فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 44 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رحیم بردی آنامرادنژاد، عیسی جوکارسرهنگی صفحات 1-26
    این تحقیق با هدف تبیین تحولات 40 ساله در جمعیت این شهرها بویژه شهرهایی که از رشد نامتعادل تری برخوردار بودند صورت گرفته است. رویکرد این مطالعه از نوع تحلیلی- تکوینی بوده و بر پایه داده های اسنادی- کتابخانه ای و نتایج سرشماری سال های 1345 تا 1385 استوار است. شهرها براساس نرخ رشد متوسط 40 سال اخیر در چهار گروه تقسیم بندی شدند. نتایج حاصله بیانگر آن است که 80 شهر بالای صدهزار نفری ایران 70 درصد جمعیت شهری را تشکیل می دهند این شهرها از نظر تعداد و سهم جمعیتی همواره رو به افزایش بوده و از نظر میزان رشد اکثرا تا سال 1365 سیری صعودی و پس از آن به تدریج روند نزولی را آغاز نمودند. برخلاف سده های گذشته که عوامل طبیعی تاثیر تعیین کننده ای در رشد و پراکنش جمعیت شهری ایران داشته، امروزه عوامل انسانی نظیر سیاست های اقتصادی و جمعیتی دولت نقش مهمی را در این خصوص ایفا نموده اند. پس از اسلامشهر با 91/12 درصد رشد متوسط در طول p دوره مورد مطالعه، شهرهای اقماری تهران مانند قدس، ملارد، قرچک و پاکدشت با جذب سرریز جمعیتی تهران بیشترین رشد را داشته اند. برخی شهرها مانند مسجدسلیمان و آبادان نیز از رشدی بسیار ضعیف وگاه منفی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: گونه بندی شهری، تحولات جمعیتی، شهره ای بزرگ، نرخ رشد منفی
  • فرناز پوراصغر، سعید جهانبخش، بهروز ساری صراف، هوشنگ قائمی، معصومه تدینی صفحات 27-46
    این تحقیق رژیم بارش سالانه نیمه جنوبی ایران را طی دوره 2005- 1974 ارائه می دهد. نیمه جنوبی ایران با استفاده از شش پارامتر اقلیمی در 183 ایستگاه، به کمک روش تحلیل مولفه های اصلی و خوشه بندی منطقه بندی شده و به چهار زیر منطقه همگن تقسیم گردید. نتیجه نشان داد که روند ناهمواری ها و عرض جغرافیایی در مرزبندی و تفاوت های مکانی بین مناطق نقش بسیار مهمی دارند. تغییرات مکانی بارش و رابطه بین ایستگاه ها با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل مولفه اصلی بارش سالانه، پنج مولفه را نشان داد که مجموعا 68% کل واریانس بارش را توصیف می کند. مولفه های اصلی بارش سالانه در نیمه جنوبی ایران توسط گردش جوی کنترل می شوند. تحلیل ها نشان داد که بارش سالانه در نیمه جنوبی ایران اساسا به کم فشار سودانی و مدیترانه ارتباط داده می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، خوشه بندی، گردش جوی، جنوب ایران
  • مسعود تقوایی، حسین کیومرثی صفحات 47-71
    در جهان مدرن و صنعتی امروز، نیاز بشر به تفریح، گشت و گذار و بهره گیری از مواهب طبیعی موجود در نواحی طبیعی بکر بیش از پیش احساس می گردد. یکی از این مواهب طبیعی که همه ساله گردشگران زیادی را در سراسر دنیا به خود جذب می نماید، نواحی ساحلی و دریاچه ها می باشند. دریاچه کافتر که در شمال استان فارس و در جنوب شهرستان اقلید قرار گرفته است، نیز یکی از این منابع طبیعی جذاب می باشد که علی رغم وجود قابلیت ها و توانمندی های فراوان در زمینه توسعه صنعت گردشگری، تاکنون مطالعه ای به منظور شناسایی قابلیت ها و توانمندی های آن صورت نگرفته است. رویکرد حاکم بر این پژوهش توسعه ای-کاربردی و روش تحقیق تلفیقی از روش های تحلیلی، پیمایشی و علی است که با بهره گیری از تکنیک SWOT به شناسایی نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید توسعه صنعت گردشگری در دریاچه کافتر پرداخته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که توسعه گردشگری دریاچه علی رغم دارا بودن نقاط قوت فراوان، با ضعف ها و تهدیدهای زیادی روبروست که این امر لزوم توجه بیشتر مسئولان و مردم محلی را بیش از پیش نشان می دهد. با اولویت بندی که در میان راهبردها صورت گرفته است، مشخص گردید که راهبرد جذب سرمایه گذاری خصوصی و دولتی از شهرهای بزرگ اطراف به منظور تقویت زیر ساخت های بهداشتی- درمانی و اقامتی- رفاهی با کسب 370 امتیاز بهترین راهبرد توسعه گردشگری دریاچه کافتر محسوب می گردد. در پایان پژوهش به ارائه راهکارهای توسعه گردشگری دریاچه کافتر در چهار فاز زمانی ضربتی، کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری طبیعی، برنامه ریزی گردشگری، تکنیک SWOT، دریاچه کافتر
