فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1392)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا پاسبان*، حسین اسمعیلی صفحات 1-22
    بازار بورس هر کشوری نماد پویایی اقتصاد آن کشور است و تنوع ابزارهای مالی در آن تسهیل-کننده این پویایی است. امروزه ابزارهای مالی متنوعی در بازارهای مالی جهان وجود دارد. با این حال در کشور ما تاکنون فقط دو نوع اوراق مالی از این دست یعنی اوراق سهام شرکت ها و اوراق مشارکت رواج داشته است. با این حال در سالهای اخیر و پس از تصویب قانون بازار اوراق بهادار در سال 1384 و سپس قانون توسعه ابزارهای مالی 1388 راه برای معرفی و انتشار اوراق و ابزارهای مالی اسلامی نوینی مانند صکوک باز شد. برای بهره مندی از اوراق و ابزارهای جدید بیشتر، لازم است ماهیت حقوقی این ابزارها بررسی شود تا دریابیم که آیا انتشار این اوراق با قواعد حقوقی و فقهی ما سازگار است یا خیر. در این مقاله ضمن بیان اهمیت بازار بورس و تنوع ابزارهای مالی به بررسی مفهوم، ماهیت حقوقی دو نوع از ابزارهای مالی اسلامی (صکوک اجاره و صکوک مرابحه) و هم چنین تحول این ابزارها با توجه به قوانین یادشده و آئین نامه ها و دستورالعملها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، ابزارهای مالی، صکوک، مرابحه، اجاره به شرط تملیک
  • مجتبی جانی پور*، مراد عباسی صفحات 23-53
    در جرایم کیفری، جهت تحمیل مجازات بر مجرم، ضروری است که عنصر مادی و عنصر روانی فعل به طور هم زمان وجود داشته باشند. ولی در قانون استثنائاتی وجود دارد که قانون گذار برای جلوگیری از ارتکاب بعضی رفتارهای خطرناک و حمایت از منافع عمومی، مقرراتی را وضع نموده که انجام آن عمل را به جهت مشکل بودن اثبات سوءنیت، صرف هزینه های زیاد، اطاله دادرسی و... به طور مطلق ممنوع کرده است. این فرآیند که «مسئولیت مطلق یا مسئولیت کیفری بدون تقصیر» نامیده می شود، موجب کیفر مرتکب خواهد شد، اگرچه عنصر روانی لازم را نداشته باشد؛ به عبارتی، اعم از اینکه هدف او نقض قانون باشد یا نباشد؛ این اصل از حقوق کیفری موجب می شود که در مواقعی مجازات بر فرد «بدون تقصیر» تحمیل شود. مقاله حاضر با تبیین مسئولیت مطلق و بی تقصیر در حقوق کیفری و فقه امامیه و بررسی ارتباط آن با مسئولیت پزشک، در صدد پاسخ به این سوال است که آیا در متون فقهی به ویژه در مورد مسئولیت کیفری پزشک، مسئولیت کیفری بدون تقصیر پذیرفته شده است یا خیر. نتیجه حاکی از آن است که مسئولیت پزشک یک مسئولیت مطلق بوده و اخذ برائت موجب رفع مسئولیت وی نمی شود، بلکه مسئولیت پرداخت دیه را از وی سلب می نماید. بدین ترتیب هم حقوق کیفری و هم فقه امامیه در مواقعی با شرایط خاص، مسئولیت مطلق کیفری را پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: مسئولیت مطلق موسع، مسئولیت مطلق مضیق، جرایم کیفری، سوءنیت، تقصیر، _ مسئولیت پزشک
  • واکاوی در ادله جواز و عدم جواز انعقاد نکاح در فضای سایبری
    محمدعلی خورسندیان، قادر شنیور صفحات 55-84
  • عبادالله رستمی چلکاسری*، محمد علی نژادی گورابجواری صفحات 85-126
    ماهیت بیعانه هم در حقوق موضوعه و هم در میان فقها کمتر مورد توجه بوده و می تواند بحثی تازه و قابل تامل باشد. میان ماهیت بیعانه و دیگر نهادهای حقوقی شباهت های زیاد و ظریفی وجود دارد که گاه باعث شده است، ماهیت آنها در توجیه و بررسی ماهیت حقوقی بیعانه به کار گرفته شود، بدون عنایت به این امر که علاوه بر مشابهت ها، تفاوت هایی میان آنها نیز وجود دارد و ما در این نوشتار به آنها خواهیم پرداخت.
