فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 56 (تابستان 1395)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 56 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • اکبر اصغری زمانی، ابراهیم شریف زاده اقدم صفحات 1-17
    مدیریت شهرها به عنوان یک سازمان گسترده به وسیله اجتماعات محلی می تواند به عنوان واسطه ای هم برای کنش های متقابل خرد و هم به عنوان تاثیر ساختار فیزیکی، بر افراد درک شود. برای دستیابی به توسعه پایدار شهری که مبتنی بر مدیریت شورایی در برنامه های توسعه می باشد بایستی ظرفیت سازی نمود. ظرفیت سازی در سطح محله های شهری از طریق شناخت توانایی های شهروندان و مشارکت دادن آنان در برنامه های شهری میسر می شود. هدف پژهش دستیابی به فرضیه اصلی پژوهش که عملکرد مدیریت شورایی در پایداری کالبدی و فیزیکی محلات شهری موثر است، می باشد. در این بررسی، با به کارگیری روش پیمایشی و ابزار «پرسشنامه ساخت یافته» براساس شاخص های پایداری در سطح داخلی و خارجی به گرداوری داده های مورد نیاز پرداخته شده است. جامعه آماریمورد بررسی 4 ناحیه اصلی شهر پیرانشهر می باشند و با استفاده از مدل کوکران متناسب با جمعیت هر محله 382 نفر حجم نمونه این تحقیق بوده است. آزمون های آماری SPSS به میزان پایداری هر یک از شاخص ها در شهر مورد پرداخته شده است و سپس بر اساس مدل ویکور به میزان رتبه بندی ناحیه های شهری انجام گرفته است که در نهایت نتایج نشان داد که شاخص های موجود در تحقیق تاثیر معناداری در افزایش پایداری ناحیه های شهری دارد. یافته های دیگر تحقیق بیانگر این واقعیت است که اعتقاد شهروندان به اینکه آن ها بر تصمیم گیری موثر هستند و مدیریت شورایی شهری خواهان مشارکت مردم است، اثر مثبت و قوی بر توسعه پایدار دارد. به گونه ای که عدم حضور مردم در مدیریت شورایی شهر بر پایداری محله ای در شهر تاثیرگذار بوده است؛ و در نهایت یافته ها بر اساس مدل ویکور نشان داد که میزان پایداری در ناحیه 2 با میزان 55/0= Q نسبت به ناحیه های دیگر در وضعیت مطلوب تری قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت شورایی، پایداری محله ای، پیرانشهر
  • اصغری کلجاهی ابراهیم، فاطمه نمکچی، عبدالرضا واعظی هیر صفحات 19-38
    زمین لغزش یکی از مخاطرات طبیعی است که هر ساله در مناطق کوهستانی خسارات زیادی را به مراتع، اراضی کشاورزی و تاسیسات زیربنایی وارد می کند. در اثر لغزش علاوه بر وارد شدن خسارات بر شهرها و روستاها و راه ها، محیط طبیعی نیز به واسطه فرسایش خاک آسیب می بیند. منطقه مورد مطالعه به مساحت حدود 80 هزار هکتار در شمال غربی ایران و در غرب شهرستان خوی قرار دارد. رخداد زمین لغزش در دامنه های مشرف به راه ها، بارها سبب تخریب جاده های اصلی خوی- قطور و راه آهن سراسری ایران- ترکیه و چندین روستا از جمله روستاهای گوگرد و کلت علیا شده است. با توجه به وقوع لغزش های متعدد در منطقه و تهدید راه های ارتباطی، مناطق مسکونی و مراتع و مزارع، مطالعه و پهنه بندی خطر زمین لغزش برای مدیریت خطر و برنامه ریزی منطقه ضروری است. در این مقاله خطر زمین لغزش در منطقه مورد نظر بررسی شده و پهنه بندی زمین لغزش به روش آنبالاگان صورت گرفته است. در این پهنه بندی با استفاده از GIS برای هر یک از پارامترهای تاثیرگذار در زمین لغزش از جمله لیتولوژی، شیب دامنه، ساختارهای زمین شناسی، ارتفاع نسبی، کاربری و پوشش زمین و آب های زیرزمینی، نقشه تهیه شده و سپس با تلفیق نقشه های مذکور و از طریق امتیازدهی به هر واحد و جمع بندی آن ها، نقشه پهنه بندی خطر لغزش تهیه شده است. کل منطقه از نظر خطر زمین لغزش به 5 پهنه بی خطر، خطر کم، خطر متوسط، خطر بالا و خطر بسیار بالا تقسیم شده است. حدود 6/5 درصد در پهنه با خطر بسیار بالا و حدود 23 درصد از منطقه در پهنه با خطر بالا قرار دارد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی خطر لغزش، روش آنبالاگان، خوی
  • علی اکبر تقیلو، صیاد اصغری، بتول زینالی، صالح اصغری صفحات 39-53
    ژئوتوریسم از ترکیب واژه های ژئو (زمین) و توریسم (گردشگری) پدید آمده است و به شکلی از گردشگری گفته می شود که دارای جاذبه های زمین شناسی، ژئومورفولوژی، میراث فرهنگی و زیباشناسی مکان جغرافیایی است. هدف این تحقیق ارزیابی توان ژئوتوریستی روستای کندوان واقع در شهرستان اسکو می باشد. برای رسیدن به این هدف در این تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. در روش توصیفی ابزار کار محققان مطالعات اسنادی و میدانی بوده و در مرحله بعد با استفاده از نظر کارشناسان و توریست ها توان ژئوتوریستی روستا ارزیابی گردید. در نهایت برای تجزیه تحلیل داده ها مدل دینامیکی به کار گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که شاخص ارزش علمی ژئوتوریستی روستا برابر با 88/22، شاخص ارزش های مازاد 08/29 و ضریب آسیب پذیری منطقه نیز 47/2 به دست آمده است. در نهایت توان ژئوتوریستی روستا بر اساس معیار کمی (مقدار 45/54 ) و معیار کیفی مدل، خوب ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، مدل دینامیکی، ارزیابی توانمندی، آسیب پذیری، روستای کندوان
  • سعید جهانبخش اصل، مهدی اسدی، الهه اکبری صفحات 55-72
    در این پژوهش جهت پتانسیل سنجی احداث نیروگاه بادی در استان های خراسان رضوی و شمالی، معیارها و زیر معیارهای مختلفی مدنظر قرار گرفته است. برای فازی سازی معیارها براساس نظرات کارشناسی و بررسی تحقیقات صورت گرفته، نقاط کنترل و نوع تابع فازی برای هر یک از لایه ها براساس درجه بندی عضویت آن ها در محدوده صفر و یک در نرم افزار IDRISI مشخص گردید. سپس با توجه به اهمیت تلفیق اطلاعات، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی به لایه ها انتخاب و به کمک نرم افزار Expert choice پیاده سازی گردید. سپس از نرم افزار ArcGIS، به منظور تحلیل فضایی و همپوشانی لایه ها استفاده شد و بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات، استان های خراسان رضوی و شمالی از نظر قابلیت احداث نیروگاه بادی به چهار سطح عالی، خوب، متوسط و ضعیف تقسیم گردیدند. در نهایت نتایج حاصله نشانگر آن است که مناطق عالی جهت احداث نیروگاه بادی در منطقه مورد بررسی، در محدوده جنوب شرقی منطقه مورد مطالعه در ایستگاه تربت جام با مساحتی معادل 97/222565 هکتار (018/0 درصد) قرار دارد. علاوه بر این، مناطق خوب با مساحتی بالغ بر 81/1817573 هکتار (17/0 درصد) شامل ایستگاه های حوالی تایباد و خواف، گلمکان، سرخس، رشتخوار، بردسکن، نیشابور، سبزوار، بجنورد، جاجرم و فردوس می باشند. می توان در آینده با احداث نیروگاه بادی در این مکان ها از انرژی تجدید پذیر باد که عاری از هرگونه آلودگی می باشد، نهایت استفاده را برد.
