فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 57 (پاییز 1395)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 57 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • محسن آقایاری هیر، کلثوم ذاکری میاب صفحات 1-21
    شناخت و تحلیل ریسک زلزله در نواحی روستایی در کاهش خسارات و تلفات آنها، عامل تعیین کننده ای است. چرا که در چرخه مدیریت پیش از بحران، برنامه ریزی و شناخت خطرپذیری سکونتگاه های روستایی برای دستیابی به سیاست عدم اتلاف منابع و بهره گیری از حداکثر توان ها ضرورت دارد. به عبارتی بسیاری از خطرپذیری های روستاها در برابر زلزله، با شناخت دقیق و کاهش ریشه های آسیب پذیری، قابل پیشگیری می باشد. بنابراین پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل ریسک زلزله در سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی شهرستان مرند با روش شناسی توصیفی- تحلیلی پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق شامل 74 روستای بخش مرکزی شهرستان مرند می باشد که به صورت تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای ارزیابی ریسک زلزله در منطقه ی مورد مطالعه، ابتدا مدل ارزیابی ریسک زلزله در نواحی روستایی مبتنی بر چهارچوب مفهومی و عملیاتی ارائه گردید و سپس با وزندهی به شاخصها با استفاده از نظر متخصصان دانشگاهی و پردازش اطلاعات در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی، میزان در معرض خطر بودن (با استفاده از تحلیلهای سیستم اطلاعات جغرافیایی) و آسیب پذیری (با استفاده از تکنیک تاپسیس) محاسبه گردید. در نهایت با استفاده از تحلیل روی هم گذاری لایه ها در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی، ارزیابی ریسک زلزله در منطقه مورد مطالعه صورت گرفت. براساس نتایج حاصله، حدود 32 درصد از روستاهای مورد مطالعه در پهنه های دارای ریسک بسیار بالا و بالا قرار گرفته اند که ضرورت برنامه ریزی مبتنی بر اصول مدیریت بحران را مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: مدلسازی، مخاطره، آسیب پذیری، ریسک زلزله، روستا، شهرستان مرند
  • محسن احدنژاد، سعید نجفی صفحات 23-47
    بررسی ها گویای این است که در روند جهانی شدن و شهرنشینی نوین که به تمرکز فقر و غنا در اغلب کشورهای در حال توسعه گرایش دارد، خلا ناشی از ناکارآمدی طرح ها توسعه ی شهری در جهت توزیع فضایی مطلوب دستاوردهای توسعه در محلات شهری امکان بروز الگوهای سکونتگاه های غیررسمی و برنامه ریزی شده را ارائه می هد. آنچه این پژوهش در پی آن است مقایسه تطبیقی کیفیت زندگی در اسلام آباد به عنوان محله اسکان غیررسمی و کارمندان به عنوان محله برنامه ریزی شده شهر زنجان بر اساس شاخص های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مذهبی، کالبدی و زیست محیطی است.روش تحقیق پژوهش توصیفی و تحلیلی استفاده از منابع کتابخانه ای و پیمایشی جهت تحلیل شاخص های کیفیت زندگی است. داده های جمع آوری شده وارد نرم افزارSpss شده و سپس جهت بررسی تطبیقی شاخص های کیفیت زندگی از مدل Vikor، AHP و جهت آزمون فرضیات از آزمون های توصیفی نظیر میانگین و آزمون استنباطی کای دو (Chi – Squre) استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از بررسی تطبیقی بر اساس مدلها نشان از وضعیت نامطلوب شاخص ها در محله اسلام آباد نسبت به محله کارمندان دارد و میزان اختلاف در شاخص های اقتصادی و کالبدی چشمگیر است. همچنین با تغییر هر کدامیک از شاخص ها کیفیت زندگی آن ها نیز تغییر می یابد. بنابراین باید نگاه های گزینشی را از میان برداشت و جهت بهبود و ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان برنامه ریزی های مطلوب تلاش کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، محلات برنامه ریزی شده، سکونتگاه های غیررسمی، شهر زنجان
  • صیاد اصغری سراسکانرود صفحات 49-62
    هدف این تحقیق بررسی شکل و الگوی رودخانه، بررسی پایداری و به تبع آن تغییرات رودخانه شهر چای در بازه زمانی سالهای 2000 تا 2013 می باشد جهت رسیدن به اهداف تحقیق از تصاویر ماهواره ای لندست، نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی و داده های هیدرولوژیکی جریان برای بررسی الگوی رودخانه و تغییرات آن با استفاده از شاخص های ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی پیچان رود استفاده شد. جهت بررسی پایداری رودخانه نیز از شاخص های تنش برشی و شاخص مقاومت نسبی بستر استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که تغییرات الگوی رودخانه در طول بازه زمانی مورد مطالعه بسیار کم بوده و تحلیل پایداری رودخانه نیز نشان داد که میزان تنش برشی کل بیشتر از تنش برشی بحرانی می باشد. نتایج تحقیق نشان دهنده این است که پتانسیل رودخانه برای ایجاد تغییرات مورفولوژیک در بازه ساحلی بالا می باشد ولی کاهش دبی رودخانه باعث شده که تغییرات رودخانه ای در کمترین مقدار ممکن باشد
    کلیدواژگان: تغییرات رودخانه ای، پیچان رود، شاخص ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی، تحلیل پایداری
  • مریم بیاتی خطیبی، شهرام ملکی، درنا غفاری، ثریا هادی صفحات 63-79
    اقلیم به عنوان پدیده ای جغرافیایی، رابطه ای تنگاتنگ و انکارناپذیر با گردشگری و توسعه مقاصد گردشگری دارد. بحث فتوتوریسم به عنوان یکی از مهم ترین مباحثی از زیرشاخه های گردشگری مورد توجه کشورهای دارای شرایط مناسب اقلیمی با ساعات آفتابی بالا در طول فصول مختلف سال شده است. توزیع متفاوت تابش نور خورشید در مناطق مختلف جهان هر ساله تعداد بسیاری از مردم نواحی محروم از ساعات آفتابی بالا را به سمت کشورهای با عرض های جغرافیایی پایین تر و شرایط آب و هوایی نسبتا خشک که کم ترین روزهای ابرناکی را در آسمان شان تجربه می کنند، سوق می دهد. در این پژوهش ابتدا از طریق روش TCI به ارزیابی اقلیم آسایش کشور در طی فصول مختلف سال پرداخته شده است. سپس وضعیت ساعات آفتابی فصول چهارگانه کشور مشخص گردید. سپس با بهره گیری از قواعد و ترکیب عضویت فازی و کاربرد عملکردهای فازی و فازی گاما با توابع مربوطه هم چنین در نظر داشتن ارتفاعات مطلوب اقدام به پهنه بندی وضعیت مناسب فتوتورسیم با درنظر گرفتن شرایط اقلیم آسایش در ایران گردیده است. نتایج بیانگر این موضوع است که حداکثر پنج منطقه و حداقل سه منطقه فتو توریسمی در طی فصول مختلف سال قابل تشخیص است که در هر یک از مناطق، با در نظر گرفتن شرایط تقریبا یکسان چه از لحاظ اقلیم آسایش و تعداد ساعات آفتابی مناطق مطلوب فتوتوریسم فصول مختلف سال در کشور مشخص شده اند.
