فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 12 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • آزاد همتی*، علی دلاور، سیاوش پور یوسف صفحه 1
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط ساختاری بین استرس شغلی، نگرش معنوی و سلامت روان کارکنان ناجا انجام گرفته است.
    روش
    با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از بین کلیه کارکنان کلانتری های نیروی انتظامی سطح شهر تهران 600 نفر انتخاب شده و پنج پرسشنامه 1) فرم کوتاه مقیاس استرس پلیس ایران(IPSS-A)؛ 2) سیاهه نگرش معنوی (SAI)؛ 3) پرسشنامه سلامت عمومی (28GHQ-)؛ 4) پرسشنامه رضایت شغلی نیروی انتظامی و 5) مقیاس عزت نفس روزنبرگ(RSES)در اختیار آنها قرار گرفته است. 356 مورد از آنها برای تجزیه و تحلیل آماری، معتبر تشخیص داده شده اند. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری، ضریب همبستگی، تحلیل مسیر و SEM استفاده شده است.
    نتایج
    علاوه بر بررسی معناداری ضرایب همبستگی، چهار مدل مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند که منطبق ترین مدل برای داده ها انتخاب شده است. در این مدل متغیرهای عزت نفس، استرس شغلی و رضایت شغلی به عنوان متغیرهای برونزا(مستقل)؛ و نگرش معنوی به عنوان متغیر واسطه ای، سلامت روان به عنوان متغیر وابسته را مورد پیش بینی قرار می-دهند.
    بحث: یافته های پژوهش حاضر، همسو با تمامی یافته های قبلی، نقش تعیین کننده نگرش معنوی را در تبیین ارتباط بین استرس شغلی و سلامت روانی، در قالب یک مدل جامع تر شناسایی نموده است. این یافته-ها چنین ایجاب می نمایند که جهت ارتقای شیوه های مقابله، به منظور کنترل عوامل استرس زای شغلی کارکنان ناجا، به اعتقادات معنوی آنان، بیشتر توجه شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، نگرش معنوی، سلامت روان، تحلیل مسیر
  • محمود نجفی*، نصرالله عرفانی، علی عباس کمری، محمد علی محمدی فر، نصرت جعفری صفحه 15
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه سلامت روان همسران و فرزندان جانبازان با و بدون اختلال استرس پس از سانحه بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای است. بدین منظور 300 خانواده جانباز از بین خانواده های جانبازان استان همدان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سلامت روان 28 سوالی و پرسشنامه جمعیت شناختی بود.
    نتایج
    نتایج آزمون t برای دو گروه مستقل نشان داد که همسران جانبازان دارای اختلال استرس پس از سانحه در مقایسه با همسران سایر جانبازان، درسلامت روان کل( نشانگان مرضی) و در زیر مقیاس های علائم جسمانی و اضطراب نمرات بالاتری را گزارش نموده اند. در فرزندان جانبازان نیز، در سلامت روان کل (نشانگان مرضی) و زیر مقیاس های علائم جسمانی، اضطراب و نارساکنش وری اجتماعی نتایج فوق تکرار شد. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس دو راهه نشان داد که فرزندان دختر نسبت به فرزندان پسر، نمرات سلامت روان بالاتری (نشانگان مرضی) دارند.
    بحث: توجه به سلامت نظام خانواده، در خانواده های جانبازان دارای اختلال استرس پس از سانحه امری ضروری به نظر می رسد و می تواند در برنامه ریزی، سیاست های آموزشی، مشاوره ای و درمانی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، اختلال استرس پس از سانحه، جانباز، خانواده جانبازان (همسر و فرزندان)
  • احمد ایزدی*، امیر طباطبایی، حمید نجات صفحه 25
    مقدمه
    این پژوهش به منظور تعیین و پیش بینی رابطه هوش هیجانی و سلامت روان با فرسودگی شغلی پرستاران شاغل در بخش های اورژانس و مراقبت های ویژه قلبی بیمارستان های نظامی شهر مشهد انجام گرفت.
    روش
    این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. برای دست یابی به هدف پژوهشی، تعداد 45 پرستار با سابقه کاری بیش از 5 سال از میان پرستاران بیمارستان های نظامی شهر مشهد، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و سه پرسشنامه هوش هیجانی شوت ( 1998)،سلامت روان گلدبرگ (28 GHQ)و فرسودگی شغلی ماسلاچ ( 1986) را تکمیل کردند. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS و با آزمون های آماری تحلیل واریانس ، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه شیوه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که متغیر سلامت روان نقش معنا داری در پیش بینی تغییرات فرسودگی شغلی پرستاران داشت، این متغیر 31 درصد از تغییرات فرسودگی شغلی را پیش بینی کرد. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که سن، جنسیت، تحصیلات و همچنین محل کار، تاثیر معنا داری بر فرسودگی شغلی دارند (003/0(p= .
    بحث: لزوم توجه بیشتر به سلامت روان پرستاران با توجه به نقش ارزنده آنها در ارتقاء و حفظ سلامت مددجویان و کاهش عوامل فرسودگی شغلی می تواند در افزایش سطح کیفیت و رضایت از ارائه خدمات درمانی و مراقبتی موثر باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سلامت روان، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • مجید معینی زاده *، بهروز مهرام، سیدمحمود طباطبایی صفحه 37
    مقدمه
    در این مطالعه رابطه میان طول مدت اسارت و میزان اختلالات روانی – رفتاری در آزادگان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش
    این مطالعه که با روش همبستگی انجام شده ، 110 نفر به صورت نمونه در دسترس و با استفاده از فرمول پیشنهادی برگ و گال(1989) انتخاب شدند. آزمون های مورد استفاده در این پژوهش را آزمون 21 DASS و تست حمایت اجتماعی (S.S.S) تشکیل داد. همچنین از مصاحبه تشخیصی، جهت تشخیص افتراقی اختلالات و معتبرسازی نتایج استفاده گردید. داده های حاصل از پژوهش، با استفاده از آزمون های همبستگی و تحلیل واریانس (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین طول مدت اسارت و اختلالات روانی-رفتاری آزادگان رابطه معکوس برقرار است. همچنین میان اختلالات استرس و افسردگی با متغیر حمایت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری مشاهده گردید. یافته های پژوهش حاضر اگرچه ناهمخوان با پژوهش های خارجی است، لکن نشان از همسویی با پژوهش های داخلی دارد. عواملی همچون مذهب و محل نگهداری اسرا در طول مدت اسارت؛ عواملی تاثیرگذار بر چنین نتیجه ای قلمداد شده اند.
    بحث: ارتباط معکوس بین طول مدت اسارت و اختلالات روانی از جمله افتراق هایی است که در این بین خودنمایی می کند. در واکاوی این یافته که اسیران با مدت اسارت بیشتر چرا شدت اختلال کمتری را نسبت به اسیران با مدت اسارت کمتر داشته اند، می توان به نقش هدف و اعتقادات دینی و مذهبی در کاهش اختلالات اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اسارت، آزاده، اختلالات روانی، رفتاری، سازش یافتگی، مذهب
  • عبدالرحمن کشوری*، محمد باقر حبی، مصطفی یوسف خواه، هانیه حاتمی صفحه 49
    مقدمه

