فهرست مطالب

نشریه تاریخ نامه ایران بعد از اسلام
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریدون اللهیاری*، حسین میرجعفری، روح الله رنجبر صفحات 1-19
    خواست اصلی این مقاله ارائه نظرهایی در جهت تطبیق معماری بناهای اواخر دوره ایلخانان با تمایلات کوچرویی است. ساکنان آسیای مرکزی از دیرباز چندین بار به صورت مهاجر یا مهاجم به سرزمین های همجوار خود وارد شدند. مغولان آخرین گروه از مهاجرینی بودند که پس از ترک ماوای خود، به سرزمین های چین و ایران رهسپار شدند. تعامل ساکنان سرزمین های جدید با مهاجمین تاثیرات متقابلی به همراه داشت. مطالعه معماری و شهرسازی عصر ایلخانان و تغییر معیشت آنان دریچه ای به تاثیرات متقابل ساکنان بومی ایران و مهاجمین مغول است. از یک سو معماری این دوره دچار تحولی شگرف گردید، به طوری که برخی از اندیشمندان معماری قرون هفتم و هشتم هجری را عصر شکوفایی معماری و شهرسازی می دانند و از سوی دیگر ابنیه این دوره، نشانگر تحول اجتماعی مغولان در ایران است. مساله پژوهشی این مقاله بررسی سیر استحاله فکری کوچرویی به یکجانشینی و انعکاس تفکر کوچرویی بر بنیان شهرها و معماری دو مجموع عمرانی شنب غازان و مجموعه سلطانیه است، که با استمداد از منابع تاریخی سعی بر تبیین آن دارد.
    کلیدواژگان: مغول، ایلخانان، غازان، اولجایتو، سلطانیه، یکجانشینی
  • محمدتقی ایمان پور*، علی یحیایی، زهرا جهان صفحات 21-53
    هنر و معماری یکی از مهم ترین عناصر فرهنگ مادی هر سرزمین است که از عوامل گوناگونی چون: احکام دینی، سنت های قومی و ملی، محیط جغرافیایی و ورود فرهنگ های ملت های دیگر تاثیر می پذیرد. به دنبال گشوده شدن ایران توسط مسلمانان و گرویدن اکثریت ایرانیان به دین اسلام، فرهنگ و هنر ایرانی دچار تغییر و دگرگونی گردید. اما از سده چهارم ق. بر اثر تلاش های ایرانیان به ویژه حکام آل بویه سرزمین های ایرانی در مرکز، جنوب و غرب ایران استقلال سیاسی و فرهنگی خود را از دستگاه خلافت به دست آوردند و جنبه هایی از تمدن ایرانی دوباره احیا شد و فنون و صنایع ایرانی فرصت تداوم، پیشرفت و توسعه یافت. هنر در این زمان هر چند تا حدی تحت تاثیر اسلام قرار گرفت، اما نیاز به تداوم هنر و صنایع و نیز کوششی که در حفظ و احیای آثار ملی و سنت های باستانی در میان ایرانیان تا سده های چهارم و پنجم وجود داشت، به ویژه هنرهایی نظیرمعماری و فلزکاری را بشدت متاثر از هنر باستان و به ویژه دوره ساسانی ساخت. در این پژوهش تلاش شده تا با استفاده از رویکرد تاریخی و روش تحلیلی و توصیفی به بازتاب هنر دوره ساسانی در هنر معماری و فلز کاری عهد آل بویه پرداخته شود و میزان و زمینه های تاثیرپذیری آن از هنر و اندیشه باستانی ایران تعیین گردد.
