فهرست مطالب

تاریخ اسلام و ایران - سال بیست و ششم شماره 32 (زمستان 1395)

نشریه تاریخ اسلام و ایران
سال بیست و ششم شماره 32 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احسان افکنده* صفحات 9-31
    در دولت های نخستین، مهم ترین جنبه مشروعیت شاهان، تقدس نهاد شاهی بود که از شاه یک میانجی میان آسمان و زمین می ساخت. این تقدس عموما به دو گونه کسب می شد: در گونه نخست، شاهان تجلی خدایان یا از تبار ایشان تلقی می شدند و یا به عنوان یکی از خدایان پرستیده می شدند(شاهی آسمانی). در گونه دوم شاهان هرچند مدعی اشکال پیشین الوهیت نبودند اما خود را برگزیده خدایان و نماینده آنان بر روی زمین قلمداد می کردند. (شاهی مقدس). چنین به نظر می رسد که در آغاز تشکیل دولت در عیلام در میانه هزاره سوم پیش از میلاد، نوعی از شاهی مقدس در آن سرزمین رواج داشته است که نمونه مشابه آن در فرهنگ معاصر میان رودانی آن نیز دیده می شود. در دوران کهن تاریخ عیلام (اواخر هزاره سوم) تحت تاثیر ایدئولوژی سلطنتی میان رودانی که با سلطه دودمان اکد در عیلام رواج یافته بود، برخی شاهان عیلامی تلاش نمودند تا به شیوه دودمان اکد خود را مجری اوامر خدایان و برگزیده آنان قلمداد کنند. در دوره دودمان سیماشکی نیز شواهدی از تاثیر ایدئولوژی سلطنتی معاصر میان رودانی دیده می شود چنان که بعضی فرمانروایان این دودمان تلاش کردند تا به شیوه شاهان دودمان میان رودانی اور سوم کیش پرستش شاه را برقرار نمایند؛ امری که عیلام نیز همچون میان رودان نتیجه بخش نبود. سرانجام القاب شاه در نبشته های عیلامی میانه و نو عیلامی که در آن ها از فرمانروایان با لقب خدمتگزار و محبوب خدایان یاد شده است نشان می دهند که شاهی مقدس در عیلام رواج داشته است.
    کلیدواژگان: عیلام، ایدئولوژی شاهی، شاهی آسمانی، شاهی مقدس
  • علی جعفری *، مرتضی دهقان نژاد، فریدون الله یاری صفحات 33-60
    فرآیند به قدرت رسیدن رضاخان با رویکرد نهادگرایی این مقاله در تلاش است با رویکردی تاریخی- تحلیلی و بر اساس نظریه نهادگرایی (که در آن به نقش و اهمیت نهادها و تاثیرگذاری متقابل نهادها و افراد بر روی همدیگر برای رسیدن به هدفی خاص پرداخته می شود) به تحلیل و تبیین چگونگی قدرت گیری رضاخان از سال 1299 تا 1304ش با کمک نهادهای مهم و تاثیرگذاری مانند ارتش، مجلس و احزاب؛ با توجه به اوضاع نامساعد و متشنج سیاسی - اقتصادی قاجاریه، براساس منابع کتابخانه ای وآرشیوی بپردازد. بر این اساس پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به سوالات ذیل است: اولا ناکارآمدی نهادها و اوضاع ایران قبل از ظهور رضاخان تا چه حدی در قدرت گیری رضاخان تاثیر داشتند؟ ثانیا در قدرت گیری رضاخان نهادها چه نقش و عملکردی داشتند؟ کلید واژگان: رضاخان ، مجلس، احزاب، ارتش، نهادگرایی در پاسخ به این سوالات باید به ترتیب گفت: اولا به نظر می رسد عدم کارایی مجالس مشروطه ، تغییر پی در پی کابینه ها و نبود دولت مرکزی توانمند قبل از ظهور رضاخان در فرایند قدرت گیری وی نقش مهمی داشته اند.
    ثانیا به نظر می رسد پس از کودتا 1299ش ، رضاخان با کمک و تقویت نهادهایی همچون قشون، احزاب و مجالس چهارم وپنجم شورای ملی توانست به اوج قدرت برسد و حکومت قاجاریه را ساقط نماید.