    کلیدواژگان: فتوتوریسم، شاخص اقلیم گردشگری TCI، الگوی منطق فازی، پهنه بندی، ایران
  • ایرج تیموری، هادی حکیمی، ویدا حسین پورشاد صفحات 81-95
    برخورداری از مسکن برای بسیاری از خانواده ها، صرفا مکانی برای زندگی قلمداد نمی شود. بلکه مسکن بخش مهمی از دارایی خانواده ها به شمار می رود. به عبارت دیگر، این کالای اساسی، صرفا حالت مصرفی نداشته بلکه حالت سرمایه ای نیز داشته، که در انتخاب نوع و محل آن، قیمت نقشی تعیین کننده دارد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر، بررسی متغیرهای اثر گذار در تعیین قیمت مسکن در شهر جدید سهند می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش از نوع همبستگی می باشد که برای آزمون همبستگی، از تابع هدانیک استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که از بین متغیرهای کالبدی؛ مساحت عرصه و عیان، تعداد طبقات، تعداد واحدها در هر طبقه و از بین متغیرهای فضائی و دسترسی؛ نزدیکی به مراکز خرید و فاصله از پارک اهمیت بالایی در تعیین قیمت یک ساختمان مسکونی در شهر جدید سهند دارند. همچنین تحلیل همبستگی نشان می دهد که در شهر سهند، بین افزایش فاصله از مسجد و افزایش قیمت مسکن رابطه مستقیم و بین افزایش فاصله از پارک ها، فروشگاه ها و مراکز خرید و خیابان های اصلی با افزایش قیمت مسکن رابطه معکوسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: متغیرهای کالبدی و دسترسی، قیمت مسکن آپارتمانی، تابع هدانیک، شهرجدیدسهند
  • مهدی ثقفی، ابوالقاسم امیراحمدی، مریم ربیعی صفحات 97-114
    مخروط افکنه ها به عنوان یکی از اشکال ژئومورفولوژیکی مهم در تامین آب اهمیت بسیار زیادی دارند. قسمت اعظم مراکز شهری و روستایی ایران به ویژه در بخش های مرکزی و شرقی بر روی مخروط افکنه ها استقراریافته اند. آن ها ازجمله اشکال ژئومورفولوژیکی هستند که فعالیت های تکتونیکی در کنار تغییرات آب و هوایی مهم ترین عامل کنترل کننده آن ها محسوب می شود. مخروط افکنه های واقع در نیمه جنوبی حوضه آبریز دشت بیرجند به علت نزدیکی به شهر و استقرار مناطق مسکونی بر روی آن از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. مسئله اصلی در این مقاله، چگونگی نقش عوامل آب و هوایی و فعالیت های تکتونیکی در تغییر مورفولوژی مخروط افکنه های منطقه مورد مطالعه است. رشته کوه باقران در جنوب حوضه آبریز دشت بیرجند بخشی از پهنه جوش خورده سیستان است. مهم ترین واحدهای سنگی در این رشته کوه آمیزه های افیولیتی کرتاسه فوقانی، فلیش های کرتاسه- پالئوژن و کنگلومراهای نئوژن است که قدیمی ترین واحدهای آن مربوط به کرتاسه فوقانی است. در این مطالعه از شواهد ژئومورفولوژی در بررسی مورفوتکتونیک فعال منطقه استفاده شده است. به این ترتیب چگونگی در معرض قرارگیری و شکل لندفرم ها حاصل از فرایندهای گوناگون جهت بررسی مورفوتکتونیک منطقه مورداستفاده قرارگرفته اند. برای این منظور شاخص های و مورد استفاده قرار گرفته است. بررسی دانه بندی نمونه های رسوبی و شبکه های زهکش مخروط افکنه ها نشانگر چگونگی اثرگذاری شرایط اقلیمی و تکتونیکی است. برای این منظور از مشاهدات میدانی و گرانولومتری رسوبات استفاده شده است. نتایج حاکی از جوانی فعالیت های تکتونیکی و چگونگی فعالیت های مورفوتکتونیک و نیز شدت عملکرد فرایندهای دینامیک بیرونی در منطقه است. آنالیزهای گرانولومتری منطقه به عنوان شاهدی از فعالیت های تکتونیکی منطقه و تبدیل لندفرم های مخروط افکنه به باهادا و دشت های ریگی، نشانگر تغییر اقلیم و فعالیت فرسایش بادی بر روی این لندفرم ها با شدت بیش تری می باشند.
