فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 0
  • مهدی ادیبی سده، یوسف کریمی صفحه 1
    یکی از مسائلی که در حال حاضر در جامعه ایران از اهمیت زیادی برخوردار است، تنوع سلیقه ها و ذائقه های مردم در حوزه های مختلف مصرف است و همین امر باعث شده تا بسیاری از جامعه شناسان مساله مصرف را مبنایی برای تحلیل پیچیدگی های جوامع امروزی قرار بدهند. لذا بنیان اصلی پژوهش، بررسی تنوع مصرف بر روی معرف هایی مثل فیلم، موسیقی و کتاب است و نیز به دنبال بررسی این مساله است که آیا میزان سرمایه اجتماعی بر روی نوع مصرف در زمینه هایی مثل فیلم، موسیقی و کتاب تاثیر معناداری دارد یا خیر؟ بدین منظور از روش پیمایش استفاده شده و جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان دانشگاه اصفهانند که به روش نمونه گیری طبقه ای، تعداد 374 (با استفاده از آزمون کوکران) نفر انتخاب شده اند. در این پژوهش با استفاده از آزمون های آماری متناسب با سطح سنجش متغیرها مانند آزمون کی دو رابطه بین سرمایه اجتماعی و مصرف فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاصل از آنها به تائید فرض صفر و رد فرض مقابل منجر شد به عبارت دیگر نتایج نشان داد که بین میزان سرمایه اجتماعی و نوع مصرف فرهنگی هیچ گونه رابطه معناداری وجود ندارد.
  • داود بهبودی، فرانک باستان صفحه 27
    در این مطالعه رابطه بلندمدت سرمایه اجتماعی و سلامت عمومی در ایران در دوره 1355 تا 1386 بررسی شده است که از میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال به عنوان شاخص منفی سلامت در جامعه و از نابرابری در توزیع درآمد (ضریب جینی) به عنوان شاخص کاهش سرمایه اجتماعی استفاده شده است. برای برآورد مدل از روش اقتصادسنجی خودرگرسیونی با وقفه های توزیع شونده (ARDL) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که نابرابری در توزیع درآمد در بلندمدت بر میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال تاثیر مثبت و معناداری داشته است. به عبارت دیگر رابطه مثبت و معناداری بین سرمایه اجتماعی و سلامت عمومی وجود دارد. همچنین به وجود رابطه همگرایی بین متغیرها تایید شده است. بررسی آزمون پایداری مدل های برآورد شده نیز وجود پایداری ضرایب را در بلندمدت نشان می دهد. لذا با توجه به نتایج به دست آمده، به منظور دستیابی به وضعیت مطلوب تر سلامت عمومی در جامعه، توجه به بازتوزیع درآمد (کاهش نابرابری) ضروری به نظر می رسد.
  • اکبر زارع شاه آبادی، محمد نوریان نجف صفحه 47
    شکل گیری مشارکت دانشجویان در نهادها و تشکل های دانشجویی تحت تاثیر عوامل متعددی است. بر این اساس مقاله حاضر با هدف تعیین میزان مشارکت اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه یزد، در نظر دارد، تاثیر اعتماد اجتماعی را بر مشارکت اجتماعی بررسی نماید. روش تحقیق پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه یزد است که تعداد آنها 9965 نفر بوده است که از این تعداد، 134 نفر بر اساس فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. ابزار مطالعه پرسشنامه بوده و از آزمون های آماری، تفاوت میانگین (t-test)، آزمون فیشر (F)، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است.یافته ها مبین آن است که بین مشارکت اجتماعی و اعتماد اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. این امر نشان می دهد که اگر بر اعتماد اجتماعی دانشجویان افزوده شود، در این صورت سطح مشارکت اجتماعی آنان نیز ارتقا خواهد یافت. همچنین بین مشارکت اجتماعی و جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، تفاوت معنی داری وجود ندارد. اما بین مشارکت اجتماعی و رشته تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین، متغیرهای مستقل سن، اعتماد تعمیم یافته و اعتماد به محیط مجموعا 3/21 درصد از واریانس متغیر وابسته (مشارکت اجتماعی) را تبیین می نماید. بقیه تغییرات به تاثیر سایر متغیرها مربوط بوده که در تحقیق حاضر مدنظر نبوده اند.
