فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 65 (پاییز 1397)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 65 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/17
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • نجما اسماعیل پور *، میترا قربی صفحات 1-26
    رشد سریع شهر کرمان در چند دهه اخیر باعث شکل گیری محلات جدید و حاشیه ای با تفکرات مدرنیستی شده و محلات تاریخی بدلایل متعدد به بافت هایی ناکارامد تبدیل شده اند که کیفیت آنها درخور زندگی شهروندان نیست. نوشهرگرایان با اتکا بر دروس تاریخی از زیباترین و موفق ترین شهرها، رویکردهای نوشهری را با جوامع متراکم، مختلط، پیاده‏مدار و نسبتا مستقل تایید کردند. هدف پژوهش تعیین و مقایسه میزان سازگاری اصول نوشهرگرایی در محلات بافت قدیمی، میانی و جدید درجهت افزایش کیفیت زندگی آنهاست. پژوهش حاضر، کاربردی و از نظر روش، توصیفی، مقایسه ای-تطبیقی و پیمایشی است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی می باشد. برای تعیین میزان انطباق از توابع تحلیلی GIS و روش های آماری استفاده شد. شاخص های مورد مطالعه به سه دسته کالبدی، حمل ونقل و تاریخی- هویتی تقسیم و در 7 اصل و با طیف چهارسطحی مورد ارزیابی قرار گرفت. بنا بر نتایج اولا؛ شاخص ها تفاوت معناداری را در بهره گیری از اصول نوشهرگرایی در محلات مختلفی که در دوره‏های گوناگون توسعه شهر کرمان شکل گرفته بودند، نشان می دهند؛ ثانیا؛ محله تاریخی مظفری (با محوریت بازار) و محله جدید هوشنگ مرادی به ترتیب با میانگین هندسی3. 03 و 1. 81 بیشترین و کمترین انطباق و سازگاری را با اصول نوشهرگرایی دارند. بیشترین و کمترین سازگاری در محلات، به ترتیب مربوط به اصل اتصال و پیوستگی و اصل تنوع مسکن است. محلات جدید از نظر اصول کالبدی؛ و محلات قدیمی از نظر اصول تاریخی-هویتی و ترافیکی و حمل ونقل سازگاری بیشتری با نوشهرگرایی دارند: «میانگین میزان سازگاری محله جدید هوشنگ مرادی در اصل کالبدی 3. 56 و محله مظفری در اصول تاریخی و هویتی و ترافیکی و حمل ونقل به ترتیب 3. 67 و 4 است». نظر به سازگاری نسبی محلات با اصول نوشهرگرایی می توان از رهنمودهای آن درارتقای کیفیت زندگی محلات استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اصول نوشهرگرایی، رشد شهر، سازگاری، شهرکرمان، محلات مظفری، جوی مویدی، امام جمعه و هوشنگ مرادی
  • ابوالفضل قنبری * صفحات 27-49
    هدف از این پژوهش، بررسی و سنجش ظرفیت برد اجتماعی گردشگری در منطقه ی کلیبر است. روش تحقیق پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی و شیوه ی جمع آوری داده ها و اطلاعات، اسنادی و پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، خانوارهای ساکن شهر کلیبر در سال 1394 و تعداد نمونه ی آماری 151 خانوار (جامعه ی میزبان و مهمان) بوده که بر اساس فرمول کوکران برآورد شده است. همچنین، در این تحقیق از روش نمونه برداری تصادفی ساده استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از آمارهای توصیفی و تحلیلی موجود در محیط نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شده است.
    نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که نگرش جامعه ی میزبان، میزان رضایت گردشگران و میزبانان، تراکم جمعیت به طور مستقیم بر ظرفیت برد اجتماعی گردشگری موثر است. میزان ورود گردشگران بر رفتار جامعه ی میزبان به طور مستقیمی تاثیرگذار است. متغیرهای فردی و اجتماعی نیز بر تغییر ارزش های جامعه به طور مستقیمی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: ظرفیت برد گردشگری، ظرفیت برد اجتماعی، مدل یابی معادلات ساختاری (SEM)، کلیبر
  • علی محمدخورشیددوست، فریبا اسفندیاری* ، سید اسعد حسینی، پروانه دولتخواه صفحات 50-73
    یکی از روش های نوین در زمینه پیش بینی فرآیندهای هیدرولوژیکی و ژئومورفولوژیکی شبکه های عصبی مصنوعی از مولفه های هوش مصنوعی است که در جهت پیاده سازی ویژگی های شگفت انگیز مغز انسان در یک سیستم مصنوعی می کوشند و ابزاری قدرتمند در زمینه ی مدل سازی و پیش بینی پارامترهای ژئومورفولوژی اند که در این پژوهش جهت برآورد میزان رسوب حوضه رود ارس استفاده شده است. بدین منظور از آمار دبی، رسوب و بارش ماهانه ایستگاه هیدرومتری بران واقع در حوضه آبریز دره رود از زیر حوضه های مهم حوضه رود ارس در دشت مغان در طول دوره آماری 34 ساله (سال آبی 54-53 تا 87-86) استفاده گردید. بدین صورت که میزان دبی و بارش به عنوان ورودی های شبکه عصبی مصنوعی و میزان رسوب به عنوان خروجی شبکه در نظر گرفته شدند. به منظور پیاده سازی مدل از امکانات و توابع موجود در محیط برنامه نویسی نرم افزارهای MATLAB/2010 و SPSS/21 بهره گرفته شد. سپس به ارزیابی عملکرد مدل، از طریق معیارهای آماری از جمله ضریب تعیین، مجذور میانگین مربعات خطا، میانگین مربعات خطا، میانگین مطلق خطا، ضریب همبستگی و همچنین میانگین درصد نسبی خطا پرداخته شد. نتایج به دست آمده ضمن تایید توانایی مدل شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که انطباق خوبی بین مقادیر پیش بینی شده و مشاهداتی وجود دارد به طوری که میانگین خطای این مدل با داده های مشاهداتی برابر 9/0 درصد و ضریب همبستگی 99/0 است که در سطح 01/0 نیز معنی دار گشته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی از دقت بالایی در برآورد میزان رسوب در حوضه مورد بررسی برخوردار است. نتایج حاصل می تواند در مدیریت و برنامه ریزی حوضه های آبخیز و مدیریت منابع آبی و طبیعی بویژه در بخش های کشاورزی، صنعت، شرب و همچنین پیش بینی وضعیت رسوب گذاری در مخزن سدها مفید باشد.
