فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 49 (پاییز 1393)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 49 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • خدارحم بزی، معصومه وحدتی صفحات 1-18
    فرم و الگوی رشد شهر به عنوان نمادی کالبدی از مراحل رشد و توسعه، در محیط های مختلف و در ارتباط با عوامل اجتماعی، اقتصادی، طبیعی و انسانی الگویی متمایز به خود گرفته و از سویی نیز بر این عوامل و به ویژه عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر است. هدف مقاله حاضر ارزیابی میزان فشردگی/پراکنش رشد شهری و تاثیر آن بر افزایش هزینه های اقتصادی خانوار می باشد و بر این اساس روش تحقیق تحلیلی- پیمایشی و مبتنی بر منابع اسنادی و پرسشنامه ای می باشد. داده ها و اطلاعات نیز شامل شاخص ها و معیارهای مرتبط با سنجش میزان فشردگی/پراکنش رشد شهر بجنورد همچون مساحت، جمعیت و تراکم با مدل هلدرن، ضریب جینی و موران و داده های مربوط به نوع وسیله مورد استفاده در سفرهای شهری برای سنجش تاثیر رشد شهری بر هزینه های اقتصادی خانوار در قالب آزمون کای می باشد. با توجه به هدف تحقیق بعد از محاسبه الگوی رشد و میزان اسپرال شهری، سه محله از سه بافت شهر مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نیز اسپرال شهری را در دوره های متوالی متفاوت و حداکثر 46 درصدی را در دهه اخیر در مقایسه با سایر دوره ها نشان می دهد که در نتیجه این امر میزان استفاده از اتومبیل شخصی در دهه اخیر افزایش یافته و خود این نیز باعث افزایش هزینه اقتصادی خانوار می شود.
    کلیدواژگان: رشد شهری، فرم شهری، اسپرال شهری
  • حامد بیتی، سیامند پناهی، مریم سلیمی صفحات 19-53
    امروزه گسترش پدیده شهرنشینی باعث پیچیده شدن مسائل شهری شده و مساله حمل و نقل شهری را به یکی از دغدغه های اصلی برنامه ریزان شهری تبدیل نموده است. بنابراین ایجاد ساختارهای مناسب حمل و نقل، و ترغیب شهروندان به استفاده از انواع روش های حمل و نقل عمومی [مانند اتوبوس، مترو، تراموا و...] به یکی از چالش های مهم مدیران شهری تبدیل گردیده است. در این میان در بین انواع سیستم های حمل و نقل عمومی، سامانه اتوبوس های تندرو یکی از کارآمدترین و موثرترین روش های حمل و نقل عمومی می باشد که دارای مزایای فراوانی بوده و در اکثر کلانشهرهای دنیا و از جمله ایران مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که اجرای سامانه اتوبوس های تندرو نیازمند ایجاد اجزا مشخص و استفاده از مسیر، اتوبوس و ایستگاه و تجهیزات خاص می باشد، می تواند بر واحدهای همسایگی خود تاثیرات فراوان اقتصادی و اجتماعی به صورت مستقیم و غیرمستقیم داشته باشد. این تحقیق به دنبال یافتن تاثیرات و تاثیرات متفاوت اجرای سامانه حمل و نقل اتوبوس های تندرو بر بافت پیرامون مسکونی و تجاری خود در کلانشهر تبریز می باشد.
    بر این اساس با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و پژوهش های میدانی شاخص های تاثیرگذاری مسیر BRT بر همسایگی های مجاور مشخص گردیده است و سپس با استفاده از نتایج بررسی های میدانی و با بهره گیری از تحلیل های توصیفی و استنباطی به پرسش های تحقیق پاسخ داده شده است. تحلیل و ارزیابی پرسشنامه های جمع آوری شده از تاثیرات سامانه BRT بر حوزه های تاثیرگذار نشان می دهد که واکنش حوزه های درگیر با کاربری های متفاوت مسکونی و تجاری نسبت به این طرح متفاوت می باشد. و اجرای طرح دارای تاثیرات مثبت و منفی بر بافت پیرامون خود بوده است. و در حالی که توانسته است رضایت نسبی ساکنان اطراف مسیر را تامین نماید در رضایت مندی کسبه اطراف ناموفق بوده است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، سامانه اتوبوس های تندرو، BRT، کلان شهر تبریز، کارایی
  • مریم بیاتی خطیبی صفحات 55-79
    پیچان ها، به عنوان جالب ترین الگوی جریان، پویای زیادی را به مسیر جریان رودخانه ها می بخشند. ایجاد خمیدگی ها در مسیر جریان رودخانه ها، انرژی لازم برای جابجایی بیشتر کانال فعال در پهنه های دشت های سیلابی را فراهم می نمایند و با این جابجایی ها، تغییرات ژئومورفولوژیکی عمده ای در دشت های سیلابی رخ می دهد. در طول مسیر رودخانه هایی که تاسیسات زیادی در کناره ها و در مسیر رودخانه وجود دارد، این جابه جایی ها می تواند بسیار مشکل آفرین باشد. رودخانه آجی چای به عنوان تیپیک ترین مئاندر، جابه جایی های زیادی در مسیر جریان خود انجام می دهد (واقع در شمال غرب ایران و در موقعیت جغرافیایی از ''07 °38، ''58 °37 عرض شمالی و '' 15 °46، ''45 °47 طول شرقی). در این مقاله سعی شده است با استفاده از داده های حاصل از اندازه گیری ها بر روی عکس های هوایی و ماهواره ای و به کار گیری روش های تجربی، میزان جابه جایی ها، قابلیت حرکات جانبی در مسیر و همچنین زمان جابه جایی ها، محاسبه و برآورد گردد. در این بررسی ها، به پارامترهای خودپیچان مانند شعاع خمیدگی ها، استناد گردیده و پهنای مسیر با بهره گیری داده های حاصل از اندازه گیری