  • ناصر صنوبر، بهنام حیدریان صفحه 71
    در خصوص علل گرایش سازمان ها به رعایت مسئولیت های اجتماعی رویکردهای زیادی مطرح شده است که اغلب این رویکردها حول سه نظریه اصلی، نظریه مدیریت ذی نفعان[1]، نظریه سازمان صنعتی[2] و نظریه مبتنی بر منابع شرکت[3] قابل جمع است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر گرایش سازمان ها به رعایت مسئولیت های اجتماعی با تایید بر نظریه های اصلی مطرح در این حوزه به انجام رسیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی فریدمن و آزمون کای/دو برای K نمونه مستقل استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در فضای اجتماعی و اقتصادی ایران، عوامل مربوط به سه رویکرد مذکور دارای توضیح دهندگی معنی داری در موضوع تعیین کننده های مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها است و اولویت آنها عبارت است از: نظریه مبتنی بر منابع شرکت، نظریه مدیریت ذی نفعان و نظریه سازمان صنعتی. همچنین نتایج حاصل از بررسی متغیرهای مطرح در هر کدام از نظریه های اصلی نشان می دهد که از بین تمامی عوامل، وجود فرایندهای سازمانی برای ارائه گزارش های سالانه درباره مشارکت های اجتماعی، عملکرد مالی و اقتصادی موسسه، توجه به حقوق سایر ذی نفعان در کنار حقوق سهامداران و وضعیت معیشتی محل فعالیت شرکت، دارای بیشترین ارتباط با افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت های ایرانی هستند.
  • زهرا طاهری، رسول ربانی صفحه 91
    احساس امنیت ناشی از تجربه های مستقیم و غیرمستقیم افراد و از شرایط و اوضاع محیط پیرامون است و افراد مختلف به صورت های گوناگون آن را تجربه می کنند. «دیدگاه آسیب پذیری» دیدگاهی است که عمدتا احساس امنیت را درباره متغیرهای اجتماعی و شخصی همچون جنسیت، سن و طبقه اجتماعی- اقتصادی مورد توجه قرار داده است. این پژوهش نیز با هدف شناخت و بررسی و احساس امنیت در بین اقشار آسیب پذیر جامعه، با تاکید بر دیدگاه آسیب پذیری به صورت پیمایشی، در بین384 چ نفر از شهروندان شهر اصفهان، در سال 1388 صورت گرفته است. روش نمونه گیری، خوشه ایاست که در 3 منطقه اصفهان (5، 14، 10) انجام پذیرفته است، برای آزمون فرضیات و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از روش های تحلیل آماریT-test، واریانس یکطرفه Anowa استفاده شده است. مهم ترین یافته های این پژوهش بدین قرار است: میانگین احساس امنیت زنان نسبت به مردان بیشتر است. میانگین احساس امنیت گروه های سالخورده کمتر از دیگر گروه های سنی است. افراد واقع در طبقه پایین اجتماع احساس امنیت کمتری نسبت به دیگر طبقات جامعه دارند. میانگین احساس امنیت ساکنان مناطق پایین شهر کمتر از دیگر مناطق شهر (بالاو متوسط) است.
  • فردین قریشی صفحه 123
    توسعه فرهنگ، فرایند رشد سرمایه ذهنی انسان برای غلبه بر مسائل و مشکلات خویش است. این فرایند دارای دو بعد کیفی و کمی است. توسعه کمی فرهنگ، زمانی سودمند است که پیش از آن فرایند توسعه کیفی آغاز شده باشد؛ چرا که در توسعه کیفی، مصداق توسعه و توسعه نیافتگی فرهنگ مشخص می شود و توسعه کمی، فرایند گسترش عینی مصادیق توسعه کیفی فرهنگ است. با این چارچوب نظری، کوشش این مقاله معطوف به یافتن پاسخ این پرسش است که با کدامین راهبرد می توان به توسعه کیفی فرهنگ دست یافت؟ در مسیر یافتن پاسخ علمی این سوال، فرضیه ای، که راهنمای کار بوده است، عبارت از این است که راهبرد مناسب برای رسیدن به توسعه کیفی فرهنگ، راهبرد رشد متوازن فرهنگ است. در عین حال دو فرضیه رقیب نیز برای فرضیه فوق ارائه شده است که یکی از آنها ناظر بر کارآمدی راهبرد رشد عقلی فرهنگ بوده و دیگری سودمندی راهبرد رشد سنتی فرهنگ را پیش می کشد. این سه فرضیه با بهره گیری از روش های استدلال منطقی و سنجش تاریخی بررسی شده است و نتایج حاصل، اعتبار فرضیه اصلی و کاستی اعتبار دو فرضیه رقیب را نشان می دهد.