    کلیدواژگان: ارس، برآورد، شبکه های عصبی مصنوعی، رسوب
  • بتول زینالی *، صیاد اصغری صفحات 73-91
    این تحقیق در پی آن است که با بررسی توفان گرد و غباری 10 اوت 2008 شرق ایران با استفاده از تصاویر ماهواره ای مودیس ضمن معرفی شاخصی مناسب جهت آشکار سازی توفان های گرد وغباری ایران، منابع و مسیر های متاثر از این پدیده را در شرق ایران شناسایی کند. بدین منظور از داده های ساعتی گرد و غبار، تصاویر ماهواره ای مودیس و همچنین از شاخص های NDDI، BTDI، BTD، LRDI و تکنیک ترکیب رنگی کاذب برای شناسایی توفان گرد و غباری استفاده شده است. در نهایت با استفاده از مطلوب ترین شاخص توفان های مذکور پایش گردید. نتایج نشان داد که شاخص رقومی LRDI و تکنیک بصری ترکیب رنگی کاذب از قدرت تفکیک بهتری نسبت به شاخص های دیگر برای آشکار سازی گرد و غبار برخوردار هستند. نتایج حاصل از پایش توفان گرد و غباری شرق ایران نشان داد که منبع تغذیه توفان های شرق شامل: بستر خشک دریاچه هامون، بیابانهای ریگستان، مارگو و خاش در بین مرز ایران، افغانستان و پاکستان و بیابان های مرکزی ایران می باشد. نتایج این تحقیق می تواند در شناسایی منابع ایجاد گرد و غبار و مسیر هایی که از این پدیده متاثر می شوند توسط سازمان ها و موسسات ذیربط برای برنامه ریزی های ملی و بین المللی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توفان های گرد و غباری، سنجنده مودیس، آشکارسازی و پایش
  • علی اکبر رسولی، مهدی عرفانیان، بهروز ساری صراف ، خدیجه جوان * صفحات 83-100
    بارندگی یکی از مهم ترین عناصر تعیین کننده اقلیمی می باشد و اندازه گیری و برآورد دقیق مقدار آن اهمیت زیادی دارد. هدف این تحقیق، ارزیابی کارایی الگوریتم 3B42 ماهواره TRMM و ارائه مدل نمایی و مدل مفهومی ابر برای برآورد مقدار بارندگی شش ساعته در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و اعتبارسنجی این داده ها با استفاده از داده های ایستگاه های زمینی و همچنین مقایسه این روش ها در حوضه جهت انتخاب مناسب ترین مدل می باشد. در این تحقیق از داده های ساعتی بارش، دما، فشار هوا و دمای نقطه شبنم 16 ایستگاه سینوپتیک واقع در حوضه دریاچه ارومیه با طول دوره آماری 2007 تا 2011، داده های نرخ بارندگی سه ساعته 3B42-V6 ماهواره TRMM با تفکیک مکانی 25/0 درجه و تصاویر باند مادون قرمز حرارتی ماهواره متئوست 7 در فواصل زمانی شش ساعته استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر مطابقت قابل قبول داده های بارش برآورد شده با مقادیر ثبت شده ایستگاه های زمینی می باشد. نتایج مقایسه این روش ها جهت انتخاب مدل بهینه، نشان می دهد که مدل نمایی، بالاترین میزان ضریب تعیین (برابر 61/0) را دارد و علاوه بر همبستگی بالا، به دلیل داشتن مقادیر کم شاخص های RMSE و MAE، دارای کارایی قابل قبولی در برآورد بارندگی این حوضه می باشد. بنابراین این مدل را می توان به عنوان مناسب ترین مدل برآورد بارندگی در حوضه دریاچه ارومیه معرفی نمود.
    کلیدواژگان: برآورد مقدار بارندگی، ماهواره TRMM، ماهواره متئوست، مدل نمایی، مدل مفهومی ابر، حوضه آبریز دریاچه ارومیه
  • غلام حسن جعفری *، مهدی عباسی صفحات 92-115
    بررسی پادگانه ها از عمده ترین مباحث مربوط به ژئومورفولوژی رودخانه ای می باشد. آن ها سطوح با شیب کم هستند که به موازات محور دره ی رودخانه، در سطوح بالاتر از بستر امروزی درنتیجه ی برش بستر، توسط رودخانه و در انعکاس پاسخ به تغییرات عوامل خارجی مانند آب وهوا، تکتونیک و سطح اساس ایجادشده اند. رودخانه ی قزل اوزن به عنوان یکی از طویل ترین سیستم های رودخانه ای، به تغییرات عوامل خارجی (آب وهوا، تکتونیک و سطح اساس) به خوبی پاسخ داده است. به این منظور، پس از تقسیم بندی مسیر رودخانه به نه بازه، نیمرخ هایی بر روی پادگانه های مجاور گسل ها رسم گردید تا ازنظر تغییر ارتفاع سطوح و تقارن بررسی شوند. هم چنین برای بررسی میزان تاثیر فعالیت های تکتونیکی بر حوضه ی آبریز قزل اوزن، چهار زیر حوضه ی دیواندره، زنجان رود، قرنقوچای و هشتچین - طارم، به ترتیب از سر آب به پایاب، به کمک دو شاخص، گرادیان طول رودخانه (SL) و نسبت پهنای کف دره به ارتفاع دره (Vf) با مقاطع مشخص، بررسی شدند. نتایج بررسی ها نشان دهنده ی ارتباط ساختمان پادگانه ها با عامل زمین ساخت بوده است. به این معنی که فرم پادگانه‏ها در پایاب رودخانه بیشتر انعکاسی از اثرات نئوتکتونیک و زمین ساخت است درصورتی که در سر آب، بیشتر اثرات زمین ساخت اولیه را منعکس کرده اند. بازخورد چنین فعالیت هایی در پایاب حوضه به صورت مخروط افکنه های متداخل و جداره قائم پادگانه ها در سنگ بستر و در سر آب به شکل پادگانه های متداخل در رسوبات آبرفتی با کناره هایی کم شیب است.
