فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 59 (بهار 1396)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 59 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله علمی پژوهشی
  • علیرضا انتظاری، حمزه احمدی، مختار کرمی، طالب احمدی صفحات 1-21

    یکی از کاربردهای اقلیم در برنامه ریزی محیطی شناخت پتانسیل های بیوکلیمایی مناطق مختلف است. در این تحقیق، شرایط زیست اقلیمی شهر اسلام آباد غرب براساس داده های اقلیمی در مقیاس ماهانه براساس شاخص های زیست قلیمی، بیکر، ترجونگ، فشار عصبی، سوز باد و اولگی ارزیابی شد، نیازهای گرمایشی و سرمایشی شهر اسلام آباد غرب نیز با استفاده از داده های دمای روزانه و روش درجه روزهای فعال (GDD) در آستانه های دمایی مختلف مشخص گردید. نتایج نشان می دهد که، ماه های فروردین، اردیبهشت، مهر و آبان دارای بیوکلیمای آسایشی و ماه های آذر، دی، بهمن و اسفند به دلیل تنش سرما و ماه های خرداد، تیر، مرداد و شهریور نیز به علت تنش گرما خارج از محدوده آسایش هستند. نتایج شاخص های ترجونگ، اولگی و سوز باد با شرایط اقلیمی منطقه همخوانی بیش تری دارند. براساس آستانه 10 درجه سانتی گراد پتانسیل گرمایی منطقه مورد مطالعه از اواسط خرداد تا اواخر شهریور ماه به بالاترین سطح می رسد، با توجه به پتانسیل گرمایی در این بازه زمانی بیوکلیمای انسانی خارج از محدوده آسایش قرار دارد، برای تعدیل دمای محیط نیاز سرمایشی ضروری می باشد. با توجه به واقع شدن منطقه در اقلیم نیمه سرد وجود 207 درجه روز سرمایش و 2273 درجه روز گرمایش لزوم برنامه یزی جهت طراحی اقلیمی که به کاهش مصرف انرژی منتهی گردد را بیش از پیش ایجاب می کند. بالاترین میزان انحراف از شرایط بهینه حرارتی از آبان تا دی ماه رخ می دهد، که استفاده از نیاز گرمایش برای تعدیل دمای محیط را ضروری می سازد. نتایج این دستاوردها در بهینه سازی مصرف انرژی همچنین مدیریت سیستم های گرمایشی و سرمایشی در مناطق مسکونی حائز اهمیت است.

    کلیدواژگان: آستانه حرارتی، شاخص های زیست اقلیمی، درجه روز، نیاز سرمایشی و گرمایشی
  • مسعود جلالی، علی شاهبایی، وهاب کمریان صفحات 23-39

    در تحقیق حاضر تلاش شد در چارچوب روش محیطی به گردشی، الگوهای همدید ایجادکننده بارش های شدید تابستانه در سواحل جنوبی دریای خزر شناسایی شود. بدین منظور با استفاده از آمار بارش روزانه 40 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی منطقه برای دوره 20 ساله 1991 تا 2010 و به وسیله روش صدک، 29 روز دارای بارش بیش از 15 میلی متر که حداقل در 30 درصد ایستگاه های منطقه رخ داده بودند به عنوان روز دارای بارش شدید شناسایی شدند. با استفاده از روش های تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ای3 الگوی همدید به عنوان عوامل ایجاد بارش در این 29 روز به دست آمد که الگوی اول 3/48 درصد، الگوی دوم 30 درصد و الگوی سوم 7/21 درصد از روزهای بارش شدید منطقه مورد مطالعه را به خود اختصاص داده اند. به منظور تحلیل همدید این الگوها از نقشه های فشار تراز دریا (Slp)، تراز 500 هکتوپاسکال، امگا (حرکات قائم جو)، تاوایی و جریانات رطوبتی تراز 850 هکتوپاسکال مربوط به دو روز قبل از هر بارش تا روز بارش استفاده شد و در نهایت مشخص شد عامل اصلی وقوع بارش های تابستانه در سواحل دریای خزر نفوذ سامانه پرفشار و در پی آن شکل گیری جریانات خنک و مرطوب شمالی در سواحل جنوبی دریای خزر و همچنین وقوع همرفت گسترده در منطقه می باشد. هر سه الگو بر وقوع این شرایط تاکید دارند و تفاوت آن ها در محل استقرار سامانه پرفشار و در نتیجه تعداد روزهای بارشی و شدت بارش می باشد.

    کلیدواژگان: بارش شدید، تحلیل خوشه ای، الگوی جوی، شاخص امگا، تاوایی نسبی، سواحل جنوبی دریای خزر
  • میراسدالله حجازی، ستاره فرمانی منصور صفحات 41-63

    اشکال ژئومورفولوژیک و نمود آن ها در مکان های ژئومورفیکی یکی از ارکان اصلی دانش ژئوتوریسم است. محوریت مطالعاتی در این شاخه علمی، تعیین لندفرم های ویژه گردشگری و ترکیب نمودن آن با مواریث فرهنگی، تاریخی و اکولوژیکی به منظور دست یابی به توسعه پایدار گردشگری است. بنابراین مکان های ژئومورفیک به صورت اشکال و فرآیندهای ژئومورفولوژیکی تعریف می شوند که بنابر درک انسان از عوامل تاثیرگذار زمین شناسی، ژئومورفولوژیکی، تاریخی و اجتماعی این مکان ها، ارزش زیبایی شناختی، علمی، فرهنگی- تاریخی و یا اجتماعی- اقتصادی پیدا می کنند. روستای ورکانه به سبب داشتن ویژگی های زمین شناختی و ژئومورفولوژیکی در معماری چشم اندازهای طبیعی و فرهنگی، اهمیت و پتانسیل بالایی در زمینه جذب ژئوتوریسم دارند. بنابراین، ارایه روش های ارزیابی جامع در تحقق توسعه ارزش های علمی، فرهنگی، اقتصادی و مانند آن ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش تلاش شده است با استفاده از روش پری یرا و بررسی های میدانی به ارزیابی توانمندی مکان های ژئومورفیکی روستای ورکانه پرداخته شود. در این روش، از یک طرف از مجموع دو معیار علمی و مکمل، ارزش ژئومورفولوژیکی سایت ها شناسایی می شود و از طرف دیگر ارزش مدیریتی از مجموع دو معیار محافظت و استفاده به دست می آید و از جمع این دو ارزش اصلی امتیاز نهایی مکان های ژئومورفیک مشخص می شود. نتایج نشان می دهد از میان سایت های مورد بررسی، بالاترین امتیاز در بخش ژئومورفولوژیکی (62/7) متعلق به خانه های سنگی و بالاترین امتیاز در بخش مدیریتی (02/6) متعلق به همین مکان می باشد این بیانگر توانمندی قابل توجه مکان های ژئومورفیکی مورد مطالعه برای جذب گردشگر و توسعه گردشگری در منطقه است. با توجه به نتایج به دست آمده، برای اینکه مکان های ژئومورفیک قابلیت عرضه به گردشگران و بازدیدکنندگان را داشته باشد، لازم است این مکان ها تبدیل به محصول گردشگری شوند. تبدیل شدن جاذبه ها و مکان های گردشگری، پیش از هر چیز نیازمند سرمایه گذاری و آماده سازی دارد تا اینکه یک توسعه پایدار به ویژه در جوامع روستایی فراهم شود