    کلیدواژگان: آل بویه، ساسانیان، هنر، اندیشه ایرانی، معماری، فلزکاری
  • محمدعلی پرغو* صفحات 55-70
    مطمئنا دوره حکومت نادرشاه از جمله دوره های سرنوشت ساز تاریخ ایران و شخص وی از بلند آوازه ترین فرمانروایان این مرز و بوم بوده است. اهمیت نادر تنها به دلیل دفع فتنه افغان و اعاده استقلال و تمامیت ارضی ایران نیست، بلکه به اقدامات آینده نگرانه وی نیز مربوط است، که از اقدامات بسیار مهم نادر تشکیل نیروی دریایی است. مقاله حاضر با توجه به اندیشه جهانمدارانه نادر و تلاش وی برای تبدیل ایران به قدرتی دریایی، به اهمیت این اقدام دور اندیشانه و بسیار مهم نادر و به فراز و نشیب های این طرح بلند پروازانه و ناکام تاریخ ایران می پردازد و علل شکست آن را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: نادرشاه، نیروی دریایی، کشورهای اروپایی، جمال بیگ
  • هوشنگ خسرو بیگی*، محمد عزیزنژاد، میرصمد موسوی صفحات 71-88
    مناطق مسلمان نشین آذربایجان و اران به سبب مجاورت با سرزمین های مسیحی نشین گرجستان و ارمنستان و تمایل سلاطین سلجوقی به گسترش متصرفات خود و کسب غنائم، موقعیت سوق الجیشی حساسی در منطقه قفقاز داشتند؛ و همیشه در معرض درگیری و تهاجم طرفین بودند. جنگ های میان اتابکان آذربایجان و گرجیان همواره بر سر تصاحب دو شهر «آنی» و «دوین» به عنوان شاهراه تجاری منطقه قفقاز صورت می گرفت. قرار گرفتن این دو شهر پر ثروت مسیحی نشین در مسیر راه های امپراتوری بیزانس و جاده های بازرگانی عصر خلفای عباسی، عامل مهم جنگ های حاکمان مسلمان آذربایجان و اران با حاکمان گرجی بود. غلیان احساسات ناشی از جنگ های صلیبی و قدرت گرفتن پادشاهان گرجی، بر این امر دامن می زد و جبهه دیگری از جنگ های مذهبی را در این منطقه ایجاد کرد. همچنین پادشاهان «بگراتی» گرجستان، که از همان ابتدای تاسیس سلطنت شان همواره با شورش های داخلی از سوی اعیان و اشراف زمیندار گرجستان مواجه بودند، برای سرپوش گذاشتن بر مسائل داخلی فوق همواره سیاست تجاوز و تعرض بر مرزهای همسایگانشان را در پیش می گرفتند، تا توجه اشراف زمیندار را از پرداختن به مسائل داخلی باز دارند. هدف پژوهش حاضر شناسایی و بررسی مهم ترین عوامل بروز درگیری های اتابکان آذربایجان و گرجی ها در دوره حکمرانی اتابک شمس الدین محمد ایلدگز موسس این حکومت است.
    کلیدواژگان: اتابکان آذربایجان، اتابک شمس الدین ایلدگز، بگراتیان گرجی ها، سلاجقه، گرجی ها
  • لقمان دهقان نیری، اصغر فروغی ابری*، غفار عبدالهی صفحات 89-122
    در اواخر قرن نوزدهم میلادی اندیشه اتحاد اسلام در میان عده ای از اندیشمندان عثمانی مطرح شد و در زمان سلطان عبدالحمید دوم، شکل سیاست دولتی یافت. این اندیشه خیلی زود از مرزهای عثمانی درگذشت و در بین ایرانیان و مسلمانان مناطق دیگر نیز طرفدارانی یافت. در این میان مسلمانان قفقاز جنوبی، که تحت اداره دولت روسیه تزاری قرار داشتند، از این جریان برکنار نماندند و بخصوص در بین روشنفکرانی که به نوعی با عثمانی در ارتباط بودند، اندیشه اتحاد اسلام بسرعت نفوذ یافت و عده ای از متفکران قفقازی از منادیان اصلی این اندیشه در آن دوره شدند.
    اما چرا مسلمانان روسیه و بخصوص قفقاز جنوبی از مساله اتحاد اسلام استقبال کردند و هدفشان از آن چه بود. مساله دیگری که مطرح می گردد نوع درک مسلمانان قفقاز جنوبی از اتحاد اسلام است.
    مقاله حاضر سعی دارد با بررسی آثار و اسناد و متون بر جای مانده از اندیشمندان طرفدار اتحاد اسلام آن دوره قفقاز و نیز با بررسی و مطالعه شرایط سیاسی و اجتماعی مسلمانان روسیه و بخصوص قفقاز جنوبی آن برهه از تاریخ، برای سوالات و مسائل مطرح شده پاسخ بیابد و ماهیت و اهداف اتحاد اسلام مورد نظر مسلمانان قفقاز جنوبی را روشن سازد.