    کلیدواژگان: مخروط افکنه، مورفوتکتونیک، واکنش ژئومورفیک، گرانولومتری، بیرجند، کوهستان باقران
  • اسدالله خورانی، زهرا جمالی صفحات 115-131
    هدف از این تحقیق بررسی و مقایسه شدت خشکسالی در شرایط تغییراقلیم در دو ایستگاه بندرعباس (خشک) و شهرکرد (نیمه خشک) است. به این منظور داده های روزانه بارش، ساعت آفتابی، دمای کمینه و بیشینه مورد استفاده قرار گرفته است. این داده ها به روش آماری و با مدل LARS-WG تحت سه سناریوی A1B، A2 وB1 ریزگردانی شده اند. سپس پارامترهای اقلیمی مذکور برای دوره 2040-2011 شبیه سازی شده و اقدام به استخراج شاخص RDI از داده های پایه و داده های به دست آمده از مدل اقلیمی HADCM3 شده است. بر اساس تمام سناریوهای مورد مطالعه شدت خشکسالی در هر دو ایستگاه افزایش می یابد، بجز سناریوی B1 که کاهش خشکسالی را برای ایستگاه شهرکرد پیش بینی نموده است. در مجموع در ایستگاه بندرعباس طبق سناریوهای A1B، A2 و B1 درصد سال های خشک به ترتیب به میزان 7/6 ، 10 و 10 درصد افزایش می یابد و در ایستگاه شهرکرد به ترتیب به میزان 7/6 و3/3 افزایش می یابد درحالی که طبق سناریوی B1 در حدود 10 درصد از شدت خشکسالی های ایستگاه شهرکرد کاسته می شود.
    کلیدواژگان: RDI، تغییراقلیم، مدل LARS، WG، مدل HADCM3، بندرعباس، شهرکرد
  • علی محمد خورشیددوست، علی اکبر رسولی، علی سلاجقه، مجتبی نساجی زواره صفحات 133-149
    تحلیل دقیق سری های زمانی دما یکی از بحث های مهم در بررسی تغییرپذیری اقلیم و تغییر اقلیم می باشد. برای این منظور سری های زمانی مورد استفاده باید همگن باشند. سری های دمای حداکثر و حداقل سالانه و فصلی 5 ایستگاه همدید در ناحیه خزر که دارای آمار طولانی مدت می باشند مورد بررسی قرار گرفتند. در این تحلیل از دو روش مستقیم و غیرمستقیم استفاده گردید. در روش مستقیم از شناسه تاریخی ایستگاه استفاده گردید. در روش غیرمستقیم از دو روش آزمون همگنی نرمال استاندارد مطلق و نسبی استفاده گردید. نتایج نشان می دهد ناهمگنی از روش آماری با شناسه تاریخی ایستگاه مطابقت دارد. در بین روش های آماری آزمون همگنی نرمال استاندارد نسبی مناسب تر از روش همگنی نرمال استاندارد مطلق است. ارزیابی همگنی بین سری های زمانی سالانه و فصلی دمای حداقل و حداکثر نشان می دهد که سری های زمانی دمای حداقل ناهمگنی بیش تری نسبت به سری های زمانی دمای حداکثر دارند. مقایسه نتایج همگنی بین سری های زمانی دمای بیشینه و کمینه فصول سرد و گرم نشان می دهد که سری های زمانی دمای فصول سرد نسبت به عوامل ایجاد ناهمگنی پایدارتر می باشند. در تعدادی از ایستگاه ها، جابجایی ایستگاه در سری های زمانی دمای حداکثر سالانه و فصلی باعث ایجاد ناهمگنی نشده است.
    کلیدواژگان: همگنی، دمای حداکثر و حداقل، آزمون همگنی نرمال استاندارد، ناحیه خزر
  • حمدالله سجاسی قیداری صفحات 151-173
    در مطالعه حاضر تلاش شده تا با بهره گیری از مفاهیم نظری به تبیین مفهوم کیفیت محیطی در مناطق روستایی پرداخته و در ادامه از طریق معیارها و شاخص های کیفیت محیطی به ارزیابی اثرات اجرای طرح های هادی بر روی کیفیت محیطی در مناطق روستایی بپردازد. روش شناسی تحقیق از نوع کتابخانه ای و تجربی است که با استفاده از مطالعه پیمایشی و تمام شماری 17 روستای دارای طرح هادی در دهستان فندرسک شمالی و جنوبی شهرستان رامیان در قالب 359 نمونه سرپرست خانوار انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داده که بیش ترین اثرات اجرای طرح های هادی روستایی در مولفه های سه گانه کیفیت محیطی روستاها، مربوط به مولفه فرمی 438/0 بوده و کم ترین آن مربوط به مولفه کارکردی 288/0 می باشد. لذا می توان استدلال کرد که طرح های هادی عمدتا با رویکرد فرمی انجام شده و اثرگذاری شکلی آن بیش تر از اثرات و تغییرات کارکردی در روستاها می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت محیطی، طرح هادی، مناطق روستایی، دهستان فندرسک شمالی و جنوبی
  • علی شماعی، بابک لطفی مقدم صفحات 175-198
