فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 62 (زمستان 1396)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 62 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعید امانپور، ناهید سجادیان، مسعود مدانلوجویباری * صفحات 1-21
    در سطح یک شهر قیمت زمین از یک منطقه به منطقه دیگر، بر مبنای ویژگی کالبدی و اجتماعی -اقتصادی متفاوت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل توزیع فضایی قیمت زمین و شاخص های کارآمدی بازار زمین بر پایداری شهری می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری ساکنان محلات منطقه 12 شهر تهران می باشد که حجم نمونه با استفاده از مدل کوکران، 362 خانوار انتخاب شده اند. جهت نمایش توزیع فضایی قیمت زمین و شاخص های کارآمدی بازار زمین از نرم افزار ArcGis و در ارزیابی پایداری محلات از مدل های تحلیل عاملی و موریس و درنهایت برای آزمون های آماری جهت بررسی همبستگی بین متغیرهای تحقیق از نرم افزار Spss استفاده شده است. تکنیک تحلیل عاملی نشان می دهد که در عامل کالبدی-عملکردی، محله ایران به عنوان پایدارترین محله و محله شهید هرندی ناپایدارترین محله می باشد. از نظر عامل اجتماعی، محله دروازه شمیران از نظر پایداری رتبه اول و محله بهارستان ناپایدارترین محله محسوب می شود. از نظر اقتصادی محله بازار، پایدارترین و محله آبشار ناپایداریرن می باشد. در بررسی مجدد، ضریب موریس میزان توسعه یافتگی محلات را در وضعیت متوسط و پایین تائید می کند. بررسی از طریق همبستگی پیرسون نشان می دهد که رابطه معناداری در سطح 99 % بین شاخص های کارآمدی بازار زمین و پایداری محلات وجود دارد؛ بازار زمین نقش مهمی در موفقیت برنامه های شهری ایفا می کند و این طبیعتا زمینه رشد و شکوفایی اقتصاد شهری را به عنوان موتور محرکه شهر و منطقه در برخواهد داشت. سیاست مطلوب شهری در واقع باید مکانیسم پایداری را برای تامین هزینه ها، ایجاد زیرساخت ها، توسعه کاربری های عمومی، تامین زمین برای فعالیت های تولیدی و مسکن خانوارهای کم درآمد و درنهایت چهارچوبی برای پایداری شهری در برداشته باشد، در این فرایند کلید اساسی دستیابی به این مهم، بازار کارآمد زمین است.
    کلیدواژگان: بازار زمین، قیمت زمین و مسکن، پایداری شهری، منطقه دوازده شهر تهران
  • حسن اسماعیل زاده *، امیر کاشانی اصل، زهرا افضلی گروه، جابر روی دل صفحات 21-41
    یکی از مسائل مهم در حل مشکلات شهری نظیر ترافیک، عدم شناخت یا ارزیابی راهکارهای مدیریتی در این زمینه است. بدیهی است با شناسایی و ارزیابی راهکارهای مختلف در این زمینه، نه تنها می توان به حل سریع مساله کمک کرد، بلکه از اتلاف هزینه های مدیریتی نیز می توان کاست. بدین منظور هدف تحقیق، شناسایی و ارزیابی راهکارهای مدیریتی و برنامه ریزی در کنترل ترافیک کلان شهری در کلانشهر تبریز است. نوع پژوهش به لحاظ ماهیت، تحلیلی- قیاسی و به لحاظ هدف، کاربردی بوده و برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به آن، از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. در مطالعات میدانی از روش دلفی (به کمک نظرات متخصصان) استفاده شده و پس از تایید نهایی راهکارها، با تهیه پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون T تک نمونه ای، تحلیل واریانس و رگرسیون (در نرم افزار SPSS) صورت گرفته است. نتایج حاصل از T تک نمونه ای نشان می دهد که میانگین راهکارهای مورد مطالعه جهت کنترل ترافیک، به طور کلی بالاتر از حد متوسط (3.95) می باشد. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان می دهد که راهکار مشارکت مردمی با بتای 0.360 و سیستم های حمل و نقل هوشمند با بتای 0.329 بیشترین تاثیر را بر کنترل ترافیک در شهر تبریز دارد و راهکار زیرساختی، طرح ها و پروژه های عمرانی با بتای 0.160 تاثیر کمی بر کنترل ترافیک شهر تبریز داشته است.
    کلیدواژگان: ترافیک شهری، راهکارهای مدیریتی، برنامه ریزی شهری، کلان شهر تبریز
  • جواد بذرافشان *، محسن شایان، سجاد بازوند صفحات 43-58
    شاخص های مسکن پایدار به عنوان یک برنامه و ابزار ضروری برای بیان پایداری ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی وکالبدی مسکن از جایگاه ویژه ای در امر برنامه ریزی مسکن روستایی برخوردار هستند. لذا تدوین یک برنامه در بخش مسکن پایدارروستایی نیازمند شناسایی و تجزیه و تحلیل ابعاد و اجزای مختلف مسکن پایدار است. از این رو هدف پژوهش حاضرتحلیل عوامل موثر بر شاخص های پایداری مسکن روستایی شهرستان زرین دشت می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی وهمبستگی بوده که با استفاده از پنج شاخص خدماتی-رفاهی ،اقتصادی،استحکام بنا،همسازی بامحیط زیست وبهروری انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل سرپرستان خانوارهای واحدهای مسکونی روستاهای شهرستان زرین دشت می باشد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه ای معادل 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده و با ابزار پرسشنامه مطالعه شده اند. نتایج بانرم افزار spss تجزیه وتحلیل شده است. پایایی پرسشنامه هابا ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردیده است که در این پژوهش بیش از 74/0 درصد به دست آمده است که حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش بوده است. نتایج حاصل تحلیل عاملی نشان می دهد که پنج عامل خدماتی- رفاهی،29.85درصد اقتصادی 46/17درصد، استحکام بنا85/13درصد،بهره وری89/11درصدو همسازی با محیط زیست16/8 درصدودرمجموع نزدیک 82درصداز واریانس متغیرهای تحقیق را قادرندتبیین کنند و توجه به این عوامل در برنامه ریزی مسکن پایدار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مسکن پایدار، مناطق روستایی، تحلیل عاملی، شهرستان زرین دشت
