فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 7 (پاییز 1391)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 7 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیوان کاکابرایی، علی اکبر ارجمندنیا، غلامعلی افروز صفحه 1
    هدف این مطالعه بررسی رابطه سبک های مقابله و حمایت اجتماعی با مقیاس های بهزیستی روانی در بین والدین است. روش پژوهش از نوع کاربردی و شیوه انجام گرفتن آن همبستگی است. جامعه کلیه والدین بافرزند استثنایی و عادی شهر کرمانشاه بود و نمونه متشکل از 800 نفر والدین بافرزند استثنایی و عادی که به روش نمونه گیری تصادفی ساده و چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای سبک مقابله (کوهن،2006)، حمایت اجتماعی (زیمت،1988)، رضایت از زندگی (دینر،1985)و برنامه عاطفه مثبت و منفی (واتسون،1988) استفاده گردید و با روش آماری ماتریس همبستگی یافته ها نشان داد که در دو گروه والدین، رابطه بین نمره ابعاد حمایت اجتماعی بارضایت از زندگی و عاطفه مثبت، مثبت وبا عاطفه منفی، منفی و معنادار و رابطه بین سبک مقابله مساله مدار بارضایت از زندگی و عاطفه مثبت، مثبت وبا عاطفه منفی، منفی و معنادار بودند. همچنین رابطه بین سبک مقابله هیجان مدار بارضایت از زندگی مثبت و غیرمعنادار وبا عاطفه مثبت و عاطفه منفی، مثبت و معنادار بود ورابطه بین سبک مقابله اجتنابی بارضایت از زندگی و عاطفه مثبت، مثبت و معنادار وبا عاطفه منفی، منفی و غیرمعنادار بود.
    نتیجه گیری
    بین حمایت اجتماعی و سبک مقابله با بهزیستی روانی والدین رابطه وجود داشت، پیشنهاد می گردد سازمان های مسئول خدمات روان شناختی به هنگام و رایگان را برای این والدین فراهم آورند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانی، سبک های مقابله، حمایت اجتماعی ادراک شده، والدین کودکان استثنایی
  • محمد حداد کاشانی، عزت الله نادری، مریم سیف نراقی، زهرا دورودیان صفحه 27
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی ملاک های دوستی و دوست یابی افراد سندرم داون 14 تا 24 سال و مقایسه آن با سایرگروه های عقب مانده ذهنی آموزش پذیر مرکز توانبخشی ولی عصر تهران سال 89-88 صورت گرفت.
    روش
    روش این پژوهش زمینه ای است. جامعه آماری: جامعه پژوهش کلیه افراد سندرم داون و عقب مانده ذهنی آموزش پذیر 14 تا 24 سال مرکز ولی عصر در سال تحصیلی 89-88می باشد. نمونه آماری،حجم آن و چگونگی گزینش آن: محقق ابتدا با مراجعه به مرکز ولی عصر تهران 25 نفر گروه سندرم داون و 25 نفر عقب مانده ذهنی آموزش پذیر را با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب کرد و آنان را به لحاظ ویژگی هایی مانند سن، جنسیت، طبقه اجتماعی اقتصادی با یکدیگر همتا نمود. روش جمع آوری داده ها و ابزار های آن: آزمون محقق ساخته 28 سئوالی که چهار زمینه مانند گذراندن اوقات فراغت، تعاون، ویژگی های مثبت ارتباطی و ویژگی های منفی ارتباطی را می سنجد، اجرا کرده و به بررسی و مقایسه این دو گروه پرداخته است. روش آماری: تحلیل آماری با استفاده از آزمون t مستقل انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که با 95 درصد اطمینان این دو گروه در ویژگی های گذراندن اوقات فراغت با یکدیگر، تعاون و ویژگی های منفی ارتباطی تفاوت معناداری ندارند ولی با 95 درصد اطمینان در ویژگی های مثبت ارتباطی و ملاک های دوستی و دوست یابی تفاوت معناداری دارند. به سخن دیگر در این زمینه ها افراد سندرم داون در مقایسه با سایر گروه های عقب مانده ذهنی آموزش پذیر بهتر عمل کردند. از آنجایی که در مراکز و مدارس ویژه (کودکان سندرم داون و عقب مانده های آموزش پذیر) بیشتر به مسائل تحصیلی و آموزشی و شغلی پرداخته می شود در حالی که افراد سندرم داون و عقب مانده ذهنی آموزش پذیر نیاز به مهارت های اجتماعی از جمله مهارت های دوستی و دوست یابی دارند، پیشنهاد می شود که در این مراکز علاوه بر بعد تحصیلی به بعد مهارت های اجتماعی توجه شود.
