فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ادیبی مهر، حامد رحمانی صفحات 1-24

    یکی از مباحث عمده در مورد وقف، نحوه مدیریت آن است. مطابق مواد قانون مدنی و آرای فقها، در صورتی که واقف کسی را برای این مسئولیت تعیین کرده باشد و فرد تعیین شده نیز آن را بپذیرد، تحت عنوان «متولی منصوص»، تولیت وقف را در محدوده ای که واقف تعیین کرده و خلاف قانون نیست، بر عهده خواهد گرفت. همچنین در اوقاف عامه که متولی معین نداشته باشد، مدیریت وقف بنا به تصریح ماده 81 اصلاحی قانون مدنی، ماده 1 قانون اوقاف و آرای فقها، با ولی فقیه (حاکم اسلامی) خواهد بود.با این حال، آرای فقها و حقوق دانان در مورد نحوه مدیریت وقف خاصی که متولی منصوص ندارد و مقامی که این مسئولیت را باید برعهده بگیرد، متفاوت است. این نوشتار ضمن بیان دیدگاه های مختلف در این باره، به منظور دفاع از شخصیت حقوقی وقف و قراردادن ضمانت اجرایی قانونی برای اعمال و تصرفات مدیر وقف، با استناد به دلایل شرعی و قانونی به اثبات نظریه «واگذاری مدیریت وقف به افراد ذی نفع تحت عنوان نمایندگی و با نظارت حاکم (ولی فقیه)» می پردازد.

    کلیدواژگان: تولیت، شخصیت حقوقی، موقوفه عام یا خاص، وقف، قانون مدنی
  • پروین اکبرینه صفحات 25-54

    در ماده 1123 قانون مدنی ایران، برابری حقوقی زوجین در حق فسخ ناشی از عیوب غیرجنسیتی رعایت نشده است. این ماده مطابق با نظر اکثریت فقهای شیعه تدوین شده است. براساس این دیدگاه، در صورت وجود عیوبی مثل برص، جذام، نابینایی در زوجه، مرد می تواند نکاح را فسخ کند، ولی درصورت وجود این عیوب در زوج، زن حق فسخ ندارد. علاوه بر اینکه، دلیل قانع کننده ای برای این تبعیض وجود ندارد، این ایراد نیز وجود دارد که با توجه به پیشرفت علمی، اگر امراض مزبور قابل درمان باشد، نباید حق فسخ زوج باقی بماند و به دلیل اینکه در قانون مدنی، نصی وجود ندارد، در ابقای حق، اختلاف نظر وجود دارد، مضافا اینکه در عصر کنونی، بیماری هایی وجود دارد که، با وجود زیان بار بودن از موجبات فسخ نمی باشد. طبق نظر اقلیت فقهای شیعه و مذاهب اهل سنت، تفاوتی بین زوجین در فسخ نکاح ناشی از عیوب یکسان وجود ندارد. در قانون احوال شخصیه کویت، زوجین در فسخ نکاح ناشی از عیوب زیانبار و مانع از تمتع و کراهت آور، حق یکسان دارند. هدف از این پژوهش بررسی دلایل فقهی تبعیض قانون مدنی، در برقراری حق فسخ نکاح برای زوجین در عیوب غیرجنسیتی می باشد. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی، مبانی فقهی و حقوقی ماده مذکور و قانون احوال شخصیه کویت به صورت تطبیقی بررسی شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که به منظور رعایت عدالت و تساوی حقوقی زوجین، اصلاح قانون مدنی در این زمینه، براساس فتاوای معتبر اقلیت فقهای شیعه و مشابه ماده 139 قانون احوال شخصیه کویت، مغایر با موازین شرعی نمی باشد.

