فهرست مطالب

تاریخ نامه ایران بعد از اسلام - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه تاریخ نامه ایران بعد از اسلام
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهرام آجرلو* صفحات 1-23
    بر مبنای اسناد تاریخی، احداث مجموعه های عظیم معماری و شهرک های اقماری در تبریز عهد ایلخانی در سراسر تاریخ معماری و شهرسازی شرق اسلامی بالاخص ایران کم نظیر و کم سابقه بوده است. این توسعه مجموعه های معماری و شهرک های مهندسی ساز ارتباطی مستقیم با افزایش جمعیت و گسترش تجارت بین المللی در قلمرو پادشاهی پهناور ایلخانان داشته است. متاسفانه زلزله های مهیب سال های 997 و 1143 و 1193 ه. ق. تبریز را درهم کوبید؛ و به تلی از خاک تبدیل کرد؛ و از آن چیزی بر جای نگذاشت؛ بنابراین، مسئله اصلی نوشتار حاضر این است که آیا دانش معماری و شهرسازی می تواند بر مبنای اسناد تاریخی، ساختارهای شکل دهنده تبریز عهد ایلخانی را بازشناسی کند؟ نگارنده با استفاده از رهیافت تاریخی و با مراجعه به متون اصلی و دست اول مورخان و سیاحان سده های هفتم تا نهم هجری قمری چون آثار خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی و حمد الله مستوفی قزوینی سعی کرده این ساختارها را تا حد امکان بازشناسی کند. بر مبنای اسناد تاریخی، ساختار شهری تبریز عهد ایلخانی از سه ناحیه شهری کاملا برنامه ریزی شده و با کارکردهای تعریف شده شهری و مجموعه های معماری عام المنفعه شکل می گرفته است؛ که در آن، شهر تبریز به عنوان ناحیه مسکونی توده رعایا و مرکز اصلی صنعت و تجارت و نیز مرکز ثقل شبکه بازارهای شرقی ایلخانان؛ شهرک غازانیه به عنوان ارگ حکومتی و مرکز فعالیت های سیاسی و تجارت با اروپا و همچنین ناحیه مسکونی سلطنتی؛ و شهرک رشیدیه نیز با هدف فعالیت های فرهنگی و دینی و ناحیه مسکونی طبقه نخبگان اجتماعی برنامه ریزی، طراحی و احداث شده بودند.
  • رضا دهقانی، جواد علی پور سیلاب صفحات 25-50
    یکی از مشهورترین و ناشناخته ترین اشاعه دهندگان اندیشه اصلاح دینی در ایران دوره پهلوی اول، رضاقلی سنگلجی معروف به «شریعت» بود. اصلاحات دینی رضاشاه که منجر به انزوای بخشی از روحانیت گردید، راه را برای ورود علمایی چون شریعت که تاکیدشان بر عقل و عقل گرایی بود، هموار ساخت. وی از عقل در فهم دین و سنت استفاده نمود. ریشه های فکری وی به عنوان احیاگر دینی منبعث از افکار اصلاح گران دینی پیشین همچون سید جمال الدین اسدآبادی، محمدعبده مصری و نیز معاصرش اسدالله خرقانی بود. مخالفینش وهابیت را هم بدان اضافه می نمایند. برخلاف دیگر نواندیشان دینی، سنگلجی از حوزه اسلام و شیعه ننمود بلکه وی در آثاری که از خود بجا گذاشت، هدفش را مبارزه با خرافات عنوان نمود، اما پاره ای عقاید و اقدامات او در مبارزه با خرافات از سوی برخی مراجع رسمی شیعه با مخالفت مواجه شد. بررسی دیدگاه های شریعت، مولفه های مورد نظر وی در اصلاح دینی و بازتاب برخورد حکومت در برابر فعالیت های وی موضوع مقاله حاضر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اصلاح دینی، شریعت سنگلجی، خرافات، رجعت