    کلیدواژگان: قفقاز جنوبی، مسلمانان، اتحاد اسلام، روسیه
  • علی سالاری شادی* صفحات 123-142
    تاریخ صفویان همچنان دارای ابهام و نکات تاریک فراوان است و منابع صفوی با رویکردی رسمی و به تبعیت از سیاست صفویان در موارد زیادی از ارائه اطلاعات لازم خودداری می ورزند. در این میان شش سال اختفا و یا حضور اسماعیل صفوی در گیلان از نکات بسیار تاریک اوایل عصر صفوی است. منابع صفوی این مقطع را به ابهام و با کلی گویی بازگو کرده اندکه مواردی از آن را با مسائل ماورایی مرتبط ساخته اند. یکی از موضوعات مبهم و ناشناخته این دوره، تعلیم و تربیت اسماعیل با تاکید بر طرح شمس الدین گیلانی به عنوان معلم او است که به نظر می رسد از موضوعات مبهم است. مساله این است که منابع متقدم صفوی در خصوص تعلیم و تربیت شاه اسماعیل در این مقطع مطلبی ندارند، اما یک منبع در یک و دو سطر از دانش آموختن اسماعیل در محضر معلمی به نام شمس الدین گیلانی یاد کرده است که همان مبنای گزارش اغراق آمیز مورخان متاخر و محققان معاصر قرار گرفته است. این مقاله در صدد است تا به اتکاء به منابع متعدد صحت و سقم این موضوع را به بحث گذارد.
    کلیدواژگان: صفویان، شمس الدین گیلانی، صدر، شاه اسماعیل، شمس الدین لاهیجی
  • معصومه قره داغی*، محمدامیر شیخ نوری صفحات 143-164
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ابوالحسن میرزا- شیخ الرئیس قاجار- در انقلاب مشروطه است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای و با رویکرد تاریخی به بررسی فعالیت های شیخ الرئیس قاجار می پردازد. یافته ها و نتایج این تحقیق نشان می دهد که با وجود شاهزادگی شیخ و منتسب بودن به خانواده قاجار، در طول حیات خود همواره به مخالفت با حکومت استبدادی قاجار پرداخته است. شیخ از جمله رجال منورالفکری است که به هر دو رویه بورژوازی غرب یعنی استعمار و استفاده از علوم و فنون غربی توجه کرده است.
    شیخ الرئیس معتقد بود که بین دین اسلام و علوم و فنون غربی منافاتی وجود ندارد و عامل انحطاط ایران را در فقدان وحدت بین مسلمانان و استبداد سلاطین و استعمار خارجی می دانست. همکاری با علمای مشروطه خواه، چون سید عبدالله بهبهانی و سخنرانی هایی که بر ضد سلاطین قاجار انجام می داد در راستای مخالفت های وی با استبداد بود که به بازداشت و شکنجه ی وی توسط عمال حکومتی در باغشاه منجر گردید. مخالفت با قرارداد 1907 و 1919 را هم می توان به عنوان نمادهایی از مبارزات وی علیه استعمار قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: شیخ الرئیس قاجار، استبداد، استعمار، مجلس
  • اصغر منتظر القائم *، محمدعلی چلونگر، بهمن زینلی صفحات 165-196
    تدوین دایرهالمعارف گونه مزارها را باید بخشی از تاریخ نگاری محلی با رویکردی مذهبی و فرهنگی دانست. از نظر تاریخ شهرنشینی، این گونه کتب از این جهت اهمیت داشته اند که وجود قبور عرفا، علما و اولیا، عاملی برای حفاظت شهر از آفات و بلیات انسانی، آسمانی و طبیعی بشمار می آمدند. آثار مزارنویسی در نکته مهم و قابل توجه این که تدوین عمده کتب مزارات در ایران از زمان روی کار آمدن تیموریان آغاز شده و قبل از آن ما کتب مستقل زیادی در مزارنویسی در تاریخ ایران نمی بینیم. این امر را بیشتر از همه باید معلول رشد تصوف در این دوره دانست. از نیمه دوم سده هفتم تا نیمه اول سده دوازدهم در مجموع نه کتاب به صورت مستقل درباره مزارات شهرهای، تبریز، شیراز، هرات، سمرقند، بخارا و کرمان تالیف شده است. مزارنویسان عمدتا گرایش عرفانی داشتند و اکثرا از علما، شعراء و عرفای زمان خود بودند و هدفشان راهنمایی زائران و شناساندن قبور امامان و فرزندان آن ها، آموزش آداب زیارت و پرهیز از اعمال ناروا در قبرستان ها، تقرب به ارواح طیبه و مشاهده مقدسه علمای دین و مشایخ، آشکار ساختن قدر و اعتبار و ارزش علما و مشایخ اسلام و اولیای بزرگ بوده است. اما توانسته اند به نوعی، بسیاری اخبار و روایات و اطلاعات درباره حیات فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و مذهبی شهرها را ارائه دهند.