    مکانیابی و ساخت کاربری های شهری در اقتصاد شهر و پایداری اقتصادی آن نقش به سزایی دارد. امروزه رشد ناموزون کاربری ها در بعضی از نواحی شهری موجب ناسازگاری و افزایش هزینه های شهری شده است. شاخص های سازگاری به طور مستقیم و غیرمستقیم در پایداری اقتصاد شهر تاثیر گذارند. هدف این پژوهش تحلیل وضعیت کاربری زمین شهری بر اساس معیار سازگاری به منظور دست یابی به پایداری اقتصادی در منطقه یک شهرداری تهران است. در این پژوهش شاخص های سازگاری کاربری ها از جمله فاصله از خط گسل، همجواری کاربری ها با کاربری های آلوده کننده و مزاحم، مکانیابی کاربری ها بر اساس شیب زمین است. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی، با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و نرم افزار (excel) است. داده ها و اطلاعات جمع آوری شده از منابع کتابخانه ای و نقشه های رقومی منطقه به کمک GIS تحلیل شده است. نتایج مشخص می سازد مکان گزینی حدود 40 درصد کاربری هایی که در محدوده 700 متری خط گسل قرار دارند؛ خطرساز می باشد، بیش از 20 درصد کاربری ها در شیب نامناسب ساخته شده اند، هم چنین 3/0 درصد از کاربری های منطقه از لحاظ شاخص آلودگی و مزاحمت، وضعیت نامطلوبی دارند، در مجموع، این فرآیند موجب خسارات مالی و جانی متنوعی می گردد که ناپایداری اقتصادی منطقه را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کاربری زمین شهری، سازگاری و همجواری کاربری ها، پایداری اقتصادی شهر، منطقه یک شهرداری تهران
  • موسی عابدینی، خلیل ولیزاده کامران، نادر سرمستی صفحات 199-216
    گسترش کلان شهر تبریز در حریم گسل، احتمال بروز خطرات زمین لرزه را افزایش داده است. با توجه به اهمیت موضوع، این پژوهش سعی دارد با استفاده از فن آوری سنجش از دور و GIS به ارزیابی فعالیت و توان لرزه زایی گسل تبریز و برآورد تلفات انسانی در کلان شهر تبریز بپردازد. برای دستیابی به هدف، تصویر ماهواره ای سنجنده ASTER در محیط نرم افزار ENVI5.3 پردازش و شواهد فعالیت گسل تبریز بررسی شد. توان لرزه زایی گسل تبریز با مدل های تجربی تعیین شد. تلفات انسانی کلان شهر تبریز به روش متناسب با شرایط لرزه خیزی و بافت عناصر شهری کشورمان برآورد شد. انحراف آبراهه آجی چای، پرتگاه گسل، پشته های فشاری و پدیده عدسی شکل مهم ترین شواهدی هستند که در تفسیر فعالیت گسل تبریز بر روی تصویر ماهواره ای مورد توجه قرار گرفتند. بر اساس نتایج مدل های تجربی، گسل تبریز توان ایجاد زمین لرزه هایی به بزرگی میانگین 8/6 ریشتر را دارد. با فرض وقوع زمین لرزه ای مطابق سناریوی فعالیت لرزه ای گسل تبریز، از کل جمعیت 1605884 نفری کلان شهر تبریز (سرشماری سال 1390) به تعداد تقریبی 1252589 نفر تلفات شب هنگام شامل 658412 نفر مردگان و 594177 نفر مجروحان در شرایط تخریبی کامل ساختمان ها برآورد شد.
    کلیدواژگان: تکتونیک، گسل تبریز، توان لرزه زایی، تلفات انسانی، سنجش از دور و GIS
  • بهلول علیجانی، علی بیات، مهدی دوستکامیان، یدالله بلیانی صفحات 217-236
    بارش از مهم ترین و متغیرترین عناصر اقلیمی است که شناخت رفتار آن همواره مورد توجه اقلیم شناسان بوده است. از این رو پیچیدگی عناصر اقلیمی در مقیاس های زمانی و مکانی لزوم به کارگیری روش های کارامد مانند تحلیل طیفی به عنوان ابزاری مفید برای مطالعه الگوهای اقلیمی را نشان می دهد. هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل نوسان های بارش ایران با استفاده از تحلیل طیفی (تحلیل همسازه ها) می باشد بدین منظور داده های بارش سالانه ایستگاه همدید ایران از بدو تاسیس تا سال 2008 که بیش از 40 سال آمار داشتند از سازمان هواشناسی کشور استخراج گردیده است. سپس به منظور بررسی و تحلیل چرخه های بارش ایران از برای انجام محاسبات از امکانات برنامه نویسی در محیط نرم افزارMatlab و نیز برای انجام عملیات ترسیمی از نرم افزار Surfer بهره گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل چرخه ها نشان داد که چرخه های معنی دار 3- 2 ساله، 5- 3ساله، 6- 2 ساله و گاهی 11 ساله و بالاتر بر بارش ایران حاکم است. بر این اساس در شرق و جنوب شرق ایران بیش تر چرخه های 5- 3 ساله و در غرب، جنوب غرب و شمال غرب کشور چرخه های 3- 2 ساله و در شمال شرق چرخه های 6- 2 ساله غالب هستند. بیش ترین و متنوع ترین چرخه ها به دلیل قرارگیری در سایه ناهمواری های زاگرس از یک سو و مجاورت با خلیج فارس از سوی دیگر در بخش های از جنوب و جنوب غرب رخ داده است. نواحی شمال غرب کشور هم همانند نواحی جنوب غرب به دلیل وجود کوه های عظیم سبلان و سهند دارای چرخه های متنوعی بوده است. چرخه های غیرسینوسی که دوره بازگشتی برابر با طول دوره آماری دارند در برخی ایستگاه ها از قبیل قزوین، سنندج و تهران مشاهده می شوند. این چرخه ها به وجود روند در داده ها نسبت داده می شوند.
