فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 38 (زمستان 1390)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 38 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم حسین زاده دلیر، محمدرضا پورمحمدی، سیدمجید سیدفاطمی صفحات 1-18
    شهرهای جدید در کشورهای مختلف برحسب ضرورت ها و کارکردهای آنها احداث می شوند و این سیاست می تواند از کشوری به کشور دیگر و حتی از منطقه ای در یک کشور به منطقه دیگر در همان کشور تفاوت داشته و ضرورت یا عدم ضرورت آن متناسب با شرایط اقتصادی اجتماعی بخصوص ویژگی های فرهنگی مردم مشخص می شود. امروز هدف از ایجاد شهرهای جدید تحقق ایده سکونت گاه های ایده آل یا مدینه فاضله نیست بلکه تمرکززدایی از مراکز شهری بزرگ، هدف و آرمان اصلی آن است.
    با این وجود در ایران نگاه به موضوع شهرهای جدید نگاه متفاوتی نسبت به سایر کشورهاست و کارایی و عملکرد آن نیز در ایران با اهداف واقعی ایجاد شهر های جدید در جهان متفاوت است. به عبارت دیگر به نظر می رسد در ایران احداث شهرهای جدید با توجه به ضرورت ها و نیازهای ملی و منطقه ای از یک طرف و آمادگی های فرهنگی، اجتماعی از طرف دیگر احداث نشده است، در حالی که در بسیاری از کشورهای پیشرو در امر شهرسازی و برنامه ریزی شهری چنین زمینه هایی هم در سطح ملی و هم در سطح منطقه ای لحاظ شده و احداث شهرها با ویژگی های اجتماعی و فرهنگی کلانشهرها تطبیق داده شده است.
    این مقاله به ارزیابی تحولات جمعیت کشور در دهه های اخیر و بررسی نظام شهری کشور می پردازد و ضمن تحلیل فعالیت های شهرهای جدید در سال های اخیر نهایتا ضرورت ایجاد شهرهای جدید در ایران را مورد بحث قرار می دهد و تناسب این سیاست را با سیاست های جایگزین بخصوص سیاست تقویت شهرهای میانی مورد بحث قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شهرهای جدید، نظام شهری، ایران، جمعیت
  • سعید جهانبخش، مجید زاهدی، خلیل ولیزاده کامران صفحات 19-42
    دمای سطح زمین برای انواع وسیعی از مطالعات علمی از اقلیم شناسی و هواشناسی تا هیدرولوژی، بوم شناسی، زمین شناسی، علوم پزشکی، طراحی و بهسازی شبکه حمل و نقل و مکانیابی آتش سوزی ها و بویژه در محاسبه تبخیر تعرق واقعی مورد نیاز است. با توجه به پایش دمای سطح زمین در تعداد محدودی از ایستگاه های هواشناسی به صورت نقطه ای و نیاز به توزیع مکانی دمای سطح در پهنه وسیع و به طور همزمان، دمای سطح برآورد شد. جهت دستیابی به دمای سطح زمین از الگوریتم سبال و طبقه بندی از نوع درخت تصمیم گیری استفاده شد. با استفاده از تصویر ETM+ و انجام مراحل پیش پردازش، تصویر برای اجرای روش سبال آماده گردید. جهت انجام مراحل فوق الذکر از نرم افزارهای Envi4.5 و ArcGIS9.3 استفاده گردید. در این مقاله با برآورد اختلاف کمتر از 57/5 درجه سانتی گراد، اختلاف رضایت بخشی بین دمای سطح برآورد شده از طریق سنجش از دور و دمای برآورد شده از آمار اندازه گیری شده 12 ساله از سطح زمین (1993 الی 2005) در ایستگاه هواشناسی مراغه به دست آمد. لذا دمای برآوردی از طریق سنجش از دور قابل کاربرد در مطالعات و تحقیقات علوم زمین و محیط زیست می باشد.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، سبال، درخت تصمیم گیری، تصویرETM+، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، بخش مرکزی مراغه
