فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 45 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رویا آل عمران، حسین پناهی، زهرا کبیری صفحات 1-26
    هدف اصلی این تحقیق بررسی روابط بلند مدت و علی بین رشد اقتصادی، انتشارات CO2، مصرف انرژی و نسبت اشتغال در ایران با استفاده از الگوی خود توضیحی با وقفه های گسترده است. یافته های تجربی برای ایران در طول دوره 1387-1351 نشان می دهد که یک رابطه بلندمدت بین متغیرها در سطح معنی داری 5 درصد در ایران وجود دارد. کشش درآمدی تخمین زده شده از انتشارات CO2 سرانه 0.40 و کشش درآمدی از مصرف انرژی سرانه 71/0 می باشد. نتایج علیت گرنجر هم نشان می دهد که هیچ یک از انتشارات CO2 سرانه و مصرف انرژی سرانه باعث تغییر GDP واقعی سرانه نمی شود. اما نسبت اشتغال باعث تغییر GDP واقعی سرانه در کوتاه مدت می شود و همچنین فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس در چهارچوب علیت با استفاده از مدل لگاریتمی در مورد ایران اعتبار ندارد. نتایج نهایی نیز نشان می دهد که سیاست های حفاظت انرژی مانند جیره بندی مصرف انرژی و کنترل انتشارات CO2 می تواند موجب رشد بازده واقعی در یران گردد.
    کلیدواژگان: انتشارات دی اکسید کربن، مصرف انرژی، رشد اقتصادی، علیت گرنجر
  • مجید حسینی، محمد غفوری، محمود رضا طباطبایی، مسعود گودرزی، سیداسدالله حجازی صفحات 27-41
    در چند دهه اخیر برآورد درست و به موقع از وضعیت کمی و کیفی رواناب یکی از دغدغه های مدیریت های کلان کشور به حساب می آید. عدم وجود اطلاعات هیدروکلیماتولوژی در برخی از حوضه ها و نبود اطلاعات به موقع بر این دغدغه می افزاید. یکی از راه های پیش بینی رواناب بهره گیری از مدل های هیدرولوژیکی و هیدرولیکی موجود است. در تحقیق حاضر با هدف پیش بینی رواناب و بررسی روند تغییرات جریان سطحی، زیرسطحی و زیرزمینی در حوضه آبخیز طالقان از مدل ارزیابی آب و خاک (SWAT) استفاده می گردد. بهره گیری از نقشه های خاک، پوشش گیاهی و DEM و تلفیق آنها با اطلاعات هیدروکلیماتولوژی در محیط سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) به عنوان یکی از شاخصه های مدل در برآورد رواناب نسبت به سایر مدل ها محسوب می گردد. به منظور ارزیابی مدل با استفاده از روش های آماری، پارامترهای حاصل از واسنجی مدل با بکارگیری در دوره صحت سنجی مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج حاصل از واسنجی و صحت سنجی سالانه و ماهانه نشان می دهد که مقادیر مشاهداتی و محاسباتی در دوره های واسنجی و صحت سنجی با احتمال 95 درصد اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد. بنابراین می توان گفت که مدل مذکور در دوره های زمانی سالانه و ماهانه نتایج مطلوبی در برآورد مولفه های جریان در حوضه طالقان از خود نشان می دهد. نتایج سالانه رواناب طی سال های 1987 الی 2007 حاکی از افزایش تصاعدی جریان سطحی به میزان 3/7 درصد و کاهش جریانات زیر قشری به میزان 3/11 درصد و زیرزمینی به میزان 11 در صد نسبت به سال پایه می باشد.
    کلیدواژگان: SWAT مولفه های جریان، مدل، طالقان
  • میرکامل حسینی، مجید زاهدی، محمدحسین فتحی، خلیل ولیزاده کامران صفحات 43-67
    این تحقیق به منظور مطالعه و شناخت قابلیت های طبیعی استان آذربایجان غربی برای کشت آفتابگردان به عمل آمد. برای انجام آن از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شد. داده های عناصر اقلیمی از قبیل حداقل دمای طول دوره رشد (می تا سپتامبر)، بارندگی طول دوره رشد، رطوبت نسبی طول دوره رشد آفتابگردان، 9 ایستگاه موجود در منطقه بین سال های(1387-1373) به مدت 15 سال تهیه گردید و همچنین شیب، خاک و ارتفاع از جمله داده هایی بودند که برای تعیین و شناسایی منطقه مساعد کشت آفتابگردان در محدوده مورد مطالعه از آنها استفاده شد. با بهره گیری از نیاز رویشی (شرایط اقلیمی مطلوب) گیاه زراعی مورد مطالعه، لایه اطلاعاتی تولید و هر سری از داده ها ارزش گذاری و طبقه بندی شدند. به منظور بررسی نقش تاثیر گذاری هر یک از عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین در پهنه بندی آگروکلیماتیک کاشت آفتابگردان، داده های مربوط به مقادیر دما، بارش و رطوبت نسبی با هم ترکیب شدند و سپس با تلفیق تمام داده های عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین به صورت یکجا، نقشه نهایی که قابلیت اراضی را برای کاشت گیاه زراعی آفتابگردان را نشان می دهد تهیه شد. نهایتا این که در هر دو مدل AHP و همپوشانی وزن دار بیشترین مساحت به منطقه 2، یعنی منطقه مناسب برای کاشت آفتابگردان که قسمت های شمال شرق و شرق محدوده مورد مطالعه (شهرستان های خوی، قره ضیاالدین، پلدشت و شوط) را شامل می شود اختصاص یافته است و مناطق بسیار مناسب برای کشت در هر دو مدل، شهرستان های قره ضیاالدین و پلدشت تشخیص داده شده اند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، آگروکلیماتیک، آفتابگردان، شمال دریاچه ارومیه
  • محمدحسین رامشت، علیرضا عرب عامری صفحات 69-96
    ایران سرزمینی است خشک با نزولات جوی بسیار کم به طوری که میانگین بارش آن کمتر از یک سوم متوسط بارندگی در سطح دنیاست. امروزه با افزایش جمعیت کشور و به تبع آن افزایش تقاضا برای مواد غذایی بهره برداری از منابع آب، بویژه مابع آب زیرزمینی بسیار بیشتر از گذشته شده است بطوری که این میزان مصرف بیشتر از میزان تغذیه منابع آب زیر زمینی می باشد، به سخن دیگر ورودی منبع از خروجی آن کمتر شده است لذا می بایست این کمبود منابع آب زیر زمینی جبران گردد. هدف از این پژوهش پهنه بندی حوضه آبخیز بیاضیه می باشد. فرایند تحلیل سلسله مراتبی یکی از کارآمدترین تکنیک ها و جامع ترین سیستم های طراحی شده برای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه است. این تکنیک امکان فرموله کردن مسائل پیچیده را به صورت سلسله مراتب فراهم می سازد و همچنین امکان در نظر گرفتن معیارهای مختلف کمی و کیفی را در مساله فراهم می آورد. برای اطمینان حصول نتیجه نهایی، لایه پتانسیل منطقه مطالعاتی به سه روشRaster Calculator، Weighed Overlay و Weighted Sum تهیه شده است. نتایج نشان می دهد که در بین سه روش فوق الذکر روش Raster Calculator حداکثر پهنه را به طبقه پتانسیل بالا و در مقابل روش Weighed Overlay حداقل پهنه را به طبقه پتانسیل بالا اختصاص داده است. اما روش Weighted Sum حدفاصل بین دو روش قبلی است و نتایج حاصل از آن از اطمینان بالاتری برخوردار است. در این میان پهنه پتانسیل بالا بیشتر منطبق بر رسوبات آبرفتی درشت دانه و منطبق بر مناطقی می باشدکه دارای بیشترین میزان تراکم آبراهه می باشد و پهنه بدون پتانسیل یکی منطبق بر حداکثر ارتفاعات که دارای کمترین میزان نفوذ و شیب زیاد می باشد و دیگری منطبق بر مناطق کم ارتفاع می باشد که این مناطق دارای رسوبات تبخیری و گچی بوده و میزان درجه حرارت در آن زیاد می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در مدیریت محیط منابع آب زیرزمینی مثمر ثمر بوده و همچنین در طرح های بهره برداری بهینه از منابع آب منطقه و جلوگیری از بهره کشی بیش از توان آنها سازنده باشد.
    کلیدواژگان: بیاضه، حوضه، AHP، تکنیک GIS، پهنه بندی، تغذیه مصنوعی
  • معصومه رجبی، ابوالفضل سلیمانی* صفحات 97-120
    کوهستان سبلان یکی از واحدهای مورفوتکتونیک شمال غرب کشور است که به دلیل وسعت قابل ملاحظه آن در پژوهش حاضر تنها به بررسی ویژگی های مورفوتکتونیک و نئوتکتونیک دامنه جنوبی آن پرداخته شده است. منطقه انتخابی دارای مختصات جغرافیایی ¢36 °47 تا ¢00 °48 طول شرقی و 56¢ °37 تا ¢14 °38 عرض شمالی است. این منطقه از نظر هیدروگرافی متشکل از حوضه های پیسلرچای، آغمیون چای، بیوک چای (از زیرحوضه های رودخانه آجی چای) و آغلاغان چای (از زیرحوضه های بالخلوچای اردبیل) است. گسل های اصلی و فرعی متعددی دردامنه جنوبی سبلان وجود دارد که آثار ژئومورفولوژی قابل توجهی به جا گذاشته اند. از پدیده های مورفوتکتونیک عمده شناسایی شده می توان به دره های خطی، انحراف آبراهه ها، پشته های مسدودکننده، جابجایی مخروط افکنه ها و چشمه های معدنی اشاره کرد.