  • ایرج جباری صفحات 73-93
    علل تغییرات مکانی کیفیت آب رودخانه الوند در غرب کرمانشاه هدف اصلی این مقاله را تشکیل می دهد. برای انجام این تحقیق 9 محل در امتداد رودخانه الوند انتخاب گردید و برای تعیین کیفیت آب، 10 پارامتر فیزیکی و شیمیایی کیفیت آب در 2 یا 3 نوبت در هر فصل در طی یک سال اندازه گیری گردید. این پارامترها عبارت بودند از: درجه حرارت محیط، درجه حرارت رودخانه، PH، DO، OD BOD، E.C.، TDS، کدورت و شوری. علاوه بر اندازه گیری های یادشده در ایستگاه های مزبور، در دو نوبت در اسفند 1385 و مرداد 1386 نمونه گیری آب صورت گرفت تا برای اندازه گیری کلیفرم انگلی و کل کلیفرم ها و همچنین اندازه گیری فلزات سنگین به آزمایشگاه های جداگانه ای منتقل شوند. فلزاتی که در این رابطه اندازه گیری گردید، عبارت بودند از: مس، آلومینیم، کرم، سرب، کادمیوم، نیکل، منگنز و وانادیوم. مقایسه این داده ها و تجزیه و تحلیل خوشه ایآنها نشان داد که اغلب پارامترهای کیفیت آب و کلیفرم های رود با گذر از مراکز جمعیتی از بالادست به سمت پایین دست یک روند افزایش دارند و تنها در میانه رود؛ یعنی، در ایستگاه قبل از قره بلاغ در دو شاخص کدورت آب وCOD افزایش غیرعادی رخ می هد. علی رغم این، مقدار فلزات سنگین در مسیر رود دچار نوسانات خیلی زیادی می گردد. در ریجاب واقع در بالادست رود دو عنصر کروم و نیکل بالاست، درحالی که اغلب فلزات سنگین، بویژه کادمیوم و سرب در مینه رود، در محدوده بین سرپل ذهاب و قره بلاغ و عمدتا در قبل از قره لاغ به اوج خود می سند. بررسی نمونه از شاخه کوچکی از رود که در این بخش از شمال به رود الوند می پیوندد، نشان داد که این شاخه بیشترین مقدار این افزایش ها را توجیه می کند. در این نمونه کدورت آب. T.U. 16، COD آنmg/L 8، و کادمیوم و سرب آن به ترتیب 2/111 و 9/2 پی پی بی بوده است. در حالی که در همین زمان در ریجاب واقع در بالادست رود کدورت آب N.T.U. 8/0 COD آن ناچیز، کادمیوم و سرب آن به ترتیب 068/0 و 199/0 پی پی بی بوده است.
    کلیدواژگان: لودگی، رودخانه الوند، کرمانشاه، محیط زیست، کیفیت آب
  • حسین راحلی، رحیم حیدری چیانه، محمد خداوردیزاده صفحات 95-117
    صنعت گردشگری بعد از صنعت نفت به عنوان دومین اقتصاد جهان، درآمدهای بسیاری را برای کشورهای مختلف در پی دارد و از طرفی چون به گسترده ترین صنعت دنیا نیز تبدیل شده است، لذا به یکی از مولفه های تفکیک ناپذیر زندگی انسان معاصر نیز تبدیل شده است. امروزه منابع طبیعی به عنوان سرمایه های اصلی اکوتوریسم با چالش های متعددی مواجه می باشند، تلقی منابع زیست محیطی و مقاصد اکوتوریستی به مثابه کالاها و خدمات رایگان، یکی از مهم ترین دلایل اصلی این چالش محسوب می شود. بنابراین ارزشگذاری مناطق اکوتوریستی و کارکردهای زیست محیطی در راستای اتخاذ راهبردها و سیاست های اقتصادی از مهم ترین مقولات توسعه و برنامه ریزی صنعت گردشگری به شمار می آید. آبشار آسیاب خرابه از جاذبه های اکوتوریستی شهرستان جلفا در استان آذربایجان شرقی قرار دارد و به عنوان یکی از مقاصد گردشگری در سطح استان و ناحیه محسوب می شود. هدف تحقیق حاضر برآورد ارزش تفریحی آبشار آسیاب خرابه با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط بوده که در این راستا با استفاده از مدل لوجیت به بررسی عوامل موثر در پذیرش تمایل به پرداخت برای بازدید از این آبشار در تابستان سال 1387 با استفاده از 130 نمونه می پردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که 68 درصد بازدیدکنندگان حاضر به پرداخت مبلغی برای بازدید از این جاذبه اکوتوریستی می باشند. متغیرهای مبلغ پیشنهادی، میزان تحصیلات، درآمد، رضایت، بعد خانوار، سن و جنسیت عوامل موثر در احتمال پذیرش تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان می باشند که دو متغیر سن و جنسیت معنادار نمی باشند. میانگین تمایل به پرداخت در بین بازدیدکنندگان 4000 ریال و ارزش تفریحی سالانه این جاذبه 380 میلیون ریال برآورد گردید. لذا با توجه به ارزش و اهمیت بالای آبشار آسیاب خرابه، می طلبد که برنامه ریزان برای توسعه گردشگری و بالا بردن رفاه بازدیدکنندگان به این منطقه توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: آبشار آسیاب خرابه، ارزش تفریحی، اکوتوریسم، تمایل به پرداخت، روش ارزش گذاری مشروط
