فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 50 (زمستان 1393)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 50 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهری اذانی، اسفندیار کهزادی، علیرضا رحیمی، رسول بابانسب صفحات 1-28
    امکان بهره برداری بهینه و برابر از امکانات و مزایای یک زندگی شهری، از حقوق انکارناپذیر کلیه شهروندان و ساکنان یک شهر محسوب می شود. ناتوانان جسمی، معلولان و جانبازان بخشی از افراد جامعه هستند که باید نیازهای آن ها بدون توجه به وضعیت سلامت جسمانی آن ها برآورده شود؛ لذا مناسب سازی انواع فضاها و کاربری های شهری جهت استفاده افراد معلول بسیار حائز اهمیت می باشد. در این پژوهش، با انتخاب 10 درصد جامعه معلولان شهر دوگنبدان و نظر سنجی از آن ها و هم چنین پیمایش میدانی و بهره گیری از 6 معیار و 46 زیر معیار به ارزیابی میزان تناسب انواع فضاها و کاربری های شهری مناطق مختلف شهر دوگنبدان با نیازهای معلولان بر اساس ضوابط و استانداردهای مدون پرداخته شده است. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری هم چون الگوریتم TOPSIS و آزمون T-test و به کمک نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج حاکی از آن است که در زمینه رعایت معیارهای طراحی و برنامه ریزی شهری برای معلولان در سطح شهر دوگنبدان اقدامات مناسب و کافی صورت نگرفته است و هیچ کدام از فضاها و کاربری های مورد سنجش در شهر دوگنبدان از لحاظ مناسب سازی برای معلولان وضعیت مناسبی ندارند که در بین فضاهای مختلف، پارک ها و فضای سبز، فضاهای آموزشی، کتابخانه ها، سالن های ورزشی و معابر و در بین مناطق شهری، منطقه 5 و 4 بدترین وضعیت را دارند. در این راستا، با رتبه بندی مناطق شهری با استفاده از معیارهای مورد بررسی، اولویت هر منطقه شهری جهت مناسب سازی در هر معیار تعیین شده است.
    کلیدواژگان: فضای شهری، معلولان، معیار دسترسی، رتبه بندی، شهر دوگنبدان
  • حسین پناهی، پرویز محمدزاده، اکرم اکبری * صفحات 29-53

    انرژی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تولید جایگاه ویژه ای در رشد و توسعه اقتصادی هر کشور دارد. به طوری که بخش بزرگی از مصرف انرژی در جهان توسط سوخت های فسیلی تامین می شود که این امر موجب انتشار وسیع مواد آلاینده و نیز آسیب های جهانی هم چون گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی شده است. در این مطالعه برای تخمین تابع تقاضای انرژی (شامل برق و گاز طبیعی) و حمل ونقل (مصرف سالانه بنزین برای خانوارهایی که خودروی شخصی دارند) از روش داده های ادغام شده و روش دو مرحله ای هکمن استفاده شده است. برای این منظور داده های هزینه-درآمد خانوار برای سال 1388 که تقریبا 14000 خانوار شهری می باشد به کار گرفته شده است. بعد از تخمین تابع تقاضای انرژی و حمل ونقل به برآورد ضرایب انتشار آلودگی ناشی از مصرف سه حامل انرژی برق، گاز و بنزین پرداخته و در نهایت میزان انتشار ناشی از سه حامل انرژی فوق محاسبه شده است. نتایج حاصل از تخمین تابع تقاضای سه حامل مختلف انرژی (برق، گاز و بنزین) نشان می دهد بیش ترین میزان انتشار دی اکسیدکربن مربوط به برق بوده و کم ترین آن مربوط به بنزین می باشد. هم چنین نتایج حاصل از برآورد انتشار دی اکسیدکربن ایجاد شده توسط مصرف حامل های مختلف انرژی در استان های کشور نیز نشان می دهد بیش ترین میزان انتشار CO2مربوط به استان تهران بوده و کم ترین آن مربوط به سه استان کهگیلویه و بویراحمد، خراسان شمالی و ایلام است.

    کلیدواژگان: انتشار دی اکسیدکربن، مصرف انرژی، حمل ونقل، روش دو مرحله ای هکمن، طبقه بندی JEL: Q56، R4، C25
  • محمدرضا پورمحمدی، محمدرضا کرمی* صفحات 55-88
    بررسی میزان آسیب پذیری یکی از مهم ترین چالش های پیش رو شهرهای بزرگ در ایران است. حساسیت این موضوع زمانی که شهر علاوه بر فرسودگی و وجود مناطق حاشیه نشین، در معرض بلایای طبیعی هم چون زلزله و سیل نیز باشد دو چندان می گردد. پهنه بندی خطر زلزله و مدل سازی آن با استفاده از تکنیک های پیشرفته در ارتباط با میزان آسیب پذیری شهرها ضرورتی انکارناپذیر است. در شهر تبریز وجود تنوع بافت های شهری، نزدیکی به خطوط گسل و عدم توجه و بازنگری دقیق آن، آسیب پذیری این گونه بافت ها را در کنار بافت های حاشیه شین تشدید می کند. این مقاله به بررسی مناطق یک و پنج شهر تبریز با در نظر گرفتن ماهیت زلزله و بررسی آن در ارتباط با چهار عامل تراکم جمعیت، تراکم ساختمانی، کیفیت ابنیه و نوع مصالح می پردازد. هم چنین رابطه بین میزان آسیب پذیری ناشی از زلزله به کمک تکنیک GIS با ترکیب دو مدل برآورد تراکم کرنل (KDE) و مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) جهت تعیین دقیق تر مناطق آسیب پذیر با تاکید بر کاربری مسکونی، بررسی و مدل سازی شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، زلزله، بافت های فرسوده شهری، GIS، برآورد تراکم کرنل (KDE)، تحلیل سلسله، مراتبی (AHP)، مدل سازی، تحلیل مکانی