    کلیدواژگان: پتانسیل سنجی، نیروگاه بادی، روش فازی، سلسله مراتبی Fuzzy، AHP، سامانه اطلاعات جغرافیایی، خراسان رضوی و شمالی
  • سیداسدالله حجازی، فریبا همتی صفحات 73-88
    حفظ محیط زیست روستاها از جمله ضرورت های توسعه روستایی محسوب می شود. یکی از مسائلی که در مناطق روستایی اهمیت دارد مکان مناسب جهت دفن زباله می باشد. دراین تحقیق به منظور ارزیابی مکان مناسب جهت دفن زباله در روستای لیقوان داده ها و اطلاعات مربوط به عوامل ژئومورفولوژیکی تهیه و تحلیل گردید. در بررسی محل دفن زباله از محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل فرآیند تحلیل شبکه (ANP) استفاده شد. در این تحقیق 5 عامل اصلی انسانی-اقتصادی، توپوگرافی-مورفولوژی، اقلیم-هیدرولوژی، خاک-پوشش گیاهی و زمین شناسی در نظر گرفته شده است که منجر به تولید 12 لایه کاربری اراضی، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از خطوط ارتباطی، فاصله از گسل، فاصله از رودخانه، شیب، طبقات ارتفاعی، جهت شیب، اقلیم، خاک، پوشش گیاهی و لیتولوژی شد. مکان مناسب دفن زباله با استفاده از لایه ها و مدل مذکور در محیط Arc Map مشخص گردید. نتایج نشان داد مناطق کاملا مناسب 23.98 درصد از میزان مساحت منطقه و نامناسب 54/21 درصد از میزان مساحت منطقه مورد نظر را به خود اختصاص داده است. بوسیله نقشه پهنه بندی، مکان های بهینه در کل روستای لیقوان معرفی شد که در برنامه ریزی های آتی می تواند مثمر ثمر بوده و مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل شبکه (ANP)، روستای لیقوان، مکان یابی ژئومورفولوژی، دفن زباله
  • حسن ذوالفقاری، بهمن فرهادی، حمید رحیمی صفحات 89-105
    بررسی شرایط محیطی به ویژه شرایط اقلیمی محصولات زراعی از جمله سویا که ارزش غذایی و اقتصادی فراوانی برای کشور دارد از اهمیت بالایی برخوردار است. در همین راستا برای تعیین توان اقلیمی کشت سویا در ایران، محدوده های نهایی که دارای حداقل های اقلیمی مورد نیاز کشت این گیاه هستند، مشخص شد. با انتخاب یک دوره آماری 20 ساله از سال 1989 تا 2008 و ترسیم نقشه هم بارش ایران بر مبنای تمام ایستگاه های موجود کشور که بالای 20 سال داده های روزانه کاملی داشتند، سه محدوده دارای بارش سالانه بیش از 500 میلی متر در شمال، غرب و جنوب غرب مشخص گردید. برای افزایش دقت کار، با ایجاد ایستگاه های مجازی بر اساس آستانه دماهای حداقل و حداکثر روزانه، نقاط خارج از محدوده حذف و محدوده های داخلی هر کدام از نواحی مناسب، جهت توان سنجی نهایی مورد تایید قرار گرفتند. با استفاده از نرم افزار CGMS داده های دمای حداقل، حداکثر، فشار بخار، ساعات آفتابی و باد، برآورد شدند و برای برآورد بارش از روش زمین آمار اسپلاین کاملا منظم (CRS) و هم چنین جهت تخمین درصد رطوبت نسبی از روش اسپلاین منظم (SR) استفاده شد. در مرحله بعدی میانگین میزان کاهش بازدهی گیاه سویا در شرایط دیم با استفاده از نرم افزار CROPWAT تعیین شد. در ادامه کار، میزان ارزش سه لایه بارش، رطوبت نسبی و دمای حداکثر تبیین و با بهره گیری از روش AHP ، میزان وزن هر لایه تعیین و بر هم منطبق شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که نواحی غرب و جنوب غرب با درصد کاهش بازدهی بیش از 50 درصد به لحاظ استعداد کشت دیم سویا دارای شرایط ضعیف تا متوسط هستند ولی نیمه غربی ناحیه شمالی کشور، به عنوان منطقه مستعد کشت سویا می تواند در نظر گرفته شود. محاسبات نشان داد که کسری بازدهی این پهنه کم تر از 10 درصد بوده و از این نظر استعداد خوبی برای کشت سویا به صورت دیم دارد. هم چنین معلوم شد که برای شروع کشت محصول سویا به صورت دیم در همه پهنه ها، اردیبهشت ماه نسبت به ماه های دیگر مناسب تر است.