  • محمدحسین رامشت، رامین حاتمی فرد، سیدحجت موسوی صفحات 119-138
    در دهه های اخیر رشد بی رویه جمعیت و توسعه شهرنشینی موجب بروز انواع ناسازگاری های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی نظیر تولید انواع پسماند جامد شهری شده که دفع غیراصولی آن را به دنبال داشته است، به طوری که امروزه چگونگی دفع، مکانیابی و مدیریت صحیح محل دفن زباله های جامد به عنوان یکی از معضلات زیست محیطی شهری تبدیل شده است. بنابراین یافتن محل مناسب برای این مهم از اهداف اصلی و اولیه طرح های توسعه شهری جهت نیل به توسعه پایدار می باشد. بخش مرکزی شهرستان کوهدشت، با تولید روزانه 110 تن زباله، به دلیل عدم وجود تجهیزات بازیافت و مکانیابی نامناسب دفن آن با معضلات زیست محیطی، اجتماعی و بهداشتی متعددی در این زمینه روبرو است. هدف از این پژوهش مکانیابی محل مناسب دفن زباله در شهرستان کوهدشت با استفاده از تحلیل پارامترهای انسانی، زیست محیطی، هیدرولوژیکی، زمین شناسی و ژئومورفولوژی منطقه از طریق مدل AHP و تکنیک GIS می باشد. فرایند تحلیل سلسله مراتبی یکی از کارآمدترین تکنیک های طراحی شده برای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه است، زیرا امکان فرموله کردن مسائل پیچیده را به صورت سلسله مراتبی فراهم می سازد. نتایج نشان می دهدکه پهنه های دفن زباله در شهرستان کوهدشت را می توان به پنج کلاس طبقه بندی نمود. در این میان پهنه های بسیارمناسب و مناسب به ترتیب با مساحت 18/205 و 319/198 کیلومترمربع بالاترین ارجحیت را جهت دفن پسماند دارا بوده و در مجموع با داشتن 14/10 درصد مساحت کل محدوده شهرستان در اولویت نخست طرح های دفن پسماند قرار می گیرند. نتایج حاصل از این پژوهش در مدیریت سیستمی محیط زیست شهری و همچنین در طرح های دفع بهینه پسماندهای جامد شهری منطقه مطالعاتی مثمر ثمر خواهد بود.
    کلیدواژگان: شهرستان کوهدشت، مدل AHP، تکنیک GIS، پسماند جامد، مکانیابی
  • داریوش رحیمی*، سیدحجت موسوی صفحات 139-159
    روند روبه رشد شهرستان شاهرود در سال های اخیر، راهبرد مدیریت منابع آب در این منطقه را بیش از پیش ایجاب می کند. یکی از راهکارهای مدیریتی منابع آب، شناسایی مناطق آبی با پتانسیل های مختلف و بهره برداری از آنها با توجه با ظرفیت شان می باشد. هدف از این پژوهش پهنه بندی مناطق پتانسیل آبی در حوضه آبخیز شاهرود- بسطام با استفاده از عوامل موثر در تغذیه سفره های آب زیرزمینی، از طریق مدل AHP و تکنیک GIS است. جهت نیل به اهداف از معیارهای زمین شناسی، اقلیمی، ژئومورلوژی و هیدرولوژی بهره گیری شد و در مجموع پنج منطقه پتانسیلی بالا، خوب، متوسط، کم و بدون پتانسیل شناسایی گردید. در پایان برای اطمینان از نتیجه نهایی، لایه پتانسیلی منطقه مطالعاتی به سه روش Raster Calculator Weighed Overlay، و Weighted Sum تهیه شده است. نتایج نشان می دهد که در بین پنج منطقه پتانسیلی معرفی شده حداکثر مساحت پهنه پتانسیل بالا در روش نخست و حداقل مساحت آن در روش دوم مشخص شده است. اما روش سومی حدفاصل بین دو روش قبلی بوده و نتایج آن از اطمینان بالاتری برخوردار است. پهنه پتانسیل بالا بیشتر منطبق بر رسوبات آبرفتی درشت دانه دوران چهارم و مخروطه افکنه های پایکوهی است. پهنه بدون پتانسیل یکی منطبق بر حداکثر ارتفاعات و دیگری منطبق بر مناطق کم ارتفاع رسی و مارنی می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در طرح های مدیریت محیط منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از بهره کشی بیش از توان آنها سازنده باشد.