    این پژوهش با هدف شناسایی و بررسی ابعاد و مولفه های راهبردی موثر در توسعه خلاقیت و نوآوری اعضای هیات علمی و کارکنان یکی از مراکز آموزش عالی نظامی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر نوع یک تحقیق کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی – پیمایشی است. نمونه آماری شامل 131 نفر از اعضای هیات علمی و کارکنان یک دانشگاه نظامی است که از طریق روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند.

    نتایج

    مقدار ضریب همبستگی چندگانه محاسبه شده بین چهار متغیر پیش بین وارد شده به مدل و متغیر ملاک، برابر 996/0 و مقدار ضریب تبیین برابر با 99/0 می باشد، یعنی 99 درصد از تغییرات متغیر ملاک بوسیله چهار متغیر وارد شده به مدل تبیین می شوند. همچنین ابعاد فردی، گروهی، سازمانی و محیطی متغیرهای موثری در پیش بینی میزان خلاقیت و نوآوری می باشند. تاثیر بعد سازمانی در پیش بینی متغیر وابسته (خلاقیت کارکنان) بیشتر است.
    بحث: با توجه به یافته های پژوهش، تمامی چهار بعد فردی، سازمانی، گروهی و محیطی و مولفه های شناسایی شده در زیر مجموعه آنها بر توسعه خلاقیت و نوآوری موثر هستند و با تغییرات در هر یک از این ابعاد می توان میزان توسعه خلاقیت و نوآوری را پیش بینی نمود .

