فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 18 (تابستان 1393)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا نوری، علی فتحی آشتیانی، خدابخش احمدی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 5-14
    مقدمه
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی برخی از عوامل مختل کننده سلامت عمومی و روانی سربازان در دوره آموزش رزم مقدماتی و ارائه راهکارهای پیشگیری و یا کاهش این مشکلات است.
    روش
    جامعه مورد مطالعه سربازان 3 دوره آموزش رزم مقدماتی نظامی، طی سال 1391 بودند. حجم نمونه 920 نفر بود که به شیوه سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ) و پرسشنامه مشخصات دموگرافیک بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها، اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS18 و روش های آماری (توزیع فراوانی، میانگین، انحراف معیار و آزمون تی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    19/60 درصد آزمودنی ها دارای مشکلاتی از نظر سلامت عمومی بودند. بالاترین فراوانی این مشکلات مربوط به کارکرد اجتماعی با 53/ 27 درصد و بیشترین میزان آن در افراد دارای تحصیلات دانشگاهی دیده شد. کمترین فراوانی 89/ 15درصد در نشانه های افسردگی دیده شد که بالاترین فراوانی افراد دارای این مشکل مربوط به افراد متاهل بود. بالاترین فراوانی در هر چهار مقیاس پرسشنامه سلامت عمومی در بین سربازان غیر بومی دیده شد که طبق نتایج آزمونt دارای تفاوت معنا داری نیز بوده است.
    بحث: بنابر نتایج این تحقیق، مواردی که به نظر می رسد در جهت کاهش مشکلات عمومی و روانی سربازان در دوره آموزشی مفید باشد عبارت است از: تفکیک دوره های آموزشی سربازان بر حسب مقاطع تحصیلی، تاهل، بومی و غیر بومی و بالطبع فرماندهان و مربیان آموزشی دارای تحصیلات بالاتر و یا حداقل در سطح مقاطع تحصیلی این سربازان مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرباز، سلامت روانی، اضطراب، افسردگی، کارکرد اجتماعی
  • علیرضا پویا، امیرحسین اخروی، احمد ایزدی طامه صفحات 15-32
    مقدمه
    باتوجه به اهمیت درک ارتباط بین ویژگی های شغلی با سبک تصمیم گیری، شخصیت و ویژگی های جمعیت شناختی برای مدیریت منابع انسانی صنایع دفاعی و با استفاده از تحقیقات مشابه در صنایع مورد مطالعه، اطلاعات مدیران سطوح مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره سه راهه (MANOVA) به بررسی تاثیر شخصیت (تیپ شخصیتی (AیاB) و مرکز کنترل درونی/بیرونی) و سبک تصمیم گیری 42 نفر از مدیران سطوح مختلف بر ویژگی های شغلی ایشان، پرداخته شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که تعامل تیپ شخصیتی و نوع استخدام، تعامل تیپ شخصیتی و سابقه کاری و نیز تعامل مرکز کنترل و نوع استخدام مدیران بر درک آنها از بردار ویژگی های شغلی تاثیرگذار است. همچنین باتوجه به MANOVA یک راهه، می توان گفت هرکدام از متغیرهای تیپ شخصیتی، حوزه کاری، سطح سازمانی و نوع استخدام، بطور جداگانه بر درک مدیران از ویژگی های شغلی تاثیرگذارند، اما سبک تصمیم گیری بر درک آنها از ویژگی های شغلی تاثیری نداشته است.
    بحث: از آنجا که در حوزه صنایع دفاعی ویژگی های شغلی خاصی حکمفرماست، لذا تیپ شخصیتی و مرکز کنترل مدیران این صنایع، بر درک آنها از این ویژگی های شغلی تاثیرگذار است. اما از آنجا که انعطافی در سبک تصمیم گیری وجود ندارد، تاثیر خاصی بر درک آنها از ویژگی های شغلی شان نداشته است. همچنین حوزه کاری و نوع استخدام مدیران به عنوان عوامل موثر بر درک آنها از ویژگی های شغلی شناخته شد.
    کلیدواژگان: سبک تصمیم گیری، شخصیت، مرکز کنترل، ویژگی های شغلی
  • مرتضی کرمی، علی محمد یاری صفحات 33-50
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر همایندی شیوه های فرزندپروری و روابط بین فردی از طریق ایجاد رضایت در زندگی دانشجویان یک دانشگاه نظامی بر فرسودگی تحصیلی آنها انجام شد.
