فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس احمدی*، نرگس پناه صفحات 1-16
    فزایش بی سابقه تولید پسماندهای خانگی باعث بروز چالش های زیادی به ویژه در کشورهای در حال توسعه شده است. یک راهکار اساسی در این زمینه، تفکیک از مبدا زباله های خانگی است اما این امر در ایران توسعه چندانی نیافته است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مسئولیت پذیری و تفکیک از مبدا زباله های فلزی خانگی است. جامعه آماری تحقیق، زنان متاهل شیراز و یاسوج می باشند که 562 نفر از آنان به عنوان اندازه نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق جهت سنجش تفکیک از مبدا زباله های فلزی، پرسشنامه پژوهشگر ساخته است که با استفاده از نظرات داوران تعیین اعتبار گردیده و با استفاده از همسانی درونی به روش کودر-ریچاردسون تعیین پایایی شده است. ابزار تحقیق جهت سنجش مسئولیت پذیری، پرسشنامه مسئولیت گاف(1984) می باشد. بر اساس یافته های توصیفی تحقیق، میزان تفکیک زباله های فلزی از مبدا در بین زنان در هر دو شهر شیراز و یاسوج در سطح متوسط است. به علاوه، میانگین نمره تفکیک از مبدا زباله خانگی برروی دامنه نمرات صفر تا شش، برابر با 4/3 و میانگین نمره مسئولیت پذیری بروی دامنه نمرات صفر تا 42 برابر با 4/26 است. بر اساس یافته های تحلیلی تحقیق، مسئولیت پذیری رابطه مثبت و معناداری با تفکیک از مبدا زباله های فلزی دارد و قادر است 29/0 واریانس آنرا تبیین کند. در بین متغیرهای جمعیتی، تنها وضعیت شغلی رابطه معناداری با تفکیک از مبدا زباله های فلزی دارد و سایر متغیرهای جمعیتی رابطه معناداری نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: تفکیک از مبدا، زباله های فلزی، مسئولیت پذیری، زنان، شیراز، یاسوج
  • محمدباقر بهشتی، نیر محمدپور* صفحات 17-41
    شکل گیری قراردادهای اجتماعی چه به صورت رسمی و چه غیر رسمی نشان دهنده ی تلاش افراد برای تشکیل جامعه مدنی و قرار گرفتن جامعه در مسیر توسعه است. سه متفکر برجسته دوران روشنگری، جان لاک، ژان ژاک روسو و توماس هابز دلایل عبور از وضع طبیعی به جامعه مدنی را با توسل به قراردادهای اجتماعی تشریح نموده اند. آنها شرط ورود به جامعه مدنی را التزام عملی افراد به قراردادها عنوان می کنند. از جمله نمودهای قرارداد اجتماعی که در زمینه های مختلف به انحای گوناگون می توان آنها را مشاهده نمود، شامل احساس قوی شهروندی، رعایت حقوق دیگران، ملی گرایی، برخورداری افراد از سرمایه اجتماعی در قالب ابعاد مشارکت اجتماعی، عضویت در شبکه های اجتماعی و اعتماد بین فردی یا بین گروهی می باشد. با توجه به اینکه مسئله توسعه یکی از مسائل مهم در حوزه های انسانی- اجتماعی بوده و در جامعه ایران نیز، بمانند جوامع دیگر در حال توسعه، به خاطر اهمیتی که دارد، مورد توجه زیادی قرار گرفته است، ل مقاله حاضر که به روش توصیفی انجام گرفته است، به تشریح دیدگاه متفکران اصلی قرارداد اجتماعی و دلایل مطرح شدن این نظریه توسط آنها پرداخته و ضمن ارائه مواردی از نمودهای قرارداد اجتماعی، به بررسی نقش انواع قراردادهای اجتماعی در قرار گرفتن یک جامعه در مسیر توسعه می پردازد.