  • علی اکبر تقوایی، مجتبی رفیعیان، حسن سلمانی صفحات 89-105
    کلان شهر تهران هم اکنون، از لحاظ کیفیت زندگی با انواع مسائل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیرساختی مواجه است. بنابراین شناخت کیفیت زندگی، تصمیم گیران را در درک بهتر پیچیدگی مشکلات و شناسایی پتانسیل های بهبود کیفیت زندگی در نقاط مختلف شهر، یاری می کند. بهبود کیفیت زندگی، یکی از مهم ترین اهداف برنامه ریزی در شهرها است. از این رو برنامه ریزان علاقه مند هستند که موثرترین عوامل در بهبود کیفیت زندگی افراد را شناسایی کنند. بنابراین در این مقاله سعی برآن است که برای بررسی کیفیت زندگی ذهنی بر اساس ادراک ساکنان در محیط سکونتی مدلی ارائه گردد. این مدل کیفیت زندگی را در دو بعد مورد بررسی قرار می دهد. براساس مطالعات اسنادی و کتابخانه ای دو بعد محله و مسکن برای سنجش کیفیت زندگی ذهنی انتخاب شده است. برای بررسی های آماری از آزمون های T تک نمونه ای، رگرسیون چندگانه و همبستگی پیرسن استفاده شده است. نتایج نشان دهنده این موضوع است که کیفیت زندگی ذهنی در محدوده مورد مطالعه در سطح پایینی قرار دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کیفیت زندگی ذهنی، محله، مسکن
  • سعید جهانبخش اصل، علی محمدخورشیددوست، یعقوب دین پژوه، فاطمه سرافروزه صفحات 107-133
    روند تغییرات 27 شاخص مرتبط با درجه حرارت و بارش های حدی در تبریز، طی دوره آماری 2011-1961 با استفاده از آزمون های ناپارامتریک من-کندال و تخمینگر شیب sen مورد بررسی قرار گرفت. همچنین توزیع مقادیر کرانه ای تعمیم یافته به رویدادهای حدی مشاهداتی برازش داده شد و مقادیر چندک متغیرها به ازای دوره های بازگشت مختلف تخمین زده شد. نتایج نشان داد که طی نیم سده گذشته، روند شاخص های مربوط به روزهای تابستانی، شب های حاره ای و شب های گرم افزایشی بوده و از نظر آماری معنی دار می باشد. شاخص های روزهای یخی و روزهای سرد دارای روند رو به پایین و معنی دار می باشد. کمترین مقدار سالانه درجه حرارت حداکثر و حداقل روزانه روند افزایشی معنی داری را نشان می دهد. در شاخص های تعداد روزهای با بارش مساوی یا بیش از 10 و 15 میلی متر، روزهای تر متوالی، مجموع بارش روزهای تر و مجموع بارش مواقعی که بارندگی بیش از صدک 95 و 99 است، روند نزولی معنی دار تجربه شده است. منحنی های رشد و نمودارهای Q-Q پس از برازش توزیع مقادیر کرانه ای تعمیم یافته به مقادیر سالانه دمای حداقل و حداکثر روزانه و بارش حداکثر روزانه در تبریز ترسیم گردید. بررسی نمودارها نشان می دهد که تابع توزیع مذکور قابلیت زیادی در برازش سری داده های حدی حتی در قسمت انتهایی توزیع دارد.
    کلیدواژگان: رویدادهای حدی اقلیمی، آزمون ناپارامتریک من، کندال، توزیع مقادیر کرانه ای تعمیم یافته، دوره بازگشت، تبریز
  • سیداسدالله حجازی صفحات 135-152
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی حساسیت اراضی حوضه گویجه بل در وقوع زمین لغزش با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) می باشد. مهم ترین دلیل انتخاب این حوضه برای پژوهش، مشاهده زمین لغزش های موجود در منطقه توسط پژوهشگر و نگرش حفاظت زیست محیطی نگارند گان است. این حوضه یکی از زیرحوضه های اهرچای به وسعت 7406 هکتار با موقعیت جغرافیایی 26/21، 47، 46 تا 64/53، 56، 46 طول شرقی و 13/42، 21، 38 تا 04/39، 27، 38 عرض شمالی می باشد. معیارهایی که جهت تحلیل حساسیت زمین لغزش ها در حوضه مورد بررسی انتخاب گردید شامل 9 پارامتر (شیب، جهت، ارتفاع، سنگ شناسی، گسل، شبکه ارتباطی، کاربری اراضی، بارش و آبراهه های اصلی) است که از نقشه های پایه و مطالعات میدانی و تصویر ماهواره ای اسپات استخراج و با استفاده از تکنیک های مکانی تحت GIS در 5 طبقه نسبت به تاثیر هر واحد در وقوع زمین لغزش ارزش گذاری اولیه شد. سپس با استفاده از برنامه الحاقی ماریونی (اکستنشن AHP) مقایسه دوبه دو بر روی لایه ها انجام و نقشه نهایی حساسیت اراضی در وقوع لغزش استخراج گردید. نتایج حاصل از تحلیل حساسیت زمین لغزش ها در حوضه گویجه بل نشان داد که تاثیرگذارترین عامل در وقوع زمین لغزش با توجه به بیش ترین وزن معیار سنگ شناسی با وزنی برابر با 3113/0 و معیار ارتفاع با حداقل وزن (0178/0) با تاثیر کمترین مقدار در وقوع زمین لغزش در حوضه گویجه بل هستند. هم چنین تحلیل خطر زمین لغزش در حوضه مورد مطالعه نشان می دهد که اراضی در معرض خطر با استطاعت لغزش بسیار بالا بالغ بر 1222 هکتار مساحت می باشد که این میزان در حدود 5/16 درصد از کل منطقه را شامل می شود.
