فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی قدرتی، غلامعلی افروز، پرویز شریفی درآمدی، حیدرعلی هومن صفحه 1
    هدف پژوهش حاضر کسب اطلاعات در زمینه پیش بینی خلاقیت دانش آموزان تیزهوش بر مبنای سن، هوش و رضامندی زناشویی والدین آنان، بود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش همبستگی است. به منظور اجرای این پژوهش سیصد و سی دانش آموز (164 پسر و 166 دختر) از مدارس شهر تهران با روش نمونه گیری خوشه ایاز میان دانش آموزان با بهره هوشی بالاتر از 120 انتخاب شدند. آزمون ماتریس های پیشرونده ریون (هوش ریون، 1941)، آزمون تفکر خلاق تورنس (فرم ب تصویری) (تورنس، 2002) در میان دانش آموزان به اجرا در آمد و مقیاس رضامندی زناشویی افروز (افروز، 1390) در میان والدین دانش آموزان فوق اجرا شد. با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون چندمتغیری و آزمون تحلیل واریانس داده های پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که رضامندی زناشویی والدین مهمترین پیش بین خلاقیت کودکان بوده است. همچنین هوش و سن به ترتیب دومین و سومین متغیرهای پیش بینی کننده خلاقیت بودند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که روابط زناشویی رضایت بخش و مطلوب والدین در کنار هوشمندی می تواند تبیین کننده بهتری برای خلاقیت دانش آموزان باشد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، رضامندی زناشویی والدین، هوش، سن
  • عباسعلی حسین خانزاده، قربان همتی علمدارلو، محسن بابایی، زینب بابایی صفحه 23
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش های والدین و معلمان دانش آموزان تیزهوش در ارتباط با دو شیوه آموزشی تلفیقی و جداسازی شده صورت گرفت. روش پژوهش از نوع کاربردی و شیوه انجام گرفتن آن زمینه ای است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه معلمان و والدین دانش آموزان تیزهوش دوره راهنمایی شهر رشت در سال تحصیلی 90-1389 تشکیل می داد که همه آنها به عنوان نمونه (64 نفر معلم و 96 نفر والدین) انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته سنجش نگرش والدین و معلمان دانش آموزان تیزهوش در ارتباط با جاگماری آموزشی استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده از روش های آماری توصیفی مانند فراوانی و درصد و روش های آمار استنباطی مانند آزمون کالموگروف اسمیرنف و آزمون تی مستقل استفاده شد. به طور کلی نتایج نشان داد که نگرش های هم والدین و هم معلمان نسبت به رویکرد آموزش تلفیقی منفی و نسبت به رویکرد آموزش جداسازی شده، مثبت می باشد و رویکرد آموزش جداسازی شده را ترجیح می دهند. بر این اساس پیشنهاد می شود وزارت آموزش و پرورش با همکاری متخصصان دانشگاهی به طراحی و اجرای گارگاه های ویژه آشنایی با آموزش تلفیقی برای والدین و معلمان همه دوره های تحصیلی بپردازد و دانش و اطلاعات والدین و معلمان در مورد مزایای آموزش تلفیقی را افزایش دهد تا با تغییر نگرش والدین و معلمان در جهت همسو شدن با نظام آموزش تلفیقی قدم های عملی بردارد
    کلیدواژگان: نگرش والدین و معلمان، دانش آموزان تیزهوش، جاگماری آموزشی
  • علی اصغر کاکو جویباری، هاجر شعاعی، طیبه محتشمی صفحه 55
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی سطوح درک خواندن در دانش آموزان آسیب دیده بینایی پایه چهارم ابتدایی و مقایسه آن با دانش آموزان هم پایه عادی بود. پژوهش حاضر از نوع زمینه ای و با استفاده از آزمون دفترچه های استاندارد شده بین المللی پرلز (2006) انجام گرفت. 27 نفر از دانش آموزان نابینا پایه چهارم ابتدایی مدارس استثنایی در شهرهای تهران، ری و قم به روش جامعه آماری در دسترس انتخاب شدند و با همان تعداد دانش آموز عادی از مدارس مجاور که به شکل تصادفی ساده با گروه دانش آموزان نابینا همتا شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    در سطوح درک خواندن بین دانش آموزان آسیب دیده بینایی با دانش آموزان عادی فقط در سطح تفسیر و تلفیق ایده ها و اطلاعات تفاوت معنی دار وجود دارد و در بقیه سطوح درک خواندن تفاوت معنی دار دیده نشد (05/0 p<). با توجه به نتایج پژوهش حاضر، توجه ویژه و بازنگری در برنامه آموزش خواندن هم در مدارس عادی و همچنین در مدارس ویژه دانش آموزان آسیب دیده بینایی ضرورت دارد. پیشنهاد می شود، معلمان و مسئولان منابع بیشتری به خط بریل برای کودکان نابینا فراهم کنند و علاوه بر مداخله زودهنگام در آموزش این کودکان و ایجاد تسهیلات آموزشی، ایشان را به سمت لایه های عمیق تر درک خواندن سوق دهند.