    کلیدواژگان: خلاقیت و نوآوری، اعضای هیات علمی و کارکنان، مراکزآموزشی
  • جواد خدادادی سنگده*، خدابخش احمدی، علی محمد نظری صفحه 61
    مقدمه
    نوجوانی مرحله حساسی برای شروع رفتار پرخطر محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نظارت والدینی و همنشینی با همسالان منحرف در رانندگی پرخطر نوجوانان خانواده نظامی صورت گرفته است.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از روش الگو-یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه نوجوانان دختر و پسر خانواده نظامی شهر تهران بود که 457 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های خطرپذیری نوجوانان ایرانی، نظارت والدینی و همنشینی با همسالان منحرف استفاده شد . داده ها با استفاده از شاخص های آماری همبستگی،T مستقل و مدل-سازی معادلات ساختاری، به کمک نرم افزارهای 18SPSS و 50/8 LISREL، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان می دهد که نظارت والدینی از طریق همنشینی با همسالان دارای تاثیر معنی داری بر رانندگی مخاطره آمیز می باشد و مدل واسطه ای ارائه شده قادر است 12 درصد از واریانس این رفتار را تبیین کند.
    بحث: توجه جدی به نقش نظارت والدینی در کاهش همنشینی با همسالان منحرف و به دنبال آن کاهش احتمال خطرپذیری رانندگی از سوی نوجوانان از اهمیت بالایی برخوردار است.بنابراین دربرنامه های پیشگیرانه لازم است جهت کاهش این رفتار، عوامل مذکور مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رانندگی پرخطر، نظارت والدینی، همنشینی با همسالان، نوجوان
  • محمد جواد احمدی زاده *، اصغر خدایاری، جعفر انیسی صفحه 71
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین فشارزاهای سازمانی با ارتکاب جرایم 29 گانه در یکی از نیروهای نظامی در شهر تهران انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. تعداد 384 نفر از کارکنان یکی از نیروهای نظامی با روش نمونه گیری خوشه ایبه طورتصادفی انتخاب شدند. ابزارهای گرد آوری اطلاعات، شامل پرسشنامه فشارزاهای سازمانی جکس واسپکتور و پرسشنامه محقق ساخته جرایم 29 گانه نیروهای مسلح بود. داده ها با استفاده از آزمون خی دو و ضریب همبتگی پیرسون، توسط نرم افزار 18SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین جرایم 29 گانه نیروهای مسلح و فشارزاهای سازمانی در سطح 001/0p≤ ارتباط معنی داری وجود دارد . همچنین بین ابعاد جرایم 29 گانه که شامل جرایم علیه اموال، جرایم علیه اشخاص، جرایم خاص نظامی و جرایم مرتبط با مواد مخدر و الکل با فشارزاهای سازمانی در سطح 001/0p≤ ارتباط معنا داری وجود دارد.
    بحث: یافته های این پژوهش مشخص نمود، فشار های سازمانی می تواند منجر به بروز جرایم در میان کارکنان شود.
    کلیدواژگان: فشارزاهای سازمانی، جرم، نظامی
|
  • A. Hemati *, A. Delavari, S. Pooryosef Page 1
    Introduction
    This study has been carried out in order to investigate the modeling of structural relations between job stress, spiritual attitude and mental health in NAJA personnel.
    Method
    In so doing, using random cluster sampling a number of 600 individuals were selected from all the personnel of the police force (NAJA). Then these participants were given five questionnaires including: 1) IPSS-A ; 2) SAI ; 3) GHQ-28 ; 4) police’s job satisfaction questionnaire; 5) RSES. A number of 356 questionnaires of all the questionnaires were considered valid for the statistical analysis. To analyse the data, correlation coefficient, path analysis and SEM were employed.
    Results
    In addition to the investigation of the statistical significance of the correlation coefficients, four models were evaluated, then among which the most appropriate one to be fitted has been selected. Within this model, the variables of self-esteem, job stress and job satisfaction as independent variables; and spiritual attitude as the mediator variable predict mental health as the dependent variable.
    Discussion
    The findings of the current study, in line with the all previous findings, have determined the crucial role of the spiritual attitude in explaining the relationship between the job stress and mental health, within the framework of a more comprehensive model. These findings reveal that in order to promote the methods to confront and control the stress generating factors of the NAJA personnel, their spiritual beliefs should be taken into account more seriously.
    Keywords: Job stress, Spiritual attitude, Mental health, Path analysis
  • M. Najafi* Page 15
    Introduction
    The aim of this study was comparison of the mental health of the spouses and children of war veterans with and without PTSD.