    کلیدواژگان: پادگانه، قزل اوزن، تکتونیک، سطح اساس
  • احمد حامی صفحات 101-116
    مدتهاست که ارتباط بین الگوهای کاشت گیاهان وادراک امنیت در مناطق مسکونی در بین طراحان منظر مورد بحث واقع شده است واین درحالی است که اثر گیاهان در امنیت پارک های شهری ،یا بطور جدی و کافی مورد بررسی علمی قرار نگرفته و یا تحقیقات انجام شده در این زمینه در دسترس نمی باشد. بنابراین، یک مطالعه میدانی با استفاده از پرسشنامه حاوی تصاویر الگوهای مختلف کاشت ،در پارک های شهری برای سنجش احساس امنیت استفاده کنندگان در گیاهکاری های با زمینه متفاوت در بین 296 شرکت کننده در پارک های شهری تبریز در سال 1391 انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که الگوهای کاشت با تراکم متوسط و دارای دسترسی فیزیکی مناسب امن تر از الگوهای کاشت پر تراکم با دید بصری مسدود شده می باشند. هم چنین نتایج تحقیق نشان داد که کاشت های بدون چمن و مناظر آب ،احساس امنیت کمتری نسبت به گیاه کاری های همراه با چمن و مناظر آب به بینندگان القا می کنند. علاوه بر این، گیاهکاری حاوی تنوع زیاد گونه ها در مقایسه با مناظر دارای تنوع گونه ای کمتر در پارک ها ناامن تراحساس شدند. این مطالعه اثبات کرد که عناصر فضای سبز پارک ها شامل چمن، گیاهان پوششی سبز، و مناظر آب باعث افزایش احساس امنیت در پارک ها می شوند. (همچنین طراحان و معماران منظر لازم است از طراحی مناظر با گیاهان با تراکم بالا دوری کنند که این کار باعث مسدود شدن دید و در نتیجه کاهش احساس امنیت در پارک می شود. همچنین از کاشت گیاهان کوتاه قد از قبیل درختچه ها با تاج پایین در فاصله بین درختان جلوگیری شود.) نتایج این تحقیق کاربرد تئوری "فعالیت روتین" را در مناظر پارک های شهری در تبریز را گسترش می دهد جایی که شرایط کاشت گیاهان بایستی طوری باشد که باعث افزایش نیروی کنترل اجتماعی در راستای جلوگیری از وقوع رفتارهای ناهنجار اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: پارک های شهری، زمینه منظره سازی، ادراک امنیت
  • محسن آرمش، محمود خسروی *، محمد سلیقه صفحات 116-134
    این مطالعه به منظور بررسی تغییرپذیری بارش های تابستانه ایستگاه های منتخب جنوب شرق ایران انجام شد و ارتباط این بارش ها با شاخص IOD بررسی گردید. بدین منظور از آمار هفتگی بارش ماه های ژوئن تا سپتامبر ایستگاه های زاهدان، کرمان، بندرعباس، ایرانشهر و بم و همچنین داده های هفتگی شاخص IOD استفاده شد. روش انجام مطالعه آزمون همبستگی و تبدیل موجک گسسته می باشد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که شاخص دوقطبی با بارش تابستانه ایرانشهر، بندرعباس و زاهدان ارتباط مثبت و معناداری در سطح 99 و 95 درصد دارد ولی با بارش تابستانه کرمان و بم حتی ارتباط نزدیک به سطح معناداری را نشان نداد. همچنین افزایش تعداد سطح تجزیه داده های بارش در تبدیل موجک به بیش از 4 سطح سبب کاهش همبستگی بین تقریب بارش ایستگاه ها و شاخص IOD شد. تجزیه داده ها با تبدیل موجک گسسته نشان داد که مهمترین چرخه در شاخص IOD با تکرار 11 ساله رخ داده است. زاهدان و ایرانشهر چرخه های تناوبی نسبتا مشابهی را نشان دادند. در بندرعباس و بم چرخه 11 ساله و در کرمان چرخه غالب 7 ساله آشکار شد. از نظر نواحی تحت تاثیر شاخص IOD به نظر می رسد که نواحی ساحلی جنوب شرق و نواحی که تحت تاثیر کم فشارهای پاکستان و خلیج فارس هستند بیشتر تحت تاثیر شاخص IOD باشند.
    کلیدواژگان: بارش تابستانه، تغییرپذیری، شاخص IOD، تبدیل موجک، جنوب شرق ایران
  • وحید ریاحی *، فرهاد جوان صفحات 135-156
    سکونتگاه های روستایی ایران در طول سال های متمادی با توجه به نیروهای محیطی و اجتماعی اقتصادی الگوی پراکنش خاصی پیداکرده اند. که در این میان عوامل جغرافیایی نقش بسزایی در استقرار و نحوه پراکندگی سکونتگاه های روستایی دارند، بعضی از این عوامل می تواند نقش موثرتری نسبت به سایر عوامل داشته باشند، پژوهش حاضر به بررسی و ارزیابی نقش عوامل جغرافیایی در پراکندگی سکونتگاه های روستایی در شهرستان زنجان می پردازد تا عامل و یا عواملی که نقش بیشتری نسبت به سایر عوامل دارند مشخص شود. همچنین نقشه پهنه بندی مناطق روستایی در سه تیپ متفاوت از لحاظ استقرار در گروه های روستایی با مقر مناسب، نسبتا مناسب و نامناسب ارائه گردد. برای نیل به این هدف، 8 عامل طبیعی شامل رودخانه، گسل، بارش، دما، تبخیر، ارتفاع، شیب، لیتولوژی، به عنوان عوامل موثر در محل استقرار سکونتگاه های روستایی انتخاب گردید. در تحقیق حاضر با استفاده از نرم افزار Arc GIS نقشه های عامل به صورت رقومی تهیه و سپس با استفاده از مدل AHP در نرم افزارExpertChoice، وزن هر شاخص به دست آمد. نتایج تحقیق نشان می دهد در شهرستان زنجان 31 درصد سکونتگاه های روستایی با تعداد 103روستا دارای الگوی استقرار مناسب، تعداد 149 روستا (45درصد) نسبتا مناسب و تعداد 81 روستا (24 درصد) نیز در الگوی استقرار نامناسب واقع شده اند، که تقریبا تمام آن ها در شمال شرق شهرستان استقراریافته اند. از اینرو در برنامه ریزی های ایمنی و مدیریت بحران به سکونتگاه های روستایی در موقعیت نامناسب توجه ضروری و بیشتری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: نواحی روستایی، عوامل جغرافیایی، پراکندگی فضایی، شهرستان زنجان
  • داریوش یاراحمدی *، سعید بساطی، بهروز نصیری، سمیه رفعتی صفحات 157-178
    پیامدها و تهدیدهای ناشی از مخاطرات اقلیمی از یک طرف و فرصت هایی مانند استفاده در منابع آب، کشاورزی و سایر بخش های اقتصادی از طرف دیگر باعث شده است تا در سال های اخیر سامانه های همرفتی بارش زا بیشتر موردتوجه قرار گیرند. بدین منظور در این پژوهش، شرایط دینامیکی سامانه های همرفتی میان مقیاس در ماه های گرم و سرد سال و بارش همرفتی تجمعی آن ها بررسی شده است. پس از اخذ تصاویر ماهواره های زمین آهنگ متئوست، فراگیرترین سامانه های همرفتی میان مقیاس بدون اشتقاق و ادغام با استفاده از آستانه دمای درخشندگی 224 کلوین و آستانه مساحت مشخص شدند و از طریق مدل RegCM4، رفتار دینامیکی و بارش همرفتی تجمعی آن ها بررسی گردید. نتایج نشان داد مکان شکل گیری سامانه ها در جنوب عراق و شمال عربستان بوده است. الگوی جریانات سامانه های ماه های سرد سال تحت تاثیر توپوگرافی بوده است؛ به گونه ای که با برخورد آن ها به ارتفاعات، تاوایی مثبت در منطقه ایجاد شده است و با افزایش ارتفاع تاوایی قوی تر شده است. همچنین هسته کمیت های دینامیکی ماه های دسامبر- ژانویه پس از عبور سامانه از ارتفاعات زاگرس تضعیف شده است. در مقابل، ارتفاعات زاگرس تاثیر زیادی در قدرت فعالیت سامانه های آوریل نداشته است. تاوایی و همگرایی سامانه های همرفتی در ماه آوریل قوی تر و شدیدتر از ماه های دسامبر- ژانویه بوده است.
