فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمید ابهری*، علی اکبر ایزدی فرد، حسین قاضی صفحات 1-19
    در منابع فقهی، استصحاب از جهت مستصحب به دو دسته، استصحاب وجودی و عدمی تقسیم شده است. اکثر فقها هر دو نوع استصحاب را حجت دانسته و در موارد تردید بر اساس آنها اقدام نموده اند. در قوانین موضوعه ایران به صراحت به این دو نوع استصحاب اشاره نشده، لیکن در تدوین برخی از مواد قانونی تلویحا به این اصول اشاره و از آن الهام گرفته شده است. در این مقاله، کاربرد استصحاب وجودی و عدمی در قوانین مدنی (قانون مدنی و قانون آیین دادرسی مدنی) بررسی می شود.
    کلیدواژگان: اصول عملیه، استصحاب وجودی، استصحاب عدمی، قانون مدنی، قانون آیین دادرسی مدنی
  • محمد امین فرد* صفحات 21-47
    احکام فقهی، دارای معنای ظاهری و باطنی هستند. بحث از معنای ظاهری و باطنی الفاظ، یک بحث زبان شناسی و معناشناسی است و جایگاه آن در قسمت مباحث الفاظ (یا در صورت وجود، بخش ملازمات عقلیه) درعلم اصول فقه است. معنای باطنی هرگز متناقض با ظاهر نیست؛ بلکه اصلی-ترین معبر دست یابی به باطن الفاظ، همان ظاهر الفاظ و گذر کردن قاعده مند از آن است. بشر عادی توانایی دستیابی به حداقل بخشی از معنای باطنی احکام و افعال فقهی را دارد. معنای ظاهری در جمله ها و الفاظ عبارت است از: معنای غیر غامض، دلالت مستقیم و مطابقی الفاظ. معنای باطنی الفاظ و جملات عبارت است از: معنای غامض و پوشیده در سطوح مختلف دلالت های لفظی اعم از معناهای دوم مطرح شده در علم معانی، لوازم عقلی کلام، اهداف سخن، مفاهیم موافق و مخالف، تنقیح مناط قطعی، معنایی که از الغاء خصوصیت از کلام به دست می آید و....
    کلیدواژگان: باطن، سطوح مختلف معنایی الفاظ، ظاهر، لوازم عقلی کلام
  • حسن پوربافرانی* صفحات 49-78
    مبنای جرم انگاری محاربه در حقوق کیفری ایران، آیه 33 سوره مائده است. به رغم اینکه در این آیه، هم به محاربه و هم به افساد فی الارض اشاره شده است، اما اغلب مفسرین و قاطبه فقها معتقدند که آیه مذکور صرفا در مقام جرم انگاری «محاربه» است و نمی توان از این آیه، جرم انگاری «افساد فی الارض» را استنباط کرد. با این حال مقنن با برداشت سطحی از این آیه در موارد زیادی به جرم انگاری «افساد فی الارض» اقدام کرده که این مقاله در مقام تعریف محاربه این موارد را نیز نقد کرده و سپس ارکان مادی و روانی محاربه را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
    کلیدواژگان: محاربه، افساد فی الارض، سلاح، آیه 33 سوره مائده، قصد ارعاب
  • مجتبی جانی پور اسکلکی*، مجتبی وهابی توچایی صفحات 79-116
    همه جرائم به صورت عمدی اتفاق نمی افتند. گاه فاعل مرتکب فعلی می شود که در آن عمد نداشته است؛ اما به سبب وجود عناصر دیگری، عمل او قابل سرزنش می باشد. بی احتیاطی یکی از بارزترین این عناصر است که می تواند موجد مسئولیت کیفری شود. حال سوال این است که به بی احتیاطی، غفلت و نظایر آن از کدام زاویه باید نگریست؟ آیا باید دید که فاعل به طور شخصی مرتکب بی احتیاطی شده است و بدان آگاه بوده است؟ (ضابطه ذهنی) و یا این که معیار شخصی ملاک نیست و باید عمل وی را با اعمالی که از یک انسان متعارف سر می زند قیاس کرد؟ (ضابطه عینی)در مقاله حاضر در پی اثبات این امر هستیم که به دلایل متعدد، صرفا استفاده از ضابطه عینی یا ذهنی، رویکرد قابل قبولی نیست. زیرا هر کدام از این دو دیدگاه دارای فواید و نواقصی هستند و استفاده انفرادی از آنها موجبات نا کارآمدی دستگاه عدالت کیفری را فراهم می آورد.آن چه از همراهی بخردانه این دو دیدگاه حاصل می شود، دیدگاهی است متعادل که از افراط ذهنی گرایان و تفریط عینی گرایان، پالوده و منزه می باشد و ما آن را «ضابطه تلفیقی» می نامیم.