    Method
    This study is Ex -Post facto Research. In this purpose 300 war veteran's families were selected by clustering random sampling in Hamadan province. The measures of this research were 28 items mental health questionnaire and demographic inventory.
    Results
    The results of independent samples ttest have shown the spouses of the war veterans with PTSD reported higher scores on mental health total scale, somatic symptoms, and anxiety subscales in comparison of the spouses of the war veterans without PTSD. Same results were repeated for children on mental health total scale, somatic symptoms, anxiety, and social dysfunction subscales. Also, the results of two ways ANOVA were shown that girl children of war veterans have reported higher scores on mental health in comparison of boy children.
    Disscuion: In respect to results, it appears that consideration of family's health in war veteran's families is necessary with special attention to war veterans with PTSD. However, planning, and instructional, therapeutic policies can be useful.
    Keywords: Mental health, Post Traumatic Stress Disorder, War Veteran, veteran's family (wifes, children)
  • A. Izadi*, A. Tabatabaei, H. Nejat Page 25
    Introduction
    This study was conducted to determine and predict the relationship between emotional intelligence and mental health and occupational burnout in emergency departments and special cardiac care unite nurses in military hospitals in Mashhad.
    Method
    In this correlative descriptive study, for accessing to reserching target 45 nurses of military state hospitals who had more than 5 years work experience in military hospitals were chosen by convenience sampling method. They accomplished three shot Emotional Intelligence Questionnaire (1998) and mental Health of Goldberg (GHQ28(, and Maslach Job Burnout Questionnaire. Data were analyzed by SPSS software and statistical tests of variance analys and Pearson index correlation and multiple analys regression significance test step by step.
    Results
    Results showed that the mental health variables had significant role predicting changes in nurse job burnout , these variables predicted 31% of the variation in occupational burnout. Variance analysis results showed that age, gender, education, and work place have significant effect on job burnout (p=0.003).
    Discussion
    More attention to mental health nurses regarding to their important role in promoting and protecting of client health and reducing reason of job burnout increase quality and staisfaction with medical care.
    Keywords: Emotional intelligence, Job burnout, Mental health, Nursers
  • M. Moeinizade*, B. Mahram, M. Tabatabaei Page 37
    Introduction
    In this study examined the relation between captivity period and psychiatric disorders in imposed war against Iran.
    Method
    This study, which the correlation method performed, 110 persons were selected as an available sample by the proposed Berg and Gall (1989) formula. The tests used in this study were included DASS21 scale and social support scale (SSS). Also the diagnostic interview was used for the differential diagnosis of disorders and validation results. The data analyzed using statistical correlation and analysis of variance (ANOVA).
    Results
    The results point out an inverse relationship between captivity period and psychiatric disorders of captured. The relationship between stress and depression and social support variables were also positive and significant. The present findings are consonant with internal research and inconsonant with external research. Religious affiliation and the prison in captivity period are as influencing factors on interpretation, which have been regarded in these results.
    Discussion
    The inverse relationship between duration of imprisonment and psychiatric disorders, are such differentiation which showing off. In verifying disturbances of prisoners of war which showed less impairment for whom have more undergone captivity than the other, may point out in to role of religious belief in reducing disorders.
    Keywords: Captivity, Captured, Mental, Behavioral disorders, Comprisable, Religion
  • Ar Keshvari, Mb Hobi, M. Yosefkhah, H. Hatami Page 49
    Introduction