    کلیدواژگان: سطوح درک خواندن، آسیب بینایی، بینایی هنجار
  • عیسی جعفری، اسماعیل سلیمانی، علی اسماعیلی صفحه 71
    هدف اصلی این پژوهش مقایسه سبک های اسنادی دانش آموزان (پسر) نابینا و بینای شهرستان اردبیل بوده است. روش این تحقیق از نوع کاربردی و روش انجام آن زمینه ای است. جامعه آماری برای وصول به هدف پژوهش، از کلیه دانش آموزانی که در سال تحصیلی90-1389 در مدارس استثنایی، عادی و همچنین تلفیقی شهرستان اردبیل مشغول به تحصیل بودند، 36 نفر دانش آموز پسر(18 نفر بینا و 18 نفر نابینا) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک های اسناد (ASQ) استفاده شده است. و داده های پژوهشی با تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که بین سبک اسنادی گروه اصلی و گروه گواه تفاوت معنادار است. بین سبک اسناد دانش آموزان بینا و نابینا در مولفه های درونی- بیرونی، ناپایدار- پایدار و کلی- جزئی تفاوت معنی داری وجود دارد، بدین معنی که سبک اسنادی در دانش آموزان نابینا بیشتر به صورت بیرونی، پایدار و کلی و در دانش آموزان بینا بیشتر درونی، ناپایدار و جزئی است. با توجه به یافته های این تحقیق، به کارگرفتن راهبردهای موثر برای تغییر دادن اسنادهای بیرونی به اسنادهای درونی در افراد نابینا جهت سازگاری بهتر از پیشنهادهای این تحقیق می باشد
    کلیدواژگان: سبک اسناد، دانش آموزان، نابینا
  • یدالله خرم آبادی، نورعلی فرخی، مریم قره گوزلو صفحه 85
    هدف کلی پژوهش حاضر تاثیر روش «تحلیل رفتار کاربردی» بر بهبود عملکرد «کودکان اتیستیک شهر همدان» بود که به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی و شیوه انجام گرفتن آن نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کودکان اتیستیک همدان بودکه در مرکز درمانی فرشچیان تحت درمان قرار داشتند. 30 نفر از کودکان مراجعه کننده به این مرکز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند سپس برای گروه آزمایش درمان به صورت «تحلیل رفتار کاربردی» به مدت 7 ماه و دو روز در هفته و روزانه 5 ساعت به صورت انفرادی انجام گرفت. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای که حاوی مشخصات عمومی پاسخگویان و مشخصات روان شناختی (دانش عمومی، توجه، تقلید و خودیاری) بوده است، با اجرای پیش و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل کوواریانس چند متغیره و اندازه گیری مکرر استفاده شد. تحلیل متغیرهای وابسته با استفاده از آلفای میزان شده بن فرونی (0125/0) حاکی از تفاوت معنی دار بین دو گروه از لحاظ متغیرهای مختلف (دانش عمومی،توجه، تقلید و خودیاری) بوده است. به منظور بررسی این موضوع که آیا تاثیر اجرای متغیر مستقل در طول زمان دارای ثبات است یا خیر، از آزمون اندازه گیری مکرر با آلفای میزان شده بن فرونی (017/0) استفاده شد. نتایج آزمون اندازه گیری مکرر برای گروه های آزمایش و گواه از لحاظ نمرات پیش آزمون،پس آزمون و پیگیری در متغیرهای مختلف معنی داری بود.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار کاربردی، کودکان اتیستیک، اتیسم
  • کامران گنجی، محمد عسگری، فرزانه ترک صفحه 109
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان شیوع اختلال «نارسایی توجه/ بیش فعالی» و زیر نوع های آن در دانشجویان دانشگاه های آزاد استان مرکزی بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و آزمودنی ها عبارت بودند از 1773 دانشجو (1191 مرد، 582 زن) که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از میان کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد استان مرکزی انتخاب شدند. مقیاس درجه بندی وندریوتا (1993) و مقیاس تشخیصی تجدیدنظر شده میری اسکندری (1386) به صورت خود گزارش دهی توسط آزمودنی ها تکمیل شدند. داده ها با روش های آمار توصیفی و آزمونZ نسبت تحلیل شدند. نتایج نشان داد که میزان شیوع کلی نارسایی توجه/ بیش فعالی دانشجویان در کودکی در مقیاس وندریوتا (1993) 6/6 درصد و در بزرگسالی در مقیاس تشخیصی تجدیدنظر شده میری اسکندری (1386) 3/7 درصد بود. همچنین میزان شیوع نارسایی توجه3/5 درصد، بیش فعالی– تکانشگری 2/7 درصد و مرکب3/7 درصد بود. میزان شیوع اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی دوران کودکی در دانشجویان دختر 1/4 و در دانشجویان پسر8/7 درصد بود، اما میزان شیوع این اختلال در بزرگسالی بین دانشجویان دختر و پسر تفاوتی نداشت. همچنین سابقه مشروطی، مردودی، اختلال های روان پزشکی و مصرف داروهای روان پزشکی در دانشجویان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بیشتر بود. در مجموع یافته ها نشان داد که شیوع اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در دانشجویان قابل توجه است. این نتیجه در موقعیت های آموزشی دارای محتوای کاربردی بوده و نشانگر آن است که پیشگیری، مدیریت و درمان این اختلال نیازمند خدمات روان-شناختی و مشاوره است. این نتیجه در برنامه ریزی و تنظیم بودجه و راهبردهای آموزشی و درمان می تواند سودمند باشد. ارائه خدمات روان شناختی و مشاوره در دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی می تواند از پیامدهای منفی این اختلال در زندگی تحصیلی و شغلی پیشگیری کند.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی(ADHD)، شیوع، دانشجویان
