فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 13 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • امیر حسین راه نجات*، قباد بهامین، رضا کرمی نیا، پرویز دباغی، بهناز دوران صفحه 6
    مقدمه
    بیماران افسرده از افکار پیاپی خودکشی رنج می برند،بدین دلیل افسردگی میتواند کشنده باشد. همچنین افسردگی در بوجود آمدن اختلاالت جسمانی به خصوص بیماری های قلبی - عروقی نقش بسزایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی آموزش سخت رویی بر افکار خودکشی در گروهی از سربازان افسرده انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر، یک مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد.دراین مطالعه تاثیر آموزش سخت رویی به عنوان متغیر مستقل بر افکار خودکشی سربازان افسرده مورد مطالعه قرار گرفت. آزمودنی ها 24 نفر بودند که به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند؛ سپس به گروه آزمایش در طی 10 جلسه یک ساعته همراه با تکلیف، مولفه های سخترویی (تعهد، کنترل و چالش) آموزش داده شد.متغیر افکار خودکشی در شرایط پیش و پس آزمون با مقیاس افکار خودکشی بک اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در شرایط پیش از درمان تفاوت معناداری در متغیرهای وابسته پژوهش وجود نداشت اما پس از اجرای روش درمانی، تفاوت معناداری در افکار خودکشی سربازان افسرده دیده شد.
    بحث: آموزش مولفه های سخت رویی میتواند در کاهش میزان افکار خودکشی سربازان افسرده موثر باشد. بنابراین میتوان از بسته آموزشی سخت رویی به عنوان یک مکمل درمانی مفید، در طرحهای مبارزه با خطر خودکشی بهره جست.
    کلیدواژگان: سخت رویی، افکار خودکشی، افسردگی
  • محسن کچویی*، علی فتحی آشتیانی صفحه 15
    مقدمه
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای نیرومندی «من» در رابطه بین رضایتمندی زناشویی و رضایتمندی شغلی بود.
    روش
    این مطالعه توصیفی- همبستگی بر روی مجموعا 330 نفر از کارکنان نظامی انجام شد.ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه نیرومندی «من»، پرسشنامه رضایت زوجی و پرسشنامه رضایتمندی شغلی بود. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین معنادار بودن رابطه ها و همچنین تحلیل رگرسیون به منظور بررسی نقش متغیرهای واسطه ای استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین نیرومندی «من»، رضایت زوجی و رضایتمندی شغلی رابطه مثبت معنادار (p
    کلیدواژگان: رضایت زوجی، رضایتمندی شغلی، نیرومندیم، ن، نیروهای نظامی
  • رزا احمدیان یزدی *، رمضان رحمانی، ابوالفضل رحیمی، الهه متحدیان صفحه 24
    مقدمه
    اضطراب و افسردگی از مشکالت شایع بیماران سندرم کرونری حاد به هنگام بستری در بخش مراقبت های ویژه قلبی است. با توجه به اینکه معمولا در این بخش ها محدودیت ملاقات اعمال می شود این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ملاقات برنامه ریزی شده بر اضطراب و افسردگی این بیماران انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی است که برروی 72 بیمار بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی دربیمارستان بقیه الله (عج) انجام گرفت. نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس مبتنی بر هدف به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. برنامه ملاقات برنامه ریزی شده عبارت بود از اجرای سه نوبت ملاقات در روز در گروه آزمون، در مقابل یک نوبت ملاقات روتین برای گروه شاهد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه اضطراب و افسردگی بیمارستانی (HADS) روز اول و سوم بستری جمع آوری گردید.
    نتایج
    میانگین نمره اضطراب در گروه آزمون به طور معنا داری در روز سوم بستری نسبت به روز اول کاهش یافت (P =0/021) در گروه شاهد میانگین نمره اضطراب کلی در روز سوم نسبت به روز اول تغییر معناداری را نشان نداد p=0/102). میانگین نمره افسردگی در گروه آزمون، در روز سوم بستری نسبت به روز اول کاهش یافت (P= 0/38 ) ولی در گروه شاهد نمره افسردگی در روز سوم بستری نسبت به روز اول افزایش یافته بود (P=0/402 ). این تغییرات در هردو گروه معنا دار نبود.
