فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدابخش احمدی، هادی عبدالمالکی، اسفندیار آزاد مرزآبادی، فاطمه رئیسی صفحات 1-12
    مقدمه
    هر سازمانی به ویژه سازمان های نظامی وظیفه خود می داند برای توسعه سلامت، رفاه و بهبود شرایط کاری و افزایش بازدهی سازمانی به موضوع اوقات فراغت توجه نماید. بر این اساس پژوهش حاضر می کوشد تا رابطه ی بین نوع گذران اوقات فراغت را با آسیب پذیری فرهنگی در بین خانواده های نظامی مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    روش تحقیق توصیفی و همبستگی بود. تعداد 1282 نفر در قالب 481 خانواده انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. شرکت کنندگان در پژوهش از هفت شهر کشور بر حسب پراکندگی جغرافیایی و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات عبارت بود از: پرسش نامه نحوه گذران اوقات فراغت که دارای 15 ماده در مقیاس لیکرت بود و توسط محقق تدوین شد و پرسش نامه آسیب پذیری فرهنگی- اجتماعی که با هدف بررسی آسیب پذیری خانواده در جامعه ایران توسط محقق ساخته شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد که شوهران بیش تر اوقات فراغت خود را با فعالیت شغلی (7/56 درصد)، زنان با بودن در نزد خانواده (1/57 درصد) و فرزندان بیش تر از طریق بودن در نزد خانواده (5/59 درصد) و دیدن فیلم (7/36 درصد)، صرف می کنند. همچنین ملاحظه شد که بین شیوه های گذران اوقات فراغت و آسیب پذیری فرهنگی رابطه معنی داری (در سطح 05/0 P≤) وجود دارد. بر این اساس برخی از روش ها مانند تفریح با خانواده با کاهش آسیب و برخی دیگر مانند خواب یا تفریح با دوستان با افزایش آسیب در ارتباط هستند.
    بحث: بیش تر اوقات فراغت مردان با کار، فعالیت شغلی و بودن در نزد خانواده می گذرد. آن ها در واقع فاقد برنامه سازنده برای گذران اوقات فراغت هستند و شاید همین امر باعث شده که زنان و فرزندان نیز اکثر اوقات خود را در خانه بگذرانند. مطابق یافته های پژوهش لازم است نحوه برنامه ریزی برای گذران اوقات فراغت را به خانواده ها آموزش داد و فرصت ها و امکانات لازم برای بهبود اوقات فراغت در اختیار آن ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، خانواده نظامی، آسیب شناسی فرهنگی
  • محسن اسکندری، علی فتحی آشتیانی، سید حسین سلیمی، جعفر انیسی صفحات 13-24
    مقدمه
    یکی از دغدغه های سازمانها این است که فرد چه اندازه با شغلی که در آن به کارگیری می شود همخوانی دارد؟ روش های تخمین بهترین همخوانی شغل و سازمان چیست؟ این پژوهش با هدف تعیین ویژگی های شخصیتی افراد شاغل در یکی از رسته های نظامی و تعیین ویژگی های روانشناختی شخصیت و هوش افراد موفق در این رسته انجام شده است.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی کارکنان یکی از رسته های خاص نظامی است که از آن، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 223 نفر، 139 نفر افسر و 84 نفر درجه دار انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتهاند. ابزار مورد تحقیق، پرسش نامه 16 عاملی شخصیتی کتل، آزمون هوشی کتل مقیاس 3 و پرسش نامه ارزشیابی عملکرد شغلی محقق ساخته میباشد.
    نتایج
    سازگاری بهتر با محیط، هوش بالاتر از میانگین، تحصیلات بالاتر و سن بیش تر براساس نتایج این تحقیق از عوامل موفقیت محسوب می شوند. مقایسه گروه های سه گانه عملکردی برای تعیین رابطه ویژگی های روانشناختی (عوامل مرتبه دوم شخصیت و هوش) و عملکرد شغلی نشان داد؛ سه عامل سازگاری، خلاقیت و هوش با عملکرد شغلی رابطه معناداری دارند.