شعاع، از رابطه W محاسبه و به منظور بررسی قابلیت جابه جایی مسیر، نسب شعاع و پهنا (R/W) به دست آمده است. زمان انجام جابه جایی های کانال فعال در دشت سیلابی نیز با استفاده از T∆ برآورد شده است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که در طی زمان، کانال فعال رودخانه آجی چای در پهنه دشت سیلابی خود به طور مکرر جابه جا شده و در اثر این جابه جایی ها و در نتیجه در اثر ایجاد فرصت برای انجام فرسایش کناری ناشی از آن، دشت سیلابی فراخ تر شده است. در بخش هایی از مسیر آجی چای، زمان لازم برای انجام یک جابه جایی کامل از 1 سال تا بیش از 5 سال در بخش های دیگر طول مسیرآجی چای متفاوت است. میزان سینوزیته در طول مسیر آجی چای و درطی زمان تغییر یافته است و با هر تغییر در میزان سینوزیته و تغییر جهت جابه جای خمیدگی ها، داغ آب هایی در دشت سیلابی بر جای مانده است
    کلیدواژگان: پویای کانال، پیچان رود، جابه جایی کانال، زمان جابه جایی، دشت سیلابی، آجی چای
  • محمدرضا پورمحمدی، ذکیه نصرالله زاده صفحات 81-100
    هدف معماری روستایی فقط ساختن و تامین سرپناه برای جوامع نیست، بلکه معنای قدرتمندی از ارتباطات را بیان می نماید. ارتباطات بین انسان و محیط طبیعی، شرایط اقتصادی و اجتماعی مهم ترین ارتباطی است که معماری روستایی بیانگر آن است. معماری بومی ساختمان هایی را بنا می کند که عملکرد آن ها برخاسته از نوع نگرش آنان می باشد. در این میان صخره ها با عنصر طبیعی و کمترین خرابی توسط بشر بیشترین امتیاز را در رابطه با برتری های بصری دارا هستند. جهان بینی و نگرش انسان ها، شکل دهنده دنیا پی پیرامون آنها است، اما گاهی این جهان بینی و بینش تحت تاثیر نیروهای مداخله گر محیط بیرونی قرار می گیرد. در معماری صخره ای علاوه بر جنبه های فرهنگی، طبیعت و زمین شناسی منطقه نقش مهمی در شکل گیری این نوع سکونتگاه ها دارد. در این پژوهش ابتدا ضمن بررسی ویژگی ها و فرم کالبدی معماری صخره ای، دلایل استقرار در روستای کندوان مورد کنکاش قرار گرفته است. سپس با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و بررسی های میدانی، عوامل موثر در شکل گیری معماری صخره ای کندوان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بر روی طیف ا الی 6، بوم با میانگین 23/5 و معیشت با میانگین 5/3، به ترتیب مهم ترین عوامل تاثیرگذار در شکل دهی معماری صخره ای در روستای کندوان بوده است.
    کلیدواژگان: روستا، معماری صخره ای، کندوان، معماری بومی
  • علی محمد خورشیددوست، علی اصغر شیرزاد* صفحات 101-118
    در این پژوهش با استفاده از روش های آماری چندمتغیره (تحلیل خوشه ایو تجزیه تابع تشخیص)، به منظور شناسایی تفاوت های زمانی و مکانی بارش و نواحی مشابه بارشی صورت گرفته، داده های بارش ماهانه دوره آماری 1995 تا 2007 مربوط به 35 ایستگاه سینوپتیک، کلیماتولوژی و بارانسجی شمال ایران شامل سه استان گلستان، گیلان و مازندران مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا برای گروه بندی و همگن سازی ایستگاه ها از تحلیل خوشه ایبه روش Ward استفاده شد. سپس برای آزمون صحت نتایج حاصل از تحلیل خوشه ایآزمون تابع تشخیص و تجزیه به روش (Wilk’s Lambda) استفاده گردید. نتایج حاصل از روش تحلیل خوشه ایبه روش فواصل اقلیدسی به روش وارد نشان داد که برحسب مقدار و زمان بارش در منطقه مورد مطالعه می توان چهار خوشه عمده بارشی ترسیم کرد. همچنین نتایج حاصل از تجزیه تابع تشخیص نشان داد که حدود 3/82 درصد از خوشه بندی های انجام شده در تحلیل خوشه ایبه درستی صورت گرفته و حدود 7/17 درصد آن به اشتباه خوشه بندی شده است و روش ویلکز لامبدا هم تفاوت بین میانگین ها را تایید کرد.
    کلیدواژگان: بارش، ناحیه بندی، تحلیل خوشه ای، تجزیه تابع تشخیص، ناحیه شمال ایران
  • محمدحسین سرایی، زهرا محمدزاده* صفحات 119-137
    فعالان عرصه حمل و نقل و ترافیک و کارشناسان یکی از راه های برقراری عدالت اجتماعی و سرعت دادن به ظرفیت های حمل و نقل عمومی در کلان شهرها را توسعه مسیرهای ویژه اتوبوس رانی می دانند، اتوبوس های تندرو یکی از راهکارهای موقتی، کوتاه مدت و کم هزینه برای حل مشکلات ترافیک کلان شهرهای جهان سوم می باشد. کلانشهر مشهد سالیانه پذیرای حدود 15 میلیون زائر و گردشگر خارجی است و در این صورت فشار بر زیرساخت ها و به ویژه سیستم حمل و نقل و ترافیک چندین برابر می شود بنابراین به کارگیری سیستم بی آرتی از سال 1387 برای حل مشکل ترافیک شهر مشهد مطرح شده است. این پژوهش به لحاظ نوع، کاربردی می باشد و هدف از آن ارزیابی میزان اثربخشی سیستم بی.آر.تی در شهر مشهد می باشد. روش جمع آوری داده ها به صورت میدانی بوده و ابتدا عوامل موثر در میزان اثربخشی اتوبوس های تندرو جمع آوری گردید و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی میزان کارایی هر یک از مسیرهای بی آرتی در شهر مشهد مشخص گردید. نتایج پژوهش نشان دهنده اثربخشی بالای مسیر 1013 که شرق به غرب کلانشهر مشهد را پوشش می دهد می باشد.