    بحث: نتایج این تحقیق بیانگر تاثیر مثبت ملاقات برنامه ریزی شده در مقابل ملاقات محدود در کاهش سطح اضطراب و افسردگی بیمارستانی در بیماران قلبی است بنابراین اجرای چنین برنامه های ملاقاتی در این بخشها به منظور دستیابی به نتایج مراقبتی و بهبودی بهتر و سریعتر این بیماران توصیه میشود.
    کلیدواژگان: ملاقات برنامه ریزی شده، بخش مراقبت ویژه قلبی، اضطراب، افسردگی
  • سوران رجبی*، محمد نریمانی، احمد باصری صفحه 32
    مقدمه
    هدف تحقیق حاضر ارزیابی و مقایسه وضعیت سلامت روانی نظامیان پایور و وظیفه در یک واحد نظامی بوده است.
    روش
    روش تحقیق زمینه یابی از نوع مقطعی و علی مقایسه ای است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای نمونهای به حجم 892 نفر از بین کلیه کارکنان نظامی مشغول به خدمت انتخاب شدند. در جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سلامت روانی (GHQ-28) و پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد که 38/9 درصد از کارکنان پایور و 51/6 درصد از کارکنان وظیفه مشکوک به اختالل روانی شناخته شدند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) نشان داد که بین نیروهای نظامی و انتظامی در همه ابعاد سلامت روانی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین نیروهای نظامی پایور و وظیفه نیز در همه ابعاد سلامت روانی به جز اختالل در عملکرد اجتماعی، تفاوت معنادار است.
    بحث: این تحقیق نشان داد که کارکنان نیروهایی که بیشترین ارتباط را با مردم داشتند و کارکنان وظیفه از سلامت روانی پایین تری برخوردار هستند
    کلیدواژگان: کارکنان نظامی و انتظامی، سلامت روانی
  • کریم سواری* صفحه 44
    مقدمه
    منابع فشار روانی یکی از بحث های مهم علوم رفتاری و روانپزشکی است که همواره مورد توجه بسیاری از اندیشمندان و پژوهشگران بوده است. در همین راستا، تحقیق حاضر منابع فشار روانی خانواده های شاهد و ایثارگر یکی از شهرهای استان خوزستان را مورد بررسی قرار داد.
    روش
    خانواده های شاهد و ایثارگر یکی از شهرهای استان خوزستان جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل داده اند که از بین افراد مراجعه کننده به بنیاد شهید و امور ایثارگران آن شهر 200 نفر (146 مرد و54 زن) به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تحلیل عاملی شده محقق ساخته استفاده شد.
    نتایج
    تحلیل عاملی اکتشافی داده ها نشان داد که خانواده های شاهد و ایثارگر نمونه یاد شده از دو منبع فشار روانی ناشی از مسائل مربوط به درمان بیماری ها– زندگی و توقعات خانوادگی رنج میبرند. تحلیل همچنین نشان داد که میانگین نمرات فشار روانی خانواده های شاهد از خانواده های ایثارگر بیشتر و از لحاظ آماری تفاوت آنها معنادار است.
    بحث : از آنجایی که جنگ عراق و ایران فشارهای روانی مضاعفی بر خانواده های شاهد و ایثارگر داشت لذا تحقیق حاضر نشان داد که فشار روانی خانواده های یاد شده به صورت پرداخت هزینه درمان بیماری ها- زندگی و توقعات خانوادگی ظاهر میشود.