    کلیدواژگان: سامانه همرفتی میان مقیاس، غرب ایران، مدل RegCM4، رفتار دینامیکی
  • مجتبی روستا، مجتبی رفیعیان ، زهرا صحراییان * صفحات 163-182
    در پژوهش حاضر، به تحلیل فضایی تخلفات ساختمانی در شهر جهرم طی دوره زمانی 93-1388 پرداخته شد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و نوع آن کاربردی- توسعه ای است. اطلاعات موردنیاز از طریق مطالعات اسنادی و پیمایشی جمع آوری گردید. جامعه آماری آن شهر جهرم و پرونده های ارجاعی به کمیسیون ماده 100 شهرداری جهرم در دوره زمانی93-1388 می باشد. در این راستا، با توجه به اینکه، آراء صادر شده در کمیسیون، 3161 مورد می باشد، بنابراین، حجم نمونه با فرمول کوکران محاسبه و 210 نفر از افرادی که برای پرونده تخلف ساختمانی خود به کمیسیون ماده ی 100 شهرداری مراجعه نموده اند، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و از طریق پرسشنامه، اطلاعات جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردیده است. نتایج نشان می دهد در دوره زمانی مورد مطالعه، میزان تخلفات ساختمانی رو به افزایش بوده است. از طرفی، تخلفات ساختمانی در محدوده های حاشیه شهر از جمله بخش های شمالی و شرق و غرب شهر که در مسیر توسعه شهری قرار دارد، به پراکنده رویی شهری و گسترش افقی شهر منجر شده است. همچنین، آراء صادر شده در کمیسیون ماده 100 شهرداری جهرم حاکی است که بیشترین رای صادر شده در زمینه تخلفات ساختمانی، پرداخت جریمه (بالای 80 درصد) توسط متخلفین بوده است. بیشترین تخلف ساختمانی صورت گرفته در شهر جهرم در برهه زمانی مورد نظر، اضافه بنا و ساخت و ساز بدون پروانه بوده است. از مهمترین علل تخلفات ساختمانی در این شهر می توان به ترتیب به عوامل اقتصادی، قانونی، اجتماعی و نظارت ضعیف شهرداری اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تخلفات ساختمانی، پراکنده رویی شهری، شهر جهرم
  • فریدون بابایی اقدم* ، ابوذر مطیع دوست کومله، محمد امین عطار، سمیه روشن رودی صفحات 179-199
    این تحقیق سعی بر آن دارد رابطه پایگاه اقتصادی- اجتماعی مناطق شهری و جدایی گزینی فضایی در شهر تکاب را موردمطالعه قرار دهد و در همین راستا به بررسی رابطه بین متغیر پایگاه اقتصادی- اجتماعی و متغیر منطقه شهری می پردازد. این پژوهش از نوع کاربردی و روش انجام آن به صورت پیمایشی می باشد. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات هم بدین گونه بوده است که در ابتدا جداول توافقی جهت سنجش پایگاه اقتصادی- اجتماعی و اجزای مختلف آن به تفکیک مناطق مختلف شهری تکاب به کاررفته و سپس برای بررسی رابطه بین متغیرها در راستای پاسخ به سوال تحقیق از آزمون خی دو و ضرایب همبستگی کرامر، گودمن و کروسکال، لامبدا و درنهایت ضریب عدم اطمینان استفاده شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی مناطق شهری و جدایی گزینی فضایی در شهر تکاب رابطه علی و معلولی وجود دارد و به عبارت دیگر می توان گفت پایگاه اقتصادی- اجتماعی، جدایی گزینی فضایی در شهر تکاب را موجب شده است. به همین دلیل، ساکنان منطقه 1 در بخش شرقی و جنوب شرقی شهر و ساکنان منطقه 2 در بخش غربی شهر کاملا از یکدیگر به صورت تفکیک شده سکنی گزیده اند. از سوی دیگر منطقه 3 در بخش مرکزی شهر و منطقه 4 در قسمت های شمالی و جنوب غربی شهر نیز شکل دیگری از جدایی گزینی فضایی (با شدت تفکیک کمتر) را به وجود آورده اند.
    کلیدواژگان: جدایی گزینی فضایی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، منطقه شهری، شهر تکاب
  • سید محمد حسنی تبار، بختیار فیضی زاده *، جعفر جعفرزاده صفحات 200-219
    سگمنت سازی یکی از روش های اصلی استخراج اطلاعات در پردازش شیءگرای تصاویر ماهواره ای است. فرآیند سگمنت سازی، پدیده های اولیه و اصلی در یک تصویر را تفکیک می نماید که مبنایی برای طبقه بندی شیءگرا می باشد. با توجه به اینکه دقت طبقه بندی شیءگرا تا حد زیادی وابسته به دقت سگمنت سازی است، بنابراین تولید سگمنت های مناسب نقش مهمی در دست یابی به دقت بالا در فرآیند طبقه بندی شیءگرا دارد. در این پژوهش با هدف ارزیابی فرآیند سگمنت سازی به روش تفکیک مکانی چندگانه، از تصاویر ماهواره ایIRS وSPOT5 وQuick Bird برپایه تکنیک های تلفیق تصاویر ماهواره ای استفاده شده است. در این راستا با توجه به قدرت تفکیک مکانی متفاوت تصاویر ماهواره ای، از مقیاس ها و تلفیق های مختلف (نظیر ضرایب شکل و فشردگی شکل) جهت سگمنت سازی استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر تاثیر استفاده از اطلاعات مکانی و طیفی در بهینه سازی مقیاس سگمنت سازی است. به طوریکه اطلاعات مکانی تصویر Quick Bird و باند پانکروماتیک تصاویر IRS و SPOT5، در کنار قدرت تفکیک طیفی تصویر SPOT5 (بویژه باند قرمز) و Quick Bird، تاثیر بسزایی در افزایش کنتراست تصاویر و درنهایت ارتقاء کیفیت سگمنت سازی دارند. همچنین نتایج تحقیق بیانگر تلفیق تصاویر ماهواره ای با تفکیک مکانی بالاتر، به عنوان روشی موثر برای ارتقاء کیفیت سگمنت سازی است. نتایج این پژوهش در شناسایی روش ها و تکنیک های مختلف سگمنت سازی برای افزایش دقت طبقه بندی شیءگرا دارای اهمیت فراوانی است. نتایج اخذ شده همچنین برای سازمان های اجرایی نظیر منابع طبیعی، جهاد کشاورزی،… در معرفی روش مناسب برای استخراج سریع و دقیق اطلاعات از تصاویر ماهواره ای برای اهداف مدیریتی حائز اهمیت بوده و می تواند راهگشای استخراج اطلاعات دقیق تر از تصاویر ماهواره ای باشد.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای با تفکیک مکانی متفاوت، پردازش شیءگرا، سگمنت سازی، بهینه سازی، مقیاس، روستای ینگی اسپیران
  • خلیل ولیزاده کامران* ، مریم لنگ باف صفحات 220-233
    این مطالعه با هدف تعیین تبخیر – تعرق واقعی گیاه ذرت که از گیاهان اصلی اراضی کشاورزی شمال خوزستان است، با استفاده از پردازش تصاویر ماهواره ای لندست 8 در چهار گذر ماهواره ای شامل: 22 مرداد، 23 شهریور، 24 مهر و 26 آبان ماه 1392 و داده های هواشناسی مورد نیاز و بر اساس معادله بیلان انرژی سطح (سبال) صورت گرفته است. نتایج نشان داد، که مقدار تبخیر- تعرق واقعی محاسبه شده از مدل سبال برای گیاه ذرت در مرحله ابتدایی رشد، مرحله توسعه، مرحله میانی و پایانی رشد بترتیب 04/5، 23/8، 55/5 و 46/1 میلی متر در روز است. مقادیر حاصل از سنجش از دور، برای ارزیابی با روش های فائو- پنمن- مانتیث و تشتک تبخیر مورد مقایسه قرار گرفت و مشاهده شد که RMSE و MAE نسبت به روش فائو- پنمن – مانتیث بترتیب 45/0 و 18/0 میلی متر در روز است. نتایج حاصل حاکی از آن بود که سبال قادر است پاسخ های معتبری را با صحت و دقت کافی در زمان نسبتا کوتاهی ارائه نماید و می تواند به عنوان روشی کارآمد و سودمند در سازماندهی منابع آب و بهینه سازی مصرف در تامین نیاز آبی گیاهان از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: تبخیر - تعرق، خوزستان، سبال، سنجش از دور، لندست 8