    کلیدواژگان: گویجه بل اهر، زمین لغزش، تحلیل سلسله مراتبی، GIS
  • کریم حسین زاده دلیر، محمدحسین خدابخش چاخرلو صفحات 153-174
    همواره زلزله های بزرگ باعث خسارات بزرگی در زندگی انسان می شوند. یکی از این خسارت ها، آسیب پذیری شبکه های ارتباطی است که امکان نجات دادن آسیب دیدگان زلزله، به ویژه در 72 ساعت اولیه را با مشکل جدی مواجه می سازد. امروزه با گسترش کالبدی و افزایش تراکم شهرهای بزرگ، وضعیت خطرناکی در صورت بروز زلزله به وجود می آید. زیرا سلسله مراتب شبکه های ارتباطی معمولا رعایت نشده، عرض راه ها کم بوده و مراکز درمانی دور از دسترس شهروندان قرار می گیرد. بروز زلزله ای با شدت بالا در این شهرها منجر به از بین رفتن کارایی شبکه های ارتباطی، حجم بالای تلفات انسانی و خسارت های مالی عمده خواهد بود. در شهر تبریز محدوده مناطق 1 و 5 در مجموع دارای وسعتی معادل 3327 هکتار است. مساحت منطقه یک بالغ بر 2844 هکتار و وسعت منطقه پنج نیز 483 هکتار می باشد. براساس برآوردهای موجود، جمعیت این دو منطقه مجموعا بالغ بر 458939 نفر است. در تحقیق حاضر با استفاده از 12 شاخص «کاربری زمین، عرض راه ها، ارتفاع ساختمان ها، درجه محصوریت، تراکم جمعیتی، تراکم ساختمانی، سطح اشغال ساختمان ها، کیفیت ابنیه، مصالح ابنیه، قدمت ابنیه، دسترسی به مراکز درمانی، دوری و نزدیکی به گسل های اصلی» که از طریق مدل های مختلف تلفیق اطلاعات و نقشه ها در محیط GIS که براساس مدل تحلیل سلسله مراتبی معکوس ترکیب شده اند، آسیب پذیری شبکه های ارتباطی مناطق یک و پنج در مقابل زلزله مشخص شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد خیابان هایی که دارای تراکم های ساختمانی و جمعیتی بالا، کیفیت ابنیه پایین، فاصله زیاد تا مراکز امدادی، درمانی و درجه محصوریت بیش تری بوده اند، آسیب پذیرتر بوده و در نتیجه دارای امتیاز منفی بیش تری هستند. هم چنین بزرگراه ها و خیابان های با عرض بیش تر و تراکم ساختمانی و جمعیتی پایین تر، دارای آسیب پذیری کم تری بوده اند. با حرکت از سمت شرق به غرب به میزان آسیب پذیری خیابان ها افزوده می شود. این آسیب پذیری مسیرها در مرکز مناطق به اوج خود می رسد. به این ترتیب شبکه های ارتباطی موجود در مرکز، هنگام بروز زلزله از ایفای نقش خود عاجز خواهند بود.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، شبکه های ارتباطی، تبریز، تحلیل سلسله مراتبی معکوس، GIS
  • غلامرضا دین پناه صفحات 175-188
    امروزه استفاده از شاخص های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی می تواند معیاری مناسب برای تعیین جایگاه روستا و رفع مشکلات و نارسایی های جهت نیل به رفاه اقتصادی و سلامتی اجتماعی باشد. هدف این تحقیق بررسی توسعه یافتگی سکونتگاه های روستایی بخش اصلاندوز شهرستان پارس آباد می باشد. تعداد سکونتگاه ها 118 مورد و تعداد شاخص 27 مورد اشند. این تحقیق از نوع توصیفی بود. جهت رتبه بندی سکونتگاه های بخش از روشTOPSIS استفاده شد. نتایج نشان داد که بر اساس میزان محاسبه شده، حداقل 083/0 برای قشلاق گدایلو و حداکثر 67/0 برای شهر اصلاندوز می باشد و میانگین آن برابر 16/0 است. دامنه نوسان سطح توسعه یافتگی سکونتگاه های بخش 58/0 برآورد شده است. هم چنین 13 سکونتگاه در حال توسعه و 103 سکونتگاه توسعه نیافته می باشند. تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین های های سطوح توسعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: سطح توسعه، تاپسیس، بخش اصلاندوز
  • شهریور روستایی، محسن احدنژاد روشتی، مینا فرخی صومعه صفحات 189-206
    گستردگی شهری نوعی الگوی رشد شهر بدون توجه به عواقب و اثرات اقتصادی، اجتماعی و محیطی آن است. این رشد بیرونی در واقع به نوعی توسعه ی شهری برمی گردد که از نظر منتقدان باعث از بین رفتن زمین های کشاورزی، تخریب فضاهای باز و سبز، اتلاف انرژی و تغییرات کاربری اراضی می شود. روش های متعددی برای آشکارسازی تغییرات یک منطقه با استفاده از تصاویر ماهواره ای وجود دارد که هر کدام دارای مزایا و محدودیت هایی هستند. روش فازی مبتنی بر شدت انطباق یکی از این روش ها است. هدف اصلی از این مقاله توصیف آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی در شهر ارومیه در طی یک دوره 27 ساله است؛ و بدین منظور سنجنده TM ماهواره لندست در بازه زمانی 1390- 1363 انتخاب گردید. پس از زمین مرجع کردن تصاویر با روش فازی به طبقه بندی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از جداول متعامد پرداخته شده است؛ و با استفاده از روش ترکیبی زنجیره های مارکوف و سلول های خودکار گستردگی شهری برای سال 1400 پیش بینی شده است. نتایج نشان می دهد طی این دوره 17188.56 از اراضی شهر ارومیه تغییر کاربری داده است؛ که بیش ترین تغییر کاربری اراضی در اراضی کشاورزی آبی با کاهش 7672.41 هکتار صورت گرفته است. هم چنین بررسی ها نشان می دهد در سال 1400 در حدود 2408.55 هکتار به اراضی ساخته شده اضافه خواهد گردید؛ که این امر باعث تغییر کاربری اراضی در شهر ارومیه و ناپایداری شهری در توزیع بهینه خدمات و دسترسی به امکانات زندگی برای ساکنان شهر خواهد شد.