    کلیدواژگان: سامانه اتوبوس های تندرو، شهر مشهد، روش تحلیل سلسله مراتبی، اثربخشی
  • موسی عابدینی، حسن ستایشی نساز* صفحات 139-165
    پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش از جمله روش هایی است که با استفاده از آن می توان مناطق بحرانی را تعیین کرده و از نقشه های پهنه بندی شده در راستای برنامه ریزی محیطی جهت تقلیل خسارات ناشی از آن بهره گرفت. در تحقیق حاضر به بررسی پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش در حوضه گلجه پرداخته شده است. با توجه به قرارگیری چندآبادی، مزارع و باغات در این محدوده که در شیب و بستر نامناسب قرار دارند و مورد تهدید مخاطرات طبیعی از جمله زمین لغزش می باشند. لذا پرداختن به پهنه بندی زمین لغزش هدف اصلی این پژوهش محسوب می شود. مهم ترین عوامل موثر در وقوع زمین لغزش های حوضه مورد تحقیق، به ترتیب: زمین شناسی، شیب، کاربری اراضی، ارتفاع، فاصله از رودخانه، جهت شیب، بارش و گسل شناسائی شدند. مواد و روش مورد استفاده، مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در محیط GIS می باشد به این صورت که پس از تهیه لایه ها و وزن دار نمودن آن ها در محیط ArcGIS، نقشه نهایی تهیه شد. نتایج نهایی به دست آمده از تحقیق حاضر نشان داده که وزن معیارهای نه گانه مذکور به ترتیب: 4092/0، 2485/0، 1439/0، 0786/0، 0479/0، 0309/0، 023/0، 0181/0 است که عامل زمین شناسی بیشترین وزن (نقش) و عامل گسل کمترین وزن را داشته اند. در نهایت نقشه زمین لغزش در چهار گروه با خطر بسیار زیاد، با خطر زیاد، با خطر متوسط و کم خطر تهیه شد.
    کلیدواژگان: خطر زمین لغزش، پهنه بندی، GIS، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، حوضه گلجه
  • حسن علی فرجی سبکبار، سیروس حسن پور *، آرش ملکیان، هایده کیانی آلرد صفحات 167-180

    مهم ترین و اولین قدم در انجام پروژه طرح پخش سیلاب مکان یابی مناطق مستعد برای پخش آب و نفوذ دادن آن به داخل سفره های زیرزمینی است. از این جهت استفاده از سامانه های اطلاعات مکانی (GIS)، برای تعیین مناطق مستعد پخش سیلاب بدون استفاده سامانه تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) [1]مقدور نمی باشد. امروزه در کنار سیستم های اطلاعات جغرافیایی، سیستم های تصمیم گیری چندمعیاره به طور گسترده ای برای حل مسائل فضایی به کار گرفته می شوند. در این تحقیق از چهار مدل به شرح زیرLogic Boolean، Multi Class Maps، Binary Evidence، AHP در جهت انتخاب مکان های بهینه پخش سیلاب با استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) سعی شده و سپس به مقایسه مدل ها پرداخته شده است. در این تحقیق ابتدا با مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی 9 پارامتر محیطی موثر انتخاب و سپس از پارامترهای مذکور، لایه های اطلاعاتی در محیط (GIS) با استفاده از نرم افزارهای9.3 Arc GIS تهیه و کلاسه بندی گردید. آنگاه با وزن دهی کارشناسان مجرب، وزن های به دست آمده برای هر عامل و امتیازهای که به خود اختصاص دادند، هریک از نقشه های نهایی به 5 کلاس کاملا مناسب، مناسب، متوسط، نامناسب، کاملا نامناسب براساس مدل ها در سطح حوضه تهیه گردید. سپس از روی نقشه های به دست آمده مدل ها با هم مقایسه گردیدند. همچنین بررسی دقت مدل ها نشان داده است که دقت مدل AHP بیش از Multi–Class Maps و مدلBinary-Evidence- است و دقت مدل Binary Evidence و Multi–Class Maps بیشتر از مدل Bool، در تشخیص و کلاسه بندی مکان یابی عرصه های مناسب پخش سیلاب در منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، پخش سیلاب، مدل های مفهومی، فرایند سلسله مراتبی (AHP)، (GIS)، حوضه آبخیز گربایگان
  • رسول قربانی، محمد جام کسری، ملیحه میرزابکی* صفحات 191-216
    طرح های جامع شهری مهم ترین ابزار هدایت و ساماندهی نظام مند شهرها، آشکارترین نمود شهرسازی نوین در ایران محسوب می شوند که از اواسط دهه1340 شمسی در مواجهه با نارسایی های کالبدی- فضایی شهرهای کشور به کار گرفته شدند و علی رغم نزدیک به نیم قرن سابقه طرح های توسعه شهری و فراز و نشیب هایی که در تهیه و اجرای این طرح ها وجود داشته، فرایند ارزیابی به مثابه ابزاری مدیریتی در راستای تحقق اهداف و موفقیت طرح های جامع تاکنون جایگاه مناسب و لازم را در نظام برنامه ریزی نیافته است.