  • حسین مسعودنیا، نجات محمدی فر صفحه 147
    طبقه متوسط جدید از جمله نیروهای تاثیرگذار بر تحولات سیاسی و اجتماعی ایران قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است که با توجه به رشد سریع آن بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، تقاضا برای مشارکت سیاسی از سوی این گروه در نهادهای اجتماعی و مدنی افزایش یافته است. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه میان رشد طبقه متوسط جدید و افزایش تقاضا برای مشارکت سیاسی در شهر کرمانشاه است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری داده ها و پرسشنامه است. نمونه تحقیق 400 نفر از دانشجویان، استادان دانشگاه، معلمان و روزنامه نگاران ساکن شهر کرمانشاهند. برای ارزیابی پایایی ابزار تحقیق، از روش کرونباخ و در جهت روایی از روایی صوری استفاده شده است. فرضیات با استفاده از آزمون T و F سنجیده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که رشد تقاضا برای مشارکت سیاسی در میان اقشار مختلف طبقه متوسط جدید در ایران یکسان نیست. به عنوان مثال میانگین این گرایش در میان دانشجویان (15/51) و روزنامه نگاران (43/46) است حال آنکه این گرایش در میان استادان دانشگاه (33/40) و معلمان (67/34) است. همچنین نتایج نمایانگر نوعی رابطه معنادار بین اعضای این طبقه با مشارکت سیاسی است.
|
  • M. Adibi Sadeh, U. Karimi Page 1
    One of the very important issues in the present Iranian society, is people’s diversity of tacts and tastes in different consumption areas; and this caused many sociologists to base their analysis of today’s complex communities on the consumption issue. Thus, the main foundation of the research is to study the consumption diversity on indexes such as film, music, and book. In line with this issue, the present research is to study whether the amount of social capital has a meaningful influence on the consumption type in areas such as film, music, and book or not. For this purpose, the survey method was used, and also the study community was the Esfahan University students; 374 were chosen using the staged sampling method through the Chochran test. In this research, proper statistical tests were used to study the relationship between social capital and cultural consumption. The findings resulted in accepting the zero hypotheses and refusing the contrary one. That is, the results showed that there is no meaningful relationship between the amount of social capital and the cultural consumption type.
    Keywords: Social capital, Cultural consumption, Film, Book, Music
  • D. Behboudi, F. Bastan Page 27
    The main objective of this paper is to investigate the relationship between social capital and public health for Iran during the period of 1976-2007. For this purpose, we used the mortality as negative proxy of health and Gini coefficient as negative proxy of social capital. Also for estimate the model we used ARDL approach. The results of model estimation reveal that inequity of income distribution has positive and significant effect on mortality. In other words, there is positive and significant relationship between social capital and health. Also there is convergence between variables. With respect to the results of this study, in order to achieve better health status in the community, there distribution of income (Reducing in equalities) seems to be necessary.
    Keywords: Social Capital, Gini Coefficient, Health, ARDL Approach, Convergence
  • A. Zaree Shahabadi, M. Norian Najaf Page 47
    Participation of students and their co-operation in the NGO's and in collective activities are influenced by several factors. The aim of this research is determining rate of social participation and the social trust impact on social participation in Yazd University. Research method of this study was survey, target population including students of Yazd University that 134 person of them were selected by Cochran formula, based on random sampling. Tool of the study was questionnaire. Statistical method was including, Ttest, ANOVA, Pearson correlation coefficient and multiple regressions all of the data set was analyzed by Spss19 software. Findings indicated that there are significant relationships between social trust and social participation, namely wherever social trust increases, social participation increases as well. Also, there is no difference between social Participation and gender, marital status and employment. But there are significant differences between field of study and social participation. R adjusted square indicated that 21/3 percent of variations of dependent variable (social participation), explained by independent variables (age, generalized trust and the environment trust).