    کلیدواژگان: عیوب غیرجنسیتی، فسخ نکاح، تبعیض حقوقی، قانون احوال شخصیه کویت
  • مهدی حسن زاده، ملیحه سادات حسینی صفحات 55-66

    در فقه امامیه در مورد میزان علمی که مقر، لازم است نسبت به مقرله داشته باشد، نظر واحدی وجود ندارد. در حقوق موضوعه، قانون گذار در ماده 1271 قانون مدنی ایران صحت اقرار را مشروط به این دانسته که مقرله، لااقل به نحو اجمالی معین باشد. نحوه نگارش این ماده اختلاف نظر حقوق دانان را در پی داشته است. همین امر ممکن است سبب بروز رفتارهای چندگانه قضات و صدور آرا مختلف در قضیه های مشابه شود. از طرفی نحوه ترتب آثار بر اقراری که مقرله آن اجمالا معلوم است و همچنین چگونگی یافتن مقرله واقعی در قانون مشخص نشده است.پژوهش حاضر با بررسی این موضوع در فقه امامیه و تحلیل آن در حقوق موضوعه، در صدد اثبات این نکته می باشد که مقرله اجمالا معلومی که اقرار به سود وی از لحاظ قانونی مجاز شمرده شده است مقرله ای است که در طریق اثبات قابل تعیین باشد و این امر منحصر به تردید مقر، میان دو نفر معین نیست؛ بلکه مواردی را در بر می گیرد که با کمک قراین و شواهد موجود در جریان دادرسی و همچنین بهره گیری از ادله اثبات دعوا بتوان مقرله واقعی را یافت و مفاد اقرار را به سود وی اعمال نمود.

    کلیدواژگان: اقرار، مقر، مقرله، معلوم به نحو اجمال
  • اختیارات، وظایف و مسئولیتهای نماینده حقوقی در آیین دادرسی مدنی و رویه قضایی
    ابراهیم شعاریان، فرشاد رحیمی صفحات 69-122

    یکی از مباحث مهم و کاربردی آیین دادرسی مدنی، نمایندگی حقوقی است. امروزه به لحاظ کثرت سازمانها و نهادهای دولتی از یک سو و نیاز اشخاص حقوقی مزبور به طرح، اقامه و تعقیب دعاوی و نیز دفاع از دعاوی مطروحه از طرف دیگر، وزارتخانه ها و سازمان های دولتی ترجیح می دهند پیگیری و دفاع از دعاوی مطروحه له و علیه خود را تحت عنوان نماینده حقوقی به کارمندان خود محول نمایند تا این اشخاص اقدامات قانونی لازم را در مراجع قضایی و دادگاه های اداری نظیر هیات تشخیص و حل اختلاف اداره کار و هیات حل اختلاف مالیاتی و سایر مراجع اداری انجام دهند.از آنجایی که موضوع بحث حاضر در آثار حقوقی ما چندان مورد توجه قرار نگرفته و شرایط و احکام و آثار موضوع، مورد بررسی تفصیلی واقع نشده است و مقررات موجود در این زمینه نیز ناقص است و در مقابل همه روزه دادگاه ها و مراجع اداری با انواع و اقسام نمایندگی های حقوقی ارتباط داشته و نمایندگان حقوقی را در محاکم و دادرسی ها دخالت می دهند، لذا مقاله حاضر می کوشد تا با بررسی موقعیت نماینده حقوقی، اختیارات، وظایف و مسئولیتهای او را با تکیه بر اصول و قواعد کلی حقوقی از یک سو و دیدگاه های قضات محاکم و رویه قضایی از سوی دیگر مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

    کلیدواژگان: نماینده حقوقی، شرایط نماینده حقوقی، اختیارات، وظایف، مسئولیتها، رویه قضایی
  • محمدحسن صادقی مقدم، امین قاسم پور صفحات 123-159

    مطابق نظر مشهور فقهای امامیه، برای صحت عقد رهن، قابلیت قبض در رهینه و به دنبال آن «عین» بودن آن، شرط و بر این اساس، رهن منفعت باطل است؛ چرا که منافع، «عین» محسوب نبوده و لذا قابل قبض نیست. قانون گذار ایران نیز در این خصوص با فقهای مزبور هم داستان شده و در ماده 774 قانون مدنی، رهن منفعت را باطل دانسته است.این مقاله با بررسی دلایل و مقررات موضوعه و نیز آرای نویسندگان حقوقی، پس از نقد اصل شرطیت قبض در عقد رهن، در مورد امکان قبض منافع به بحث می پردازد و در پایان، ضمن تبیین ماهیت حقوقی عمل وثیقه گذاری منفعت در نظام حقوقی فعلی، تجدیدنظر در موضع فعلی مقنن در جهت به رسمیت شناختن این نهاد حقوقی و به منظور بهره مندی اقتصادی از آن را پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: رهن منفعت، وثیقه، قبض، شرطیت، عین
  • علی مظهر قراملکی، فاطمه قدرتی، سعید نظری توکلی صفحات 161-190