    کلیدواژگان: خانواده شاهد و ایثارگر، منابع فشار روانی
  • منصور حمید بیگی*، احمد ایزدی یزدان آبادی، حمیدرضا حاتمی، سیاوش نصرت پناه، محمد باقر حبی صفحه 54
    مقدمه
    مراکز آموزش عالی علاوه بر ماموریت آموزش، ارتقاء دانش و یاددهی در جامعه، وظیفه جوابگویی به تغییرات و سازگاری با آن از طریق یادگیری را نیز بر عهدهدارند. پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی سازمان یادگیرنده انجام گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر نوع پژوهش کاربردی، از نظر طرح تحقیق، آینده نگر و از جنبه گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را 450 نفر از اساتید دانشگاه جامع و افسری امام حسین (ع) و کارشناسان ارشد ستاد کل سپاه تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، 208 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه محقق ساخته با 102 سوال و مصاحبه ساختار نیافته و نیمه ساختار یافته استفاده گردید. آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 0/986، اعتبار محتوا با استفاده از نظر خبرگان و صاحبنظران دانشگاهی با اعمال ضریب لاشه و اعتبار سازه با تحلیل عاملی اکتشافی مورد تایید قرار گرفت. از نرم افزارهای لیزرل و spss و آزمون های فریدمن، دوجمله ای و معادلات ساختاری برای تحلیل الگو و برازندگی بهره برده شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل ها نشان داد که الگوی سازمان یادگیرنده دارای 6 بعد، 22 مولفه و 73 شاخص است. در تعیین ابعاد و مولفه ها که با بررسی مدلها و حیطه های نظری صورت گرفت، الگوی سازمان یادگیرنده دانشگاه به ترتیب با ابعاد ساختار ارگانیک، مدیریت و رهبری علمگرا، نیروی انسانی یادگیرنده، سیستم یادگیری و نشر دانش، راهبرد یادگیری محور و فرهنگ حامی یادگیری طراحی گردید. رابطه بین عوامل معنادار تشخیص داده شد.
    بحث: با توجه به یافته های پژوهش، بعد ساختار ارگانیک در موقعیت اول از نظر اکتساب سهم قرار گرفته است. مسئولین باید تدابیری اتخاذ نمایند تا فعالیت های دانشجویان، اساتید و کارکنان به سوی کار گروهی سوق داده شده، دستورالعمل های مانع یادگیری حذف و قوانین تسهیل کننده یادگیری وضع گردد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، دانشگاه
  • فاطمه ناظمی*، علیرضا آقا یوسفی، فرهاد شقاقی صفحه 70
    مقدمه
    در چند سال اخیر مفهوم جدیدی در حوزه روانشناسی دین مورد توجه روانشناسان قرار گرفته است، این مفهوم هوش معنوی است. بر پایه اهمیت نقش معنویت در محیطهای کاری بخصوص مشاغل حساسی که در حیطه درمان ایفای نقش می کنند. هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط هوش معنوی و ویژگی های شخصیت در بین پرستاران است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی – همبستگی است که در سال 91 - 1390 انجام شد. جامعه مورد مطالعه را 3 بیمارستان نظامی و غیر نظامی شهر تهران تشکیل می دهند که از بین پرستاران شاغل در آنها 101 نفر بطور تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه هوش معنوی پکپارچه و پنج عامل بزرگ شخصیت بود. کلیه داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    رابطه هوش معنوی وابعاد برون گرایی، تجربه پذیری، وجدان گرایی و دلپذیر بودن معنی دار و مثبت بود و بین نوروزگرایی و هوش معنوی رابطه منفی وجود داشت. همچنین نتایج رگرسیونی نشان داد که 3 بعد برونگرایی، تجربه پذیری و دلپذیر بودن 35 درصد از تغییرات هوش معنوی را به طور معنی داری P
    کلیدواژگان: معنویت، هوش معنوی، برونگرایی، تجربه پذیری، دلپذیر بودن، نوروزگرایی، وجدان گرایی
|
  • Rahnejat A.*, Bahamin Gh, Karaminia R., Dowran B., Dabaghi P Page 6
    Introduction
    Patients with depressive disorder may suffer from suicidal successire ideation, therefore depression can be fatal. Depression can also cause physical disorders especially cardiovascular diseases. The present study was carried out to study the impact of hardiness training on suicide ideation in group of depressed Soldiers
    Method
    In this research, the impact of hardiness training was studies as an independent variable on suicide ideation and Life Quality as dependent variables by an experimental design using experimental and control groups. The sample consisted of 24 persons chosen randomly and divided into two experimental and control groups. The experimental group was trained in a hardiness training program for 10 sessions. The Suicidal Ideation variables were measured by Beck Scale Suicidal Ideation (BSSI). The data were analyzed using co-variance.
