فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 55 (بهار 1395)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 55 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • عباس امینی*، طیبه زاهدی صفحات 1-28
    توسعه اقتصاد روستایی از اهداف مهم در برنامه ریزی مناطق روستایی است و شناخت توان های بالقوه و بالفعل هر منطقه ای ضرورتی تام در این رابطه دارد. پرورش گل محمدی به عنوان یکی از زیربخش های کشاورزی نقش مهمی در ایجاد اشتغال و درآمدزایی در جامعه روستایی لاله زار استان کرمان داشته و امرار معاش بسیاری از روستاییان این منطقه وابسته به آن می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش این فعالیت در توسعه اقتصادی روستاهای این منطقه صورت گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی و پیمایشی بوده و جمع آوری اطلاعات از طریق عملیات میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری را خانوارهای روستایی دهستان تشکیل می دهند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 250 نفر انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. سنجش پایایی پرسشنامه از طریق مطالعه مقدماتی و آزمون آلفای کرونباخ صورت گرفت. نتایج نشان داد پرورش گل فعالیتی با مزیت اقتصادی در منطقه است که توانسته با جلب مشارکت بالای زنان روستایی، علاوه بر ارتقاء منزلت اجتماعی و اقتصادی، توان بالقوه آنان را در تامین بخشی از درآمد و تقویت اقتصاد خانوار به فعلیت برساند. همچنین با توجه به ارگانیک بودن پرورش و تولید این محصول، توانسته است فرهنگ پایداری را به سیستم کشاورزی منطقه وارد کند و اثرات محیطی و اقتصادی مثبتی را بر جا بگذارد. ایجاد زمینه های مناسب برای اشتغال و درآمد از طریق فعالیت های جانبی و تقویت انگیزه ماندگاری جمعیت در روستاها، از جمله اثرات دیگر این فعالیت در منطقه بوده است. دورنمای تداوم و گسترش این فعالیت در آینده نیز با توجه به ویژگی های منطقه امیدبخش به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصاد روستایی، گل محمدی، دهستان لاله زار
  • نادر پیرمرادیان*، حسین هادی نیا، افشین اشرف زاده صفحات 29-44
    پیش بینی و ارزیابی میزان تغییرات پارامتر های هواشناسی در اثر تغییر اقلیم به ویژه از منظر مدیریت منابع آب از اهمیت بالایی برخوردار است. مدل LARS یک مدل تولیدکننده داده های هواشناسی است که با ریزمقیاس نمایی مدل های گردش عمومی جو (GCM) اقدام به پیش بینی پارامتر های هواشناسی می نماید. در این مطالعه، ابتدا برای ارزیابی عملکرد 15 مدل مختلف گردش عمومی جو در شبیه سازی داده های بارش، تابش، دمای کمینه و دمای بیشینه ایستگاه سینوپتیک رشت در دوره (2012-2011)، ریزمقیاس آماری هر کدام از مدل های GCM توسط مدل LARS انجام پذیرفت. سپس پیش بینی پارامترهای مذکور بر پایه مدل های GCM منتخب برای دو دوره 30 ساله 2042-2013 و 2072- 2043 انجام شد. نتایج پیش بینی نشان داد در مورد پارامترهای دمای کمینه و بیشینه بیش ترین تغییرات میانگین بلندمدت سالانه نسبت به دوره پایه، در دوره 30 ساله دوم و به ترتیب تحت سناریوی های A2و A1B و به میزان 3/1 و 0/2 درجه سانتی گراد رخ خواهد داد. روند تغییرات تابش در دوره های آینده و برای تمام فصول سال کاهشی خواهد بود. بیش ترین کاهش تحت سناریوی A2 و در دوره دوم 30 ساله به میزان 4/143 مگاژول بر مترمربع و در فصل زمستان رخ خواهد داد. میزان بارش، در اکثر فصول سال در دوره های آتی افزایش خواهدداشت. بر این اساس، بیش ترین افزایش در دوره 30 ساله دوم تحت سناریوی B1 به مقدار 5/55 میلی متر و در فصل پاییز خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدل های گردش عمومی جو، LARS، WG، تغییر اقلیم، رشت
  • محمدعلی قربانی، سرور پوربابک*، حسین جباری خامنه، اسماعیل اسدی، محمدحسن فاضلی فرد صفحات 45-63
    طبقه بندی ایستگاه های هواشناسی موجب اختصاص حجم زیادی از اطلاعات به چند دسته متجانس کوچک تر، سهولت استفاده در مدل سازی و هم چنین کمک شایانی به گسترش اطلاعات نقطه ای به اطلاعات منطقه ای برای نقاط فاقد آمار می نماید. در این تحقیق 112 ایستگاه هواشناسی پس از بررسی های اولیه از بین تمام ایستگاه های سینوپتیک کشور انتخاب و سپس با استفاده از خوشه بندی فازی و شبکه عصبی مصنوعی کوهونن طبقه بندی دمائی آنها مورد بررسی قرار گرفت. میانگین دمای سالانه، طول جغرافیایی، عرض جغرافیایی و ارتفاع ایستگاه ها به عنوان پارامترهای ورودی معیارهای طبقه بندی در نظر گرفته شدند. تعداد بهینه خوشه ها با استفاده از شاخص دیویس-بولدین، محاسبه و ایستگاه های هر خوشه به تفکیک مشخص و با کمک سیستم اطلاعات جغرافیائی روی نقشه مشخص گردید. در ادامه از پهنه بندی اقلیمی کشور بر اساس روش دمارتن جهت ارزیابی دقت هر دو روش استفاده گردید. هر چند نتایج حاکی از دقت قابل قبول هر دو روش می باشد، لیکن خوشه بندی فازی تا حدودی نسبت به شبکه عصبی کوهونن انطباق بهتری را با پهنه های اقلیمی حاصل از روش دمارتن نشان می دهد
    کلیدواژگان: طبقه بندی، ایستگاه های هواشناسی، خوشه بندی فازی، شبکه عصبی کوهونن
  • حمید جلیلوند، حسین زارعان*، حجت الله یزدانپناه، سعید موحدی، مهدی مومنی، نبی الله یارعلی صفحات 65-86
    آگاهی از اقلیم گذشته جهت پیش بینی و برنامه ریزی آینده نیاز به داده های اقلیمی صحیح و طولانی مدت دارد. در این مطالعه، اقدام به بازسازی مجموع بارندگی منطقه دنا، به کمک پهنای حلقه های سالیانه گونه بلوط ایرانی، توسط رگرسیون چندگانه، نموده ایم. با این هدف دو ارتفاع رویشی در جنگل های منطقه دنا انتخاب و 36 نمونه رویشی از 18 پایه در دو جهت جغرافیایی جنوب غربی و شمال شرقی، در قطر برابر سینه استخراج و توسط نرم افزار اتوکد با دقت 3 میکرون قرائت شدند. بعد از مرحله تطابق زمانی، برای حذف اثرات غیراقلیمی، تمامی پارامترهای اقلیمی و سری زمانی حلقه های رویشی استاندارد شدند. گاهشناسی باقی ماندهمحاسبه شده با متغیرهای اقلیمی طی دوره 2011-1881 واسنجی و همبستگی معنادار مثبت متغیرها با پهنای دوایر رویشی تایید شد. بر اساس روابط و همبستگی بین گاهشناسی به دست آمده و داده های اقلیمی دوره آماری مشترک، کار بازسازی بارندگی سالیانه انجام و مشخص شد، مقدار بارندگی 3 دهه اخیر، نسبت به میانگین بارندگی یک قرن قبل از خود، یک افزایش حدود 4 درصدی را داشته است.