    کلیدواژگان: ضابطه عینی و ذهنی، بی احتیاطی، غفلت، مسئولیت کیفری، ضابطه تلفیقی
  • محمدجعفر حبیب زاده*، سپیده میرمجیدی صفحات 117-154
    امروزه بیشتر نظام های عدالت کیفری با اتخاذ رویکردی جنسیت محور و با کمک گرفتن از مفهوم روان شناسانه سندرم زنان کتک خورده و با در نظر گرفتن ابتلای برخی از این زنان به نوعی اختلال اضطرابی موسوم به اختلال فشار روانی پس آسیبی از یک سو، و ارتباط میان اختلال مزبور با رفتارهای مجرمانه از سوی دیگر، در تلاشند تا چرایی و چگونگی پاسخ دسته ای از زنان کتک خورده را که برای یک دوره طولانی، اذیت و آزارهای جسمی، جنسی و روانی همسر یا شرکای آزارگر خود را تجربه نموده اند و در نهایت با توسل به قتل، به وضعیت های خشونت آمیز عکس العمل نشان داده اند از طریق بازتعریف مولفه های دفاع مشروع، تبیین نمایند.
    برای پی بردن به این که، چگونه سندرم زنان کتک خورده به منزله یکی از زیر شاخه های اختلال فشار روانی پس آسیبی، قادر است رفتارهای مجرمانه زنان کتک خورده را توجیه کند بررسی ارتباط میان این اختلال اضطرابی با رفتارهای مجرمانه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است؛ زیرا اساس آن چه باز تعریف مولفه های دفاع مشروع، بر آن استوار است در گرو درک صحیح ارتباط میان اختلال فشار روانی پس آسیبی با رفتارهای مجرمانه از یک طرف، و علائم و نشانه های مشترک میان اختلال فشار روانی پس آسیبی و سندرم زنان کتک خورده، از طرف دیگر می باشد. بر همین اساس، این مقاله بر آن است به بررسی این موضوع بپردازد که سندرم زنان کتک خورده، تا چه اندازه می تواند به منزله توجیهی در قالب «دفاع مشروع»، برای اقدام به قتل توسط این دسته از زنان، در دادگاه مورد پذیرش قرار گیرد و موجب شود مولفه های دفاع مشروع برای این دسته از زنان باز تعریف گردد. به این منظور ضروری است ابتدا مفهوم سندرم زنان کتک خورده و سایر مفاهیم مرتبط، مشخص شود؛ سپس جایگاه و نقش سندرم مزبور به منزله یک دفاع قانونی، از نظر روان شناختی و اجتماعی، تعیین گردد.
    کلیدواژگان: سندرم زنان کتک خورده، اختلال فشار روانی پس، آسیبی، دفاع مشروع، همسر و شریک آزارگر، حقوق کیفری
  • اسمعیل رحیمی نژاد* صفحات 155-172
    قانونگذار ایران در قوانین و مقررات مختلف از جمله مقررات مربوط به تخفیف و تعلیق مجازات، آزادی مشروط، تعدد و تکرار جرم (مواد 22 و 25 و 38 و 48 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370) و نظارت و کنترل بر مجرمان خطرناک و سابقه دار (ماده 48 مکرر قانون مجازات اسلامی مصوب 1387 و مواد 5 و6 قانون اقدامات تامینی و تربیتی مصوب 1339) با استفاده از تعابیری مثل «دادگاه می تواند»، «حاکم می تواند» برای قضات محاکم تفویض اختیار کرده است. با عنایت به ظهور این نوع اصطلاحات در «اختیار و آزادی قاضی» برای تصمیم گیری، سوالی که به ذهن متبادر می شود این است که اعطای این اختیار با تکلیف دادگاه ها به اجرای عدالت و حفظ نظم عمومی چگونه قابل جمع است؟ آیا تفویض اختیار در این قبیل موارد به معنای نادیده گرفتن لوازم و مقتضیات دادرسی عادلانه و مبانی و اهداف نهادهایی چون کیفیات مخففه، تعلیق اجرای مجازات، آزادی مشروط و اقدامات تامینی و تربیتی نیست و نهایت اینکه مبنا و منطق این اختیار چیست؟ یافته های این تحقیق نشان می دهد که اعطای اختیار تصمیم گیری برای قضات محاکم در قوانین موضوعه که اغلب ناشی از فرایند اسلامی سازی قوانین براساس پیش فهم ها و پیش فرض های فقهی بوده است، نه تنها با ماهیت حقوقی تصمیم دادگاه به عنوان یک تکلیف بلکه با مبانی علمی نهادها و موسسات حقوقی نیز مغایر است.
