فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرضا ادهمی*، عباس هاتفی صفحات 1-25
    در فرایند توسعه اقتصادی توجه به پایه های فرهنگی و اجتماعی یکی از مهمترین ارکان آن محسوب می شود. بر این اساس باید به رویکردهایی که منجر به توسعه اقتصادی شوند، توجه کرد. هدف این تحقیق شناسایی زمینه های فرهنگی توسعه اقتصادی و عوامل اجتماعی مرتبط با آن در شمالغرب ایران بود. متغیرهای تحقیق شامل اعتماد متقابل اجتماعی، همدلی اجتماعی، حمایت دولتی و عدالت اجتماعی و متغیر وابسته زمینه های فرهنگی توسعه اقتصادی بودند. در این تحقیق از نظریه های مختلف از جمله نظریه لرنر، کلمن، میردال و گیدنز استفاده شده است. روش تحقیق، پیمایشی و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. نتایج بدست آمده از آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی نشانگر اعتبار و پایایی بالای سوالات بودند. جامعه آماری، کارگزاران صنعتی شهرهای تبریز و ارومیه بوده و کارگاه های 10تا50 نفر کارکن انتخاب شدند. حجم نمونه با روش کوکران انجام گرفت که تعداد 462 کارگزار بدست آمد. نمونه های مورد نظر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تحلیل دو متغیره از پیرسون و تحلیل چند متغیره از رگرسیون استفاده شد. نتایج حاصل شده نشان داد که بین متغیرهای مستقل با وابسته همبستگی وجود دارد. در تحلیل چند متغیره از بین متغیرهای وارد شده به روش گام به گام، متغیر اعتماد متقابل اجتماعی به دلیل اینکه از ضریب پیش بینی بالایی برخوردار بود، به عنوان متغیری انتخاب شد که بیشترین اثر را بر متغیر وابسته داشت.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، توسعه فرهنگی
  • حسین پناهی*، توکل آقایاری هیر، سیدعلی آل عمران صفحات 27-51
    جمعیت و مسایل مربوط به آن، از جمله مسایل چند بعدی و پیچیده ی جوامع انسانی است که هم تحت تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و نظایر آن ها می باشد و هم تاثیرگذار بر آن ها. باروری یکی از مولفه های مهم حرکت جمعیتی است که کشورهای مختلف بر اساس شرایط جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی خود سیاست های تشویقی یا کنترلی در قبال آن اعمال می کنند. از طرفی دیگر، موضوع مهمی که در سال های اخیر نظر اکثر محققان را در زمینه ی عوامل تاثیرگذار بر نرخ باروری به خود معطوف نموده است، مساله ی قیمت مسکن و تاثیر آن بر تصمیمات باروری خانواده ها می باشد. از این رو پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر قیمت مسکن بر نرخ باروری در مناطق روستایی ایران با استفاده از روش جوهانسن- جوسیلیوس و در فاصلهی زمانی فصل اول سال 1375 تا فصل چهارم سال 1394 است. نتایج پژوهش دلالت بر این دارد که قیمت مسکن تاثیر منفی و معنی دار بر نرخ باروری در مناطق روستایی ایران دارد. از این رو با توجه به این که معیشت اکثر مردم روستا از طریق کشاورزی، دام داری و دام پروری بوده و از طرفی والدین روستایی جهت کمک یار در امورات یاد شده و هم چنین بیمه ی پیری خود نیاز به فرزند بیشتری دارند، بر این اساس پیشنهاد می شود که سیاست گذاران اقتصادی با کنترل صحیح عوامل طرف عرضه و طرف تقاضای مسکن، موجبات کاهش قیمت مسکن در مناطق روستایی و به دنبال آن افزایش باروری در این مناطق را به جهت رونق بخشیدن به فعالیت های کشاورزی، دام داری و دام پروری و افزایش تولید فراهم سازند.