    به رغم سکوت قانون گذار و اجمال قانون مدنی در خصوص این موضوع، به صرف پرداخت بیعانه نمی توان قائل به انعقاد عقد بیع گردید، چرا که هنوز ایجاب و قبولی به صورت قطعی میان طرفین صورت نگرفته است و به تبع آن، آثار عقد بیع را نیز نخواهد داشت. وجه التزام، تعهد یک طرفی به بیع، تعهد متقابل به بیع، عقد معلق و امثال آنها نیز نمی توانند قالب های مناسبی برای توجیه بیعانه باشند. به همین دلیل با توجه به ادله فقهی و مبانی حقوق ایران در این باره و بررسی آنها به این نتیجه می رسیم که بیعانه ماهیت خاص و مختص به خود را دارد و به عنوان پرداخت مقداری از کل ثمن معامله محسوب می گردد و در صورت تشکیل عقد در آینده، جزء ثمن اصلی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بیعانه، بیع عربون، وجه التزام، شرط ابتدایی، تعهد به بیع
  • رضا سکوتی* صفحات 127-163
    یکی از موضوع های مهمی که در ارتباط با عقد بیع قابل فسخ مطرح می باشد، وضعیت حقوقی تصرفات طرفین در عوضین و اثر فسخ بر این تصرفات است. این تصرفات انواع مختلف دارد از قبیل، تصرفات مادی (مانند خوردن و آشامیدن، احداث ساختمان، کشت و زرع و...) و تصرفات حقوقی و اعتباری از قبیل فروش مبیع، اجاره و رهن گذاشتن آن و غیره، که بحث از همه تصرفات فوق، نیازمند مجال مفصل می باشد و خارج از گنجایش تحقیق حاضر است. با توجه به صدر ماده 454 قانون مدنی که مقرر داشته است: «هر گاه مشتری مبیع را اجاره داده باشد و بیع فسخ شود، اجاره باطل نمی شود...». در تحقیق حاضر سعی شده است دو موضوع مهم درخصوص آن، مورد بحث و بررسی قرار گیرد. ابتدا به مبنای صحت اجاره و عدم بطلان آن در صورت فسخ بیع از دیدگاه فقی هان امامیه و حقوقدانان اشاره شده است و سپس قلمرو شمول حکم قانونگذار در ماده فوق مورد بررسی قرار گرفته است که در این رابطه اطلاق ماده مزبور از یک طرف و مراجعه به منابع فقهی به عنوان منبع اقتباس ماده مزبور از طرف دیگر مورد توجه بوده است.
    کلیدواژگان: فسخ، اجاره، تصرفات ناقله، باطل، بیع
  • اصغر عربیان* صفحات 165-206
    بینه را می توان مهمترین دلیل اثبات موضوعات و احکام در صدر اسلام دانست که در لسان اخبار و فتاوای فقهاء نوعا معادل دو شاهد مرد عادل عنوان شده است. تحت این عنوان اخیر هنوز هم در قوانین قضایی بعنوان یکی از مهمترین دلائل اثبات دعوا مطرح است. در بسیاری از روایات بینه با قرائنی از قبیل عدالت و تعداد همراه است که باعث شده اکثر فقهاء آن را به شهادت دو شاهد عادل تعبیر کنند چرا که صفت عادل بودن (البینه العدول) یا دو نفر بودن بینه صرفا در همین تعبیر می گنجد. از این رو این گروه قائل به اختصاص بینه به شهادت دو مرد عادل هستند و آن را به چیز دیگری غیر از این اطلاق نمی کنند. یعنی اولا باید تعداد شهود دو نفر باشند و کمتر یا بیشتر را معتبر نمی دانند. ثانیا باید مذکر باشند و شهادت زنان را خلاف اصل می دانند مگر در مواردی. ثالثا باید عادل هم باشند. در کنار این قول، قول دیگری که مختار این مقاله هم هست با استفاده از عموم و اطلاق روایات و برخی قرائن، بینه را به معنی مطلق آن بکار می برند. یعنی هر دلیلی که شان اثباتی و تبیین کنندگی داشته باشد. لذا علم قاضی هم تحت عنوان بینه بکار رفته و با این تعبیر میتوان آن را به تمام دلائل اثبات اطلاق کرد ضمن اینکه در مواردی هم که بعنوان شهادت شهود بکار رفته دیگر خصوصیتی در دو نفر بودن و حتی در مذکر بودن شهود نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: بینه، شهادت، دلیل اثبات، قضا، ترافعات، حکم، عدلین