    کلیدواژگان: توان سنجی اقلیمی، سویا، نرم افزار CGMS، نرم افزار CROPWAT، شمال و غرب ایران
  • مجید رضایی بنفشه، فاطمه جعفری شندی صفحات 107-126
    در این پژوهش با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی، فراوانی تابع همگرایی شار رطوبتدر زمان رخداد بارش های سنگین شمال غرب ایران بررسی شد. 106 روز از سنگین ترین بارش های شمال غرب ایران از پایگاه داده بارش روزانه کشور، بر اساس آستانه بالای 99 درصد، جهت مطالعه انتخاب شد. فراوانی تابع همگرایی شار رطوبت در محدوده صفر تا 120 درجه طول شرقی و صفر تا 80 درجه شمالی در 6 سطح 500، 600، 700، 850، 925 و 1000 هکتوپاسکال و در چهار دیده بانی در ساعت های 00:00، 06:00، 12:00، 18:00 زولو محاسبه شد. نتایج نشان داد که از میان این سطوح، سطح 850 هکتوپاسکال به دلیل داشتن بالاترین فراوانی تابع همگرایی شار رطوبت بر روی ایران و به ویژه شمال غرب ایران دارای اهمیت بوده است.
    کلیدواژگان: رویکرد محیطی به گردشی، شار رطوبت، بارش سنگین، شمال غرب ایران
  • محمدحسین رضایی مقدم، خلیل ولیزاده کامران، مهدی بلواسی، حسین خیری استیار، صیاد اصغری سرسکانرود صفحات 127-148
    یکی از مراحل اصلی در مطالعات منابع آب برآورد توزیع مکانی بارندگی در مقیاس های زمانی متفاوت می باشد. مطالعه بارش به عنوان یک عنصر بسیار مهم و رکن اساسی در مطالعات بیلان آب و اساس برنامه ریزی های منابع طبیعی هر کشوری شناخته می شود. به دلیل کمبود ایستگاه های باران سنجی و نقطه ای بودن این ایستگاه ها، استفاده از مدلی که علاوه بر مقادیر بارش ایستگاه ها از عوامل دیگری همچون توپوگرافی، رطوبت و جهت شیب، بارش را درون یابی کند، ضروری است. لذا در این پژوهش داده های بارش و رطوبت از 9 ایستگاه همدید و 31 ایستگاه باران سنجی استان لرستان به مدت 12 سال آماری اخذ و با استفاده از روش کم ترین مربعات روابط میان بارش با توپوگرافی و رطوبت به کمک نرم افزار Maple استخراج گردید؛ و سپس با اعمال این روابط در محیط GIS به کمک زبان برنامه نویسی پایتون مدل رقومی بارش ایجاد شد. نتایج حاصل از این مدل حاکی از آن بود که میزان بارش از 02/0 تا 6/11 میلی متر با مقدار اندازه گیری شده در ایستگاه ها اختلاف دارد. هم چنین برای سنجش کارایی این مدل، داده های بارش در سوم اردیبهشت رادار TRMM[1] را با خروجی این مدل در همین روز مقایسه شد و این نتیجه به دست آمد که ضریب تعیین برای داده های رادار TRMM، 79 درصد و برای مدل رقومی بارش 86 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: درون یابی بارش، روش کم ترین مربعات، استان لرستان، مدل رقومی بارش
  • علی زنگی آبادی، مهین نسترن، زیبا مومنی صفحات 149-169
    یکی از موضوعاتی که بیش تر شهرهای بزرگ جهان با آن مواجه هستند، موضوع حوادث طبیعی است. برای اتخاذ و اجرای سریع و صحیح تصمیم ها جهت کاهش آسیب پذیری و اثرات آن ها قبل، حین و بعد از وقوع حوادث طبیعی مدیریت بحران لازم می باشد. این مدیریت با برنامه ریزی، مدیریت شهری و نیز جغرافیا ارتباط نزدیک دارد. با به کارگیری اصول و ضوابط شهرسازی مانند بافت، ساختار شهر، کاربری اراضی شهری، شبکه های ارتباطی و... می توان تا حد زیادی اثرات ناشی از حوادث طبیعی را کاهش داد. هدف از این مطالعه مکان یابی مراکز اسکان موقت در منطقه شش شهر اصفهان در بحران های محیطی با استفاده از GIS و مدیریت صحیح قبل، حین و بعد از بحران می باشد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد که با استفاده از تکنیک AHP و نرم افزار ARC/GIS برای تهیه نقشه و مکان یابی مراکز اسکان موقت مسایل و مشکلات فضاهای سبز و باز و مراکز امداد و نجات منطقه 6 شهر اصفهان با رویکرد مدیریت بحران مورد بررسی قرار گرفته است. نوع پژوهش از نظر هدف «کاربردی» می باشد. نتایج نشان می دهد: فضاهای سبز و باز از توزیع مناسب برخوردار نیستند. مراکز امداد و نجات از تعداد و توزیع مناسب برخوردار نیستند. علاوه بر آن با کمبود تاسیسات و تجهیزات هم مواجه می باشند. به همین منظور راهبردها و برنامه هایی برای توانمندسازی منطقه 6 شهر اصفهان در برابر تبعات ویرانگر حوادث از دیدگاه مدیریت بحران ارائه شده است. براساس نتایج این پژوهش با استفاده از تکنیک فوق و با توجه به شاخص های متعدد از جمله توزیع مراکز برق، ایستگاه های آتش نشانی، مراکزدرمانی، مراکز سوخت و... در منطقه 6 شهر اصفهان مناطق مناسب اسکان موقت شناسایی و نسبت به اولویت بندی آن ها اقدام گردیده شده است.
