود با این وجودو اقدامات مدحت پاشا همواره مورد توجه دولتمردان اصلاح طلب و یا محافظه کار قاجاری بوده و به صورت جدی اخبار او پی گیری می شد.
    کلیدواژگان: مدحت پاشا، نوگرایی، ایرانیان، نظریه پخش
  • مرتضی دهقان نژاد، لقمان دهقان نیری، رمان سمباتیان صفحه 67
    در خصوص عقاید دینی نادر و ارتباط آن با حوزه سیاست تاکنون نظرات مختلفی ابراز شده است. برخی او را سنی مذهب می دانند، پاره ای او را شیعه معتقد و بعضی دیگر او را مبدع دین جدید جهانی معرفی کرده اند و دست آخر اینکه عده ای او را فاقد دین دانسته اند که صرفا دین را ابزاری در جهت وصول به سیاست دنیوی تلقی می کرد. اما مسلم است که نادر به خدای یگانه اعتقاد داشت. در قفقاز عصر نادری مثل ادوار قدیم، گروه های مختلف قومی - دینی نظیر مسیحیان، مسلمانان و اندکی یهودی می زیستند. آمیزه ای از نژادها، زبان ها و اقوام مختلف که روس ها و عثمانی ها به بهانه حمایت از همکیشان خود به مداخله و بسط قدرت در آنجا می پرداختند. پیشنهاد نادر در خصوص همزیستی ادیان، جهت برطرف کردن خط فاصل بین دو فرقه بزرگ اسلامی شیعه و سنی بود؛ در باب مسیحیان قفقاز به ویژه ملیک ها و جاثلیق های ارمنی، سیاست نادر متمایل به واقع گرایی بود و با تصدیق حقوق و امتیازات کلیسای اچمیادزین و ملیک های ارمنی، آنان را باسیاست منطقه ای ایران در قفقاز همراه کرد. نادر با ارزیابی صحیح نقش دین در جوامع شرقی، قصد داشت ضمن آشنایی با ادیان مردم قلمرو تحت امرش بر عناصر همگرا تاکید ورزد. ترجمه کتب مقدس هم نتیجه چنین سیاستی بود. تحلیل سیاست های مذهبی نادر قفقاز، موقعیت نسبی او را در این منطقه مسجل می سازد.
    کلیدواژگان: نادر، قفقاز، سیاست مذهبی، نهاد جاثلیقی، نقد و بررسی
  • کریم سلیمانی صفحه 95
    در 20 مارس 1890/27 رجب 1307 امتیاز انحصار کامل نظارت بر تولید، فروش و صدور تمام تنباکوی ایران به شرکت انگلیسی تالبوت واگذار شد.این امر با مخالفت و اعتراضات شدید مردم مواجه شد.بنابراین دربار ایران در 23 ژانویه 1892 م/22 جمادی الثانی 1309 ق مجبور به لغو امتیاز رژی شد.بعد از این، تنباکوی ایران به توسط دو شرکت خارجی خریداری و به خارج از کشور صادر می گشت.تنباکوی ایران به طور عمده توسط«کمپانی انحصار ادخال تنباکو در خاک عثمانی» از کشاورزان ایرانی خریداری و به کشور عثمانی صادر و از آنجا راهی ممالک دیگر می شد.در سال 1894 میلادی/1312 قمری دولت ایران طی قراردادی با خلیل پاشا خیاط انحصار صادرات تنباکو به مصر را برای مدت 22 سال به وی واگذار نمود.بر اساس قرارداد یاد شده، خلیل خیاط فعالیت تجاری خود را از سال 1897 آغاز و در سال 1919 به پایان برد.در این مقاله به 10 سال نخست (1906- 1897) این تجارت خواهیم پرداخت.بررسی بخش دوم تاریخچه تجارت یاد شده، که از انقلاب مشروطه تا سال 1919 را در بر می گیرد، در چهارچوب مقاله مستقلی ارائه خواهد شد.
    مهمترین پرسش پژوهش حاضر، به نحوه ی مدیریت و میزان موفقیت دولت ایران در این قلم از تجارت خارجی مربوط می شود. نحوه مدیریت دولت های ایرانی، به طور اعم، در این تجارت چنان با بی کفایتی همراه بود، که طرف مصری نه تنها بیشترین سور را سهم خود کرد بلکه همان مقدار ناچیز سهم دولت ایران را نیز به موقع نمی پرداخت ودولت ایران همواره طلب های معوقه خود را که هر سه چهار سال یک بار به تناوب اتفاق می افتاد، به زور حکم دادگاه اسکندریه و قاهره دریافت می کرد.