    اگرچه کوهستان سبلان از دوره میوسن فعال بوده اما مخروط اصلی آن در طی کواترنر تشکیل شده است (زمردیان 1381)، لذا این منطقه می تواند جزو مناطق فعال تکتونیکی باشد. جهت بررسی ویژگی های تکتونیک جوان و ارزیابی میزان فعالیت آن در منطقه، سعی شده است از شاخص های متعدد ژئومورفیک استفاده شود تا نتایج صحیحی در این مورد گرفته شود. شاخص های استفاده شده شامل تضاریس جبهه کوهستان (Smf)، نسبت بین پهنای کف دره به ارتفاع آن (Vf) نسبت شکل حوضه زهکشی (Bs)، شاخص عدم تقارن توپوگرافی (Af)، عامل تقارن توپوگرافی (T) و شاخص ارزیابی نسبی فعالیت های تکتونیکی (IAT) می باشد. این شاخص ها به تفکیک در 4 حوضه زهکشی منطقه مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج شاخص های (Smf) و (Vf) برای دو حوضه حالت فعال و برای دو حوضه دیگر شرایط نیمه فعال نشان می دهد. شاخص نسبت شکل برای تمامی حوضه ها شرایط فعال تکتونیکی را مشخص می سازد. نتایج شاخص های تقارن و عدم تقارن توپوگرافی هم تاییدکننده نتایج شاخص های فوق است. در نهایت سعی شده است از شاخص IAT نیز استفاده شود. گفتنی است شاخص IAT از متوسط کلاس های مختلف شاخص های ژئومورفیک به دست می آید و وضعیت کلی فعالیت های نئوتکتونیکی مناطق را مشخص می سازد. مطابق نتایج این شاخص، سه حوضه از چهار حوضه منطقه دارای نوع فعالیت زیاد و حوضه چهارم (بیوک چای) دارای فعالیت متوسط است. بنابراین دامنه جنوبی کوهستان سبلان به عنوان بخشی از کل واحد مورفولوژی و کوهستان، از نظر تکتونیکی هنوز هم فعال است.
    کلیدواژگان: مورفوتکتونیک، آثار ژئومورفیک گسل ها، نئوتکتونیک، شاخص های ژئومورفیک، دامنه جنوبی سبلان
  • حسین عساکره، علی بیات صفحات 121-142
    تحلیل مولفه های اصلی یک روش بهینه ریاضی برای کاهش حجم داده ها و تبدیل متغیرهای اولیه به چند مولفه محدود است به طوری که این چند مولفه بیشترین پراش متغیرهای اولیه را توجیه نماید. در این مطالعه برخی مشخصات آماری بارش سالانه شهر زنجان شامل مجموع بارش سالانه، تعداد روزهای بارانی، بزرگ ترین بارش روزانه در سال، نسبت بارش بیشینه به مجموع بارش سالانه و مشخصاتی از قبیل انحراف معیار، چولگی، کشیدگی، میانگین قدر مطلق انحراف از میانگین و میانگین قدر مطلق تغییرپذیری سالانه که از بارش ماهانه برای هر سال محاسبه گردید در معرض تحلیل مولفه های اصلی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با چهار مولفه می توان بیش از 95 درصد از تغییرات بارش سالانه را توضیح داد. مولفه اول که بالاترین پراش داده ها (6/42 درصد) را تبیین می کند، نماینده بارش سالانه و شاخص های مطلق تغییرپذیری آن یعنی انحراف معیار، میانگین قدر مطلق انحراف از میانگین و میانگین قدر مطلق تغییرپذیری سالانه می باشد. مولفه دوم نماینده شاخص های شکل توزیع فراوانی (چولگی و کشیدگی)، مولفه سوم نماینده بارش های بیشینه و در نهایت مولفه چهارم نماینده تعداد روزهای بارانی می باشد. تحلیل روند نمرات مولفه ها نشان داد که نمرات مولفه های اول و چهارم به ترتیب دارای روند معنی دار کاهشی و افزایشی حول یک خط را دارند که نشان از کاهش بارش در طول دوره آماری مورد مطالعه از یک طرف و یکنواخت شدن توزیع زمانی آن دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، روند، بارش، شهر زنجان
  • منوچهر فرج زاده، سعید رجایی نجف آبادی صفحات 143-162
    بدون شک سیلاب یک بلای طبیعی شناخته شده است. تحلیل جامع از شرایط سینوپتیکی که موجب جریان روان آب با حجم بالا می گردد شرایط را برای شناسایی مناطق با ریسک سیل بالا مناسب تر می سازد. هدف از این تحقیق مطالعه و بررسی بارش سنگین و در پی آن احتمال رویداد سیل در منطقه چهارمحال بختیاری و به صورت موردی کوهرنگ می باشد. بارش 20 بهمن سال 1384 با 157.4 میلی متر به عنوان نمونه ایی از بارش های سنگین منطقه انتخاب و نقشه های سینوپتیک از تراز سطح زمین تا تراز 500 هکتوپاسکال و نقشه های روان آب سطحی برای نمایش حداکثر دبی، ترسیم و تفسیر گردید. در این روز مرکز کم فشاری بر روی کشور یونان شکل گرفته و با عمیق شدن تا عرض های 25 درجه کم فشار حرارتی واقع بر روی سودان و عربستان را تبدیل به کم فشار دینامیکی کرده و تا غرب کشور گسترش یافته است. براساس نقشه های فشار سطح زمین، ارتفاعی تا تراز 500 هکتوپاسکال و وزش رطوبت چنین برمی آید که، ناپایداری شدید از سطح زمین تا تراز 500 هکتوپاسکال باعث صعود شدید و بارش سنگین شده است. رطوبت مورد نیاز برای این بارش از آب های دریای مدیترانه، سرخ و خلیج فارس تامین گردید. با توجه به موقعیت کوهستانی منطقه مورد مطالعه، این بارش سبب جریان روان آب با شدت فراوان و شکل گیری دبی 5.7 متر مکعب در ثانیه در زمانی کمتر از 6 ساعت گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل سینوپتیک، پیش بینی سیل، بارش سنگین، پربند، کم ارتفاع، کوهرنگ