    کلیدواژگان: شهراصفهان، مراکز امداد و نجات، مدیریت بحران، اسکان موقت، مکان یابی
  • بهروز سبحانی، محمد فرامرزی صفحات 171-191
    اقلیم، توپوگرافی و کاربری اراضی از مهم ترین مولفه های محیطی هستند که استعداد و قابلیت تولید محصول زراعی در یک منطقه به آن ها وابسته است. در این تحقیق با استفاده از داده های اقلیمی از قبیل دما، بارش، تعداد روزهای یخبندان و ساعات آفتابی و رطوبت نسبی مربوط به مراحل فنولوژیکی رشد زعفران و داده های منابع زمینی از قبیل لایه های توپوگرافی و کاربری اراضی که با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 8 مربوط به تاریخ 28/2/1392 در شهرستان ملایر تهیه شده، برای ارزیابی تناسب اراضی مستعد کشت زعفران در سطح شهرستان ملایر استفاده شده است. مطالعه و بررسی هر یک از آن ها در رابطه با نیازهای اقلیمی و اکولوژی زعفران صورت گرفته است. با تعمیم داده ها به سطح، و پردازش آنها با استفاده از فن آوری GIS لایه های اطلاعاتی مربوط به هر یک از آن ها تهیه شد. به منظور اولویت بندی و ارزیابی معیارها و لایه های اطلاعاتی در رابطه با هم و تعیین وزن آن ها از روش تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM)، مبتنی بر روشvikor استفاده شد. سپس با وزن دهی به لایه های تهیه شده بر اساس معیارها و مدل مورد نظر، همپوشانی و تحلیل فضایی لایه ها در محیط GIS صورت گرفت و لایه نهایی ارزیابی تناسب اراضی برای کشت زعفران تهیه شد. در این تحقیق مقدار 23/10درصد از مساحت کل شهرستان را مناطقی که دارای تناسب اراضی مناسب هستند در بر می گیرد، 25/40 درصد از کل مساحت را مناطقی با تناسب متوسط برای کشت زعفران پوشش می دهد. و مابقی شهرستان را که سهم بیش تری هم دارد و 52/45 درصد از شهرستان را پوشش می دهد اراضی با تناسب ضعیف هستند. با توجه با این تحقیق روشvikor می تواند عملکرد مناسبی در انتخاب ارزش های تناسب برای هر کدام از طبقات داشته باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم، امکان سنجی، زعفران، Vikor، GIS، شهرستان ملایر
  • مسعود صفایی پور، هادی علیزاده صفحات 193-217
    پژوهش حاضر با روش شناسی «توصیفی-تحلیلی» با هدف تحلیل شاخص های موثر در ارزیابی توان توسعه شهری در حوضه آبریز غفار در استان خوزستان به انجام رسیده است. شاخص های موثر در توان توسعه شهری حوضه، با توجه به منابع و داده های در دسترس در 12 شاخص توپوگرافی، پوشش گیاهی، درجه شیب، جهت زمین، وضعیت خاک، ارتفاع، توان کاربری، راه های ارتباطی منطقه، هیدرولوژی منطقه، پهنه اقتصادی و اجتماعی منطقه، وضعیت کاربری زمین و وضعیت گسل های موجود در منطقه دسته بندی شده است. جهت تشکیل پایگاه داده و تهیه لایه های مورد نیاز، از نقشه های پایه موجود در سازمان منابع طبیعی استان خوزستان استفاده شده است. برای دستیابی به وضعیت توان توسعه شهری در حوضه آبریز غفار لایه های تبدیل و تولید شده در محیط نرم افزار Arc GIS 10 با توجه به توابع عضویت فازی به نقشه های فازی شده تبدیل و جهت تحلیل وضعیت آن ها و مدل سازی نهایی ارزیابی توان توسعه شهری حوضه آبریز غفار از عملگر گامای فازی (Fuzzy Gama) بهره برده شده است. تلفیق نقشه های تولید شده در محیط نرم افزار 10 Arc GIS و فرایند فازی سازی و تحلیل فازی لایه ها در قالب شاخص های منتخب پژوهش نشان می دهد که حدود 67/0 از سطح حوضه مستعد برای توسعه شهری نمی باشد. آزمایش حد آستانه های 7/0، 8/0 و 9/0 برای تحلیل گاما نشان می دهد که تحلیل گامای فازی با آستانه 7/0 متناسب با شرایط موجود منطقه بوده و مطابق خروجی آن به غیر از قسمت های محدودی از جنوب شرقی و نوار مرزی شرق حوضه بقیه نواحی حوضه مستعد برای توسعه شهری اشد.
    کلیدواژگان: تحلیل فازی، شاخص های توسعه شهری، گامای فازی، حوضه آبریز غفار
  • رسول قربانی، محمدرضا پورمحمدی، حسن محمودزاده صفحات 219-238
    گسترش کلانشهر تبریز باعث شده بخش وسیعی از با ارزش ترین اراضی بلافصل شهرها به زیر ساخت و ساز برود. بنابراین این تحقیق کاربردی تجربی با هدف بررسی پراکنش شهری و تغییرات کاربری اراضی در محدوده کلانشهر تبریز با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست برای یک مقطع 27 ساله و با استفاده از تکنیک طبقه بندی شی گرا صورت گرفته است. در این مقاله با اتکا به روش تحقیق تاریخی علی با اخذ تصاویر ماهواره ای چندزمانه لندست 5 و 7 از سازمان زمین شناسی امریکا و استفاده از تکنیک های پردازش تصاویر ماهواره ای شی گرا تغییرات کاربری اراضی در مقطع زمانی 2011-1984 با تاکید بر گسترش فضائی کلانشهر تبریز مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس نتایج حاصله مقدار مساحت کلانشهر تبریز (مادر شهر تبریز و شهرهای اقماری) از 34/7220 هکتار در سال 1984 به 82/22346 هکتار در سال 2011 رسیده است. مساحت قابل توجهی از توسعه اخیر بر روی اراضی زراعی و باغی صورت گرفته که کاهش 6470 هکتاری کاربری های مذکور لزوم مدیریت توسعه آتی شهرها با سیاست های های انبوه سازی و بلندمرتبه سازی (شهر فشرده)، استفاده از زمین های بایر و خالی موجود در داخل شهر (توسعه میان افزا)، هدایت سمت توسعه شهر در جهاتی غیر از زمین های کشاورزی محدوده را می طلبد.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری اراضی، طبقه بندی شی گرا، تصاویر ماهواره ای چند زمانه، کلانشهر تبریز
  • یوسف قویدل رحیمی، منوچهر فرج زاده اصل، داریوش حاتمی زرنه صفحات 239-255
    الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر به عنوان یکی از الگوهای پیوند از دور جوی تاثیر گذار تراز 500 هکتوپاسکال، نقش مهمی در تغیرپذیری منطقه ای دمایی و هیدرواقلیم شرق مدیترانه دارد. در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین الگوی پیوندازدور دریای شمال-خزر با نوسانات دماهای بیشینه ایران در یک دوره بلند مدت 60 ساله (1950-2010) پرداخته شده است. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون به عنوان روش اصلی مورد استفاده در این پژوهش مبین وجود رابطه معنی دار و معکوس بین دمای بیشینه اکثر ایستگاه های منتخب با الگوی پیوندازدور دریای شمال-خزر است. این امر حاکی از کاهش دما در فاز مثبت الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر و افزایش دما در فاز منفی می باشد. از نظر زمانی، ضرایب همبستگی مورد محاسبه نشان از ارتباط معکوس و معنی دار تری بین دمای ایستگاه ها و الگوی دریای شمال-خزر در ماه های ژانویه، فوریه، مارس و تقریبا ارتباط مستقیم اکثر ایستگاه ها در ماه آگوست است. در بازه زمانی ماهانه بیش ترین میزان همبستگی ماهانه در بین ایستگاه ها با 342/0- در ماه ژانویه مورد محاسبه قرار گرفت. بررسی ضرایب همبستگی فصلی نیز بیانگر ضریب همبستگی معنی دار دماهای بیشینه زمستان به میزان 212/0- دارد. به لحاظ دوره ای، نتایج بیانگر ارتباط قوی دوره سرد در اکثر ایستگاه ها با الگوی مورد مطالعه می باشد. تحلیل آرایش الگوهای جوی تراز 500 هکتوپاسکال در فازهای منفی و مثبت نشان می دهد که در فاز مثبت، اسقرار ناوه ای عمیق بر روی دریای خزر، عراق، ترکیه و ایران و هم چنین قرارگیری ایران در بخش شرقی محور ناوه و از طرفی اسقرار پشته ای بر روی دریای شمال و اروپا باعث انتقال دماهای سرد شمال اروپا و جنب قطبی به سمت ایران می شود. اما در فاز منفی قرارگیری ایران در زیر محور پشته مستقر بر روی ایران منجر به ایجاد جوی پایدار با وزش ضعیف مداری و دماهای گرم شده است. بنابراین با وزش هوای گرم و خشک آفریقا، عربستان و عرض های پایین، دمای ایران بالاتر می رود.