    کلیدواژگان: گاهشناسی، اقلیم شناسی درختی، نمونه های رویشی، رگرسیون چندگانه
  • علی محمدخورشیددوست*، مجتبی فخاری صفحات 87-104
    یکی از مهم ترین مسائل در مناطق خشک و نیمه خشک مدیریت منابع آب است. بنابراین با مطالعه و شناخت رفتارها و احتمال وقوع یا عدم وقوع بارش توان مدیریتی مربوط به منابع آبی را در این مناطق بهبود بخشید. در این پژوهش احتمال وقوع روزهای همراه با بارش در جنوب غرب ایران با استفاده از داده های بارش روزانه ایستگاه های سینوپتیک در دوره آماری 1995-2009 و با استفاده از مدل زنجیره مارکف انجام شد. سپس ماتریس فراوانی، ماتریس تغییر وضعیت و ماتریس پایا محاسبه شد و در نهایت بارش های تداومی و دوره بازگشت بارش های 2 و 5 روزه محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که کم ترین احتمال بارش در مناطق هموار و بیش ترین احتمال بارش در مناطق کوهستانی است. هم چنین بیش ترین احتمال ماهانه مربوط به ژانویه و کم ترین احتمال در تابستان قرار دارد. کم ترین دوره بازگشت و بیش ترین بارش های تداومی در ایستگاه های کوهستانی و بیش ترین دوره بازگشت و کم ترین احتمال بارش های تداومی در مناطق هموار قرار دارد. هم چنین در ماه ژوئن برخلاف سایر ماه ها احتمال روزهای بارانی در دامنه پشت به باد بیش تر است
    کلیدواژگان: زنجیره مارکف، بارش های جنوب غرب ایران، احتمال وقوع
  • یعقوب دین پژوه صفحات 105-124
    هدف این مطالعه تحلیل روند کیفیت آب رودخانه های استان آذربایجان شرقی با روش های ناپارامتری می باشد. بدین منظور، از اطلاعات داده های غلظت یون هایCa ،Mg، Cl، Na، HCo3، pH، SO4، TDS، EC،SAR ، درصدسدیم، مجموع آنیون ها، مجموع کاتیون هادرده ایستگاه آب سنجی (1387-1362) استفاده شد. برای آزمون روند از روش من-کندال پس از حذف اثر ضرایب خودهمبستگی معنی دار استفاده شد. به منظور تخمین شیب خط روند از روش تخمین گر Sen استفاده شد. نتایج نشان داد که در اغلب ایستگاه های مورد بررسی غلظت یون های مثبت و EC دارای روند افزایشی بود. در ایستگاه هایی که میزان رواناب آن ها روند منفی معنی دار داشته است روند تغییرات غلظت اغلب عناصر شیمیایی موجود در آب های سطحی مثبت و معنی دار بود. بررسی کیفیت آب رودخانه ها با روش ویلکاکسن نیز نشان داد که کیفیت آب رودخانه ها نسبت به دهه های گذشته افت کرده است. دلیل این افت به کاهش دبی رودخانه ها و تخلیه آلاینده های مختلف به رودخانه ها نسبت داده شد.
    کلیدواژگان: تخمین گر شیب Spen، روند، من، کندال، کیفیت آب رودخانه، آذربایجان شرقی
  • معصومه رجبی، علی شیری طرزم* صفحات 125-144
    در شمال غرب ایران بیش از 50 گنبد نمکی با سن نئوژن وجود دارد که 48 گنبد دارای ابعاد قابل اندازه گیری هستند. یکی از معیارهایی که می توان براساس آن گنبدهای نمکی شمال غرب ایران را طبقه بندی نمود ، ویژگی های ساختاری برونزدهای نمکی منطقه می باشد. در این مقاله گنبدهای نمکی شمال غرب ایران با توجه به ویژگی های ساختاری به دو گروه گنبدهای با ساختار تک شیب و گنبدهای با ساختار طاقدیسی تقسیم شده اند، ابتدا نمودار پراکنش، خط رگرسیون، نوع و مقدار همبستگی بین پارامترهای مورفومتری هر گروه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است، سپس پارامترهای هر گروه با گروه دیگر با هم مقایسه شده است. بررسی پارامترهای مورفومتری گنبدها نشان می دهند که گنبدهای نمکی تک شیب نسبت به گنبدهای نمکی طاقدیسی دارای مساحت، دایره واری و ارتفاع کم تر ولی ضریب کشیدگی و ضریب برافراشتگی بیش تری هستند. هم چنین گنبدهای تک شیب یا روی گسل ها و یا در فاصله کمی از گسل ها قرار دارند، بنابراین گنبدهای تک شیب نسبت به گنبدهای طاقدیسی، بیشتر تحت تاثیر گسل ها هستند.