    کلیدواژگان: رضاخان، مجلس، احزاب، قشون، نهادگرایی
  • محمد جعفر چمنکار* صفحات 61-85
    کرانه ها و نواحی پس کرانه ای شمالی خلیج فارس و دریای عمان دردوره قاجاریه ،ازمناطق برجسته ی بازرگانی دریایی به شمار می رفت. بخش عمده ای از ثروت خالص و ناخالص و سرمایه در گردش ایران و کالاها و نیازمندی های خرد و کلان کشور از تکاپوهای تجار و شرکت های داخلی و بین المللی در این سرحدات حاصل می گشت. هدف نگارنده این است که چرا با وجود قابلیت های بالفعل و بالقوه جزایر و بنادر جنوب و جنوب شرقی ایران و حجم شگفت آور ثروت این مناطق، هم چنان در محرومیت به سر می برده است. در فرجام نگارنده نتیجه می گیرد که در نتیجه مجموعه عوامل منفی چند لایه، با وجود پیشرفت کمی و کیفی در میزان صادرات و واردات انواع کالا و رونق بازرگانی دریایی، تاثیری در بهبود سطح معیشت و زندگی مردم بومی منطقه نداشته است. در حقیقت در تناقض با باور عمومی ، نوعی پارادوکس و تضاد مابین شکوفایی تجاری خلیج فارس و دریای عمان از یک سو و تشدید فقر و تنزل کیفیت زندگی ساکنان آن به خوبی قابل مشاهده می باشد . پیرو این فرایند ، رشدو بالندگی داخلی و رفاه اجتماعی متناسب با جایگاه این مناطق ارزشمند اقتصادی و سیاسی در فعل وانفعالات جدید ایران و فرا منطقه ای ، حاصل نگردید.
    کلیدواژگان: خلیج فارس ودریای عمان عصر قاجاریه کرانه و بس گرانه ها، اقتصاد، توسعه نیافتگی، محرومیت
  • فریبا زارع * صفحات 87-107
    اطلاعات باستان شناسی و تاریخی در مورد مادها در منابع کلاسیک یونانی محدود می باشد. با توجه به تناقضاتی که در این منابع درباب اسامی و توالی شاهان و حکمرانان مادی وجود دارد- به عنوان مثال هردوت از چهار شاه مادی و کتسیاس از نه شاه مادی یاد می کند که تنهاهر دو مورخ در باب شاه آخر با هم همخوانی دارند- در این نوشتار سعی شده که این اختلافات برمبنای متون نوآشوری مورد بررسی قرار گیرد. برای نیل به این هدف، استفاده از روش پروپوسوگرافی{ «نام تبارشناسی» : یعنی روش مطالعه ای که دربردارنده تاریخ سیاسی،اجتماعی، مطالعه نهادهای فرهنگی-اجتماعی و نسب شناسی می باشد}مدنظر قرار گرفته است. براساس آنچه در متون نوآشوری مربوط به سال های 855-600 ق.م آمده، فهرست جدیدی از شاهان و حکمرانان مادی گردآوری شده که در آن از شش حکمران مادی صحبت می شود، که سه شاه اول با نامی در ارتباط و مقایسه با دیوکس هرودت و شاه چهارم در مقایسه با فرورتیش، شاه پنجم اوماکیشتر با کیاخارس و ایشتومگو با آستیاگس مقایسه و یکسان سازی شده اند و موراد مشابه و متناقض بیان گردیده اند.