    کلیدواژگان: دمای بیشینه، پیوند از دور، الگوی دریای شمال، خزر، ایران
  • بهرام ملک محمدی، فاطمه جهانی شکیب، احمدرضا یاوری صفحات 257-274
    تالاب ها با عملکردها و ساختارهای متفاوتی در شرایط پیچیده اکولوژیک سرزمین های محل استقرار خود همراه با نوسانات و تغییرات در مکان و زمان هستند. بر این اساس نیاز است تالاب ها قبل از هر نوع بررسی در قالب نوعی رده بندی، طبقه بندی و شناسایی شوند تا ویژگی های خاص آن رده را بتوان مشخص نمود. در این مقاله دیدگاه هیدروژئومورفیک برای رده بندی تالاب ها مورد بررسی قرار گرفته و نحوه طبقه بندی تالاب ها بر این اساس تشریح شده است. روش هیدروژئومورفیک بر اساس سه عامل تاثیرگذار 1) مکان و مقر تالاب ( از نظر ژئومورفولوژی)، 2) منبع تامین آب و 3) جریان و نوسان آب ( هیدرودینامیک)، تالاب ها را به هفت طبقه و سپس با توجه به بیوم، آنها را به زیرطبقات بیشتری تفکیک می کند. طبقات رودخانه ای، فروافتی، شیب دار، مسطح (با خاک آلی یا معدنی)، و حاشیه ای (مصبی و دریاچه ای) هفت رده ی مطرح شده می باشند. با انتخاب تالاب بین المللی چغاخور به عنوان مطالعه موردی، رده بندی این تالاب و زیرطبقات آن مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته است. بر اساس نتایج این تحقیق، تالاب چغاخور با بیوم کوهستانی از نوع حاشیه دریاچه ای و فروافتی است که در زیرکلاس انسان ساخت و حوضچه ای قرار می گیرد. با توجه به نوع رده بندی این تالاب، ارزیابی عملکردها و ارزش های این تالاب نشان می دهد، در برنامه های آینده برای تالاب چغاخور لازم است به عملکردها و ارزش هایی نظیر تغذیه آب های زیرزمینی، کنترل سیلاب، نگهداری رسوب و مواد رسوبی، تامین آب، زیستگاه آبزیان و وجود تنوع زیستی توجه خاصی داشت.
    کلیدواژگان: رده بندی، رویکرد هیدروژئومورفیک، عملکرد تالاب، هیدرودینامیک، ژئومورفولوژی، تالاب چغاخور
  • داوود مهدوی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، حمدالله سجاسی قیداری صفحات 275-300
    در دهه های اخیر گردشگری به ویژه در مناطق روستایی از اهمیت قابل توجهی در زمینه تنوع بخشی اقتصادی، حفظ میراث طبیعی و تاریخی- فرهنگی پیدا کرده است. در این میان اهمیت آثار تاریخی- فرهنگی موجود در روستاها به عنوان میراث تمدنی از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و سبب جذب گردشگران زیادی به مقصدهای دارای چنین پتانسیل هایی می شود. لذا بهره گیری از این پتانسیل ها نیازمند طراحی، راهبردهای مناسب و ویژه این نواحی از سوی برنامه ریزان و مدیران گردشگری است. لذا این پژوهش با هدف تدوین راهبرد مناسب برای توسعه پایدار گردشگری در روستاهای مورد مطالعه در پی پاسخگویی به این سوال اساسی است که راهبرد مناسب برای توسعه پایدار گردشگری در روستاهای تاریخی- فرهنگی کشور کدام است؟ بر این اساس، پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و شیوه پیمایشی و مدل تحلیلی SWOC و ماتریس ارزیابی QSPM به ارائه راهبردهای مناسب در قالب سه گروه مشارکت کننده مردم، گردشگران و مسئولان در 7 روستای تاریخی- فرهنگی ایران پرداخته است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه راهبرد مطلوب توسعه گردشگری روستایی، از روش تحلیلی سواک استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از نظرات جامعه های نمونه راهبرد تدافعی به عنوان راهبرد کانونی برای توسعه گردشگری روستایی در روستاهای مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه پایدار، گردشگری روستایی، روستاهای تاریخی، فرهنگی، مدل SWOC، ایران
|
  • Akbar Asghari Zamani, Ebrahiem Sharifzadeh Aghdam Pages 1-17
    Management of towns as wide organizations through local communities can be interpreted as a means of both mutual interactions and the effect of physical structure on individuals. In order to achieve sustainable urban development which is based on consultative management of developmental plans, an appropriate capacity needs to be built. Capacity building in urban neighborhoods can be conducted through understanding citizen's abilities and engaging them in urban plans. The communication between the citizens and urban governors plays the most important role in sustainable formation of urban neighborhoods, management of optimal quality of life, conditions of residential neighborhoods, and sustainable urban development. The aim of the present study was to investigate the effect of consultative management performance on physical sustainability of urban neighborhoods. Survey method was utilized to collect data. In so doing, a "structured questionnaire" that was designed based on internal and external sustainability indicators was applied. The target population included four main neighborhoods of Piranshahr. A sample of 382 individuals was selected through Cochran's model. Statistical tests were conducted to check the sustainability of every single indicator. Then, the urban neighborhoods were ranked based on Vikor model. Finally, the results showed that the target indicators had a significant effect on the sustainability increase of the urban neighborhoods such that the people's participation affected neighborhoods sustainability in the town. Finally, based on Vikor model the results showed that neighborhood 2 with a sustainability rate of Q=0.55 had more favorable conditions compared to the other neighborhoods.