    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، گنبد نمکی، طاقدیس، تک شیب، گسل، پارامترهای مورفومتری
  • شهرام روستایی، حسن احمدزاده*، محمدرضا نیکجو، مریم دهقانی صفحات 145-160
    جهت کاهش آسیب پذیری ناشی از مخاطرات طبیعی، تغییر مکان استقرار برخی از روستاهای کشور اجتناب ناپذیر است. طرح جابجائی و اسکان مجدد روستائی طرحی است که با مطالعه علل جابجایی و بررسی ویژگی های اجتماعی و اقتصادی روستاییان و ارزیابی محیطی و کالبدی گزینه های مکان استقرار جدید، اقدام به تعیین مکان بهینه استقرار و فعالیت روستاهای مورد بررسی می نماید. روستای گوگرد به علت آسیب پذیری در برابر وقوع زمین لغزش های متوالی چندین بار جهت جابجایی مورد مطالعه قرار گرفته و در نهایت محلی برای جابجایی آن در نظر گرفته شده است. در صورتی که خود این مکان در برابر مخاطرات طبیعی آسیب پذیر باشد؛ سبب فروپاشی کالبدی، اقتصادی و اجتماعی روستا خواهد شد. ارزیابیآسیب پذیریدر ارتباطبامخاطرات طبیعی، نیازمندابزاردقیقباقابلیت کاربرددرسطحفضاییگستردهاست. ازاین رودر این پژوهش جهت ارزیابی میزان پایداری مکان منتخب برای جابجایی روستای گوگرد،ابتدانرخودامنه جابجایی،طی دوره زمانی 2003 تا 2010 بابهره گیریاز از 25 تصویر راداریسنجنده ASAR ماهواره ENVISAT به کمکتکنیکتداخل سنجی تفاضلیراداری (D-InSAR) با روش SBAS استخراجشد.نتایج بررسی ها و نقشه نهایی جابجایی نشان داد که مکان منتخب از نظر پایداری شرایط مساعدی ندارد و به طور متوسط 12سانتی متر در سال جابجایی در راستای خط دید ماهواره را تجربه می کند. به منظوررفتار سنجی دامنه هایمحدوده موردمطالعه در برابر حرکات دامنه ای، ارزیابی میزان پایداری محیط و درک بهینه آن، نمودار سری زمانی جابجایی برای 6 نقطه در پیرامون مکان منتخب ترسیم گردید. این نمودارها نشانگر وجود حرکت رو به پایین در تمام جهات دامنه های مکان منتخب در راستای خط دید سنجنده می باشد که میزان آن بین 14-8 سانتی متر متغیر است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی کاربردی، تداخل سنجی تفاضلی، اسکان مجدد، گوگرد
  • محمد ظاهری*، ناهید کارگر صفحات 161-181
    تاثیرات متقابل فضایی و روابط عملکردی بین شهرها با نواحی پیرامونی واز آن جملهنواحی روستایی واقع در حوزه نفوذ آن ها، به مرور منجر به تغییرات مختلف در عرصه های گوناگون آن ها می گردد. ازجملهاین پدیده هاتحرکات مکانی جمعیت به صورت مهاجرت شهری- روستایی است. بدیهی است که این حجم مهاجران اثرات زیادی بر ساختارهای جمعیتی، اقتصادی و حتی کالبدی روستاها خواهند داشت. در مطالعه حاضر، علاوه بر بررسی روند تحولات ساختار جمعیتی، اقتصادی و کالبدی آن تعداد از سکونتگاه های روستایی واقع درشرق تبریز که در جریان جنین تحرکاتی قرار گرفته و ویژگی خوابگاهی به خود گرفته اند، ریشه یابی علل این شکل گیری نیز مورد بررسی قرار می گیرد. اساس مطالعه مبتنی بر مطالعات میدانی (مشاهده مستقیم، تکمیل پرسشنامه های مختلف ومصاحبه با صاحب نظران) می باشد. جهت تحلیل داده ها، از نرم افزار آماری SPSSو از روش های آماریf.statistics و xi2 بهره گرفته می شود. نتایج بررسی ها نشان داد که روابط متقابل فضایی و نیز عملکردی موجود بین کلان شهر تبریز و روستاهای مورد مطالعه، نقش عمده ای در تحولات جمعیتی، اقتصادی و کالبدی روستاها داشته است. در این میان گسترش لجام گسیخته شهر تبریز و وجود مشکلاتی چون بالا بودن هزینه های زندگی و مشکلات معیشتی، گرانی زمین و مسکن، آلودگی بیش از حد هوا به عنوان عوامل دافع و در مقابل ارزانی زمین و مسکن، پاکیزگی هوا در روستاها، وجود تسهیلات حمل ونقل و جاده های ارتباطی مناسب در روستاهای مورد مطالعه به عنوان عوامل جاذب عمل کرده و بخشی از شهرنشینان را به سکونت در روستاهای مزبور سوق داده است.
    کلیدواژگان: روستاهای خوابگاهی، مهاجرت شهری، روستایی، کلان شهر تبریز
  • سیدکاظم علوی پناه، عبدالعلی رضایی*، سعید ازادی قطار، حمیدرضا جدی ازغندی صفحات 183-207
    پدیده جزیره حرارتی شهری به طور کلی به وسیله یک کاهش در جریان گرمای نهان و یک افزایش در گرمای محسوس در مناطق شهری صورت می گیرد. امروزه این پدیده یکی از معضلات عمده شهرهای بزرگ می باشد، به طوری که توجه بسیاری از محققان و متخصصان در رشته های مختلف را به خود جلب نموده است. در این تحقیق جزایر حرارتی شهر تهران که یکی از پرجمعیت ترین شهرهای دنیا بوده و هر روزه بر جمعیت و ساخت و سازهای آن افزوده می شود، مورد مطالعه قرارگرفته است. هدف این پژوهش، استفاده از تصاویر ماهواره ای به منظور مقایسه دو شاخص تفاضل پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI) و سطوح غیرقابل نفوذ (ISA) به عنوان پارامترهای نمایشگر جزایر حرارتی شهری سطحی (SUHI) از طریق بررسی رابطه آن ها با شاخص دمای سطحی زمین (LST) و نقشه کاربری اراضی می باشد. بدین منظور از تصویرTM ماهوارهلندست 5، مشاهدات دمایی ایستگاه های هواشناسی، نقشه کاربری اراضی 2000/1و مدل زیرپیکسل استفاده شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که رابطه ای خطی و قوی بین LST و ISA وجود دارد، درحالی که رابطه ی بین LST و NDVI بسیار ضعیف و منفی می باشد و به منظور بررسی کمی LST در مطالعات مربوط به جزایر حرارتی شهری با استفاده از سنجش از دور حرارتی، شاخص ISA بسیار مناسب تر از شاخص NDVI می باشد. هم چنین با برررسی درصد سطوح غیرقابل نفوذ در هر یک از کاربری ها این نتیجه حاصل شد که کاربری مسکونی به دلیل وجود سطوحی مانند آسفالت، بتن و... دارای بیش ترین درصد سطوح غیرقابل نفوذ وکاربری پوشش گیاهی دارای کم ترین درصد سطوح غیرقابل نفوذ می باشند.