    کلیدواژگان: بارش، تحلیل طیفی، هم ساز، ایران
  • افشین متقی صفحات 237-254
    از طریق انتخابات، شهروندان ضمن نظارت بر عملکرد منتخبان خود، به حکومت حاکمان مشروعیت می بخشند. در حقیقت، انتخابات مناسب ترین ابزاری است که به وسیله آن می توان اراده شهروندان را در انتخاب متصدیان امور کشور مداخله داد. به دلیل چنین اهمیتی، جغرافیدانان سیاسی با بررسی روشمند و علمی رابطه میان انتخابات و محیط جغرافیایی، حرکتی فراسوی شمارش آراء را آغاز کرده اند تا جغرافیای انتخابات را به سوی تشریح الگوهای کلی سیاسی و روندشناسی تشکیل حکومت ها به پیش برند. در این مقاله به بررسی و تبیین الگوهای رفتاری تاثیرگذار در رای آوری نماینده شهرستان کازرون در نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی پرداخته شده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی به شمار می رود که در گردآوری اطلاعات نیز از روش کتابخانه ای و کار میدانی (مصاحبه حضوری) استفاده شده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که از میان خاستگاه های مختلف رای، ترکیب سه نظریه اینگلهارت، پییانوریس و مکتب شیکاگو، الگویی جغرافیایی برای مطالعه رفتار رای دهی به عنوان یک کنش سیاسی- مکانی فراهم می آورد و در سه چارچوب «جغرافیای سیاسی محلی»، «جغرافیای اقتصادی» و «جغرافیای قدرت»، الگوی رای آوری و رای دهی را مشخص می سازد. بر این اساس، در جغرافیای انتخابات شهرستان کازرون، سه خاستگاه تجربه ی انباشته ی سیاسی گذشته، پایگاه اقتصادی- اجتماعی و طرح واره نظام سیاسی در چارچوب بسترهای مکانی و بنیادهای زیستی، در رای آوری نماینده این شهرستان نقش ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، دیدگاه اینگلهارت، پییا نوریس، مکتب شیکاگو، مجلس شورای اسلامی، کازرون
  • داوود مختاری، فریبا همتی صفحات 255-276
    ژئوتوریسم آمیزه ای از جغرافیا و توریسم است که در این مفهوم، ژئوتوریسم در برگیرنده تنوع زیستی، تنوع فرهنگی، زیباسازی، گردشگری جامعه محور، و حتی نهضت غذاهای محلی می باشد و همانندی دشمن آن به شمار می رود. ژئوتوریسم نوعی از گردشگری است که ضامن برقراری و بهبود ویژگی های جغرافیایی از قبیل محیط، فرهنگ، دیدنی ها، مواریث و رفاه ساکنان است، تعریف می شود .با این رویکرد حوضه آبریز دیره در شهرستان گیلان غرب در 215 کیلومتری شهر کرمانشاه به لحاظ وجود منابع طبیعی آن جهت ارزیابی ژئوتوریستی انتخاب و با توجه به اطلاعات حاصل از مطالعات کتابخانه ای و بازدیدهای میدانی با استفاده از روش پریرا، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این منطقه با وجود آن که سالانه انبوهی گردشگر را به خود جذب می کند، هنوز نتوانسته جایگاه اقتصادی خود را در میان صنعت توریستم بیابد. در این پژوهش، سعی می شود ضمن شناسایی اشکال ژئومورفولوژیکی در منطقه و بررسی ویژگی های آن، به ارزیابی توانمندی های ژئوتوریستی مرتبط با لندفرم های موجود در منطقه بپردازیم. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مکان ژئومورفیکی گلین با ارزش ژئومورفولوژی 345/5 و ارزش مدیریتی 5 در حوضه آبریز دیره توان بالایی در زمینه جذب توریست دارد. اشکال ژئومورفولوژیکی منطقه به دلیل توان بالا در زمینه آموزش علوم زمین و ویژگی هایی هم چون زیبایی، سهولت دسترسی، و جذابیت های طبیعی و فرهنگی، توانمندی های بالایی در زمینه ژئوتوریسم دارند.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، حوضه آبریز دیره، روش پریرا، اشکال ژئومورفولوژیکی، مقدمه
  • هادی نیری، کمال خالق پناه، محمدرضا کرمی، خه بات احمدی صفحات 277-294
    فاجعه زلزله برای توسعه جامعه یک تهدید بزرگ محسوب می شود و متغیرهای محیطی بر میزان آسیب پذیری ناشی از آن تاثیر می گذارند. هدف این مقاله پهنه بندی میزان آسیب پذیری ناشی از زلزله در شهر سنندج بر اساس متغیرهای تاثیرگذار است. در این راستا، نقشه نهایی پهنه بندی آسیب پذیری طبیعی منطقه و معیارهای کالبدی (کیفیت سازه ها، تراکم، کاربری، کیفیت بر اساس مصالح مصرفی، فاصله از معابر اصلی و فرعی، فاصله از مراکز درمانی، آتش نشانی و فرودگاه) و معیارهای اجتماعی تاثیرگذار مورداستفاده قرار گرفتند. معیارهای اجتماعی موردبررسی واقع شده است. متغیرها که مجموعا 15 معیار هست در سیستم اطلاعات جغرافیایی به لایه های اطلاعاتی تبدیل شدند سپس با استفاده از دو مدل تحلیل سلسله مراتبی و تاپسیس همپوشانی انجام گرفت. در نهایت، میزان آسیب پذیری در پنج گروه از آسیب پذیری بسیار کم تا بسیار زیاد طبقه بندی شد. با مقایسه نتایج دو مدل، مشخص گردید که پهنه های آسیب پذیری، تقریبا مشابه همدیگر هستند با این تفاوت که بر اساس مدل تحلیل سلسله مراتبی، مناطق دارای آسیب پذیری بسیار زیاد، دارای درصد و پراکندگی کم تری نسبت به مدل تاپسیس است. هم چنین، مطابق با مدل تحلیل سلسله مراتبی بیش ترین پراکندگی در نواحی با آسیب پذیری بسیار کم رخ داده است. درحالی که طبق مدل تاپسیس نواحی با آسیب پذیری متوسط بیش ترین وسعت را دارا است. مطابق با هر دو مدل مذکور مشخص شد نواحی دارای بیش ترین آسیب پذیری در شمال شهر قرارگرفته اند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، پهنه بندی، زلزله، مدل تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس، سنندج
|
  • M. Aghayari Hir, K. Zakeri Miab Pages 1-21
    Earthquake risk identification and analysis in rural areas is the decisive factor in the reduction their damages and casualties. Because in the cycle of crisis management, planning and identification of rural settlements risk is necessary to achieve the waste resources prevent policy and utilization of the maximum power. In other words, many of the villages risk in the earthquake, is preventable with causes recognition and reduction of vulnerability roots.Therefore this study pays to discuses and analysis of the earthquake risk in the rural settlements of central District of Marand County with the descriptive- analytic methodology. The population of this study is consisted of 74 villages in the central District of Marand County, that all of them have been studied. To assess earthquake risk in study area, initially the earthquake risk assessment model was presented in rural areas based on the conceptual and operating framework and then weighting to the indexes using the academic professionals (30 analytical hierarchical process questionnaire) and data process in the GIS environment, indexes of exposure (using GIS analysis) and vulnerability (with using of TOPSIS technique) was calculated. It should be noted that, each of the parameters was measured and modeled within several indicators and finally, using of layers overlay analysis in the GIS, earthquake risk assessment was conducted in the study area. According to the results, about 32 percent of the studied villages are located in high and very high risk zones that raised the necessity of planning, based on principles of crisis management.