  • علی پناهی *، علیرضا ستاری صفحات 59-75
    اقلیم مناسب، منبع طبیعی و ثروت عظیم اقتصادی برای گردشگری است و عنصری است که جاذبه هایی را برای گردشگران فراهم می آورد و از این طریق موجب رضایتمندی و افزایش گردشگران می شود. همه عناصر اقلیمی در سلامتی، آسایش، تفریح مردم و جلب گردشگر نقش دارند، ولی برخی عناصر از جمله دما، رطوبت نسبی، ساعات آفتابی و باد اهمیت بیشتری دارند که در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته اند، تا تاثیر آسایش گرمایی در جذب توریسم شهرهای دامنه سبلان را که با توجه به موقعیت جغرافیایی آن که از پتانسیل های ارزشمندی برای توسعه ی توریسم برخوردار است، نشان داده شود. روش تحقیق به کار رفته در این تحقیق توصیفی - تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات روش کتابخانه ای بوده است. در این تحقیق ابتدا آمار و اطلاعات اقلیمی منطقه در طول دوره آماری( 1981-2010) به منظور مطالعه توان های اقلیم توریسم شهرهای دامنه سبلان گرد آوری شد و با شاخص اقلیم توریسم TCI «میک ژوسکی» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، که اقلیم توریسم را برای هر ماه از سال به صورت شاخص عددی و توصیفی نشان می دهد. نتایج تحقیق نشان داد که ماه های ژوئن، ژوئیه، اوت و سپتامبر در طبقه ایده آل و عالی که بهترین شرایط آسایشی را برای گردشگری دارا می باشند. اما ماه های ژانویه، فوریه، مارس، آوریل، نوامبر و دسامبر در طبقه کم اهمیت و قابل قبول، شرایط چندان مطلوبی را برای گردشگران ندارد و ماه های می و اکتبر دارای شرایط متوسط برای فعالیت گردشگری است. روی هم رفته، بهترین ماه های سال، ژوئن (خرداد) و سپتامبر (شهریور) و بدترین ماه ها دسامبر (آذر ماه)، ژانویه (دی ماه)، فوریه (بهمن ماه) برای فعالیت گردشگری برای شهرهای اطراف سبلان شناخته می شود.
    کلیدواژگان: شاخص اقلیم توریسم TCI، عناصر اقلیمی، آسایش گرمایی، سایکرومتریک
  • سعید جهانبخش، غلام حسن محمدی، شهناز راشدی، عاطفه حسینی صدر صفحات 77-94
    در پژوهش حاضر با هدف تحلیل روند میانگین حداقل دما در شمال غرب ایران، از آزمون ناپارامتریک من-کندال استفاده شد. برای این منظور از داده های ماهانه ی حداقل دما در ماه های ژانویه، فوریه، مارس، آوریل و همچنین نوامبر و دسامبر در 35 ایستگاه سینوپتیک طی دوره آماری 24ساله (1987-2010) استفاده شد. به منظور پهنه بندی پراکندگی میانگین حداقل دما از روش درونیابی کریجینگ استفاده شد. طبق نتایج پژوهش، میانگین حداقل دما در اغلب مناطق شمال غرب رو به افزایش است به طوری که در ماه های فوریه ، مارس و دسامبر به ترتیب در 22، 19 و 17 ایستگاه از 35 ایستگاه مورد مطالعه، روند افزایشی مشاهده گردید. این در حالیست که تنها در ماه آوریل آن هم در 6 ایستگاه هواشناسی روند کاهشی داشته و روند آن در ماه های نوامبر و ژانویه از ثبات نسبی برخوردار است. از لحاظ پراکندگی مکانی، میانگین حداقل دما در بخشهای کوهستانی شمال غرب و جنوب شرق کمتر و بر عکس در قسمت های پست و هموار شمال شرق و جنوب غرب بیشتر از میانگین منطقه است. همچنین مشخص گردید میانگین منطقه ای حداقل دما و روند آن در شمال غرب ایران در ماه های مختلف سال رفتار یکسانی نداشته است به طوری که میانگین آن در ماه ژانویه کاهش یافته و در ماه آوریل افزایش پیدا کرده و در ماه های نوامبر و دسامبر روند دما ثابت و بدون تغییر بوده است.
    کلیدواژگان: حداقل دمای ماهانه، تحلیل روند، آزمون من، کندال، درونیابی کریجینگ، شمال غرب ایران
  • حسین رحمتی، صمد امامقلی زاده *، حسین انصاری صفحات 95-115
    برآورد صحیح رواناب حوضه نقش بسیار مهمی در مدیریت آن دارد. تا به حال محققین زیادی از مدل های یکپارچه، توزیعی و هم چنین از روش های هوشمند مصنوعی به منظور برآورد رواناب حوضه استفاده نمودند. در تحقیق حاضر برای برآورد آبدهی حوضه بار اریه با مساحتی معادل با 112 کیلومتر مربع و متوسط بارش سالانه 72/306 میلی متر از دو مدل توزیعی WetSpa و مدل هوشمند شبکه عصبی مصنوعی ANN استفاده گردید. به منظور اجرای مدل WetSpa از دو دسته اطلاعات شامل نقشه های رستری و اطلاعات هواشناسی و برای مدل شبکه عصبی مصنوعی تنها از اطلاعات هواشناسی استفاده گردید. اجرای مدل های مذکور در دوره ی 5 ساله صورت پذیرفت. به منظور مقایسه نتایج مدل ها، از معیارهای ارزیابی ضریب همبستگی R2، مجذور میانگین خطای استاندارد RMSE و میانگین قدر مطلق خطا MAE استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد مدل WetSpa با R2و RMSE برابر با m3/s920/0 وm3/s 346/0 و هم چنین مدل شبکه عصبی مصنوعی با R2و RMSE برابر با m3/s 959/0 و m3/s 310/0 توانایی شبیه سازی جریان رودخانه بار اریه را دارند. هم چنین استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی موجب کاهش خطای برآورد رواناب حوضه به مقدار 6/11 درصد در مقایسه با مدل WetSpa شده است.