  • رسول قربانی، نادر پروین، جمال قیصریان* صفحات 163-181
    امروزه مکانیابی کاربری های شهری با استفاده از GIS در برنامه ریزی شهری از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. کاربری تجاری یکی از این کاربری های مهم شهری است که سایر فعالیت های شهری را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. مراکز تجاری نوین یکی از زیرمجموعه های کاربری تجاری است که به صورت مجتمع هایی متشکل از صدها مغازه و واحدهای تجاری- خدماتی در سطح نواحی شهر مکانیابی و طراحی می شوند. شهر سقز در استان کردستان، با بیش از 130 هزار نفر جمعیت در سال 1385 دارای 3 ناحیه شهرداری می باشد که فقدان مراکز تجاری مناسب در آن موجب افزایش هزینه های دسترسی به خدمات شهری و رکود نسبی در نواحی مختلف شهر شده است. بدین منظور، تحقیق حاضر سعی دارد با تبیین شاخص های مناسب و با بهره گیری از سیستم های اطلاعات جغرافیایی به مکانیابی مراکز تجاری نوین در نواحی سقز بپردازد. در این راستا، معیارهای مناسب با مطالعات اسنادی تدوین و با استفاده از مدل AHP مکان های مناسب در هر یک از نواحی شهرداری برای استقرار کاربری مذکور انتخاب شده اند. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آنست که الگوی توزیع مراکز تجاری موجود در شهر سقز متناسب با اصول و معیارهای شهرسازی نبوده و ایجاد مراکز تجاری نوین شهری با بهره گیری از قابلیت های GIS در نواحی 3گانه شهر سقز می تواند به توزیع بهینه مراکز تجاری در شهر و خدمات رسانی مناسب به شهروندان کمک کند.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مراکز تجاری نوین شهری، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، شهر سقز
  • مصطفی گلچین، مسعود جلالی صفحات 183-202
    نظر به این که تولید مواد غذایی بهتر و بیشتر از مسایل مهم دنیای کنونی به شمار می رود و ازآن جا که تولید محصول و قابلیت های کشاورزی هر منطقه به هوا و مشخصات اقلیمی آن بستگی دارد، لذا زنبورداری هم که یکی از رشته های تولیدی مهم کشاورزی است، از شرایط آب و هوایی منطقه تاثیرپذیر بوده و مطالعه سازه های جوی موثر بر آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در تحقیق حاضر ارتباط بین عناصر آب و هوایی و تولید عسل کندوهای بومی در شهرستان اهر با استفاده از روش های همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جهت آزمون همگنی و نرمال بودن داده ها از آزمون های ران تست و کولموگروف اسمیرنف استفاده شد. برای این منظور آمار و داده های هواشناسی منطقه مورد مطالعه در بازه (1387-1377) از سازمان هواشناسی و داده های مربوط به تولید عسل کندو های بومی همان دوره آماری از سازمان جهاد کشاورزی تهیه گردید. در این مطالعه پس از تعیین میزان همبستگی بین هریک از عناصر اقلیمی با مقدار تولید عسل کندوهای بومی، عناصر اقلیمی با همبستگی خوب و معنی دار مشخص شدند. سپس از طریق تحلیل رگرسیون چندمتغیره و با استفاده از روش گام به گام اقدام به استخراج عناصر اقلیمی مهم و با تاثیرگذاری بیشتر گردید و در نهایت مدل نهایی انتخاب و معرفی شد. بررسی مدل ها نشان داد که ازمیان 21 عنصر اقلیمی معنی دار و تاثیرگذار، 4 معیار اقلیمی میانگین سرعت باد اسفند ماه، تعداد روز با بارش یک میلی متر و بیشتر در دوره پرورش زنبور عسل، دمای میانگین حداقل بهار و تعداد روز با دمای 15 درجه سانتی گراد و بیشتر، به عنوان عناصر با سطح اهمیت زیاد نسبت به سایر عناصر شناسایی شدند. همچنین ضریب تعیین مدل چندمتغیره تولید عسل بومی و عناصر اقلیمی (99/0) مشخص کرد که کندوهای بومی در مقایسه با کندوهای مدرن با تعداد بیشتری از عناصر اقلیمی در ارتباط بوده و کاملا تحت تاثیر شرایط آب و هوایی منطقه هستند.