    کلیدواژگان: سندرم داون، عقب مانده ذهنی آموزش پذیر، ملاک های دوستی و دوست یابی
  • حمید علیزاده صفحه 43
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، تدوین برنامه ای برای آموزش والدین دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی و بررسی میزان اثربخشی این برنامه بر کاهش نشانه های این اختلال و کارکرد خانواده (شیوه های فرزند پروری و استرس والدینی) است.
    روش
    در این پژوهش نیمه آزمایشی، تعداد 24 نفر از والدین دارای کودکان با اختلال نارسایی توجه با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) شرکت داشتند. برای جمع آوری داده های مربوط به تشخیص اختلال از مقیاس درجه بندی نشانه های اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی که بر مبنای کتاب راهنمای تشخیصی و آماری بیماری های روانی (2000) ساخته شده است و نیز به منظور بررسی کارکرد خانواده از مقیاس استرس والدینی (PSI/SF) و پرسشنامه سبک های فرزند پروری رابینسون و همکاران (2000) استفاده شده است. با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس (با اندازه گیری مکرر)، به کمک نرم افزار SPSS تاثیر آموزش والدین بر کاهش نشانه های اختلال و کارکرد خانواده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که آموزش والدین توانسته است بر کاهش میزان استرس والدین، افزایش شیوه فرزندپروری مقتدرانه (پدر و مادر) و کاهش شیوه فرزندپروری سهل گیر پدر در سطح (05/0 > P) تاثیر معنادار داشته باشد. همچنین لازم به ذکر است که آموزش والدین بر کاهش نشانه ها، شیوه فرزندپروری خودکامه (پدر و مادر) و سهل گیر (مادر) در سطح)05/0 P) افزایش یافته است. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که برنامه مذکور می تواند برای بهبود کارکرد خانواده تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، برنامه آموزش والدین، کارکرد خانواده، استرس والدین، سبک های فرزندپروری
  • دیبا سیف صفحه 71
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه جهت گیری های هدف در درس ریاضی با ابعاد خلاقیت در میان دانش آموزان دبیرستان های پرورش استعدادهای درخشان، نمونه دولتی و عادی بود. روش پژوهش حاضر همبستگی است. آزمودنی های پژوهش شامل 410 دانش آموز سال اول دبیرستان (216 دختر و 194 پسر) بودند که به روش طبقه ای- خوشه ایاز دبیرستان های شهرستان شیراز انتخاب شدند. مقیاس جهت گیری هدف در درس ریاضی و پرسشنامه مدادی کاغذی چندگزینه ای خلاقیت به عنوان ابزار سنجش در این تحقیق به کار برده شد. مقیاس جهت گیری های هدف در درس ریاضی از سه مولفه تبحرگرائی، عملکردگرائی، و عملکردگریزی تشکیل شده و پرسشنامه مدادی کاغذی چندگزینه ای خلاقیت شامل چهار بعد سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری است. مطالعات قبلی در فرهنگ ایرانی مبین روائی و پایائی قابل قبول این ابزارها بوده است. یافته ها نشان داد که رابطه همبستگی بین جهت گیری-های هدف و خلاقیت بر قرار است. چنان که فزونی تبحرگرائی و عملکردگرائی با افزایش ابعاد خلاقیت همراه بود، در حالی که عملکردگریزی رابطه منفی با ابعاد خلاقیت داشت. نتایج تحلیل های رگرسیون چندگانه بیانگر آن بود که تبحرگرائی در فرایند یادگیری درس ریاضی، مهم ترین عامل پیش بینی کننده ابعاد چهارگانه و کل خلاقیت است. فراگیری درس ریاضی با هدف تسلط یابی بر مفاهیم، روش ها و کاربردهای این درس، فزونی خلاقیت را در تمام ابعاد به دنبال داشت. عملکردگرائی نیز به طور مثبت بعد انعطاف پذیری خلاقیت را پیش بینی نمود و فزونی عملکردگریزی با کاهش خلاقیت از بعد سیالی همراه بود. بر اساس این یافته ها، به دست اندرکاران تعلیم و تربیت، به ویژه متولیان مراکز پرورش استعدادهای درخشان، پیشنهاد می شود که با سوق دادن دانش آموزان در راستای تبحرگرائی در فراگیری ریاضی، دستیابی جامعه به پیامدهای خلاقانه را در این عرصه تسهیل نمایند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، جهت گیری هدف، فراگیری ریاضی، تیزهوشی