  • مهدی موحدی محب* صفحات 207-222
    در اصل یکصد و یازدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شورایی تاسیس گردیده که به طور موقت تا رفع مانع یا تعیین رهبر جدید، عهده دار وظائف رهبری است. از موارد تشکیل شورای مزبور، حالتی است که معلوم شود رهبر از آغاز، فاقد صلاحیت بوده، یا بعدا فاقد برخی شرایط رهبری گردد؛ از آن جا که ترکیب این شورا (رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه و یکی از فقهای شورای نگهبان به انتخاب مجمع تشخیص مصلحت نظام) به گونه ای است که همه یا بیشتر اعضای آن توسط رهبری نصب شده اند، در دو حالت یاد شده، اعتبار شورا، از منظر اصول فقه شیعه، مورد تردید قرار می گیرد. در نوشته حاضر، ضمن تحلیل جوانب اصل یکصد و یازدهم، ملاحظاتی که در ترکیب شورای مزبور قابل طرح است با بیانی اصولی، تبیین گردیده و در پایان ضمن عنایت به این که تشخیص ضرورت بازنگری در قانون اساسی، تنها در صلاحیت مقام رهبری است، پیشنهادهایی مبنی بر دادن نقشی کلیدی در این مساله به خبرگان رهبری ارائه شده، از جمله آن که، تصدی موقت سمت رهبری در فروض اصل مزبور، به رئیس یا هیات رئیسه مجلس خبرگان واگذار گردد.
    کلیدواژگان: شورای موقت رهبری، اصل یکصد و یازدهم، خبرگان، قانون اساسی، اصول فقه، اصل تاخر حادث، اصل مثبت
  • محمدرضا نظری نژاد* صفحات 223-263
    در توجیه حق دفاع مشروع در برابر حمله به حیات یا تهدید آن، نظریه های مختلفی ارائه شده است. عده ای مبنای دفاع مشروع را قابلیت سرزنش مهاجم می دانند، دسته ای دیگر، دفاع مشروع را بر مبنای نتایج ضرری کمتر توجیه می کنند و برخی نیز دفاع مشروع را به علت تعدی به حیات دیگری، موجه می شمارند. مطابق نظر دیگر، فارغ از قابلیت یا عدم قابلیت سرزنش مهاجم و فارغ از اینکه عمل مهاجم موجه باشد یا غیر موجه، مدافع بی گناه در معرض حمله و تهدید، حق دارد از خود دفاع کند. نظر اخیر که قابل قبول به نظر می رسد، با تمرکز بر مدافع به جای مهاجم، مبنای حق دفاع مشروع در برابر حمله به حیات یا تهدید آن را، حق مدافع نسبت به حیات خود می داند. بنابراین مدافعی که در معرض یک حمله و تهدید قرار می گیرد، اعم از اینکه مهاجم قابل سرزنش باشد یا خیر، حمله اش مجاز می باشد یا غیر مجاز، حق دارد از خود دفاع کند. حال پرسش این است که مهاجمی که حمله اش مجاز و موجه است و یا تهدید کننده ای که وضعیتش (و نه عملکردش) حق حیات دیگری را به مخاطره می افکند (تهدید منفعل) آیا متقابلا حق حیات خود را در مقابل مدافع از دست می دهد؟ مطابق نظر اخیر، چون در مصادیق فوق، عمل حمله یا تهدید کننده، غیر قانونی نیست، او نیز حق حیات خود را از دست نمی دهد. بنابراین در این مصادیق و بطور استثنایی حق دفاع به نحو متقابل ایجاد می گردد. از یک طرف مدافع در مقابل حمله کننده مجاز یا تهدید کننده منفعل حق دفاع از خود را دارد، در مقابل حمله کننده مجاز و یا تهدید کننده منفعل نیز که در معرض یک حمله قرار گرفته است، حق دارد از خود دفاع کند.