  • محمد گلشن ، اباذر اسمعلی عوری * صفحات 234-251
    مناطق ساحلی از لحاظ ذخائر آب زیرزمینی حائز اهمیت زیادی می باشند که برای مدیریت و برنامه‎ریزی صحیح در این مناطق لازم است تا وضعیت سفره های آب زیرزمینی مطالعه شود. در این تحقیق حد تداخل آب شور و شیرین در آبخوان ساحلی نور بررسی شد، برای این منظور خط ساحلی به طول 3000 متر انتخاب و در امتداد آن 3 مقطع مطالعاتی عمود بر خط ساحلی به فاصله 1500 متر تعیین شدند. در هر 3 مقطع در فاصله 500 متری ساحل دریا 10 نقطه مطالعاتی به فاصله 50 متر انتخاب شد سپس در فاصله های 600، 800، 1100و 1500 متری نقاط مطالعاتی انتخاب شدند. در هر یک از نقاط مطالعاتی برای تعیین حد تداخل آب شور و شیرین از روابط وروریچ، ژئوالکتریک، ژئوالکترومغناطیسی و اطلاعات مشاهداتی استفاده شد. برای اجرای رابطه وروریچ پارامترهای لازم برای مقاطع مطالعاتی تهیه شدند و عمق آب شیرین و آب شور در ماه های اردیبهشت و مرداد سال 1394 با استفاده از این رابطه تعیین شد. مطالعات ژئوالکتریک نیز با استفاده از اطلاعات شرکت آب منطقه ای مازندران و چاه‎های اکتشافی موجود بررسی شد. برای تهیه اطلاعات حدتداخل آب شور و شیرین با استفاده از دستگاه ژئوالکترومغناطیسی اقدام به نمونه برداری میدانی حدتداخل در نقاط مطالعاتی شد و مقادیر اندازه گیری شده ثبت شد. برای بررسی میزان صحت نتایج حاصل از روش های فوق، از اطلاعات مشاهداتی موجود در برخی نقاط استفاده شد. عمق تداخل در مقاطع مطالعاتی با استفاده از روش های وروریچ، ژئوالکترومغناطیس و ژئوالکتریک به ترتیب بین 8/40 تا 26/209، 45 تا 163 و 80 تا 130 متر می باشد. با توجه به داده های مشاهداتی روش ژئوالکترومغناطیسی نسبت به سایر روش های مطالعاتی از دقت بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: حدتداخل، آب شور، آب زیرزمینی، ژئوالکترومغناطیسی، مازندران
  • عادل نبی زاده ، مصطفی کریمی احمدآباد * صفحات 267-286
    امروزه پیش بینی بلندمدت متغیرهای اقلیمی برای اطلاع از میزان تغییرات و درنتیجه درنظر گرفتن تمهیدات لازم برای تعدیل اثرات سوء ناشی از تغییر اقلیم مورد توجه اقلیم شناسان و پژوهشگران قرار گرفته است، در این تحقیق اثرات احتمالی تغییر اقلیم بر پارامترهای بارش روزانه، حداقل و حداکثر دما و ساعات آفتابی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه (ایستگاه های سینوپتیک ارومیه، تبریز و سقز) که دارای آمار بلند مدت بودند در دوره 2009- 1980 مورد بررسی قرار گرفت. پیش بینی ها تحت سناریوی منطقه ای A2 با استفاده از مدل گردش عمومی جو HadCM3 برای دوره زمانی 2040-2011 انجام شد، برای ریز مقیاس نمایی از مدلLars-WG استفاده گردید. نتایج حاکی از کاهش بارش می باشد. بیشترین کاهش مربوط به ماه آوریل به میزان 5/7 درصد و بیشترین افزایش آن مربوط به ماه فوریه به میزان 28/5 درصد خواهد بود. درمجموع کاهش 03/4 درصدی بارش سالانه درکل حوضه آبریز دریاچه ارومیه پیش بینی می شود. میانگین دمای حداقل، افزایش 64/0 تا 35/1 درجه سانتیگرادی درکل حوضه خواهد داشت و بیشترین افزایش دمای حداکثر درماه نوامبر به میزان 27/1 و کمترین افزایش آن در ماه ژانویه به میزان 33/0 درجه خواهد بود. میانگین ساعات آفتابی حوضه دردوره محاسباتی تغییرات اندک و نامحسوسی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: HadCM3، تغییر اقلیم، دریاچه ارومیه، سناریوی انتشار، Lars-WG
|
  • Measurement of Compatibility New Urbanism Principles in the Neighborhoods that Formed in Different periods of urban development in Iran / Case study: Mozafari, Joye Moayedi, Emam Jomeh and Hoshang Mordi Kermani neighborhoods in Kerman
    najma esmailpoor *, Mitra Ghorbi Pages 1-26
    The rapid growth of Kerman in recent decades with modernism thinking has caused the formation of new and marginal neighborhoods, for many reasons old neighborhoods have been converted to inefficient fabrics that their quality is not suitable for citizens' life. New Urbanism has confirmed new approaches with compact, mixed-use, walkable, and relatively self-contained communities by relying on historic lessons from the most beautiful and successful cities. This study aims to determine the compatibility of New Urbanism principles in the traditional, middle and new fabric neighborhoods of Kerman to increase their quality of life. The present study is applicable, and it utilizes descriptive, comparative and surveying methods. Data collection is gathered from the desk and field studies. GIS analytical functions and statistical methods are used to determine the degree of compatibility. The studied indicators are divided into three categories of transportation, physical and historical, and in seven principles, then they are evaluated by the four-level spectrum. According to research results, the indicators show a significant difference in the use of new urbanism principles in various neighborhoods formed in different periods of Kerman development. Mozafari historical neighborhood (with Bazar) and the new one Hoshang-Moradi with the geometric meaning of 3.03 and 1.81, respectively, have the highest and the least adaptation with the new urbanism principles. Also, the highest and lowest compatibility in the studied neighborhoods is related to connectivity and housing diversity principles. New neighborhoods concerning physical principles; and old neighborhoods concerning historical and transportation principles are more compatible with new urbanism. Average of compatibility in Hoshang-Moradi neighborhood in physical principle is 3.56 and in Mozafari neighborhood in principles of historical and transportation is 3.67 and 4. Due to the relative compatibility of the neighborhoods with the new urbanism principles, its guidelines can be used to improve their quality of life.