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، مکان ژئومورفیک، توریسم روستایی، روستای ورکانه، روش پری یرا
  • اکبر رحیمی صفحات 65-88

    شهر تبریز به عنوان بزرگ ترین شهر شمالغرب کشور، از چند دهه گذشته به گسترش فضایی-کالبدی سریع روی آورده است. به طوری که مساحت شهر تبریز از 1770 هکتار در سال 1335 به 25000 هکتار در سال 1385، افزایش یافته است. عدم سیاست گذاری صحیح در کنترل توسعه شهری و مدیریت زمین، باعث پیچیدگی مشکلات شهری گردیده است که کمبود کاربری های عمومی یکی از این مشکلات می باشد. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل گسترش فضایی شهر و اثر آن بر تغییرات کاربری های عمومی به کاربری های سودآور و کمبود کاربری های عمومی در سطوح منطقه ای و شهری در شهر تبریز و عوامل موثر در این تغییرات می باشد. روش تحقیق در این پژوهش کاربردی و روش بررسی آن مبتنی بر روش توصیفی - تحلیلی است. در بررسی و تحلیل کاربری های عمومی شهر، روش سرانه و هم چنین جهت ارزیابی درجه بهره مندی مناطق مختلف شهر از کاربری های عمومی، از تاکسونومی عددی استفاده گردید. برای بررسی های لازم از آمار و اطلاعات بلوک های آماری شهر تبریز در سال 1385 و نقشه کاربری اراضی شهر تبریز استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشانگر آنست که شهر تبریز از لحاظ دسترسی به کاربری های هفتگانه عمومی از وضعیت نامناسبی برخوردار می باشد. به طوری که از سرانه 71/16 مترمربع، پیشنهادی طرح جامع شهر، کم تر از 8 مترمربع تامین گردیده است که نشان دهنده وضعیت بحرانی از لحاظ برخورداری از این نوع کاربری ها در شهر تبریز می باشد. کاربری فضای سبز شهری در همه مناطق شهر با کمبودهای فراوانی مواجه می باشد که ناشی از گسترش بی برنامه شهر بر روی باغات و فضاهای سبز اطراف شهری و تغییرات مداوم کاربری فضای سبز و باغات در داخل محدوده شهر می باشد. بررسی و ارزیابی میزان بهره مندی مناطق با استفاده از تاکسونومی عددی نشانگر این است که منطقه یک تبریز با درجه بهره مندی 0.30 در رتبه اول و بهره مندترین منطقه شهر و منطقه نه نیز با درجه بهره مندی 83/0 محروم ترین منطقه از لحاظ دسترسی به کاربری های عمومی هفتگانه می باشد.

    کلیدواژگان: زمین شهری، تغییر کاربری، کاربری عمومی، گسترش فضایی، تاکسونومی عددی، شهرتبریز
  • محمدحسین رضایی مقدم، محمدرضا نیکجو، کامران خلیل ولیزاده، بلواسی ایمانعلی، مهدی بلواسی صفحات 89-111

    ین لغزش به عنوان یکی از مخاطرات طبیعی در مناطق کوهستانی محسوب می شود که هر ساله منجر به خسارات زیادی می شود. حوضه آبریز دوآب الشتر با داشتن چهره ای کوهستانی و مرتفع و شرایط طبیعی مختلف دارای استعداد بالقوه زمین لغزش است. هدف از این تحقیق پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی در حوضه دوآب الشتر می باشد. بدین منظور ابتدا پزمارامترهای موثر در وقوع زمین لغزش استخراج و سپس لایه های مربوطه تهیه شده است. درادامه نقشه پراکنش زمین لغزش های رخ داده شده حوضه تهیه شد. سپس با تلفیق نقشه عوامل موثر بر لغزش با نقشه پراکنش زمین لغزش ها، تاثیر هر یک از عوامل شیب، جهت شیب، سنگ شناسی، بارش، کاربری اراضی، فاصله از گسل و آبراهه در محیط نرم افزار ArcGIS سنجیده شد. در این پژوهش مدل شبکه عصبی مصنوعی با الگوریتم پس انتشار خطا و تابع فعال سازی سیگموئید به کار گرفته شد. ساختار نهایی شبکه دارای 7 نرون در لایه ورودی، 11 نرون در لایه پنهان و 1 نرون در لایه خروجی گردید. دقت شبکه در مرحله آزمایش 85/93 درصد محاسبه شد. پس از بهینه شدن ساختمان شبکه، کل اطلاعات منطقه در اختیار شبکه قرار گرفت. بر اساس پهنه بندی صورت گرفته با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب 37/44، 45/7، 93/8، 49/32، 76/6 درصد از مساحت منطقه در کلاس های خطر خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، شبکه عصبی مصنوعی، حوضه آبریز دوآب الشتر، سیستم های اطلاعات جغرافیایی
  • محمدرضا رضوانی*، حبیب لطفی مهروییه، رضا طالبی فرد صفحات 113-132

    با توجه به آسیب پذیری شدید مساکن روستایی، پرداخت اعتبارات ارزان قیمت به روستاییان به عنوان یکی از مهم ترین راهبردهای بهسازی مسکن در کشور، به ویژه در دهه اخیر بوده است. بنابر این مطالعه و بررسی عوامل موثر بر گرایش روستاییان به دریافت این تسهیلات، یکی از مهم ترین مسائلی است که می تواند در اجرای موفق این راهبرد نقش موثری ایفا نماید. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر گرایش روستائیان به دریافت تسهیلات بهسازی مسکن روستایی و بر اساس روش میدانی در دهستان مهروئیه شهرستان فاریاب استان کرمان انجام شده است. روش تحقیق به صورت اسنادی-تحلیلی و میدانی بوده و داده های میدانی با پرسشنامه جمع آوری شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS ، استفاده شده است. همچنین سطح پایایی پرسشنامه تحقیق با استفاده از روش آلفای کرونباخ 73/0 است. جامعه آماری این تحقیق را خانوارهای دهستان مهروئیه تشکیل می دهند که در بین سال های 1392-1386 از تسهیلات بهسازی مسکن استفاده نموده اند. تعداد این خانوارها شامل 1078 واحد می باشد و حجم نمونه با روش نمونه گیری کوکران 200 خانوار محاسبه شد که با استفاده از روش طبقه ای با انتساب متناسب در بین روستاهای دهستان مهروئیه توزیع گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد، بین دریافت تسهیلات بهسازی و فقدان مسکن ملکی ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین وضعیت اجتماعی، اقتصادی و اداری- اجرایی بر ایجاد گرایش به دریافت تسهیلات مسکن روستایی نقش تعیین کننده ای دارند، و با بررسی مولفه های اجتماعی، اقتصادی و اداری- اجرایی مشخص گردید که مولفه اجتماعی بیشترین اهمیت را داشته است.