    کلیدواژگان: حوضه بار اریه، رواناب، شبکه عصبی مصنوعی، مدل سازی، WetSpa
  • محمدرحیم رهنما، مهدی عبدالله زاده صفحات 97-115
    در این پژوهش، عوامل موثر بر پیشبرد فرهنگ مشارکت محلی در برنامه ریزی توسعه گردشگری در منطقه آزاد ماکو مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. پژوهش حاضر، از نوع پژوهش های توصیفی- تحلیلی و کاربردی است، جامعه آماری مورد بررسی در این پژوهش نیز، مردم ساکن در محدوده منطقه آزاد ماکو، به تعداد 183453نفر می باشند که از میان آنها بر اساس فرمول کوکران تعداد نمونه، 383 نفر تعین گردیده است. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، پرسشنامه می باشد، که مبتنی بر 38 سوال (4 سوال عمومی و 34 سوال تخصصی) طراحی شده و برای تعین روایی و اعتبار آن، از روایی محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. آلفای به دست آمد 824/0 می باشد. افراد نمونه نیز، از طریق نمونه گیری تصادفی ساده، خوشه ایو طبقه ای انتخاب شده اند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، بنا به ضرورت از شیوه های آمار توصیفی و همچنین آمار استنباطی (روش هایی نظیر رگرسیون و تحلیل مسیر) استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که توانمندسازی جوامع محلی، باعث تقویت سرمایه اجتماعی محلی و سطح بالای سرمایه اجتماعی باعث ارتقاء فرهنگ مشارکت محلی در برنامه ریزی و توسعه گردشگری می شود؛ همچنین، برنامه ریزی جامع توسعه گردشگری نیز چهارچوب قانونی برای تقویت سرمایه اجتماعی و تشویق و ترغیب سرمایه گذاری در ظرفیت سازی اجتماعی فراهم می کند و توانمندسازی جوامع محلی را نیز تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: مشارکت محلی، برنامه ریزی، گردشگری، توانمندسازی، منطقه آزاد ماکو
  • سیدهادی طیب نیا *، سیروس قنبری صفحات 117-135
    برنامه ریزی در امر گردشگری از جنبه های مختلف ضروری و مهم است و شناخت پهنه های مناسب برای گردشگری به لحاظ آسایش اقلیمی از موارد مهم در برنامه ریزی گردشگری می باشد. هدف از انجام این تحقیق، برآورد آسایش اقلیمی مناطق شهری و روستایی دو استان ایلام و کرمانشاه در جهت توسعه و برنامه ریزی گردشگری می باشد. جهت این امر، ابتدا به بررسی جاذبه های های گردشگری دو استان در زمینه های فرهنگی-تاریخی و طبیعی اقدام گردید و سپس از شاخص بیکر جهت برآورد آسایش اقلیمی بهره گرفته شد و تحلیل های لازم صورت پذیرفت. در نهایت برای پهنه بندی شرایط زیست اقلیم، داده ها به محیط GIS منتقل و با استفاده از روش میان یابیKriging نقشه ها ترسیم گردیدند. نتایج حاکی از آن می باشد که در 3 ماه زمستان؛ تنها دو ایستگاه دهلران و سرپل ذهاب، در ماه آوریل؛ ایستگاه های دهلران، اسلام آبادغرب، ایلام و سر پل ذهاب، در ماه می؛ ایستگاه های روانسر، کرمانشاه، کنگاور، اسلام آبادغرب، ایلام و سر پل ذهاب، در ماه ژوئن؛ ایستگاه های روانسر، کرمانشاه، کنگاور و اسلام آبادغرب، در ماه ژوئیه؛ ایستگاه های کنگاور و کرمانشاه، در ماه سپتامبر و اکتبر؛ روانسر، کرمانشاه، کنگاور و اسلام آبادغرب و ایلام، در ماه نوامبر؛ ایستگاه های دهلران، کنگاور، اسلام آبادغرب، ایلام و سر پل ذهاب و در ماه دسامبر؛ ایستگاه های دهلران، اسلام آبادغرب و سر پل ذهاب، شرایط مطبوع را برای گردشگری شهری و روستایی دارا می باشند.
    کلیدواژگان: گردشگری، پهنه بندی، آسایش اقلیمی، برنامه ریزی، استانهای ایلام و کرمانشاه
  • قاسم عزیزی *، نیما فریدمجتهدی، فائزه شعبان زاده، سمانه نگاه، حسن عابد صفحات 137-156
    در این مقاله سعی شده اثر واداشت های محیطی شامل توپوگرافی، تندی و جهت شیب، شکل و روند ناهمواری در شکل گیری رژیم باد واقع در رشته کوه البرز (البرز غربی) مورد توجه قرار گیرد. رژیم بادهای کوهستانی بر شرایط آب وهوایی مناطق کوهستانی اثر بسیار زیادی دارد. پژوهش حاضر با استفاده از داده های ساعتی تندی و جهت باد و برازش و تحلیل شرایط توپوگرافیک با مبانی نظری انجام شده است. به طوری که آشکار شد، ایستگاه همدید ماسوله، یکی از بهترین نمونه ایستگاه های کوهستانی ایران جهت مطالعه در زمینه آب وهواشناسی کوهستان محسوب می شود. موقعیت قرارگیری مناسب این ایستگاه در میانه دامنه، منطقه را تحت تاثیر سازوکار باد دامنه ای (باد فراشیب-فروشیب یا نسیم کوه-دره) قرار داده است. موقعیت ایستگاه دیلمان در دامنه جنوبی رشته کوه البرز در یک موقعیت فروافتاده، تاثیر مهمی بر کاهش تندی باد در این ایستگاه داشته است. سازوکار رخ داد باد در این ایستگاه از نوع باد کوهستانی امتداد دره است. باد نائب غالب دیلمان، شمال-شمال غربی است که با توجه به رفتار روزانه و فصلی و موقعیت قرارگیری دریای کاسپین و کوهستان نشان از تحت تاثیر قرارگرفتن منطقه از سامانه نسیم دریا- خشکی(کوهستان) دارد. رفتار ایستگاه کوهستانی جیرنده نمونه ای منحصر به فرد از تلفیق تاثیر عمیق اما غیرمحسوس شکل و روند کشیدگی کوهستان بر پدیده های جوی کوهستان است. قرارگیری در دامنه جنوبی البرز، شرایط مساعد جهت رخ داد باد دامنه ای در این منطقه فراهم کرده است با این حال، کشیدگی دره سیاه رود توتکابن که دره وسیع و منشعب شده از دره سفیدرود است شرایط را برای نفوذ باد برخواسته به شکل نسیم دریا-خشکی (باد منجیل) فراهم کرده است. همین مسئله سبب اضمحلال اثر باد های محلی شبانه روزی کوهستانی در جیرنده شده است.