    کلیدواژگان: گستردگی شهری، تغییرات کاربری اراضی، تصاویر ماهواره ای، روش فازی، زنجیره های مارکوف و سلول های خودکار، ارومیه
  • اصغر ضرابی، میثم رضایی، بهنام نادری، بهروز کریمی* صفحات 207-234
    به دنبال افزایش مهاجرت ها و رشد جمعیت شهری در جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه، کاربری اراضی شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چرا که می توان با تخصیص صحیح زمین به کاربری های مورد نیاز شهری اهداف اصلی برنامه ریزی شهری یعنی سلامت، زیبایی، آسایش و... را تضمین نمود. در این پژوهش سعی شده است تا ضمن بررسی ویژگی های شهر کازرون، کاربری اراضی این شهر از نظر توزیع فضایی، مکان یابی، سرانه کاربری ها و... مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و با سرانه های استاندارد متداول در طرح های شهری تطبیق داده شود و با توجه به مشکلات موجود پیشنهادهای اساسی در این زمینه ارایه گردد. روش تحقیق در پژوهش حاضر ترکیبی از روش های تحقیق توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق مشاهده میدانی، مطالعات کتابخانه ای و نقشه 2000/1 و 25000/1 شهر کازرون به دست آمده است. در ادامه با بررسی کمی وضع موجود (1385) کاربری اراضی شهر کازرون مشخص گردید بعضی از کاربری ها مانند کاربری فضای سبز و کاربری حمل و نقل و انبارداری و...، از نظر سرانه دارای کمبود محسوسی می باشند. هم چنین به مشکلاتی مانند توزیع فضایی نامطلوب و عدم رعایت اهداف اصلی برنامه ریزی مانند عدم رعایت سازگاری کاربری ها پی برده شد. بنابراین با توجه به مشکلات موجود و بر اساس آینده نگری جمعیتی برای افق زمانی 1400، مساحت مورد نیاز برای هرکدام از کاربری ها در وضع موجود و سال 1400 برآورد گردیده و با استفاده از مدل های AHP و همپوشانی شاخص ها (Overlay) در محیط GIS، محدوده های مناسب جهت ایجاد کاربری های جدید پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کاربری زمین، برنامه ریزی، ارزیابی، GIS، شهر کازرون
  • اصغر عبدلی، جمال محمدی، رضا ابراهیمی صفحات 235-257
    از آنجا که بیش تر شهرها از پتانسیل و توانایی لازم برای گردشگری خصوصا در سطح ملی و بین المللی برخوردار بوده و جمع کثیری از گردشگران را به طرف خود جذب می کنند لذا توجه به امنیت اجتماعی آن ها در چنین شهرهای امری لازم و ضروری است. شهر اصفهان با داشتن جاذبه های گردشگری فراوان هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به سمت خود جذب می کند. آنچه که می تواند این صنعت درآمدزا و به تبع آن میزان گردشگران را تهدید کند نبود امنیت و یا احساس عدم امنیت در بین گردشگران می باشد. با حرکت از این موضوع بررسی و تحلیل میزان امنیت اجتماعی گردشگران در شهر اصفهان هدف اصلی این پژوهش را تشکیل می دهد. این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی بوده و جهت جمع آوری داده ها از روش های کتابخانه ای و نیز تکمیل پرسش نامه استفاده می شود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS استفاده می شود. جامعه آماری گردشگران شهری داخلی وارد شده به شهر اصفهان در سال 1390 تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 384 نمونه به دست آمد، که این رقم جهت اطمینان بیش تر به 390 نفر افزایش داده شد. هم چنین روش نمونه گیری به روش تصادفی از نوع خوشه ایچندمرحله ای می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان تحصیلات، سن، سواد، وضعیت تاهل، میزان درآمد، نقش نیروی انتظامی و رسانه ها به مقدار بسیار زیادی بر میزان احساس امنیت اجتماعی گردشگران شهری تاثیر داشته و در این میان وضعیت کالبدی- فیزیکی شهر میزبان کم ترین تاثیر را از نظر گردشگران شهر اصفهان داشته است. هم چنین 7/47 درصد از گردشگران از امنیت اجتماعی در شهر اصفهان رضایت داشته و 7/18 درصد ناراضی بوده اند. در کل بیش از 80 درصد پاسخ گویان معتقدند که در فرصت مناسب دوباره از این شهر دیدن می کنند.
    کلیدواژگان گردشگری شهری؛ امنیت شهری؛ امنیت اجتماعی؛ شهر اصفهان
  • رحمت الله فرهودی، سیدموسی پورموسوی، سیدعلی حسینی، سید محمد حسینی* صفحات 259-280
    یکی از مسائل مهم در حوزه برنامه ریزی شهری، چگونگی رشد و توسعه فضایی شهر و الگوی حاصل از آن می باشد. الگوی حاصله از توزیع فضایی فعالیت های انسان شهری که از آن به فرم یا شکل شهر یاد می شود، بنابر ماهیت پویا و متغیر شهرها همیشه در حال تغییر و دگرگونی بوده است. اما ناپایدارترین و نامطلوب ترین شکلی که شهرها تاکنون به خود دیده اند، شکل گسترده یا گسترش افقی شهری می باشد. شهر مشهد دومین کلانشهر کشور که به عنوان شهر مورد مطالعه در این پژوهش انتخاب شده، از این مقوله مستثنا نمی باشد. بررسی حاصله از این تحقیق، رشد افقی سریع و بی برنامه ای این شهر را در جهات مختلف در دهه های اخیر (1335- 1385) و اثرات زیست محیطی آن، به ویژه تاثیرات نامطلوب بر منابع خاک را نشان می دهد. این مهم که با استفاده از روش های مختلف مانند عکس های هوایی، نقشه های موجود در سازمان ها، نقشه های توپوگرافی و خاکشناسی و نرم افزارهای GIS و SPSS انجام شده است، نتیجه می دهد که از سال 1335 تا سال 1385 در اثر توسعه مناطق شهری و صنعتی در حومه شهر مشهد 8/27747 هکتار از خاک های محدوده شهر با درجات مختلف مرغوبیت کشاورزی، برای همیشه از چرخه تولید خارج شده اند که 10288 هکتار (37 درصد) جزو اراضی کلاس I، 6233 هکتار (22 درصد) جزو اراضی کلاس III، 9089 هکتار (33 درصد) جزو اراضی کلاس IV و 2147 هکتار (7.7 درصد) جزو اراضی کلاسVI بوده است.