    کلیدواژگان: تصمیم دادگاه، حق، تکلیف، مبانی اختیار، تعارض قوانین
  • علی غلامی صفحات 173-204
    قاعده «التعزیر لکل عمل محرم» یکی از قواعد مهم فقهی- حقوقی است که چگونگی اجرای آن از حیث مجری و مصادیق اعمال، مورد اختلاف فقها و دارای اثر مستقیم اجرایی در نظام حقوقی اسلام و جمهوری اسلامی ایران می باشد و دو سوال اساسی مطرح در مورد آن عبارت است از: یک، مجری این قاعده و حق یا تکلیف بودن نسبت به مجری آن و دو، چگونگی اجرای آن.
    در مورد مجری تعزیرات، عملا دو گزینه حاکم و قاضی در مظان بحث می باشند که، نظرات فقها در مورد مجری تعزیر به سوی حاکم می باشد و اگر در جایی از قاضی نام برده شده، ناظر به آن است که، قضاوت از شئون حکومت و حاکم اسلامی دانسته شده است. در عین حال اجرای تعزیر، حق حاکم و اختیار اوست نه وظیفه و تکلیف او و در عین حال، اگر وظیفه حاکم باشد، تشخیص چگونگی آن بر عهده حاکم خواهد بود.
    در ارتباط با مصادیق اعمال تعزیر در نظام فقهی- حقوقی اسلام علیرغم اعتقاد برخی فقها مبنی بر انحصار تعزیر در تازیانه، استدلالات، شواهد و قرائن متعددی وجود دارد، که حاکی از عدم انحصار تعزیر در تازیانه است و نشان می دهد، تعزیر از یک موعظه و توبیخ ساده تا زندان، تازیانه و... را شامل می شود و وجهی برای انحصار آن در تازیانه وجود ندارد و با توجه به هدف قاعده و نوع اختیارات حاکم اسلامی در برقراری نظم و امنیت، مصادیق آن قابل احصاء نیست.
    کلیدواژگان: تعزیر، حاکم، قاضی، تازیانه، حق، تکلیف
  • حسین فخر *، رضا فانی صفحات 205-224
    در مرحله جرم انگاری، اصل برجرم بودن قتل عمدی است؛ اما امروزه قتل هایی که نه از روی عمد، بلکه در نتیجه عدم بکارگیری فکر و اندیشه در انجام اقدامات و فعالیتهای مختلف ارتکاب می یابند، عملا نظم عمومی را به هم زده و ضرورت دارد، که این نوع قتل ها واجد وصف کیفری شوند؛ لذا رکن روانی جرم قتل بسط می یابد و علاوه بر عمد، کوتاهی در بکارگیری فکر و اندیشه، علی رغم قابلیت پیش بینی نتیجه زیانبار را نیز در بر می گیرد، که به آن اصطلاحا تقصیر گفته می شود. تقصیری که توان برهم زدن نظم عمومی را داشته باشد، جنبه جزایی به خود می گیرد. قانونگذار، در مواردی، تقصیر را بجای عمد قرار داده و مجازات قتل عمدی را به آن تسری داده است. در این مقاله ثابت می شود که قصاص، کیفر قتل عمدی می باشد و در هیچ شرایطی شامل قتل ناشی از تقصیر شدید نمی شود.