    کلیدواژگان: : مسکن روستایی، تسهیلات اعتباری مسکن، بهسازی مسکن، شهرستان فاریاب
  • شهریور روستایی، سونیا کرمی صفحات 133-151

    مسکن بزرگ ترین سرمایه خانواده ها به خصوص در کشورهای جهان سوم را تشکیل می دهد. از آنجایی که هر منبع اقتصادی با خود قدرت اجتماعی و سیاسی را به همراه می آورد، داشتن مسکن و مالکیت آن نیز مزایای زیادی را به همراه دارد. این مزایا زمانی پررنگ تر می شود که به گروهی از افراد جامعه تعلق بگیرد که زمانی از آن مزایا بی بهره بوده اند و این گروه همان زنان هستند که درصد مالکیت مسکن برای آن ها نرخ بسیار پایینی را به نسبت مردان نشان می دهد. بر این اساس، این تحقیق به بررسی تاثیر مالکیت مسکن بر استقلال تصمیم گیری و نقش آفرینی زنان در شهر می پردازد. پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی می باشد. روش تحقیق، پیمایشی بوده و 300 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گشته اند. روش آماری مورد استفاده شامل آزمون همبستگی کندال و تحلیل مسیر می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که تاثیر مالکیت مسکن بر نقش آفرینی زنان بیش تر از تاثیر آن بر استقلال تصمیم گیری آنان بوده است، همین طور مالکیت مسکن به طور غیرمستقیم بر نقش آفرینی زنان تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: مالکیت مسکن، زنان، استقلال تصمیم گیری، نقش آفرینی، سنندج
  • محمدتقی رهنمایی، اسماعیل علی اکبری، اسماعیل صفرعلی زاده صفحات 153-174

    گردشگری به عنوان بزرگ ترین تحرک اجتماعی با پیامدهای فرهنگی، اقتصادی و فضایی متعددی همراه است. بدین جهت، اثربخش کردن هرچه بیش تر توسعه گردشگری و ارتقاء پیامدهای مثبت آن، نیازمند شناخت و توجه ویژه به توانمندسازی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر توانمندسازی توسعه گردشگری استان آذربایجان غربی است. این مطالعه از نظر ماهیت «توصیفی- تحلیلی» و از نظر هدف «کاربردی» است و در راستای پاسخ به این سوال است که: آیا توانمندسازی مولفه های «جوامع محلی (از بعد مشارکت)، نیروی انسانی (تصمیم گیران و برنامه ریزان) و رقابت پذیری مقاصد گردشگری» در توانمندسازی توسعه گردشگری استان آذربایجان غربی موثر است؟ جامعه آماری مورد بررسی در این پژوهش، کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی است که به علت گستردگی محدوده پژوهش و عدم اطلاع دقیق از تعداد افراد جامعه مورد مطالعه، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی مجموعا 100 نفر به عنوان نمونه تعیین و انتخاب گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، از شیوه های آمار توصیفی و هم چنین در بخش آمار استنباطی جهت آزمون فرضیات پژوهش، از آزمون کای اسکوار (کی دو) استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که مولفه های توانمندسازی جوامع محلی (از بعد مشارکت)، نیروی انسانی (تصمیم گیران و برنامه ریزان) و رقابت پذیری مقاصد گردشگری با توانمندسازی توسعه گردشگری استان رابطه معناداری دارند و از بین آن ها، مولفه «توانمندسازی نیروی انسانی(تصمیم گیران و برنامه ریزان)»، بیش ترین تاثیر را بر توسعه گردشگری استان آذربایجان غربی دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، توانمندسازی، توسعه، آذربایجان غربی
  • برومند صلاحی، مهدی عالی جهان، سعیده عینی، جعفر درخشی صفحات 175-195

    هدف از این پژوهش، پیش بینی یخبندان های متوسط و شدید سه ایستگاه کرمانشاه، سرپل ذهاب و کنگاور با استفاده از خروجی مدل ریزگردان لارس در دو دهه آینده می باشد. داده های ورودی مدل های مورد استفاده در این پژوهش شامل متغیرهای بارش، دمای کمینه، دمای بیشینه و تابش در مقیاس روزانه طی دوره زمانی 2012- 1992 می باشند. در پژوهش حاضر با استفاده از خروجی دو مدل اقلیمی HADCM3 و BCM2 تحت سناریوی A1B، وقوع آغاز و پایان یخبندان های زودرس و دیررس متوسط و شدید در سه بازه زمانی 2030- 2011، 2065- 2046 و 2099- 2080 مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از پردازش مدل LARS-WG به وسیله دو طرح واره Bcm2 و Hadcm3 نشانگر گرم تر شدن این ایستگاه ها در سال های آینده می باشد. شروع یخبندان های متوسط ایستگاه های مذکور با گذشت زمان به سمت فروردین ماه میل می کند. در بین ایستگاه های مورد بررسی، رفتار ایستگاه های کنگاور و کرمانشاه شباهت زیادی به هم داشته اما ایستگاه سرپل ذهاب به دلیل ماهیت گرمسیری خود، رفتاری متفاوت از دو ایستگاه در سال های آینده از خود نشان داد. شروع یخبندان های شدید این ایستگاه ها با گذر زمان به تاخیر افتاده و به سمت بهار پیشروی می کند و از آن طرف، زمان خاتمه آخرین یخبندان های شدید نیز با گذشت زمان و نزدیک شدن به پایان دوره پیش بینی شده، به سمت ابتدای زمستان و حتی تا بهمن ماه در ایستگاه سرپل ذهاب نیز می رسد. با توجه به نتایج حاصل از پردازش مدل های مذکور، در سال های آتی از تعداد روزهای یخبندان متوسط و شدید این ایستگاه ها کاسته شده و روند دمایی این ایستگاه ها رو به افزایش خواهد گذاشت.