    کلیدواژگان: گسترش افقی، مشهد، منابع خاک، کشاورزی پیراشهری، شکل پایدار
  • مجتبی قدیری معصوم، محمد سلمانی، محمد جواد قصابی صفحات 281-304
    واژه «پایدار» امروزه به طور گسترده ای به منظور توصیف جهانی که در آن نظام های انسانی و طبیعی تواما بتوانند تا آینده ای دور ادامه حیات دهند، به کار گرفته می شود. توجه به این مسئله و لزوم ارزیابی توان اکولوژیکی و ظرفیت های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در مباحث مختلف توسعه به خصوص گردشگری، برنامه ریزان توسعه را ملزم به شناسایی منابع از ابعاد مختلف و بهره برداری درست و عقلانی از آن ها می کند. در این راستا پژوهش پیش رو با هدف توسعه گردشگری پایدار به مطالعه و ارزیابی توان توسعه گردشگری در شهرستان خور و بیابانک پرداخته است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی تحلیلی مبتنی بر روش های کتابخانه ای و میدانی است، بدین صورت که ابتدا با بهره گیری از روش سیستمی و مدل های ارزیابی توان اکولوژیکی دکتر مخدوم، توان اکولوژیکی منطقه ارزیابی گردید. در مرحله بعد، با استفاده از مدل مقایسه زوجی ساعتی ارزش گذاری شاخص های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی صورت پذیرفت و ظرفیت های اقتصادی- اجتماعی منطقه گردشگری شهرستان خور و بیابانک با بهره گیری از مدل ELECTRE، به لایه های اطلاعاتی قبل اضافه گردید؛ و در نهایت با استفاده از مدل برنامه ریزی راهبردی SWOT راهکارهای اساسی جهت توسعه بخش گردشگری منطقه مورد مطالعه، ارائه گردید. نتایج حاصل از مطالعات صورت گرفته حاکی از آن است که این محدوده دارای پتانسیل بالایی برای توسعه گردشگری بیابان و گردشگری قومی- فرهنگی بوده و می توان از طریق برنامه ریزی منطقی و عقلانی در راستای ظرفیت و پتانسیل منطقه و توجه بنیادین به مفاهیم و آموزه های گردشگری پایدار، مقدمات توسعه هرچه بیش تر گردشگری منطقه را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان، گردشگری بیابان، سکونتگاه های روستایی شهرستان خور و بیابانک
  • سیدابوالفضل مسعودیان*، فاطمه جعفری شندی صفحات 305-331

    در این پژوهش بارش های سنگین پهنه کم بارش شمالی ایران با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تحلیل این گونه بارش ها در این پهنه از پایگاه داده بارش اسفزاری استفاده شده است. ابتدا پایگاه داده ای از بارش روزانه از 1/1/1340 تا 10/11/1383 (شامل15992روز) تهیه شد. به کمک داده های بارش روزانه 1437 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی نقشه های همبارش پهنه به روش کریگینگ روی یاخته های 18×18 کیلومتر محاسبه و یک ماتریس 362×15992 حاصل شد. 100 روز از سنگین ترین بارش های پهنه از پایگاه داده بارش روزانه جهت مطالعه انتخاب شد. انجام یک تحلیل خوشه ایبر روی فواصل اقلیدیسی این ماتریس به روش ادغام وارد نشان داد که چهار الگوی اصلی فشار سطح دریا در پهنه فعال هستند. بدین ترتیب 100 مورد از رخدادهای بارش سنگین پهنه کم بارش شمالی ایران از لحاظ فشار سطح دریا، فراوانی تابع رودباد، همگرایی شار رطوبت و فراوانی تابع جبهه زایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. آرایش جغرافیائی این الگوها آشکار می سازد که واچرخند سیبری، واچرخند سیاه، فرود دریای سرخ و فرود خلیج فارس مسبب اصلی این گونه بارش ها بوده اند.

    کلیدواژگان: بارش سنگین، نقشه هم بارش، فشار سطح دریا، تحلیل خوشه ای، شار رطوبت
  • مسعود نیک سیرت، سیدعلی بدری صفحات 333-363
    اولین شرط لازم برای موفقیت تحقیقات مربوط به روستاها، درک و برداشت صحیح از نیازهای جامعه محلی است. بخشی از تحقیقات روستایی در کشور را پایان نامه/ رساله های دانشجویان رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی تشکیل می دهند. پژوهش حاضر به بررسی میزان ارتباط این تحقیقات دانشجویی با نیازهای جامعه روستایی و ارائه مدلی برای انجام تحقیقات روستایی در ایران می پردازد. این پژوهش از نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی است که با ترکیب دو شیوه اسنادی و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان (161 نفر) و اعضای هیئت علمی (20 نفر) رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی سه دانشگاه تهران، شهید بهشتی و تربیت مدرس را شامل می شود. دامنه تحقیق به رساله ها و پایان نامه های تدوین شده در این سه دانشگاه محدود شده تا امکان بررسی فرض های پژوهش و تعمیم یافته ها فراهم شود. به منظور افزایش دقت در نمونه گیری، درصد بالایی از جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شد. با مراجعه به افراد صاحب نظر، نواقص و نارسایی های مربوط به سوالات مرتفع شد. مقدار به دست آمده از آزمون همسانی درونی آلفای کرونباخ (79/0) نشان دهنده پایایی نسبی پرسشنامه است. به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده، با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS- Expert Choice-Excel، از آزمون های آماری چون توزیع فراوانی، تحلیل عاملی و مقایسه زوجی (AHP) استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که اکثر اساتید راهنما و مشاور پایان نامه/ رساله ها، به وجود ارتباط زیاد موضوعات تحقیق با نیازهای جامعه روستایی معتقد بودند ولی نتایج بررسی مهم ترین عامل در انتخاب موضوع پایان نامه/ رساله ها نشان داد که دانشجویان در هنگام انتخاب موضوع کم تر به نیازهای جامعه روستایی توجه داشته اند. در عین حال ساکن بودن دانشجو در روستا و یا رفت و آمد دانشجو به روستا و ارتباط دانشجو با سازمان های متولی جامعه روستایی، بیش ترین سهم را در آگاهی بخشی دانشجویان نسبت به نیازهای جامعه روستایی داشته اند. هم چنین محدودیت مالی (مشکلات مالی دانشجویان)، با وزن 249/0 مهم ترین محدودیت پیش روی دانشجویان جهت انتخاب موضوعی متناسب با نیازهای جامعه روستایی بوده است. بر این اساس، الگوی پیشنهادی پژوهش برای انجام تحقیقات روستایی در ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نیازهای جامعه روستایی، مدل انجام تحقیقات علمی، پایان نامه، رساله، رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی
|
  • Mehrei Azani, Easfandeyar Kohzadi, Alireza Rahimi, Rasoul Babanasab Pages 1-28
    Being able to equally benefit from the advantages and amenities of a civil life in the best way is considered as one of the indispensable rights of all citizens and residents of a city. Physically disabled and handicapped people and veterans are a part of the society whose needs must be satisfied disregarding their physical health conditions; therefore، tailoring various urban environments and utilities to the use of the disabled people is very crucial. In this article، by surveying disabled people and by employing field study and using 6 criteria and 46 sub-criteria، the proportion of different urban environments and utilities in different areas of Dogonbadan town to the needs of the disabled according to the established standards is investigated. Data are analyzed using such statistical methods as TOPSIS algorithm and T-test and employing SPSS software. Results indicate that regarding urban planning and designing standards specific to the disabled، no sufficient and suitable measures are taken in Dogonbadan town and none of the evaluated spaces and uses in this town have a suitable customization for the disabled in between various areas: parks and green spaces، educational spaces، libraries، a sports hall and passages and in between urban areas 4 and 5 are worst. In this regard، every urban area is prioritized for customization in each criterion according to a ranking of urban areas using the criteria under study.