    کلیدواژگان: تنباکو، ایران، مصر، خلیل پاشا خیاط
  • رسول عربخانی صفحه 127
    همزمان با آغاز زوال اقتدار سیاسی اقتصادی دولت عثمانی طی قرن نوزدهم، ظهور اولین نشانه های بیداری ملی در میان اقلیت های درون امپراطوری عثمانی که خواستار استقلال و خودمختاری بودند، دولتمردان نظام را با چالشی جدی و در عین حال جدید و بی سابقه مواجه ساخت.چگونه می توان تمامیت ارضی عثمانی را حفظ کرد و آن را از خطر تجزیه رهانید؟مهمترین و در عین حال اولین ایدئولوژی سیاسی که تلاش کرد به این سوال پاسخ دهد و راه حلی برای مساله ی فوق بیاید، اندیشه ی «عثمانی گرایی» بود.رویکرد این سیاست که محور عمده ی اصلاحات سیاسی اجتماعی سراسر قرن نوزدهم عثمانی از تنظیمات تا پایان مشروطه ی دوم به شمار می رود، ایجاد وحدت و همبستگی میان اتباع ساکن امپراطوری از طریق اعطای تساوی حقوقی به آنها و مشارکت دادنشان در اداره ی امور کشور بود.هدف مقاله ی حاضر بررسی ماهیت و ابعاد این سیاست و در عین حال میزان کارآیی آن در حل مسایل امپراطوری می باشد.
    کلیدواژگان: عثمانی گرایی، امپراطوری عثمانی، اصلاحات
  • سیداصغر محمود آبادی، احمد هراتیان * صفحه 145

    امپراتوری پارسها توسط کورش بزرگ پدیدار شد و به دست داریوش اول به سرعت در مسیر ترقی و آهنگ توسعه سیاسی و اقتصادی قرار گرفت.داریوش برای ایجاد تمدنی بزرگ، دگرگونی های عمده ای را پدید آورد.از آن جمله می توان اصلاح اوزان و پیمانه ها و ضرب سکه را نام برد.مقایسه و تحلیل سکه های هخامنشی و تناسب وزن بین آنها، ما را در کشف و فهم سیستم اداری- مالی ایران باستان یاری می کند.سکه طلای هخامنشیان «داریک» است و سکه نقره آنان را در منابع گوناگون «شکل/سیکل» نامیده اند.تجارت با کشورهای متمدن آن زمان و پرداخت مزد مزدوران، بیشتر با سکه نقره ای که 6/ 5 گرم وزن داشت، انجام می گرفت و از طرف دیگر طبق الواح گنجینه تخت جمشید مزد کارگران با «شکلی» به وزن 3/ 8 گرم محاسبه و پرداخت می شد.با توجه به قدرت و دقت هخامنشیان برای اداره امور سرزمین وسیع خود، اختلافی به اندازه 7 /2 گرم در سکه نقره آن روزگار بعید به نظر می رسد.در این مقاله کوشیده ایم با استناد به منابع دست اول تاریخ ایران باستان و تجزیه و تحلیل آنها درباره این اختلاف وزن به پاسخی روشن دست یابیم.

    کلیدواژگان: ایران باستان، حسابداری، داریک، شکل، سیکل، درآمد، مخارج
|
  • M. Ettehadiiea, E. Malekzadeh Page 1
    The era of Reza shah’s administration formed by the slogan of modern government and fulfilling the duties of the government before the nation led to the development of some policies, manifested in form of factors such as emphasize on nationalism, westernization and militarism.The present paper studies the effects of Reza shah’s modernization on the women’s activities in health and medical scope. The researcher reviews the conditions of this time and by relying on the documents, journals and literature remained form the first Pahlavi king, studies the women’s activities in the charity health activities, to find differences (if there is any) between the women’s approach towards performing charity works for patients and comparing them with previous times, the policies of the government and special side taking in the establishment and expansion of health charity institutes of that period. Social and political condition of that time improves this hypothesis that government’s efforts to control the pillars of power and restricting social activities resulted to role creation in other scopes that the government assumed to be free of risk. The charity activities could be considered as one of those activities. This paper tries to answer these questions and the activities preformed in the health and media range by women.
  • N. Ahmadi, M. Lotfi Page 27
    Sheikh Safi-Aldin Ardebili’s shrine was one of the most important religious and pilgrimage places in the Safavid Era. Before establishment of the Safavid Empire, this shrine was almost always administered by the leaders of the Safavid order. After the founding of Safavid government, although the Safavid kings maintained the complete designation of Morshed, they did not continue to manage this shrine personally, but they used to ordain some custodians as the responsible position.According to the importance of this shrine, here we face an important question that what were the duties and position of these custodians during the Safavid government? And were they appointed out of a special social class? Did they have any power in controlling the shrine affairs or they just had to execute the orders of the Shah? According to the importance of the shrine, it seems that the appointed officials had a significant position in the authority of the Safavid kingdom; so, we can witness to the fact that this position was occasionally given to a person who had the governing power of Ardebil or even the whole of Azarbaijan province, as well.This research tries to introduce the custodians, to investigate their affairs, tries to discover their responsibilities, their position in the society and also their political cooperation with the government. The research method in this study is based on librarial and documental resources. In addition, the introduced custodians in this research have been chronicled in a table. Also there have been attempts to discover the social class to which each of them belonged, and reveal the probable changes in the process of selecting and appointing them during the Safavid era.