    کلیدواژگان: یخبندان متوسط، یخبندان شدید، مدل LARS-WG، استان کرمانشاه
  • اصغر ضرابی، رسول بابانسب *، علیرضا رحیمی چم چانی، جبار علیزاده اصل صفحات 197-220

    فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)[1] به عنوان پارادایم جدید حاکم بر توسعه، با اثرگذاری بر نحوه تفکر و عمل و تغییر الگوهای کار و زندگی، محوریت تمامی جنبه های تحول و پیشرفت قرار گرفته و در واقع هم علت توسعه و هم نشان توسعه یافتگی محسوب می شود. با توجه به رشد روزافزون منفعت های اتخاذ این فناوری جهت پیشبرد اهداف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و نیل به توسعه پایدار، تدوین و تبعیت از استراتژی ها و رویکردهای مناسب جهت به کار گیری ICT در کشور ما نیز یک الزام است. در این میان با توجه به نقش بنیادی فناوری اطلاعات و ارتباطات در دست یابی به توسعه پایدار و با علم به این که شکاف دیجیتال میان مناطق، عدالت فضایی و جغرافیایی را تحت الشعاع قرار داده و توسعه نامتعادل مناطق کشور را دامن می زند؛ لذا هر طرح و برنامه ای در زمینه توسعه ICT، باید بر اساس مطالعه و شناخت وضع موجود فناوری اطلاعات و ارتباطات در مناطق و در جهت حذف و یا کاهش شکاف دیجیتال صورت گیرد.در این پژوهش با بهره گیری از 40 شاخص و استفاده از نرم افزارها و مدل های کمی نظیر GIS، SPSS، TOPSIS، ضریب پراکندگی، تکنیک وزن دهی رتبه ای، روش بی مقیاس کردن خطی، همبستگی پیرسون و... به مطالعه توسعه یافتگی استان های کشور از لحاظ شاخص های ICT پرداخته و آن ها را از این منظر رتبه بندی و سطح بندی کرده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که استان های کشور از نظر شاخص های فناوری اطلاعات و ارتباطات وضعیت مطلوبی ندارند و استان تهران به عنوان رتبه اول از این منظر در سطح نیمه توسعه یافته قرار دارد. میان استان های کشور از لحاظ توسعه یافتگی فناوری اطلاعات و ارتباطات، تا حدودی عدم تعادل و ناهمگونی یا به عبارتی دیگر شکاف دیجیتال وجود دارد؛ به طوری که استان دارای رتبه اول (تهران) نسبت به استان دارای رتبه آخر (خراسان شمالی) بیش از دو و نیم برابر و در مجموع استان های سطح اول نسبت به استان های سطح پنجم نزدیک به دو برابر توسعه یافته تر است. همچنین توسعه یافتگی ICT با میزان جمعیت و به خصوص درصد شهرنشینی رابطه مستقیم داشته؛ بدین معنی که، در مجموع بیش تر امکانات و استفاده از ICT در استان هایی متمرکز است که جمعیت و درصد شهرنشینی بیش تری دارند. در نهایت به منظور حذف و یا کاهش شکاف دیجیتال و ایجاد تعادل در زمینه توسعه در درازمدت، استان های کشور جهت توسعه ICT اولویت بندی شده اند

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه، عدالت فضایی، شکاف دیجیتال، استان های ایران
  • اصغر ضرابی، رسول بابانسب، علیرضا رحیمی چم جانی، جبار علیزاده اصل، اسفندیار کهزادی صفحات 221-242

    حمل و نقل شهری یکی از مهم ترین مسایل کلانشهرهای ایران است و علی رغم اهمیتی که این سیستم در کلانشهرهای ایران دارد، برنامه ریزی راهبردی مدونی که راهنمای توسعه این سیستم باشد کم تر به چشم می خورد. شهر تبریز نیز به عنوان یکی از کلانشهرهای کشور از مشکلات ناشی از سیستم حمل و نقل ناکارآمد مستثنی نمی باشد. و حمل و نقل این شهر نیز نیازمند یک برنامه جامع و راهبردی می باشد. مقاله حاضر با هدف ارایه راهبردهای توسعه حمل و نقل هوشمند شهر تبریز به روش کاربردی تهیه شده است؛ از نظر روش، این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و مطالعات میدانی (مصاحبه و پرسشنامه) می باشد. در این فرایند، روایی پرسشنامه در زمینه موضوع پژوهش بر اساس نظر کارشناسان حاصل گردید و پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از بررسی آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. در ادامه با استفاده از تکنیک SWOT نقاط ضعف و قوت و فرصت ها و تهدیدها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و سپس راهبردهای حاصل از اعمال روش دلفی و تکنیک SWOT، با استفاده از تکنیک ANP اولویت بندی شده اند. نتیجه حاصل از این فرایند پژوهش، نشان دهنده این است که راهبردهای مورد قبول در این برنامه ریزی، راهبردهای تهاجمی بر پایه تقویت نقاط قوت و استفاده از فرصت ها می باشد. لذا، راهبرد های موجود در رویکرد تهاجمی با استفاده از مدل ANP تجزیه و تحلیل شده و اولویت نهایی آن ها به همراه میزان وزن هر کدام از راهکارها ارایه شده است. نتیجه نهایی حاصل از تحلیل ANP نشان می دهد که بیش ترین نمره (395/0) مربوط به راهبرد SO1؛ (بهره گیری از تجربیات طرح های پایلوت اجرا شده شهر تبریز و سایر کلانشهرهای ایران در زمینه حمل و نقل هوشمند در جهت ارتقاء و توسعه سامانه های هوشمند حمل و نقل) می باشد و اجرای این راهبرد در اولویت اول قرار دارد

    کلیدواژگان: حمل و نقل هوشمند، راهبردهای توسعه، تحلیل شبکه، تبریز
  • یوسف قویدل رحیمی، منوچهر فرج زاده اصل، مهدی غالی جهان صفحات 243-261

    امروزه اثرات گرمایش جهانی بر روی جنبه های مختلف کره زمین بر کسی پوشیده نیست. به دلیل اهمیت این موضوع، پژوهش پیش رو جهت آشکار سازی تاثیر گرمایش جهانی بر روی دماهای حداقل، به صورت ماهانه و دوره ای (سرد و گرم) انجام گرفته است. برای انجام این پژوهش از دو دسته داده، داده های دمای 17 ایستگاه سینوپتیک کشور و مقادیر متناظر آن، داده های ناهنجاری های دمایی کره زمین طی بازه زمانی 60 ساله (1951تا2010)، میلادی استفاده گردید. جهت نیل به اهداف پژوهش از روش های همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و پلی نومیال، مدل زمین آمار و آزمون ناپارامتری من-کندال استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده به غیر از ایستگاه های خرم آباد و ارومیه که رابطه همبستگی معکوس با گرمایش جهانی داشته و ایستگاه های همدان و کرمان که هیچ گونه رابطه معناداری با گرمایش جهانی نشان نمی دهند؛ در سایر ایستگاه ها تاثیرپذیری مثبت از گرمایش جهانی دیده می شود. بررسی روند تغییرات دمای حداقل حاکی از تغییرات معنادار اغلب ماه ها دارد. نتایج حاصل از بررسی دوره ای (سرد و گرم)، دمای حداقل بیانگر تاثیر بیش تر ناهنجاری های دمایی کره زمین بر روی دمای حداقل دوره گرم سال است. در هر دو دوره تغییر روند صورت گرفته براساس نتایج حاصله به وضوح معنی دار هستند

    کلیدواژگان: آشکار سازی، گرمایش جهانی، دما، من، کندال، ایران
  • اکبر کیانی، احمد رئیسی صفحات 263-280