  • ولی دین پرست، اسماعیل حسن زاده صفحات 51-77
    با استقرار حکومت ایلخانان در ایران، اشراف و حاکمان مغولی به شیوه یاسا یا نظم مغولی بر این سرزمین حکومت کردند. نتیجه آن اخذ انواع مالیات های غیر شرعی و چپاول اموال و ثروت های مردم بوده است. با مسلمان شدن ایلخانان مغول آنان به تدریج سنن صحرا نشینی خود را کنار نهاده، اقدام به اصلاح اوضاع مالی و اجتماعی ایران هر چند به طور محدود نمودند، پس از دوره ایلخانان در دوره سربداران، تیموریان و ترکمانان نیز برخی فرمانروایان تلاش هایی در جهت زدودن بقایای سنن مغولی از جامعه ایران انجام دادند. شاهرخ تیموری، سلطان حسین بایقرا و اوزون حسن آق قویونلو از این دسته حاکمانی بوده اند که در جهت زدودن سنن مغولی بخصوص در شیوه اخذ مالیات قدم هایی برداشتند. در این مقاله تلاش هایی که اوزون حسن آق قویونلو در راستای ایجاد نظم و ثبات در اخذ مالیات و جلوگیری از هرج و مرج در امور مالی و اجتماعی به عمل آورد و نتیجه آن برقراری قانون نامه ها در قلمرو حکومتی بود، با ذکر قانون نامه های باقی مانده از او در دیار بکر و دیگر ولایات شرق آناتولی در دوره عثمانی به شیوه توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار می گیرد و تا نتایج این اصلاحات در حیات اقتصادی جامعه ایران در اواخر قرن نهم هجری نشان داده شود.
    کلیدواژگان: اوزون حسن، قانون نامه، آق قویونلوها، نظم مغولی، نظم ایرانی
  • محسن رحمتی، فاطمه یوسفوند صفحات 79-99
    یورش تیمور، تخریب اراضی، ویرانی شبکه های آبیاری، افزایش اراضی بایر و رکود نسبی در وضعیت اقتصادی را در پی داشت. اما پس از تثبیت حکومت تیموریان در ایران و خاصه خراسان، سلاطین تیموری با انجام اصلاحاتی درصد جبران و ترمیم این ویرانی ها برآمدند. در این میان سلطان حسین بایقرا نیز برای جبران نابسامانی ها و بهبود اوضاع حکومت و تقویت امور فرهنگی و تبدیل دربار خود به یک کانون هنری و فرهنگی، اقداماتی را انجام داد. سلطان حسین بایقرا به منظور دوام حکومت و شکوفایی فرهنگی دولت تیموریان اساس سیاست خود را مبتنی بر احیای اقتصادی مالی و بالا بردن سطح زندگی مردم قرار داده و بدین جهت اقداماتی در زمینه کشاورزی و تجارت انجام داد. دوران حاکمیت سلطان حسین بایقرا به واسطه استقرار نسبی معیشت و تنظیم امور تجاری و احیای کشاورزی و دلبستگی شخصی سلطان به عمران و آبادانی، وضعیت اقتصادی حکومت تیموریان به خصوص خراسان بهبود یافت و سلطان توانست برای خراسان دورانی از ثبات، رونق و رفاه و اقتصادی فراهم سازد.