    کلیدواژگان: قرارداد اجتماعی، توسعه، سرمایه اجتماعی، ملی گرایی، جامعه مدنی
  • حسین پناهی*، بهزاد سلمانی، سیدعلی آلعمران صفحات 43-61
    با مروری بر وضعیت زنان در جهان و مقایسه ی آن با شرایط مردان، روشن می شود که زنان ازنظر برخورداری از امکانات و مشارکت فعال در توسعه؛ از آسیب پذیرترین بخش های جمعیت هستند. نابرابری جنسیتی، قدرت سیاسی و اقتصادی زنان را محدود می سازد و این در حالی است که یکی از شاخص های مهم برای سنجش پیشرفت و توسعه هر کشور، وضعیت زنان آن کشور است. تبعیض جنسیتی می تواند در آموزش، درآمد، اشتغال و دسترسی به مناصب مدیریتی وجود داشته باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نابرابری جنسیتی در آموزش بر رشد اقتصادی ایران است که از روش جوهانسن- جوسیلیوس و در فاصله ی زمانی سال 1363 تا 1392 بهره برده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که کاهش نابرابری جنسیتی در آموزش باعث افزایش رشد اقتصادی می شود. از این رو با توجه به اهمیت نقش زنان در رشد و توسعه ی اقتصادی، پیشنهاد می شود که با اتخاذ سیاست های مناسب در جهت کاهش شکاف جنسیتی، گامی موثر در رسیدن به رشد اقتصادی برداشته شود.
    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، آموزش، رشد اقتصادی، توسعه اقتصادی، شکاف جنسیتی
  • مسعود صفایی پور *، شاهرخ زادولی خواجه صفحات 63-85
    یکی از شاخص های مهم برای سنجش توسعه هر کشور صنعت زنان و نوع مشارکت آنان است. زنان به عنوان بخشی از سرمایه های انسانی هر جامعه، با مشارکت خود می توانند نقش تعیین کننده ای در توسعه کشور داشته باشند. با وجود این، موانع مختلفی برای مشارکت اقتصادی زنان وجود دارد که با شناخت دقیق آن ها می توان به برطرف کردن این موانع پرداخت. بنابراین این تحقیق در پی دستیابی به موانع مشارکت اقتصادی زنان در کلان شهر تبریز می باشد. روش تحقیق توصیفی، تحلیلی و پیمایشی و جامعه آماری جمعیت زنان فعال اقتصادی بر اساس سرشماری سال 1390 (437184 نفر) بوده که حجم نمونه بر اساس مدل کوکران 384 نفر بدست آمده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است مهم ترین موانع برای مشارکت اقتصادی زنان شاخص های فرهنگی جامعه است که امتیاز محاسبه شده با استفاده از آزمون RMS، برای این شاخص 0.721 می باشد. همچنین شاخص های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نیز در رتبه های بعدی قرار دارند که میزان تاثیر آن ها به ترتیب 0.645، 0.632 و 0.567 می باشد. در بین متغیرهای مورد مطالعه نیز مهم ترین موانع مشارکت اقتصادی زنان تبعیض و تفاوت در فرآیند اجتماعی شدن زن و مرد در جامعه، طرز تلقی و نگرش جامعه به وظایف زنان، صاحب سرمایه نبودن زنان و عدم وجود نهادهای سیاسی مشارکتی بوده که میانگین محاسبه شده با استفاده از آزمون t تک نمونه ای برای هرکدام به ترتیب 4.12، 4.21، 4.09 و 3.83 می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت اقتصادی زنان، توسعه، نابرابری جنسیتی
  • موسی عنبری، صدیقه پیری* صفحات 87-114
    از دهه های پایانی قرن بیستم به این سو، برخی از اندیشمندان در بسیاری از بخش های جهان، خاصه جهان سوم، ایده «توسعه» را به چالش کشیده اند. بر این اساس، تعریف نوینی از توسعه شکل گرفته است که عمدتا برآمده از تجارب خاصه تجربه های ناموفق توسعه در جهان سوم بوده است. یکی از مهم ترین شخصیت هایی که به انتقاد از برنامه های توسعه ای، بخصوص برنامه های توسعه ای نهادها و سازمان های بین المللی، دست زد، مجید رهنماست که خود زمانی دستی قوی در اجرای برنامه های توسعه در اقصا نقاط جهان داشت و اکنون هم به عنوان یکی از مهم ترین متفکران گفتمان پسا توسعه مطرح است. در این مقاله تلاش می شود با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و با خوانشی عمیق در آثار رهنما مهم ترین نقطه نظرهای وی در مورد تجربه توسعه و ناکامی های آن در دنیا تبیین و تشریح گردد. رهنما با استفاده از روش خاص خود به سیر در تاریخ توسعه پرداخته است. او اجتماعاتی را که هنوز گفتمان توسعه به آن راه نیافته می ستاید و از آن به عنوان جوامعی اخلاقی یاد می کند که مردمانش فضائل بی شماری دارند اما به تدریج زرق و برق طرح های توسعه و وعده و وعید های آن در این اجتماعات رسوخ کرده و مردم محلی را دچار اقتصادزدگی و بی نوایی اخلاقی می کند. از این منظر، توسعه «هدیه ای خطرناک» است که اخلاق را در جوامع بومی زایل می کند.