    رشد و توسعه شهرها باعث استفاده نابجا از زمین شهری و توسعه پراکنده شهرها گردیده است. این مساله باعث شکل گیری رویکردی با عنوان رشد هوشمند شهری شده است که هدف آن نظم دادن به توسعه شهرها است. بر این اساس در پژوهش حاضر به مطالعه چگونگی توسعه فیزیکی-کالبدی شهر فنوج پرداخته می شود. در واقع هدف اصلی پژوهش، تعیین راهکارهای جلوگیری از رشد «پراکنده» شهر فنوج و در نتیجه کاهش هزینه های اقتصادی ناشی از آن است. روش شناسی تحقیق حاضر، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی است. در این راستا اطلاعات و داده های مورد نیاز در مورد توسعه شهر، نحوه توزیع کاربری ها و میزان افزایش هزینه های اقتصادی توسعه پراکنده شهری، از اسناد معتبر و بخشی از طریق پرسشنامه تهیه گردیده و به وسیله نرم افزارهایArc GIS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج حاصل از بررسی رابطه رشد هوشمند و کاهش هزینه های توسعه بر اساس آزمون T نشان داد که مقدار معناداری (000/0Sig) با سطح کم تر از 01/0 می باشد، بنابراین می توان با اطمینان 99/0 اذعان داشت که راهبرد رشد هوشمند بر کاهش هزینه های توسعه شهر فنوج، موثر خواهد بود. در صورت اجرای راهکارهای رشد هوشمند در شهر فنوج، میزان هزینه های اقتصادی و تخریب محیط زیست کاهش می یابد و باعث افزایش کیفیت محیط زندگی شهر و رضایت مندی شهروندان از محیط زندگی خود خواهد شد.

    کلیدواژگان: رشد شهر و شهرنشینی، راهبرد رشد هوشمند، رشد پراکنده، شهر فنوج
  • حسن لشکری، یوسف زارعی، محمد مرادی صفحات 281-301

    به منظور بررسی ویژگی های همدیدی ترمودینامیکی سازوکار ابر در منطقه آذربایجان در دوره آماری 2009-2000 با استفاده از دو شاخص بارش متوسط 15 میلی متر و بارش فراگیر، 13 روز شاخص انتخاب شد. برای بررسی نحوه تکوین سامانه های همدیدی از میدان فشار سطح دریا و ارتفاع ترازهای 850 و 500 هکتوپاسکال استفاده شد. از مقدار نم ویژه 850 و 700 هکتوپاسکال برای بررسی فرایند تشکیل ابر و نحوه انتقال بخار آب به منطقه مورد مطالعه، استفاده شد. برای بررسی حرکت های بالاسو که سبب شکل گیری و افزایش رشد عمودی یا ضخامت ابرهای همرفتی می شود، از مولفه قائم سرعت باد در دستگاه مختصات فشاری در تراز 500 هکتوپاسکال استفاده شد. همچنین شرایط پایداری و ناپایداری جو نیز بر اساس نمودار اسکیوتی تبریز تحلیل شد. نتایج همدیدی نشان داد که در نمونه های موردمطالعه، مکانیسم تشکیل سامانه های کم فشاری که از منطقه عبور کرده اند، به عوامل مختلفی بستگی دارند. در اثر تعمیق ناوه ارتفاع تراز میانی از عرض های جغرافیائی جنب قطبی به سوی جنوب دریای مدیترانه، ناوه وارون فشاری دریای سرخ در راستای نصف النهاری به سوی جنوب دریای مدیترانه توسعه می یابد. بخش شمالی این ناوه با ناوه ارتفاع تراز میانی، یک سامانه کم فشار تشکیل می دهند که هوای سرد آن از عرض های میانی و رطوبت آن از عرض های جنوبی تامین می شود. این سامانه که با جبهه های جوی گرم و سرد همراه است، با حرکت شرق سوی خود از روی آذربایجان عبور می کند و عامل ایجاد بارش در منطقه می شوند. نتایج ترمودینامیکی نشان داد که بین ضخامت ابر و شدت و مقدار بارش ارتباط مثبت غیر خطی وجود دارد یعنی بین مقدار و شدت بارش به غیراز ضخامت ابر، عوامل دیگری موثرند همچنین نتایج بررسی شاخص های ترمودینامیکی نشان دادند که صعود همرفتی در فصل های بهار و پاییز به همراه جبهه سرد و گرم باعث بارش های سنگینی در منطقه می شوند.

    کلیدواژگان: : مکانیسم ابر، آذربایجان، تحلیل همدید، ترمودینامیکی
  • حسن لشکری، یوسف زارعی، محمد مرادی صفحات 303-327
    ایران در کمربند خورشیدی زمین و نواحی پرتابش آن واقع شده است؛ از این رو در بسیاری از نقاط کشور می توان انرژی مورد نیاز را از طریق خورشید تامین نمود. عوامل متعددی از جمله میزان تابش کلی خورشیدی، زیرساخت های منطقه ای، شبکه های انتقال نیرو در انتخاب مکان بهینه تاثیرگذارند. این تحقیق با استفاده از سیستم های تصمیم گیری چندمعیاره، مبانی فازی سازی و بهره گیری از ابزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به تلفیق عوامل موثر در احداث نیروگاه های خورشیدی فتوولتائیک در مقیاس کشوری می پردازد تا پتانسیل مناطق مختلف کشور ایران در ایجاد این نیروگاه ها تعیین شود. جهت تعیین مناطق مساعد روش های تاپسیس (TOPSIS)، فازی تاپسیس (Fuzzy TOPSIS) و فازی سوگنو (Fuzzy Sugeno) اجرا و قابلیت آن ها مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. پس از اخذ نظرات کارشناسی، پتانسیل سنجی در دو مرحله اصلی اجرا شد: کسر مناطق غیرممکن (قیود) و محاسبه پتانسیل مناطق با استفاده از آنالیزهای مکانی در قالب سه روش مذکور. نتایج نشان داد که روش فازی تاپسیس از منظر پیوستگی نقشه و دخالت دادن داده ها حالت میانه بین دو روش تاپسیس و فازی سوگنو دارد و در قیاس با دو روش دیگر حساسیت معقولی به دقت وزن های ورودی نشان می دهد. روش تاپسیس 71/14% و فازی تاپسیس 33/18% و روش سوگنو 52/20% از کل کشور را برای احداث نیروگاه خورشیدی مناسب دانسته اند. در راستای اولویت دهی به مناطق مختلف کشور، هر سه روش با ضریب همبستگی متوسط 85/0 نتایجی مشابه داشتند. اولویت های اصلی کشور برای نیروگاه های خورشیدی با اختلافی ناچیز بخش های نرمانشیر، نوبندگان، فرجهی، بمپور، شیب کوه و گاوبندی معرفی شدند
    کلیدواژگان: پتانسیل سنجی، نیروگاه های خورشیدی، تاپسیس، فازی تاپسیس، فازی سوگنو
|
  • Alireza Entezari, Hamzeh Ahmadi, Mokhtar Karmi, Taleb Ahmadi Pages 1-21