    This study aimed to identify and assess the extent and impact of strategic initiatives in the faculty and staff development, creativity and innovation in the military higher educational center is doing.

    Method

    This is a type of applied research methods, descriptive - survey is. Sample included 131 members of the faculty and staff of the military higher educational center is the prototype of a cluster sampling which have been selected.

    Results

    The calculated value of multiple correlation coefficient among the four predictor variables entered into the model of the criterion variable is equal to 0.996 And the value of determination coefficient is equal to 0.991. This means that 99% of the variation of criterion variable is determined by the four variables entered into the model. Also, individual, group, organizational, and environmental aspects are effective variables in predicting the level of innovation. Organizational aspect has a greater influence on the predicting the dependent variable (staff creativity).

    Discussion

    According to the findings, all four individual, organization, group, and environmental factors identified in the development of their creativity and innovation are effective. And the changes in each of these dimensions can be used to predict the development of creativity and innovation.

    Keywords: Creativity, innovation, Faculty, staff, Military training center
  • J. Khodadad*, Kh Ahmadi, Am Nazari Page 61
    Introduction
    Adolescence is considered as an important phase for beginning high risk behaviors. The current study aims to investigate parental monitoring role and affiliation with deviant peers in risky driving among military families’ adolescents.
    Method
    The design of the current study involves correlation using structural equation modeling. The population of the current study involves all male and female military families’ adolescents in which 457 were selected through cluster sampling. To collect the data, different scales such as Iran’s adolescent risk-taking scales, parental monitoring scales and affiliation with delinquent peers were used. The data were analyzed using correlation statistical indices, independent T and structural equation modeling through SPSS and LISREL.
    Results
    The obtained results showed that parental monitoring through affiliation with delinquent peers had a significant effect on risky driving. The mediating model can explain 0.12 variance.
    Discussion
    It’s highly influential to pay attention to the parental monitoring role in decreasing affiliation with delinquent peers as well as decreasing the risky driving by adolescents. Therefore, prevention efforts aimed at reducing risky driving should be composed of these factors.
    Keywords: Risky driving, Parental monitoring, Affiliation with peers, Adolescent
  • Mj Ahmadizade*, A. Khodayar, J. Anisi Page 71
    Introduction
    This study aimed to investigate the relationship between 29 –fold major crimes of Armed forces military is doing in Tehran.
    Method
    This research is a describes – correlation research, the target population of the one military’s employees were randomly selected 384 person by cluster sampling method. The tool used for collecting the data was a questionnaires Organizational constraint Scale Jex & Spector and questionnaires of 29 –fold major crimes of Armed forces. For the analysis Data was performed using the Chi-Square Test and the Pearson correlation coefficient with using the SPSS 18.
    Results
    The results showed that relationship between organizational constraints and 29 offenses of the armed forces is significance (p≤0.001) . Also results indicated a significant relationship between the dimensions of 29major mass Armed forces, including; offenses property, offenses against persons, offenses associated with drug and alcohol and specific military organizational constraints (p≤0.001).
    Discussion
    The findings of this study, suggests that organizational constraints can lead to offenses is among employees.
    Keywords: Organizationalconstraints, crime, Army