    کلیدواژگان: شاهرود، بسطام، پتانسیل یابی، منابع آب زیرزمینی، مدلAHP، تکنیک GIS
  • محمدحسین رضایی مقدم، عادل محمدی فر، خلیل ولیزاده کامران صفحات 161-178
    اکثر سازه های آبی و کاربری های که بر روی رودخا نه ها و یا در حاشیه آن ها قراردارند، به نوعی متاثر از تغییرات مورفولوژیکی رودخانه ها می باشند. از این رو بررسی این پدیده از مهم ترین بخش مطالعات طرح ها و کاربری های فوق محسوب می شود. در این پژوهش نیز بخشی از رودخانه آجی چای در شمال شرق تبریز به طول حدودا 22 کیلومتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی این تحقیق بررسی روند تغییرات مورفولوژیکی رودخانه در مقطع زمانی 52 ساله با استفاده از پارامترهای هندسی کانال از قبیل طول قوس، طول دره و شعاع دایره های مماس بر قوس های رودخانه در قالب مدل های ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی می باشد. بدین منظور مسیر رودخانه از روی عکس های هوایی و تصویر ماهواره IRS سنجنده pan در محیط GIS Arc در دو بازه و دو دوره (1335-1374 و 1374-1387) رقومی و محاسبه شد و سپس علل تغییرات با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:50000 و زمین شناسی 1:100000، داده های هیدرولوژیکی و روش میدانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که 1) رودخانه به طور میانگین در هر دو بازه و در هر دو دوره از انحنای قوس های خود کاسته است. به طوری که زاویه مرکزی در بازه اول از 137 به 100 درجه و در بازه دوم از 160 به 148 درجه و ضریب خمیدگی در بازه اول از 33/1 به 15/1 و در بازه دوم از 48/1 به 27/1 رسیده است. همچنین تعداد قوس ها در سال 1387 نسبت به سال 1335 افزایش چشم گیری داشته است به طوری که در سال 1387 در بازه اول تعداد آن ها از 11 به 51 و در بازه دوم از 19 به 86 مورد رسیده است. 2) هیچ الگوی شبه پیچان رودی یا نعل اسبی درآن دیده نمی شود. 3) تغییرات مورفولوژیکی رودخانه آجی چای در بازه زمانی و مکانی مورد مطالعه بیشتر متاثر ازعوامل طبیعی از قبیل کاهش قدرت جریان به علت کاهش میانگین سالانه دبی آب و رسوب، انباشت رسوب و لیتولوژی سست می باشد.
    کلیدواژگان: مورفولوژی رودخانه، پیچان رود، زاویه مرکزی، ضریب خمیدگی، رودخانه آجی چای
  • علی سلطانی، مهسا ضمیری صفحات 179-201
    بررسی زمینه ها و عوامل موثر بر الگوی سفرهای درون شهری یکی از موضوعات مطرح در ادبیات برنامه ریزی شهری است. در این میان، سفرهای تحصیلی در حدود 30 تا 40 درصد سفرهای درون شهری را به خود اختصاص می دهند و بخش عمده ای از آنها مربوط به سفر دانش آموزان ابتدایی است که تا حد زیادی به رفتار و تصمیم والدین وابسته است. در کشورهای توسعه یافته، مطالعات بسیاری به منظور تحلیل نقش عوامل موثر بر تصمیم خانواده ها برای انتخاب گزینه سفر دانش آموزان صورت گرفته است. در این راستا، جایگاه مولفه های جغرافیایی و کالبدی از قبیل تراکم، توزیع کاربری ها و ساختار و کیفیت شبکه معابر مهم ارزیابی می شود. در پژوهش حاضر، اطلاعات مربوط به جابه جایی دانش آموزان در سطح چهار محله از سطح کلانشهر مشهد شامل محله های احمدآباد و ملک آباد از منطقه یک و محله های گاز و فاطمیه از منطقه سه شهرداری بر اساس نمونه گیری تصادفی (با حجم نمونه 238) و با استفاده از پرسشنامه کتبی جمع آوری شده است. دلیل انتخاب این محله ها، تفاوت های بارز آنها از نظر بافت کالبدی و نیز خصوصیات اجتماعی- اقتصادی ساکنان بوده است. اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از روش های تحلیل آماری (آزمون های همبستگی، جداول توافقی و مدل رگرسیون لاجیت) و همچنین تحلیل فضایی (GIS) مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصل، بیانگر معنادار بودن تفاوت میان الگوهای سفر دانش آموزان در سطح محله های مورد مطالعه است. از میان عوامل اجتماعی اقتصادی بررسی شده، درآمد خانوار و جنسیت دانش آموز بیشترین تاثیر در انتخاب روش انجام سفر دارند. برخورداری از پارکینگ واحد مسکونی، یکی از عوامل کالبدی مورد بررسی است که با انتخاب وسیله سفر دارای رابطه معنادار بوده است، هر چند این متغیر، متاثر از وضعیت اقتصادی خانوار و کیفیت واحد مسکونی است. بر این اساس مهم ترین عامل موثر بر انتخاب گزینه سفر کودکان ابتدایی در محدوده مورد مطالعه، درآمد خانوار تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: دانش آموز ابتدایی، محله، وسیله انجام سفر، کلانشهر مشهد، مولفه های جغرافیایی و کالبدی