    کلیدواژگان: رژیم باد کوهستانی، باد دامنه، باد امتداد دره، باد دریا، کوهستان، رشته کوه البرز غربی
  • رشید سعیدابادی * صفحات 139-161
    از عوامل کنترل کننده فراسنج های جوی، پوشش سطحی است که از پیامدهای تغییر در آن، ایجاد تغییر در ماهیت اقلیمی یک منطقه است. از مصداق های تغییر در پوشش سطحی در ایران، تغییر سطح آب دریاچه ارومیه و خشک شدن بخش های وسیعی از آن است. هدف از این مطالعه آشکار سازی اثرات خشک شدن دریاچه ارومیه در فراسنج های جوی دما، بارش در شمال غربی کشور است. بدین منظور در این مطالعه دو طرحواره مطرح گردید که اولی به شبیه سازی وضعیت اقلیمی منطقه با توجه به وجود دریاچه و دومی به شبیه سازی وضعیت اقلیمی منطقه با توجه به عدم وجود دریاچه، می پردازد. برای شبیه سازی ها از مدل های [1] TAPM و [2] RegCM4 استفاده شده است. مدل سازی ها برای سال های 2003 و 2006 اجرا گردید و نتایج نشان می دهد که مدل RegCM4 از نتایج قابل قبول تری نسبت به دیگر مدل مورد استفاده، برخوردار است. به طور یکه هم دقت مدل در شبیه سازی متغیرهای جوی بیشتر بوده و هم اثر دریاچه در ماهیت دما و بارش منطق به طور واقعی تری شبه سازی نموده است. بر اثر خشک شدن دریاچه ارومیه میزان بارش (میانگین 10 درصد) در منطقه کاهش پیدا می کند که این کاهش در فصل بهار بیش از دیگر فصول است. متوسط دما در دوره سرد سال کمتر از 5/0 درجه کاهش و در دوره گرم سال 5/0 درجه افزایش میابد. لازم به توضیح است که اثر دریاچه در ماهیت اقلیمی مناطق غربی و شرقی دریاچه به یک اندازه بوده و تفاوت قابل توجهی ندارد.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، شبیه سازی عددی، TAPM، RegCM، شمال غرب ایران
  • رفعت شهماری اردجانی * صفحات 163-182
    این مقاله نتیجه چند طرح تحقیقاتی و تجربیات شخصی نگارنده با استفاده از روش فرم و فرآیند و تحلیل نقشه های توپوگرافی 1:25000 و زمین شناسی 1:100000و چند فقره بازدید میدانی در محدوده تحقیق انجام گرفته است. هدف از آن شناسائی و پراکندگی نقاط فرسایش قهقرایی و اسارت رودخانه ها و ارزیابی پیامدهای ناشی از وقوع این پدیده بر منابع آبی دشت اردبیل می باشد. نتایج تحقیق نشان داد. در دامنه شرقی تالش به ویژه، حوضه های دگرمان کش و آق چای بیشترین فرسایش قهقرایی در حال وقوع است.
    بطوریکه در نقاط ارتفاعی 1436و1404و1405و1360و1348و1350متری پدیده اسارت رودخانه ها به وقوع پیوسته است، ولی هنوز عمل انحراف شبکه های آبی و رودخانه های دامنه غربی مشرف به دشت اردبیل انجام نگرفته است. در صورت تحقق این امر در آینده نه چندان دور روستاهای ننه کران، کله سر، آرپاتپه و آبی بیگلو، اطراف فرودگاه اردبیل و حتی بخش اعظم میانه شرقی دشت اردبیل با کمبود منابع آب و مسایل زیست محیطی مواجع خواهند شد.
    کلیدواژگان: فرسایش قهقرایی، اسارت رودخانه، کوه های تالش، منابع آب، اردبیل، دریای خزر
  • ایمان قلندریان، هاشم داداش پور * صفحات 223-246
    الگوهای مهاجرت در دوره های زمانی مختلف اشکال فضایی متفاوتی به خود می گیرد؛ به گونه ای که شهرستان ها در شرایط زمانی و مکانی خاص می توانند مهاجر پذیری/ فرستی بالایی را تجربه کنند. الگوهای نامتوازن مهاجرتی و تجمع و تمرکز آن ها در اطراف سکونتگاه های معین که معمولا دارای فعالیت های مهم اقتصادی و اجتماعی و سیاسی هستند؛ موجب شکل گیری آرایش فضایی متفاوت با سایر مناطق می شود. مقاله حاضر با هدف تحلیل الگوهای فضایی مهاجرت در میان شهرستان های کشور در سال های 1385 و 1390 و به دنبال شناخت ویژگی ها و الگوهای فضایی غالب انجام می شود. روش تحقیق مقاله کمی بوده و رویکرد آن توصیفی- تحلیلی می باشد و در آن از داده های سرشماری نفوس و مسکن و روش های ترکیبی برای تحلیل یافته ها بهره گرفته شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که شهرستان های قرار گرفته در نواحی مرزی که به لحاظ جغرافیایی در حاشیه کشور قرار گرفته اند دارای مهاجر فرستی بالایی بوده و اکثریت شهرستان های مهاجرپذیر در مرکز کشور قرار دارند. از نظر مساحتی نیز بیشترین مساحت کشور (61 درصد سطح کل کشور) در اختیار شهرستان هایی است که دارای مهاجر پذیری بالایی هستند (95 شهرستان). 80 شهرستان مهاجر فرستی بالایی دارند. سایر شهرستان ها از کمترین پویایی در مهاجرت برخوردار بوده اند (78 شهرستان). این یافته ها نشان می دهد هر چه قدر از مرکز به سمت پیرامون کشور حرکت می کنیم روند مهاجر فرستی تشدید می شود که حاکی از اختلاف توسعه در این مناطق و نیازمند توجه ویژه و سیاستگزاری برای دستیابی به تعادل های منطقه ای در نظام برنامه ریزی کشور است.