    بنابراین، نقاط قوت و ضعف آن ها به طور علمی شناسایی نشده و بازخورد آن در نظام برنامه ریزی انعکاس نیافته و علی رغم تداوم تهیه طرح های مختلف شهری، کمبودهای مزبور که ناشی از حلقه مفقوده ارزیابی در فرایند برنامه ریزی کشور است، همچنان پابرجا مانده است. بنابراین، برای نیل به یک برنامه ریزی پویا، مستمر، منعطف و مبتنی بر واقعیات، ارزیابی طرح های توسعه شهری گامی است ضروری که نمی توان اهمیت آن را نادیده گرفت.
    مقاله حاضر به منظور بررسی نارسایی طرح های جامع شهری در رسیدن به اهداف و ارزیابی تحقق پذیری آن ها به رشته تحریر درآمده است. در این تحقیق، سعی شده از شیوه ای جدید در ارزیابی طرح های جامع استفاده شود. در این شیوه با استفاده از روش ارزیابی تحلیل دستیابی به اهداف (Goal-Achievement analysis) و با بهره گیری از دانش و ابزار سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS)، علاوه بر استفاده از روش انطباق سرانه ای، به تطبیق مکانی و مغایرت های صورت گرفته در تحقق اهداف کالبدی نیز پرداخته شده است.
    نتایج تحقیق بیانگر آنست که گسترش شهر در طول دوره طرح در ابعاد مختلف اعم از محدوده، جهات توسعه، استقرار مکانی کاربری ها، تراکم های شهری از پیشنهادات طرح تخطی نموده و سازمان اجرایی ناظر برآن نتوانسته است گسترش شهر را با پیشنهادات طرح منطبق سازد.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، طرح جامع، ارزیابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر بناب
  • یوسف قویدل رحیمی، منوچهر فرج زاده، سعید کاکاپور* صفحات 217-230
    در این پژوهش رابطه بین بارش های پاییزی ایستگاه های منطقه غرب و شمال غرب کشور با الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر در یک دوره آماری 29 ساله (2005-1977) مورد محاسبه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی بین شاخص الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر و بارش های پاییزی ایستگاه های منطقه غرب و شمال غرب کشور نشان داد که فاز مثبت الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر با دوره های افزایش بارش و فاز منفی آن با دوره های کاهش بارش از حد نرمال همراه است. ارتباط نسبتا خوبی بین بارش پاییزی منطقه غرب و شمال غرب کشور با شاخص الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر مورد محاسبه قرار گرفت. این ارتباط با ضریب همبستگی معنی دار 31/0 در فصل پاییز برای متوسط ایستگاه های مورد مطالعه محاسبه گردید. در بررسی ماهانه بالاترین ضریب همبستگی بارش ماهانه ایستگاه ها و شاخص الگوی دریای شمال-خزر در ماه دسامبر با ضریب همبستگی 52/0 مورد محاسبه قرار گرفت. با توجه به ضرایب همبستگی مورد محاسبه، بارش ایستگاه خوی، بیشترین تاثیرپذیری را از الگوی پیوند از دور دریای شمال_خزر نشان می دهد. این مطالعه ثابت کرد که علاوه بر الگوی پیوند از دور رایج و متداول انسو که تاثیرات آن بر بارش پائیزی قبلا مورد تایید محققان قرار گرفته، الگوی جدید پیوند از دور دریای شمال-خزر نیز از الگوهای تاثیرگذار بر نوسانات بارش و وقوع دوره های مرطوب و خشک پاییزه شمال غرب و غرب ایران می باشد.
    کلیدواژگان: پیوند از دور، الگوی دریای شمال، خزر، بارش پاییزی، شمال غرب و غرب ایران
  • قاسم کیخسروی، حسن لشکری صفحات 231-257
    آلودگی هوای تهران یکی از معضلات اساسی این شهر است. این شهر به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای جهان محسوب می شود. بخشی از آلودگی مانند سایر کشورهای جهان بیشتر ناشی از ازدیاد جمعیت، استفاده از سوخت های فسیلی، ترافیک سنگین، زیاد بودن وسایل نقلیه فرسوده، گسترش نامناسب صنایع و بی توجهی به مکان یابی صنایع می باشد و بخش دیگر آلودگی مربوط به وضعیت جغرافیایی شهر تهران می باشد که در دامنه جنوبی ارتفاعات البرز واقع شده و از شمال و مشرق به وسیله کوه های بلند محصور مانده است. به همراه تاثیر اقلیمی مانند بادهای آرام و پایداری هوا، کمبود نزولات جوی و وارونگی هوا در تشدید هوای تهران بسیار موثر می باشد. از بین اینورژن های انتخابی مشاهده می شود زمانی که ارتفاع اینورژن به سطح زمین نزدیک شده است، برشدت آلودگی هوا (شاخص کیفیت هوای ایستگاه ها) افزوده شده است. این مساله در اینورژن های انتقالی به طور چشمگیری بر شدت آلودگی هوا افزوده است. در اینورژن های با منشا دینامیکی، شرایط اقلیمی حاکم به گونه ای بوده است که پایداری عمیقی در لایه های نزدیک سطح زمین ایجاد نموده است. با توجه به فراینده های نزولی حاکم، در ضخامت زیادی از جو، عمق اینورژن ها افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: وارونگی دمایی(اینورژن)، شاخص کیفیت هوا (PSI)، شدت آلودگی، عمق اینورژن
  • علی مهدی، احمد پوراحمد، حسین حاتمی نژاد صفحات 259-293