  • مجید رضایی بنفشه، فاطمه سرافروزه، طاهره جلالی صفحات 43-74
    به منظور بررسی تغییر عناصر اقلیمی حوضه دریاچه ارومیه، داده های درجه حرارت حداکثر و حداقل و بارندگی روزانه 4 ایستگاه در طی دوره 2006-1984 مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش از شش شاخص برای تجزیه و تحلیل روند تغییرات درجه حرارت و هشت شاخص جهت بررسی روند تغییرات بارش بهره گرفته شد. روند این نمایه ها با استفاده از روش حداقل مربعات تعیین گردید و برای تشخیص معنی داری آنها آزمون رتبه ای من کندال به کار رفت. نتایج نشان می دهد که شرایط اقلیمی در طی دوره مورد مطالعه در این منطقه تغییر پیدا کرده است. بطوری که تعداد روزهای تابستانی و شب های گرم بطور معنی داری افزایش و تعداد روزهای سرد و شب های سرد به طور معنی داری کاهش یافته است. مجموع بارندگی سالانه، تعداد روزهای بارانی (بیش از 2 میلی متر) و تعداد روزهای بارندگی سنگین (بیشتر یا مساوی 10 میلی متر)، نیز کاهش معنی داری داشته است. همچنین در طی دوره مورد مطالعه تعداد روزهای متوالی مرطوب بطور معنی داری کاهش پیدا کرده است. اما افزایش روزهای متوالی خشک معنی دار نبوده است.
    کلیدواژگان: نمایه های حدی بارش، نمایه های حدی دما، روند، من، کندال، حوضه دریاچه ارومیه
  • حمید شایان، علی اکبر تقی لو، علی اکبر عنابستانی صفحات 75-100
    مشارکت به عنوان یکی از راهبردهای توسعه پایدار، در عمل با چالش هایی روبه رو است. این چالش ها یا ریشه فرهنگی فکری دارد و یا به استراتژی های جلب مشارکت پیوند خورده است. این نوشتار ریشه های ضعف مشارکت رسمی و غیررسمی روستائیانرا در چهار چوب روش فکری فرهنگی جستجو می کند. روش تحقیق بر مبنای توصیفی تحلیلی و ابزار جمع آوری اطلاعات بر مبنای پرسشنامه و اسناد کتابخانه ای است. یافته های تحقیق نشان می دهد که حدود 80 درصد جامعه در نهادهای رسمی مشارکت نداشته و یا کمتر مشارکت می کنند. ولی در زمینه های غیررسمی عمومی حدود 60 درصد مردم مشارکت دارندکه علت آن آداب و رسوم و عرف اجتماعی است و به انگیزه شخصی و فکری ارتباط زیادی ندارد. با توجه به آزمون های آماری، عوامل مشارکت گریزی در فعالیت های رسمی با میزان فردگرایی، مسوولیت گریزی، ضعف اعتماد مردم نسبت به همدیگر و فقدان آینده نگری رابطه معنی داری دارد. با توجه به اینکه نهادهای مدنی می تواند فرهنگ مشارکت را در جامعه نهادینه سازد، ایجاد و تقویت نهادهای اجتماعی و سازمان های غیردولتی می تواند برموانع مشارکت غلبه نماید.