  • قربان همتی علمدارلو، عباسعلی حسین خانزاده، اعظم مرادی، منیژه فرشچی صفحه 97
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه سبک فرزندپروری مادران با رفتار سازشی دانش آموزان کم توان ذهنی انجام شد. این پژوهش از نوع کاربردی و شیوه انجام گرفتن آن همبستگی است. جامعه مورد مطالعه را تمامی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی شهر شیراز تشکیل می داد که از میان آن 101 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش سبک فرزندپروری مادران از پرسشنامه رابینسون و همکاران (1995) و برای سنجش رفتار سازشی دانش آموزان کم توان ذهنی از پرسشنامه رفتار سازشی لمبرت و همکاران (1974) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان داد که سبک فرزندپروری استبدادی و سهل گیرانه پیش بینی کننده مثبت و معنادار رفتار ضداجتماعی، رفتار طغیانی، رفتار خشونت آمیز و مخرب، رفتار قالبی، انزوا و آشفتگی روانی، تندخویی و رفتار نامناسب اجتماعی است(1./. P<). شایان ذکر است که بر اساس یافته های این پژوهش بین سبک فرزندپروری اقتداری و خرده مقیاس های رفتار سازشی رابطه ای مشاهده نشد و سبک فرزندپروری اقتداری قادر به پیش بینی هیچ یک از عامل های رفتار سازشی نبود(5./. P˃). با توجه به یافته های به دست آمده طراحی برنامه های آموزش خانواده به ویژه برنامه های آگاهی از سبک های فرزندپروری و اثرات هر یک از آن ها بر فرزندان بسیار ضروری است تا از این طریق بتوان با تغییر نگرش مادران و بهبود روابط اعضای خانواده، رفتار سازشی دانش آموزان با کم توان ذهنی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، مادران، رفتار سازشی، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • پرویز شریفی درآمدی، لیلا قاسمی داوری صفحه 115
    هدف پژوهش حاضر بررسی «مقایسه بینش هیجانی، میزان عزت نفس و افسردگی در دختران بزه دیده و بزه ندیده 15 تا 18 ساله در سال 90-1389 است. روش تحقیق حاضر توصیفی بوده و از نوع علی- مقایسه ای می باشد. نمونه های تحقیق را 31 نفر از دختران بزه-دیده اقامتگاه شبانه روزی نواب سازمان بهزیستی شهرتهران و 31 نفر از دختران بزه ندیده ای که با آزمودنی های دختر بزه دیده به عنوان ملاقات کننده در شهر مزبور تعامل داشتند، تشکیل دادندکه پس از همگن شدن با تاکید بر سن، جنسیت و سطح تحصیلات با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه های مرتبط یعنی «عزت نفس کوپر اسمیت»، «افسردگی بک» و «بینش هیجانی کوپر» گردآوری شد. نتایج حاصل با استفاده از روش t گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که دختران بزه دیده در مقایسه با دختران بزه ندیده از افسردگی بالاتر و عزت نفس و بینش هیجانی پایین-تری برخوردارند. هرچند نمره آزمودنی ها در شاخص های مقیاس بینش هیجانی به صورت آسیب شناختانه پایین نبود اما به طور کلی نتایج تحقیق نشان می دهد که بین دختران بزه دیده و بزه ندیده در بینش هیجانی، عزت نفس و افسردگی تفاوت معنی دار وجود دارد. بنابر یافته اساسی تحقیق حاضر پیشنهاد می شود که والدین قابلیت های بینش هیجانی را فراگیرند و آن ها را در برخورد با دختران خود که ممکن است در معرض آسیب های اجتماعی باشند قبل از وقوع بزه دیدگی به کار بندند.