    کلیدواژگان: نرخ باروری کل مناطق روستایی، قیمت مسکن روستایی، روش جوهانسن، جوسیلیوس
  • مهدی جلالی * صفحات 53-83
    بیکاری یکی از بزرگ ترین مشکلات جامعه ایران است. کارآفرینی از جمله عواملی است که می تواند این مشکل را تا حدودی برطرف نماید. از طرف دیگر، خانواده، اساسی ترین نهاد جامعه پذیر کردن، به ویژه در سال های اولیه زندگی است. اینکه خانواده چگونه فرد را تربیت می کند، بر شکل گیری شخصیت وی، اثرگذار است. گونه های ساختار قدرت در خانواده که موید نوع شیوه های تربیتی والدین است، در بروز رفتارهای متفاوت فرزندان در زندگی اجتماعی موثر است. پژوهش حاضر، باهدف بررسی رابطه بین سبک فرزندپروری و شخصیت کارآفرینانه افراد، در بین جوانان تهرانی انجام گرفته است. برای رسیدن به هدف تحقیق از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده شد. با توجه به جامعه آماری تحقیق، تعداد 397 نفر از جوانان تهرانی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شد و موردبررسی قرار گرفت. شخصیت کارآفرینانه شامل شش بعد خلاقیت، مرکز کنترل درونی، استقلال طلبی، خطرپذیری منطقی، نیازبه موفقیت و تحمل ابهام است. همچنین گونه های فرزندپروری نیز شامل فرزندپروری مقتدر، فرزندپروری دموکراتیک و فرزندپروری سهل گیر می باشد. مقدار F محاسبه شده 216/44 شد که درسطح 95 درصد، معنی داری رابطه بین سبک فرزندپروری و شخصیت کارآفرینانه را نشان می دهد. R با ضریب همبستگی چندگانه 457/0 نشان داد که متغیرهای مستقل داخل معادله، به طور همزمان، تقریبا 7/45 درصد با متغیر شخصیت کارآفرینانه ارتباط دارند. R2 با ضریب تعیینی که داشت، نشان داد که 9/20 درصد از واریانس متغیر شخصیت کارآفرینانه به وسیله متغیرهای مستقل موجود در معادله تبیین می شوند.
    کلیدواژگان: شخصیت کارآفرینانه، سبک فرزندپروری، فرزندپروی مقتدر، فرزندپروری سهل گیر، فرزندپروری دموکراتیک
  • محمد حیدری، وحید قاسمی *، محسن رنانی، محمدتقی ایمان صفحات 85-116
    فرهنگ مالیاتی به عنوان یکی از مولفه های اصلی پدیده مالیات و مالیات ستانی در دنیای مدرن به شمار می آید، سیاست گذاران اقتصادی و سیستم مالیاتی را چاره ای جز مدنظر قرار دادن و توجه و تمرکز بیشتر بر این فرهنگ و تقویت آن در جهت کارآمدی مالیات نیست. پژوهش حاضر با هدف بررسی مطالعات و پژوهش های صورت گرفته در خصوص فرهنگ مالیاتی و عوامل موثر بر آن در ایران با روش مرور نظام مند به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش مطالعات انجام شده در خصوص فرهنگ مالیاتی به تعداد چهارده پژوهش است. یافته های پژوهش بیانگر این است: به لحاظ روش شناسی رویکرد غالب در پژوهش های مرتبط با فرهنگ مالیاتی در ایران، روش شناسی کمی و به عبارت دقیق تر رویکرد قیاسی – فرضیه ای است؛ جامعه آماری مطالعات مرتبط با فرهنگ مالیاتی طیفی از کنشگران درگیر در عرصه مالیات شامل مودیان، ممیزان و کارشناسان مالیاتی است؛ سنجش فرهنگ مالیاتی در این پژوهش ها مبتنی بر ابعاد ذهنی (نگرش مالیاتی) عینی (کنش و رفتار مالیاتی) و ترکیبی از این دو بعد است؛ عوامل اثرگذار مورد بررسی بر فرهنگ مالیاتی در پژوهش های صورت گرفته قابل تقسیم بندی به عوامل نهادی (ساختاری) و عوامل مربوط به کنشکران (عاملیت) است که در دو دسته عوامل بیرون از عرصه مالیات و درون آن و همچنین عوامل بازدارنده (تضعیف کننده) و پیش برنده (تقویت کننده) فرهنگ مالیاتی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: مالیات، فرهنگ مالیاتی، ایران، مرور نظام مند، سیاست گذاری اقتصادی، مودیان مالیاتی
  • افسانه کمالی، مرضیه موسوی خامنه، رقیه عظیمی سقین سرا * صفحات 117-141
    استناد ماده 99 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1379/1/17 یکی از اهداف وزارت علوم،تحقیقات و فناوری ترویج فکر اخلاق و ارتقای فرهنگ علم دوستی، تعمیق و گسترش علوم،معارف،ارزش های انسانی و اسلامی می باشد.