    کلیدواژگان: سطوح غ، یرقابل نفوذ (ISA)، دمای سطحی زمین (LST)، شاخص ت، فاضل نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI)، مدل ترکیب طیف خطی (LSMA)، جزیره حرارتی شهری
  • علی اکبر عنابستانی*، مهدی جوانشیری، ام البنین هراتی صفحات 209-228
    امروزه طرح هادی روستایی مهم ترین ابزار مدیریت توسعه روستایی در ایران است. با گذشت بیش از سه دهه از شروع اجرای این گونه طرح ها در نواحی روستایی کشور، لازم است بدانیم که اجرای این گونه طرح ها چه نتایجی به خصوص در ابعاد فیزیکی- کالبدی برای فضاهای روستایی کشور به همراه داشته است. این نوشتار جهت بررسی نتایج فیزیکی-کالبدی طرح به بحث کاربری های پیشنهادی پرداخته و در این زمینه به ارزیابی میزان تحقق پذیری کاربری های پیشنهادی، و در ادامه میزان انطباق این کاربری ها را در مرحله اجرای طرح با نقشه کاربری های مصوب این طرح ها را در روستاهای شهرستان خواف مورد توجه قرار داده است. برای برآورد میزان تحقق پذیری کاربری های پیشنهادی طرح های هادی روستایی از مقایسه نقشه پیشنهادی مصوب روستاهای مورد مطالعه در سال های 80-82 و نقشه وضع موجود آن ها در سال جاری (1392) استفاده شده است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و اسنادی استفاده شده و نیز تهیه و تحلیل کلیه نقشه ها با استفاده از نرم افزار ArcGIS انجام گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیش ترین درصد تحقق پذیری مربوط به کاربری ورزشی با 8/87 درصد و کم ترین مربوط به کاربری فضای سبز با 1/12 درصد می باشد. هم چنین کم ترین میزان انطباق یافتگی در بین کاربری های پیشنهادی مربوط به روستای سده با 8/71 درصد انطباق و بیش ترین مربوط به روستای خرگرد با 3/99 درصد می باشد. در زمینه اجرایی شدن کاربری های پیشنهادی، باتوجه به تحقق تنها 53 درصد مساحت کاربری ها می توان نتیجه گرفت که تحقق پذیری کاربری های پیشنهادی در این روستاها ضعیف بوده اما همین میزان مساحت اجرا شده با کاربری های نقشه پیشنهادی انطباق لازم را داشته است.
    کلیدواژگان: تحقق پذیری، انطباق پذیری، عوامل مکانی، فضایی، کاربری پیشنهادی، خواف
  • ابوالفضل قنبری صفحات 229-254
    در پژوهش حاضر، با استفاده از 10 معیار محیطی و با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی به ارزیابی محدوده شهر تبریز از منظر مسایل محیط طبیعی برای شناسایی مکان های بهینه برای ایجاد طرح مسکن مهر و مقایسه آن با موقعیت فعلی طرح های اجرا شده اقدام شد. با توجه به این که پهنه های مناسب شناسایی شده برای جانمایی طرح مسکن مهر در محدوده شهر تبریز، در مساحت های متفاوت در محدوده مورد مطالعه پراکنده شده اند و به علت نبود قابلیت برنامه ریزی در همه پهنه ها، با استفاده از مدل های TOPSIS، SAW و MORIS به اولویت بندی پهنه های مناسب از نظر قابلیت اجرای طرح اقدام شده است، هم چنین تحلیل حساسیت پهنه های شناسایی شده با توجه به 10 معیار مکان یابی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد 7 پهنه مناسب در محدوده 10 کیلومتری شهر تبریز وجود دارد که با توجه به معیارهای مورد بررسی بهترین شرایط را برای ساخت مجتمع های مسکن مهر دارا می باشند، هم چنین بررسی های مدل های رتبه بندی نشان می دهد که مناسب ترین پهنه برای جانمایی طرح مسکن مهر در نزدیک جاده تبریز - مراغه قرار دارد. هم چنین نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که طرح مسکن مهر در شهر تبریز علاوه بر تبعیت از مسایل اقتصادی و بحث تملک زمین، که علت اصلی انتخاب مکان طرح بوده، می توانست در یک شرایط محیطی بهتر، در یک محدوده نزدیک به شهر تبریز مکان یابی شده تا علاوه بر حمایت اقتصادی از ساکنان مسکن مهر، شرایط محیطی و حفاظت مناسب از عوامل ایجاد بلایای طبیعی را در نظر بگیرد.