    کلیدواژگان: بینش هیجانی، عزت نفس، افسردگی، بزه دیده، بزه ندیده
  • احمد عابدی، فرشته کاظمی، مژگان شوشتری، فرشته گلشنی منزه صفحه 133
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش حرکات ورزش ایروبیک بر بهبود توجه دیداری و شنیداری کودکان پسر با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان 6ساله پیش از دبستان شهر اصفهان بود.
    روش پژوهش: روش پژوهش نیمه آزمایشی بود. به منظور انجام این پژوهش، 30 نفر کودک بااختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی از میان جامعه کودکان 6 ساله پیش از دبستان شهر اصفهان به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، انتخاب وبا روش تصادفی به گروه های آزمایشی و کنترل گمارده شدند (هر گروه 15نفر). آموزش حرکات ورزش ایروبیک بر روی گروه آزمایش انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده عبارت از آزمون نپسی (NEPSY)، مقیاس درجه بندی SNAP-IV و مصاحبه بالینی بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش حرکات ورزش ایروبیک بر بهبود توجه دیداری و شنیداری کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی موثر می باشد. پیشنهاد می شود در کنار سایر شیوه های افزایش توجه از ورزش ایروبیک در جهت تقویت توجه دیداری و شنیداری در کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی استفاده شود.
    کلیدواژگان: کودکان با اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، توجه دیداری، توجه شنیداری، ورزش ایروبیک
  • سیدعبدالمجید بحرینیان، کبری حاجی علیزاده، لیلا ابراهیمی، ام البنین هاشمی گرجی صفحه 153
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های شخصیتی و میزان سازگاری مادران کودکان عادی و عقب مانده ذهنی شهر تهران می باشد. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای فرزند شهر تهران است. نمونه آماری شامل 200 مادر (100 مادر با فرزند عقب مانده ذهنی و 100 مادر با فرزند عادی) بوده که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از مقیاس سازگاری اجتماعی بل و پرسشنامه شخصیتی 16 عاملی کتل استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره، تحلیل واریانس تک متغیره و آزمون t مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین مادران کودکان عقب مانده ذهنی و مادران دختران عادی از لحاظ متغیرهای ویژگی های شخصیتی و سازگاری تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها بدین معناست که مادران دارای فرزند عقب مانده ذهنی در مقایسه با مادران دختران عادی سازگاری کمتری داشته و مادران کودکان عادی سطوح بالاتری از عوامل شخصیتی هوش عمومی، پایداری هیجانی، خلق استوار و پایداری خلق و خو را نسبت به مادران دارای کودک عقب مانده ذهنی نشان دادهاند. براساس یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود فراهم داشتن آموزش های خاص برای این والدین بتوانددر کاهش تنیدگی، افزایش میزان سازگاری و به طور کلی در ارتقاء بهداشت روانی آن ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، سازگاری، عقب مانده ذهنی
|
  • Keivan Kakabaraei, Ali Akbar Arjmandnia, Gholam Ali Afrooz Page 1
    This study is aimed at examining the relationship between coping strategies and social support and mental wellbeing scales in parents. In this applied and correlational research, the population consists of all parents with exceptional and normal children in Kermanshah City. The sample consists of 800 parents who were selected by random and multi-stage sampling. Coping Strategies Scale (CISS-SF, Cohen, 2006), Social Support Scale (MSPSS, Zymt, 1988), Satisfaction with Life Scale (SWLS, Diener, 1985), and positive and negative affect schedule (Watson, 1988) are used for data collection. Results show that there is a significant positive relationship between scores of multiple dimensions of social support, life satisfaction, and positive effect, and there is a negative significant relationship between the scores of the above said with the negative effect. Also, the relationship between the problem-oriented coping strategy and satisfaction with life is found to be positive and insignificant, while the said coping strategy has a positive significant relationship with positive and negative effect. Moreover, there is a significant positive relationship between avoidance coping strategy, life satisfaction, and positive effect, and there is a negative insignificant relationship between the scores of the above said with the negative effect. It can therefore be concluded that since social support and coping styles are related to mental well-being of parents, responsible organizations are recommended to provide timely and free-of-charge psychological services for parents.