    Keywords: Urban Space, the Disabled, Accessibility Criteria, Ranking, Dogonbadan City
  • Hosein Panahi, Parviz Mohammadzadeh, Akbari Akbari Pages 29-53

    Using integrated data and Heckman two-stage approach، this study investigates the relationship between energy demand (including electricity، petrol and natural gas) and transportation (annual consumption of gasoline by cars owners) with environmental pollution. To do so، the cost-income data for approximately 14000 urban households is used over the year 2009. Following estimating the demand function of energy and transportation، we have estimated the coefficients of pollution emissions originated from consumption of electricity، gas and gasoline. Then we calculated the pollution emission of these three energy careers. The results indicate that income has a positive and significant effect on consumption in all three types of energy. The results also show that the highest rate of carbon dioxide emissions associated with the electricity، and gasoline has the lowest rate of carbon dioxide diffusion. Estimating the dioxide emission in all three types of energy in Iran’s states indicates that the highest rate of CO2 diffusion belongs to Tehran Province. In contrast the three provinces named Kohgiluyeh & Boyorahmad، North Khorasan and Ilam have the lowest rate of carbon dioxide emission.

    Keywords: CO2 Emission, Energy Consumption, Transportation, Heckman Two, Stage Method.
  • Mohammadreza Pourmohammadi, Mohammadreza Karami* Pages 55-88
    Evaluation of the vulnerability is one of the most important challenges facing metropolises in Iran. Sensitivity of the issue is duplicated when the city is not only timeworn and includes squatter areas، but also is exposed to natural disasters such as earthquake and flood. Zoning the risk of earthquake and its modeling by advanced techniques regarding the vulnerability level of cities is inevitable. In Tabriz، diversity of urban textures، proximity to fault lines and lack of precision and revision on the subject، increases the vulnerabilit of such textures besides squatter textures. This project studies the municipal areas (1 and 5) in Tabriz city، regarding the nature of earthquake and its relation with four factors: population density، building density، quality of buildings and types of materials. Furthermore، the relation of vulnerability due to earthquake has been studied and modeled taking the advantage of the GIS robust technique with integrating Kernel Density Estimation model (KDE) and Analytical Hierarchy Possess model (AHP) in order to determine the vulnerable areas more precisely with an emphasis on residential application.
    Keywords: Risk Evaluation, Earthquake, Urban timeworn textures, GIS, Kernel Density Estimation model (KDE), Analytical Hierarchy Possess model (AHP), Modeling, Spatial Analysis
  • Aliakbar Tagvae, Mojtaba Refieian, Hasan Salamani Pages 89-105
    QOL is a multidimensional concept that has an important effect on residents living within a residence and the most important effect is residential satisfaction. Therefore in the planning for these contexts، identifying the criteria affecting the satisfaction of residents and how effective each of these criteria is a key priority. The aim of this study is to identify this issue. Methods In this thesis، according to the research problem، is causal correlation. Technique used in this study is Hierarchical Multiple Regression (HMR). Criteria will be selected based on objective related to study quality of life in the residence environment with reviewed other studies and criteria models. Method of organization of Criteria in this study is up and down and for each macro criterion، sub criteria are brought، these criteria are pattern of questions. In the Criteria analysis stage، the last category criteria are used to calculate the regression and correlation between criteria is taken into account to rate their influence on each other.
    Keywords: Quality of life, Subjective quality of life, Satisfaction, Tehran
  • Saeed Jahanbakhsh Asl_Ali . Mohammad Khorshiddoost_Yaghoob Din Pazhooh_Fatemeh Sarafroozeh Pages 107-133
    Trend analysis of 27 indices related with extreme temperature and precipitation during 1961-2011 were conducted in Tabriz using the non-parametric Mann-Kendall test and Sen’s Estimator Slope methods. Furthermore Generalized Extreme Value distribution fitted to observational extreme events. Values of quantiles of the variables were estimated for different return periods. Results indicated that during the past half century، trends of indices for summer days، tropical nights and warm nights were upward and statistically significant. Trends of indices related to ice days and cool days were downward and significant. Minimum values of daily minimum and maximum temperature in year indicate significant increasing trends. Indices of number of days with precipitation greater or equal to 10 and 15 mm، consecutive wet days، total precipitation in wet days and total precipitation when rainfall is greater than 95 and 99 percentiles have experienced significant decreasing trends. After fitting GEV distribution to annual values of daily minimum and maximum temperature as well as daily maximum precipitation in Tabriz Growth curves and Q-Q plats were illustrated. Investigation of plots indicated that this distribution function has more capability in fitting of time series of extreme value even in tails of the distribution.