    کلیدواژگان: مسکن مهر، ارزیابی محیطی، تصمیم گیری چندمعیاره، مدل AHP، تبریز
  • اسماعیل نصیری هند خاله، رباب حسین زاده*، اسماعیل صفرعلی زاده صفحات 255-271
    امروزه توسعه گردشگری به عنوان فعالیتی سودآور، در اولویت برنامه ریزی کشورها قرار گرفته است. اما توسعه گردشگری نیاز به توسعه زیرساخت ها دارد که معمولا در کشورهای جهان سوم تمرکز زیر ساخت های گردشگری در شهرهای بزرگ و مراکز استان ها، باعث رونق گردشگری در شهرهای بزرگ شده و شهرهای کوچک و حتی روستاهای با پتانسیل بالای توریستی از مزایای آن کم بهره بوده اند. شناسایی سطوح توسعه یافتگی شهرستان ها به لحاظ زیرساخت های گردشگری می تواند در برنامه ریزی برای مناطق کم تر توسعه یافته کمک شایانی نماید. تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی سعی در تحلیل زیرساخت های گردشگری شهرستان های استان آذربایجان غربی دارد که در این راستا 14 متغیر انتخاب گردیده و با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی درspss مورد تحلیل قرار گرفته است. متغیرهای فوق به 2 عامل تاثیرگذار کاهش یافت و در نهایت با تلفیق امتیازات عاملی حاصله، شهرستان ها رتبه بندی شده و سطوح توسعه یافتگی آن ها مشخص گردید. نتایج حاصله حاکی از آن است که، شهرستان ارومیه به لحاظ برخورداری از زیرساخت ها در رتبه اول و شهرستان خوی در رتبه دوم و شهرستان های شوط و پلدشت در رتبه شانزدهم و هفدهم قرار گرفته اند. و سطح بندی شهرستان های استان نشان از وجود ناهمگنی در سطح استان دارد به طوری که، شهرستان ارومیه در سطح کاملا توسعه یافته و شهرستان های خوی و سردشت، توسعه یافته و شهرستان های چالدران، ماکو، مهاباد، سلماس، میاندوآب، نقده، بوکان در حال توسعه و بقیه شهرستان ها محروم می باشند و بین رتبه هر شهرستان به لحاظ برخورداری از زیرساخت ها و جاذبه های گردشگری شهرستان ها رابطه مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، زیرساخت های گردشگری، تحلیل عاملی، آذربایجان غربی
  • حسین نظم فر *، مسعود مرادی صفحات 273-289
    با توجه به کمبود اطلاعات اقلیمی در مورد مقادیر بارش برف در ارتفاعات، استفاده از تصاویر ماهواره ای می تواند در بررسی توزیع پوشش برف و راواناب حاصل از آن در حوضه های آبی کمک کند. لذا هدف از این پژوهش بررسی چگونگی ارتباط رواناب سطحی در خروجی حوضه آبی دهگلان در ارتباط با تغییرات پوشش برف در ارتفاعات حوضه است. رواناب ناشی از ذوب برف در حوضه آبی دهگلان با استفاده از مدل رواناب-ذوب برف بررسی شده است. بدین منظور ابتدا خصوصیات فیزیکی حوضه شامل محیط ، مساحت و طبقات ارتفاعی با استفاده از اطلاعات رقومی موجود محاسبه شد، اطلاعات اقلیمی و هیدرومتری نیز از سازمان های ذیربط گردآوری شدند. نسبت پوشش برفی حوضه با استفاده از تولیدات 8 روزه سطح پوشش برف در مقیاس جهانی از داده های پوشش برف مودیس موجود در سایت سازمان ناسا که توسط الگوریتم SNOWMAP تولیدشده است. در ادامه اطلاعات مورد نیاز وارد مدل شده و عمل شبیه سازی متناسب با خصوصیات حوضه مورد مطالعه صورت گرفت. پارامترهای ارزیابی که توسط مدل جهت ارزیابی دقت جریان شبیه سازی شده مورد استفاده قرار می گیرد ضریب تبیین و تفاضل حجمی می باشد. فرآیند شبیه سازی جریان حاصل از ذوب برف با محاسبه عوامل و فراسنج های لازم در دوره دسامبر 2004 تا آوریل 2005 (آذر ماه 1383تا فروردین ماه 1384) صورت گرفته است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که مدل رواناب- ذوب برف قادر به شبیه سازی رواناب با ضریب تبیین 52 درصد و تفاضل حجمی 2/23 است. ضریب تبیین و تفاضل حجمی به دست آمده دقت متوسط مدل را در شبیه سازی رواناب ناشی از ذوب برف در حوضه نشان می دهد که می تواند ناشی از خصوصیات فیزیکی حوضه باشد. در کل نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه با این که مدل SRM برای حوضه های کوهستانی طراحی شده است در منطقه مورد مطالعه که تلفیقی از دشت و کوهستان است به دلیل تاثیر عوامل دیگری مانند نفوذ به آب های زیرزمینی کارآیی پایین تری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پوشش برف، مدل رواناب، ذوب برف، حوضه آبی دهگلان، شبیه سازی
  • سیدهدایت الله نوری، عفت فتحی*، سیدابوالفضل مسعودیان صفحات 291-309
    قنات یکیازپیچیده ترین فنون ابداعی بشر برای استخراج منابع آب زیر زمینی درمناطقخشکو نیمه خشکاستکهبرایآب رسانیدرمناطقکمآبوحتیبدونآببه وجودآمدهاست. قنات ها در شهرستان لنجان علی رغم دسترسی مردم این شهرستان به آب رودخانه زاینده رود از اهمیت فراوانی برخوردار است و در این منطقه از رشته قنات هایی جهت آبیاری سطوح زیر کشت استفاده می شود. روش پژوهش این مطالعه «توصیفی-تحلیلی» است و اطلاعات از منابع، اسناد کتابخانه ای و سازمان های مرتبط تهیه شده است. در این پژوهش سعی شده تغییرات کمی آب قنات های منطقه و وضعیت کاهش سطح زیر کشت زراعی آبی مرتبط با تغییر تخلیه آب قنات های شهرستان لنجان مورد بررسی قرار گیرد. برای انجام این مطالعه داده های آماری گردآوری شده با استفاده از مدل امتیاز استاندارد پردازش شده است. در ادامه داده ها بر اساس هدف مطالعه، با استفاده از مدل رگرسیون خطی سری های زمانی،نمودارهای هیدروگراف و روش همبستگی تجزیه و تحلیل شده است. نتایج مطالعه نشان داد که میزان تخلیه آب قنات های شهرستان لنجان طی دوره آماری گذشته به ویژه در سال های خشکسالی روند کاهشی داشته است. به طوری که تعدادی از قنات ها در سال آبی 1390-1389 به طور کامل خشک شده است. هم چنین کاهش سطحزیرکشترابطه مستقیمیبامیزان تخلیه آبقنات هابا ضریب معناداری (001/0sig=) و ضریبهمبستگیبه مقدار 69/0 داشته است.