    کلیدواژگان: الگوهای فضایی، مهاجرت، فضای سرزمینی، شهرستان، ایران
  • محمد عباسزاده، سمیرا هاشمی امین ، ابوالفضل قنبری * صفحات 247-262
    رشد گردشگری شهری در نقاط مختلف جهان از جمله ایران توانسته بخشی از نیازها و فعالیت های فراغتی مستمر شهروندان را ارضا کند. از این رو به بخش مهمی از برنامه ریزی مدیریت شهری تبدیل شده است. درک رفتار گردشگران می تواند کمک شایانی به برنامه ریزی و افزایش عملکرد گردشگری شهری نماید. از عوامل مهم که بر متغیر رفتار گردشگر اثرگذار است می توان به رضایت گردشگران اشاره کرد که ریشه در تصویر مقصد، نگرش و انگیزش گردشگران دارد. در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) ، به بررسی ارتباطات علی بین متغیرهای یاد شده، برای گردشگران تابستان سال 1394 در مناطق 2 و 8 کلانشهر تبریز، پرداخته شده و مسیر اثرگذاری این متغیرها در این شهر بر هم آزمون شود. برای این منظور از نرم افزار AMOS 22و SPSS 22کمک گرفته شده است. این تحقیق بر مبنای اهداف کاربردی و روش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. در این پژوهش روش کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین، برای تعیین حجم نمونه از روش تعیین حجم نمونه کوکران و نمونه گیری تصادفی ساده و به منظور روایی و پایایی متغیرهای پرسشنامه از روایی محتوا و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. با توجه به نتایج تحلیل ها، میزان اثرگذاری متغیر نگرش گردشگران 599/0 است که بیش از دو متغیر تصویر مقصد و انگیزش گردشگران بر رضایت است. اثر تصویر مقصد گردشگران 314/0 است که بیشتر از اثر انگیزش بر رضایت گردشگران است. رضایت گردشگران نیز اثر قابل توجهی بر رفتار آتی گردشگران دارد و دارای ضریب مسیر 222/1 است. با توجه به یافته های تحقیق حاضر پیشنهاد می شود ارایه برنامه های ترفیعی در جهت معرفی پیشینه منطقه، ارایه برنامه های تبلیغاتی جهت یادآوری سفر به مقصد، توسعه مراکز خرید، فرهنگ سازی در جهت رفتار مناسب با گردشگران، ایجاد محیطی آرام و دور از استرس، ایجاد برنامه های متنوع و نوآورانه مورد توجه برنامه ریزان و مدیران شهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، رفتار آتی گردشگر، مدل یابی معادلات ساختاری، کلانشهر تبریز
  • رحمت محمدزاده، ملیحه جاویدمهر صفحات 263-280
    در پی افزایش توجه دولت به مقوله سلامت و ایجاد فضای رقابتی در عرصه ارائه خدمات سلامت، اهمیت کیفیت خدمات درمانی و سطح انتظارات مردم از سیستم سلامت و درمان نیز در پی ارتقای استانداردهای کیفیت زندگی به نحو موثری افزایش یافته است. انتخاب مکان مناسب برای راه اندازی یک مرکز درمانی ازجمله تصمیمات استراتژیک است که بالقوه می تواند تاثیرات پایدار بر عملکرد آن مرکز در بلند مدت داشته باشد. معیارهای تصمیم گیری متعددی می توانند بر تصمیم ارزیابی مکان یک مرکز درمانی تاثیرگذار باشند که می بایست به صورت توامان در نظر گرفته شوند. در مقاله حاضر، معیارهای ارزیابی مکان مناسب برای راه اندازی یک مرکز درمانی جدید در سه شهر تهران، مشهد و تبریز با استفاده از روش دلفی و به کارگیری مدل رقابتی الماس پورتر مبتنی بر اطلاعات پیمایشی دریافت شده از خبرگان ارائه شده است. با توجه به ماهیت مسئله تصمیم گیری از منظر وجود ارتباطات متقابل مابین معیارهای تصمیم گیری ، از روش تحلیل شبکه با بکارگیری نرم افزار Super Decision برای انتخاب گزینه مناسب استفاده شده است. نتایج حاصل از پیاده سازی مدل کمی تصمیم گیری چند معیاره در این تحقیق، حاکی از انتخاب شهر تهران به عنوان مکان منتخب برای راه اندازی یک مرکز جدید با امتیاز 722/0و قرار گرفتن دو گزینه نسبتا همتراز مشهد و تبریز در جایگاه بعدی به ترتیب با امتیازهای 526/0 و 517/0 است. توسعه زیرساخت ها و استفاده از فرصت های بالقوه گردشگردی در دو شهر مشهد و تبریز به عنوان دو راه کار برای ارتقای جایگاه رقابتی آن ها با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی مکان، مراکز درمانی، مدل الماس رقابتی پورتر، فرایند تحلیل شبکه
  • مهین نسترن، محمود محمدی، عنایت الله محقق نسب * صفحات 281-303
    رشد جمعیت شهرها و نیاز روز افزون به مسکن و خدمات در شهرهای کشور، نیاز به توسعه ی کالبدی شهرها را ناگزیر کرده است. این توسعه در دهه های اخیر بیشتر از نوع توسعه بیرونی بوده است و تامین خدمات و مسکن شهروندان از طریق افزودن به محدوده های شهری را دنبال می کرده است که به پراکنده رویی شهری و زوال محیط زیست پیرامونی و باغات و کشاورزی های همجوار منجر شده است. این در حالی است که توسعه میان افزا و به ویژه بازیافت زمین و توسعه مجدد به عنوان رویکردهایی کارا می تواند در جهت کاهش آسیب به محیط زیست و تحقق توسعه پایدار شهرها مورد نظر قرار گیرد. در این راستا هدف این تحقیق تدوین الگویی برای شناسایی اراضی با قابلیت توسعه مجدد و بکارگیری آن در شهر اراک به عنوان نمونه است. بنابراین این تحقیق سعی در پاسخگویی به این پرسش ها دارد که چگونه می توان اراضی با قابلیت توسعه مجدد را (در راستای تحقق توسعه پایدار شهری) شناسایی نمود؟ و این اراضی در شهر اراک کدامند؟ بدین منظور الگوریتمی ابداعی به منظور شناسایی اراضی با قابلیت تخریب و توسعه مجدد طراحی شده است که در آن قطعات شهری بر اساس 8 معیار کیفیت ابنیه، عمربنا، ریزدانگی نفوذپذیری، قیمت زمین، نرخ سرپرستی، نسبت مهاجرت و دسترسی به فضای سبز مورد ارزیابی قرار می گیرند. این الگوریتم ابداعی به صورت نمونه در شهر اراک پیاده سازی شده است. نتایج نشان می دهد الگوریتم ابداعی (خوشه بندی توانی بر مبنای ده) قابلیت خوبی در ترکیب با نرم افزارهای سیستم اطلاعات جغرافیایی دارد و در شناسایی اراضی با قابلیت تخریب و توسعه مجدد می تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین استفاده از الگوریتم مذکور در شهر اراک منجر به شناسایی 4178 قطعه با قابلیت توسعه مجدد شد که مساحتی برابر با 85. 8 هکتار دارند و می تواند به منظور تحقق توسعه میان افزا در شهر اراک مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، الگوریتم خوشه بندی، توسعه مجدد، توسعه میان افزا، شهر اراک
|
  • Saeid Amanpour, Nahid Sajjadian, Masoud Modanloujouybari * Pages 1-21
    In a city the price of land and housing from one region to another, Based on the physical and socioeconomic different. The purpose of this study, Analysis of the spatial distribution of land prices And land on urban sustainability indicators is the efficient market. Research method Analytical- Descriptive With the use of data collected through a survey needed to be discussed. The population studied an important loss in district 12 in Tehran. By using Cochran proportional to the population of each district representative was sample of 362 people. Land prices fell in the analysis and efficient market indices Gis in map software is used. review and evaluate the sustainability of neighborhoods of factor analysis and Morris models were used. Spss statistical analysis to examine the association between indicators of the land market efficiency and stability in the region is used. Factor analysis shows that in a physical-functional, Iran neighborhood as the most stable in the last place of an unstable neighborhood and the neighborhood martyr harandi behalf. The social factor also ranked first in terms of stability Darvazehshemiran neighborhood and neighborhood BAHARESTAN numerous volatile neighborhood. In terms of the local economy and local market ranked first in terms of stability bottom of the waterfall is unstable. The relationship between the earth and the efficient market indices Sustainable communities through Pearson correlation showed that A significant relationship between the level of 99% of the land market efficiency and sustainability are areas;