    Keywords: Extreme Climate Events, Nonparametric Mann, Kendal Test, Generalized Extreme Value Distribution, Return Period, Tabriz
  • Seayed Asadollah Hejazi Pages 135-152
    This article aims to evaluate sensitivity of Goijabel basin lands in landsliding based on GIS and AHP. The main reason for selection of this basin for research is to observe the current landsliding in the region by the author and environmental preservation attitude of the authors. This basin is one of the sub-basins of Aharchi in area of 7406 Hectares with geographical statues of 46،47،21/26 to 46،56،53/64 east longitude and 38،21، 42/13 to 38،27،39/04 north latitude. The criteria selected for analysis of landsliding sensitivity in the study basin involve nine parameters (slope، aspect، height، lithology، fault، road، landuse، precipitation and main water ways) extracted from basic maps، field studies and spot satellite images and their primary valuation was conducted by using GIS techniques in five layers relative to the effect of each measure on incidence of landsliding. Then pair comparison of the layers was carried out by using Mariyoni attached program (AHP extension) and final map of the land sensitivity in landsliding was extracted. The results of landsliding sensitivity analysis in Goijabel basin showed that the most effective factor in land sliding is lithology with weight of 0. 3113 according to the highest weight and then the height with minimum weight of 0. 0178 is the criterion with lowest effect in landsliding. Also the analysis of landsliding danger in the study basin shows that endangered lands with high sliding capability involve 1222 ha which cover %16. 5 of the total regions.
    Keywords: Goijabel, Landslide, AHP, GIS
  • Karim Hosseinzade Delir, Mohammadhosein Khodabakhah Charkhaloo Pages 153-174
    Large earthquakes usually cause huge damages to human life. Street network vulnerability makes the rescue operation to encounter serious difficulties especially at the first 72 hours after the incident. Today، physical expansion and high density of great cities، due to no attention to hierarchical street network، narrow access roads، large distance from medical care centers and location at areas with high seismic risk، would lead to a perilous and unpredictable situation in case of the earthquake. Occurrence of earthquakes with large magnitude would destroy the functionality of street networks and cause large amount of casualties and major financial damages. In Tabriz city، the areas of first and fifth zones are equal to 3327 hectares. The area of first and fifth zones is over 2844 and 483 ha respectively. According to current estimates، the population of these zones is equal to over 458939 people. In this research using 12 indexes such as: land use، width of roads، height of buildings، street inclusion، population and construction density، buildings area، quality، materials and antiquity of building، access to medical centers، distance and proximity to major faults vulnerability degree of street networks in zones 1 and 5 of detailed plan of Tabriz against the earthquake is calculated through overlaying maps and data in combination with IHWP method and GIS. The article concludes that buildings alongside the streets with high population and building density، low building quality، far to rescue centers and high level of inclusion represent high rate of vulnerability، compared with other buildings. Also highways and streets with substantial width and low building and population density hold little values of vulnerability. By moving on from east to west of the zones، the vulnerability increases. This vulnerability of streets is in high level in the central zones. Therefore، the existing street networks in the center will be unable to perform their role at the case of occurrence of earthquake.
    Keywords: Vulnerability, Earthquake, Street Network, Tabriz, IHWP, GIS
  • Gholamreza Dinpanah Pages 175-188
    Large earthquakes usually cause huge damages to human life. Street network vulnerability makes the rescue operation to encounter serious difficulties especially at the first 72 hours after the incident. Today، physical expansion and high density of great cities، due to no attention to hierarchical street network، narrow access roads، large distance from medical care centers and location at areas with high seismic risk، would lead to a perilous and unpredictable situation in case of the earthquake. Occurrence of earthquakes with large magnitude would destroy the functionality of street networks and cause large amount of casualties and major financial damages. In Tabriz city، the areas of first and fifth zones are equal to 3327 hectares. The area of first and fifth zones is over 2844 and 483 ha respectively. According to current estimates، the population of these zones is equal to over 458939 people. In this research using 12 indexes such as: land use، width of roads، height of buildings، street inclusion، population and construction density، buildings area، quality، materials and antiquity of building، access to medical centers، distance and proximity to major faults vulnerability degree of street networks in zones 1 and 5 of detailed plan of Tabriz against the earthquake is calculated through overlaying maps and data in combination with IHWP method and GIS. The article concludes that buildings alongside the streets with high population and building density، low building quality، far to rescue centers and high level of inclusion represent high rate of vulnerability، compared with other buildings. Also highways and streets with substantial width and low building and population density hold little values of vulnerability. By moving on from east to west of the zones، the vulnerability increases. This vulnerability of streets is in high level in the central zones. Therefore، the existing street networks in the center will be unable to perform their role at the case of occurrence of earthquake.
    Keywords: Vulnerability, Earthquake, Street Network, Tabriz, IHWP, GIS
  • Shahrivar Roostayee, Mohsen Ahadnezhad Rooshti, Mina Farrokhe Someae Pages 189-206
  • Asghar Zarabi, Meysam Rezaei, Behnam Naderi, Behrooz Karimi* Pages 207-234
    Following the emigrant increasing and city population growth in the world especially in developing countries، the land use has special importance. Because by dedicating the land to essential uses، we can assure the major purposes in urban planning like: health، beauty، welfare، etc. In this research، we have tried to analyze and study the land use of Kazeroon city as the view point of quality and quantity، localizing and compatibility and concord then with popular standard per capita in urban plans. The research method in current study is descriptive-analytical. Information needed for this research was obtained through field research، library research، interviews، map 1/2000 and map 1/25000 Kazeooun city. The data analysis was done by using AHP models and index overlaps in GIS medium. The results of this study show that only four cases of these uses have per capita higher than standard level. But other uses have special shortages and among them، transportation and warehouse and green land uses have some problems from the view point of quality like: spatial distribution، desirability، compatibility etc. with، regard to per capita shortage in existing condition (1385) and also population prediction for time horizon of 1400، the essential area for each uses in existing condition and in year 1400 have been evaluated and the suitable limits to make new uses presented.