    بحث: میزان موفقیت شغلی با ویژگی های روان شناختی و شخصیتی افراد ارتباط دارد. از این رو ضرورت دارد تا گزینش ها به سمت تخصصی شدن، استفاده از آزمونهای هوش، استعدادسنجی برای سنجش رسته های خاص، توجه به ویژگی های روانشناختی و شخصیتی و میزان خلاقیت افراد سوق یابند.
    کلیدواژگان: ویژگیهای روانشناختی (شخصیت و هوش)، عملکرد شغلی، موفقیت شغلی
  • یدالله محمدیان، مجتبی اسکندری، موسی مهدوی، اعظم حسینی نژاد صفحات 25-40
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه، انجام شد.
    روش
    جامعه مورد مطالعه شامل تمامی کارکنان دانشگاه بودند، که با استفاده از پرسش نامه ها رضایت شغلی و تعهد سازمانی مایر و الن، تعداد 267 نمونه، مورد آزمون قرار گرفتند
    نتایج
    میانگین رضایت شغلی کارکنان 22/3 از 5 به دست آمد که نشانگر رضایت متوسط به بالا می باشد. همچنین تفاوت معناداری بین رضایت شغلی افراد با جنس، سن، تحصیلات، عضویت و سابقه کار، کارکنان وجود نداشت، اما تفاوت معناداری بین رضایت شغلی افراد با رشته شغلی، دانشگاه وجود داشت. همچنین میانگین ابعاد تعهد سازمانی کارکنان 24/5 از 7 بدست آمد که نشانگر رضایت متوسط به بالا می باشد. همچنین تفاوت معناداری بین تعهد سازمانی افراد با جنس، سن، عضویت، سابقه کار، کارکنان وجود نداشت اما تفاوت معناداری بین تعهد سازمانی افراد با تحصیلات و رشته شغلی، آنان وجود داشت.
    بحث: اختلاف معناداری بین رضایت شغلی و تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه، وجود دارد. با توجه به معنادار بودن رضایت شغلی وتعهد سازمانی لازم است که مدیران از رشته شغلی و تحصیلات مختلفی که از حیث تجربه تخصص و دانش فنی برای کارکنان قابل قبول است استفاده کنند. همچنین با بهبود رضایت شغلی و تعهد سازمانی، حس خلاقیت و نوآوری را در کارکنان برانگیخته و باعث افزایش بهره وری در سطح سازمان ها و جامعه شوند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد استمراری، تعهد هنجاری، کارکنان
  • محمدباقر حبی، مژگان فقیری، سیداسماعیل موسوی، آمنه سلیقه دار، رضا اسلامی، هادی ایمانی صفحات 41-50
    مقدمه
    برنامه ریزی موثر در گرو نیازسنجی و تعیین اولویت هاست. در این راستا، طرح پژوهشی فوق با دو سوال زیر به اجرا گذارده شده است، نیازهای تربیتی و آموزشی بسیج کدامند؟ این نیازها دارای چه اولویت هایی هستند؟
    روش
    روش تحقیق توصیفی تحلیلی است که از فنون ترکیبی در نیاز سنجی بهره گرفته است. پرسش نامه محقق ساخته است. نمونه گیری به صورت خوشه ایو تعداد نمونه 3500 نفر از اعضاء بسیج بوده است. روایی پرسش نامه از نوع روایی محتوایی و تعیین اعتبار آن از طریق محاسبه آلفای کرنباخ برابر 94./ برای کل پرسش نامه محاسبه شده است. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری همچون فریدمن، ضریب همبستگی و مربع کای و تجزیه و تحلیل شده است.
    نتایج
    مهم ترین نیازهای تربیتی و آموزشی بسیج به ترتیب اولویت عبارتند از: 1) اعتقادی- فرهنگی، 2) دفاعی- امنیتی، 3) روانشناختی، 4) علمی، 5) بصیرت سیاسی، 6) اجتماعی، 7) سازمانی و مدیریتی.