    کلیدواژگان: آب و هوا، زنبورعسل، تولید عسل کندوی بومی، رگرسیون چندمتغیره، شهرستان اهر
  • حسن لشکری، نوشین آقاسی* صفحات 203-234
    توفان های تندری جزو پدیده های مخرب اقلیمی محسوب می شوند که همه ساله خسارات جبران ناپذیری را به صورت، تگرگ، بارش های سیل آسا و رعدوبرق به تاسیسات، مزارع و منازل وارد می کنند. شناخت سازوکار این توفان ها ضمن برخورداری از اهمیت بالا می تواند از خسارات احتمالی آن بکاهد. در پژوهش حاضر پس از تحلیل ویژگی های ترمودینامیکی و همدیدی به عمل آمده بر روی توفان های تندری تبریز در یک دوره آماری 10 ساله (2005-1996) و اطمینان حاصل شدن از نتایج شاخص های ناپایداری، بررسی ها حاکی از آن است که زبانه واچرخندی قوی بر روی روسیه که تا شمال غرب ایران امتداد یافته، باعث افزایش شیو حرارتی در منطقه شده است. همچنین در تراز های بالاتر، وجود چرخندی قوی بر روی جنوب شرقی دریای سیاه با ریزش مداوم هوای سرد عرض های شمالی بر روی منطقه سبب عمیق تر شدن ناوه مهاجر دریای سیاه برروی شمال غرب ایران گردیده است. با ادغام دو سلول کم فشار سودانی و مدیترانه ای بر روی کویت و جنوب عراق و با امتداد زبانه آن به سمت شمال غرب ایران و همچنین وجود یک سلول کم فشار روی تنگه هرمز و شمال عربستان و انتقال گرما و رطوبت دریای عمان و خلیج فارس برروی منطقه، شرایط لازم برای ناپایداری بیشتر و ایجاد رعدوبرق، فراهم شده است.
    کلیدواژگان: توفان تندری، تبریز، تحلیل همدیدی، ناپایداری
  • عقیل مددی، محمد آزادی مبارکی، فریدون بابایی اقدم* صفحات 235-254
    شهر اردبیل که در شرق منطقه آذربایجان واقع شده است، به عنوان سومین شهر پرجمعیت آذربایجان از دیرباز یکی از کانون های عمده جمعیتی بوده و از سال 1372 به عنوان مرکز استان اردبیل شناخته شده است، تعدادی شهرک صنعتی در اطراف آن احداث شده است و همچنین رشد روزافزون جمعیت در این شهر، بی شک باعث تولید مواد زائد زیادی شده است. هدف نخست در تحقیق حاضر که برگرفته از طرح پژوهشی یک ساله است، شناسایی مکان مناسب جهت دفن زباله در شهرستان اردبیل می باشد. برای نیل به این هدف از روش های همپوشانی وزنی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، منطق فازی و منطق بولین استفاده شده است. هدف دوم این پژوهش مقایسه روش های فوق و شناخت روش مناسب جهت مکانیابی دفن زباله های جامد شهر اردبیل می باشد. برای جمع آوری داده های مورد نیاز، از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، هیدرولوژی، کاربری اراضی، عناصر اقلیمی موثر در محل دفن زباله و همچنین تیپ اراضی بهره گرفته شد. داده های مورد نیاز برای مکان یابی دفن زباله در نرم افزارهای IDRISI و ArcGIS9/3 پردازش شده و در نهایت نقشه نهایی ترسیم گردید. نتایج مکان یابی برای دفن زباله های شهر اردبیل زمینی به مساحت 45 هکتار است که در 17 کیلومتری شمال شهر اردبیل (سمت چپ جاده اردبیل مغان) قرار دارد. مشاهدات میدانی نیز موید مناسب بودن منطقه فوق برای دفن زباله می باشد. همچنین نتایج حاکی از کاربرد موثر روش های AHP، شاخص همپوشانی وزنی و منطق فازی است که به ترتیب بیشترین تناسب را برای مکانیابی دفن زباله در شهر اردبیل دارا می باشند. در این بین روش بولین با ارائه مکانیابی نادرست، جزو روش های نامناسب محسوب می شود.
    کلیدواژگان: روش های مکانیابی، زباله، شهر اردبیل، GIS
  • زهره هادیانی، منیر یاری، برزو سبزی* صفحات 255-281
    گردشگری در واقع ناشی از تفاوت ساختارهای اجتماعی است و هر جا از هر چیز، دو نوع متفاوت وجود داشته باشد، بی شک جذابیتی برای فهم نوع دیگر پدید خواهد آمد. تنوع مذاهب نیز جذابیتی برای فهم مذهب های دیگر بوجود می آورد و یک انگیزه را در گردشگران برای گردشگری مذهبی شکل می دهد. گردشگری مذهبی یکی از رایج ترین اشکال گردشگری در سراسر جهان است. جاذبه های مذهبی، زیارتگاه ها و اماکن مقدس هر ساله تعداد زیادی از گردشگران را به سوی خود جلب می کنند. در کشور ایران تعزیه، نمایشی سنتی - مذهبی است که آمیزه ای از باورهای سنن ایرانی و اسلامی شیعه است که ارزش های اجتماعی و فلسفی جامعه ایران در این هنر تجسم یافته است. تعزیه یکی از پتانسیل های گردشگری مذهبی است که قابلیت جذب گردشگران مذهبی را دارا می باشد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد. برای این منظور در فرآیند انجام تحقیق ابتدا گردشگری مذهبی تشرح شده است و در ادامه تعزیه به عنوان نمایش ملی مذهبی ایران بررسی شده است. و با بهره گیری از تکنیکSWOT قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات تعزیه به عنوان پتانسیل گردشگری مذهبی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. پس از بررسی تاثیرات متقابل آنها بر یکدیگر و از یکدیگر و تحلیل آنها، در نهایت 21 استراتژی متناسب با آنها استخراج و ارایه گردیده است این استراتژی ها می تواند اهمیت و خاستگاه تعزیه در ایران، اهداف و ارزش های فرهنگی و هنری آن را بیش از پیش روشن سازد.