  • راضیه اهرمی، مژگان شوشتری، فرشته گلشنی منزه، حمید کمرزرین صفحه 139
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی و آموزش دقت بر توانایی خواندن دانش آموزان نارساخوان انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی با نارسایی خواندن در شهر اصفهان در سال تحصیلی 90-89 بودند. نمونه پژوهش، 30 دانش آموز نارساخوان بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل). آموزش دقت بر روی گروه آزمایش اجرا شد. ابزار پژوهش، آزمون خواندن کلاس سوم بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته های پژوهش نشان داد که آموزش دقت بر توانایی خواندن کودکان نارساخوان موثر می باشد. پیشنهاد و
    نتیجه گیری
    توجه به آموزش دقت به مثابه مهارت های زیربنایی توانایی خواندن، می تواند رویکردی موثر در اصلاح نارساخوانی باشد.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، آموزش دقت، نارسا خوانی، توانایی خواندن
|
  • M. Ghodrati , G.A.Afrouz, P. Sharifi Daramadi , H.A.Homan Page 1
    The present study aims to acquire more specific information concerning the prediction of creativity in gifted students on the basis of their age, intelligence quotient (IQ), and their parental marital satisfaction.This is a correlation study. The statistical population was the total of all gifted high school students of both special education and regular schools in Tehran, whose intelligence quotients were higher than 120.The sample size consisted of 164male and 166 female students, The sample wa selected through a cluster random sampling.. Raven’s Progressive Matrices Test (IQ) (Raven, 1941), and Torrance Test of Creative Thinking (TTCT) (figural form) (Torrance, 2002) were administered among the students and Afrooz Marital Satisfaction Scale (AMSS) (1390) was completed with the student’s parents. Data were analyzed using multiple regression analysis and analysis of variance.The results showed that parental marital satisfaction was an important and significant predictor of children’s creativity. Also, IQ and age were second and third significant predictors of creativity.Results indicated that high martial satisfaction of parents and intelligence were good backgrounds for the development and nurturance of creativity in children.
    Keywords: creativity, marital satisfaction, intelligence, age
  • A. A. Hosseinkhanzadeh , Gh. Hemati Alamdarloo , M. Babaee Z. Babaee, B.A Page 23
    The aim of this study was to investigate the attitudes of parents and teachers about educational placement of gifted students. The present study is an applied research and is undertaken by survey method. The statistical population of this research includes the total number of parents and teachers of gifted students studying in Rasht city in 2010-2011 and the sample size was the same as the population (64 teachers and 96 parents). The Attitudes Assessment of Parents and Teachers of gifted student's inventory was used for collecting the data. Frequency and percentage was used for the descriptive data and analysis of data was accomplished by utilizing kallmogrof-smirenof and independent T test.The results indicated that both parents and teachers have negative attitudes about integration and positive attitudes towards segregation of gifted students. Actually both parents and teachers prefer the segregation placement for gifted students.The suggestion is that the ministry of education should collaborate with academic experts to design and implement workshops about integrated education for parents and teachers of all types of students, such as gifted students, and also students with intellectual disabilities to increase their knowledge about integrated education and the benefits of this system. In order to change the negative attitudes of parents and teachers about integrated education. Upon these attitude changes their support can be gained for promoting this educational system.
    Keywords: Attitudes, parents, teachers gifted students, educational placement
  • A.A.Kakojoibari , H. Shoaie , T. Mohtashami Page 55
    The aim of this research was to assess the levels of reading literacy perception in 4th grade primary school students with visual impairment and comparing it with normal peer students.