    Results
    The results showed no significant difference between the dependent variables of the two groups before the treatment. But after the intervention, there was a significant difference between the suicide ideation of two groups.
    Discussion
    According to this investigation, training in hardiness can decrease suicidal ideation. Therefore it would be helpful to use the hardiness training program as an additional pack for reducing the risk of suicide among depressed Soldiers.
    Keywords: Hardiness, suicidal ideation, Depression
  • Kachooei M.M.*, Fathiashtiyani A Page 15
    Introduction
    The aim of the present research was to investigate the moderator role of ego “strength” in relationship between job satisfaction and couple satisfaction.
    Method
    This descriptive-correlating study performed on totally 330military staff. For collecting data, questionnaires of Ego strength, ENRICH Couple Scale&Job Descriptive Indexwere applied. Data was analyzed by using Pearson correlation coefficient for significant of relations and also regression analysis was used for investigating role of moderator variables.
    Results
    The findings indicated that there is a positive & significant relationship between Ego Strength, couple satisfaction and job satisfaction(P
    Discussion
    This study shows that personal and job factors are effective in couple satisfaction. And participants with high scores in Ego strength have higher satisfaction in couple life and job situation.
    Keywords: Couple satisfaction, Job satisfaction, Ego strength, Military forces
  • Ahmadian R. *, Rahmani R., Rahimi A., Motahedian E Page 24
    Introduction
    Anxiety and depression are common disorders among acute coronary syndrome patients while hospitalizing in the cardiac care unit. In this respect, that, in such a ward, visiting is usually restricted. This study has been implemented to investigate the effect of planned visiting on hospital anxiety and depression in acute coronary syndrome patients, hospitalized in the cardiac care unit.
    Method
    This is a quasi-experimental study on 72 patients with acute coronary syndrome admitted to the cardiac care unit of Baqiyatallah Hospital in Tehran. The samples were selected with purposeful sampling method and randomly divided into case and control groups. Planned visiting program includes three times visiting a day in the experimental group versus a routine visiting in the control group. The results have been collected through Hospital Anxiety and Depression Questionnaire in the first and third days of hospitalization in both groups.
    Results
    The mean of anxiety score in the case group significantly decreased in the third day in comparison with the first day(p=0.021) but in the control group, the mean of anxiety score in the third day in comparison with the first day was not significant(p=0.102). The mean score of depression in the case group decreased in the third day of hospitalization compared with the first day(p=0.38) but in the control group, the mean of depression score increased in the third day of hospitalization compared with the first day (p=0.402) These changes were not significant in both groups.
    Discussion
    The results of this research indicated the positive effect of planned visiting in comparison with the restricted visiting on decreasing hospital anxiety and depression in cardiac patients. Therefore, the implementation of such visiting programs is recommended to these patients to achieve the better and faster care and results.
    Keywords: Planned visiting, cardiac care unit, anxiety, depression
  • Rajabi S. *, Narimani M., Basari A Page 32
    Introduction
    The purpose of this research was to evaluation and comparison of mental health statues a Policemen and Military personnel.
    Method
    research method was a survey as a cross sectional and causal-comparative. 892 subjects selected by the use of multistage cluster sampling of military personnel located province. To collect of data used mental health questionnaire (GHQ-28) and made-researcher questionnaires.
    Results
    Results showed that 38.9 percent of cadre personnel and 51.6 percent of duty personnel determinate as suspect to mental disorder. Result of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that there is a significant difference between military personnel in all of mental health dimensions. Also, there is a significant difference between duty and cadre Militaries in all of mental health dimensions except social performance disorder.
    Discussion
    this study showed personnel with more relationship with people and duty personnel have lower mental health.