    بحث: از یافته های فوق می توان نتیجه گیری کرد که مدیران در حوزه برنامه ریزی های آموزشی و تربیتی با اولویت دادن به نیاز های تربیتی بر امر انتقال مفاهیم و دانش بر فراگیران و ایجاد مهارت های رفتاری تاکید کرده و از میان نیازهای متنوع تربیتی و آموزشی، نیازهای اعتقادی و فرهنگی در اولویت نخست قرار دارند.
    کلیدواژگان: بسیج، نیازسنجی، نیازهای آموزشی، نیازهای تربیتی
  • فریده حمیدی صفحات 51-60
    مقدمه
    خانواده به عنوان مهم ترین نهاد اجتماعی است که نقش اصلی سازندگی جوامع و سلامتی آن را تضمین می نماید. در خانواده هایی که به دلایل متعددی زنان عهده دار تامین معاش مادی و معنوی خود و اعضای خانوار می گردند، نقش حمایتی خانواده، دوستان و سازمان های ذیربط در تحقق عدالت اجتماعی و پیشگیری از آسیب های خانوادگی و اجتماعی بسیار بارز و پراهمیت می گردد. از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین حمایت اجتماعی و سلامت روانی در زنان سرپرست خانوار شاغل در سپاه پاسداران است.
    روش
    تعداد 60 نفر از زنان سرپرست خانوار شاغل در سپاه که به روش هدفمند از هفت استان کشور انتخاب شدند، مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه های حمایت اجتماعی – مقیاس خانواده PSSFA و دوستان PSSFR و سلامت عمومی GHQ-28 بود که از روایی و اعتبار خوبی برخوردار بودند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین حمایت اجتماعی و سلامت روانی (نمره کل) در نمونه مورد بررسی، وجود دارد (0.330- r= و05/0 p≤) همچنین نتایج بیانگر رابطه معنادار حمایت خانواده در کل و نیز با خرده مقیاس های افسردگی D (504/0- r=) و خرده مقیاس اضطراب واختلال خوابB است (387/0-، r=01/0. p ≤) اما متغیر حمایت دوستان رابطه معناداری با نمره کل سلامت روانی در نمونه مورد مطالعه نشان نداد.
    بحث: نتایج نشان می دهد هر چه زنان سرپرست خانوار از حمایت اجتماعی بیش تری بهره مند گردند، از میزان سلامت روانی بیش تری نیز برخوردار می شوند و احتمال بروز افسردگی و اصظراب در آنان کم ترخواهد شد. همچنین نتایج بیانگر نقش بیش تر حمایت خانواده در سلامت روانی زنان سرپرست خانواده است.
    کلیدواژگان: سلامت روان، حمایت اجتماعی، حمایت دوستان، حمایت خانواده، زنان سرپرست خانوار
  • احمد باصری صفحات 61-71
    مقدمه
    شادی یکی از مهم ترین هیجانات انسانی است، اگر هیجانات را به شش دسته خشم، ترس، تنفر، تعجب، ناراحتی و شادی تقسیم کنیم، شادی اساسی ترین هیجانی است که افراد در پی دستیابی به آن می باشند زمانی که به صورت درونی احساس مثبت می کنیم، شیوع شادی در رگهای زندگی، منجر به احساس خوشایندی زندگی میگردد. همچنین شادی و نشاط از متغیرهایی تاثیرگذار اجتماعی است و به عنوان یک متغیر پیشبین بر روی متغیرهای دیگری تاثیر میگذارد. در این مقاله به ارزیابی میزان تاثیر این متغیر بر روحیه حماسی مردم ایران میپردازیم.
    روش
    این مطالعه با استفاده از روش مطالعات توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفته است به ارزیابی ارتباط بین متغیرهای مورد نظر در جامعه ایرانی نمودیم. جامعه آماری این مطالعه کلیه افراد بالای 15 ساله ایرانی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقهای از یازده استان کشور انتخاب و مورد نظرخواهی قرار گرفتند.