    کلیدواژگان: دفاع مشروع، مهاجم قابل سرزنش، مهاجم غیرقابل سرزنش، تهدید منفعل، حمله مجاز
|
  • M. Pasban *, H. Esmaily Pages 1-22
    Stock exchange Market of every country is the dynamic symbol of economy of that country and variety of financial instruments facilitate this dynamism. Nowadays, there are various financial instruments in global markets only two of which, namely debentures and shares, have been admitted in our legal system. In recent years, particularly introduction of new Negotiable Instruments Act 1384 and thereafter the Development of Financial Instruments Act 1388, paved the way for introducing Islamic financial instruments such as Sokuk. To make better use of such instruments, it is necessary to review the nature of them in order to find out whether or not employing these instruments are compatible with our legal and jurisprudential rules.In this paper, studying the importance of Stock Exchange Market, variety of financial instruments, we shall examine the concept and the legal nature of two types of Islamic financial instruments (lease & Morabeheh Sokuk), and their development, with regards the statutory and by-laws provisions.
    Keywords: Stock exchange Market, Financial Instruments, Sokuk Morabeheh, Leas
  • M. Janipour *, M. Abasi Pages 23-53
    In criminal offenses, to impose punishment on criminals, simultaneous existence of both Actus reus and Mens rea is essential. But there are exceptions in law and the parliament regarding the prevention of committing some dangerous behavior and protecting the public interest. The regulations forbid such acts due to the fact that they are difficult to prove, and they are not economical. This process is referred to as "strict liability or criminal liability without fault" and the offender will be punished, although a mental element may be necessary, i.e, whether or not she/he might have broken the law. Principle of the criminal law is to punish when 'No fault' is imposed on the person. This article explains the strict and absolute liability in criminal law and Islamic law and its relationship with the physician's responsibility. The present research concludes that compurgation does not eliminate the physician's responsibility but she/he can be excused from the punishment Diyeh. Thus in certain conditions, the criminal law and jurisprudence accept strict criminal liability.
    Keywords: Strict Liability, Absolute Liability, Criminal Offences, Mens rea, Fault Physician responsibility
  • Marriage Contract in the Cyberspace
    M.A. Khorsandian, G. Shenivar Pages 55-84
    Making contracts has undergone great changes through popularity and perfection enjoyed by means of communication such as telephone, fax, and the internet. One of the hottest preoccupations of the scholars is the marriage contract. Touching upon the ideas proposed by the lawyers and jurisconsults of all Islamic schools, the present paper discusses the problems of the marriage contract in the cyberspace. While some of the problems including nonconformity of offer and acceptance, nullity of marriage without words, validity of declaration of will through writing, and possibility ignorance and deceive are considered inadequate to repudiate the contract, some factors are necessary for the contract.
    Keywords: marriage contract, electronic contracts, marriage without words, making contract
  • E. Rostami Chelkasari *, M. Alinezhady Gvrabjvary Pages 85-126
    Both in legislated law and among scholars, earnest money has received little attention, and has been considered as a trivial issue throughout the related texts. Therefore, dealing with this issue would be a new and fruitful investigation here. There are many subtle differences and similarities between the nature of earnest money and other legal structures that caused it to be stated for the justification and investigation of the nature of earnest money. Of course, those untouched differences will be targeted in this text. Despite the silence of legislator and generality (brevity) of civil law regarding this issue, by and large, paying earnest money does not and cannot lead to a selling contract, because the requirement and commitment has not been established between corresponding persons, so it would not have the conditions of selling contract. Obligation, unilateral commitment to selling, mutual commitment to selling, and suspended contract cannot be the suitable justification of earnest money. That is why after analyzing the juridical proofs and foundations of law in Iran, it can be concluded that earnest money has its own specific nature which is considered as the partial payment of the total contracted price, and if contract is made later, it is considered as the main price.
    Keywords: earnest money, Arbon sale, obligatory payment (money), Initial (primary) conditions, Commitment to selling
  • R. Sokouti * Pages 127-163
    One of the subjects that is noticeable in relation to revocable sale is the legal condition of possessions of the parties to the contracts in consideration and the effect of revocation in these possessions. These possessions have various types such as material possession (like eating, drinking, building construction, farming, etc.), and legal and credential possessions (like seller's transaction, lease and its mortgage, etc.), the discussion on all topics of which need more time and opportunity, and are beyond the framework of the present research. According to the Material 454 of Civil Law which indicates: "Whenever the consumer puts into the rent the loan while the sale has been revocated, the lease or hire does not become void...", in the present research, we have attempted to pay attention to two important subjects. Initially we have studied the basis of leasing or hiring correctness and precision and its non-void state under the revocated sale condition in viewpoints of jurists of Imamiieh and lawyers. Then we have surveyed the inclusion edge (dominion) of legislator's verdict on the above-mentioned Material. In this relation, the denotation of quoted Material and the reference to sources of Islamic law as the attribution reference of that Material have been of concern.