    کلیدواژگان: تعزیه، گردشگری، گردشگری مذهبی، تکنیک SWOT
|
  • Roya Ale Omran, Hossein Panahi, Zahra Kabiri Pages 1-26
    This paper examines the long run and causal relationship issues between economic growth، carbon emissions، energy consumption and employment ratio in Iran using autoregressive distributed lag model. Empirical results for Iran over the period 1971-2007 suggest an evidence of a long-run relationship between the variables at 5% significance level in Iran. The estimated income elasticity of carbon emissions per capita is 0. 40 and the income elasticity of energy consumption per capita is 0. 71. Results for the existence and direction of Granger Causality show the neither carbon emissions per capita nor energy consumption per capita cause real GDP per capita in the short run. In addition EKC hypothesis at causal framework by using a logarithmic model is not valid in Iran case. The overall results indicate that energy consumption and controlling carbon dioxide emission are likely to have no adverse effect on the real output growth of Iran.
    Keywords: CO2 Emissions, Energy Consumption, Economic Growth, Granger Causality
  • Majid Hosseini, Mohammad Ghafouri, Mahmoodreza Tabatabaee, Masood Godarzi, Seyed Asadollah Hejazi Pages 27-41
    One of the main concerns in recent years with regard to climate change and global warming is how to efficiently manage the water resources of the world. Insufficient or unavailable hydroclimatological data further aggravate the difficulty of good water management. Hence the use of hydrologic and hydraulic models is a possible solution to ease the job of the water managers. In this research، Soil and Water Assessment Tools (SWAT) are used to predict and validate the discharge in Taleghan Watershed of Iran. The inputs required include soil، land use and DEM layers with hydroclimatological data. Statistical methods were used for calibration and validation of the SWAT model. The results indicate that the observed and predicted discharge have the least mean absolute relative error both in the annual and monthly periods. From the SPSS analysis، these values were found to be not significant at 95% probability for the annual and monthly discharges for the calibration and validation periods. The study illustrates the usefulness of the SWAT Model in predicting runoff components in a watershed. The annual results in Taleghan catchments during 1987 and 2007 indicate an increasing 7. 3% surface runoff and decreasing 11. 3% and 11% interflow and groundwater flow respectively.
    Keywords: SWAT, Runoff Components, Model, Taleghan
  • Mirkamel Hosseini, Majid Zahedi, Mohammad Hossein Fathi, Khalil Valizadeh Kamran Pages 43-67
    This research aims at studying and understanding the full capabilities of West Azerbaijan province for sunflower cultivation. Geographic information system (GIS) was used to carry out the research. Climate data elements such as the minimum temperature during the growing season (May to September)، the rainfall during the growing period، the relative humidity during growth of sunflower، were prepared in 9 stations in the region between the years (1387-1373). Slope، soil and elevation data were included to determine and identify the appropriate area of study in the range of sunflower cultivation. Using vegetative needs (favorable climatic conditions) of the crop، the production of information and data rate of each series were classified. In order to investigate the influence of each element in the earth''s climate and physical factors affecting agro-climatic planting of sunflower، the data on temperature، precipitation and relative humidity were combined and then all data elements in the earth''s climate and physical factors together were then integrated. The final map of the land capability for planting of sunflower was produced. Finally، the AHP model، and overlapped data in both weighted area of Zone 2، were used. Sunflower planting area in the north east and eastern parts of the study area (the city of Khoy، Qara Zyaaldyn، Poldasht and Shoot) was specified. The areas suitable for cultivation in both models were chosen to be the city of Qara Zyaaldyn and Poldasht.
    Keywords: Zonning, Agro climate, Sunflower, North of the Urmia Lake
  • Mohammad Hossein Ramesht, Alireza Arab Ameri Pages 69-96
    Iran has a dry land with very small amount of precipitation so that its average rainfall is less than one third of average rainfall in the world. Nowadays، with increase in population demand for food increased. Therefore، utilization of water resources extended much more than the past. This amount of consumption was more than the amount of ground water resources. In other words، input source become less than output. Therefore shortage of ground water resources should be compensated through artificial recharge of ground water resources. The purpose of this study is zoning watershed for artificial recharge ground water. The analytic hierarchy process (AHP) is one of the most efficient techniques designed to multiple criteria decision making. This technique allows formulation of complex issues as hierarchy and also provides the possibility to consider various quantitative and qualitative criteria in question. To ensure the final results، potential layer of study area was provided in raster calculator، weighed overlay and weighted sum methods. The results show that among the three methods mentioned above raster calculator method allocated the maximum of area to high potential against weighed overlay that allocated the minimum area. But the weighted sum method is between the two methods and results of its confidence is higher. Among these، zones with highest potential are based on more coarse alluvial sediments and most areas with the highest density and zones with lowest potential both coincide with highest altitutes with the lowest penetration and steep slope and the low areas with high density of gypsum deposits and high rate of evaporation and temperature. The results of this study can be used in environmental management of groundwater resources and also the fruitful exploitation of optimal design of water resources and prevention of over exploitation of which can be productive.