    Keywords: Social capital, Social trust, Social participation, Interpersonal trust, Environmental trust, Institutional trust, Generalized trust
  • N. Sanobar, B. Heydarian Page 71
    The tendency of organizations to social responsibility has been many approaches. These approaches often around three main theories, stakeholder management theory, industrial organization theory and Resource-Based View of the Firm. This study examines the factors affecting the tendency of organizations to social responsibility and emphasizing the main theories put forward in this area. Friedman test and K independent samples test was used for data analyzing. Results indicate that in social and economical environment of Iran, factors that associated with three perspectives mentioned above have significant influence in determining corporate social responsibility and their priorities include: the Resource-Based View, stakeholder management theory and the theory of industrial organization. Moreover, results show that existence of organizational process for offering annualreports related to social cooperation, financial performance of institute; regarding other stakeholders` rights beside shareholders profits and scope of activity of firm according to inhabitants have the most influences to boost corporate social responsibility of Iranian firms.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Stakeholder Management Review, The Industrial Organizational Economics View, Resource, Based View
  • Z. Taheri, R. Rabbani Page 91
    Feeling of security is resulting from direct or indirect experiences of people and the conditions of environment and different persons experience it at various forms. “Viewpoint of vulnerability” that puts basically under observation the feeling of security in relation to social and personal variables such as gender, age, social and economical classes, this study by aiming recognition and study of feeling of security among vulnerable groups in the society focuses on the vulnerability in a survey form that has been conducted among 384 persons residing in Esfahan in the year 2009. The method of sampling is a cluster and it has been performed in 3 areas of Esfahan (5, 10, and 14). SPSS software and methods of statistical analysis, t-test, and one-way variance have been used for testing hypotheses and analyzing data [Anowa]. Most important findings of this study are as follows: Average of feeling of security of women is higher than men. Average of feeling of security among the elderly is lower thanother age groups. The people who put in low social class are feeling the security very low than others. Average of feeling of security among the residents of low class areas in Esfahan is lower than middle and high class areas.
    Keywords: Feeling of security, Security, Sense of unsafety, Viewpoint of vulnerability
  • F. Ghoreishi Page 123
    Development of Culture is a process in which the mental capital of human beings is expanded to overwhelm the problems and difficulties of life. This process has two qualitative and quantitative dimensions. In the qualitative aspect the factors of development of culture are identified; and in the quantitative aspect these factors are developed. Based on this theoretical framework, this paper seeks to evaluate the existent strategies of qualitative growth of culture; and tries to find which strategy is a proper strategy to achieve this aspect of development of culture. According to the main hypothesis of this paper, "The Strategy of symmetrical Growth" in comparison with "The Strategy of Rational Growth" and "The Strategy of Traditional Growth ", is the most proper strategy to achieve the above mentioned purpose. This hypothesis has been considered by deductive and inductive methods; and the outcomes confirm its authenticity.
    Keywords: Development of Culture, Qualitative Growth of Culture, The Strategies for Development of Culture, Rational Growth, Symmetrical Growth Traditional Growth
  • H. Masoudnia, N. Mohammadifar Page 147
    A new middle class is among influential factors on Iranian social and political developments, before and after the Islamic revolution. Its rapid growth after the revolution has increased the demand for political participation in different civil and social institutions. The purpose of this study is to analyze the relationships between the growth of the new middle class and increase in the demand for political participation in the city of Kermanshah. This research used survey as a research method and questionnaire as a technique for collecting data. The number of the sample in this study is 400 people, among university students and professors, teachers, and journalists, residing in Kermanshah.Cronbach test has been used for the evaluation of reliability, and formal validity has been applied for the validity of the research. The hypotheses have also been tested by using F and T tests. The findings of this research show that the growth of demand for political participation is not equal in different strata of new middle class in Iran. For example, the average of this tendency is 51.15percent among students and 46.43 percent between journalists, whereas the average of this trend is 40.33 percent amongst professors of the universities, and 34.67 percent among teachers. Furthermore, the results indicate the existence of significant relationship between the members of this class and political participation.
    Keywords: New middle class, Political participation, Modernization