  • H. Hazrati Page 49
    Medhat Pasha is a prominent Ottoman politician in 19th century. He is often titled as the father of the first Ottoman constitutional movement and the promulgator of the 1876 A.D costitution in the Ottoman Empire. Using the Diffusion theory of Hagarstrand, this paper intends to evaluate the influence of Medhat Pasha’s thoughts and action on Iranian intellectuals and politicians of the time. The conclusion is: although Medhat Pasha’s thoughts and deeds had gained attention of the contemporary Iranian intellectuals and politicians, the prevalence of structural barriers in the Iranian political system never allowed the Turkish politician influence any fundamental changes in the Iranian political atmosphere of the Gajar era. Nevertheless, the news of Medhat Pasha’s actions in the Ottoman Empire continued to be followed closely by both the conservative and reformist politicians of the Qajar dynasty in Iran for years to come.
  • M. Dehghan Nejad, L. Dehghan Neiieri, R.Sambatian Page 67
    There are different opinions about Nader’s approach to religion and his religious policy. Some characterized him as a Sunni, others as a believer Shiite. He was also regarded to try to found a new global religion. He was named infidel, self-conceit who used religion only as a political instrument, but at any rate accepted the Deity. The Caucasus was then inhabited by various national and religious groups: Christians, Sunnis, Shiites and Jews. On this brindled religious and national mosaic the Russians and the Ottomans aimed to take control of the region on the excuse of protecting their coreligionists. Nader’s new proposal on co-existence of religions aimed to remove the dividing lines between the Sunnis and the Shiites. Nader had realistic attitude towards Caucasian Christians, especially Armenian Meliks and archbishops. He appreciated their help against the Ottomans by restoring the rights and giving more privileges to Ejmiatsin church and Armenian Meliks. Nader correctly realized the important role of religion in the late medieval Oriental environment. He was inclined to get acquainted with all religions of the people under his reign which was signed with the order to translate the sacred books, the Torah and the Quran, in Farsi. The analysis of Nader’s religious policy in the Caucasus proves his relative success in the control of the region.
  • K. Soleimani Page 95
    After Iranians protest against tobacco monopoly and cancelation of the Tobacco exportation contract in 1892, this trade was followed by two foreign companies which traded tobacco in Iran and exported it to other countries. The most part of Iran’s tobacco was brought by Tobacco Company of Ottoman "Kompani-ye Enhesar-e Edkhal-e Tanbako dar Khak-e Osmani" in Ottoman Empire. Iranian government agreed to an agreement with an Egyptian, who was known as "Khalil Pasha Khayat” in 1894, and gave him the monopoly of tobacco exporting to Egypt for 22 years. As it was arranged in the contract "Khalil Khayat" started his trade activities in 1897 and ended it on 1919. However, the wirter of article knows about this history he just focuses on the first decade of his trade in Iran from 1897 to 1906 at current article and the remaing part of Khayat history will be the subject of another aricle.The main question of current research, is concerned the quality of management of Iranina government in this item of foreign trade. Although from tobacco trade Khalil Khayat won much more that Iran. So, he didn’t pay Iran’s share timely. So, the relationship between Iranian state and Egyptian concessionaires was always problematic. Iran’s share of the profit was normally paid by Khalil Khayat under pressure of court in Cairo or Alexandria.
  • R. Arabkhani Page 127
    Concurrent with the decline in the politico-economical power of the Ottoman Empire in the 19th century, the signs of nationalistic vigilance appeared among the minorities living inside the Empire and their demand for independence and autonomy confronted the authorities with a serious challenge which was also new and unprecedented. How could they protect the territorial integrity of the Ottoman Empire and save it from the danger of division and disintegration? The most important and the first political ideology that reached for a solution to this question, was the Ottomanism Notion. This ideology, which is considered as the main factor behind the Ottoman Empire’s socio-political reforms throughout the 19th century, from the regulation to the end of the second constitutionalism, tried to recuperate unity and solidarity among the Empire’s nationals through granting them equal rights and involving them in administration of the national affairs. This essay tries to examine the nature and aspects of this policy and its effectiveness in solving the Ottoman Empire’s difficulties.
  • S. A. Mahmood Abadi, A. Haratian Page 145

    The Persian Empire was founded by Cyrus the great and Darius Ι caused it to make progress and flourish in political and economic fields quickly. To create a great culture, he made significant changes. Among them we can mention revision of the scales and the measures and the striking coins. Comparing and analyzing Achaemenian coins and the differences in their scales will help us to discover and understand the financial and bureaucratic system of ancient Iran. The golden coin of Achaemenian is called "Daric" and in different sources the silver one is called "Schekel / Sicle". Trading with the developed nations of that time and also paying the wages to the workers had mostly done by a kind of silver coin which weighed 5.6 grams. On the other hand, according to the Persepolis treasure tablets, the payment of the workers accounted and settled with a kind of "Schekel" which weighed 8.3 grams. Considering the power and the precision of the Achaemenids to control the affairs of their land such a difference as 2.7 grams in those times silver coins seems unlikely. In this article, considering and analyzing the first-hand documents of ancient Persian history, we have tried to come to a clear answer to this distinction between the scales.