    Keywords: Compatibility, New Urbanism principals, City growth, Mozafari, Joye Moayedi, Emam Jomeh, Hoshang Mordi Kermani neighborhoods, City of Kerman
  • Abolfazl Ganbari * Pages 27-49
    "Today, one of the most important destinations that are considered in tourism is the towns and villages which are a form of development of tourism in the various dimensions of nature tourism, cultural tourism and special tourism in these areas, and these destinations, unlike other natural tourism destinations Of the human population and this fact doubles the importance of the capacity of the tourism board (Hall et al., 1998: 327).”Therefore, it should be noted that in these areas, if tourism does not move in line with sustainable development goals and programs, a form of tourism development will occur in these areas, which will lead to destruction of the natural and human environments of these cities and decrease the capacity of the ward these points (Garrigo et al., 2004: 21). Nowadays, due to the complexity of the nature of cities and the vast economic, social and political networks that govern it, urban tourism faces major challenges (Haiydari Chianeh, 2008). Hence, the carrying capacity of the board for the whole environment, whether natural or abnormal, is to a certain degree of loading or level of use. Passing through this level and threshold will lead to destruction and damage in different scales and will reduce the level of satisfaction of the visitors (Makhdoum, 1998; Makhdoum, 1373, Hovinen, 1982; Chamberlain, 1997; Clark, 1997; Buckley, 1999).
    The nature of the region and the quality of the environment play a very important role in promoting the tourism product, and most tourism destinations have realized that competition in sustainable tourism is unimportant (Garrigo, 2004). Butler In 1993 defined sustainable tourism as a type of tourism that could continue in an environment indefinitely which can continue in an environment of unlimited duration and do not harm the environment in a humane and natural way and to the extent that it does not harm the development of other activities and social processes. The determine the carrying capacity for all recreational resources (both human and natural) not only upholding their potential, especially in natural areas, but also an important factor in providing a recreational experience for visitors is acceptable. "The determination of the capacity of the battle requires the analysis of each area and activity intended to identify and determine the levels of use that are available to the host society and recreational areas and visitors to a relatively good and enforceable level. Generally, the capacity of the board is determined by a variety of recreational activities, ecological characteristics and socio-economic impacts (Nohorli and Rezaei, 2002: 103). The estimated carrying capacity dynamic process and using feedback to deliver integrated strain in the ecosystem works (Worboys et al., 2005). With an overview of the study area, the Kalibar seen, given the growing trend towards receive tourists, acceptance and tourists, regardless of the carrying capacity of the area and the minimum measures to control tourists to the area thought not. If the necessary measures are not taken into account, considering the different socioeconomic and ecological conditions of the area and the determination of the resources available for optimal utilization, one should expect the destruction of this area as soon as possible.
  • Ali Mohammad Khorshiddoust, Fariba Esfandeyari *, Seyed Asaad Hosseini, Parvaneh Dolatkhah Pages 50-73
    One of the new techniques in the field of predicting hydrological and geomorphologic processes is artificial neural network from the components of artificial intelligence which are trying to implement the amazing features of human brain in an artificial system and are powerful tools in the field of modeling and predicting geomorphologic parameters and in this study have been used for the prediction of sediment in Aras basin. For this purpose was used information of discharge, sedimentation and prediction monthly on Borran hydrometric station located in the Basin of Darreh Roud that is from the main sub basin of Aras river in Moghan plain during the period of 34 years (water year of 53-54 to 86-87). So that the discharge and precipitation rate as inputs to the neural network and sediment was considered the output of network. For this purpose used the facilities and functions available in programming environment MATLAB / 2010 and SPSS / 21 software. Then models were evaluated through statistical parameters such as the determination coefficient, root mean square error, mean square error, mean absolute error, correlation coefficient and also mean percentage relative error. The results, in addition to confirming the capability of artificial neural network model, showed that, there is good correspondence between predicted values and observed data. So that the error mean of this model with the observed data is 0.9 and correlation coefficient is 0.99 which is significant at 0.01.The results of this study showed that the artificial neural. Network model has more accuracy in the estimation of sediment at the investigated basin. The results can be useful in planning and management of water and watersheds and natural resource management, especially in agriculture, industry, drinking and Forecast of Reservoir Sedimentation
  • Batool Zeinali *, Sayyad Asghari Pages 73-91
    Purposes of this research are introduction acceptable index for detection of dust storms and also identifying sources and pathways affected by this phenomenon in the East of Iran by studying a the dust storm using MODIS satellite images. For this purpose were used dust storm hourly data, satellite images of Modis and also digital and visual indexes including NDDI, BTDI, BTD, LRDI and false color composing for identifying dust storms. Finally, the studied dust storms were monitored using satellite images. Results indicated that LRDI index and false color composing have the higher resolution than the other indexes for detection of dust storms. Results monitoring dust storm event in the eastern Iran in summer indicated that storms sources of east area are dry beds of Hamoon lakes, Rigistan, Margo and Khas deserts at the convergence of the borders of Iran, Afghanistan and Pakistan and central Iran. The results of this research can be used in identifying of dust sources and pathways affected from this phenomenon by organizations and institutions to national and international planning.
    Keywords: Dust storms, MODIS sensor, detection, monitoring
  • ali akbar rasuli, mahdi erfanian, behroz sari sarraf , khadijeh javan* Pages 83-100
    Rainfall is one of the most important elements to determine the climate. Therefore, it is important to estimate its value accurately. The main purpose of this study is the evaluation of the TRMM (Tropical Rain Measurement Mission) 3B42 rainfall estimates, an exponential model and conceptual cloud model in Lake Urmia Basin. Therefore, this study focuses on the comparison of these methods to identify and select the most appropriate model for rainfall estimation in Lake Urmia Basin. The comparison are performed during the period 2007 to 2011 and the hourly rainfall, temperature, barometric pressure and dew point temperature, the three-hourly rainfall rate of TRMM 3B42-V6 at 0.25° resolution and thermal infrared images (TIR) of Meteosat 7 at six-hour intervals are used. The results indicated acceptable match of estimated rainfall with rain-gauge data. Comparison of three methods of rainfall estimation shows that exponential model has the determination coefficient (equal to 0.61). In addition to the high correlation, due to low levels of RMSE and MAE (respectively 1.58 and 1.01), has a good performance to estimate rainfall in this basin. Therefore, this model can introduced as the most appropriate model for estimating rainfall in Lake Urmia basin.