    Keywords: Consultative management, Urban management, Physical sustainability indicators, Neighborhood sustainability, Piranshahr
  • Ebrahim Asgari Kalajahi, Fatemeh Namakchi, Abdolreza Vaezi Hir Pages 19-38
    Landslide is one of the natural hazards which affects mountainous areas and destroys residential areas, farms and basic facilities each year. In addition to the damages caused by landslides on roads in towns and villages, the natural environments are also affected by soil erosion. The study area with an area of about 80,000ha is located in the west of Khoy city, northwest of Iran. Some landslides have occurred on the southern slopes which verge on the roads and frequently damage the main road, Iran-Turkey railway and several villages, such as Gougerd and upper Kalt village. Due to the proximity of the study area to the main roads and residential areas and the existence of several historical mass slides, evaluation of landslide hazard and preparing a risk map is necessary. In this research, the potential landslide zoning map was developed by evaluation of each parameter influencing landslide including lithology, slope geometry, geological structures, relative elevation, land use and coverage and ground-water. Final zoning map was produced through overlaying of the maps developed by scoring of the mentioned parameters. The study area was divided in to 5 zones from potential landslide view of point, including safe, low, medium, risk and very high risk zones. About 23 and 5.6 percent of the total area are subjected to high risk and very high risk landslide hazards, respectively.
    Keywords: Landslide, Zoning, Anbalagan method, Khoy County
  • Aliakbar Taghiloo, Sayad Asghari Saraskanroud, Batol Zeinali, Saleh Asghari Saraskanroud Pages 39-53
    Geo-tourism has been existed from combine of geo (earth) and (tourism) words. Geo-tourism is tourism that has attractions of geology, geomorphology, cultural heritage and aesthetic of the geography location. The aim of this research is evaluating of geotourist capacity of Kandovan village located in Osco city. For this was used descripted -analyzed method. In descripted method, work tool of researchers is field and documented studies. In next stage, capability of village geo-tourism was evaluated by view of experts and tourists. Finally, analysis of data was performed by dynamical model. The results showed that scientific value index of village Geo-tourism, residual values index and region's vulnerability coefficient are 22.88, 29.08 and 2.47 respectively. Finally geo-tourist capacity of Kandovan was evaluated well based on qualitative (54.45) and quantitative criteria of model.
    Keywords: Geo, tourism, Dynamic models, Assessing the capabilities, Vulnerabilities, Kandovan village
  • Saeed Jahanbakhsh Asl, Mehdi Asad, Elaheh Akbari Pages 55-72
    In this study, for potential survey construction of wind power plants in the provinces of Khorasan Razavi and Northern different criteria and sub-criteria have been considered. To become fuzzy criteria are based on expert opinions and investigation done researches, control point and fuzzy function for each of the layers based on their membership gradation range of zero and one was determined in the IDRISI software. Then, according to the importance of integrating information, Analytical Hierarchy Process (AHP) for layers weighting was implemented by Expert choice software. Then, the software ArcGIS, was used to spatial analysis and overlapping layers, and after the analysis of information, Razavi Khorasan and North Khorasan province, in terms of capability the wind power plants building, divided into four levels: excellent, good, fair and poor. Finally, the results indicated that excellent are as for the construction of wind power plantsin the study area are locatedin thesoutheast ofthe study area at Torbatjam station with an area exceeding 222565.97 hectares (0.018 percent). In addition, good areas are located around the Taybad and Khaaf, Golmakan, Sarakhs, Roshtkhar, Bardaskan, Neyshaboor, Sabzevar, Bojnurd, Ferdows and Jajarm stations with an area exceeding 1817573.81 hectares (0.17 percent). One cans that renewable energy of wind without any pollution could be utilized by the construction of wind power plants in the replaces ultimately.
    Keywords: Potential evaluation, Wind power plants, Fuzzy, AHP method, Geographic Information System, Razavi Khorasan, NorthKhorasan
  • Seyadasadolah Hejazi, Fariba Hemmati Pages 73-88
    Environmental protection in rural areas is of the necessities in rural development. One of the important issues in rural areas is to find the appropriate landfill site. In this article, in order to assess the proper places for landfill in Lighvan village, corresponding geomorphological factors are provided and analyzed. In evaluating landfill site, GIS software and network analysis process modeling (ANP) are used. Five human-economic key factors of topographicalmorphology, climate-hydrology, soil-vegetation and geology are considered. These factors produce 12 layers of land use, distance from residential areas, and distance from the lines of communication, distance from fault, distance from the river, slope, elevation classes, and direction of slope, climate, soil, vegetation and the lithology. The appropriate landfill site is identified by using the layers and models in Arc Map. Results show that proper places allocate 23.87 and improper places allocate 21.13 percentage of the desired area. By zoning plan, appropriate places in the entire Lighvan village are introduced which can be used in future planning.