    Keywords: mental well, being, coping strategies, perceived social support, parents of exceptional children
  • Mohammad Haddad Kashani, Ezzatollah Naderi, Maryam Seif Naraqi, Zahra Doroodian Page 27
    This study is aimed at comparing the criteria of friendship and making friends in people with Down syndrome aged between 14 and 24 and other educable mentally retarded groups in Vali-e Asr Rehabilitation Center of Tehran in 2009-2010. In this field research, the statistical population consists of all educable individuals who have Down syndrome and are mentally retarded aged between 14 and 24 in the above said center. 25 persons with Down syndrome and 25 educable mentally retarded people are selected using convenience sampling and are homogenized in terms of particulars such as age, sex, and social-economic class. A test containing 28 questions designed by the researcher is applied and four fields of leisure time, cooperation, positive and negative communicative features are evaluated. The two groups are compared and an independent T test is performed for statistical analysis. Results show that with a reliability of 95%, there is no significant difference between the two groups with regard to spending leisure time together, cooperation and negative communicative features. However, they are significantly different when it comes to positive communicative features, and criteria of friendship and making friends. In other words, people with Down syndrome had a better performance than other educable mentally retarded people in this regard. In centers and schools special for children with mental disability and Down syndrome, issues about education and career are more emphasized, whereas these children need social skills including friendship and making friends. Therefore, these centers are recommended to pay attention to the social skills as well as educational aspect.
    Keywords: Down syndrome, educable mentally retarded, criteria of friendship, making friends
  • Hamid Alizadeh Page 43
    The goal of this study is to develop a training program for parents of children with attention deficit/hyperactive disorder (ADHD) and to examine the effect of this program on reduction of ADHD symptoms and family function. In this quasi-experimental research, 24 parents of children with ADHD are selected through a cluster random sampling method and are assigned randomly into two experiment and control groups (12 in each group). ADHD, parental stress, and parenting styles are respectively evaluated utilizing DSM-IV (2000) criteria, PSI/SF (Abidin, 1983, cited in Strachan, 2005), and Robinson’s et al., (2000) Parenting Styles Questionnaire. The data analysis using ANCOVA and MANOVA revealed that this program could improve stress level and parenting styles. No significant difference was observed for reduction of ADHD symptoms. Accordingly, it can be concluded that this program is useful for improving family function.
    Keywords: ADHD, parent training program, ADHD, family function, parental stress, parenting styles
  • Diba Seif Page 71
    The purpose of this descriptive-correlational study is to investigate the relationship between goal orientations in mathematics and dimensions of creativity among students of schools for the gifted and talented, public schools for high achieving students, and ordinary public schools. To this end, 410 high school junior students (216 girls and 194 boys) are selected by stratified-cluster sampling. Mathematics Goal Orientations Scale and Multiple-Choice Paper-Pencil Questionnaire of Creativity are used as measuring instruments. The components of Mathematics Goal Orientations Scale include mastery goal-orientation, performance-approach goal-orientation, and performance-avoidance goal-orientation. Fluency, elaboration, originality, and flexibility are the four dimensions of Multiple-Choice Paper-Pencil Questionnaire of Creativity. Previous investigations in Iran have revealed validity and reliability of these instruments. Also, internal validity of these instruments is confirmed in the present study. The results are indicative of positive correlations between mastery goal-orientation, performance-approach goal-orientation and dimensions of creativity. In contrast, there is a negative relationship between performance-avoidance goal-orientation and dimensions of creativity. Multiple regression analysis revealed that mastery goal-orientation is the most important predictor of creativity dimensions and total creativity. Also, performance-approach goal-orientation positively predicted flexibility of creation. Increase in performance-avoidance goal-orientation reduces creativity in terms of fluency. This investigation revealed that students of regular public schools, achievers are less mastery goal-oriented compared to students of public schools for high. In contrast, these students are more performance-avoidance goal-oriented compared to high achievers. In addition, students of schools for the gifted and talented and public schools for high achievers are more fluent in thinking. Students of public schools for high achievers showed more fluency and elaboration in comparison with students of ordinary public schools.