  • فاطمه رضایی، هادی وکیلی صفحات 101-124
    لزوم توجه به آموزش دختران، یکی از خواسته های زنان از انقلاب مشروطه به بعد بود. به دنبال تحرکات این گروه در عرصه فرهنگی و ایجاد آمادگی نسبی در جامعه به منظور باسواد شدن دختران؛ در مشهد نیز مانند دیگر شهرهای بزرگ، گامهایی در این راستا برداشته شد. بررسی روند فعالیت های آموزشی دختران در مشهد از نظر ویژگی های مذهبی و سنتی ویژه این شهر، اهمیت زیادی دارد. به طوری که اولین مدارس دخترانه، سالها پس از مدارس پسرانه تاسیس گردید. بر این اساس، مقاله حاضر به دنبال تبیین و تحلیل تحولات چگونگی شکل گیری فعالیت های آموزشی زنان مشهد پیش از رضاشاه و روند آن در عصر رضاشاه با تکیه بر اسناد و روزنامه ها است و می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که زنان مشهد، چگونه و در چه مدارس و موسساتی تحصیل کردند؟ یافته ها نشان می دهد که علاوه بر فعالان زن و خیریین و حامیان تحصیل زنان که داوطلبانه و با هزینه شخصی به تاسیس مدارس می پرداختند؛ دولت نیز، مدارس تخصصی و غیر تخصصی را در این شهر برای باسواد شدن زنان و استفاده از خدمات آنها در اجتماع راه اندازی نموده و به جذب زنان علاقه مند در این زمینه می کوشید.
    کلیدواژگان: فعالیت های آموزشی، زنان، مشهد، عصر رضاشاه، مدارس غیر تخصصی، مدارس تخصصی
  • اکبر صبوری صفحات 125-154
    در بین دانشمندان درباره پیدایش منصب صدر اختلافاتی وجود دارد، با این حال بنا به دلایلی ایجاد آن را به زمان تیمور و تثبیت آن را به جانشینان وی نسبت می دهند. این پژوهش بر آنست جایگاه و کارکرد منصب صدر را در ساختار دیوانی تیموریان با تکیه بر منابع موجود به ویژه در ایام حکمرانی تیمور، شاهرخ، ابوسعید و بایقرا مورد بررسی قرار دهد. سوالاتی که در این راستا طرح می شود این است که نحوه انتخاب و انتصاب کارکنان آن چگونه بود؟ صدر در این دوره از نظر رتبه بندی در ساختار دیوانی در چه جایگاهی قرار داشت؟ درآمدهای آن چگونه تامین می شد و آن چه کارکردهایی داشته است. با بررسی صورت گرفته مشخص می شود فردی که به مقام صدر می رسید باید از تبار عالی، یعنی باید از خاندان سادات می بود. در کنار این او باید از قدرت معنوی بالا، از علم و درآمد زیاد برخوردار می بود. صدر در کنار دیوان تواچی و دیوان مال بخش سوم تشکیلات اداری تیموریان را تشکیل می داد و از نظر رتبه بندی پایین تر از امرا و بالاتر از وزرا بود. کارکردهای مختلفی از جمله ریاست بر کل اهل عمامه، حفظ و حمایت از بنیادهای دینی، نظارت بر موقوفات، بازرسی بر اداره مناسب کشت و زرع، امور دیوانی و... را به عهده داشت.
    کلیدواژگان: صدر، تیموریان، تیمور، شاهرخ، ابوسعید، بایقرا
  • رسول عربخانی صفحات 155-171
    اتحاد اسلام یا پان اسلامیسم مهمترین اصل سیاست داخلی و خارجی امپراطوری عثمانی در قرن نوزدهم مصادف با عصر عبدالحمید دوم را تشکیل می داد. پس از ناکامی نظریه عثمانیت یا ایجاد ملت واحد عثمانی که اساس حرکت های اصلاح طلبانه از تنظیمات تا مشروطه اول را به خود اختصاص می داد، نگاه دولتمردان و روشنفکران عثمانی معطوف به سیاست پان اسلامیسم شد. از نظر دولتمردان عثمانی، اتحاد شیعه و سنی در تحقق این سیاست و به عنوان بخشی از آن، از جایگاه مهمی برخوردار بود. بسیاری از ایرانیان، چه روشنفکران و علمای ساکن سرزمینهای امپراطوری نظیر استانبول و عتبات عالیات، چه آن دسته از علمای داخل ایران، به دلایل مختلف سیاسی اجتماعی و گاه مذهبی از اندیشه و دیپلماسی پان اسلامیسم به محوریت خلافت عثمانی پشتیبانی می کردند. تمایلات و فعالیت های نخبگان ایرانی در جهت رهایی از سیطره استعمار خارجی و مبارزه علیه استبداد داخلی دو عامل مهمی بود که نخبگان ایرانی را به همسویی با اندیشه اتحاد اسلام و تایید خلافت سلطان عثمانی بر می انگیخت. هدف این مقاله بررسی اهمیت و جایگاه نخبگان ایرانی اعم از روشنفکران و علمای مذهبی در برنامه پان اسلامیسم عثمانی از منظر منابع و اسناد عثمانی می باشد.