    کلیدواژگان: روش تفکر، مشارکت، توسعه روستایی، ناایمنی ذاتی، سنبل آباد
  • فریبا کرمی صفحات 101-122
    دشت سراب به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه که در بین توده آتشفشانی سبلان در شمال و رشته کوه بزقوش در جنوب قرار دارد، دارای ذخایر غنی آب های زیرزمینی می باشد. ولی این آب ها در مسیر حرکت از پایکوه های پیرامون به سمت مرکز دشت شور می شوند. در این راستا، مطالعه حاضر سعی دارد ضمن ارزیابی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی دشت سراب از نظر مصارف کشاورزی، با ترسیم پراکنش مکانی شوری آب های زیرزمینی، تغییرات شوری آنها را در یک دوره ده ساله (1387-1378) بررسی کند. برای این منظور نتایج تجزیه شیمیایی نمونه آب 45 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق، شامل پارامترهای (EC)، (SAR) و (Cl) در خرداد ماه 1378 و 1387 مقایسه شدند و با استفاده از نرم افزار Arc/GIS پراکنش شاخص های کیفی مزبور در دشت سراب با ترسیم نقشه های کیفی (شامل نقشه های هم ارزش EC، SAR و Cl) نشان داده شدند. نتایج این بررسی نشان می دهد که آب های زیرزمینی با شوری کم و خیلی کم به پایکوه های ارتفاعات اطراف دشت اختصاص دارند و به سمت مرکز و غرب دشت بر میزان شوری آنها افزوده می شود. همچنین تغییرات شاخص EC در منطقه مشخص می کند که میزان آب های زیرزمینی شیرین از خرداد 1378 تا 1387 تنزل یافته است. در عوض در این مدت مقدار آب های با شوری کم 5/14 درصد افزایش نشان می دهد. در این دوره از آب های زیرزمینی شور هم در حدود 7/6 درصد کاسته شده و بر میزان آب های خیلی شور افزوده شده است.
    کلیدواژگان: تغییرات شوری، منابع آب زیرزمینی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دشت سراب
  • جمال محمدی، اصغر ضرابی، حسین پورقیومی * صفحات 123-152

    امروزه آلودگی های صنعتی اثرات مخرب زیادی بر محیط زیست شهری و زندگی ساکنان آن وارد کرده است. به منظور تعدیل اثرات مخرب این آسیب های زیست محیطی موثرترین و در عین حال ساده ترین راه توسعه فضای سبز می باشد. سامانه اطلاعات جغرافیایی با برخورداری از انواع توابع تحلیلی، امکان تلفیق داده های مکانی و غیرمکانی و همچنین مدیریت و تحلیل توامان آنها را فراهم نموده است، که می تواند به عنوان ابزاری در دست برنامه ریزان شهری باشد. در شهر کازرون که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت کمبود شدید فضای سبز شهری و توزیع ناعادلانه آن به شدت احساس می شود. این پژوهش با ارائه الگوی مناسب و با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و مدل همپوشان شاخص ها (IO) به دنبال توزیع بهینه فضای سبز در شهر کازرون می باشد، برای رسیدن به این منظور با استفاده از نرم افزار GIS و پس از طی کردن مراحل جمع آوری داده، تهیه لایه اطلاعاتی جدید، طبقه بندی و ارزش گذاری لایه ها و نهایتا وزن دهی و همپوشانی لایه های اطلاعاتی به اولویت بندی زمین های شهر کازرون برای ایجاد فضای سبز جدید پرداخته ایم. در نهایت زمین های این منطقه را به پنج دسته خیلی خوب، خوب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف تقسیم بندی کرده ایم که پس از تطابق این نقشه با واقعیت زمینی، زمین های دسته خوب و خیلی خوب برای ایجاد فضای سبز جدید (پارک محله ای و شهری) مناسب تشخیص داد شد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق مشاهده میدانی، مطالعه طرح های جامع و تفصیلی شهر کازرون، نقشه های 2000/1 وضع موجود و تفضیلی این شهر به دست آمده است.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شهر کازرون، مکان یابی، توزیع فضایی
  • سید حسین میرموسوی، مینا میریان صفحات 153-178