    Keywords: creativity, goal, orientation, mathematics learning, giftedness
  • Qorban Hemati Alamdarloo, Abbass Ali Hosseinkhanzadeh, Azam Moradi, Manijeh Farshchi Page 97
    The aim of this study is to predict adaptive behaviors of students with intellectual disabilities on the basis of parenting styles. The statistical population of this research includes all mothers of students with intellectual disabilities in Shiraz city, out of which 101 mothers are selected by random cluster sampling. Parenting styles questionnaire (Robinson et al., 1995) is used for measuring parenting styles and Lambert's Adaptive Behavior Inventory is applied for measuring the adaptive behavior of students with intellectual disabilities. The data analysis done by using multiple regression test shows that authoritarian and permissive parenting styles is a significant positive predictor of antisocial, outburst behavior, violent and disruptive, and stereotypic behaviors, isolation and psychological distress, spleeny and socially inappropriate behaviors (p<. /.1). Moreover, the research showed there are no significant relationship between authoritative parenting style and adaptive behaviors of students with intellectual disabilities. According to the finding of this research, designing family training workshops for enhancing knowledge and awareness of parents about parenting styles and their effects on children is necessary so as to improve the adaptive behavior of students with intellectual disabilities by changing the mothers’ attitudes and improving family relationships.
    Keywords: adaptive behavior, parenting styles, mothers, students with intellectual disabilities
  • Parviz Sharifi Daramadi, Leila Qassemi Davari Page 115
    This research is aimed at assessing and comparing the degree of emotional intelligence, self- esteem, and depression in crime victim and non-victim girls aged between 15 and 18. The sample includes 31 crime victims living in the Welfare and Rehabilitation Organization of Tehran and 31 non-victim girls who have interaction with them as visitors. They are selected via convenience sampling and homogenized in terms of age and education. The data are gathered by applying Cooper's Emotional Intelligence, Beck's Depression Inventory, Cooper Smith Self- Esteem Questionnaire. The results indicated that girls who are crime victims have high depression, low self-esteem and emotional intelligence scores, though the scores are not pathologically low. Based on the findings of this research, parents are recommended to learn about emotional intelligence abilities and apply them on their daughters who are likely to be victims of social harms.
    Keywords: emotional intelligence, self, esteem, depression, crime victims, non, victims
  • Ahmad Abedi, Fereshteh Kazemi, Mozhgan Shooshtari, Fereshteh Golshani Monazzah Page 133
    The aim of this research is to investigate the effect of aerobic exercises on improving the visual and auditory attention of children with attention-deficit/hyperactivity disorder. In this quasi-experimental study, 30 children with attention-deficit/hyperactivity disorder are selected from among the six year-old preschool children of Isfahan city via random cluster sampling method and are then randomly assigned to experimental and control groups (each group consists of 15 children). The experimental group performed aerobic exercises. The instruments used include the neuropsychological test of NEPSY, (SNAP-IV) parent rating scale and clinical interview. The gathered data are analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The findings indicate that aerobic exercise can improve visual and auditory attention of children with attention-deficit/hyperactivity disorder.
    Keywords: aerobic exercise, attention, deficit, hyperactivity disorder, visual attention, auditory attention
  • Seyyed Abdolmajid Bahrainian, Kobra Haji Alizadeh, Leila Ebrahimi, Omolbanin Hashemi Gorji Page 153
    The purpose of this study is to investigate personality traits and adjustment of mothers of normal and mentally retarded children in Tehran. The statistical population includes all mothers who in Tehran. The sample consists of 200 mothers (100 mothers with mentally retarded children and 100 with normal children) that were selected by convenience sampling method. For data collection, Bell’s social adjustment scale and Cattell’s 16 personality factor questionnaire are used in this study. The data are analyzed by using multivariate and univariate analysis of variance and T test. The results indicate that there is a significant difference between mothers of mentally retarded children and those of normal girls in terms of personality traits and adjustment. It means that mothers of mentally retarded children have lower adjustment level compared with mothers of normal girls. Also mothers of normal children have shown higher level of personality factors in general intelligence, emotional stability, creating a strong and stable temperament than mothers of mentally retarded children. According to the research findings, it is suggested that providing special trainings for parents can reduce stress, increase adaptability and is generally effective in improving mental health.
    Keywords: personality traits, adjustment, mentally retarded