    کلیدواژگان: مجید رهنما، توسعه، پسا توسعه، جوامع بومی، جوامع اقتصادزده، بی نوایی
  • محمد فاضلی*، معصومه محمودیان صفحات 115-145
    مقاله حاضر، تفاوت های موجود در پیامدهای حاصل از مداخله دولت در توسعه صنعتی در دو کشور ایران و مالزی را بررسی می کند. تاریخ استقلال مالزی از نظر زمانی با انقلاب ایران فاصله زیادی ندارد، اما تفاوت توسعه صنعتی دو کشور بسیار متفاوت است. این مقاله تفاوت های دو کشور در توسعه صنعتی را با توجه به قابلیت های حکمرانی خوب و سیر تکوین این قابلیت ها در بستر دو جامعه مطالعه کرده و نقش تاثیر میراث نهادی بر ظرفیت خط مشی گذاری، ظرفیت اجرا، و ظرفیت دولت را نشان می دهد. نفتی بودن دولت در ایران و مستعمره بودن در مالزی بر کیفیت میراث نهادی موثر بوده است. روش تحقیق، تطبیقی-تاریخی با رویکرد نهادی است که موردهای ایران و مالزی را در دو سطح، درون سیستمی با استفاده از روایت تاریخی، و بین سیستمی با استفاده از تحلیل وابستگی به مسیر، بررسی می کند. تاکید پژوهش بیشتر بر تحولات دهه 80 میلادی در دو کشور است، اما شروع جدی فرایند صنعتی شدن در دو کشور مد نظر قرار گرفته است. این فرایند در مالزی پس از استقلال (1958) و در ایران در دوران پهلوی (رضاشاه، دهه 40 میلادی) آغاز شده است. این پژوهش سازوکارهایی را نشان می دهد که طی آن، مداخله موفقیت آمیز دولت در توسعه صنعتی تحت تاثیر کیفیت حکمرانی و در تعامل با بسترهای اجتماعی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: ظرفیت دولت، ظرفیت خط مشی گذاری، ظرفیت اجرا، رویکرد نهادی، توسعه صنعتی، ایران، مالزی
|
  • S. Ahmadi *, N. Panahi Pages 1-16
    Increasing production of household waste has generated many challenges particularly in the developing countries. A basic strategy to reduce this problem is household waste separation at source but it has not been developed in Iran. Accordingly, the main purpose of this research is to study the relationship between responsibility and metal waste separation at source. The population is married women in Shiraz and Yasouj that 562 people were selected using random multistage sampling method. Research instrument to assess metal waste separation at source is a researcher-made questionnaire that has been validated using content validity and the reliability has been measured by means of kuder-Richardson coefficient. The research instrument for measuring the responsibility is Gough’s (1984) responsibility questionnaire. Based on the descriptive findings, rate of metal waste separation at source is at the average level among women in Shiraz and Yasouj. Furthermore, mean metal waste separations at source on a range of zero to six is 3.4 and mean responsibility on a range of zero to 42 is 26.4.Based on the analytical findings, responsibility has a positive significant relationship with metal waste separation at source and is able to explain 0.29 of the variance. The results also show that, among demographic variables there is only relationship between occupational situation and metal waste separation at source.
    Keywords: Waste separation at source, Metal waste, Rresponsibility, Women, Shiraz, Yasuj
  • M.B. Beheshti, N. Mohammadpour * Pages 17-41
    Development of each society needs some pre-requisites so that without them it seems impossible to get the developed and civil society. The formation of social contacts, both normal and informal ones, represents the people's efforts for the formation of civil society and putting the society on the path of development. Three outstanding thinkers of the Enlightenment, John Locke, Jean-Jacques Rousseau and Thomas Hobbes did assess the reasons for crossing from the nature state to civil society. They emphasized that reaching a civil society needs the people’s practical commitment to theses contacts. Social contract means having common ideas and beliefs in political, cultural and social areas and they can open the way for development of a society if they work in unconscious of society members. Social contract, which can be seen in various areas, includes a strong sense of citizenship, respect for the rights of others, nationalism, social capital in the form of social participation, membership in social networks and individual or group trust. Since development is one of the main issues in the social areas and it has been considered in Iran like the other societies, therefore attention to the role of social contracts in smoothing this process seems to be essential. This descriptive study assesses the views of main thinkers and the reasons of offering this theory. Findings of this study indicate that factors and prerequisite for the further development of the society is a practical commitment to the social contract in society.