    کلیدواژگان: قنات، سطح زیر کشت، خشکسالی، هیدروگراف، شهرستان لنجان
|
  • Abbas Amini*, Tayyebe Zahedei Pages 1-28
    Iran's rural economy has a decisive role in the whole community for various reasons such as food security and export production supplying, contribution in GDP and value added. As well, it is highly responsible to create the occupation and income opportunities for the rural communities and organize the socio-economic situations in rural areas. This study purposes to assess the floriculture impacts, as a relatively new farming activity in the Lalehzar district rural community of Bardsir township in the Kerman province. Statistical population is rural resident households in four villages of Lalehzar. 250 persons were randomly sampled and interviewed in order to gather the needed primary data. Secondary data required by referring the documentations. The self-organized questionnaire was pretested in order to assess its reliability and realize the main variables variation to estimate the size of the sample. After the statistical description of the sample properties and research variables, further inferential analysis was carried out by employing factor analysis and varimax rotation. Results indicated that the most important impact of the floriculture activity has been shifting the farming systems of the region towards the sustainability which is considered as an environmental impact. Social impacts, mainly in promoting the rural women's socio-economic status has been the next major consequence, following the economical impacts such as employment and income earning opportunities provided via lateral activities. Existence of a lot of environmental and peripherals conditions, promises development and a more effective role for continuing this activity at the future of the study area.
    Keywords: Rural economy, rural economic development, Rose breeding activity, Lalezar
  • Nader Pir Moradian*, Hossein Hadinia, Afshin Ashrafzadeh Pages 29-44
    Prediction and evaluation of meteorological data in effect of climate change is very important especially in water resources management. LARS is a model that generates weather data and predicts weather parameters by downscaling global circulation models (GCM). In this study, in order to evaluate 15 GCM models performance in simulating the minimum and maximum temperature, radiation and precipitation in Rasht synoptic station (2011-2012), statistical downscaling of each model was performed by LARS model. Then, the mentioned data were predicted on the basis selected GCM models for 2013-2042 and 2043-2072 periods. The results showed that the highest increase in annual average of minimum and maximum temperature will occur during the 2043-2072 periods with 1.3 and 2.0 °C, under A2 scenario, respectively. The amounts of radiation will decrease in future periods for all seasons. The highest decrease (143.4 MJ m-2) of radiation will occur in 2013-2042periods in winter under A2 scenario. The seasonal precipitation will often increase in future periods. The highest increase of seasonal precipitation (55.5 mm) will occur under B1 scenario in 2043-2072 periods for autumn.
    Keywords: Global circulation models, LARS, WG, Climate change, Rasht
  • Mohammad Ali Goorbani, Surur Poorbabak*, Hosein Jabari, Esmaeil Asadi, Mohammad Hasan Fazelifard Pages 45-63
    Classification of Meteorological stations, causing a large volume of data to be allocated a smaller homogeneous groups, Ease of use in modeling and also can help to spread the information to point to the lack of regional data to Statistics regional statistic. Meteorological stations in the region has a crucial role in the management and effective use of information. In this study, 112 stations were analyzed in order to classify regions with fuzzy cluster analysis and Kohonen artificial neural Networks. Four parameters, namely mean annual temperature, longitude, latitude and elevation are considered as the classification criteria for grouping to obtain the optimal number of groups the lowest value of Davies- Bouldin index were used. Demarton climatic zonation was performed to evaluate the spatial distribution of clusters obtained from various methods. The results showed that the fuzzy clustering technique with the Demarton climatic zones is more consistent.
    Keywords: Classification, Meteorological stations, Fuzzy cluster analysis, Kohonen artificial neural Networks, Climatic zonation
  • Hamid Galilvand, Hosein Zarean*, Hojjat Allah Yazdanpanah, Saeed Movahedi, Mehdi Momeni, Nabi Allah Yarali Pages 65-86
    Knowledge of past climate needs long-term and accurate climatic data for future planning and predicting. In this study, we reconstructed the average maximum temperature in spring and minimum temperatures in fall and winter by applying the width of annual ringsofQuercusPersica through multiple- regression. With this goal in mind, two growth heights were selected in Dena Forests and 40 growth samples from 20 bases in two geographical directions of southwest and northeast were extracted at breast height and measured with AutoCAD software with an accuracy of 3 microns. After cross dating stage, to eliminate non-climate effects, all climatic parameters and tree rings time series were standardized. The calculated Residual Chronology (RES) was calibrated with climatic variations of the period 1881-2011 and positive and significant correlation with the width of growth rings was confirmed. Based on the relations and correlation between the calculated chronology and joint statistical climatic data the reconstruction of annual rainfall was performed and it was found that the average rainfall of the last three decades had a 4 percent increase in comparison to the average rainfall of the last century.
    Keywords: Chronology, Dendroclimatology, Growth samples, Multiple, regressions
  • Mohammad Ali Khorshiddoost*, Mojtaba Fakhari Pages 87-104
    One of the most important issues in arid and semi-arid regions is water resources management. Thus the study of the occurrence or non-occurrence of precipitation behavior can improve management water resources in these areas. In this study, the occurrence of days with precipitation in the south west of Iran using daily rainfall synoptic stations in the 1994-2009 periods and adapting Markov chain was performed. The frequency matrix, switching matrix and stable matrix as well as continuous rainfall and the rainfall return periods of 2 and 5 days were calculated. The results show that the minimum probability of rain is in the plain area while the highest probability of rainfall belongs to the mountainous area. Also the highest probability of monthly precipitation is in January and the minimum is that of summer. The minimum of return period and the maximum continuous rainfall are in the mountainous stations and the maximum of return period and minimum continuous rainfall are in the plain area. Also unlike the other months, the maximum of probability rainy days in June is in eastern parts of mountains.
    Keywords: Markov chains, Precipitation in South West Iran, Occurrence Probability
  • Yagob Dinpazhouh Pages 105-124
    The aim of this study is trend analysis of streamflows of east Azerbaijan using the non-parametric methods. For this purpose the information of consentration of water quality ions (Ca, Mg, Cl, Na, HCo3, pH, So4, TDS, EC, SAR, Total Cations, Total Anions and Na%) of ten hydrometric stations (1983-2008) were used. To test trends the Mann-Kendal scheme after removing all significant autocorrelation effects from the data were used. To estimate trend line slope the non-parametric Sen´s estimator method was used. Results showed that trends of positive ions and EC were upward for most of the stations. Those stations which had negative trend in streamflow also exhibited positive trend in concentration of chemical elements of surface water. Furthermore, investigation of streamflow water quality using the Wilcox on method showed that the quality of water declined comparing the last decades. The reason of such declination attributed to the decreasing trend of streamflow and conveying pollutant materials into the rivers.