    Keywords: Modeling, Hazard, Vulnerability, Risk of earthquake, Village, Marand County
  • M. Ahdnejad, S. Najafi Pages 23-47
    Studies indicate that the process of globalization and the concentration of poverty and richness of modern urbanization in most developing countries tends, Gap caused by the inefficiency of urban development plans in order to achieve the optimal spatial distribution patterns of informal settlements and planned in urban neighborhoods that offer the possibility of head.What this research in comparative compared to the quality of life in Islamabad as informal settlement neighbourhood and Karmandan as planned in the city of zanjan based on indicators of economic, social, cultural, religious, Physical and environmental. Descriptive and analytical research using library resources and navigational analyze indicators of quality of life. Data into the software, Spss and then the comparative quality of life measures of model Vikor, AHP and to test the hypothesis of descriptive test, mean test inferential Chi (Chi - Squre) is used. The study indicated comparative study on the basis of the models undesirable situation indicators in the neighborhood of Islamabad to the Karmandan and the difference in Physical and economic indicators Dramatic. Which also change any of the parameters will change their quality of life. So be selectively removed glances and tried to improve the quality of life of citizens optimal planning.
    Keywords: Quality of life, Planned neighborhoods, Informal settlements, The city of Zanjan
  • Sayyad Asghari Saraskanroud Pages 49-62
    The purposes of this study are investigation of Shahr Chai river patterns, its stability and subsequently changes in the period of 2000-2013. For this purpose were used Landsat images, topography, geological maps and hydrological data. For study of river pattern and its changes was used Sinuosity and Meander Central Angle Indexes. Also for study of river stability was used by shear stress ýand RBS indexes. Results indicated that river pattern changes are very low. River stability analysis indicated that totalý shear stress rate is higher than critical shear stress. Results show that potential of river is high for creating of morphological changes in costal interval but decreasing of river flow has been caused that river changes be in lowest amount possible.
    Keywords: River Changes, Meander, Sinuosity, Central Angle Index, Stability Analysis
  • Maryam Bayati Khatibi, Shahram Maleki, Dorna Ghafari, Soraya Hadi Pages 63-79
    Climate as a Geographical phenomenon, have a strong interrelationship With Tourism and development Purposes and goals Tourism. Photo Tourism as a main subbranchs of Tourism, is attended case for countries with suitable climate and with long shine time at all Seasons. Unequal distribution of sun radiation on surface of the world is main reason that people travel from high latitude with low shine time to low latitude with long shine time. In this paper is study tourism climate comfort for all seasons of years, by use of TCI index then, is calculated of shine time for all seasons .In this Research in order to zoning of suitable photo Tourism regions of Iran, and also assessment climate comfort tourism at during all seasons at different time of year, is used fuzzy methods and fuzzy Gamma. The suitable climate condition or comport climate is determined by using of fuzzy methods. The results of this study are show that is five regions in maximum and four regions in minimum is exist in suitable photo Tourism of Iran. These regions is represented same property of comfort climate respect and shine time in during time of year. In other term, these regions have very suitable photo Tourism aspect at many time of year.
    Keywords: Photo Tourism, Index Climate Tourism TCI, Pattern Logic Fuzzy Zonation, Iran
  • Iraj Teimouri, Hadi Hakimi, Vida Hossianpour Shad Pages 81-95
    Housing as a heterogeneous product, lasting, immovable and assigning is the main part of family budget. In other words, the housing as one of the main goods not only contains use value in its nature but also is considered as an investment in which selection of the price has main role. Therefore this article attempts to explore the affecting variables on housing prices in the Sahand new town. The research method is correlation test and the use of hedonic function. The results showed that the factors like lot size and building area, number of floors and the number of apartment in per floor among the physical and spatial factors’ distance to nearby park and green space, distance to nearby shopping center have the highest effect on housing price. The correlation analyses used were Spearman and Kendal methods. These analyses only used for spatial factors. Results showed that there was straight correlation between the price and nearby mosques, which means the price arises when it is far away from the mosque.