    نتایج
    نشان داد که میزان نشاط و شادابی مردم ایران در حد متوسط19/56 از 100 نمره میباشد و بین این متغیر و روحیه حماسی مردم ایران رابطه همبستگی مثبت معنادار معادل 34/0 وجود دارد.
    بحث: نتایج حاکی از آن است که نشاط و شادابی به خودی خود، و بدون همراهی با نفرت و سایر هیجانات منفی، میتواند روحیه حماسی مردم را فزونی بخشد. چون روحیه، نوعی خلق است که با شادابی همراه است. افزون بر آن، شادابی موجب نوعی تغییرات عصبشناختی و اندوکرینی تغییر در غدد درون ریز می شود که آمادگی توان افراد برای فعالیت و دفاع از خود را افزایش میدهد.
    کلیدواژگان: شادی، نشاط، روحیه حماسی، رضایت از زندگی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی
  • سیما نوحی، محمدحسن ناصری، مجتبی تیموری، علیرضا شفیعی کندجانی، محمدرضا معمارجعفری، سید مجتبی حمصی، مجید حضرتی صفحات 73-79
    مقدمه
    بیمارانی که پس از عمل جراحی بای پس گرافت شریان کروناری سیگار کشیدن را ادامه می دهند خطر قابل ملاحظه بالاتری را تجربه می کنند. متاسفانه 50 تا 75% بیماران همچنان پس از عمل به سیگار کشیدن ادامه می دهند. ترک سیگار بهترین راه جلوگیری از مرگ زود هنگام قلبی می باشد، از آن رو به بررسی این مهم پرداختیم.
    روش
    مطالعه حاضر در قالب یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده می باشد در بیماران نیروهای نظامی بیمارستان بقیه الله انجام شده است میزان نحوه و کیفیت مصرف سیگار، سیگاری و ترک سیگار بر اساس DSM IVTR تعریف شد. بیمارانی که در سال 88 تحت عمل بای پس گرافت شریان کروناری1 قرار گرفتند، بررسی شدند. پرسشنامه نگرش به ترک سیگار فاگرشتروم توسط بیمار قبل از آغاز طرح و بعد ازجراحی تکمیل شد. بیماران بر اساس اعداد جداول تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند. گروه اول کنترل (21 بیمار)، گروه دوم تحت آموزش مصرف چسب نیکوتین (21 بیمار) قرار گرفتند. چسب نیکوتین در سه دوز 15 میلی گرم در هفته اول، 10 میلی گرم در هفته دوم، 5 میلی گرم در هفته سوم تجویز شد.
    نتایج
    نتایج در این مطالعه نشان می دهد که بیش ترین موفقیت در ترک در افراد با وابستگی کم و کم ترین میزان موفقیت در افراد دارای وابستگی زیاد وجود داشته است و میزان ترک در گروه مصرف کننده چسب نیکوتین به شکل معنی داری بالاتر از گروه کنترل در یک ماه بعد از آغاز مداخله بود (35.75 درصد در مقابل 6/16، 01/0 =P)بحث: به نظر می رسد درمان های جایگزینی نیکوتین در کوتاه مدت اثرات ارزشمندی در ترک سیگار خواهد داشت به خصوص در بیمارانی با شرایط بالینی نامطلوب، حداقل اثرات جانبی را خواهد داشت. عارضه افزایش وزن در تعداد کمی از بیماران مشاهده شد که به نظر می رسد ترکیب روش فوق با آموزش مستقیم در استمرار ترک و در پیشگیری از افزایش وزن نقش موثری را ایفا نماید.
    کلیدواژگان: بای پس گرافت شریان کروناری، ترک سیگار، چسب نیکوتین
|
  • Pages 1-12
    Introduction
    Today، Leisure activities are a problem for not only for Individuals and families but also for social organizations. Each organization، particularly military organizations have responsible for extension of health، welfare، vocational improvement and increasing organizational efficiency، Therefore must attention on employees leisure activities. The purpose of this study was to determine the quality of leisure activity spending among military personnel families and social – cultural vulnerabilities.