    Keywords: Homogeneity, Mann, Kendal, Sen's estimator, Trend, Water Quality
  • Masumeh Rjabi, Ali Shiri Tarzam* Pages 125-144
    There are more than 50 salt domes with neogene age in the northwest of Iran 48 Domes of which have measurable dimensions. One of the criteria's according with which we can classify Iran north-west salt domes is structural features of salt's appearances in the region.
    In this article salt domes in north west of Iran, according to their structural characteristics, have been divided into two groups with mono-clinal structure and anticline structure, at first the scatter diagram, regression line, the kind and amount of correlation between morphometric parameters of each group have been analyzed. Then the parameters of each group have been compared with those of the other group.
    Examining the salt domes morphometric parameters show that mono-clinal domes in comparison with the anticlinal domes have area, circularity coefficient and height but more stretching and elongation coefficient. Also, mono-clinal domes are located on faults or in a near distance from faults, therefore the mono-clinal domes in comparison with the anticlinal domes, are more influenced by the faults
    Keywords: Northwest of Iran, Salt dome, Anticline, Mono, clinal, faults, Morphometric parameters
  • Shahram Roustaei, Hasan Ahmadzadeh*, Mohammadreza Nikju, Maryam Dehgani Pages 145-160
    To reduce vulnerability of some villages to natural hazards, shifting their location is inevitable. The rural relocation and resettlement is a plan to determine the optimum establishment and activity site for the study of villages by studying the causes of displacement, evaluating social and economic characteristics of villagers and environmental and physical assessment are of options for a new location. Googerd village due to its vulnerability to landslides was studied which several times was displaced and finally a place is specified for the displacement. If this site itself be vulnerable to natural hazards, it will cause the collapse of the physical, economic and social environment of villages. Vulnerability assessment in relation to natural hazards requires precision tools with applications in the spreadsheet spatial level. Therefore, in this study, in order to evaluate the rate of stability of the chosen site for displacement and relocation of Googerd village, at first the rate and range of displacement during the period from 2003 to 2010 were derived using 25 ASAR ENVISAT radar images and SBAS differential radar interferometry (D-InSAR) technique. The results showed that the stability of the selected sites does not have the favorable conditions and experience on average 12 cm line of sight (LOS) displacement. In order to conduct survey on the hillside of study area against mass movements and assessment of environmental stability and optimized understanding of them, displacement time series plots was drawn for six points around the selected site. These figures indicate that there is variable line of sight (LOS) rate of downward motion between 14-8 cm in all sides of selected site.
    Keywords: Applied geomorphology, Differential interferometry techniques, Relocation, Googerd
  • Mohammad Zaheri, Nahid Kargar Pages 161-181
    The spatial and functional interrelationships between cities and surrounding areas, including rural areas in their influence on districts, gradually lead to different changes in different cases. One of these phenomena is spatial mobility (positional movement) of population from village to urban areas. Considering the effect of the village-urban migration, it is quite clear that the population, economy and villages physical structure will change. The present study discusses the changes in demographics, economics and the physical structure of rural settlements in east Tabriz which have been taken based on the village residency. Moreover, an attention has been paid to the root causes of such formation. This article is based on field studies (direct observation, various questionnaires and interviews with experts).The ultimate goal of the present study is the applied one, because it is aimed at understanding the physical changes, demographic and economic way to provide optimal solutions. The results of this article revealed that the interactive effect of the spatial and functional interrelationships between Tabriz metropolitan and under study villages has had a major role in the development of population, economy and physical changes of villages. Among this, ungovernable extension of Tabriz and existence of problems like high costs of life and livelihood problems, high price of land and settlement, excessive air pollution, are the educator elements on the contrary of the low cost of land and settlement, clean air in villages and existence of equipment of transport and the suitable roads in the under study villages which acts as a suction element and actuates some of the urban people to settle in the stated villages.
    Keywords: Village residency, Urban, rural migration, Tabriz metropolis
  • Seid Kazem Alavi Panah, Abdolali Rezaei*, Saeed Azadi Ghatar, Hamid Reza Jeddi Azgandi Pages 183-207
    Urban heat island phenomenon is generally caused by a reduction in latent heat and a rise in sensible heat in urban areas. Today, this is one of the major problems of the large cities which has attracted the attention of many researchers and experts in various fields. This study investigates heat island in Tehran metropolitan as the most densely populated city of Iran. This paper aims to use satellite imageries to compares the normalized difference vegetation index (NDVI) and impervious surface (ISA) as representative parameters that of surface urban heat island (SUHI) by examining their relationship with land surface temperature indices (LST) and land-use map. For this purpose, LANDSAT 5 TM imageries and Tehran1:2000 land use map and sub-pixels model has been used. The results show that there are a linear and strong relationship between LST and ISA, while the relationship between LST and NDVI is much weaker and in order to quantitative investigation of LST in urban heat island we used thermal remote sensing. Results indicated that ISA indicator is suitable than NDVI. Also, the investigation on percentage of impervious surfaces in each land-use represents that residential land uses has the highest percentage of impervious surfaces because having the surfaces like asphalt and concrete and vegetation is the lowest one.