    کلیدواژگان: مزارنویسی، تاریخ نگاری محلی، تیموریان، صفویه
|
  • F. Allahyari *, H. Mirjafari, R. Ranjbar Pages 1-19
    Main purpose of this paper is to present observation in regards to architectural design for the second period expansion of the Ilkhanid era (Ghazan & Uljaytu). Inhabitance of central Asia had migrated or conquered bordering lands many times. Mongolians were the last group of migrant that settled in China and Iran. Tolerance of new land inhabitance of migrants had equal benefits for both side. An example of this mutual benefit is change in Mongolians’ barbaric lifestyle and new architectural design in Iran. Study of architectural design and city building in the Ilkhanid era opens a window into mutual benefits between local Iranian people and Mongolian migrants. On one hand architectural design of this period have a big problem since some scholars of seven and eight century referred to this era as period of big architectural development and city building; on the other hand this is the period of tolerance for Mongolian influence in Iran. This observation relays on historic facts and tries to replace expansion thoughts with focus on conquerors and kingdoms.
    Keywords: Mongols, Ilkhanid, Ghazan, Uljaytu, Soltaniyya, Sedentary
  • M. T. Imanpour*, A. Yahyaee, Z. Jehan Pages 21-53
    Art and architecture has been one the most important cultural elements that is normally affected by religion, ethnic and national tradition, geographical condition and the existence of other national cultures in that region. Following the conquest of Iran by Arab Moslem and conversion of Iranian to Islam the Iranian culture and Art were affected and changed by this event. Nonetheless, in 4th century AH, and following the Iranian efforts to revive ancient Iranian culture, in particular during Bouids, many part of Iranian regions including central, south and west of Iran got their independence from Khalifate, accordingly some aspect of Iranian culture was revived and ancient Iranian expertise and Arts developed. Although part of Iranian Art was influenced by Islamic values, but because of Iranian efforts who tried to protect the Iranian ancient national tradition, much aspect of Sasanain Arts which related to architecture, metalwork and handicraft was revived. However, in this paper it has been tried by using historical approach and analytical and descriptive methods to examine the reflection the art, architecture and metalwork of Sasanians during Bouids and to identify the backgrounds and the quantity the influence of ancient Iranian Art in this period.
    Keywords: Bouids, Sasanian, Art, Architecture, metalwork, Iranian thought
  • M.A. Parghoo* Pages 55-70
    Certainly, the era of Nadir Shah was the crucial period in Iranian, he was one of the greatest and famous rulers of Iran. His important is not only for the disposal of Afghans and restoring the independence and territorial integrity of Iran, but because he was the first ruler of Iran that discovered importance of Navy. On this paper we took into consideration the thoughtful and farseeing deed of Nader Shah and the ups and downs of his ambitious project.
    Keywords: Nader Shah, Navy, European Powers, Jamal Bey
  • H. Khosrobeigi*, M. Aziznejad Mousavi Pages 71-88
    Because of the neighborhood of predominantly Muslim regions of Azerbaijan and Arran with predominantly Christian lands of Goergia and Armenia and tendency of Seljuk kings to extend their own occupations and gain trophies, they have a strategic position in the Caucasus area and were always in the subject of dispute and invasion. Wars between Atabegs of Azerbaijan and Georgian were always due to the take over of two cities Ani and Dvin as a trademark lifeline of Caucasus area. Excitation of feels caused by Cruciate wars and also the grip of Georgian kings, provoked that and caused another deploy of religious wars in this area. Another reason for the war of Azerbaijan and Arran muslim governors with Georgian governors was lying of these two rich predominantly Christian cities on the way of Byzantium empire routes and commercial roads of Abbasi caliphs age. The kingdom of Bagratids of Georgia, who have faced with interior riots from Georgian grandee from the establishment, invaded and attacked the border of the neighborhoods to cover up the internal problems and prevent grandee of paying attention to internal problems. The present research organized with aim at identification of Caucasus area situations from late sixth century to early seventh century A.H. and with reliance on examination of aspects, reason, how and outcomes of wars between Georgian and Azerbaijan Atabegs local government in the era of Atabegs of Eldiguzids government fonder Shams Ad-Din Mohammad Eldigüz ruling.