    Keywords: Network analysis process (ANP), Lighvan village, Geomorphology positioning, Landfill
  • Hasan Zolfagari, Bahman Farhadi, Hamid Rahimi Pages 89-105
    The evaluation of environmental conditions in particular climatic conditions of crops such as soybean that have a great economic importance for the country. In this regard, climate regions, with a minimum requirement of soybean cultivation were identified. By choosing a 20-year period from 1989 to 2008 and precipitation map of Iran on the basis of all available stations over 20 years of daily data completed, three regions with annual rainfall of over 500 mm in the North, West and South West were then determined. To increase precision, creating a virtual stations on the basis of daily maximum and minimum temperatures, areas outside of the internal parts were removed and each of the relevant area, was approved to determine the ultimate potential. Using CGMS software, the minimum temperature, maximum vapor pressure, sunshine hours and wind were estimated for rainfall estimation from Completely Regularized Spline (CRS) method, and Spline Regularize (SR) method was used to estimate relative humidity. In the next phase, the mean rate of deficit in soybean yield in dry land conditions was determined using the CROPWAT. Then, three valuable layers of precipitation, relative humidity and maximum temperature were explained by the use of AHP to determine the weight of each layer which was overlapped. The results showed that in the West and South West regions, with the percentage deficit crop yield of over 50%, conditions are low to moderate but the western half of the country's northern region can be considered suitable for soybean cultivation. Calculations showed that the deficit efficiency of the crop in this region, was less than 10 percent and thus has good potential for rain-fed soybean cultivation. It also became clear that to start rain-fed soybean cultivation in all regions, the month of Ordibehesht was more suitable than other months.
    Keywords: Climate potentials, Soybean, CGMS, CROPWAT, North, West Iran
  • Majid Rezaee Banafshe, Fatemeh Shendi Pages 107-126
    In this study, frequency and location of Moisture Flux Convergence (MFC) related to heavy rainfall have been analyzed using environmental to circulation approach. Based on the threshold of upper 99 percent, we selected 106 days of the super and overall heavy rainfall from IRIMO data base. MFC’s frequency and their locations have been detected from 0  to 120 E and 0to 80 N in the five levels (1000, 925, 850, 700, 600 and 500 HPa level) at 00:00, 06:00, 12:00 and 18:00 UTC. Analysis of MFC indicated that among upper levels, frequency of MFC in 850 hPa, due to high frequency is very important
    Keywords: Environmental to circulation approach, Humidity flux, Heavy rainfall, Northwest of Iran
  • Mohammadhoseein Rezaei Moghaddam, Khalil Valizadeh Kamran, Mehdi Belvasi, Hoseein Kheiriastiyar, Sayad Asghari Saraskanroud Pages 127-148
    One of the most important procedures in the water sources studies is the estimation of the local distribution of precipitation in different time scales. The study of precipitation is a basic element in the water balance studies and is an important factor in the natural sources programs of each country. Also, because of the rain-evaluation stations deficiency and their discreteness, it is necessary to use a special model. Besides the interpolation of precipitation amounts of stations, this model should interpolate topography, moisture and the slope direction of precipitation. In this work, at first, some data were gathered, in one year. These data were connected with the precipitation and moisture of 9 synoptic stations and 31 rainevaluation stations. These stations were located in the Lorestan province. Second, using the least square method and with the help of Maple software, the relations between precipitation and moisture was extracted. Third, by using the Python programming language, these relations were linked into the GIS. Finally, by so doing, the digital precipitation modal was achieved. The results obtained from the digital precipitation model show that, the precipitation amounts are different from the measured data in the stations, from 0.02 to 11.6 mm. Also, to investigate the efficiency of the considered model, the data obtained from this model were compared with the precipitation data achieved from TRMM radar at 21 April 2010. The concluded result show that, the determination coefficients are 79 and 86% for the TRMM data and for the digital precipitation model, respectively.
    Keywords: Precipitation Interpolate, Least squares method, Lorestan province, Digital Precipitation Model
  • Ali Zanghiabadi, Mahin Nastaran, Ziba Momeni Pages 149-169
    One of the subjects that most cities of the world are faced to it is the subject of natural occurance the crisis management is necessary. for the quick and correct performance of decisions to reduce the hurt and their effects before, during and after the natural occurrences.This management is related to planning, urban management and also geography.Using the urbanism principles such us texture, urban structure,and use of urban lands, relation networks and urban substructures and so on,we can reduce the effects of natural occurrences a lot.The goal of this study is the spatial allocation of temporary settlement centers in the district six of Isfahan city in environmental crisis using GIS and the correct management of the past, during and after the crisis. The methodology of the research is descriptive and analytical that using the technique of AHP and using the graphic software ARC/GIS to provide the map and spatial allocation of temporary settlement centers, the problems of the parks and the rescue centers of the district six of Isfahan city with the crisis management have been researched. The kind of research from the point of goal is application.The results show that
    1) The parks don’t have suitable numbers and distribution.
    2) The rescue centers don’t have suitable numbers and distribution.
    3) Also
    they face to lack of the equipments and installations For this reason, some programs have been offered to Power the district six of Isfahan city against the destructive effects of the occurrences from the point of crisis management. Based on the results of this research using the upper technique and regarding the various standards such as the distribution of electricity centers, fire station cure centers, fuel centers and so on in district six of Isfahan city, the suitable regions of temporary settlement have been recognized and preferred.
    Keywords: Esfahan city, Rescue centers, Crisis management, Spatial allocation, Green, open space or park, Temporary settlement
  • Behrouz Sobhani, Mohammad Framarzi Pages 171-191
    Crop production ability and its potential are significantly up to climate, topography and land use which are the most important environmental factors. In this study, using climatic data such as temperature, precipitation, number of frost days, sunny hours and relative humidity related to phonology steps of saffron growing, Also ground resource data such as topography, land use layers which are prepared by Landsat 8 satellite imagery dated 14/5/2013. Evaluating each of these parameters have been taken in relation to the climate and ecology needs of saffron. Information layers of them were prepared by adjusting data to the surface, and processing them by GIS technology. Multi-criteria decision analysis methods (MCDM), based on vikor were used in order to prioritize and evaluate information layers and their weights in connection with each other. Then layers were weighted based on the criteria and subject model also these layers were overlapped and analyzed in GIS environment. Consequentially, the final layer of land suitability was prepared for saffron cultivation. In this study, 10.23, 45.25 and 45.52 percent of the total area are good, average and weak suitability lands respectively. According to this research, vikor method can have an acceptable function over selecting the fitness values for each class.