    با توجه به اینکه کشور ما، یک کشور اسلامی است و یکی از اهداف این وزارت هم گسترش ارزش های انسانی و اسلامی است و این نیازمند کارمندانی با اخلاق کار و سرمایه اجتماعی بالا می باشد.
    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی سازمانی با سه بعد ابطه ای، ساختاری و شناختی با اخلاق کار با دو بعد هنجار اخلاقی و هنجار اجتماعی است. شیوه پژوهش پیمایش و جامعه آماری آن، کارمندان وزارت علوم (800)نفر بودند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 154 نفر برآورد، به شیوه نمونه گیری طبقه ای در سال 1394انتخاب شد. داده های استخراجی از این نمونه با استفاده از نرم افزار spss و به وسیله آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. میانگین اخلاق کار در این پژوهش (8.72) از 10 بوده است. یافته های حاصل از رگرسیون نشان می دهد که سرمایه اجتماعی رابطه ای و شناختی تاثیر معناداری بر اخلاق کار دارد، و به طور کلی سرمایه اجتماعی سازمانی 22/0 تغییرات اخلاق کار را تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی رابطه ای، سرمایه اجتمای شناختی، سرمایه اجتماعی ساختاری، اخلاق کار
  • فردین قریشی، محمدباقر علیزاده اقدم، رحیم زایرکعبه * صفحات 143-180
    موضوع این پژوهش، استخراج عناصر گفتمان عدالت در دو دولت احمدی نژاد و روحانی بر مبنای تحلیل گفتمانی لاکلا و موف (1985) و همچنین بررسی مصادیق ابعاد عدالت در سه بعد اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و سیاسی در دولت های مذکور است. مبنای بررسی و تحلیل گفتمان در این پژوهش شامل سخنرانی های روسای جمهور، لوایح اصلی تنظیمی دو دولت از جمله لوایح برنامه های توسعه پنج ساله، گزارش های رسمی دولتی و اقدامات اجرایی دولت های مورد بررسی می با شد. بر اساس مطالعات به عمل آمده، «حمایت از توده فرودست» دال مرکزی گفتمان دولت محمود احمدی نژاد و «اعتدال وتوسعه» دال مرکزی گفتمان دولت حسن روحانی است. این دو گفتمان از منظری بالاتر به عنوان دو خرده گفتمان یا قرائت متفاوت از گفتمان انقلاب اسلامی ایران هستند و با توجه به اقبال عمومی به خرده گفتمان دولت تدبیر و امید در انتخابات ریاست جمهوری 1392 می توان از این موضوع به مثابه شاخص تحول گفتمان عدالت در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران یاد کرد.
    کلیدواژگان: گفتمان، عدالت، دولت احمدی نژاد، دولت روحانی
|
  • A.R. Adhami *, A. Hatefi Pages 1-25
    In the process of economic development, consideration of cultural and social foundations is the most important factor. Accordingly, attention should be paid to the approaches that lead to economic development. The purpose of this research was recognizing effective social factors in cultural settings of economic development in Northwest of Iran. The variables of the research include social trust, social empathy, governmental protection, social justice and literacy; the dependent variable was economic development. Various theories have been used such as Lerner, Coleman, Mirdall and Giddenz. The method of data collection was surveying and the results obtained through questionnaire via Cronbach's alpha and factor analysis which represent high validity and reliability of the questions. Target population included industrial agents of Tabriz and Urmia that were chosen in 10-50 workshops 462 persons selected through Proportional StratifiedSampling and random sampling method. Pearson was applied for analyzing bivariate and Regression for multivariate. The results showed the correlation between dependent and independent variables. In multivariate analysis, the literacy variable removed for its weak effect on dependent variable and trust variable selected as the most effective on dependent variable. In other words mutual social trust among industrial agents was the most effective social factor in cultural setting of economic development.
    Keywords: Development, Economic development, Social development, Cultural development
  • H. Panahi *, T. Aghayari Hir, S. A. Aleemran Pages 27-51
    The population and its issues are one of the multidimensional and complex issues of human societies, Fertility is one of the important dimensions of the population movement which all countries apply incentive or control policies according to their demographic, social and economic conditions. But then, the important issue that has recently been focused by researchers is the issue of house price and its effect on fertility decisions of family. Therefore, the objective of this research is to study of the effect of house price on fertility rate in rural area’s of Iran during the first quarter of 1996 to fourth quarter of 2015 by using Johansen-Juselius cointegration method. The results indicate that, house price has a significant negative impact on fertility rate in rural area’s of Iran. Given that the majority of rural people’s livelihoods are through farming and animal husbandry, parents in rural areas need more children to help them in these activities. Accordingly, it is suggested that economic policymakers, with proper control of supply and demand factors, would reduce housing prices in rural areas, and subsequently increase fertility in these areas in order to promote agricultural and husbandry activities and increase products.