    Keywords: Rainfall estimation, TRMM, Meteosat, Exponential model, Conceptual cloud model, Lake Urmia basin
  • gholam hassan jafari *, Mahdei Abbasei Pages 92-115
    Review of river terraces is main issues related to river geomorphology. They are areas with low slope that is parallel to the axis of the river valley and are in the higher levels of the river bed and created through cutting the river bed and response to changes in external factors such as climate, tectonics and base level. Ghezel owzan River is as one of the longest river systems in the country, responded well to changes in external factors (climate, tectonics and base level). For this purpose, after dividing the river into nine periods, Profile was drawn on the terraces adjacent faults in order to study in terms of height level and symmetry. In order to assess the effect of Tectonic activity on Ghezel owzan Catchment area, Four sub-basin are studied: Divandareh, Zanjan rood, Gharanghochay and Hashtchin- Tarom, from Upstream to downstream , With the help of two indicators, River Gradient length (SL) and Valley floor width to valley height (Vf) by determined sections, The results indicate the relationship building terraces with tectonic factors. This means that form terraces in downstream river is more a reflection of the effects of neo-tectonics and tectonic if they originate, reflecting the effects of tectonics. Feedback such activities is in basin downstream for nested alluvial fans and vertical-walled terraces in bedrock and in the mirage nested terraces in alluvial sediments with low sides slope.
  • Ahmad hami* Pages 101-116
    The relationship between plants and perceived safety in residential areas has been argued by landscape researchers, but there is inadequate or no relevant literature available on the effect of plants in urban parks’ safety. Therefore, a photo-questionnaire survey was conducted among urban park users in Tabriz, Iran to gauge the perceived safety of landscape scene with diverse types of texture to discover its effectiveness, especially in relation to the content of the scene. The survey was composed of 296 participants in November, 2012. The result suggested that landscape scene with vast aspect and physical access was perceived safer than the scene with crowded plants and blocked view. The findings demonstrated that a scene without lawn and water is perceived to be less safe than a scene with lawn and features of water. Moreover, landscape scene with more plant species was unsafe as compared to a scene with fewer plant species. This study proved that a landscape designed with ground cover such as lawn, grass and water feature implies increment of perceived safety in urban parks. Likewise, landscape designers should avoid crowded planting in areas, which obstructs visibility in urban parks and reduces perceived safety.
    Keywords: Urban parks, landscape content, perceived safety Main reference, landscape scene, landscape safety
  • Mohsen Armesh, Mahmood khosravi *, Mohammad Saligheh Pages 116-134
    This study aimed to evaluate the variability of summer precipitation in the South East of Iran was selected stations and the precipitation associated was investigated with IOD index. For this purpose was used weekly precipitation data from June to September stations of Zahedan, Kerman, Bandar Abbas, Iranshahr and Bam and weekly IOD index data. The method of this study is the correlation coefficient and discrete wavelet analysis. The results showed that in the positive phase of the IOD Index, warm air and humid of West Africa, sucked by low pressure the Persian Gulf and Pakistan and conditions creates convection in southeast of Iran, while IOD negative phase, in addition to shiftting the intertropical Convergence Zone, low pressure Persian Gulf and Pakistan are gone and West Indian Ocean for cooling than normal, stable atmosphere reigns. Summer precipitation correlation analysis between Bandar Abbas and Iranshahr with IOD index showed the strongest association. After the precipitation signal analysis of the stations showed of the Zahedan station on Level 4 and 3, respectively, at 99 and 95% was related to IOD index. The following series Kerman and Bam precipitation did not show any relationship with IOD index. Data analysis by the discrete wavelet transform showed that the most important cycle repeating 11-year occurred in the IOD index. Zahedan and Iranshahr showed periodic cycles relatively similarly. In Kerman was appeared 7-year cycle dominant and in Bandar Abbas and Bam the 11-year cycle. The process of reducing the number of weeks along with summer precipitation in the form of stations is contrary to the IOD index. But the increased intensity of precipitation stations is directly related to this index. Also Bandar Abbas, Iranshahr and Zahedan have more balanced precipitation cycles, but summer precipitation anomalies are intense in Kerman and Bam.
    Keywords: Summer precipitation, variability, IOD index, wavelet transform, South East of Iran
  • Vahid Riyahi *, farhad javan Pages 135-156
    During recent years, Iran’s rural settlements have a particular distribution pattern according to the environmental and socio-economic forces. Among the geographical factors play an important role in the deployment and distribution of rural settlements, Some of these factors can be have a more effective role than other factors, This study aimed to evaluate the role of geographical factors in the distribution of rural settlements in the Zanjan county in order to determine more important factor or factors than other factors. Also, the zoning map of rural areas prepared in three different types of deployment in rural communities with suitable, relatively suitable and unsuitable seat. In order to achieve this goal, 8 natural factors, including rivers, fault, rainfall, temperature, evaporation, elevation, slope, lithology, selected as factors in deployment of rural settlements. In the study, maps of factors digitally prepared by using Arc GIS software and then weighted by using AHP model in Expert Choice software. The results show that 31% of rural settlements in Zanjan county, with 103 villages, have suitable deployment pattern, 149 villages (45%) have relatively suitable, and 81 villages (24%) are located in a pattern of unsuitable deployment, that almost all of them were located in the northeast of the county. Hence, attention to safety planning and crisis management in rural settlements, with unsuitable position, is very essential.
    Keywords: rural areas, geographical factors, Space distribution, Zanjan county
  • Daryush Yar ahmadi*, Saeed Basati, Behroz Nasiri, Somayyeh Rafati Pages 157-178
    Consequences and threats of climate hazards and opportunities such as water resources, agriculture and other economic sectors has caused Convective systems of precipitation are considered in recent years. Therefore, in this study, the dynamic conditions of mesoscale convective systems in the months warm and cold and their accumulation convective precipitation is investigated. After obtaining Geostationary satellites images, Meteosat and GOES, the most comprehensive of mesoscale convective systems without merge and split with the brightness temperature threshold of 224 K and area thresholds were determined and through the RegCM4, dynamic behavior and their accumulation convective precipitation was investigated. The results showed formation location of systems has been in southern Iraq and northern Saudi Arabia. The systems flows pattern of cold months of the year has been affected by altitudes pattern. So that positive vorticity in the region has been created on the collision of the elevation. Also the cores of dynamic quantities has been weakened after Zagros Mountains in months of December- January. Vorticity and convergence has been in April convective systems stronger and more intense than the months of December to January.
    Keywords: Mesoscale Convective System, West of Iran, RegCM4 Model, Dynamic Behavior
  • mojtaba rusta, mojtaba rafiyan , zahra sahraeian* Pages 163-182
    In this study, the spatial analysis of building violations in the period 93-1388 was arranged. Research methods analytical and Tvsh Ay it is applied. The required data were collected through documentary and field studies. shown, therefore, the sample size is calculated with Cochran formula and 210 people for your special infringement cases referred to the Commission Nmvdh And the material 100 municipalities, were selected by simple random sampling and questionnaire Mhqq made, information is collected and analyzed. The results show that in the period studied, the building violations has been increasing. On the other hand, building violations in the North and East and West Mhdvdh Hay the outskirts of the city, including sectors that are in the path of urban development, urban and horizontal expansion led to Prakndh Rvyy. Also, the opinions issued by the Commission of Article 100 of the present study indicate that the most verdict in the municipal building violations, fines (up 80 percent) were by offenders.