    کلیدواژگان: مادها، حکمرانان و شاهان، متون نوآشوری، متون کلاسیک
  • محمد ابراهیم زارعی، یدالله حیدری باباکمال* صفحات 109-133
    راه ها از دیرباز نقش مهمی در شکل گیری شهرها و شکوفایی تمدن ها داشته اند. شهر کرمانشاه در طول تاریخ به سبب اهمیت ارتباطی در قرون قبل از اسلام با عبور جاده شاهی و در قرون پس از اسلام با عبور شاهراه خراسان از آن، همواره مورد توجه بوده است. در دوره قاجار راه کاروان رو خراسان که با عنوان راه عتبات عالیات مطرح می شود، نقش مهمی در توسعه و رونق تجارت، صدور و ورود کالاهای خارجی، تعاملات دولت های عثمانی و قاجار، عبور زوار و حمل جنائز داشته است. مسئله یاد شده بر ضرورت موضوع دلالت داشته و با توجه به اینکه اهمیت راه عتبات عالیات و نقش آن در شکوفایی شهر کرمانشاه در دوره قاجار تاکنون بررسی نشده، انجام پژوهشی مستقل در این زمینه لازم و ضروری است. بنابراین پژوهش حاضر در تلاش است که اهمیت راه عتبات عالیات در شکوفایی و رونق شهر کرمانشاه در دوره قاجار را بررسی و مناسبات سیاسی دولت های قاجار و عثمانی را در زمینه برخورد با زائران تحلیل کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که راه عتبات با کارکردی چند منظوره اعم از تجاری (صادرات و واردات کالا)، مذهبی (زوار عتبات عالیات و حمل اجساد) و ارتباطی (کاروان رو) نقش مهمی در توسعه شهر کرمانشاه در دوره قاجار داشته است؛ چنانکه بازار توسعه یافته در مسیر حرکت کاروان های عتبات عامل مهم رونق شهر در این دوره بوده است. به خاطر اهمیت یاد شده، شاهزادگان قاجاری حاکم کرمانشاه پس از تعامل با دولت عثمانی تمهیدات لازم را جهت امنیت زوار و تجار عازم عتبات عالیات و بغداد فراهم نموده اند
    کلیدواژگان: کرمانشاه، دوره قاجار، راه عتبات عالیات، زوار، حمل اجساد
  • حسین شیرمحمدی*، شهاب شهیدانی صفحات 135-157
    با شروع تنازع جدی علما بر سر مشروطه و مشروعه، قربانی شدن رهبران برجسته ی دینی نظیر شیخ فضل الله نوری و سید عبدالله بهبهانی، سرخوردگی علما و اقداماتی نظیر جمع آوری رساله های مهم سیاسی که برخی علما چون میرزای نایینی در له مشروطه نگاشته بودند، اجرایی نشدن خواسته های مذهبی- سیاسی روحانیون از جمله اصل دوم متمم قانون اساسی مشروطه، تسلط تکنوکرات های سکولار را بر ارکان قدرت برآمده از مشروطه باعث گشت. دراین شرایط روحانیت در موضعی انفعالی قرار گرفتند. آیت الله بروجردی مدت کوتاهی پس از آیت الله حائری، به عنوان یکی از روحانیون برجسته مورد توجه شیعیان قرار گرفت. نگاهی به حیات سیاسی آیت الله بروجردی طی نشدن روندی ثابت،مشخص و مدون در اندیشه ی سیاسی ایشان را نشان می دهد. وی در آغاز از الگوی رایجی پیروی می کرد که برخی علما دوره ی صفویه و قاجار مد نظر داشتند و لذا در نسبت به امور عرفی و حیطه سلطنت دخالت کمتری می کرد و بیشتر در مسائلی که در حوزه ی شرع قرار می گرفت،مداخله نمود اما بعد از رویکردهای غرب-گرایانه ی رژیم پهلوی و خالی شدن سلطنت از کارویژه هایی که نظام فکری روحانیون شیعه از شاه اسلام پناه انتظار داشتند، ولایت عامه ی فقها را مطرح کرد. البته اندیشه سیاسی بروجردی،برخلاف آنچه مشهور است، جدای از اقدامات عملی و واکنش های وی نسبت به مسائل مختلف سیاسی نبود و بارقه هایی از این امر را در ارتباط با حیات عملی وی می توان ارزیابی نمود. این مقاله برآن است تا با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه ی منابع مکتوب و مصاحبه، رابطه ی دین و دولت در عصر غیبت را از منظر
    کلیدواژگان: آیت الله بروجردی، سلطنت، مشروطه، اندیشه ی سیاسی، روحانیت
  • مصطفی ندیم*، رضا حبیبی نژاد صفحات 159-186
    واگذاری امتیاز دارسی در سال 1280ش/1901 م ودر پی آن کشف نفت در مناطق نفت خیزخوزستان و احداث پالایشگاه عظیم آبادان ،موجب سراریز شدن نیروی کار از خارج وداخل ایران ، به این مناطق گردید . نیروی کار، که تحت عنوان کارگربه استخدام شرکت نفت انگلیس وایران درآمدند از بسیاری از حقوق اولیه ی خود محروم بودندو خواسته ای جز احقاق حقوق از کف رفته ی خود نداشتند، تنها راه چاره را، در برپایی اعتصاب در محیط کار می دیدند . در این مقاله فرایند اعتصاب کارگران مناطق نفت خیز خوزستان در دو محور ارزیابی شده است : زمینه ها وعلل اعتصابات کارگری که بیشتر این اعتصابات جنبه صنفی و معیشتی داشت تا سیاسی . و هدف کارگران از برپایی اعتصاب ،افزایش حقوق و دستمزد ، تهیه مسکن و برخورداری از امکانات رفاهی و بهداشتی بهتر بود . در محور دوم مراحل اعتصاب کارگران در پنج مقطع زمانی که آغاز آن سال 1299 ش و پایان آن همزمان با ملی شدن ضنعت نفت در سال 1330 ش است مورد برسی و تحلیل قرار می گیرد .