    در مطالعات جغرافیایی با توجه به اینکه برداشت اطلاعات اغلب به صورت نقطه ای انجام می گیرد، ضرورت دارد جهت تعمیم آن به کل منطقه، عملیات درونیابی بر روی نقاط انجام گیرد. در این مطالعه با استفاده از روش های کریجینگ و معکوس وزنی، نسبت به درونیابی بارش در استان کرمان اقدام شده است. برای این منظور از آمار بارش ماهانه تعداد 9 ایستگاه سینوپتیک استان کرمان و 11 ایستگاه سینوپتیک استان های همجوار استفاده شده است.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که روش کریجینگ با سطح خطای پایین تر روش مناسب تری برای درونیابی بارش در این منطقه می باشد. بر اساس مدل های برازش یافته نیمه پراکنش نگار، مدل های کروی، خطی و نمایی امکانات مناسب تری را برای تهیه نقشه های همباران قرار می دهند. در بین مدل های مذکور مدل کروی برای ماه های ژانویه تا ژوئن و هم چنین ماه دسامبر، مدل نمایی برای ماه جولای و مدل نمایی برای ماه های آگوست تا نوامبر مناسب ترین مدل تغییر نما تشخیص داده شدند. بر مبنای نقشه های ترسیم شده برای ماه های مختلف ضمن اینکه بیشترین میزان بارش در فصل زمستان اتفاق افتاده است بیشترین دامنه تغییرات هم به میزان 42-13 میلی متر در این فصل است. از نظر مکانی شیب تغییران بارش از جنوب به شمال روند کاهشی دارد. در سایر فصول ضمن پایین بودن میانگین بارش دامنه تغییرات نیز نوسانات قابل ملاحظه ای نشان نداد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، کریجینگ، بارش، استان کرمان
  • رضا ولی زاده صفحات 179-202
    هدف پژوهش حاضر شناسایی وضعیت آسیب پذیری لرزه ای ساختمان های شهر کرمان می باشد. این تحقیق از نوع پیمایشی و بر اساس شاخص های کیفی و کمی بافت کالبدی شهر کرمان می باشد. جامعه آماری این تحقیق ساختمان های شهر کرمان می باشند که به صورت نمونه برداری احتمالی انتخاب شده اند. شهر کرمان دارای یک هسته مرکزی بسیار قدیمی و عمدتا از ساختمان های خشتی و گلی است که بالاترین میزان آسیب پذیری را دارند. در حواشی این هسته مرکزی کمربندی را می توان جدا کرد که ساختمان های آن آجری قدیمی با سقف عمدتا قوسی می باشند. سومین واحد شهر ساختمان های آجری و تیرآهنی بدون شناژ می باشند. واحد چهار شهر ساختمان های آجری تیر آهنی شناژدار می باشند که در بخش هایی از شهر وجود داشته که آسیب پذیر آنها نسبتا کم می باشد. واحد پنج و شش بخش هائی از شهر که کاملا تازه ساز بوده را شامل می شوند که از نوع اسکلت فلزی و بتن آرمه می باشند، در مجموع مقاومت این واحد بیش از سایر واحدهای شهر است و در برگیرنده محله هائی نظیر شهرک باهنر و شهرک الغدیر است. نتایج نشان می دهد که: شهر کرمان در یکی از فعال ترین واحدهای لرزه زمین ساختی ایران واقع شده 83 درصد از سازه های شهر کرمان در اثر رخداد احتمالی زلزله بیش از 6 ریشتر ناشی از جنبا شدن گسل تراستی کوهبنان در 15 کیلومتری شمال شرقی شهر کرمان دچار تخریب بیش از 50 درصد شده که بیش از 53 درصد جمعیت شهر در معرض آسیب زیاد قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: زلزله، آسیب پذیری شهری، ریزپهنه بندی خطر زلزله، خطرپذیری سازه ای، خطرپذیری جمعیتی
|
  • K. Hosainzadeh Dalir, M.R. Pourmohammadi, S.M.Seyed Fatemi Pages 1-18
    In different countries, new towns are constructed based on necessity and their functions. Nowadays, making new towns is not of course performed with the aim of realizing the notion of ideal habitation or Utopia, rather decentralization of large cities is its purpose and main goal. Nonetheless, this topic is differently viewed in Iran in comparison with other countries, and its utility and function in Iran is not the same as the real purpose of making new towns in the world. This article studies the country’s population variations in recent decades and considers urban system of the country. It also analyzes the activities of new towns in recent years and eventually argues the necessity to make new towns in Iran. The agreement of this strategy with alternative ones, especially with the strategy of middle cities reinforcement, is argued as well.