  • لیلا شریفی، علی اکبر رسولی، میر اسدالله حجازی، هاشم رستم زاده صفحات 203-214
    در طول زمان، الگوهای پوشش زمین و به تبع آن کاربری اراضی دچار تغییر و دگرگونی اساسی می شوند. اصولا برای استفاده بهینه از قابلیت های منابع طبیعی، کسب اطلاعات دقیق از پتانسیل های کاربری اراضی امری ضروری است. امروزه، فن آوری سنجش از راه دور به عنوان یک راهکار ارزشمند در جهت شناسایی منابع طبیعی، به ویژه در روند تهیه نقشه های کاربری اراضی، در مناطق مختلف جهان به صورت علمی مورد استناد قرار می گیرد. بر این اساس، برای بررسی تغییرات کاربری اراضی شهرستان تبریز طی سال های 2010، 2007، 2001، 1989، تصاویر ماهواره ایTM1989، ETM2001+2010، IRS1989 پردازش شد و با تکنیک شئ گرا طبقه بندی گردید. سپس در محیط GIS به روش مقایسه پس از طبقه بندی، تغییرات طی این دوره زمانی نمایش داده شد. نتایج حاصله نشان می دهد که میزان تغییرات طی دوره های زمانی 2010-1989، 2010-2007، 2007-2001، 2001-1989، به ترتیب 80/60، 30/66، 80/56، 40/56 درصد می باشد، به طوری که کاربری پوشش گیاهی و سطوح آبی بیشترین میزان کاهش را داشته است. در این میان بیشترین تبدیل کاربری، در اراضی ساخته شده اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، طبقه بندی شئ گرا، کاربری اراضی، شهرستان تبریز
  • میر ستار صدرموسوی، میر حیدر طالب زاده صفحات 215-235
    شناخت و بررسی امکانات و تنگناهای های موجود اولین گام اساسی در فرایند برنامه ریزی توسعه نواحی روستایی به شمار می رود. در این راستا، تعیین و تحلیل سطوح توسعه یافتگی دهستان ها از اهمیت خاصی برخوردار می باشد که اغلب با استفاده از روش های کمی صورت می گیرد. هدف کلی این مقاله، تعیین و تحلیل سطوح توسعه یافتگی دهستان های شهرستان چالدران واقع در شمال غرب استان آذربایجان غربی می باشد. به این منظور، از 38 متغیر در قالب شاخص های جمعیتی، آموزشی فرهنگی، زیربنایی کالبدی، بهداشتی درمانی، اداری خدماتی و اقتصادی در سطح دهستان های شهرستان بهره گیری شده و با استفاده از مدل موریس و روش ضریب اختلاف به تحلیل و بررسی آنها اقدام شده است. در نهایت نتایج سطح بندی دهستان ها به تفکیک کلیه شاخص ها با استفاده از نرم افزار ArcGis، به صورت نقشه ارائه گردیده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که از مجموع 5 دهستان این شهرستان هیچ دهستانی در سطح توسعه یافته نبوده و 4 دهستان در سطح در حال توسعه و یک دهستان نیز در سطح کمتر توسعه یافته قرار دارند. از نظر نحوه توزیع امکانات و خدمات، شاخص زیربنایی- کالبدی دارای کمترین و شاخص آموزشی- فرهنگی دارای بیشترین میزان تعادل و برابری بوده است.
    کلیدواژگان: سطوح توسعه یافتگی، نواحی روستایی، مدل موریس، ضریب اختلاف، چالدران، آذربایجان
  • محمود لاجوردی، شهریار خالدی، شاپور ستاری صفحات 237-255
    سیل یکی از پدیده های موجود در طبیعت بوده که انسان از دیر باز شاهد وقوع آن می باشد. در ایران به دلیل وسعت زیاد، اقلیم متعدد، تراکم زمانی و مکانی بارش ها در اکثر حوضه های آبریز، همه ساله شاهد سیلاب های عظیمی در بیشتر مناطق کشور می باشیم. در این پژوهش به برآورد ضریب رواناب و حداکثر دبی سیل، شناخت عوامل و عناصر موثر در سیل خیزی، پهنه بندی مناطق براساس شدت پتانسیل سیل خیزی حوضه آبریز پرداخته شده است. در حوضه آبریز مردق چای برای برآورد مقدار رواناب از روش شماره منحنی (CN)، سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS) که در سال 1954، روشی را برای محاسبه بارش مازاد ارائه نمود استفاده گردید. این روش معمول ترین روش پیش بینی حجم رواناب است. برای این منظور ابتدا داده ها و اطلاعات مورد نیاز شامل آمار وضعیت اقلیم منطقه، تصاویر ماهواره ای جمع آوری و وارد سیستم اطلاعاتی (GIS) گردید. با تلفیق این داده ها و اطلاعات، براساس روش (SCS) نقشه (CN) حوضه، میزان نفوذ (S)، مقدار رواناب (Q) تهیه شد. در نهایت با استفاده از مدل وزنی و با تلفیق نقشه های میزان بارندگی منطقه، گروه های هیدرولوژیک خاک، شیب، کاربری زمین و... نقشه پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی سالانه حوضه با دوره بازگشت های مختلف تهیه گردید. بنابراین با استفاده از این نقشه ها می توان راهکارهایی جهت مقابله با بحران های آبی و همچنین کنترل سیلاب ها در حوضه آبربز ارائه نمود.