    Methods
    The current research was a survey study and was performed by the use of PIRLS (2006) international standardized booklets as instrument. Twenty seven 4th graders of three primary exceptional schools in three different cities (Tehran, Rey and Qom) were selected by means of non-convenient sampling and compared with the equal size of students of matched adjacent normal schools. The independent t-student test was used for the statistical analysis.There were significant differences in the levels of interpretation and modulation of data and ideas between students with visual impairment and normal sighted students, but there wasnt any significant difference in other reading literacy perception levels (p<0.05).It is necessary to pay special attention to students with visual impairments and review their reading programs both in normal schools and also in the visual impairment specific schools. It is recommended that teachers and authorities provide more texts in brail for blind children and in addition to early intervention to educate and provide facilities, helping them to achieve deeper levels of reading literacy perception.
    Keywords: Reading literacy perception levels, visual impairment, normal vision
  • E.Jafary , E.Soleimani , A.Esmaeili Page 71
    The basic aim of this study was to compare the attribution style of blind and normal students. The statistical population of the study were all the students of normal, exceptional and compilation academies of the academic year 2010-2011. ,The sample included 36 male students (18 blind and 18 normal sighted),who were selected by simple random sampling. In order to gather the data the Attribution Style Questionnaire (ASQ) was completed with the sample.. The data was analyzed with multivariate variance analysis.The results showed that there is a significant difference between the attribution styles of blind and normal sighted students.Conclusion & recommendations: It is noteworthy to add that, the significant difference between the blind and the normal sighted students applies to all components including internal- external, Stable- Unstable and limited - totality elements of attribution styles and this must be taken into account in understanding the differences.
    Keywords: attribution style, blind, normal sighted, students
  • Y. Khorramabadi, N. A.Farrokhi, M. Qaraguzlu Page 85
    The objective of this study was to assess the effects of ABA treatment on the performance of Hamadan autistic children.An applied research with an experimental design has been used. All the autistic children of Farshchian therapy center of Hamadan were treated. To collect data a questionnaire containing questions covering data for the general profile of respondents and also psychological data (general knowledge, attention, imitation and self-help), was applied both as pre-and post-test. The data was analyzed by multivariate analysis of covariance and repeated measures. Dependent variables were analyzed using an alpha level of Ben Frony (0125 / 0)showed significant differences between groups in terms of the variables (general knowledge, attention, imitation and self-help).Test results of repeated measurements for experimental and control groups in comparison to pre-test scores, was significant.
    Keywords: Applied Behavior Analysis, autistic children, autism
  • K. Ganji , M. Asgari , F. Tork Page 109
    This research, investigates the prevalence of ADHD and it's subtypes among university students of Markazi province in 1389-90. The method of this research was descriptive. The sample included 1773 university students (582 females, 1191 males) that were selected from the population of all university students of Markazi province by implementing a random cluster sampling. The Wender Utah Rating Scale (WURS-1993) and the diagnostic Scale of Mirieskandari Revision (2008) were completed by participants. Data analysis was conducted using descriptive statistics and z test by SPSS software.
    Result
    Results showed that the total prevalence of attention deficit/hyperactivity disorder according to WURS was 6.6% in the childhood of students and was 7.3% in their adulthood. Also the prevalence of attention- deficit, hyperactivity- impulsivity and combined type were 5.3% and 7.3%respectively.The prevalence of attention-deficit hyperactivity disorder in childhood of female students was 4.1% and in male students was 7.8%, but there was not any difference between prevalence of ADHD in adulthood between female and male students. Furthermore records of drop-outs, fails, psychiatric disorders and use of psychiatric drugs were more in students with ADHD.These findings stress that the prevalence of ADHD is considerably high in students. In addition it revealed the importance of prevention, management and therapy of this disorder through benefiting from psychological and counseling services. This result could be beneficial for planning, budgeting, educational and therapy strategies. Making psychological and counseling services accessible in universities could prevent negative consequences of this disorder in educational and professional life.
  • Page 139
    The aim of the current research was to investigate the effectiveness of precision teaching on reading ability of students with learning disability. The research method was semi- experimental with pretest – posttest design. Statistical population consisted of all the 3 rd grade elementary girl students with learning disability in city of Isfahan during 1389-1390 academic years. The sample consisted of 30 students with reading disability that were selected via Targeted sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. (15 experimental group and 15 controls). Research tool was a third grade reading test. Data obtained was analyzed by analysis of Covariance.The results showed that the precision teaching is effective on reading ability. Paying attention to precision teaching as a reading ability fundamental skill can be an effective approach in treatment of learning disability disorder.
    Keywords: learning disability, precision teaching, reading ability