    کلیدواژگان: پان اسلامیسم، علمای ایرانی، تشیع، سلطان عبدالحمید دوم عثمانی، عتبات عالیات
  • ذکرالله محمدی، محسن پرویش صفحات 173-195
    مقاله حاضر درصدد توصیف و تبیین دارالعلم های دوران آل بویه و نقش آن در توسعه و ارتقاء علم و دانش از یک سو و گسترش فرهنگ عمومی از سوی دیگر است.آل بویه از ابتدای حکومت و همزمان با تثبیت قدرت خویش به فعالیت های علمی و فرهنگی نیز روی آوردند؛ زیرا افزون بر این که یکی از پایه های اساسی استمرار قدرت و اقتدار، علم و تقویت فرهنگ عمومی با رویکردی عالمانه است، برای جلوگیری از انفعال در برابر رقیبان سیاسی و علمی باید استقلال علمی و متکی به فرهنگ غنی بومی خویش را تقویت می کردند.
    آل بویه بیشترین تلاش خویش را در پی ریزی یک شاکله مستحکم علمی با تمام جوانب از نظر ساختاری، محتوایی، و نخبه پروری مبذول داشتند. آنان برای تحقق اهداف خود، مراکز آموزشی و پژوهشی فراوانی مانند کتابخانه های عظیم و مدارس تاسیس کردند و امکانات مادی و معنوی بسیاری را در این مسیر صرف نمودند. در دوران مذکور، موسسات و مراکز علمی، فرهنگی و دینی دیگری هم با عنوان دارالعلم تاسیس شدند که داشتن کتاب و کتابخانه برای پیشبرد و تسهیل امور آن ها ضروری می نمود.در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی بخشی از این حوزه ی تاریخی، یعنی وضعیت دارالعلم ها در آن دوره مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دارالعلم ها، آل بویه، عالمان دوره ی آل بویه، ارتقاء علم ودانش
|
  • B. Ajorloo Pages 1-23
    Historically, the construction projects of giantic architectural complexes as well as satellite suburbs in the Ilkhānid Tabriz, after the Ghāzān Khān’s reforms, are brilliant and less comparable in the history of architecture and urbanism in the Islamic orient, particularly in Iran. Such development of architectural complexes and well- designed suburbs, directly, were caused by increasing population and growing international trading in the extended realm of Ilkhānid Empire. Alas! Three terrible earthquakes in 1588, 1730 and 1780 destroyed the Ilkhānid Tabriz and converted her into tells of ruins, totally. Historically, in consequence, the basic objectivity matter of the authors is to recognize and realizing of architectural structures and urban plan of Ilkhānid Tabriz. Their historical approach, by means of Ilkhānid primary resources of the 13th-15th centuries, as Hamd-allāh-Mustawfi of Qazwin andKhwādjeh Rashid Al-din Fazl-allāh Hamadāni, keep on trying to answer such objectivity. So, historically, the urban structure of Ilkhānid Tabriz was based upon three different designed areas which had exclusive urban function as well as public- charity complexes. Of these, Tabriz was the industrial and residential area for ordinary people in addition to her basic character for controlling the oriental markets of Ilkhānid’s realm. Meanwhile, Ghāzāniyyā were being used as the royal acropolis, diplomatic residential area and controlling the occidental markets of Ilkhānids. But, Rashidiyyā had been designed as the academic town for residency of social elites as well as scholar, religious and cultural activities.