    Keywords: Atabegs of Azerbaijan, Atabeg Shams Ad, Din Mohammad Eldigüz, Bagratids of Georgia, Seljuks, Caucasus
  • L. Dehghan Niri, A. Forughi Abri, G. Abdollahi Pages 89-122
    In the late 19th century the idea of Ittihad-Islam (pan-Islamism) proposed among a number of Ottoman scholars and in the era of Sultan AbdulHamid II, was introduced as state policy. This idea soon passed the Ottoman borders and found adherents from Iranians and other Muslims. The South Caucasus Muslims that were under Tsarist Russian rule were not excluded from this influence and especially upon intellectuals, who were in contact with Iran and Ottoman Empire, pan-Islam was effective, and some of the thinkers of Caucasus became the harbinger of this idea. The cause of Caucasusians tendency towards pan-Islam and the acceptance of this idea among them is an issue that is discussed and different opinions expressed about it. Present paper attempts to study the works and texts that have remained from the South Caucasus Muslim scholars of that period, and also by studying the social and political situation of Russian Muslims in that juncture, identify the causes of their tendency towards pan-Islam and determine their apperception about pan-Islam and their particular perception of pan-Islam in that period.
    Keywords: South Caucasus, Muslims, Pan, Islamism, Russia
  • A. Salari Shadi* Pages 123-142
    Our knowledge about safavids period hasn’t been enough and historical source of safavids are mostly distorted because of political domination of this dynasty. One of this distortion was about shah Ismail who was hidden six years in Gilan province. Ismail education was unclear during this period. Some historical source of safavids pretended that Ismail had teacher in the lahjan city his name was Shams-al-din gilani. The problem is that the primary source of education of Shah Ismail Safavids do anything at this point. But based a recent of safavids source and contemporary researchers Shames al din was Ismails teacher therefore, this article attempt discuss in this matter whether it is correct or incorrect.
    Keywords: safavid, Shames al din gilani, sader, shah ismail, Shames al din lahigi
  • M. Garadagi*, M. A. Shekhnouri Pages 143-164
    Aim of this study is to assess the role of Abolhassan Mirza- Sheikh Alraiis Qajar in Constitutional Revolution. This paper is done through analytical- descriptive method based on library sources and a historical procedure. It studies the works and activities of Sheikh Alraiis Qajar. Findings and results of this study show that in spite of being a prince and being assigned to Qajar Family, he always worked against authoritarian government of Qajar, he is one of intellectuals who focused deeply on two forms of western Bourgeoisie. That is colonization and using the science and technologies of west. He believed that there is no disagreement between Islam and science and technologies of west. He stated that reason of decline in Iran is lack of unity among the Muslims and authority of the kings and foreign Colonization. Cooperation with Constitutional thinkers such as Seied Abdallh Behbahany and his speech against Qajar lurkers led to his imprisonment and punishment by the rulers in Bagheshah. Opposition with contracts of 1907 and 1919 are symbols of disagreement against Colonization.
    Keywords: Sheikh Alraiis Qajar, Parliament, colonization, tyranny
  • A. Mountazer Al Ghaem*, M. Chelongar, B. Zeinali Pages 165-196
    The Mazar (chronicle) writing works are mainly divided into two classes: the basic works and the tributary works; theme of the 1st class books is especially allocated to the Mazarat (chronicles) of a township or an area. The 2nd class is works that had been compiled in a format of some local chronicles and cultural writings, but distinctivelly have dedicated a chapter for the chronology (Mazarat). This type of works is accounted for the essential resources of Iran local history, beside the history of towns. The important and notable point is that, the compilation of the mazarat (chronicle) books was begun since the era of Tamerlanes, and before them we do not see any independent book of Mazar (chronicle) writing in the Iran's history. This must be deemed much as causes of developing Sufism in this era. Since the 2nd half of 7th century till the half of 12th century, on the whole some 9 books had independently been compiled on the Mazarat (chronicles) of the Shiraz, Heart, Tabriz, Samarqand, Bokhara, and Kerman cities. Authors of the Mazarat had mainly mystic disposition, and were mostly from scientists, poems, and mystics of their era, and their aim had been guidance of pilgrims and their identifying of the Imams and their descendant's tombs, training cods of pilgrimage and what to be abandoned in the cemetery, approach to the purified spirits and tombs of religious scientists and the great men, revealing values and credits and appreciation of Islamic theologians and great men and the great Saints. Although the Mazarat books has been compiled with the aim of offering signs of tombs and the dignitaries and scientists, statesmen, mystics, and sons of Imams, they has in some sense been able to offer much news and narrations and information on the cultural, economical, political, social, and religious life of the towns.
    Keywords: Mazar(chronicle) writing, local chronology, Tamerlanes, safavids