    ترکیب اضافی «حق معنوی» در میان فقها و حقوقدانان داخلی، به روشنی مصداق یابی و موضوع شناسی نشده و دامنه مصادیق آن در تعاریف مختلف، متفاوت است. این اختلاف در مفهوم و دامنه مصادیق حق معنوی، ناشی از ترجمه و وارداتی بودن این اصطلاح از ادبیات حقوقی غرب نیست؛ چرا که در آنجا نیز با دقت در نام ها و عبارت های انتخاب شده برای این مفهوم، همین ابهام و سردرگمی را می توان مشاهده کرد.
    امروزه با نظر به اهمیت موضوع شناسی در مباحث فقهی و حقوقی، و بویژه توجه به حق معنوی انسان، به عنوان حقی که احکام آن، موضوع بسیاری از تحقیقات فقهی و حقوقی معاصر است، به عنوان اولین قدم، ضرورت ارائه تعریفی روشن و واحد از حق معنوی احساس می شود.
    لذا این مقاله با بررسی و نقد تعاریف متعدد موجود، در ارائه تعریفی دوباره از حق معنوی، آن را مفهومی مجزا از حق فکری و حق اخلاقی و حقوق مربوط به شخصیت دانسته که دارای رابطه منطقی با این مفاهیم است. در این معنا، حق معنوی، حقی مبتنی بر مصالح ضروری پنج گانه انسان و جهت حمایت از مصالح معنوی شخصیت تعریف شده است که دامنه مصادیق آن، منبعث از همان مصالح ضروری پنج گانه است. در ادامه در تبیین معنای مصلحت معنوی شخصیت انسان و جایگاه ارزشی حق معنوی در بین سایر حقوق، با مقایسه مبانی نظری مصالح معنوی شخصیت در حقوق اسلام و غرب، مصادیق حق معنوی را مبتنی بر هر دو نیاز طبیعی و متعالی بشر دانستیم.

    کلیدواژگان: حق معنوی، معناشناسی، حقوق اسلام، حقوق ایران
  • اقبالعلی میرزایی صفحات 191-224

    تصویب مجدد قانون، زمانی محقق می شود که با وجود قانون معتبر در موضوع معین و بی آنکه اعتبار قانون مزبور لغو شده باشد، مقررات آن دوباره تصویب شود. به دیگر سخن، چنانچه مقرراتی که قبلا از تصویب مجلس گذشته و هنوز منسوخ نشده، مجددا وضع شود، محصول این قانون گذاری، قانون تکراری است. در این صورت مفاد یک حکم یا قاعده حقوقی در قالب دو قانون، تکرار شده و به همین جهت قانون دوم در حقیقت قانون جدیدی نیست. زیرا تکرار قانون چیزی بر حقیقت آن نمی افزاید. با وجود این، از آنجا که هر یک از قوانین مشابه و مکرر به طور جداگانه به تصویب قانون گذار رسیده است، در نتیجه با دو قانون مستقل رو به رو هستیم و این واقعیت، مسائل حقوقی مهمی را پیش می آورد و پیامد هایی به دنبال دارد.در نظام حقوقی ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی پاره ای قوانین تکراری به تصویب رسیده است. گاهی مقررات قانونی که قبلا وجود داشته عینا و بدون تغییر، مجددا وضع شده است و گاه تصویب قانون مکرر با تغییر و اصلاح مقررات سابق صورت گرفته است. در فرض نخست قانون معتبری بدون علت موجه و صرفا به جهت گرایشات سیاسی و یا به ادعای مخالفت با موازین شرعی در دادگاه ها و دستگاه های اجرایی، کنار گذاشته می شود. حال آنکه واقعیت چنین نیست و مغایرت مقررات مزبور با شرع اسلام، کاملا مسلم نیست وگرنه نباید همان مقررات در قالب قانون جدید به تصویب می رسید. افزون بر این، در قانون جدید، نسخ صریح قانون قدیم مقرر نشده و به همین دلیل، قانون مزبور از نظام حقوقی خارج نشده است. در فرض دوم نیز وضع قانون تکراری رخ داده و بسیاری مقررات قوانین موجود، وارد قانون جدید شده است. اگرچه قانون جدید، ضمن اصلاح قوانین قبلی، مقررات تازه ای به آنها افزوده است لیکن، قسمت عمده یا بخش قابل توجهی از مقررات آن تکرار احکام قانونی پیشین است. به علاوه، بی آنکه بخش های محذوف و اصلاح شده از قانون سابق تعیین شود، در قانون جدید بی اعتباری کلیه قوانین مغایر اعلام شده است. چنین وضعیتی گذشته از این که موجب متروک ماندن بخش عمده قوانین کشور شده، به وقوع تعارض میان مقررات قانونی انجامیده و به شبهات و تردیدها درباره اعتبار قوانین دامن زده است.