    کلیدواژگان: اعتصابات کارگران، نفت، مناطق نفت خیز، شرکت نفت انگلیس وایران، خوزستان
|
  • Ehsan Afkande * Pages 9-31
    In the early states, most important aspect of royal legitimacy was the sanctity of kingship which made of king, a mediator between Heaven and the Earth. Such sanctity had been acquired in two ways: In the first type, kings were considered manifestation of the gods or their descendants or even in some cases were worshiped as one of them (divine kingship). In the second type, even though they did not claim divine status, but considered themselves chosen by gods and their representatives on the Earth (sacral kingship). It seems that in the early state formation in Elam in the middle of third millennium B.C., a type of sacral kingship has been practiced which is similar to its contemporary culture in the Mesopotamia. In the Elamite old period (late third millennium), under the influence of Mesopotamian royal ideology that has been spread by the dominance of Akkadian dynasty, some of Elamite kings tried to show themselves as enforcer of divine laws and chosen by gods in the manner of Akkadian kings. By the time of Simaški kings, again, there is evidence for the influence of Mesopotamian culture on the Elamite royal ideology as some of their rulers tried to establish a royal cult similar to their contemporary Mesopotamian equals, Ur III dynasty, which was not successful in both Elam and Mesopotamia. Eventually, it seems that royal titulary in middle and neo-Elamite inscriptions illustrates practice of sacral kingship in Elam.
    Keywords: Elam, Royal Ideology, Divine Kingship, Sacral Kingship
  • Ali Jafari * Pages 33-60
    The process of Rising to Power by Reza Khan based on Institutionalist Approach Ali Jafari , Morteza Dehghan Nezhad , Fereydoon Allah Yari Abstract Using historic-analytic approach and based on institutionalist theory (in which it focuses not only on the role and importance of institutions but also the effects of institutions and people on obtaining a special goal), this paper tries to analyze and explain how proces Reza Khan rose to power from 1920 to 1925 With the help of the most important institutions such as the army, Majles and political parties given the difficult circumstance political-economic Qajar using library resources and archives. Hence, this paper aims to answer the following questions: Firstly, how much had the inefficiencies of institutions and the situation in pre-Reza Khan Iran been important in his rising to power? Secondly, what had been the role and function of institutions in his rising to power? Keywords: Reza Khan, Majles, parties, army, institutionalism
    Keywords: Reza Khan, Majles, parties, army, institutionalism
  • Dr Mohammad Jafar Chamankar * Pages 61-85
    During the Qajar Iran's southern ports and islands range Establishment merchants and multinational companies in the fields of export and import of Merchandise Iran and around the world are struggling to pay outstanding commercial areas in the Persian Gulf and Oman Sea. The purpose of this paper is to investigate this border during the Qajar era with an emphasis on statistics and the causes of regional development or lack of development is therefore the banks of the Persian Gulf, Oman Sea, despite many potential and Actually 'as a result of factors Multi-layer collapsed and related services, to the growth and development of domestic and social welfare according to its position in international interaction not new.Despite the widespread development of maritime trade in the Persian Gulf and Sea ofOman, the effect of an increase in social welfare and eradication of poverty in theislands and ports there.