    امروزه مقوله سلامت زیست و زندگی سالم شهری، با توجه به رشد روزافزون جمعیت، شهرنشینی، مهاجرت، فقر و حاشیه نشینی که به روند غالب جهان، به ویژه درکشورهای جهان سوم تبدیل شده، از اساسی ترین مسائل مطرح در مباحث جغرافیای پزشکی، کیفیت زندگی و توسعه پایدار می باشد. ازاین رو مقاله حاضر با هدف بررسی یکی از مهم ترین محلات حاشیه نشین شهر قم (شادقلی خان)، به شناخت مشکلات موجود ساکنان از بعد مسائل مرتبط با سلامت زیست (مواردی چون وضعیت نامناسب همجواری کاربری ها، تحصیلات، وضعیت اقتصادی و شغل افراد که رابطه تنگاتنگی با سلامت زیست ساکنان دارد) می پردازد. روش مطالعه در مقاله حاضر، بر مطالعات تحلیلی-توصیفی استوار بوده و تعداد380پرسشنامه نیز بر اساس مدل کوکران در میان ساکنان توزیع شد، طوری که نظرات سرپرست خانوارهای محله از طریق پرسشنامه به دست آمد و مشاهدات میدانی نیز از محورهای اصلی پژوهش بوده است. در ادامه جهت تحلیل پرسش نامه از نرم افزار SPSS و آزمون هایی چون Chi-Square Mann-Whitney، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) آزمون توکی (Tukey LSD)، آزمون تساوی واریانس و آزمون F استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به علت ضعف مفرط اجتماعی، فرهنگی و به ویژه اقتصادی ساکنان محله شادقلی خان و نیز وجود عوامل تهدیدزای درونی-بیرونی در محل، ساکنان مورد مطالعه، دسترسی مناسبی به شاخص های سلامت ندارند و به تبع از سلامت زیست مناسبی نیز برخوردار نمی باشند.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، سلامت زیست، شاخص های سلامت، شهر قم، محله شادقلی خان
  • سید حسین میرموسوی، مینا میریان* صفحات 295-315
    این مطالعه با هدف شناخت ویژگی های جغرافیایی موثر در کشت درخت پسته، در استان زنجان و پهنه بندی نواحی مستعد کشت این محصول انجام شده است. برای انجام این مطالعه، از داده های 12 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک، 5 ایستگاه کلیماتولوژی و 15 ایستگاه باران سنجی منطقه مورد مطالعه و ایستگاه های مجاور استان استفاده شده است. برای انجام پهنه بندی نواحی مستعد کشت، از تکنیک های سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در قالب مدل های بولین و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. بر این اساس، با استفاده از نرم افزارArc/GIS10، نقشه های هم ارزش تهیه شده، و سپس ماتریس دودوئی هر یک از لایه ها به ترتیب اهمیت در نرم افزار Idrisi ترسیم و میزان اهمیت هر یک از عناصر مشخص گردید. در نهایت با تلفیق نقشه ها در محیط Arc/GIS10 نقشه نهایی استخراج شد. نتایج به دست آمده حاکی از این است که تنها محدوده های شمال غرب و شمال شرق، شامل دو ایستگاه آببر و ماهنشان، از لحاظ شرایط جغرافیایی، محدودیتی برای کشت درخت پسته ندارند و در نتیجه، پتانسیل کشت این محصول در این نواحی وجود دارد. در نهایت مشخص گردید که مدل سلسله مراتبی (AHP) به دلیل دقت و توجه به جزئیات، نتایج بهتری را نسبت به مدل بولین ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پسته، استان زنجان
  • خلیل ولیزاده کامران صفحات 317-334
    برآورد دقیق میزان تبخیر- تعرق پتانسیل (ETp) در مدیریت منابع آب، کشاورزی، زراعت، جنگل و مرتع از اهمیت فراوانی برخوردار است. در سال های اخیر استفاده از تکنولوژی GIS برای برآورد دقیق آن، مورد استفاده قرار گرفته و نتایج مطلوبی از آن حاصل شده است. در این تحقیق با استفاده از معادله استفنز اقدام به برآورد تبخیر- تعرق پتانسیل در منطقه آذربایجان شرقی گردیده است. به این منظور برای محاسبه مقدار تابش رسیده به سطح زمین (Rs) با استفاده از تصاویر DEMSRTM و با کمک تابع Solar Analyst در محیط نرم افزار ArcGIS 9.3 در روز 11خرداد ماه مابین ساعات 10 الی 11 قبل از ظهر اقدام گردید. پس از محاسبه شیب و جهات شیب از روی تصویر مدل رقومی زمین، اقدام به محاسبه تابش رسیده به سطح گردید. میانگین درجه حرارت دما در منطقه و روز مورد نظر نیز با لحاظ کردن تغییرات ارتفاعی محاسبه شده و در معادله استفنز وارد گردید. نقشه نهائی تبخیر- تعرق پتانسیل در منطقه مورد مطالعه در روز 11خرداد ماه نشان دهنده وجود مقادیری بین 0 تا 15 میلی متر در ساعت می باشد که دامنه های جنوبی منطقه و مناطق با میانگین درجه حرارت بالا بیشترین میزان تبخیر- تعرق پتانسیل را به خود اختصاص داده اند. در اختلاف بین مقادیر فوق تاثیر ارتفاع و جهات شیب در کنترل مقدار تبخیر- تعرق بیش از سایر عوامل بوده است. با توجه به اینکه میزان بارندگی ماهانه نمی تواند جوابگوی این مقدار تبخیر- تعرق باشد لذا پیشنهاد شده است که مناطق کشت دیم به سمت مناطق با میزان تبخیر- تعرق کمتر که عمدتا در کوهپایه های منطقه مورد مطالعه هستند سوق داده شوند.