    کلیدواژگان: قانون، تصویب مجدد، ترک قانون، نسخ قانون، مغایرت قوانین
|
  • Mohammad Adibi Mehr, Hamed Rahmani Pages 1-24

    According to the Article of civil law and “Fogaha’s” (Jurisprudence) viewpoints, if an endower has appointed as a responsible and he has accepted it too, he can manage it as “Motavally-e Mansoos” (specified custodian) in the limitation that endower has determined, provided that his acts are not against the statute. Generally, if an endowment doesn’t have any specific manager according to Article 81 of civil law, and an article of law of “Owgaf”, then the leader of Islamic country (“Valiy-e Fagih”) should take all responsibility. But there are some disagreements in jurisprudence about managing endowment. This paper is to explain some various ideas of jurisprudents regarding assigning the responsibility of general endowment to those who do not have any advantages under the “Valiy-e Fagih’s” management. The paper is also to suggest that some rules should be developed in order to have legal guaranties about acts of management.

    Keywords: Custodianship, Legal personality, Common or particular endowment, Endowment, Civil law
  • Parvin Akbarineh Pages 25-54

    According to Article 1123 of the Civil Code of Iran, spouses do not have equity right in termination of marriage contract caused by the nongender defects. This regulation has been compiled conforming to opinion of the majority of Shi'a jurists. Accordance to this viewpoint, if the woman has defects such as vitiligo, leprosy and blindness, her husband can terminate marriage contract, but if he has same diseases, his wife has no right of revocation of marriage. There are no compelling reasons for this discrimination. Due to scientific advances, if the diseases is treatable, the right of termination remains. In addition, in the current era, there are diseases that are harmful, but they are not the cause of termination. According to the opinion of the minority of Shi'a jurists and Sunni religious scholars, there are not differences between spouses in right of marriage termination caused by the same defect. At Kuwaiti Personal Status Act, the couples have the equity right in revocation of marriage, caused by the non-gender defects, The purpose of this study was to investigate the reasons for discrimination in jurisprudence in civil code. In this paper, legal and jurisprudence bases of these rules are studied comparatively, by using analytical method. The results show that amendments of Article 1123 of the Civil Code create legal equality for couples, fairness and legal equity of spouses. According to Shi'a scholars and Article 139 of Kuwaiti Personal Status Act, the above mentioned amendments are not inconsistent with Islamic law.

    Keywords: on-gender defects, termination of marriage, legal discrimination, the Kuwaiti Personal Status Act
  • Mahdi Hassanzadeh, Maliheh Hosseini Pages 55-66

    The jurists of Imamiyeh religion do not have a single idea about degree of knowledge that the acknowledger should have about acknowledgee. In article 1271 of civil code, it is stated that validity of confession at least is subject to minimum knowledge about acknowledgee. The style of writing of this article has caused disagreement between lawyers. This point may be the cause of different judgments in similar case. In addition, the manner of giving effect to this confession and also the way of determination of the real acknowledgee is not stated in the code. After dealing with the subject in Imamiyeh religion and analysis of it in law, the present paper proves that acknowledgee should be determinable in trial, and this matter is not limited to doubt of acknowledger between two certain people, and we can give effect to unknown confession which is determinable by available evidence in proceedings.