    کلیدواژگان: پهنه بندی سیل خیزی، حوضه آبریز مردق چای، رواناب، SCS
|
  • R. Bardi Annamoradnejad, E. Jokar Sarhangi Pages 1-26
    his research tries to typify the urban centers which experienced a ore unbalanced growth in the recent 40 years. The main approach of he present paper is analytical-genetic and is based on the data which ave been collected from the statistical center of Iran. The cities have een classified in four groups between 1966 to 2006. The results evealed that these cities comprise about 70% of the urban population and had grown by number and share of population. There is a steady rowth from 1966 to 1986 and it gradually decreases to the recent ears. The main factors of urban population growth for the early enturies have been physical as it had a crucial role to the Iranian rban population distribution in the country, but in the recent decades he human factors such as economic and demographic policies mpacted the growth and distribution of the urban population. slamshahr with 12.91 % average growth had the highest level and the atellite cities of Tehran such as ods, Melard, Qarchak and Pakdasht n the outskirt of Tehran place in other levels due to absorption of he verspill population of the capital. Some cities like Masjedsolaiman and Abadan experienced very low nd negative growth.
    Keywords: Urban typology, Demographic transition, Llarge cities, Negative growth rate
  • F. Pourasghar, S. Jahanbakhsh, B. Sari Sarraf, H. Ghaemi, M. Tadayyoni Pages 27-46
    his is a study of change in annual precipitation amounts and ariability in southern part of Iran during 974-2005. Southern part of Iran has been regionalized based on six factors in 183 stations using rincipal Component Analysis (PCA) and Cluster Analysis (CA). The stations were grouped into four ndividual clusters. Topography and latitude play an important role in determining boundaries between dentified subdivisions and existence of spatial differences between them as well. Spatial variability and elationship between the precipitation series at 183 of stations were investigated by principal omponent analysis. A PCA of annual precipitation reveals five components that account for 68% of he total variance. The annual precipitation PCs are controlled by atmospheric circulation. Analysis of he results revealed that annual precipitation in south part of Iran is mainly related to Sudan and editerranean wave.
    Keywords: Precipitation regime, Principal component analysis, Cluster analysis, Southern part of Iran
  • M. Taghvaee, H. Kiumarsi Pages 47-71
    In today's modern and industrial world, tourism and taking advantage of natural attractions in original natural regions is more sensible. One of these natural attractions is beach and lake regions that attract many tourists all over the world. The Kaftar lake which has located in north of Fars province south of Eghlid has county is also one of these natural attractions, although many potentials regarding tourism industry, there has been no study to identify its potentials. The dominant approach in this research is developmental-applicable and research method is a combination of analytic, survey and causal method through using SWOT technique. We identify weaknesses, potentials, and the threats of tourism industry. The results from research show that the development of tourism in Kaftar lake has many setbacks that requires more attention of responsible and local people that is regarded as the approach to attract private and governmental investment from big cities around in order to foster hygiene-medical and accommodation infrastructures. Gaining a rate of 370 is regarded as the best approach of tourism development in Kaftar lake. At the end we provide the developmental approaches of Kaftar Lake in four immediate, short-term, middle-term, and long term phases.
    Keywords: Ecotourism, Tourism planning, SWOT technique, Kaftar Lake
  • I. Jabbari Pages 73-93
    This study examines the spatial variations of water quality of the Alvand River in the west of Kermanshah Province. Nine sites were selected for sampling from the Alvand corridorM and ten parameters of water quality-temperature of environment (ET), temperature of river (ER), pH, dissolved oxygen (DO), biochemical oxygen demand (BOD), chemical oxygen demand (COD), electric conductivity, turbidity, TDS and salinity were measured twice in each season. In order to measure heavy metals (Cu, Al, Cr, Pb, Cd, Ni, Mn, V) and also for measuring the total coli form and the faucal coliform, two samples were taken on March and August 2006. The comparative and cluster analysis of the data show that increase in most parameters of water quality and coli forms gradually increased in a downstream direction through crossing populated sites. However, irregular flucatuations of turbidity and COD were observed at the entrance of Ghare-Boolagh. The fluctuation of river heavy metals was found to be considerable. The amount of Cr and Ni were especially high in the Rijab (first station); nevertheless, most other heavy metals were reached their peak in the middle of the river, between Sar-pol-e-Zahab and Ghare-Boolagh, especially before Ghare-Boolagh. A small branch of the river joining from the north of the region seems to be responsible for most of the increases observed in the heavy metals. Turbidity, Cod, Cd and Pb were respectively 16 N.T.U., 8 mg/L, 111.2 and 2.9 pbb at this branch of Alvand river. Whereas, these parameters were respectively 0.068 N.T.U., 0.199 mg/L, 0.068 and, 199 pbb at Rijab in the upstream.