    کلیدواژگان: تبخیر، تعرق پتانسیل، استفنز، Solar Analyst، آذربایجان شرقی، GIS
|
  • Khodarahm Bazzi, Masoomeh Vahdaty Pages 1-18
    Form and pattern of urban growth is a sign of growth and spread in variety stages and environment. This is related to social، economical، natural and human factors. This has a different pattern and had influencing to above factors، special social and economical factors. This article studies evaluation of urban growth compression and sprawl rate and its effects to increasing of household’s costs. Research method is analytic- survey and based on documents and questionnaires، data and information are consisting of indicators and criteria such as; area، population and density with use Holdren and Moran coefficient models. These data particularly urban journeys had tested to Chi Square and related to assessment of urban growth compression and sprawl rate in Bojnourd. In this research after of concluded of growth pattern and sprawl rate، studied three neighborhoods in three textures in Bojnourd. Results show urban sprawl in continuation stages with 46% in recent decade comparison to other decades. This process increased of automobile use and increased household’s economical costs.
    Keywords: Compression growth, Sprawl growth, Economical costs, Bojnourd City
  • Hamed Beyti, Siyamand Panahi, Maryam Salimi Pages 19-53
    Today the phenomenon of the urbanization has made the most complicated issues and challenges in the urban affairs and the urban transportation is one of the most essential problems in the process of the urban planning issues in this regard. Hence، the construction of the most suitable infrastructures regarding to the transportation affairs and praising the whole citizens to apply the same public transportation systems such as the buses، Metro can be considered as the main fundamental challenges of the urban managers in this pavement. Among this، the system of the bus rapid transportation is considered as one of the most effective approaches in the field of the public transportation efficiently. This makes also the high potential benefits being used in many various cities of Iran. Since the application of this kind of the transportation system needs special equipments، it will affect on the neighborhood affairs directly or indirectly economically and socially. The main purpose of the study is to investigate the impacts of the BRT transportation systems on the residential and commercial contexts in Tabriz Mega-city. Based on this، the impacts of the BRT path has been specified by the application of many various library and field-based studies and then the research questions have been responded by the use of the field-based studies and the descriptive and inferential analysis. The analysis of the gathered questionnaires from the impact of the BRT system shows that the reaction of challenging fields along with the residential and commercial units are completely different towards the implementation of this plan while it has been attracted the satisfaction of the residents and commercial units relatively in relation to the implementation of the related plan potentially.
    Keywords: Public transportation, Rapid bus systems, BRT, Tabriz Mega, city, Efficacy
  • Maryam Bayati Khatibi Pages 55-79
    Meanders، as a interesting water flow patterns in nature، is giving dynamic to courses of rivers. Creation of curvature on courses of rivers is give enough energy for migrate active channel on floodplain. This migration is main reason for many geomorphology in events is floodplains and at final is changing the floodplain pattern. These changing is created many problems for man-made structures that is constructed at bank or on courses of rivers. Aji-Chay River، as a typical meander is migrate on floodplain by creation curvature on its course (is situated at 37° 58′ to 38° 07′ N and from 46° 15′ to 47 °45′ W). In this article is analyzed and estimated migration rate، migration potential and time of migration، by use of experimental methods، by satellite and areal images In this study rely on parameters of meanders، as bind and width of river corridor is estimated by use of W methods and ∆t، R/W calculation، in order to investigation on capability of rivers for movement. In this study also is estimated time of active channel migration on floodplain by use of valid methods. The results of this study show that active channel of Aji-Chay repeatedly movement on floodplain in during time and because these movement and changing and bank erosion، is flatten the floodplain. In part of Aji-Chay course time period for completed a cycle of migration is from 1 to over 5 years. This period is vary in many parts of river course. The results of this study also suggested that sinuosity rate at length of Aji-Chay course is changed in during time and old race of water flow is evidence these changes.
    Keywords: Channel dynamic, Meander, Channel migration, Time migration, Floodplain, Aji, Chay
  • Mohammadreza Pourmohammadi, Zakiyeh Nasrollahzadeh Pages 81-100
    Rural architecture purpose is not only providing shelter for communities, but also representing powerful means of communication. Communication between human and natural environment, economic and social condition is the most important relationship in rural architecture. Vernacular architecture creates buildings that whose function arose from their attitude. The rock with natural element and minimal destruction by humans, have the highest point in terms of visual superior. Human attitude creates the world around them. But sometimes this attitude is affected by intervening forces in outdoor environment. In rocky architecture, in addition to cultural aspect, nature and geology of the region have important role in the formation of these types of settlements. In this research reviewing features and physical forms of rocky architecture, the reasons of establishment in Kandovan village were analyzed by descriptive-analytical methods and field survey. Results show that in the range of 1 to 6, habitats with average 23.5 and livelihood with average 3.5 are the most important factors in the formation of rocky architecture in Kandovan village respectively.
  • Ali Mohammad Khorshiddoust, Ali Asghar Shirzad* Pages 101-118
    In this research we used multivariable statistical methods (cluster and discriminative analysis) with the purpose of the recognition of spatio-temporal differences of precipitation in similar areas. We used monthly precipitation of 35 synoptic، climatic، and rain-gauging station data records of Northern Iran including three provinces of Golestan، Guilan، and Mazandaran for 1995-2007 periods. For grouping and homogenizing the stations، we initially applied Ward cluster analysis method. Then we used discriminative analysis and Wilk’s Lambda for finding out the validity of cluster analysis calculations. Results obtained from cluster analysis with Euclid interval method indicated that 4 major clusters can be drawn according to the amount and the location of the precipitation in the study area. Discriminate analysis showed that 82. 3% of the clusters in our analysis were valid and about 17. 7% were incorrect. The Wilk’s Lambda method also proved the differences between the means.