    Keywords: Rural Total Fertility Rate, Rural House Price, Johansen-Juselius Method
  • M. Jalali * Pages 53-83
    The family is the basic structure of childerens socialization. Personality shaping is depend to how person to train in family. Power structure types in family are effective in childrens different manner in social life. In fact, family is first factor of persons socialization. This research, with the aim of evaluating the parenting styles on entrepreneurial personality of Tehranian youth, has been done. To this end, survey and questionnaire have been used. According to the target population of study, 385 Tehranian youth were selected a sample size. Entrepreneurial personality included 6 dimensions namely: creativity, internal locus of control, risk taking, drive to achieve, tolerance for ambiguity and drive to independence. Also parenting style are Autoritarian Parenting, Democratic parenting and Permissive Parenting. The results show that there is a significant relationship between independent variable of parenting style and variable entrepreneurial personality youth and there are special relation between each parenting styles and entrepreneurship personality.
    Keywords: Entrepreneurial Personality, Parenting styles, Autoritarian Parenting, Democratic parenting, Permissive Parenting
  • M. Heydari, V. Ghassemi *, M. Renani, M.T. Iman Pages 85-116
    In the modern world, tax culture is one of the most important components of tax and taxation. Therefore, tax efficiency could not be possible without consideration and strengthening of tax culture by economic policy makers and tax systems. This study is a systematic review of fourteen studies on tax culture and related factors to it in Iran. The research findings express that methodologically, dominant approach in these studies is quantitative methodology or in the other words, hypothetic- deductive approach. In the tax culture studies the population consists of taxpayers, tax auditors and tax experts. In this research, the measurement of tax culture is based on subjective dimensions (tax attitude), objective dimensions (action and tax behavior) and combination of these two dimensions. The related factors of tax culture in the previous studies can be divided into institutional (structural) factors and the factors associated with agent (agency).
    These factors can be categorized into outside and inside of tax sphere and also deterrent and protective factors.
    Keywords: Tax, Tax Culture, Iran, Systematic Review
  • A. Kamali, M. Mousavi Khamaneh, R. Azimi Segin Sara * Pages 117-141
    The purpose of this paper is the expansion of humane and Islamic values, this requires employees with high work ethics and high social standards, Also concentration is on relationship between organizational social capital and its three dimensional, structural and cognitive dimensions with the ethics of work in two dimensions of ethical norms and social norms. The research method is survey and its target population was 800 employees of the Ministry of Science. The sample size was estimated 154 by Cochran formula, selected by stratified sampling method in 1394. The Extracted data from this sample was analyzed using SPSS software and Pearson correlation test, regression analysis and path analysis. The findings show that the average work ethic in this study was 8.72 out of .10 The results of regression show that social and cognitive social capital has a significant effect on work ethics, and in general, organizational social capital. 22% of the changes in work ethics has determined.
    Keywords: Social capital, Relationship, Social capital, Social capital structure, Work ethic (normative, social norm)
  • F. Goreyshi, M.B. Alizadeh Aghdam, R. Zayer Kabea * Pages 143-180
    The subject of this research is the extraction of the elements of the discourse of justice in Ahmadinejad and Rouhani, based on the discourse analysis by Laclau and Mouffe (1985), as well as the study of the dimensions of justice in the three dimensions of economic, social-cultural and political affairs in the abovementioned governments. The basis of the review and analysis of discourse in this study is presidential speeches, the main regulatory bills of the two governments, including bills of five-year development plans, official government reports and executive actions of the governments under review. According to studies, "supporting the lower masses" is the nodal point of Mahmoud Ahmadinejad's government discourse and "moderation and development" as the nodal point of the government's discourse, Hassan Rouhani. These two discourses are from a higher perspective as two different scores or readings different from the discourse of the Islamic Revolution of Iran. According to the general critique of the government's thinking and hope in the presidential election of 2013, this issue can be regarded as an indicator of the development of the discourse of justice in the political system of the Islamic Republic Iran remembered.
    Keywords: Discourse, Justice, Ahmadinajad governments, Rouhani governments