    Keywords: Baazed, Watershed, AHP, Technical GIS. Zoning, Artificial Recharge
  • Masoomeh Rajabi, Abolfazl Soleimani* Pages 97-120
    Sabalan Mountain is one of main morphtectonic units of Iran. This unit has extensive area، therefore in this research only southern slopes of Sabalan have been selected. Study area is located between 37° 56´ to 38° 14´ N and 47° 36´ to 48° 00´ E. Selected area from hydrograph is formed of four basins، including Pislarchay، Aghmion، Biokchay and Aghlaghanchay. There are several faults in this area as geomorphic evidences. Main effects of these include linear valley، offset stream، escarpment، shutter ridges، displacement of alluvial fan and hot spring. Southern slopes of Sabalan Mountain are active in terms of tectonic processes. For investigation of neotectonic characteristic we used several geomorphic indexes such as mountain front sinuosity (Smf)، ratio of valley-floor with to valley height (VF)، drainage basin shape ratio (BS)، asymmetry factor (AF)، topographic symmetry factor (T) and latitude ratio. This index was calculated in four basins in separation. According to Smf and VF results، two basins have active conditions and two others are semi active. BS index for all basins presents active tectonic. The results of AF and T confirm the above conclusion. In the end we used Latitade (Lat) ratio. According to this index، three basins are in active condition.
    Keywords: Morphtectonic, Geomorphic evidence of faults, Neotectonic, Geomorphic index, South slopes of Sabalan Mountain
  • Hossein Asakareh, Ali Bayat Pages 121-142
    Principal Component Analysis (PCA) is an optimum mathematical method to decrease variables into some limited components in order to justify the highest variance of primary variables. In this study some statistical characteristics of annual precipitation of Zanjan city including sum of annual precipitation، number of rainy days، extreme daily precipitation in a year، the ratio of extreme precipitation to the sum of annual precipitation and some characteristics such as Standard Deviation (SD)، Skewness (Sk)، Kurtosis (Ku)، Absolute Mean Deviation (AMD) and Mean Absolute Interannual Variability (MAIV) were was calculated from monthly precipitation for each year، and were introduced principal component analysis technique. The results show that 95% percent of annual precipitation variations can be explained through 4 components. The first component which indicates the highest data variance (42. 6%)، represents annual precipitation and absolute variability indices including SD، AMD and MAIV. The second component represents the shape of frequency distribution indices (Sk، Ku)، the third component represents extreme precipitations and finally the fourth component represents the number of rainy days. The analysis of the trend of components scores show that first and fourth components scores have a significant decreasing and increasing trend، respectively. Round a lines show a precipitation decrease during the period under study from one hand and having uniform temporal distribution on the other hand.
    Keywords: Principal Component Analysis, Trend, Precipitation, Zanjan City
  • Manochehr Farajzadeh, Saeed Rajaee Najafabadi Pages 143-162
    In this paper we study the heavy precipitation and probability of occurring flood as a result of it for Koohrang station. The synoptic and discharge maps were chosen and drawn in purpose of showing the discharge peak for 29 February by175 mm rainfall. In this day a low pressure center was located in Greek. As this center expanded to the north، the thermal low pressure above the Sudan and Saudi Arabia became dynamic and stretched toward the west of Iran. According to the sea surface، 500 mb and moisture flow، this heavy rainfall was the result of the instability from surface to 500 geopotential levels and generated 5. 7 m2/s discharges in the regain.
    Keywords: Synoptic Analysis, Forecasting floods, Heavy rainfall, Cyclone, Unticyclone, Koohrang
  • Rasol Ghorbani, Nader Parvin, Jamal Gherisarian* Pages 163-181
    In the modern urban planning using GIS for land use analysis is usual and efficient. Distribution of shopping centers as one of urban land uses plays important role in urban planning and its rearrangement. It seems that using the AHP extensions for site-selection of new shopping centers can aid improve urban structures and increase urban efficiency. The main goal of this research is to survey and analyze suitable locations for constructing new shopping centers in Saghez. The city has located in Northwest of Kordestan province and its population is 131329 based on the report of Iranian Census Center in 1385. Majority of the residents do not have proper access to high quality shopping centers and therefore the current research aims to use AHP topropse new shopping centers locations in Saghez. The results of this research show that the distribution of shops and commercial centers in this city have not adapted with urban planning standards and construction of new shopping centers in districts 3 of Saghez city would provide optimal distribution of commercial centers، and improve accessibility and proper services for residences in city.