    Keywords: Land use, Urban planning, Evaluation, GIS, Kazeroon city
  • Asghar Abdoli, Jamal Mohammadi, Reza Ebrahimi Pages 235-257
    Most cities have the potential and ability to attract tourists، especially at the national and international level. These cities attract large number of tourists every year. Therefore، it is essential to investigate the social security of tourists in the cities. The Esfahan city has many tourist attractions and every year a large number of tourists are attracted. Tourism industry is threat by lack of security. Insecurity among tourists reduces the number of tourists. The main objective of this study was to analyze the social security of tourists in the Esfahan city. This method of this research is a descriptive-analytical. The data have been collected by libraries and also used questionnaires. To analyze the data، descriptive and analytical statistics and SPSS software is used. The Statistical population of research is domestic tourists that have come in Esfahan in 1390 year. For sampling used Cochran sampling formula that 384 samples were obtained، to ensure that this figure was increased to 390 persons. The sampling method is a multistage random cluster. The results of research show that education level، old، education، marital status، income level، the role of the police and the media، have the greatest impact on social security in urban tourists. The physical condition of Esfahan city has minimal impact on social security in urban tourists. Also، 47 percent of tourists were satisfied in the level of social security in Esfahan city. And 18% were dissatisfied. In the end of، more than 80 percent of respondents (urban tourists) believe that come back to visit of Esfahan in the future.
    Keywords: Urban tourists, Social security, Urban security, City of Esfahan
  • Rahmatollah Farhudi, Seayed Mosa Pourmosavi, Seayad Ali Hosseini, Seayed Mohammad Hosseini* Pages 259-280
    Urban spatial growth and its patterns is one of the most important issues in urban planning. During the time، the patterns of spatial distributions which are called urban form are changing because of urban dynamics. Urban sprawl is one of the most unstable forms the cities have ever experienced. The city of Mashhad as the second metropolis of Iran and the case study of this research is not exceted of these problems. Various methods such as aerial photographs، maps of the organizations، soil and topographic maps، GIS and SPSS software are used in this research. The result of survey showed a rapid and unplanned sprawl growth has happened for the Mashhad city in the recent decades (1956-2006) that have had some adverse effects on soil resources. The results show from 1956 to 2006 around 27747. 8 hectares of Mashhad suburb lands from different classes were changed into urban landuse for good. Actually، this rapid and unplanned urban growth of Mashhad has destroyed 10،288 ha (37 percent) in class I، 6233 ha (22%) in class III، 9089 ha (33%) in Class IV and 2،147 ha (7. 7 percent) in Class VI.
    Keywords: Urban Sprawl, Mashhad, Soil Resource, Peri Urban Agriculture, Sustainable Forms
  • Mojtaba Ghadiri Masoom, Mohammad Salmani, Mohammadjavad Ghassabi Pages 281-304
    The term “sustainable” is nowadays widely used in order to describe a world in which the human and natural systems could live together for a long time. Attention to this issue and the necessity to evaluate the ecological potential and economic، social، and cultural capacities in various topics especially in tourism forces the development planners to identify the sources from different dimensions and to a logical and right exploitation. Due to this necessity، the ecologic potential was evaluated by using the systematic method and the Makhdoum Model. Then، the socio-economic indices were rated using Analytical Hierarchy Process (AHP) and the socio-economic capacities of the Khoor-o-iabanak tourism site were added to the previous layers using the ELECTRE model. Moreover، the bioclimatic comfort for tourism was calculated using the TCI model. In the final step the basic strategies for developing the tourism sector in the study region were offered by using the SWOT strategic planning model. Results show the region mentioned has high potential for tourism developments-especially for desert and ethnic-cultural tourism. Also، the preparation for tourism development in the region could be provided through logical and rational planning and with consideration of concepts and teachings of sustainable tourism.
    Keywords: Potential Evaluation, Desert Tourism, KhooroBiabanak Township
  • Seayed Abolfazl Masoudian, Fatemeh Jafari Shendi Pages 305-331

    In this study، heavy rainfall of northern low rainfall region has been analyzed using environmental to circulation approach. In order to analyze these types of rains، Asfezari rain data base is used. A base with daily ranfall includes 15992 days، from 1340. 1. 1 to 1383. 1437 daily precipitation maps of northern low rainfall region were created using Kriging method. Mean daily precipitation data for this station has been used. Spatial resolution of these maps were 18 Km*18 Km. So 1406 pixels cover the northern low rainfall region and temporal and spatial behavior of precipitation could be represented by a 1406*362 matrix. We selected 100 days of the heavy rainfall from IRIMO data base. A cluster analysis was applied on this matrix and four different circulation patterns were actived. As a result، 100 occurrences of broad and heavy rainfall have been assimilated according to the sea level pressure، humidiy flux convergensy، stream function and front function exorbitance. Spatial configuration of these patterns showed that the main reason of these rainfalls had been the siberian and Black Sea unticyclones، troughs of Red Sea and Persian Gulf.

    Keywords: Heavy rainfall, Same rainfall maps, Sea level pressure, Cluster analysis, Humidity flux
  • Masood Niksirat, Seayed Ali Badri Pages 333-363
    The first prerequisite for the success of the rural researches is correct understanding and suitable perception of the needs of local communities. The part of the country''s rural researches includes thesis and dissertation of students in geography and rural planning. In this article، we examine the relationship between the thesis and dissertation with the needs of rural communities and try to provide a model for rural researches in Iran. The methodology is descriptive-analytical which was conducted to combine two documentary and survey methods. The statistical population includes student population (N=161) and faculty stafs (N=20) in the field of rural geography and planning at three universities (University of Tehran، Shahid Beheshti University and Tarbiat Modarres University). Research results show that the majority of academic advisors in theses/dissertations believed that there was a relationship between the subjects selected for the research and the needs of rural communities but the results of the most important factor in selecting theses/dissertations’s subject showed that students have less attention to the needs of rural communities. Financial constraints (financial problems of students)، weighing 0. 249 was the most important limitation of the students to choose issues on rural communities’ needs. Accordingly، the proposed model for carrying out rural research in Iran was presented.
    Keywords: Assessment of relation, Needs of rural communities, Scientific research, MA, Ph.D. Theses, dissertations, Rural geography, planning