    Keywords: Physical, access variables, The Price of apartment, Hedonic regression model, Sahand new Town
  • Mehdi Saghafi, Abolgasem Amirahmadi, Maryam Rabiei Pages 97-114
    Alluvial fans as one of the major geomorphological forms of water reservoir are very important, such that most of urban and rural centers of Iran, especially in central and eastern sections are located on alluvial fans. They are usually controlled by geomorphological forms of tectonic activity along with climate change. Alluvial fans are located in the southern half of the drainage basin of Birjand. Due to their proximity to the city and the residential areas, they are very important. BagheranMountains in the south part of Birjand are part of Sistan area. The most important rock units in the upper Cretaceous include ophiolitic mixture, flysh, congelomerate and the oldest unit is related to that era. In this study the geomorphology evidence of the area has been used to investigate the morphotectonic activity. In order to do this purpose, we used sime indices. Review of the samples of sediment aggradation and drainage network on alluvial fans show how climate and tectonic have influenced them. Field observations and sediments granolometry have been used for this purpose. The results of the analysis also show young tectonics and dynamic processes of external activities intensity performance in the region. Also granolometery analysis of the area as evidence of tectonic activity result in alluvial fans landforms transitional to the bajada plains indicated that climate change and wind erosion have higher intensity on landforms.
    Keywords: Alluvial fan, Morphotectonic, Geomorphic respond, Granolometry, Birjand, Bagheranmontains
  • Asadollah Khoorani, Zahra Jamali Pages 115-131
    The aim of this paper is assessment and comparison of potential impacts of climate change on drought indices in an arid and a semiarid station. For this purpose, daily data of minimum and maximum temperature, sunshine and precipitation are used. This data were downscaled statistically by using LARS-WG model based on A2, B1 and A1B scenarios. These climatic parameters are projected for 2011-2040, and RDI index was extracted for both observed (1961-1990) and projected data from HADCM3 model. The research outcomes show drought severity has increased under each scenario in both stations, except for Shahrekord under B1 scenario. For Bandarabbbas station, percent of droughts are about 6.7, 10 and 10 under A1B, A2 and B1 scenarios respectively. This parameter is 6.7 and 3.3 percent under A1B and A2 in Shahrekord station and the number (percent) of droughts will decrease about %10 under B1 scenario in this station.
    Keywords: RDI, Climate Change, LARS, WG, HADCM3, Bandarabbass, Shahrekord
  • Ali Mohammad Khorshiddoust, Ali Akbar Rasouli, Ali Salajegheh, Mojtaba Nassaji Zavareh Pages 133-149
    One of the important arguments in variability and climate change assessment is the accuracy of climatic time series analysis. Therefore time series to be used should be homogeneous. Annual and seasonal maximum and minimum temperatures of 5 synoptic stations that contain long time series have been assessed in this study. For so doing, we utilized direct and indirect methods. We used metadata through indirect method and absolute and relative standard normal homogeneity test through direct routine. Results showed inhomogeneity which was identified by statistical methods corresponding to metadata. Relative standard normal homogeneity test is more suitable than absolute standard normal homogeneity test in this concern. Assessment of homogeneity between annual and seasonal minimum and maximum temperatures indicates that the parameter of minimum temperature has more inhomogeneity in the data. Comparison of homogeneity results between temperature of warm and cold season reveals that the temperature is more stable during relocation and other changes in cold season than in warm season. Relocation of many stations was not proved to be the cause of inhomogeneity in annual and seasonal maximum temperatures
    Keywords: Homogeneity, Minimum, maximum temperature, Standard normal homogeneity test, Khazar region
  • Hamdollah Sojasi Qidari Pages 151-173
    This study, has tried to express the quality of environment using theoretical conceptions in rural areas. The guide plan impacts on quality of rural environment was assessed through environmental quality indexes and criteria. The study methodology is based on library documents and experimental approach that was used in 17 rural areas of north and south Fendresk district of Ramyan county in the form of 359 cases of sample community. The obtained results show that for the from index with 0.438; has maximum impacts and the functional index with 0.288 has the minimum impact of guide plan implementation from 3 dimensional components on quality of rural environment. Thus, it could be argued that the guide plans have been carried out with formal and physical approaches in rural areas and their formal effectiveness is more than the functional one and functional changes in rural area as well.
    Keywords: Assessment, Environmental quality, Guide plans, Tural area, North, south Fendresk rural district
  • Ali Shamaee, Babak Lotfimoghadam Pages 175-198
    Site Selection and spatial distribution of urban planning has an important role in the city's economy and its economic stability. Today, inharmonious distribution in some areas and the urban districts has led to conflict, increasing transport costs and environmental pollution. Compatibility index of land uses affect directly and indirectly on the stability of the city's economy. The aim of this study is to analyze the condition of urban land use based on compatibility index in order to achieve sustainable economic in Tehran 1st District. In this study compatible creterias of land uses including distance from the fault line, land uses proximity with infected and annoying user, land use site selection based on slope is used. The research is practical research and its method is descriptive-analytical method, using Geographic Information System (GIS) and (excel) software. The data and informationwas collected from library documents, Digital Maps of the study area were analyzed using GIS. Findings and results showedthat about 40% of locating is located within 700 meters from the fault line and there is a hazardous district. More than 20 % of land uses have located in inappropriate slope and about 0.3 % of land uses in terms of environmental pollution and nuisance are unfavorable land uses as well. Overall, various financial, casualties and irreparable losses to follow in present and future that finally will follow Urban Economic volatility.