    One of the uses of climate in the environmental planning is recognizing the bioclimatic potentials of different regions. In this research, bioclimatic condition inIslam Abade-Gharb City analyzed based on monthly scale climatic data and bioclimatic indices, Beaker, Terjung, Stress, Chilling and Olgay. The cooling and heating requirements in Islam Abade-Gharb city specified by using of daily temperature data and active growth degree days (GDD) method in different thermal thresholds. The results show that, the months of April, May, October and November have comfort bioclimatic and December, January February and March months due to chill stress and June, July, August and September due to heat stress are out of comfort zone. The results of Terjung, Olgay and Chilling indices are more consistent with the climate conditions of the region. Based on the threshold of 10 °C, the thermal potential of the study area from mid-June to end of September reaches to the highest level, In this time period, human bioclimatic is out of the comfort zone and cooling requirements are necessary for adjust of temperature. With respect to the location of this city in semi-cold climate, and the necessity of 207 cooling degree days and 2273 heating degree days, the needs for planning of climate design in order to reduction of energy consumption is necessary.The highest deviation from the optimal thermal conditions occurs from November to December, which necessitate the use of heating to adjust the temperature.The results of this study are important in terms of optimization of energy consumption and the management of heating and cooling systems in residential areas.

    Keywords: Thermal threshold, Bioclimatic indices, Degree Day, Heating, Cooling requirement
  • Masoud Jalali, Ali Shahbai, Vahab Kamrian Pages 23-39

    In this paper, we attempted to identify the synoptic patterns of Summer heavy rainfall in the southern coast of the Caspian Sea by using environment- to- circulation method. To attain this aim , by using statistics of daily Precipitation of 40 synoptic and climatology stations located in the region for periods of 20 years of 1991 to 2010 and by percentile method , 29 days have rain more than 15 mm which have occurred in at least 30 percents of region stations , were determined as days with heavy rain. By using factorial analysis and cluster analysis methods , 3 synoptic patterns were determined as agent of creating rain in 29 days that the first pattern 48.3 percent , second pattern , 30 percent and the third pattern have allocated 21.7 percent of days of heavy rain in the studied region. In order to synoptic analysis of these patterns , maps of sea level pressure , 500 hectopascal level , omega (atmosphere vertical motions) , vorticity and moisture flows of level of 850 hectopascal related to two days before rain was used until rain day and finally it is determined that the main cause of occurring heavy summer rainfall in southern coast of the Caspian Sea is the penetration high-pressure system and after that formation of cool and moist northern flows as well as incidence of vast convection in the region. Each three patterns emphasize on occurrence of this condition and their difference is the place of deployment of high-pressure system and consequently the number of rainy days and severity of rain in these days.

    Keywords: Heavy Precipitation, Cluster analysis, Atmospheric Pattern, Omega index, Relative Vorticity, southern coast of the Caspian Sea
  • M. Hejazi, S. Farmani Mansuor Pages 41-63

    The geomorphological features and their existence on geomorphic sites are one of the main components of the geotourism. The focus of study in this branch of science is to determine the special tourism landforms and combining it with cultural heritages, historical and ecological tourism in order to achieve long lasting development in a region. Therefore geomorpho sites are defined as the geomorphological forms and processes to get the scenic, scientific, cultural, historical and social effects of these places. Varkaneh village because of its geological characteristics and the geomorphological features in architecture has a high and important potential in attracting tourist. Therefore, It's of vital importance to provide ways to evaluate scientific, cultural and economic values of this village. In this work it has been tried to evaluate the capability of geomorphological places of Varkaneh using Periera method and local researches. In this method, on the one hand the geomorphological values of the sites will be distinguished by combining both scientific and supplementary criteria and on the hand the management value will be achieved by combining protection and usage criteria. The final value of geomorphological sites will be determined by combining these two main values. The results determine the highest point of the geomorphological sector among the investigatedgeomorphosites belongs to stone house (7/62) and the highest point of the management sector (6/02) belongs to this site as well. It indicates theremarkable capability of under the study geomorphological places to attract tourists and to develop the tourism of the region. According to the achieved results, in order to prepare these geomorphic places for visitors and tourists its necessary to turn this place into touring productions. Above all, Turning into tourism attractions and places needs investment and preparation to obtain a sustainable development especially in rural communities.

  • Akbar Rahimi Pages 65-88

    Tabriz city asthe populous city in the northwest of Iranstarted the rapid spatial- physical expansion in past decades. Tabriz area in1335 to 1385 increased from 1770 to 25000 hectare. Lock of suitable policy in urban development controls and land management, caused that the Tabriz faced whit many challenges. One of these chalenges is the lock of public land use. So,in this paper, accessibility of urban public land uses in Tabriz is analysed. Methodology in this paper is practical and the surviving method based on descriptive – analytical method. In surviving and analyzing of public land uses, we used per capita and Taxonomy methods. For necessary surviving, statistical blocks information and urban land use map for Tabriz city are used. Results show that the public land use per capita is less than 8 meters, while in master plan of Tabriz; this per capita has proposed 16.71 meters.So, the availability of public land use has critical condition in Tabriz. Green space per capita in all of zones is faced with shortages and the reason of these shortages is the lock of suitable planning for urban expansion. This lock caused that the gardens and green spaces in the periphery of Tabriz are demolished.
    For analyzing of urban public land use allocation in this paper, Numerical Taxonomy is used.The results of Numerical Taxonomy show that district of number one is the best degree (0.30) and district on nine is the worst degree (0.83) for accessibility to public land use.

    Keywords: urban land use, Land use change, public land use, spatial expansion, Numerical Taxonomy, Tabriz city
  • Mohhamadhosen Rezaei Moghadam, Mohamadreza Nikjou, Kamran Khalilvalizadeh, Belvasi Imanali, Mehdi Belvasi Pages 89-111

    Landslide is one of the natural hazards in mountainous regions that results in huge losses every year. Alashtar Doab watershed with mountainous terrains, uplands and different natural conditions has the potential for landslide. The purpose of this study is landslide hazard zoning using artificial neural network model in Alashtar Doab watershed. In order to preparing the map, first of all parameters of the landslide were extracted and then the layers were prepared and after that a landslide distribution map that was occurred in the basin was prepared and then by combining landslide influencing factors with landslide distribution map, the impact of each of these factors such as slope, aspect, lithology, rainfall, land use, distance from fault and stream in ArcGIS software were measured. In this research, artificial neural network model with error back propagation algorithm and sigmoid activation function was used. The final structure of the network consisted of eight neurons in the input layer, eleven neurons in the hidden layer and one neuron in the output layer. Network accuracy in the testing phase was calculated by 85.93 percentages. After optimization of the network structure, all area information was imported to the network. Based on landslide hazard zoning using artificial neural network model, 37.44, 45.7, 93.8, 49.32 and 76.6 percent of the area at risk is located in very low, low, medium, high and very high classes, respectively.