    Keywords: Persian Gulf, Oman Sea Qajar era. islands, orts, economy, underdevelopment, deprivation
  • Fariba Zare * Pages 87-107
    Archaeological and historical information is limited about Medes in the Classical Greek literature.Due to inconsistencies in source concerning the median names and sequence of kings and rulers, That Herodotus remembers four King and Ctesias nine king that only the last kings match. So try to resolve the contradictions according to Neo-Assyrian texts. To achieve this goal, by using prosopography that mean literal 'name genealogies "and in fact, a study that included political- social, cultural, social institutions and genealogy. This method presents a multi-faceted study that is different based on the circumstances of each course. According to the literature related to the years 855-600 BC Neo-Assyrian, a new list of median kings and rulers are provided in accordance with the resources Neo-Assyrian that is named six rulers The first three king in relationship and compare with Dioces Herodotus, the forth king is compare and homogenize with Phraortes, the fifth king Umakistar with Cyaxares and Istumagu with AStyages. So Similar cases have been seen as contradictory.
    Keywords: Median rulers, Prosopography, Classic text, Neo Assyrian texts, Government
  • Mohammad Ebrahim Zarei, Yadollah Heidari Babakamal * Pages 109-133
    Roads always had an important role in the formation of cities and flourished civilizations. Kermanshah city throughout the history has been considered due to importance of communication in the centuries before Islam with royal road passing, and Khorasan highway passing through it in the Islamic period. In the Qajar period, Khorasan highway considered as the road of Holy Shrines had important role in the development and prosperity of the city during this period. This issue implied the necessity of subject and considering that the importance of this road hasnt been investigated in the flourishing city of Kermanshah, therefore independent research is necessary in this field. The present research is the first attempt that aims is study the importance of the road of holy shrines in the prosperity of Kermanshah city. The results show that the road of holy shrines with multi-purpose functional such as trade (exports and imports), religious (holy shrines pilgrims and conveyance of the corpses), and communication had an important role in the development and prosperity of the city of Kermanshah in Qajar period. Due to the importance of aforementioned matters, Qajarian princes as ruler of the Kermanshah, provided necessary measures in order to the safety of pilgrims and merchants that set off to the holy shrines and Baghdad.
    Keywords: Kermanshah, Qajar Period, Road of the Holy Shrines, pilgrims, conveyance of the corpses
  • Hosein Shirmohammadi * Pages 135-157
    With the onset of serious struggle over constitutional and legitimate scholars, victims of religious leaders such as Sheikh Fadlallah Seyyed Abdollah Behbahani light, Frustration scholars and political measures such as collecting important papers that were written some constitutional scholars such as Mirza Le Nain, Clergymen political demands of religious Executive of the Second Amendment to the constitution including constitutional, secular technocrats dominate the pillars of power was derived from constitutional causes. The conditions were clergy in the passive position. Ayatollah Boroujerdi shortly after Ayatollah Haeri, regarded as one of the leading Clergymen were Shiites. Take the political life of Ayatollah Boroujerdi in a constant process not identified and codified them in the political thought of the show. He initially followed the general pattern that some scholars consider Safavid and Qajarperiod, and therefore less interference than the customary and scope of the monarchy And more religious issues in the field was, Intervened but after the West realistic approaches the reign of the Pahlavi regime and empty the function of that system of thought Clergymen Shiite Islam refuge from the king had expected, the Public Guardianship of the Jurists raised. The political thought Boroujerdi, contrary to what is known, apart from the actions and reactions to various political figures-not his ,And Glimmers of this he can be evaluated in relation to practical life. This article intends to analytical method and on the basis of written sources and interviews, the relationship between religion and state in the era of Ayatollah Boroujerdi's absence from the perspective of political thought are analyzed.
    Keywords: Ayatollah Boroujerdi, king, monarchy, clergy, political thought
  • Mostafa Nadim*, Reza Habibi Nezhad Pages 159-186
    Darsi privilege cession in 1280 /1901, then oil discovery in Khouzestan oil regions and Abadan great refinery construction caused an increasing flow of laborers from in and out of Iran came there. Labor power, called laborers employed in England and Iran oil companies, deprived from so much initial rights wanted nothing except getting their lost rights, thought that making strike in their labor circumference was the only way. In this article ,labor strike in Khouzestan oil zones is analyzed in two axes: Backgrounds and reasons for labor strikes which most of them was in living and trade aspect than political and their purpose of strike was increasing in wages and rights, house preparing and having better welfare and hygienic equipments. In the second axis of labor strike procedure, five periods of time would be analyzed which its beginning was 1299 and its ending was simultaneous to the oil industry nationalization .
    Keywords: laborers strike, oil, oil zones, iran, England oil company, khouzestan