    Keywords: Tabriz, Rashidiyya, Ghazaniyya, Architectural complexes, Urban, planning, Ilkhanid era
  • R. Dehgani, J. Alipoor Pages 25-50
    One of the most famous and well-known proponents of Thought Religious reformation in the first Pahlavi era in Iran, was Reza Sangelaj called "Shariat". Reza Shah's Religious reformation that was led to the isolation of Part of the Clergy, and paved the way for the entry of ulama like Shariat who emphasized reason and rationalism.He has used the reason to understand the religion and traditions. His Intellectual roots as a religious revivalist were derived the Thoughts of former religious reformers such as Jamal al-Din Asad Abadi, Egyptian Muhammad Abduh as well as his contemporary Asadullah Kharaghani, His opponents has added Wahhabism to them.nlike Kasravi founded "Pakdini" (clean religious), Sangelaj did not violate of Islam and Shiite areas, Even in his works which remained,He Stated his aim to fight against superstition occurred in the Quran. But his actions in the fight against superstition by other religious reformist, Kasravi did not completely accepted.The stuely of shariat point of view, illustrates his intentions in Religious reformation and government reaction against his actions of activities is the manin topic of his paper.
    Keywords: Religious reformation, Shariat Sangelaji, superstition, return, Kasravi
  • V.Dinparast, I.Hasanzadeh Pages 51-77
    With establishment of the Ilkhanid government in Iran, the nobles and rulers of Mongols, especially Yasa and Nazm ruled this land. The result was obtaining non-religious taxes, looting the property and people’s wealth. By Being Muslim, the Mongol of Ilkhanid gradually abandoned their nomadic traditions and tried to reform their financial and social situation in Iran, even in limited range. After the Ilkhanid era in the Sarbedaran, Timurids and Turkmen eras, some rulers did their best to eliminate the Mongolian traditions from Iran, especially getting the tax. Shahrokh Timurid and Uzun Hasan Aq-Qoyunlu belong to these groups. This paper descriptively assesses the attempts of Uzun Hasan Aq-Qoyunlu in establishing the order and stability in taxation and preventing chaos in social and financial affairs which were led to the establishment of a government in this territory, considering his remained laws in the provinces of East Anatolia during the Ottoman era so that the reforms in the economic life of society in the late ninth century can be presented.
    Keywords: Uzun Hasan, law letter, Aghkoyunlu, Mogul order, Iranian order
  • M. Rahmati, F.Yousefvand Pages 79-99
    The blitz of timur, caused devastation of estates, desolation of irrigation network, increase of wasteland estates, and recession of economical condition. But, timurid sultans decide to recompense and reshuffle these ruins, on doing reforms, after stability of timurid kingdom in Iran and especially khorasan. Also, Sultan hossein bayqara performed attempts to recompense disorders, and improved dominion conditions, and strengthened cultural affairs, to convert his court a cultural and artistic center. Sultan hossein bayqara for continual of dominion and cultural flowering of timurid state found base of his politic on revival of economical conditions and raised the people’s standard of living, and at this cause he took the necessary steps in commerce and farming field. The economical conditions of timurid realm, especially khorasan, were been improved by comparative establishment of living and regulate of merchandise affairs and agricultural revival and individual interest of sultan in prosperity and development. And sultan succeeded to provide time of economical stability, prosperity and the development for khorasan.
    Keywords: Sultan Hossein Bayqara, Khorasan, Agriculture, Commerce, Economic
  • F. Rezaeim, H. Vakili Pages 101-124
    Paying attention to girl education had been one of the woman demands since Conditioned revolution. Being make the society ready for girl literacy was one of the comman conerns in Mashhad like the other big cities. Being entered the girls education activities is a specific case because of classic and faith teaching in Mashhad. So that first instition for girls establisheda few years after so that the first institutione for the girls had been stablished some yeans latcrthen the boys.Purpose of this study is to survey women educational activities befor Reza shah and its next steps during his kingdom in Mashhad based on newspapers and documentations. Tries to answer the question of women in Mashhad, in which school and institutions did they participate? And how did they continue their studies? The results show that besides Playing the rale of women activists and supporters of women's edu fcharity constitution as volunteers or with personal fee in constructiong the schools; the government, was made the speaialized and non-specidized school to help the litracy of women of use the services for attracting them in the society.