    روش
    این تحقیق از نوع کاربردی بوده و از لحاظ روش تحقیق از نوع همبستگی است. در تجزیه و تحلیل داده نیز از روش تحلیل مسیر استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات نیز، از پرسشنامه های شیوه های فرزندپروری، رضایت از زندگی، مهارتهای ارتباطی و فرسودگی تحصیلی استفاده گردید.
    نتایج
    یافته های تحقیق نشان داد که رضایت از زندگی والدین به طور مستقیم با فرسودگی تحصیلی فرزندان رابطه دارد و مقدار ضریب مشاهده شده برای آن برابر با 35/ 0 بوده است و از بین مولفه های مهارت های ارتباطی، مدیریت هیجانی به طور مستقیم و با مقدار 78/ 0 و ادراک به طور غیرمستقیم با فرسودگی تحصیلی ارتباط داشته اند و در شیوه های فرزند پروری، روش استبدادی به طور غیر مستقیم از طریق دو متغیر مدیریت هیجانی و رضایت از زندگی والدین بر فرسودگی تحصیلی تاثیر معناداری داشته است.
    بحث: یافته های پژوهش حاضر اهمیت ابعاد هریک از متغیرهای پژوهش، در ایجاد یا تقویت فرسودگی تحصیلی را به سیاست گذاران و مدیران آموزشی و مربیان و معلمان بیان می کند. این یافته ها با برخی از تحقیق های پیشین، همسو و با برخی نیز ناهمسو است. همچنین افراد درگیر در محیط های آموزشی باید توجه بیشتری به متغیرهای روانشناختی در آموزش عالی داشته باشند.
    کلیدواژگان: شیوه فرزندپروری، روابط بین فردی، رضایت از زندگی، فرسودگی تحصیلی
  • محمد باقر حبی، مرتضی مالمیر، محمد زارع، زهرا حبی صفحات 51-58
    مقدمه
    این تحقیق با هدف بررسی میزان شیوع افسردگی و اضطراب و ارتباط آن با سبک های دلبستگی در سربازان شکل گرفت.
    روش
    برای جمع آوری اطلاعات 400سرباز وظیفه به روش نمونه گیری خوشه ایمورد ارزیابی قرار گرفتند و پرسشنامه های افسردگی و اضطراب بک و پرسشنامه سبک دلبستگی هازان و شیور را تکمیل کردند.
    نتایج
    میزان شیوع افسردگی 75% و اضطراب 64% می باشد. همچنین نتایج نشان داد بین سبک دلبستگی ایمن و کاهش اضطراب و افسردگی و دلبستگی نا ایمن با افزایش اضطراب و افسردگی همبستگی معناداری وجود دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داده شد که سبک های دلبستگی ایمن، دوسوگرا و اجتنابی می توانند چند درصد از واریانس اضطراب و افسردگی را تبیین کنند.
    بحث: با توجه به شیوع بالا افسردگی و اضطراب در سربازان و ارتباط آن با سبک های دلبستگی، ضرورت برنامه ای برای افزایش ارتباطات و تعامل اعضای خانواده لازم می باشد و همچنین تنظیم برنامه ای جهت کاهش آسیب های روانی و افسردگی ها در سربازان ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، سبک های دلبستگی، سربازی
  • حسن رضایی، محسن درکه، رقیه نوری پور لیاولی صفحات 59-66
    مقدمه
    کار در زندان یکی از پراسترس زاترین مشاغلی است که سلامت روانی کارکنان را به مخاطره می اندازد و باعث فرسودگی شغلی افراد می گردد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین فرسودگی شغلی با سلامت روانی در کارکنان یک زندان مرکزی است.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان یک زندان مرکزی در سال 1390 اعم از افسرنگهبان و کارمندان ستادی که بصورت مستقیم با افراد زندانی سر و کار دارند به تعداد 118 نفر می باشند. کلیه افراد جامعه به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه-های سلامت روانی گلدبرگ و فرسودگی شغلی گلدارد و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    یافته های پژوهشی نشان داد که بین استرس شغلی و نمره کلی سلامت روانی کارکنان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد که این مقدار در سطح p> 0.01 معنادار بود. بین فرسودگی شغلی و مولفه های علائم جسمانی و اضطراب رابطه در سطح p>0.05 و بین فرسودگی شغلی با افسردگی رابطه در سطح p>0.01 معنادار بود اما بین فرسودگی شغلی با خرده مقیاس عملکرد اجتماعی رابطه معنادار مشاهده نگردید.