    Keywords: suitability, saffron, GIS, Vikor, malayer city
  • Masoud Safaiepour, Hadi Alizadeh Pages 193-217
    The research methodology of "descriptive-analytic" with the aim of analyzing the indicators in the assessment of urban development in the catchment Ghaffar has been carried out in area. Indicators of urban development in the area according to available data resources include 12 factors of topography, vegetation, slope gradient, the land, soil conditions, altitude, power user, the communication area, the hydrology of the region, the economic and social area, region, land use and fault conditions which are classified. To form database and providing required layers of base map we used data on natural resources of Khuzestan. To achieve the status of urban development in Ghaffar catchment conversion layer and software were produced in Arc GIS 10. According to the fuzzy membership functions of the fuzzy map conversion and in order to analyze their situation and assess the model of urban development we offered Ghaffar catchment area a fuzzy gamma operator (Fuzzy Gama). Maps produced in the ArcGIS software and fuzzy process and analysis layers show that among selected indicators about 0.67 of the basin area is not suitable for urban development. Test threshold of 0.7, 0.8 and 0.9 for gamma analysis shows that, Gamma analysis phase with a threshold of 0.7 in accordance with the conditions of the region and consistent with than the limited parts of southeast and east bordering of the catchment areas of basin for urban development is not appropriate.
    Keywords: Fuzzy analysis, Urban development indicators, The gamma phase, Ghaffar catchment
  • Rasool Ghorbani, Mohammadreza Pourmohammadi, Hasan Mahmoudzadeh Pages 219-238
    Tabriz metropolitan expansion has caused a large valuable land to go under construction. Therefor, this applied and experimental research was done to achieve goal investigation urban sprawl and land use changes in Tabriz metropolitan using multi temporal satellite images in 27 years period by object-oriented classification technique. This paper also based on historical and causal methodology evaluated spatial development of Tabriz metropolitan in 1984-2011 using multi temporal Landsat 5 and 7 images that obtained from U.S. Geological Survey organization and object oriented image processing techniques. The Results showed that the area of Tabriz metropolitan changed from 7220.34 hectares in 1984 to 22346.82 hectares in 2011. Considerable area of the recent development is located on agricultural and garden land that decreased 6470 hectares of mentioned land use needs management of urban future growth using mass building production, high-rise building production policies(compact city), using Bare land in the urban(infill development), urban development directed in other direction of agricultural land.
    Keywords: Land use Changes, Object Oriented Classification, Multi temporal satellite images, Tabriz Metropolitan
  • Yousef Ghavidel Rahimi, Manochehr Farajzadeh Asl, Daryoush Hatami Zarneh Pages 239-255
    The NCP as one of the effective teleconnection patterns in level of 500 hpa have an important role in thermal and hydro-climatic variability in East Mediterranean region. In this study to investigate the correlation between the NCP and maximum temperature fluctuations Iran for a 60 years period (1950-2010) have been studied. Pearson correlation analysis as the main method used in this study show an inverse relationship between maximum temperatures and selected stations and NCP index. This shows decrease of temperature in positive phase of the NCP and rise of temperature in negative phase. In terms of time correlation coefficients were calculated and showed a significant negative correlation between the temperature of stations and the NCP in months of January, February, March and almost direct relation most stations in August. At monthly interval in the monthly correlation between stations with 0.342 were computed in January. Seasonal correlation of shows a significant correlation of maximum temperatures in winter to be -0.212. In terms of period, the results indicate a strong correlation between cold period in most stations and mentioned index. Atmospheric circulation in 500 hpa at positive and negative phases showed in positive phase, settlement of deep trough on the Caspian Sea, Iraq, Turkey and Iran, and also the location of Iran in the eastern part of the trough axis on the other hand, indicates establishment of a ridge on the North Sea and Europe which leads to transfer of cold temperatures of northern Europe and its adjacence of polar section to Iran. But on the negative phase placement of Iran beneath the ridge axis leads to the creation of a barotropic atmosphere with weak zonal wind and warm temperatures to Iran. So with blowing warm air from Africa, Arabia and low latitude Iran's temperature rises.
    Keywords: Maximum temperature, Teleconnection, NCP, Iran
  • Bahram Melekmohamadi, Fatemeh Jahanishakib, Ahmadreza Yavari Pages 257-274
    In this study, for potential survey construction of wind power plants in the provinces of Khorasan Razavi and Northern different criteria and sub-criteria have been considered. To become fuzzy criteria are based on expert opinions and investigation done researches, control point and fuzzy function for each of the layers based on their membership gradation range of zero and one was determined in the IDRISI software. Then, according to the importance of integrating information, Analytical Hierarchy Process (AHP) for layers weighting was implemented by Expert choice software. Then, the software ArcGIS, was used to spatial analysis and overlapping layers, and after the analysis of information, Razavi Khorasan and North Khorasan province, in terms of capability the wind power plants building, divided into four levels: excellent, good, fair and poor. Finally, the results indicated that excellent are as for the construction of wind power plants in the study area are located in thesoutheast ofthe study area at Torbatjam station with an area exceeding 222565 .97 hectares (0.018 percent). In addition, good areas are located around the Taybad and Khaaf, Golmakan, Sarakhs, Roshtkhar, Bardaskan, Neyshaboor, Sabzevar, Bojnurd, Ferdows and Jajarm stations with an area exceeding 1817573 .81 hectares (0.17 percent). One cans that renewable energy of wind without any pollution could be utilized by the construction of wind power plants in the replaces ultimately.
    Keywords: Classification, Hydrogeomorphic approach, Wetland functions, Hydrodynamic, Geomorphology, Choghakhor Wetland
  • Davoud Mahdavi, Abdolreza Roknoddin Eftekhari, Hamdollah Sojasi Gheidari Pages 275-300
    In recent decade, tourism especially in rural area has important role in economic diversification and natural and historical- cultural heritage preservation. The available historical- cultural heritage importance in rural area as a civilization heritage has a special situation and it causes to attract many of tourists to these kind of potential destination. So, take advantages of these potential destination needs to design appropriate strategies and specific areas of the tourism planners and managers. Therefore, this study has aimed to develop strategy for the sustainable development of rural tourism and in this case study tried to answer the fundamental question that what is the appropriate strategy for sustainable tourism development in rural area where has historical -cultural potential? Accordingly, the present study by using of descriptive- analytic and survey methodology and SWOT technique, QSPM assessment matrix, has presented the appropriate strategies in three dimensions of rural community as participators, tourists and administrators in seven historical-cultural rural area. For data analyzing and presenting appropriate and comprehensive strategy for rural tourism development, had been use of SWOC analytic method. According to the obtained results from the sample communities, the defensive strategy had been selected as a central strategy for rural tourism development in case study of rural area.
    Keywords: Strategic planning, Sustainable development, Rural tourism, Historical, cultural villages, Iran