    Keywords: Site, Selections, New shopping centers, Analytical Hierarchy Process (AHP), Saghez city
  • Mostafa Golchin, Masood Jalali Pages 183-202
    Iran has a dry land with very small amount of precipitation so that its average rainfall is less than one third of average rainfall in the world. Nowadays، with increase in population demand for food increased. Therefore، utilization of water resources extended much more than the past. This amount of consumption was more than the amount of ground water resources. In other words، input source become less than output. Therefore shortage of ground water resources should be compensated through artificial recharge of ground water resources. The purpose of this study is zoning watershed for artificial recharge ground water. The analytic hierarchy process (AHP) is one of the most efficient techniques designed to multiple criteria decision making. This technique allows formulation of complex issues as hierarchy and also provides the possibility to consider various quantitative and qualitative criteria in question. To ensure the final results، potential layer of study area was provided in raster calculator، weighed overlay and weighted sum methods. The results show that among the three methods mentioned above raster calculator method allocated the maximum of area to high potential against weighed overlay that allocated the minimum area. But the weighted sum method is between the two methods and results of its confidence are higher. Among these، zones with highest potential are based on more coarse alluvial sediments and most areas with the highest density and zones with lowest potential both coincide with highest altitutes with the lowest penetration and steep slope and the low areas with high density of gypsum deposits and high rate of evaporation and temperature. The results of this study can be used in environmental management of groundwater resources and also the fruitful exploitation of optimal design of water resources and prevention of over exploitation of which can be productive.
    Keywords: Baazed, Watershed, AHP, Technical GIS. Zoning, Artificial Recharge
  • Hasan Lashkari, Noshin Aghasi* Pages 203-234
    The thunderstorms are climate destroyer phenomena every year entering irreversible losses on the establishments، farms، houses and so on such as the hail، the flooding rains and the thunder strike. The recognition of the role of these storms is very important that can decrease the possible losses. In the present research after the analyzing the thermodynamic and synoptic characteristics about the Tabriz thunderstorms in a statistical ten-year period (1996-2005) and ensuring the results of the instability indicators، the researches show strong anticyclone dominance on Russia which extends to the westernorth of Iran and causes increasing thermal gradiant at this area. Also in the higher levels، the presence of strong cyclones on the eastern south of the black sea due to the constant raining of the northern latitudes on this area has caused high depth of the entering path of the black sea on the north western of Iran. With the insertion of two low pressure cells of Sudan and Mediterranean on Kuwait and south of Iraq and with the extention of it''s dominance toward the western north of Iran and also the presence of a low pressure cell on Hormoz strait and north of Arabia and finally the transfering of heat and the moisture of Oman sea and the Persian Gulf on the areas have provided the necessary conditions for the higher instability and the thunderstrikes.
    Keywords: Thunderstorm, Tabriz, Synoptic Analysis, Unstability
  • Aghil Madadi, Mohammad Azadi Mobaraki, Fereydon Babaee Aghdam* Pages 235-254
    Ardebil city has located in East Azerbaijan. As the third most populated city of Azerbaijan; it has been one the main centers regarding the population. Since 1993 it has been recognized as the center for Ardebil Province. A number of industrial towns have been built around it and have created much waste. The prime objective of the present study is identifying suitable locations for landfill in Ardebil city. To achieve this objective، the weighted overlay، analytic hierarchy (AHP)، fuzzy logic and Boolean logic methods are used. The second objective of this study was to compare the above methods and identify appropriate methods for locating solid wastes of Ardebil city. In order to collect the required data geologic، topographic، hydrologic، and use and climatic factors maps were used. Required data for locating the landfill has been processed in IDEISI and ArcGIS. 3 software and the final maps have been drawn. The results show that Ardebil city landfill location is a piece of land with 45 hectares area which has located 17km north of Ardebil (left side of the Ardebil-Moghan road). Field observations also confirm the suitability of the area for the landfill. Also the results show that the methods of AHP، index of overlap weight and fuzzy logic have the highest correlation with locating landfills in Ardebil، respectively. Boolean method presented wrong location for landfill and it is an inappropriate method for this purpose.
    Keywords: Locating methods, Garbage, Ardebil city, GIS
  • Zohreh Hadiyani, Monir Yary, Borzo Sabzi* Pages 255-281
    The tourism theory in fact results from the difference in the social structures and wherever there are two different types of something، doubtlessly attraction would emerge for comprehending the other type. The diversity of religions also generates attraction for comprehension of other religions and forms as an incentive in the tourists for religious tourism. Religious tourism is one of the most common forms of tourism across the world. Religious attractions، sacred places and shrines attract a large number of tourists every year. In the country of Iran passion-play is a traditional-religious drama which is a blend of Persian and Shia Islam believes in which the social and philosophical values of Persian community are shaped. Passion-play is one of the potentials of religious tourism that has the capacity to attract religious tourists. The research method is of descriptive-analytic type. For this purpose، in the process of conducting the research، first the religious tourism is described and in continuation while drawing a chart of different types of religious tourism، passion-play is studied as an Iranian national-religious display. Using SWOT technique the strengths، weaknesses، opportunities and thereats of passion-play have been surveyed. After surveying the mutual effects of them on each other and analyzing them، finally 21 strategies proportional to them were extracted and arrayed. These strategies can further clarify the importance and origin of passion - play in Iran and its cultural and artistic values and objectives.
    Keywords: Passion, play, Religious tourism, SWOT technique