    بحث: با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت مشاغل پراسترس از جمله کار در زندان سلامت روانی افراد را به مخاطره می اندازد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، سلامت روان، کارکنان زندان
  • سید محمد حامد حسینی، حمیدرضا حاتمی، سید احمد حسینی، سید علی حسینی صفحات 67-76
    مقدمه
    این پژوهش به منظور بررسی ارتباط میزان نفوذ مدیران بحران بر مولفه های برنامه ریزی، خلاقیت و تاب آوری انجام شد.
    روش
    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری، مجموعه مدیران بحران شاغل در سازمان های نظامی و انتظامی استان تهران است. نمونه آماری 150 نفر از مدیران سازمان های ذکر شده می باشند. از پرسشنامه های محقق ساخته و آزمون های روانشناختی میلون، آزمون شخصیتی کالیفرنیا و آزمون ترجیحات آیزنک استفاده شد.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که بین مولفه های نفوذ و برنامه ریزی، تاب آوری و خلاقیت همبستگی مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین این رابطه بین مولفه های تاب آوری و برنامه ریزی نیز وجود دارد و قدرت نفوذ می تواند پیش بین کننده برنامه ریزی در مدیران بحران باشد.
    بحث: یافته های این پژوهش نقش رابطه میزان نفوذ مدیران بحران بر مولفه های برنامه ریزی، خلاقیت و تاب آوری را مورد تائید قرار داد از این رو می توان برای ارتقای مدیران بحران این مولفه ها آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: نفوذ، برنامه ریزی، خلاقیت، تاب آوری، مدیران بحران
|
  • Nouri R., Fathi Ashtiani A., Ahmadi Kh, Gholam- Ali Lavasani M Pages 5-14
    Introduction
    The purpose of this study is to identify some of the factors disturbing the general health and mental training soldiers in the basic combat training and presentation strategies to prevent or reduce these problems.
    Method
    The statistical population was composed of three period training soldiers in basic combat military training during the year 2012. The samples size was 920 members. Samples were selected by census method. The research tool was general health questionnaire and the demographic characteristics. The obtained data were analyzed by SPSS 18 software and statistical methods (frequency distribution، mean، standard deviation and t-test).
    Results
    19. 60 percent of subjects had the problems of general health، the highest frequency (27. 53 percent) associated with social functioning problems، the highest rate was seen in soldieres with a highest college education. The lowest frequency (15. 89 percent) associated with depressive symptoms، the highest frequency of depressive symptoms seen with this problem was married. Highest frequency in the four-scale general health questionnaire was seen among non-native soldiers who were significant differences according to t-test results.
    Discussion
    According to this reserch results، where it appears to reduce general and mental problems among soldiers training to be useful is resolution training soldiers in terms of education levels، marital status، native and non-native. therefore commanders and instructors in higher education or advanced education at least at the level of the soldiers should be considered.
    Keywords: soldier, mental health, anxiety, depression, social dysfunction Organization
  • Pooya A. R, Okhravi A. H, Izadi Tameh A Pages 15-32
    Introduction
    Considering the importance of understanding the relationship between job characteristics with decision-making style and personality، for human resource managements in defense industry، was studied at various levels managers in the case study.
    Method
    Using three wayes multivariate analysis of variance (MANOVA) to examine the influence of personality and decision-making style، 42 Person of managers at different levels of job characteristics (job demands، motivator، job control، job stress).
    Results
    The results showed that the interaction between personality type and employment type، between personality type and work experience and between the control center and type of managers were affected on the managers perception of job characteristics. According to MANOVA، can be said each variables of personality type، work scope، organizational level and employment type، were affected on managers'' perceptions of job characteristics، but decision-making styles were not affected.