    Keywords: Policemen, Military personnel, mental health
  • Savari K.* Page 44
    Introduction
    Sources of stress are one of the important discussions in the behavioral and psychiatric sciences, having invariably been considered by the scholars and researchers. In this way, the present research surveys the sources of stress of martyrs and devotees families in one of the cities of Khuzestan Province.
    Method
    The martyrs and devotees families of one the cities of Khuzestan Province are the subjects of this study that 200 subjects were randomly selected in different stages (146 male and 54 female). The data were collected and analyzed by the inferential and descriptive statistics.
    Results
    The data analysis indicated that the martyrs and devotees families suffered from two sources of stress: matters related to the disease treatment and family and livingrelated expectations. On the other hand, the data analysis indicated that the mean scores of martyrs families are higher than devotees ones; therefore, there is a significant difference between them.
    Discussion
    Since the Iran-Iraq War had brought an additional stress for martyrs and devotees families; accordingly, the present research showed that stresses of the mentioned families have been appeared as the paying medication costs as well as family and livingrelated expectations.
    Keywords: Martyrs, devotees families, sources of stress
  • Hamid Bagi.M. *_Izadi Yazdan Abadi . A._Hatami.Hr_Nosrat Panah.S._Hobb.I. Mb Page 54
    Introduction
    Higher education centers, in addition to the task of education and improving the knowledge and learning in the society, are responsible to respond the changes through learning development. This study aims to design a learning organization for higher education institutions.
    Method
    This study is an “applied study” in terms of study type, “Prospective” in terms of research design, and “a survey” in terms of data collection method. The study sample was comprised of 450 professors and the Staff of Sepah Headquarter of the comprehensive university of Imam Hussein (AS). They were selected using stratified random sampling, and 208 subjects were selected. A questionnaire with 102 questions and unstructured and semi-structured interviews were used as the research instruments. Cronbach›s alpha of the questionnaire was 0.986. Content validity was validated by experts and academic experts through applying the coefficient of rubble, and structure validity was confirmed through exploratory factor analysis. Spss and Lizrel software, Friedman tests, binomial and structural equations were used to analyze patterns and fitness.
    Results
    The results showed that the learning organization model has 6 dimensions, 22 components and 73 indexes. In determining the dimensions and components which was performed by analyzing the theoretical fields and models, the learning organization model of the university was designed with regard to the dimensions of organic structure, knowledge-driven leadership and management, learning-based human resources, the system of learning and dissemination of knowledge, learning-focused strategy and supportive culture. The relationships between significant factors were identified.
    Discussion
    According to the findings of the study, the organic structure is placed in the first position in terms of acquisition of shares. Authorities should adopt measures to lead activities of students, faculty and staff toward group working. Instructions that are learning barriers themselves should be removed. Guidelines and rules should be established to facilitate learning situation.
    Keywords: Learning Organization, Organizational Learning, University
  • Nazemi F. *, Aghayousefi A., Shaghaghi F Page 70
    Introduction
    In recent years, a new concept, spiritual intelligence, has been considered by psychologists in religious psychology. At the basis of the important role of spirituality in the areas of working, especially the critical jobs in treatment field, the aim of this study is to survey the relationship of spiritual intelligence andpersonality among nurses.
    Method
    This descriptive-correlational study carried out between the years 1390-91. The study population was three hospitals in Tehran that among nurses, 101 persons randomly selected. Tools of data collection were Integrative Spiritual Intelligence Scale and the Big Five Personality Inventory. To analyze data, Pearson correlation and multiple regression analysis were used.
    Results
    There was a positive relationship between spiritual intelligence and extroversion, openness, conscientiousness and agreeableness; on the other hand, there was a negative relationship between spiritual intelligence and neuroticism. However, the results showed that three dimensions namely extroversion, openness to experience and agreeableness can predict and interpret significantly 35% of spiritual intelligence changes(p
    Discussion
    Having a spiritual morale and mood is very helpful in fulfilling obligations and job satisfaction. Yet, it is strongly suggested that by introducing such a variable to the nurses and trying to enhance it, we can be effective on improvingthe care conditions.
    Keywords: Spirituality, spiritual intelligence, extroversion, openness, agreeableness, Neuroticism, consciousness