    Keywords: Land market, price of land, housing, urban sustainability, District 12
  • Hassan Esmaeilzadeh *, Amir Kashani Asl, Zahra Afzali, Jaber Roydel Pages 21-41
    One of the important issues in solving urban problems such as traffic is lack of recognition or evaluation of management solutions in this field. It's clear that through identifying & evaluating various solutions in this field, not only problem solving can be accelerated, but also waste of management costs can be reduced. So, the purpose of the study is identifying & evaluating management & planning solutions in controlling urban traffic in Tabriz metropolis. Kind of research in terms of nature is analytic – comparative, and in terms of goal is practical. Data gathering and its related information is done by library & field methods. In field studies, we have been used Delphi method (using expert's viewpoints) and after final approval of guidelines, the required information has been collected throng providing questionnaire. Data analysis is done by one sample T – test, K – s, Variance analysis and regression (in Spss software). Results from one sample T – test show that the Average amount of studied solutions in order to control traffic is generally higher than the average rate (3.95). Results from regression test also show that people participation approach with beta of 0.360 and smart transportation systems with beta of 0.329 have the most significant effect on traffic control in Tabriz and infrastructure solutions and plans and urban projects with Beta coefficient of 0.160 have had less impact on traffic control of Tabriz.
    Keywords: Traffic control, management solutions, urban planning, Tabriz metropolis
  • Javad Bazrafshan *, Mohsen Shayan, Sajjad Bazvand Pages 43-58
    The sustainable housing Indexs as a plan and a necessary tools have prominent role in rural housing planning for explaining the sustainability of various dimensions such as social, economic and physical of housing. Therefore, supplement of a plan in the sector of rural sustainable housing is required to both recognition and analysis of both various dimensions and components of sustainable housing. So, this paper aims to recognize and analyze the effective factors upon rural housing sustainability and for this goal, the rural area of rurals township of zarindasht has been selected. The method of the research is descriptive-analytic, correlation and the approach is integrated. The statistical population of the research is the households of rurals township of zarindasht. The sample size for the designed questionnaire is determined300 residents using Cochran’s formula and the method of sampling is occasional. The obtained coefficient from Cochran’s formula is 0/74 percent which indicates the high reliability of the research tool. The obtained results from analyzes of the SPSS software show that the five factors of facility - and welfare, economic, building strength, efficiency and harmony with the environment are able to explain 82 percent of the indicators variances of the research and consideration to these factors in the rural housing planning are necessary.
    Keywords: Sustainable housing, rural, factor analysis, township of zarindasht
  • Ali Panahi *, Alireza Satari Pages 59-75
    Suitable climate is a natural resource and economic wealth for tourism. It also can be considered as an element which provides some attractions for tourists and thereby can increase the number of tourists and satisfaction. All climate elements are involved in the health, comfort, entertainment and tourist attraction, but some elements such as temperature, relative humidity, sunshine and wind are more important which were studied in this article to indicate the effect of thermal comfort in Tourism attraction in the cities of the Sabalan hillside, which due to their geographical position can be considered as a valuable potential for the development of tourism. This research was a descriptive – analytic one and data collection was done through a library method. In this study, the data and climatic data were collected during the period of 1981-2010 to study the tourism potentials in the Sabalan region. Tourism climate index TCI (Mieczkowski) was used to analyze the data, this index shows climate Tourism for each month of the year in the form of numerical and descriptive index. The results showed that the months of June, July, August and September due to providing best welfare conditions for tourism were the ideal ones. The months of January, February, March, April, November and December had low importance and were in acceptable level but were not so good for tourists. The months of May and October had average conditions for tourism activities. Overall, the best months of the year, June and September and worst months were December, January and February for tourism activities in the cities of the Sabalan hillside.
    Keywords: TCI, climatic elements, thermal comfort, psychometrics
  • Saeid Jahanbaksh, Gholam Hasan Mohammadi, Shahnaz Rashedi, Atefeh Hoseini Sadr Pages 77-94
    In this study, non-parametric Mann-Kendall test was used to analyze the trend of monthly mean minimum temperature in the Northwest of Iran. For this purpose, the data from 35 synoptic stations in the cold part of year including November, December and January-to-April have been used in the period of 24 years (1987-2010). Kriging interpolation method was used to obtain spatial distribution of mean minimum temperature over study area. The results showed that the minimum temperature in most parts of study area is rising so that in the months of February, March and December respectively in 22, 19 and 17 stations of the 35 stations were determined an increasing trend. While only in April, at 6 weather stations decreased and this parameter is relatively stable in November and January.
    Spatial distribution of monthly mean minimum temperature indicated that this element is lower in the mountainous parts of study area (including Northwest and Southeast) and whiles in lowlands (including Northeast and Southwest parts), is higher than its regional average. It was also found that regional minimum temperature and its trend in the Northwest of Iran Does not have the same characteristics in different months, so that this parameter in January and in April increased and decreased in November and December. Finally, in November and December minimum temperature has not substantially changed.