    Keywords: confession, acknowledger, acknowledgee, known in brevity
  • Authorities, Duties, and Liabilities of Judicial Agent in Civil Procedure and Jurisprudence
    Ebrahim Shoarian, Farshad Rahimi Pages 69-122

    Judicial agency is one of the most significant and practical subjects of civil procedure. This on one hand stems from the multiplicity of governmental organizations and institutions and on the other hand their needs in bringing an action and defending their rights where it is required. In fact, the governmental organizations and institutions prefer to vest defending and bringing of actions to their staff in terms of judicial agents. By doing so, the latters are empowered to take all necessary legal steps in judicial procedures as well as administrative courts like office of employment dispute resolution, tax dispute resolution board and etc. Despite the fact that courts and administrative sources always encounter with different kinds of judicial agency there is no comprehensive rules to deal with the issues arises from such an important issues. It has also not been examined by our legal academics in detail. As a result the present article is an attempt to scrutinize the status of judicial agency and its authorities, duties and liabilities. In doing so, besides making use of general principles of law we will rely on jurisprudence as well.

    Keywords: Judicial agent, requirement of judicial agent, authorities, duties, liabilities, jurisprudence
  • MohammadHassan Sadeghi Moghadam, Amin Ghasempour Pages 123-159

    According to the famous belief of Shi'a canons, for mortgage contract to be valid, capability of grasping in mortgaged property and subsequently to be objective are considered as requirements and hence hypothecation of interest is void. This is due to the fact that profits are not considered to be objective and as a result they are not graspable. Iranian legislature also complies with the mentioned belief and in Article 774 of civil code, hypothecation of interest is regarded to be invalid. The present article will deal with some evidence, regulations and doctrines, and after providing a critic of conditioned principle of grasping in mortgage contract, it will discuss possibility of benefit grasping. Finally, in order to determine the legal nature of interest mortgage in the present legal system, the paper will recommend the law maker review hypothecation of interest and use this legal institution economically.

    Keywords: hypothecation of interest, security, grasp, condition, objective
  • Ali Mazhar Gharamaleki, Fatemeh Godrati, Saeed Nazari Tavakkoli Pages 161-190

    The word “Intangible Property Rights” has not been clearly identified and categorized among Muslim jurists and lawyers and its exemplifications range is different in various definitions. This difference in concept and domain of Intangible Property Rights exemplifications is not caused by the translated and imported expression from western legal literature since such confusion can be seen according to selected names and expression for this concept. Nowadays, given the importance of terminology in jurisprudential and legal issues, in particular paying attention to intangible property rights, as the right whose sentences are the subject of contemporary jurisprudential and legal researches is felt as the first stage to present a clear and united definition for property right. Therefore, present study tried to offer a new definition for intangible property right by studying and criticism of several existing definitions and thereby the study recognizes intangible property right as a separated concept from intellectual rights, moral rights and the rights relating to personality which has relationship with these conceptions. In this regard, intangible property right is a right derived from 5 essential expediencies of the human and has been defined to support spiritual expediencies of the personality. Consequently, the exemplifications range is derived from those 5 essential expediencies. Then, in order to study meaning of individual spiritual personality and value position of the property right among other rights, we identified exemplification of the property rights driven both by the human’s natural and ethereal needs by comparing and studying the viewpoints about property right fundamentals in Islamic and western laws.

    Keywords: intangible property right, Semantics, Islamic Laws, Iranian Laws
  • Egbalali Mirzaee Pages 191-224

    Where the parliament re-enacts a law which is valid, there will be two different laws with the same content. Yet it does not enact the same law. This manner of legislation has many problems: if one of those laws is repealed, what happens to the other one? Can all those laws be repealed? Positive response is approvable by logic of norms and rules of law because the concept of law does not correspond with subjects such as statute, section and sub-section and so on, but it corresponds with the function of law. Therefore, postulation of the validity of abrogated rule or perception by citing another section result in inanity of legislator’s act in repealing law. In addition, if the legislator amends a law deficient and declares that all conflicted laws are repealed, there might be a challenge; judicial orders cannot distinguish any contradictions. Also re-enacting desuetuded law is not a good order of legislation. But high courts should condemn applying laws in any circumstances.

    Keywords: Law, Re-enacting, Desuetude, Repealing, Conflict of laws