    Method
    The method of Research was descriptive and correlation coefficients and the subjects were 1282 persons (personnel، his wife’s and children’s)، Into 481 family. The subjects were selected by multi-stage cluster sampling methods from seven cities based on demographic factors. The data gathering tools were: leisure Activity Questioner and Cultural Vulnerability Questioner (Researchers made).
    Results
    Results indicate that more of Leisure activity among Military employees was spend with vocational activities (56/7 percent); for theirs spouses were house hold (57/1 percent); for children were being in house (59/5 percent)، TV and movie watching (36/7 percent). Also، there were meaningful relationships between Leisure activity and cultural vulnerability (P ≤ 0/05).
    Discussion
    More Leisure activities between Military employees are spent with vocational activities. They haven’t a constructive plan for Leisure activities for families. May be for this reason their spouses and children spend their times in house. Base on these findings، Military organization should educate there employees about planning for leisure activities and provide opportunities and possibilities for them.
    Keywords: Leisure activities, Military family, cultural pathology
  • Pages 13-24
    Introduction
    In order to achieve the main goals and to be successful، the main aim of selection in grand organizations especially in military forces is to determine the essential characteristics. The present study aims to determine the personality characteristics and IQ in military employers.
    Method
    Subjects including 139 officers and 84 noncommissioned officers were selected from the main population in one of military center. Instruments consisted of Cattell 16 Factor Personality Questionnaire، The IQ Cattell Scale، the Evaluation of Job Performance، and a demographic Form. Data were analyzed by different statistical methods such as t test، one way ANOVA and correlation.
    Results
    The results showed that adjustment with the environment، IQ more than average، high educational level، and military experiences had significant and positive associations with job succession.
    Discussion
    The results revealed that three main factors including adjustment، creativity، and high IQ have associated with good job performance. Analyses by t test showed that the two groups of subjects had significant differences just in the creativity factor
    Keywords: Psychological characteristics, Job Performance, Job successful
  • Pages 25-40
    Introduction
    The tip of research، Assessment of job satisfaction and organizational Commitment Conditions in one of the university Staff’s and executing guidelines for upgrading and making better in this field is applied.
    Method
    For assessing the scopes of Job Satisfaction and organizational commitment we have used the 267 question sheets. The statistic society is all employees of university which is divided into four groups.
    Results
    In result we have founded the below tips: A: staff’s Job Satisfaction average has founded as (3. 22 from 5) which is carrying out more than middle satisfactions. So we have not a meaning full differ in related to job satisfaction with gender، age، education، member ship and resume. But there is one deep meaning full differs between job satisfaction and occupation. B: Average of staff’s organizational commitment scope has founded as (5. 24 from 7) which shows the middle and more satisfactions. So we have not a meaning full differ in related to Organizational Commitment with gender، age، member ship and resume. But there is one deep meaning full differs between Organizational Commitment with education and occupation.
    Discussion
    There is one deep meaning full differ between job satisfactions Organizational Commitment with occupation.
    Keywords: Job Satisfaction, Organizational Commitment, Affective Commitment, Continuance Commitment, Normative Commitment, staffs
  • Pages 41-50
    Introduction
    effective planning depends on needs assessment and determines preference، in this context research projects under the above two questions is to enforce، training and educational needs what are? These needs with what are those priorities?
    Method
    this study descriptive and analytical، which a combination of techniques is used in the assessment. Tool is Questionnaire، is. Cluster sampling and sample 3500 people have been mobilized from the members. Validity and content validity of the questionnaire to determine the type of credit through the calculation of the 94 alpha Kerenbakh. Is calculated for the entire questionnaire. Data collected using statistical tests such as Friedman coefficient and Chi square and. Analysis has been.
    Results
    The most important training and educational needs of mobilization in order of preference are: 1) Believe - cultural، 2) Defense - Security، 3) psychological، 4) scientific، 5) political insight، 6) Social 7) organization and management.