    Keywords: New towns, Urban system, Iran, Population
  • S. Jahanbakhsh, M. Zahedi, Kh. Valizadeh Kamran Pages 19-42
    In a wide variety of scientific climatology studies earth surface temperature, is important, Astronomy, meteorology hydrology,ecology, geology, medical science, design and optimization of transportation network and site selection of fire extinction and particularly cases required. In the calculation of the actual evapotranspiration also we consider these.. Considering the earth's surface temperature monitoring in a limited number of meteorological stations to the distribution point and the need to place the surface temperature in a wide area and at the same time the surface temperature were estimated. To access the earth's surface temperature and classification SEBAL algorithm and decision tree were used. Using ETM + image dated 31 August 2000 and pre- process, files became ready for implementation. For processing of SEBAL method. the above mentioned software Envi4.5 and ArcGIS9.3 were used. This paper estimates the difference less than 5.57° C, temperature difference between a satisfactory level was estimated through remote sensing and statistics. Temperature measured from ground level 12 years (1993 -2005) in Maragheh meteorological station was achieved.Temperature was estimated through remote sensing and studies applicable in earth sciences research and the environment.
    Keywords: Earth surface temperature, SEBAL, Decision tree, Giles, ETM+, Remote sensing, Geographic information system
  • M. Rezayee Banafshe, F. Sarafroozeh, T. Jalali Pages 43-74
    For investigation of variability of climatic elements of Urmia Lake basin, maximum and minimum daily temperature and daily precipitation data over period of 1984-2006 were analyzed. In this paper, 6 indices for analysis of temperature variability and 8 indices for analysis of precipitation variability were used. The trends of these indices were specified using least square approach and for identifying their significance nonparametric, Man-Kendal test was used. Results indicate that over the study period climatic conditions have changed. The number of summer days and warm nights significantly increased with the number of cold days and cold nights reduction. Also total annual precipitation, number of precipitation days (above 2 mm) and number of heavy precipitation days (equal or above 10 mm) have significant reduction. Moreover, in the study period the number of consecutive wet days has significant reduction, but increasing of consecutive dry days is not significant.
    Keywords: Extreme precipitation indices, Extreme temperature indices, trend, Man, Kendal, Urmia Lake basin
  • H. Shayan, A.A. Taghilo, A.A. Anabestani Pages 75-100
    Participation, one of the strategies sustainable developments, has faced to challenges in process of operation. These challenges have cultural - intellectual roots or have linked to the strategies attraction of participation. This article searches weak roots of informal and formal participation of villagers within the intellectual methodcultural.The research methodology is based on descriptive and analytical and the tool of data collection is questionnaires and documents methods. Research findings indicate that about 80 percent of community participation does not participate or is less in formal institutions. But about 60 percent of people have non-formal public participation that the major reason relates it to traditions and social customs and is not related to personal motivation and intellectual. According to The statistical analysis, factors of none participation in the official activities has significant relationship with the rate of individualism, none responsible, poor trust people on each other and the lack of futurism. As regards civil institutions can create culture of participation in community so strength and structure of civil institutions and NGOs can overcome barriers of participation.