    Keywords: Monthly Minimum Temperature, Trend Analysis, Mann, Kendall Test, Kriging interpolation, Northwest of Iran
  • Hosein Rahmati, Samad Gholizadeh *, Hosein Ansari Pages 95-115
    Accurate estimation of watershed runoff has a crucial role in its management. Until now many researchers used different models such as integrated and distributed models, and also artificial intelligent methods to estimate basin runoff. For this purpose in this study for estimation the runoff of Bara-Ariye basin with an area of 112 km2 and average annual rainfall of 306.72mm, two different models namely WetSpa and artificial neural network (ANN) were used. To run of the WetSpa model two categories of information, including raster maps and metrological data and for ANN model only meteorological data were used. The 5 years data were used to simulation runoff of Bara-Ariye basin. The statistical parameters such as correlation coefficient (R2), the square of the standard error of the mean (RMSE) and mean absolute error (MAE) were used for comparison results of two models. The results indicated that the WetSpa model with R2 and RMSE equal to 0.920 and 0.346 m3/s and also ANN model with R2 and RMSE equal to 0.959 and 0.310 m3/s have the ability to simulate runoff of Bara Ariye River. Also using neural network model reduced the error estimation of watershed runoff 11.6% compared with the WetSpa model.
    Keywords: Modeling, Runoff, WetSpa, artificial neural network (ANN), Bara Ariye Basin
  • Mohammadrahim Rahnama, Mahdi Abdolahzadeh Pages 97-115
    In this research, factors influencing the advancement of local participation culture in tourism development planning in Maku free zone were evaluated.Research method used was descriptive – analytical and practical. The population studied in this research includes people living around Maku free zone with 183,453 persons, among whom 383 persons were chosen based on Cochrane formula. To gather data for the present study, questionnaire was used which is designed based on 38 questions (4 general questions, and 34 special questions); and to determine its validity and reliability, content validity and Cronbach''s alpha coefficient were used. Obtained alpha was 0.824. The Sample population was selected through simple random sampling, cluster sampling and Stratified sampling. To analyze the data, descriptive statistics and inferential statistics (methods such as regression and path analysis) were used. Based on the results obtained from path analysis and conceptual model test, empowerment of local communities resulted in the strengthening of local social capital, and high level of social capital leads to the increase in local participation culture in planning and development of tourism. Furthermore, comprehensive planning of tourism development provides legal framework for the strengthening of social capital and persuasion of investment in social capacity, and facilitates empowerment of local community.
    Keywords: Community participation, Planning, Tourism, Empowerment, Maku free zone
  • Seyed Hadi Tayebnia *, Sirous Ghanbari Pages 117-135
    One of the strategies that in most developing countries for economic and cultural development are considered, the development of tourism in deprived areas with potential for tourism development.Due to this, planning is essential in various aspects of tourismand identify suitable areas for tourism in terms of climatic comfort is important in tourism planning. The aim of this study was estimate the climatic comfort of urban and rural areas of Ilam and Kermanshah and planning for the development of tourism.For this, first survey the tourist attractions of these provinces in the fields of cultural-historical and the natural are actionand then Baker index was used to estimate the climatic comfort.For this purpose, the data required of 8 stations surveyed, in the 20-year period (2013-1993) was extracted and analysis necessary.Finally, for zoning bioclimatic conditions, the data transferred to the GIS software and by using Kriging interpolation, the maps were drawn.The results showed that in 3 monthsonly two stations of Sarpolzohab and Dehloran, in April: stations of Dehloran, Islamabad Gharb, Ilam and Sarpolezahab, In May: the stations of Rawansar, Kermanshah, Kangavar, Islamabad Gharb, Ilam and Sarpolezahab, In June: the stations of Rawansar, Kermanshah, Kangavar and Islamabad Gharb, in July; the stations of Kangavar and Kermanshah, in September and October; Rawansar, Kermanshah, Ilam,Kangavar and Islamabad Gharb and, in November, Dehloran the stations, Kangavar, Islamabadgharb, Ilam and Sarpolezahab, and in December: the stations of Dehloran, IslamabadGharb and Sarpolezahab, Have favorable conditions for urban and rural tourism.
    Keywords: Rural, Urban tourism, Zoning, Comfort Climate, Planning, Ilam, Kermanshah Province
  • Ghasem Azizi *, Nima Farid Mojtahedi, Faezeh Shabanzadeh, Samaneh Negah, Hasan Abed Pages 137-156
    In this research, effect of environmental forcing like topography, direction and sharpness of slope, shape and trend of topography on wind regime formation have been studied in mountainous stations of gilan. The regime of mountainous winds has major effects on the air conditions in mountain regions. This research had been done using hourly data of wind speed and wind direction and also analysis and fitness of topography conditions with theoretical fundamental of research. So it was observed that Masouleh station is one of the best mountains stations in the subject of mountains climatology. Suitable location of this station in the middle slope caused to affected region by upslope wind and down slope wind (katabatic and anabatic winds). Location of Deylaman station on southern slopes of Alborz Mountains had important effect on wind speed decreasing. Wind occurrence mechanism is Mountain wind type along vallay in Deylaman station. Secondary dominant wind was north-northwest thus daily and seasonal behaviors of wind and location of Caspian Sea and Alborz Mountain represent affecting the region by sea-land breeze system. Jirandeh station’s behavior is as an exclusive mountainous station that indicated deep combination but imperceptible influence of the mountain on atmospheric phenomena in Mountains range. Position of station on southern slope provided appropriate conditions to form slope wind occurrence in this region. However stretching of Totkabon- siahrood valley as a wide valley that is branching of sefidrood valley provided appropriate conditions to influx sea-breeze wind. This condition caused destruction of local mountain wind effects during day and night.
    Keywords: mountainous wind regime, slope wind, Sea, Mountains wind, western Alborz Mountains
  • Rashid Saeidabadi * Pages 139-161
    The aim of current study are numerical simulation of the role of the Urmia Lake in climatic parameters in surrounding areas of the Lake. For analysis of climatic impacts of the Lake in Northwestern Iran the synoptic data in 5 station in the west and east of the lake were used. For simulation of the impacts of Urmia Lake in mean temperature and precipitation in surrounding areas the Regional Climate Model (RegCM4) and TAPM model and two time series years include 2003 and 2006 have been used. Then by using the models outputs and observed data performance, the models have been calibrated. For modeling the impacts of the Urmia Lake in climatic elements in surrounding areas, two scenarios were considered. First: Existence of the lake at it’s the maximum extent; two: Aquatic body of Urmia lake removed and substituted by an area having coverage of gravel and sand with a texture of loam and also desert. The results of this study indicate that the RegCM model has a good performance than TAPM in simulation of temperature and precipitation in the North West of Iran. By changing the Lake landuse, precipitation of the region will decrease which in spring is more than other seasons. Another impact of landuse change in northwest of Iran is change in mean temperature. This parameter in cold period of year will decrease and in warm period will increase.