    Keywords: Spatial Analysis, Building Violations, Urban Sprawl, jahrom city
  • fereydon babaei*, Abozar Motidoost, Mohammadamin Attar, somayeh roshan roodi Pages 179-199
    This research is followed to study relationship between Socio-Economic Status of urban zones and Spatial Segregation in Takab City. In this way to study the relationship between variable of socio-economic status and variable of urban zone. The research is as kind of applied studies and research method is survey. The qualitative analysis and statistical tests are used to answer the research questions. Excel and SPSS softwares are used for data analysis. Cross tabulation and Pearson Chi-Square test and Cramer's correlation coefficient and Lambda correlation coefficient and Goodman and Kruskal tau correlation coefficient and uncertainty coefficient are used to determining relationship between variables. Takab city has provided an appropriate field for spatial segregation phenomenon. So that immigration and move of Kurd race from rural areas to the city during the past decades and its entrance mainly from the western side of this city, has caused a tissue with quite residential segregation in his city. The results of this study indicate that there is a significant relationship between variable of socio-economic status and variable of urban zone. In one word, socio-economic status has caused spatial segregation of urban zones in Takab city. Spatial segregation is observed between zone 1 (east and southeast of the city) and zone 2 (the western part of the city) with high density and between zone 3 (the city center) and zone 4 (north and southwest of the city) with a lower density.
    Keywords: Spatial Segregation, Socio-Economic Status, Urban Zone, Takab City
  • seyed mohammad hassanitabar, bakhtiar feizizadeh *, Jafar Jafarzadeh Pages 200-219
    Segmentation is one of the basic method of the information extraction within the object-based image analysis (OBIA) approach. This process separates initial and main objects which are basis for OBIA. According to this, generating appropriate segments plays an important role for performing high accurate object-based classification. Within this research, we aimed to employ multi spectral and spatial satellite images including: IRS, Quick Bird and Spot5, for the purpose of image fusion and optimizing the scale of segmentation. For this to happen, Multi-resolution segmentation approach was performed based on various satellite images with different spatial resolution. As that, spatial information of Quick Bird and panchromatic band of IRS and Spot5 images, alongside spectral resolution of Spot5 (red band, especially) and Quick Bird, have a significant impact in increasing the contrast of image and improve the quality of segmentation, subsequently. The results of this research, indicate the importance of applying spatial information for optimizing the scale of segmentation. In addition, results confirmed that object based image fusion techniques can be employed for integrating different spatial resolution of satellite images. It also turned out that integrating lower spatial resolution with high spatial resolution is an efficient procedure for improving segmentation quality. The results of research, are great of importance for identifying different segmentation approach of object-based classification. The achieved results are also important for executive departments such as Natural resource, agriculture, etc. in light of presentation appropriate approach for rapid extraction of information from satellite image.
    Keywords: Object Based Image analysis, multi spectral, Spatial satellite images, Segmentation, Optimization of scale parameter, Yengi ispiran village
  • Khalil Valizadeh Kamran*, maryam longbaf Pages 220-233
    The agriculture is the sector that uses most of fresh water resources. Since the water resources are always subjected to severe depletion, the agriculture sector requires using the water with high efficiency and more effective ways One of the procedures leading to improvement of water management productivity and ultimately to increase of water efficiency is the accurate estimation of the evapo-transpiration or estimation of water use efficiency of the crops. The remote sensing by giving an estimation of the degree of evapotranspiration (with little use of ground data) has a high potential for modification of cultivation patterns and management of water resources This research aims to determine the actual evapo-transpiration (need of water) of maize, which is an indigenous plant in the northern Khuzestan province, using the image processing of Landsat 8 in four passes include: 13 Aug, 14 Sep, 16 Oct and 17 Nov 2013 and also using the required metrological data based on Surface Energy Balance Algorithm for Land (SEBAL). The results showed that the amounts of needed water estimated by SEBAL model for maize in the initial growth stage, development stage, middle stage and the end stage are 5.04, 8.23, 5.55, and 1.46 mm per day respectively. The values from remote sensing were compared for values assessed by FAO- Penman-Monteith and evaporation pan methods and it was observed that MAE and RMSE are 0.45 and 0.18 mm per day compared to FAO- Penman - Montieth method. In sum, the results indicated that the SEBAL model is able to give answers with high accuracy and in short time and can be used as a beneficial and efficient tool in organizing water resources and meeting the plant water needs.
    Keywords: evapotranspiration, remote sensing, SEBAL, Land sat 8, Khuzestan
  • mohammad Golshan , Abazar Esmali Ouri* Pages 234-251
    Coastal areas of groundwater reserves are of great importance for the management and proper planning in these areas, it is necessary to assessment the state of the aquifers. In this study were study the interaction of fresh and salt water levels in Nur subsections. In this section study was selected the coastal line with a length of 3000 m. The distance between the points of study in the 500 lengths of shoreline is 50 meters, then 100, 200, 300, 400, and 500 meter respectively. To determine the interaction of fresh and salt water were used from equation Verruijt, geophysical, electromagnetic devices and observational data. To the implementation of Verruijt equation necessary parameters were prepared, and interface between freshwater and saltwater were determined using this relationship in May and August. Also geo electric studies using the Mazandaran Regional Water Company information and exploratory wells were investigated. In order to provide information about interaction of fresh and salt water using electromagnetic devices were conducted interface sampling in point studies and the values were recorded. In the study sections to compare the results of studies were used observational data. The results showed that electromagnetic device is very accurate in compared to other methods of study and with use of this device can be determined interfere between fresh and salt water with high confidence.
    Keywords: Interface, Saltwater, Groundwater, Electromagnetic, Mazandaran
  • Adel Nabizadeh , mostafa karimi ahmad abad* Pages 267-286
    Now days ,in order to providing the best mecanisms to damp the impact of climate change , climatology scientists need long term prediction of climatical variables and their changes. This research studies the impacts of climate changes on daily parameters such as: rainfall , min and max temperature and sunshine hours in Urmia lake basin. (Tabriz ,saqqez and Urmia synoptic stations) , selected as study stations , have long term gaged data for mitigation and Adabtation from 1980 to 2009. data prediction under as scenario A2 a type of GCM as HADCM3 model was used to simulate climatic parameters in 2011 to 2040 by LARS-WG model downscaled. Results show that prediction time distribution has been limited to short time in comparison to past decades .In other words the number fraindy days has been diminished , as far as in the future April will have the most decrease (7.5%) and February will have the increase (5.8%) in precipitation . overall , the precipitation max and min averay temperature of basin will increase about (4.3%) , (1.35 ) and (0.64 ) respectively in addition, November will have the most increase in daily max temperature (12.7) and January will have the least increase (0.33) in this parameter the sunshine hours of basin will not increase significantly .
    Keywords: Climate Change, LARS-WG model, Urmia lake, HADCM3 model, Emission scenarios