    Keywords: Method of thinking, Participation, Rural development, Inherently insecure Sonbol Abad
  • F. Karami Pages 101-122
    Sarab Plain is located between Sabalan Mountain and Bozgoosh chain. This plain has rich groundwater resources, but waters asre saline due to movement toward the center of plain. This study assesses chemical quality of Sarab groundwater, and studies salinity changes of groundwater sources, in a duration of a decade (1999- 2008). It uses the result of chemical analysis 45 deep and semideep wells in plain including EC, SAR and Cl indexes. It shows the distribution of quality indexes with mapping quality maps. The results of this study show that piedmonts of around plain have low and very low saline groundwaters, and the rate of salinity increases toward center and west of plain. Also, variation of EC index show that the rate of fresh groundwater has declined from June 1999 until June 2008. In this period low salinity of groundwater has inceased to 14.5%
    Keywords: Salinity changes, Groundwater resources, GIS, Sarab Plain
  • J. Mohammadi, A. Zarrabi, H. Pourgayyumi Pages 123-152

    Nowadays the industrial pollutions have destructive influences on biology environment and the life of their inhibitors. For reducing the destructive effects of these biological hits, the most effective and at the same time the simplest way is to improve the Green space and biology. The geographic information software by utilizing different analysis functions, allows the incorporation of spatial and non-spatial data and also the management and simultaneous analysis of them, thus it can be used as an instrument for city planners. In the Kazerun city that was studied in this article, the excessive lack of green space and un just distribution of that is highly sensed. This study searches for efficient distribution of Green space by using hierarchy analysis (AHP) and index overlap model (IO). To obtain this aim, by using the GIS software and after going through data collection stage, providing new data layers, sorting and valuating the layers and at last, weighing and data layers overlapping, we prioritize the Kazrun city lands for new Green space development. At last, we divided these lands to very good, good, medial, weak and very weak that after adapting this map to land facts, the very good and good land classes were chosen for Green space development (local or City Park). The current research method is descriptive-analytic. The required information of this research were collected from field observation, comprehensive design study and descriptive of Kazerun city, 1/2000 maps of current situation.

    Keywords: City Green space, Geographical Information System (GIS), Kazerun city, Location, Spatial Distribution, firehouse
  • S.H. Mirmousavi, M. Mirain Pages 153-178
    Ggiven that assessment data often point to be made, are necessary to generalize to the entire region, Interpolation operation have been done on areas of precipitation. In this study using Kriging and inverse weight method, interpolation of rainfall in Kerman Province has been attempted. For this purpose, the monthly rainfall statistics for 9 synoptic stations in Kerman province and 11 synoptic stations neighboring provinces have been used.The results of this study indicate that Kriging method with lower error levels is more appropriate for the interpolation of rainfall in this region. Models based on fitted Semivariogram models,Spherical, linear and exponential models provide better facilities for the preparation of a precipitation isomap. Between models in the spherical model for the months January to June and also in December, the exponential model for the month of July and the exponential model for the months August to November show the most appropriate change model views that are detected. Based on maps prepared for different months, while the highest rainfall occurred in winter time change the amount of the highest range 42-13 mm in the season. Spatial gradients of changes in precipitation decrease trend are from south to north. Other seasons in the low average range of precipitation changes also showed no significant fluctuations.
    Keywords: Geostatistics, Kriging, precipitation, Kerman province
  • R. Valizade Pages 179-202
    Earth surface temperature has been used in a wide variety of scientific studies including climatology, astronomy, meteorology,hydrology, ecology, geology, and medical sciences. The design and optimization of transportation network and site selection of conflagration and particularly in the calculation of the actual evapotranspiration we require such data. Considering the earth's surface temperature monitoring in a limited number of meteorological stations to the distribution point we need to place and estimate the surface temperature in a wide area, and at the same time the surface temperature. To access the earth's surface temperature and classification the SEBAL and decision tree algorithm was used.Using ETM+ images dated 31 August 2000 and pre-process, files were ready for implementation of SEBAL method. Processing of the above mentioned software was through Envi4.5 and ArcGIS 9.3.This paper estimates the temperature differences if less than 5.57°C between a satisfactory level through remote sensing and statistics,while we estimated temperature measured from ground level for a period of 12 years (1993-2005) at Maragheh meteorological station.Results indicate that temperature estimates through remote sensing and such studies are applicable for earth science research and the environment.
    Keywords: Earth Surface Temperature, SEBAL, Decision Tree, ETM +, Remote Sensing, Geographic Information System, The Central Section of Maragheh City