    Keywords: Spacial variation, Water quality of river, Alvand river
  • H. Raheli, R. Heydari, M. Khodaverdizadeh Pages 95-117
    After oil industry, tourism makes revenues as the second world’s economy for many countries. Tourism today not only has become the world's largest and most widespread industry, but one inseparable from the needs of mankind contemporary life. Protection of natural resources as a major ecotourism capital faced challenges because most people think of the natural resources has free. Therefore, assessment of environmental resources and ecotourism areas for economic policy and strategic decisions should be considered important as the principles of tourism development. Asiabkharbe waterfall in Jolfa city being located in East Azerbaijan province is considered as one of the most attractive tourism destinations in regional level. Present paper attempts to determine and estimate the recreational value of this ecotourism attraction by using contingent valuation method (CVM) and reviews the factors affecting willingness to pay (WTP) by logit model. The results show that 68 percent of visitors are willing to paying for visiting this ecotourism destination and the amount proposed, education, income, satisfaction, family size, age and gender are the most important factors in WTP, and on the other hand, average willingness to pay per visitor is 4000 Rials and annual recreational value of this ecotourism attraction is 380,000,000 Rials. Planners should give more attention to develop tourism and enhance the welfare of visitors to the Asiyabkharabe waterfall, according to high value and importance of this waterfall.
    Keywords: Asiabkharbe Waterfall, Contingent Valuation Method (CVM), Ecotourism, Outdoor recreational value, Willingness to pay (WTP)
  • M.H. Ramesht, R. Hatamifard, S.H. Mousavi Pages 119-138
    In recent decades, uncontrolled growth of population and urban development have caused various social, economic and environmental conflicts, such as production of municipal solid waste that has followed its inappropriate disposal. So that, how disposal, site selection and correct management of landfill solid waste is one of the urban environmental problems, nowadays. Therefore, finding the appropriate place for this process is one of the first and main objectives of urban development plans to achieve sustainable development. Central part of Kouhdasht city, with production of 110 tons of waste daily, is facing with environmental, social and health problems in this field, due to lack of recycling equipments and its improper disposal place. The aim of this study is appropriate site selection of municipal solid waste disposal in the Kouhdasht city using analysis of human, environmental, hydrological, geological and geomorphologic parameters through AHP model and GIS technique. AHP model is one of the most efficient techniques that designed for multiple criteria decision making. This technique is provides the possibility of formulating complex problems as hierarchy. The results show that we can classify zones of the waste disposal of the Kouhdasht city into five classes. In the meantime, zones and most suitable and suitable, with area of 316.193 and 673.219 Km2 respectively, have highest priority for solid waste disposal and with 24.9 percent of total area in the Kouhdasht city are in the first priority of waste disposal projects. The results of this research would be beneficial in systemic management of urban environment and also in plans of municipal solid waste optimum disposal in study area.
    Keywords: Kouhdasht city, AHP model, GIS technique, Solid waste, Site selection
  • D. Rahimi, S.H. Mousavi Pages 139-159
    In recent decades, growing trend of Shahroud city has implied the strategy of groundwater resources management in the region more than before. One of the strategies of water resources management is the identification of zones with various potential and utilization from them with attention to their capacity. The aim of this study is the zoning of Shahroud-Bastam basin using effective factors in nutrition of groundwater through AHP model and GIS technique. To achieve the goals, we used geology, climatology, geomorphology and hydrology criteria. We recognized five potential areas such as high, good, moderate, low and no potential regions. Finally, to ensure final results, potential layer of study area was prepared by three ways of raster calculator, weighed overlay and weighted sum. The results show that among five defined zones, area maximum and minimum of high potential zones have been given in the first and second methods, respectively. But the third method is between previous methods, and its results have the higher reliability. The zones with high potential are coincident on coarse alluvial deposits of Quaternary era and alluvial fans. The zones with no potential are coincident with the maximum elevation areas having clay and marl depositions. The results of this research can be fruitful in plans of environment management of groundwater resources and preventing from -overexploitation of their power.
    Keywords: Shahroud, Bastam, Potential detection, Groundwater resources, AHP method, GIS technique
  • M.H. Rezaei Moghaddam, A. Mohammadi Far, Kh. Valizade Kamran Pages 161-178
    Most of water structures and land uses being rivers or in rivers banks are somehow influencing morphological changes in rivers. Therefore survey of this phenomenon is considered as the most important part of studies projects and land uses. In this study part of the Aji Chay River has been studied between Khaje and Vanier with about 22 km length. The main aim of this study is indicating trend of morphological changes in the river, in 52-years period using the geometric parameters of the channel such as arc length, along the river valley and radius of the river circle tangent arc in the form of models the curvature coefficient and the central angle. For this purpose river path from satellite image IRS sensor Pan and aerial photos for years 1956-1995 and 1995-2008 in the ArcGIS environment in two intervals and two periods were digitized and calculated. Causes of changes using the topographic maps 1:50000 and geological 1:100000, hydrological data and field methods were investigated. Results show that 1) river on average in both periods and in both interval of their arch curvature is reduced. So that the central angle in the first interval of 137 to 100 degrees and the second interval of 160 to 148 degrees and curvature coefficient in the first range of 1/133 to 1/15 and the second period from 1/48 to 1/27 is reached. Also numbers of arcs in the years 2008 to year 1956 have increased making the year 2008 the first range number of arcs of 11 to 51 and the second interval of 19 to 86. No observed meander-like and horseshoe (oxbow) pattern on the river exists. Morphological changes of AjiChay River in the timeframe and location studied have been affected by natural factors such as loss of power of flow due to reduction of annual average water discharge and sediment, accumulation of sediment and erosion.