    Keywords: Urmia Lake, Climate Elements, Numerical simulation, RegCM, TAPM Model, Northwest of Iran
  • Rafat Shahmari * Pages 163-182
    Open the mountains of effort (north-south) as well as its geographical position has caused to the natural environment on the slopes of the mountains efforts (east-west) are different. The difference between natural features could, in the proximity of water catchment area in the long term a major impact on the performance of morphodynamic have some water basins. The most significant of these effects, the phenomenon of regressive erosion in the eastern slopes of the mountains efforts in the area of ​​perplexity, the Parliament, Dgrman cache and Aq tea is occurring and its effects on the ridge area to capture some of the Western slopes overlooking river Ardabil plain obvious, that if this process is to expand the most impact and potential damage to water resources will Ardabil plain and subsequent irreparable consequences. The results showed. On the eastern slopes of the mountains efforts in particular, Dgrman basins cache and Aq tea most regressive erosion is taking place. As the ground levels in 1436 and 1404 and 1405 and 1360 and 1348 and 1350 m events captivity rivers occurred, and, if this is in the not too distant future water resources villages Granny bound, head head, Rpatph and blue Bigelow around Ardabil Airport and even much of the Middle Eastern desertcoming to the Caspian Sea.
  • Iman Ghalandarian, Hashem Dadashpoor * Pages 223-246
    Spatial patterns of migration in different periods to take a different spatial forms, in a particular time and place so that cities can immigration / high transmittable experience. Unbalanced patterns of immigration and settlement concentrated around particular it usually has important economic, social and political activities are leading to the formation of the spatial arrangement is different from other areas. This paper aims to identify spatial patterns of migration between city and country in 1385 and 1390 and to identify the characteristics and spatial patterns of dominant done. The research method used is descriptive analysis and data on population and housing census used different techniques have been used for analysis.
    The results show that the municipalities located in the border areas that are geographically on the periphery of the country has a high origin and the majority of the host city at the center of the country. The area is also the largest area of the country (61 percent of the country) in the city that have high immigration (95 city). 80 city high that only 3% of the area of origin into account. Other city had the lowest dynamics of immigration (78 city). These findings suggest that the center-periphery relations in the country is still in need of policy to achieve regional balance in the country''s planning system.
    Keywords: spatial patterns, migration, territorial space, city, Iran
  • Mohammad Abbaszadeh, Samira Hashemiamin , Abolfazl Ghanbari * Pages 247-262
    The growth of urban tourism in different parts of the world and Iran has satisfied part of leisure activity and need of citizens. Therefore, it is an important part of urban management planning. Understanding tourist behavior can help planning and performance, increasing procedure of urban tourism. One of the important factors affecting of tourist behavior is tourist satisfaction that is rooted in the destination image, tourist attitude and tourist motivation. In this research using structural equation modeling relationships between variables in zones 2 and 8 of Tabriz during summer of 2015 is reviewed and paths are tested. AMOS and SPSS software is used in this research. This research is applied and analyzing and questionnaires are used for data collection. Cochran method is used for sample size determination and Chronbach’s alpha has tested the validity and reliability testing of the questionnaire. Results showed that destination image, tourist attitude and motivation have a significant effect on their satisfaction and tourist satisfaction significantly influences on their future behavior. The path coefficient of tourist attitude on tourist satisfaction is 0.599 and is more than twice of the destination image and tourist motivation effect on satisfaction. Effect of the destination image is 0.314 and more than an effect of tourist motivation on tourist satisfaction. Tourist satisfaction has considerable effect on their future behavior with a path coefficientof 1.222.
    Keywords: Urban Tourism, Tourist Future Behavior, Structural Equation Modeling, Tabriz Metropolitan
  • rahmat Mohammadzadeh, maliheh javidmehr Pages 263-280
    Following the Iranian government's increasing attention to health care issues, a competitive business environment has been enhanced. This has led to increasing in importance of quality of health care service and levels of customer expectation from health care organizations as a consequence of improve of living standards in Iran. Finding a proper location to establish a new healthcare facility is one of the strategic decisions of managing health care facilities. Aforementioned decision could have a long-term impact on the performance of the health care facilities. Multiple criteria such as governmental requirements, business and competitive factors should be considered concurrently in the facility location decision. In this paper, facility location criteria for a new hospital in Tehran, Mashhad, and Tabriz cities based on the Delphi method and the Porter Diamond Competition Model have been determined. According to the nature of the problem, the analytical network process has been adopted to find the best location via considering a relationship between decision making criteria. Obtained results indicate a selection of Tehran as a best location for establishing a new hospital with a rank of 0.722. The other alternatives include Mashhad and Tabriz are standing in the next positions of the ranking without significant difference with ranks of 0.527 and 0.517, respectively. Infrastructure development and potential tourism opportunities usage are recommended based on the obtained results as a solution to improve the competitive position of Mashhad and Tabriz versus Tehran.
    Keywords: Facility location, Health care facility, Porter diamond competition model, Analytical network process
  • Mahin Nastaran, Mahmoud Mohammadi, Enayatolah Mohaghegh nasab * Pages 281-303
    Urban population growth and increasing demand for housing and services in the cities of the country has forced the need for physical development of cities this development in recent decades has been more of external development, and the provision of services and housing has been following by adding to the city's area, that has caused to urban sprawl and deterioration of surroundings and neighboring gardens and agricultures. While that infill development and particularly redevelopment and utilization of land as effective approaches can be considered in reducing damage to the environment and realization of sustainable development of cities. In this regard the aim of this research is to develop a model to identify lands with redevelopment capability and use it to the city of Arak as an example. Therefore, this research tries to answer these questions that how to identify the lands with redevelopment capability? And what are these areas in Arak? For this purpose, an innovative algorithm to identify lands with destruction and redevelopment capability is designed, that urban parts are evaluated on the basis of 8 criteria, construction quality, age of Construction, small lot, permeability, land's price, sponsorship rate, ratio of migration and access to green space. This innovative algorithm has been implemented for example in the city of Arak. The results show that innovative algorithm has nice capability in combination with GIS software and can be used to identify the lands with destruction and redevelopment capability. Also using this algorithm in Arak city lead to identify 4187 pieces with redevelopment capability which has an area of 85.8 hectares and can be used to realization of infill development in Arak city.
    Keywords: urban development, clustering Algorithm, Redevelopment, Infill Development, Arak City