    Keywords: Precipitation, Cluster Analysis, Discriminate Analysis, North Western Iran
  • Mohammad Hosein Saraei, Zahra Mohamadzade* Pages 119-137
    People working in the field of transportation traffic and also experts who know expansion of special routes for bus، are vas one of the solutions for establishment of social justice and also causing speed in capacities of public transportation in metropolises. BRT is one of the temporary، short-term and low cost solutions for solving the traffic problems of third world metropolises. Mashhad is the host for about 15 million yearly pilgrims and tourists. The increase of pressure on infrastructure particularly traffic system is particulary clear. BRT system is raised for solving traffic problems in Mashhad since 1387. This research is applied and it aim is the assessment of effectiveness level of BRT in Mashhad. After the collection of data، the efficiency level of BRT special routes in Mashhad was investigated using AHP model. Research results indicate that 1013 routes have higher effectiveness. These routes provide services from west to east in the study area.
    Keywords: Effectiveness, Analytical Hierarchy Process, City Mashhad, Bus Rapid Transit
  • Mosa Abedini, Hasan Setayeshi Nesaz* Pages 139-165
    Zoning of Landslide hazards is one of the ways that used to determine critical areas. Landslide zoning maps can also be utilized in environmental planning to reduce damage. In the present article، the AHP has been applied to the Gollojeh basin located in Zanjan province. The most important factors in landslide occurrence in this study basin were identified as: geology formation، slope%، land use، height and distance from river، slope aspect، rainfall and faults. After layering and assigning weights to them the final map was produced in Arc GIS. The final results from this study show that the weight of the nine criteria respectively: are 0. 4092، 0. 2485، 0. 1439، 0. 0786، 0. 0479، 0. 0309، 0. 023، 0. 0181 with geology and faults having the greatest and last weights. Finally the landslide map denoting in four domains at very high risk، high risk، medium risk and low risk was prepaerd.
    Keywords: Landslide hazard, Zoning, Analytical Hierarchy Process (AHP), Gollojeh basin
  • Hasan Ali Faraji Sabokbar, Siroos Hasanpour, Arash Malkian, Haydeh Kiani Alrod Pages 167-180

    The selection of suitable location for implementing of flood spreading project and artificial recharge of aquifers is an important step. To assess this purpose، the Geographic Information System (GIS) conceptual models and decision making systems were used. Regarding different mentioned criteria، it is not possible to use GIS without appropriate Multi-Criteria Decision Making (MCDM) technique. The main aim for this research is to access the suitable location for flood spreading by using the most efficient criteria and classify them into several groups. Consequently، major factors such as slope، geology، geomorphology، hydrology، infiltration rate، cover and environmental impacts of the projects should be considered in the process of selecting appropriate site for artificial recharge through flood spreading. Also evaluating accuracy and application of conceptual models such as Logic Boolean، Multi classmaps، Binary Evidence، the Analytic Hierarchy Process (AHP) have been noticed. In this research، nine physical and environmental efficient variables essential for locating of flood spreading are used. The results indicate GIS-based data combination for ranking suitablelocation of flood spreading by itself، though it is not reliable enough. Also evaluating accuracy of models shows that accuracy of Binary Evidence model for identifying and ranking suitable location of flood spreading is more than that of Boolan model and the Multi class maps model can give better insights to create more realistic output scenarios The most important step in flood spreading process is to define optimal site. The Analytic Hierarchy Process (AHP) is an approach that is suitable for dealing with complex systems related to making a choice from among several alternatives and which provides a comparison of the considered options. In the present research relationship between GIS and Multi-Criteria Decision Making analysis has been investigated in order to find optimal site for flood spreading. The research emphasized the capability of resultant map to be used in site selection for flood spreading.

    Keywords: Geographic Information System, Conceptual models, Flood spreading, The Garbaigan segment, AHP
  • Rasool Ghorbani, Mohammad Jam-E- Kasra, Maliheh Mirzabaki* Pages 191-216
    Urban comprehensive plans، as the most significant instruments for systematically directing and coordinating cities، are considered the most apparent manifestations of modern urbanization in Iran. These plans have been used since the mid-1960s in response to spatial-structural deficiencies seen in cities in Iran. Despite almost half-a-century history of having urban development plans and the ups and downs faced for designing and implementing them، the Evaluation process، which is a management tool for realization of objectives and accomplishments of comprehensive plans، has not acquired its necessary position in the planning system yet. Therefore، it could be said that the strengths and weaknesses of the urban development plans have not been scientifically identified and no feedback has been provided to the planning system. Therefore، the aforementioned shortcomings، resulting from the missing link of assessment in the country’s planning system، persist despite continuous efforts for designing different urban plans. Hence، in order to achieve a dynamic، constant، flexible system of planning those accords with realities، assessment of urban development plans is a necessary step which could not be ignored. This article aims to investigate deficiencies of comprehensive urban plan in achieving their objectives and to assess the Implementation of such plan. It attempts to apply modern methods to assess comprehensive plans. In this method، Goal Achievement Method (GAM) is used along with tools of geographical information systems and per capita adaptation to adapted or non- adapted with location if physical fabric objectives. Results obtained from this study indicate that expansion of cities all over the period has flown in the face of the proposed plan in different aspects، including urban boundary، directions of development، location of different uses، urban densities and the administration organization of plan has failed to match the expansion of the city with the proposed plan.