    Keywords: Impervious Surfaces (ISA), Land Surface Temperature (LST), Normalized Difference Vegetation Index (NDVI Linear Spectral Mixture Model (LSMA), Urban Heat Island
  • Ali Akbar Anabestani*, Mehdi Javanshiri, Omolbanin Harati Pages 209-228
    Today rural managing plans are the most important tools of the management of rural development. After more than three decades, from the beginning of the implementation of such plans in rural areas of the country and to acquire experience, it is necessary to know that such plans for rural community of the country, has had what results and outcomes. This article, take notice the evaluation of amount of realization of suggested usages and then the amount of adaption of this usages in the implementation phase of project with the map of approved usages of this plan in the vilages of khaf County. For estimating the amount of realization of suggested usage of managing rural plans was used. A compilation of approved suggested map of studied villages in 2001 –2003 and the map of their status quo in the current year 2013. In this article, research method is descriptive– analytical and for data collection was used of field and documentary methods. Search finding, was ArcGIS and also preparation and analysis of all plans by using software shows that the highest percentage of realization is related to sport usage with 87.8 percent and the lowest is related to green space with 12.1 percent of realization. Also the lowest adaptability of suggested usages is related to Sedeh village with 71.8 percent of adaption and highest is related to Khergerd village with 99.3 percent. In the field of becoming operational of suggested usage, regarding the implementation just 53 percent of area of suggested usage, we can conclude that in these village's has been poor. But this same running area had the necessary adaption with the usages of suggested plan
    Keywords: Realization, Adaptability, Location–spatial factors, Suggested usage, Khaf County
  • Abolfazl Ganbari Pages 229-254
    In this research, by using 10 natural criteria and AHP model, Tabriz district was studied from natural environment perspective to identify the optimal location for construction of Maskan- Mehr and compare the current Mehr housing location. The method of this study is descriptive-analytical and the data were collected by documentary and field study methods. According to the proper zones identified for localization of Mehr housing in Tabriz district and since all zones were not optimal and lacked capability of planning, so by using TOPSIS, SAW and MORIS, the optimal zones were prioritized from implementation perspective. Also, the analysis of sensitivity of the identified zones was investigated based on 10 localization criteria. The results show that there are seven proper zones 10 km of Tabriz that have the best conditions for localization of the Mehr housing according to studied criteria. Also, ranking models show that the first zone is near to Tabriz- Maragheh road. The results show that Mehr housing in Tabriz that selected based on the economic conditions and land ownership issue could be localized in a proper environmental conditions near to Tabriz to consider environmental and natural disasters in addition to economic support of the owners of these dwellings.
    Keywords: Mehr Housing, Environmental Evaluating, Multi Criteria Decision Making, AHP, Tabriz
  • Esmaeil Nasiri Hendkhaleh, Robab Hoseinzadeh*, Esmaeel Safar Alizadeh Pages 255-271
    Today, tourism development as a profitable activity, in the countries planning, is in priority. But tourism development is needed to infrastructure development. usually in third world countries, focusing tourism infrastructure in major cities and provincial capitals, lads to tourism development in big cities, and towns, even villages with high potential which have little interest from its advantages. So identifying development level of cities, in terms of tourism infrastructure can be efficient method to planning for less developed regions. This research method is descriptive-analytical, trying to analyze tourism infrastructure in the cities of west azerbaijan province. To this purpose, 14 variables were selected in the field of tourism infrastructure using factor analysis techniques have been analyzed with SPSS software. Variables declined two influenced factors and finally cities were ranked by resulting scores of combined index, then development levels for each city was identified. The results indicate that, Urmia city in terms of having the infrastructure is in priority, Khoy city is second, and cities of showt and poldasht have been ranked in the Sixteenth and Seventeenth. This Fact indicated that, there is heterogeneity in this province. So that, Urmia city is as quite developed and the city of Khoy and Sardasht, developed and cities of Chaldoran, maku, Mahabad, Salamas, Miandoab, Nagadeh and Bukan are developing, while other cities are underdeveloped. Between the rank of each city in terms of its infrastructure and tourist attractions, there is a positive relationship
    Keywords: Tourism, Tourism infrastructure, Factor analysis, Western Azerbaijan
  • Hosein Nazm Far*, Masud Moradi Pages 273-289
    Given the lack of information about the amount of snow in the highland area, the use of satellite imagery can be helpful in distributing of snow cover and resulted stream flow in water basins. The aim of this study is to investigate surface runoff at the Dehgalan basin outlet associate with changes in snow cover in the highlands of the basin. To this purpose the Values of runoff resulted from snowmeltin Dehgalan basin were simulated using snowmelt runoff model. In order to simulate, first climatic and hydrometric data were collected from Iran meteorological organization and Kurdestan Regional Water Co and then physical characteristics of basin include perimeter, area, and high zones were calculated using digital information. Climatic and hydrometric information were obtained from linked organizations. The ratio of basin snow cover was prepared by the SNOWMAP algorithm using 8-day snow cover products at the global scale bands of MODIS snow cover data from NASA site. The information that was essential for modeling were entered to model and simulating process was done according to the requirements of the particular specification of catchment. The assessment parameters that were used by model to evaluating the accuracy of the simulation included the coefficient of determination and volume differencing. The procedure of simulation of runoff resulting from snowmelt was conducted by calculateion necessary factors and parameters in the time period of December 2004 to April 2005. The results of simulation showed that snowmelt-runoff model was efficiently capable to simulating runoff from snowmelt in Dehgolan basin by 52% coefficient determination and volume difference of 2.23. The obtained correlation coefficient and difference of volume shows the mean accuracy of model in simulation of snowmelt- runoff in the basin. It could be caused by the physical characteristics of the basin. The results of this study showed that the operation of SRM model in study area as a coupled of mountainous and plain basin was less than mere mountainous basins.
    Keywords: Snow cover, Snow melt, runoff model, Dehgolan basin, Simulation
  • Seid Hedayat Allah Nuri, Efat Fathi*, Seid Abolfazl Masudian Pages 291-309
    Qanat is one of the most complicated human invention techniques to extract underground water in arid and semi-arid areas which has been constructed for irrigating. In spite of the Zayandehrood River’s water, Qanat in Lenjan is still an important source of water for irrigating agricultural areas.
    The “descriptive-analytic” method has been used in this research, and all data have been collected from related libraries and institutes. In this research, the relation between the qanat water quantity and the agricultural area under cultivation has been studied in Lenjan. For doing so, the statistical data has been analyzed using SPSS and Excel by standardized score analysis method. Next, the linear regression of time series, hydrograph charts, and correlation methods have been applied for further data interpretation and analysis. It has been found that the rate of qanat discharge has been decreased in Lenjan compared to the previous time periods especially in drought years. This has caused to complete dryness of some of the qanat sources during 19991-2012. In addition, a direct relation has been found between the amount of qanat water drainage and the cultivated areas which have been shown by significant factor 0.001 and the correlation coefficient 0.69.
    Keywords: Qanat, Acreage, Drought, Hydrograph, Lenjan County