    Keywords: Urban Land Use, Compatibility, proximity of land uses, Stabilization the City's Economy, Tehran 1st District
  • Mousa Abedini, Khalil Valizadehkamran, Nader Sarmasti Pages 199-216
    Physical expansion of Tabriz metropolitan increases the possibility of earthquakes risks. Given the importance of this issue, this research is trying to pay to monitor the activities and seismic potential of Tabriz fault and the estimates of casualties in Tabriz metropolitan using remote sensing and GIS techniques. To achieve this goal, ASTER satellite image was processed in ENVI 5.3 software. Fault seismic potential is determined with empirical models and average calculations were used as the basis for assessment. The casualties are determined in accordance with the terms of seismicity and structure of our country urban elements, respectively. Based on visual interpretation of satellite data, along Tabriz fault are exposed geomorphic changes that reflect the tectonic activity is in the range of Tabriz metropolitan. Tabriz fault evidences examples of diversion of watercourse Ajichai, cliffs and lens shape phenomenon are most important that have been considered in the interpretation of the activities on satellite images. Based on empirical models, be created in Tabriz fault earthquakes is average of magnitude 6.8 on the Richter scale. Assuming earthquake seismic activity according to Tabriz fault scenario, the total population of about 1605884 of the Tabriz metropolitan was estimated approximate number 1252589 casualties consist of 658412 people dead and 594177 people injury at night
    Keywords: Tectonic, Tabriz fault, Seismic Potential, Casualties, Remote Sensing, GIS
  • Bohlul Alijani, Ali Bayat, Mehdi Doostkamian, Yadollah Balyani Pages 217-236
    Precipitation is one of the most essential and variable climate components whose understanding has long been a concern for climatologists. The main objective of the current paper is to investigate and analyze the precipitation cycles in Iran. In order to realize this objective, the annual precipitation data of isometric station of Iran were extracted. These data have been collected by the country’s meteorological organization since the establishment of the station until 2008 which adds up to more than 40 years of statistics. Then, in order to investigate and analyze the precipitation cycles, spectral analysis (co-structural analysis) was utilized. Regarding the calculations, the programming utilities of Matlab were used and the Surfer software application was exploited for drawing operations. The results obtained from analyzing the cycles show that there are significant 2 to 3 year cycles, 3 to 5-year cycles, 2 to 6 year cycles and sometimes 11 or more- year cycles governing Iran’s precipitation patterns. Hence, in east and southeast of Iran, 3 to 5-year cycles are prevailing and in west and northwest 2 to 3-year cycles are dominant and finally in north east 2 to 6-year cycles are customary. The most numerous and the most variable cycles happen in south and south east, mainly due to the mountainous regions of Zagros as well as the proximity to Persian Gulf. The north western regions, much like the southwestern regions, indicate variable cycles due to the mammoth mountains of Sabalan and Sahand. Moreover, the presence of those cycles which have a return period equal to the statistical period has been seen in various parts of Iran, which indicates a precipitation trend in this country.
    Keywords: Precipitation, Spectrum analysis, Harmonic, Iran
  • Afshin Mottaghi Pages 237-254
    Elections are the process that citizens can criticize and monitor the politicians and governors. In fact, the elections are the most appropriate democratic way in which the citizens can be interfered in the choosing of government operators. At the same significance, political geography is going to study and analyze the relation between election and geographical environment in order to conduct the geography of elections into the description of the general patterns of politics and recognition of the process of the government establishment. In this paper, we have studied the effective factors in the victory of, the Candidate of Kazeroun City in the 9th Period of the Iran’s Islamic Parliament Elections. The methodology of the paper is descriptive- analytic. The results of the research show that among the various theories about the sources of poll, composition of Inglehart, Pippa Norris and Chicago give a holistic opinion to studying of the elections. Therefore, in the case of Kazeroun City, it seems that three factors of political experience in the past, economic-social basin and the scheme of political system in the frame of biological foundations played the most roles in the poll of Kazeroun City’s candidate in the 9th period of the Iran’s Islamic Parliament Elections.
    Keywords: Geography of Elections, Inglehart, Pippa Norris, Chicago, Iran's Islamic Parliament, Kazeroun
  • Davoud Mokhtari, Fariba Hemmati Pages 255-276
    Geo-tourism is a combination of geography and tourism. In this sense, geo-tourism encompasses biodiversity, cultural diversity, beautification, community-based tourism, and even local food movement, and homogeny and similarity are considered its enemies. Geo-tourism is a form of tourism which is defined to ensure the establishment and improvement of geographical features such as the environment, culture, landmarks and legacies and well-being of residents. With this approach, Deira catchment area in Gilangharb Township located in 215 km of Kermanshah, was chosen because of its natural resources for Geo-tourism assessment and was analyzed according to obtained data from library and literature studies and field studies using Pereira. Although the region attracts hordes of tourism annually, yet its economic position in tourism industry is not founded. In this research we try to assess Geo-tourism capabilities related to available landforms in the region in addition to identify geomorphological shapes and forms in the region and explore its features. The results of this study showed that the geomorphic location of Galin has high capability in the field of tourism attraction with 345/5 geomorphology value and managerial value of 5 in Deira catchment area. The geomorphological shapes and forms of the region have high capability in the field of tourism due to high ability in the field of geosciences education, and feature and attributes such as beauty, ease of access, and natural and cultural attractions.
    Keywords: Geo, tourism, The catchment area of Deira, Pereira method, Geomorphological shapes, forms
  • Hadi Nayyeri, Kamal Khaleghpanah, Mohammadreza Karami, Khebat Ahmadi Pages 277-294
    Earthquake is a serious threat for society development and its vulnerability is influenced by environmental variables. The damages of earthquakes are reduced by recognizing these variables and area zoning. The aim of this paper is the zoning of earthquake vulnerability of Sanadaj city based on effective variables. For this purpose, the final map of region’s natural vulnerability zoning and skeletal indices and other effective social indices have been used. The variables were changed to layers of GIS and then, overlapping were performed using AHP and TOPSIS models. Finally, the vulnerability was classified in five groups from very low to very high. By comparing the results of these two models, it was revealed that these models had a similar vulnerability but they had a difference in which based on AHP model, the regions with very high vulnerability have little fragmentation in contrast with TOPSIS model. Therefore, according to AHP the most fragmentation was occurred in regions with low vulnerability. While, based on TOPSIS, the regions with average vulnerability have the most extension. According to Both models the most vulnerable areas were in the north of Sanandaj city.
    Keywords: Quality of life, Planned neighborhoods, Informal settlements, The city of Zanjan