    Keywords: Social contracts, Development, Social capital, Nationalism
  • H. Panahi *, B. Salmani, S.A. Aleemran Pages 43-61
    An overview of women’s status in the world and comparing it with the men, it is clear that women in terms of facilities and their actively participation in development, are the most vulnerable sections of the population. Gender inequality restricts woman’s economic and political power while one of the most important indicators for measuring the progress and development of each country is the status of women in it. Gender discrimination can be in education, income, employment and access to managerial positions. Hence, the objective of this research is to study the impact of gender inequality in education and economic growth by using Johansen- Juselius method over the period of 1984 to 2013. The results indicate that, reducing gender disparities in education enhances economic growth. Therefore, given the importance of women’s role in economic growth and development, it is recommended that by adopting suitable policies to reduce the gender gap, countries take a major step forward in achieving economic growth.
    Keywords: Gender Inequality, Education, Economic Growth
  • M. Safayee Pour *, Sh. Zadvali Khaje Pages 63-85
    One of the most important indicators for measuring the development is the women industry and their participation. Women as part of the human capital of the society, by their participation can have a decisive role in the development of the country. However, there were several barriers to women's economic participation that obstacles can be overcome by exact knowledge of these. Thus, this research aims to achieve economic barriers to the participation of women in the Tabriz metropolitan. Research Methodology was survey, and demographic economically active female population, according to the census of 1390 (437184), which was based on the model of the sample volume Cochrane 384 people is obtained. The results indicate that the barriers to women's economic participation of the community that the rating is calculated using RMS, for this index is 0.721. The index of economic, social and political impact that they are next in rank order are 0.645, 0.632 and 0.567. Among the variables studied, the most important barriers to economic participation of women, discrimination and differences in socialization of men and women in society, attitudes and attitude of the duties of women, the lack of capital and lack of women's participation in political institutions that the average is calculated using a one-sample t-test for each, respectively are 4.12, 4.21, 4.09 and 3.83.
    Keywords: Participation, Women's economic participation, Development, Gender inequality
  • M. Anbari, S. Piri * Pages 87-114
    From The late decades of the twentieth century, many critics in many parts of the world, especially in the Third World, challenged the idea of west development. One of the most important thinkers who are critical of the development programs, especially programs of international organizations, is Majid Rahnema Which once played an important role in the implementation of development programs around the world, and is now one of the most important thinkers as post development discourse. In this article, we try to use the library method and the reading of documents for explaining the most important part of his perspective about development. Majid Rahnema studies the development with especial way. For him, development is a dangerous gift. He sees the predeveloped communities as moral society that their people have countless virtues. However, gradually, glamor and promises of development projects in that communities and local people have penetrated the Economization and Misère.
    Keywords: Majid Rahnema, Development, Indigenous communities, Economization, Misère
  • M. Fazeli *, M. Mahmoudian Pages 115-145
    This paper has investigated the role of state intervention in industrial development of Iran and Malaysia. There is a little time difference between Islamic Revolution of Iran and the independence of Malaysia, but the level of industrial development between them are very different. This paper explains differences based on state capabilities and the path of evolution of these capabilities and shows the effect of institutional legacy on policy capacity, implementation capacity and state capacity. Oil in Iran and the effect of colonization on Malaysia have had crucial effects on state capabilities. Comparative-historical analysis with institutional approach, using historical narrative and through applying path-dependency analysis has been used to collect and analyzing data. The main focus of the article is on developments in 1980 decade, but all period of attempting for industrialization in both countries has been observed. This period in Malaysia starts with independence in 1958, and in Iran backs to 1940s. This paper emphasizes on mechanisms of successful intervention of state in industrialization and their interaction with quality of government and social contexts.
    Keywords: State capacity, Policy capacity, Implementation capacity, Institutional approach, Industrial development, Iran, Malaysia