    Keywords: Education activities, Women, Mashhad, Reza shah' period, non, specialized schools, specialized schools
  • A. Sabouri Pages 125-154
    There are some disagreement among scientists about emerging the Sadr office. Although they attribute its creating to Temür time and its stabilization returns to his followers in accordace with some reasons. The study is going to study the role and operation of Sadr office in Timurid bureaucratic structure by relying on existing resources especially during the reign of Temür, Shahrukh, Abu-Sa’id and Bāyqarā. The questions which are being discussed in this regard is that how the were selected and appointed? What was the position of Sadr according to ranking in bureaucratic structure? Where is the resource of income and what is its functions? By this survey, It is appeared that the person that was achieved tenure must be the highest ancestry that is from Sadat family. Meanwhile, he had to have high Spiritual Power and high income. Sadr along with conrt Tovachi and court Mall were made the third place in Timurid bureaucratic structwerand in ranking it was lower tham Princes and higher them ministers. They had the responsibity of rarious function like as: Being the head of Turbams people, protecting and supporting the religows institutions; controilins the Endowments, Inspecting the suitable farming in the fields.Keywords:
    Keywords: Sadr, Timurids, Temur, Shahrukh, Abu, Said, Bayqara
  • R. Arabkhani Pages 155-171
    Pan-Islamizm or Islamic union was the main principle of foreign and local policies of the Ottoman Empire in the second half of the nineteenth century coincided with the era of Abulhamid II. After failing Ottomanizm theory “of Creating Ottoman nationality”, that was based on reforming movments from Tanzimat to first Constitutional (1839-1876); Ottoman statesmen and intellectuals were shifted to Pan-Islamism policy. According to Ottoman government officials, the Sunni and Shia unityhad had an important role in implementation of this policy. Many Iranian including intellectuals and scholars who live in the lands of the Empire such as Istanbul and the Holy Shrines, whether those scholars inside Iran, for various reasons, political, social and religious, supported Pan-Islamism thoughts and diplomacy with the centerality of the Ottoman caliphate. Interests and activities of the Iranian elite to get rid of colonial domination and Fighting against domestic despotism, were Two important factors that Iranian leaders follow for aligning to align with the idea of Islamic and approval of Ottoman Sultan caliphate.This paper reviews the importance and status of the Iranian elite intellectuals and religious scholars in Abdul Hamid II. Pan-Islamizm and various aspects of this policy among the Iranians.
    Keywords: Pan, Islamism, Iranian Scholars, Shia', Abdulhamid II, Atabat, i Aliyat
  • Z. Mohammadi, M. Parvish Pages 173-195
    The present paper is an attempt to describe and determine the role of Darolelms of Buyid Dynasty (Al-e Buye) in promoting knowledge on the one hand and in developing public culture on the other hand. The Buyids tended to hold cultural and scientific activities right after seizing power. This is mainly because not only one of the main reasons of preserving continuity and power was coupled with science and boosting public culture with scholarly approach, but also scientific independency and relying on local rich culture would prevent passivity against political and scientific rivals.Al-e Buye made an effort to lay a robust foundation of science in all aspects of structure, content, and talent-nurturing. In so doing, they established many educational and research centers such as libraries and schools which all took many intellectual and material facilities. In the same era, some other scientific, cultural, and religious institutions like Darolem were founded as well. The necessity of having a library made it essential to go further to build it sooner. The present paper employing a descriptive-analytical methodology provided a focus on part of this historical field i.e., the functions of Darolems in Buyid Dynasty.
    Keywords: Darolelms, Buyid, The scholars of Buyid Dynasty, Promoting knowledge