    کلیدواژگان: تقصیر جزایی، قتل، عمد، رکن روانی جرم، اصل توقیفی بودن قصاص
  • فردین قریشی *، صالح رضایی پیش رباط صفحات 225-263
    هدف این مقاله بررسی میزان تطابق عملکرد شورای امنیت ملل متحد با صلاحیتی است که در منشور ملل متحد برای این رکن از سازمان ملل تعریف شده است. برای این منظور عملکرد این شورا با مقررات منشور ملل متحد مورد مقایسه قرار گرفته است. حاصل کار، نشان از توسعه صلاحیت شورای امنیت ملل متحد در عمل دارد. این توسعه صلاحیت، هم در جهت انجام اقداماتی است که در منشور پیش بینی نشده است و هم در جهت مبادرت به اموری است که ظاهرا عدول از موازین منشور ملل متحد و سایر موازین حقوق بین الملل است.
    کلیدواژگان: شورای امنیت ملل متحد، توسعه صلاحیت، منشور ملل متحد، حقوق بین الملل
|
  • H. Abhari *, A.A. Izadifard, H. Ghazi Pages 1-19
    In Islamic sources, legal presumption of continuity of status quo at the view of subject is divided into two parts: existence and non-existence status quo. Majority of Islamic jurists have recognized both kinds and acted on the basis of them in doubtful cases. Existence and non-existence status quos have not been foreseen in the enacted laws of Iran; however, legislators have been inspired by them in some laws. In this article, we consider operation of existence and non-existence status quo in civil laws(civil code and civil procedure act).
    Keywords: status quo, procedure, non, existence, act, existence
  • M. Aminfard * Pages 21-47
    Religious Jurisprudence Commands, like other texts and deeds, have inward and outward meanings. The outward meaning of a text includes surface meaning, denotation, and lexical meaning. Inward meaning is the implied and connotative one in different stages of lexical meaning including the implied meaning indicated in semantics, rational correlatives of speech, purposes of speech, correspondent and distinctive concepts, certain expurgation of basis of action, and the meaning which is acquired through the abrogation or annulment of acquaintance (unimportant conditions and indications). Debate about the inward and outward meaning of a text is a linguistic and semantic one, and in Religious Jurisprudence, it is commented on in discussions about texts. Inward meaning is not at odds with the outward one, but in order to reach to the deep and implied meaning of the text, we have to comprehend the surface meaning systematically. Mankind has the ability to understand at least some parts of the implied meanings of the Religious Jurisprudence Commands.
    Keywords: Different Stages of Lexical Meaning, Inward, Outward, Rational Correlatives of Speech
  • H. Pourbaferani * Pages 49-78
    Criminalizing moharebeh (war against God) in Iranian penal law is based on the 33rd verse of Maedeh Chapter. However, this verse implies both moharebeh and ifsad fi al-arz (craeting corruption on the earth), but most commentators and jurisprudents (fuqaha) believe that the mentioned verse is just about criminalizing moharebeh and one is not allowed to use it for criminalizing ifsad fi al- arz. However, in many cases, with a superficial interpretation, lawmakers have used this verse for criminalizing ifsad fi al-arz. To define moharebeh, this article criticizes such cases and analyzes the physical and mental elements of moharebeh crime.
    Keywords: Moharebeh (war against God), Ifsad fi al arz, arm, 33rd Verse from Maedeh chapter, willing to frighten people
  • M. Janipour *, M. Vahabi Pages 79-116
    Not all crimes are committed intentionally. Sometimes the agent carries out an act which he had not intended, but due to some other factors, his act is reprehensible. Carelessness is one of the most prominent factors which can bring about criminal responsibility. Now the question is from which perspective should carelessness, negligence, etc. be viewed? Should we consider whether the agent was subjectively careless (Subjective Test)? Or whether the subjective test should not be relied upon and the agent’s act should be compared with those of a reasonable person (Objective Test)? In this paper, we are going to prove that due to multiple reasons, the mere reliance on either subjective or objective test is not an acceptable approach since each of these approaches comprises advantages and disadvantages and the sole use of any one of them will bring about the incompetence of the criminal justice system. What will result from the reasonable co-existence of these two viewpoints is a moderate approach which is free from subjective and objective extremism and we shall name it “The Mixed Test”.