    Keywords: River morphology, Meander, Curvature coefficient, Central angel, AjiChay
  • A. Soltani, M. Zamiri Pages 179-201
    Investigation of factors affecting urban traveling is one of interested topics in urban transport research field. It is estimated that educational trips are around 30-40 percent of urban trips which are mostly dependent on parent's decision and behavior. A large body of research can be found exploring the impacts of urban form features such as density, land use and street network on student's travel. In this research, data on student's travel were collected throughout four residential neighbourhoods of Mashhad metropolitan area using a household questionnaire distributed randomly (n=328). These neighbourhoods were selected based on their physical and socioeconomical characteristics. The data then were analyzed using statistical tests such as bi-variate correlation test, cross-tabulation and logit regression model as well as GIS. The results confirm that the significancy of differences exist among students living in different neighbourhoods. Household income and student's age were showed to be the most influential factors in choosing the mode of travel. Having a parking space available at home place was also an important factor for modal split, while it was mainly dependent on household economic status and the quality of residence. Therefore, it can be claimed that household income is the most important factor to choose a mode for educational trips regardless of residence location.
    Keywords: Primary school student, Modal split, Phydical atrributes, Mashhad metropolitan area
  • L. Sharifi, A.A. Rasuli, M.A. Hejazi, H. Rostamzade Pages 203-214
    Over time, patterns of land Use changes and consequently the land use are essentially altered. Thus for efficient using of capabilities of natural resources, finding detailed information about potential of land uses is necessary. Nowadays, remote sensing technology as a valuable approach to identify natural resources, particularly in the process of preparing land use plans in different regions of the world are documented scientifically. On this basis, for studying the land use changes of Tabriz county during 2010, 2007, 2001, 1989; TM 1989, ETM 2001&+2010, IRS 2007 images were processed and classified by an object-oriented technique. Then, bypre-classification comparing method, all changes were displayed during time period. The results show that the rate of changes over periods of 1989-2001, 2001-2007, 2007-2010, 1989-2010 are about 60.80, 66.30, 56.80, 56.40 percent respectively, so that vegetation cover and the water surfaces had the maximum changes. Meanwhile the most using conversion had happened on built-up lands
    Keywords: Satellite Image, Object, Oriented Classification, Land Use, Tabriz County
  • M.S. Sadrmousavi, M.H. Talebzadeh Pages 215-235
    Diagnosis and study of possibilities and limitations is the first step of the process of planning for development of rural areas. For so doing, determining and analyzing levels of development of villages is crucially important. This is usually done by using quantitative methods. The main purpose of this paper is to determine and to analyze of development level of rural areas of county of Chaldran in northwest of West Azerbaijan Province. For this purpose, 38 variables of population, education, infrastructure, framework, health, administrative, services and economic indexes at township level have been employed. Moriss Model and coefficient of variation method have been used for analysis. Finally, using ArcGIS software, the results of classification of townships by all indexes have been provided as maps. According to findings of the research, none of the townships of the county can be considered as developed, four townships can be classified as developing and one is less developed. Regarding the distribution of facilities and services, the index of infrastructure–framework holds the least and the index of educational– cultural holds the most level of equilibrium.
    Keywords: Levels of development, Rural areas, Coefficient of variation, Chaldran, West
  • M. Lajavardi, M. Khaledi, Sh. Sattari Pages 237-255
    Flood is a natural phenomenon, which has been experienced by human being from very old times. In Iran, due to its very large area, several climates, time and local density of precipitation in most watersheds, there are many great floods in most areas of the country. In this study, run-off coefficient, maximum debit of flood, identifying the factors and elements that are effective on floodiness, and zoning of the area of Mardaq Chai watershed based on its flood bearing are analyzed. The curve number method of the Soil Conservation Service of America, which proposed a method to determine surplus precipitation in 1954, was used for this watershed. This is the most usual method for prediction of run-off volume. To do this, firstly, the needed data and information including the statistical situation of the area climates and satellite images were gathered and entered to the GIS data system. Compiling these data and information by the SCS method and the CN of the watershed, the infiltration level and run-off volume were prepared. Finally, the zoning map of the annual flooding potential of the area with different reoccurring periods were produced using weighting model and compiling the area precipitation, hydrological groups of soil, slope level, land use, etc. Iran, due to its very large area, several climates, and time and local density of precipitation in most watersheds, faces with many great floods in most areas.
    Keywords: Mardaq Chai Watershed, Zoning the flood bearing, GIS, Run, off, SCS