    Keywords: Revocation, Lease, Hire, Movable Possessions, Void, Sale
  • A. Arabian * Pages 165-206
    Bayyinah (two just witnesses) is known as the most important reason for proving the Islamic rules and matters, and it has been stated as two fair witnesses in the reports and orders of jurists. According to the legislation, it is one of the best reasons to prove any kind of claim. Bayyinah has been mentioned in many Hadiths as the evidence of fairness. The number of the witnesses has also been reported, which has caused the jurists to interpret it as two fair witnesses and because of this fairness and number (two persons) are contained in this interpretation. Hence, this group assumes Bayyinah as being two men and does not pertain it to anything except this. Firstly, the number of the witnesses should be two persons, no more or less. Secondly, they should be male and the female witnesses are known as being against the principle unless in case of some exceptions. Thirdly they should be fair. In addition to this assertion, another statement is used for using Bayyinah by absolute means, by using the whole Hadith, facts and figures in jurisdiction. It means any reason which is proving and explanatory is used. Therefore, the judiciary knowledge is used as Bayyinah and it can be applied to all reasons. In addition, by taking a look at the judiciary knowledge and pertaining it to the witnesses, there is no notion of either the two persons or the masculinity of the witnesses.
    Keywords: Bayyinah, Testimony, Witnesses, Proof, Judgment, Lawsuit, verdict, Two Witnesses, Reasons
  • M. Movahedi Moheb * Pages 207-222
    The 111th principle of the Constitution of Islamic Republic of Iran requires that a temporary council (including the president, the head of judiciary chief and one of the jurisprudents of the guardian council by choice of Expediency council) perform the leader's legal duties, in special situations, such as removal, resignation, death of the leader, lack of some qualifications of leadership, and loss of the competence of leadership. This article argues that the construction of this council is not logically acceptable due to Shia' principles of law because the members of it are appointed by the leader who was supposedly not qualified in that period. We suggest some logical solutions for the mentioned problem including appointing the head master of Assembly of Experts or its board of masters as the temporary leader or members of the temporary council of leadership. Of course, it is clear that the revision of the constitution is legally within the leader's authority (as mentioned in 177th Principle of the Constitution of Islamic Republic of Iran).
    Keywords: Temporary Council of Leadership, principle 111, Experts, Constitution, Principles of Islamic Law, Asl, e, Mosbet
  • M. Nazarinajad * Pages 223-263
    Various theories have been suggested to justify the right of self- defense against an attack or threat to life. Some scholars consider the ability to blame the attacker, the basis of self-defense; some experts justify the self-defense based on less harmful results, and others consider the self-defense justified due to the abuse of the lives of others. According to some other scholars, regardless of whether an attacker is blameworthy or not, and regardless of whether the invasive action is justified or not, the innocent defendant facing the threat and attack has the right to defend him/herself. The recent theory, with a focus on defender rather than the attacker, which seems acceptable, mentions that the basis of the self-defense right, against an attack or threat to life, is a defender’s right into his/her life. Thus, the defender facing an attack or a threat, whether the attacker is reprehensible or not, and whether his/her attack is allowed or not, has the right to defend him/herself. Now the question is: "Does the attacker whose attack is allowed or justified or the threatening whose situation and state (not function) endanger the life of another (passive threats), lose its right to life against its defender mutually? " According to the recent theory, since the action of attacking or threatening is not illegal in the above-mentioned examples, it also does not lose its right to life. Therefore, in these examples, the right to defense emerges mutually. Whereas the defendant has the right to defend him/herself against the allowed attacker or the passive threat, the allowed attacker or the passive threat facing an attack also has the right to defend him/herself.
    Keywords: Self, defense, Culpable Aggressor, Non, culpable Aggressor, Passive Threat, Non, responsible Threat