    Keywords: Landslides, Artificial neural network, Alashtar Doab watershed, Geographic Information Systems
  • Mohammad Reza Rezvani *, Habib Lotfimeroueh, Reza Talebifard Pages 113-132

    Considering the extreme vulnerability of rural houses, offering low-interest credits to villagers has been one of the most important strategies for retrofitting and ameliorating of housing status in the country, especially in the last decade. Therefore, the study of factors influencing villagers that tend to make use of this facility could be one of the most important issues that could be contributing to the implementation of this strategy. With this purpose in mind, present study aims to investigate the motives of villagers to make use of such credits and is based on the Field study in Mehrooye district, fariab city Kerman Province. Research method has been documentary - analytical and field data was collected by questionnaire and for data analysis SPSS software, is used. The reliability of the questionnaire by using of Cronbach's Alpha method obtained 0/73 the research population of the study is consisted of the Mehruie village’s households that have used credits between 2007-2013 years. Accordingly, the number of these households was 1078 and also, the sample population was 200 households that were analyzed by Cocran stratified sampling. The results show that there is a significant relationship between lack of civilian housing and use of credits. In addition, the social, economic and administrative – Executive factors have played a decisive role in creating trends toward receiving credits in rural housing, and a review of the components of the social, economic and administrative - Executive factors revealed that social factors are most important

    Keywords: Rural housing, housing facilities, housing amelioration, Faryab County
  • Shahrivar Rostaei *, Sonya Karami Pages 133-151

    Housing is greatest asset of family, especially in third world countries. Since each economic source brings power of social and political, possess of housing and housing ownership brings also the many benefits. This benefits when becomes notable that granted to a group of people who were deprived of this benefits and this group is same women who percent of housing ownership for their show very low rate than men. Because of the importance of this issue for women, in this study we examine the impact of housing ownership on the participation of urban women. This study in terms of nature is Descriptive-Analytical and in terms of target is an applied research. Research method is gauging and 300 persons have been selected by simple random sampling. The statistical method used is including Kendall correlation and path analysis. The results show that impact of housing ownership on the participation is more of its impact on their decision independence, also housing ownership has indirectly affects on women participation.

    Keywords: Housing ownership, women, Participation, Decision Independence, Sanandaj
  • Mohammadtagi Rahnamayee, Esmaeil Aliakbari, Esmaeil Safaralizadeh Pages 153-174

    Tourism as the largest social movement, associated with cultural, economic and spatial consequences. Therefore, making the more efficient of the tourism development and promoting its positive consequences, it needs to understanding and putting especial attention to the empowerment. The aim of this research is the study of effective factors on empowerment of the tourism development in West Azerbaijan Province. This study naturally is "descriptive - analytic" and objectively is “applicable" and is in line with answering to this question: Is the empowerment of “local communities (of participation dimension), human resource (the decision makers and planners), and competitiveness of tourism destinations" components effective in empowering of tourism development in the West Azerbaijan province? The statistical populations studied in this research are cultural heritage, handicrafts and tourism experts in the West Azerbaijan province. Due to the expansion of research range and lack of detailed knowledge about the number of population studied, using cluster and randomized sampling method, totally, 100 subjects selected as sample. To analyze the data, descriptive statistical methods was used and to test of research hypothesis in the inferential statistic, the chi-square tests (chi-square) were used. The results showed that empowerment components of the local community, human resources (the decision makers and planners), and competitiveness of tourism destinations have significant relationship with the empowerment of tourism development and among them "empowerment of human resources (the decision makers and planners)" have the most impact on tourism development in West Azerbaijan province.

    Keywords: tourism, empowerment, Development, West Azarbaijan
  • Broomand Salahie, Mahdei Aeli Jaham, Saiede Ainei, Jafar Derakshei Pages 175-195

    The purpose of this study is forecasting the moderat and severs frost of three stations in Kermanshah, Kangavar and Sarpolezahab using output of the LARS-WG downscale model in the next two decades. The Input data's of models used in this study are: precipitation, minimum temperature, maximum temperature and radiation in daily scale during the period 1992 - 2012. In the present study, using the output of two climate models, HADCM3 and BCM2 Under A1B Scenario, the initiation and end of the moderat and sever frost in these three periods 2030-2011, 2065-2046 and 2099-2080 have been evaluated. The results of the LARS-WG model process by the means of two Scheme Bcm2 and Hadcm3 indicate the warming of these stations in the coming years. The initiation of the moderat frost in these pointed stations is going to April by passing time. Between the stations in which are under study, Kangavar and Kermanshah stations have similar behavior but the Sarpolezahab station because of its tropic characteristic, showed a different behavior rather than the two stations in the coming years. The beginning of sever frost of these stations delayed with passing time and proceeds toward spring and in the other side, the end time of the last sever frost by passing time and getting close to the end of the anticipated period, is toward the beginning of winter and even at the Sarpole-zahab station until February. According to the results of the processing these models, the number of days with the moderat and sever frost in these stations will be dwindled in the coming years and the trend of temperature in these stations will be increased.

    Keywords: Kermanshah Province, LARS-WG model, Moderat frost, Sever frost
  • Asgar Zarabi, Rasoul Babanasab *, Alireza Rahimichamchani, Jabar Alizadehasl Pages 197-220

    Nowadays ICT (Information and Communication Technology) as a new dominant paradigm of development has become the focus of all the aspects of development and progress by influencing the way of thinking and acting and changing life and work patterns and in fact it is considered as both the reason and the sign of development. Due to the growing benefits of adopting this technology in order to achieve economic, social and political goals and sustainable development, following appropriate strategies and approaches for using ICT in our country is a must. Due to the fundamental and key role of ICT in achieving sustainable development and knowing that digital divide between regions has overshadowed the spatial and geographical justice and has provoked the uneven and unbalanced development of the regions of the country, any plan or program in developing ICT in the country should be based on the studying and understanding the current situation of ICT in the regions of the country and should be used to remove or eliminate the digital divide.In this research the development of the provinces of the country in terms of ICT was examined and these provinces were rated and ranked. In order to do so, we made use of 40 indicators and unique soft wares and models like GIS, SPSS, TOPSIS, scattering coefficient, weight rating technique, linear scale-up method, Pearson coefficient and so on. The findings of the study indicated that the provinces of the country are not in a good situation in terms of ICT and Tehran province as the first rank in terms of ICT was semi-developed. There are imbalances and disparities to some extent among the provinces of the country in terms of ICT development or in other words digital divide in such a way that Tehran province as the first rank was 2.5 times more developed than the last rank (Northern- Khorasan) and in general the first rank provinces were nearly twice times more developed than the fifth rank provinces. Also, ICT development correlated with population and especially with urban percentage; meaning that generally speaking, the most facilities and usages of ICT are focused in the provinces with more population and urban percentage. At last in order to eliminate or remove digital divide and balancing long-term development, the provinces of the country were ranked for achieving ICT development.