    Keywords: Urban Development, Comprehensive Plan, Evaluation, Geographical Information System (GIS), Bonab City
  • Yosef Ghavidel Rahimi, Manochehr Farajzadeh Asl, Saeed Kakapor* Pages 217-230
    In this research the relationship between autumn precipitation rate in north west and western region stations of Iran and north Caspian sea teleconnection pattern in a time period of 29 years (1977-2005) have been calculated and analyzed. Results of the Pearson correlation analysis between the Northern Caspian sea pattern (NCP) index and North West and western regions autumn precipitation rates showed that in Positive phase of NCP autumn rainfall is increased from normal limit and in negative phase the rainfall is decreased. A relatively good linking between the northwest and west regions’ fall rainfalls with NCP was calculated. The signficance coefficient was calculated 0. 31 for autumn long term mean rainfall of studied stations. The monthly correlation analyzes calculated indicated the highest correlation between monthly rainfall of stations and the NCP in December with an 0. 52 correlation coefficient. Results also showed that Khoy station was affected more from NCP. This study established that In addition to the ENSO، common pattern of the effects on the autumn rainfall was previously approved and new NCP also affected rainfall fluctuations and autumn wet and dry spells occurrences in northwest and west regions of Iran.
    Keywords: Teleconnection, North Caspian Sea Pattern, Autumn Rainfall, Northwest, West regions of Iran
  • Ghasem Keykhosrowi, Hasan Lashkari Pages 231-257
    Air Pollution in Tehran is one of the fundamental problems of the city. This city is considered as one of the most polluted cities in the world. Part of pollution like the rest of the world Mostly is due to overpopulation، The use of fossil fuels، heavy traffic، lots of old vehicles، Inappropriate development industries and disregarding the location of industries and The other part of pollution Is related to the geography of Tehran that Located on the southern slopes of the Alborz Mountains and Surrounded by high mountains on the north and east. In addition to the impact of climate like a gentle wind and weather stability، the lack of precipitation and temperature inversion is very effective on Tehran''s air pollution. Between The selective inversions it can be seen that When the inversion height is close to the surface of earth، The severity of air pollution has been added. In the inversion transitions this problem Caused air pollution rises dramatically. In The dynamic inversion the prevailing climatic conditions، has created deep Sustainability in the layers near the surface. Due to the process of descending ruling، in the large thickness of the atmosphere، Inversion depth increased.
    Keywords: Inversion, Pollutant Standard Index, Severity Pollution, Deep Inversion
  • Ali Mahdi, Ahmad Pourahmad, Hosein Hataminezhad Pages 259-293
    Today، the concept of health-life and healthy urban life، regarding rapid population growth، urbanization، migration، poverty and slumming that have changed to the common trends of the world، especially underdeveloped countries are of the most important issues of medical geography، life quality and stable development. Therefore، the present paper with the purpose of studying one of the most important slum living neighborhoods of Qom (Shadgholikhan)، deals with knowing the existing problems of the residents on the aspect of related issues such as the abnormal condition of proximity، land users، education، economical situation and peoples’ jobs. The method of study in the present paper is analytical-descriptive and a number of 380 questionnaires based on Cochran model were distributed among residents، so that the ideas of the neighborhood residents were collected in this way and field observations were also o f the major axes. Later، to analyze the questionnaires the SPSS and tests such as Mann-Chi-Square، Whitney، ANOVA، Tukey LSD، Variance equality test، and F test were used. The results showed that because of sever social and cultural and especially economic weakness of residents of Shdgholijhan neighborhood and also threatening interior and exterior factors in the neighborhood، the residents under study do not have clear access to health axes and therefore do not have suitable living health.
    Keywords: Slumming, Living health, Health axes, City of Qom, Shadgholikhan neighborhood
  • Sead Hosein Mirmousavi, Mina Mirian* Pages 295-315
    This study aimed to identify the geographical features of the pistachio tree planting، cultivation-prone are as in the province and zoning done. For this study، data from 12 synoptic meteorological stations، 5 climatologic and 15 rain gauge stations were used. Zoning of areas protoculture، the technique of GIS in terms of Bolein models and model AHP were used. Accordingly، by the use of software Arc/GIS، maps were sprepared by value. Then the Bolein matrix of each layer of software Idrisi was drawn up in order of significance of each element. The final map was obtained by integrating maps in Arc/GIS. The results indicate that the ranges of northwest and northeast، including two stations of Abbar and Mahneshan، due to geographic conditions have limited cultivation of pistachio trees. Therefore، there is potential for cultivation in these areas. It was found that the AHP model for accuracy and attention to detail، gives better results than the Bolein model.
    Keywords: Possibility studies, GIS, Pistachio, Zanjan Province
  • Hkalil Valizadeh Kamran Pages 317-334
    The accurate estimation of potential evapotranspiration is very important in water source management، agriculture، forestry and pasture sciences. Recently using of Geographical Information Systems (GIS) for accurate estimation has been developed and has showed good results. In this paper we estimate potential evapotranspiration in eastern Azerbaijan by Estefnz method. For calculation of coming net radiation (Rs) we used DEMSRTM images and solar analyst in ArcGIS software for 31 May، 10-11 am. After calculation of slope and aspects through digital elevation model، net radiation was estimated. The average temperature calibrates for elevation was imported in equation. Final maps show that the amount of potential evapotranspiration is between 0~15 mm/hour. Northern aspect and areas with high temperature have the higher potential evapotranspiration. Elevation and aspects are important factors than other factors in potential evapotranspiration control in the study area. The amount of evapotranspirtaion is higher than precipitation and therefore it is better that agricultural activities move to higher areas
    Keywords: Potential Evapotranspiration, Estefnz method, Solar Analyst, Eastern Azerbaijan, GIS