    Discussion
    Because of specific job characteristics in defense industry، the manager''s personality type and control center were affected on their perceptions of job characteristics. But since a certain unflexibility in decision-making style for managers، so this variable was not had special effect on managers'' perceptions. Also managers'' work scope and employment type، as well as affecting factors on their perceptions of job characteristics.
    Keywords: Decision, making style, Personality, Control center, Job characteristics
  • Karami M., Yari Am Pages 33-50
    Introduction
    The aim of present research was to determine the multiple effect of parenting style and interpersonal relationship through establish satisfaction in parents’ life on children academic burnout.
    Method
    This research is applied study and in terms of the research method، correlation. For data collection was used from the parenting style، life satisfaction، communication skills and academic burnout.
    Results
    The finding showed that parents’ life satisfaction is related with children’ academic burnout، directly and observed coefficient equal for it، 0. 35 has been. And the components of communication skills، emotional management directly and with 0. 78 equal، and perception indirectly have been linked with children’ academic burnout. Among the types of parenting style، Authoritarian approach indirectly through emotional management and parents’ life satisfaction had significant effect on academic burnout.
    Discussion
    The findings of this study، the importance of each variable in the creation or strengthening of academic burnout research to policy makers and educational administrators and educators have expressed it. These results، is in line with some previous research، and not in line with the some of the research. The people involved in the educational environment should have paid more attention to the psychological variables in higher education.
    Keywords: parenting style, interpersonal relationship, life satisfaction, academic burnout
  • Hobbi M. B., Malmir M., Zare M., Hobbi Z Pages 51-58
    Introduction
    This study payment to scrutiny prevalence of depression، anxiety and its association with soldiers'' attachment styles
    Method
    To collect data 400 soldiers were assessed by cluster sampling method and they completed Beck depression and anxiety inventory and Hazan and Shaver attachment style questionnaire.
    Results
    prevalence of depression is 75% and prevalence of anxiety is 64%، Also results showed that there is significantly associated between secure attachment style and decrease depression and anxiety as well as insecure attachment with increase anxiety and depression. Then، by using of multiple regression analysis showed that secure، avoidant and ambivalent attachment styles could explain some percent of the variance in anxiety and depression.
    Discussion
    The results showed that according to the high prevalence of depression and anxiety in soldiers and its relationship with attachment styles، this is necessary to adjustment a plan for increase communication and interaction with family members and its need to set up a plan to reduce trauma and depression in soldiers.
    Keywords: depression, anxiety, attachment styles, military service
  • Rezaie H., Darake M., Nooripor R Pages 59-66
    Introduction
    Working in prison is one of the most stressful vocations which harms general health of employees and is reason for burnout. The aim of present study is to investigate burnout and general health in employees of Kermanshah central prison.
    Method
    The present study is expressive and kind of correlation. Its population includes all employees of central prison in years 2011 weather guard officers or employee staff and was 118 persons، all these people were selected as sample. The participations answered General Health Questionnaire and Geldard''s burnout scale and constructed based researcher of demographic inventory which data were analyzed by regression method.
    Results
    Data showed that there is positive significant of relation between vocational stress and main score of mental health that is significant in level of p> 0. 01. There was significant relation between burnout and bodily signs and stress in level of p>0. 05 and there was significant relation between burnout with depression in of level p> 0. 01 but there was no significant relation between burnout with social activity subscale.
    Discussion
    According to the results، we can say stressful jobs، including working in a prison mental health repercussion.
    Keywords: burnout, mental health, prison employees
  • Hosseini Mh., Hatami H. R, Hosseini A., Hosseini A Pages 67-76
    Introduction
    This study was conducted to investigate the characteristics of crisis managers with emphasis on the relationship between the crisis managers'' influence on the components of crisis management planning، creativity and resilience is.
    Method
    This research is descriptive and correlational. The population of the study consisted of crisis managers working in Tehran province. The sample of 150 was selected as the crisis manager. And the researcher made questionnaires، psychological tests million، California Personality Test and Eysenck preference test was used.
    Results
    The results showed that the factors influence planning، resiliency and creativity، there is a significant positive correlation. This relationship also exists between planning and resiliency factors and influence can forecast the planning in crisis managers.
    Discussion
    The findings of this study confirmed the relation between the influence of crisis managers on the components planning، creativity and resilience، so these components can be taught to improve crisis managers.
    Keywords: influence, planning, creativity, hardiness, crisis managers