    Discussion
    These findings can be concluded that managers in the field of education and training programs with giving priority to the educational needs of the concepts and knowledge transfer and creation of learner''s has emphasized behavioral skills through various educational and training needs، beliefs and cultures are the first priority.
    Keywords: mobilization needs assessment, training needs
  • Pages 51-60
    Introduction
    The family as the most important social institution has the main role in the reconstruction of societies and health guarantees. Today، many families only are under the supervision of a parent. An important part of the process of working with families، single parents، to determine the sources of social support networks available for this type of control families and households is «Mental Health». Therefore، this study reviews the relationship between social support and mental health in Women- headed household whose are employed in the Sepah.
    Method
    A total of 60 women heads of households employed in the Corps selected from seven provinces by purposeful sampling. perceived social support from family and friends (PSSFA & PSSFR) as a social support questionnaire - and general health questionnaire (GHQ-28) were applied. Data was analysis by Pearson statistical correlation.
    Results
    results showed that the relationship between social support and mental health (total score) is significance (0. 330-r = and 0. 05 p ≤). Also results indicated a significant relationship between family support and with two components depression scale (r =-0. 504) and anxiety (r =-0. 387 p ≤0. 01)، but results didn''t indicate a significant relationship with Friend Support with the total score of mental health in the sample.
    Discussion
    The more social protection of women- headed households is happened، they may have more likely better mental health. And also results showed Family Protection has the most important role in mental health of women headed of household.
    Keywords: Mental Health, Social Support, Friend Support, Family Support, Women, headed households
  • Pages 61-71
    Introduction
    Happiness is one of the most important human emotion، if emotion into six categories of anger، fear، disgust، surprise، distress and joy we share، emotional happiness is most essential that people are pursuing it. When we as a positive internal sense، the prevalence of joy in life vessels، leading to life is pleasant feeling. The joy of social influence variables as a predictive variable affects on other variables. In this article we evaluate the effect of these variables on the epic morale of Let''s examine the Iranian people.
    Method
    This study، using descriptive and correlational studies using a questionnaire made by the researcher that the reliability and validity have been confirmed to assess the relation between the Iranian societies we have desired. Population study of all persons over 15 years that Iranians were using stratified random sampling of the eleven provinces were selected and opinions.
    Results
    The results showed that the vitality and vitality of the Iranian people in average (56. 19 out of 100 grades) is between these variables and the epic morale of the people of significant positive correlation is equal to 0. 34.
    Discussion
    Results indicated that joy and vitality of its own، without associated hatred and other negative emotions، epic morale can give people increases. Because morale، creating type that is associated with vitality. Moreover، it causes a kind of vitality Sbshnakhty and endocrinal changes (changes in the endocrine glands) that will be ready for active people and defend their increases.
    Keywords: joy, happiness, epic morale, life satisfaction, positive affect, negative affect
  • Pages 73-79
    Introduction
    Patients who continue smoking after coronary artery bypass graft experience more risk. Smoking results in decrease in quality of life and increase depression furthermore of Somatic problem. Unfortunately 50 to 75 percent of patient continues smoking. Smoking cessation is the best way for preventing sudden death and investigating effective way is important، so we decide to evaluate this problem.
    Method
    Level and quality of smoking confirmed by DSM IV- TR. Patient who undergone CABG 2010 enrolled. Fagrshtrom smoking cessation questionnaires completed by patient before and one month after surgery. Patient randomized in two groups. First group used nicotine patch and second group were in control group. Nicotine patch administered in 3 doses 15 milligrams in first week، 10 milligram in 2nd week and 5 milligram for next 2 weeks.
    Results
    Smoking cessation in nicotine group significantly were higher than control group after one month after trial. (35. 71 percent versus 16. 66 percent، P=0. 001)
    Discussion
    It seems nicotine replacement therapy is valuable way in short term especially in patient with non favorable clinical status. We see some weight gain in some patient and seem it be a valuable way by educating technique.
    Keywords: Smoking cessation, coronary artery bypass graft, nicotine patch