    Keywords: Information, Communication Technology, Development, Spatial Justice, Digital divide, Iranian Provinces
  • Asghar Zarabi, Rasoul Babansab, Alireza Rahimichamchani, Jabbar Alizadehasl, Esfandeiar Kahzadi Pages 221-242

    Urban transportation is one of the most important issues in Iran metropolises, and despite the importance of this system in the metropolises of Iran, a strategic plan to guide the development of this system, are rare. Tabriz city as one of the country metropolis is no exception about problems caused by inefficient transportation system. And transportation in this city also needs a comprehensive and strategic plan. In terms of methodology, this research is descriptive - analytical and data collection done by library and field studies (interviews and questionnaires). In this process, validity of questionnaires is based on expert opinion and reliability was approved by using Cronbach's alpha. Then, using SWOT strengths and weaknesses and the opportunities and threats are analyzed, and the strategies that are Delphi and techniques outcome, have been prioritized using the ANP technique. The results of this research process indicate that the strategies in this planning are aggressive strategies based on the reinforcing the strengths and using the opportunities. Therefore, the strategies on aggressive approach using ANP model analyzed and their ultimate priority with the weight of each strategy has been set. The final result of ANP analysis shows that the highest score (0.395)is for the strategy SO1; (Taking advantage of the experience of the pilot projects that implemented in Tabriz and other metropolises in Iran, in the field of intelligent transportation systems in order to promote and develop intelligent transportation) and implementation of this strategy is the first priority.

    Keywords: Intelligent Transportation, Development Strategies, Network Analysis, Tabriz
  • Zohreh Fanni, Tohid Ahmadi, Mohamadtagi Razavian Pages 243-261

    Today, global warming effects on various aspects of the Earth are no secret to anyone. Because of this, the research ahead is done for the detection of global warming on minimum temperatures, monthly and periodic (hot and cold) as well. For this study, two groups of data, temperature data of 17 synoptic stations and corresponding amounts of data in global temperature anomalies were figured out over 60 years period of time (1951 to 2010). Goals, the Pearson correlation method for detecting relationships between data, linear and polynomial regression for trend analysis time series data , To illustrate the correlation between the spatial distribution of temperature data with global warming stations nationwide Geostatistical model Finally, non-parametric test for detecting significant temperature change Man - Kendall were used. Based on the results, apart from Khorramabad and urmia stations that have negative relation with global warming and Hamadan and Kerman stations that do not show any significant relationship with global warming, global warming is seen as a positive influence on the other stations. Caspian Bank stations than any other stations in the cold months of global warming have much more influence. Checking the changes of minimum temperature trend showed a significant change in several months. In the warm months the maximum temperature variability is seen in the southern stations of Ahwaz, Abadan, Bushehr and Shiraz. Results obtained from the survey period (hot and cold) minimum temperature, indicate a greater influence global temperature anomaly on the minimum temperatures are warm period of year. During the warm period, southern stations have had the highest influence on the station and during the cold period Caspian Bank stations have had the highest relationship with it. The changes were made based on both periods the obtained results are clarity significant.

    Keywords: detection, global warming, Temperature, Man - Kendall, Iran
  • Pages 263-280

    Urban development caused by improper use of urban land and urban development has been sporadic. This issue cause approach formation as urban smart growth which aims giving regulate the development of cities. Accordingly in the present research to study how to develop physical in Fanouj city be discussed. In fact main objective of the research, growth determination strategies to prevent the "sprawl" of Fanouj and thus reduce economic costs due it is. The method of the present study, was a descriptive analytical based on a library study, documents and review of the field. in this context, data requirements regarding city development, distribution land use and increased costs economic development of the dispersed city, from authentic documents of the questionnaires were prepared and by the software Arc GIS and SPSS can be analyzed. The results of the review of the relationship between smart growth and reduce development costs, Based on t-test Showed that significant amount (Sig 0/000) with Less than the 0/01 is, can be safely 0/99 acknowledged that smart growth strategies on reduction of the cost of development Fanouj city will be effective. in case implementation smart growth strategies based on neighborhood conditions in Fanouj, costs economic and environmental destruction is reduced and causing increase environmental quality of life and citizens satisfaction his life environment will be.

    Keywords: City, urban growth, Smart growth strategy, growth sprawl, City Fanouj
  • Akbar Kiani, Ahmad Raesei Pages 281-301

    To study the synoptic - thermodynamic characteristics of the cloud mechanism in Azerbaijan in 2009-2000 period using the average rainfall of 15 mm and inclusive precipitation, 13 days was chosen indicators. To evaluate the development of the synoptic systems, sea level pressure and high levels of 850 and 500 HP respectively. 850 and 700 hPa specific humidity of the review process of cloud formation and water vapor transmission to the regional case study was used. To review upward movement that causes the formation of convective clouds to grow vertically or thickness, the vertical component of wind velocity in the coordinate system pressure at the level of 500 HP, were used. The stable and unstable atmospheric conditions were analyzed based on the graph skeu-t Tabriz. Synoptic results showed that the samples case study, the formation mechanism of the regional systems that have passed careful, depend on many factors. As a result of the deepening trough in the middle level of the high latitudes near the poles towards the south of the Mediterranean, the Red Sea along the meridian pressure inverted trough extends towards the south of the Mediterranean Sea. The northern part of the trough to trough height of the middle level, a Low pressure systems form when cold air and moisture from the middle latitudes of the Southern latitudes. Warm weather and cold fronts associated with this system is that, by moving his hand from the East Azerbaijan passes are causing precipitation in the region. Thermodynamic results showed that the thickness of the cloud and precipitation intensity and positive relationship is nonlinear. That the amount and intensity of precipitation than the thickness of the cloud, other factors are involved. The results of thermodynamic parameters showed that the convective rise in spring and autumn with warm and cold fronts are causing heavy rainfall in the region.

    Keywords: Cloud mechanism, Azerbaijan, Synoptic - thermodynamic analysis
  • Hasan Lashkari, Yousef Zarei, Mmohammad Moradi Pages 303-327
    Iran is located on the world’s Sun Belt; therefore the required energy of many parts of the country can be generated through photovoltaic systems. One of the most salient characteristic of renewable energy with regard to its conversion and usage is its dependency on geographical location as well as numerous contradicting factors. A suitable site for solar farm must fulfill a series of economic, conservational, climatic, geographic and demographic considerations simultaneously. This research uses multi-criteria decision making (MCDM), fuzzy principles and GIS tools to evaluate the optimized place of photovoltaic solar power plants in Iran. To achieve this objective, three approaches are considered, namely: TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution), Sugeno-type Fuzzy inference system and fuzzy TOPSIS. After obtaining experts’ opinions, site selection steps have been taken in two main steps: first, the deduction of impossible points (constrained); second, the calculation of location’s potential using raster analysis. The comparison of the above methods showed that Fuzzy TOPSISº from the perspective of continuity and involving elementsº had better performance. TOPSIS Method 14.71% and fuzzy TOPSIS 18.33% and Sugeno 20.52% of the total area are considered as suitable area for the construction of solar power plants. All three methods had similar results. The priority of country’s sections for locating solar farm locations are estimated as, Narimanshir, Nobandegan, Farajhiand, Bahmanpour, Shibkoh and Gavbandi through all methods with subtle variations.
    Keywords: site selection, Solar Energy Frams, TOPSIS, Fuzzy TOPSIS, Sugeno-type Fuzzy