    Keywords: Test, Objective, Subjective, Carelessness, Negligence, Criminal Responsibility, the mixed test
  • M.J. Habibzadeh *, S. Mirmajidi Pages 117-154
    Today, thanks to the contribution of psychological concept of "Battered Women Syndrome" (BWS) and considering so called "Post Traumatic Stress Disorder" (PTSD) anxiety disorder and its relationship with criminal behavior, most criminal justice systems adopt gender-based approach and also redefine the components of self-defense, which helps them explain why and how battered women resort to murder in response to sexual and psychological abuses imposed by their abuser husbands or partners. To understand how BWS as one of the subcategories of PTSD can justify criminal behaviors of battered women, dealing with the relationship between anxiety disorder and criminal behavior is necessary. Hence, the present paper proposes that first it is necessary to determine the concept of BWS and other related concepts, and then clarify the situations and role of this syndrome in a legal defense from psychological and sociological perspectives.
    Keywords: Battered Women Syndrome, Post Traumatic Stress Disorder, self, defense, Abuser husband, partner, Criminal Law
  • A. Rahiminejad* Pages 155-172
    One of the main problems in Iranian legislative criminal policy is the "conflict of laws with the scientific foundations of the legal institutions and their objectives", one of whose clear manifestations is the right of making decision provided for courts in many statutes. This article analyses this problem and concludes, by examining the theoretical foundations of some legal institutions and their aims, that this problem mainly arises from "lack of attention on the side of the legislature to these bases and objectives" and from the idea of "islamization of laws", and that the legal nature of the court decision is duty not right. Therefore, providing the right of making decision for courts in laws is not only contrary to the legal nature of the court decision but also congruent with the philosophical foundations of the legal institutions and their objectives.
    Keywords: court decision, right, duty, legal institution, conflict, scientific bases of legal institutions
  • A. Golami Pages 173-204
    The regulation of "discretionary punishment is for every forbidden act" is one of the major jurisprudential, legal regulations that jurisprudents disagree about especially on the execution process and the cases of applying. This matter, however, has a direct executive effect in Islamic legal system and Islamic Republic of Iran and two fundamental questions have been raised about it: (1) the executor and the rule of right or duty of the executor and (2) how to implement it. About the executor of discretionary punishment, practically, two choices of ruler and judge should be regarded. The jurisprudents’ opinions about the execution of discretionary punishment, however, support the ruler. Furthermore, if some points of view are raised about the judge, is because of the conception that judgment belongs to government and the Islamic ruler authority. However, the execution of discretionary punishment is ruler’s right and is within his authority, not his task or duty and of course if it were his duty, its quality would be recognized by himself. About the case of applying discretionary punishment in jurisprudential, legal system of Islam, despite jurisprudents’ belief about the restriction of the discretionary punishment only in whipping case, there are lots of reasons which prove that discretionary punishment is not restricted only to whipping. These reasons represent that discretionary punishment can vary from a word of advice or simple punishment to imprisonment, whipping etc, and there is no reason to restrict it only to whipping. Considering the purpose of this regulation and the norm of Islamic ruler’s authorities in restoring order and providing security, its evidence cannot not be found.
    Keywords: Discretionary punishment, Ruler, Judge, Whipping, Right, Duty
  • H. Fakhr *, R. Fani Pages 205-224
    In criminalization stage‚ the principle is that homicide must be intentional. But nowadays‚ homicides are not committed intentionally, but they occur as a result of misusing of thought during various activities‚ disturbing the public order and hence they must be criminalized. Hence, the mens rea of homicide should be extended and, in addition to intent‚ it should cover the failure in using the thought by human. If the fault is so grave that it can disturb the public order‚ it is called criminal fault. It must be suggested that the authority that finds occurrence or non- occurrence of criminal fault and its gravity is jury. Criminality of homicide that rises from criminal fault is exceptional and needs to be expressed by legislator. Occasionally, the legislator has alternated the fault with intention and has extended the punishment of murder to that. In this article, it is proved that retaliation is the punishment of murder and would not cover the homicide rising from fault by anyway.
    Keywords: criminal fault, homicide, intention, mens rea, the principle restricting retaliation
  • F. Ghoreishi *, S. Rezai Pishrobat Pages 225-263
    This paper seeks to reveal the extent to which the activities of UN Security Council are compatible with its defined jurisdiction in the UN Charter. For this purpose the activities of Security Council from 1945 to 2011 have been compared with the regulations of UN Charter. The outcomes demonstrate that the Security Council has expanded its jurisdiction in practice, that is, the Security Council has done some activities which have not been predicted in the UN charter. Also it has done some activities which are in contradiction with the rules of Charter and the other regulations of international law.
    Keywords: UN Security Council, UN Charter, Jurisdiction, International Law