فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 20 (زمستان 1393)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 20 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زاهد کنعانی، ابوالفضل پورصدوقی، شایسته نجاتی، نرگس ادیب سرشکی * صفحات 5-15
    مقدمه

    اعتقادات مذهبی به عنوان یکی از عوامل بسیار مهم در زندگی انسان مطرح بوده و می تواند بر کیفیت زندگی تاثیر گذار باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین باورهای مذهبی و کیفیت زندگی جانبازان قطع عضو در شهرستان خراسان جنوبی انجام شد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. تعداد نمونه شامل 40 جانباز که در جنگ تحمیلی قطع عضو شده و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های باورهای مذهبی کلارک و کیفیت زندگیSF-36 بود که از روایی و اعتبار مناسبی برخوردار بودند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین باورهای مذهبی و کیفیت زندگی در نمونه مورد بررسی وجود دارد (r=-0.0486، P=0.001). همچنین نتایج بیانگر رابطه معنادار باورهای مذهبی در کل و نیز با خرده مقیاس سلامت جسمانی (r=0.405، p=0.01) و خرده مقیاس سلامت روانی (r=0.442، P=0.05) است. بین خرده مقیاس های باورهای مذهبی با خرده مقیاس های کیفیت زندگی رابطه معنادار وجود داشت. تنها در دو بعد اعتقادی و تجربه ای با زیر مقیاس سلامت جسمی رابطه معنادار وجود نداشت.
    بحث: یافته ها نشان داد که دینداری و پایبندی به اصول مذهبی می تواند از عوامل مثبت تاثیرگذار بر جنبه های مختلف کیفیت زندگی جانبازان باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، باورهای مذهبی، جانبازان
  • مهدی شیخ، خدابخش احمدی، باقر غباری بناب، محمد جواد احمدی زاده صفحات 17-33
    مقدمه
    امروزه دلبستگی به عنوان سازه ای تحولی و موثر بر فرایند رشد علاوه بر دلبستگی به والدین در ارتباط افراد با خدا نیز مورد توجه قرار گرفته است.
    روش
    هدف از پژوهش حاضر پاسخگویی به این سوال بود که آیا ارتباط افراد با خدا در فرهنگ اسلامی را می توان در چارچوب نظریه دلبستگی به خدا مورد سنجش، ارزیابی و تبیین قرار داد؟ بدین منظور تعداد 30 نفر از شرکت کنندگان یک واحد نظامی(مرد)، در قالب پژوهش کیفی و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، به شکل تصادفی انتخاب شدند و از آنان مصاحبه نیمه ساختاریافته دلبستگی به خدا (پروکتور، 2009)، به عمل آمد.
    نتایج
    نتایج تحلیل نظری پژوهش که براساس قواعد گفتمان محاوره ای گرایس(1985) و به تفکیک سه سبک دلبستگی (ایمن، اجتنابی، اضطرابی) و 9 شاخص دلبستگی به خدا (انگاره ذهنی از خدا، تجارب رابطه با خدا، حس تردید و یکپارچگی در رابطه با خدا، ادراک مثبت از خود، ادراک مثبت از خدا، جوارجویی به خدا، اعتراض به جدایی، پناهگاه امن، پایگاه ایمن) انجام شد نشان داد، منطبق بر نظریه دلبستگی به خدا، روابط مسلمانان با خدا را می توان بر اساس شاخص های دلبستگی، به سه سبک دلبستگی ایمن، دوسوگرا و اجتنابی مورد سنجش، ارزیابی و تبیین قرار داد.
    بحث: نتایج حاصله به جز در برخی موارد شاخص های مربوط به سبک دلبستگی اجتنابی، با شاخصه های نظریه دلبستگی به خدا همخوان بود.
    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، فرهنگ اسلامی
  • اسفندیار آزاد مرزآبادی، ایمان کریمی صفحات 35-44
    مقدمه
    این پژوهش به منظور بررسی و رتبه بندی مشکلات کارکنان به منظور نیازسنجی در زمینه پژوهش های علوم رفتاری انجام شد. مشکلات مورد بررسی کارکنان در این پژوهش، مشکلات سازمانی، اقتصادی، فرهنگی، خانوادگی و وضعیت سلامت روان بود.
    روش
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی است که به دنبال شناخت مشکلات رفتاری کارکنان یک محیط نظامی می باشد. جامعه مورد مطالعه، کارکنان رسمی حوزه مرکزی یک محیط نظامی است که متناسب با حجم جامعه، 435 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند و در این راه از روش های دلفی و میدانی استفاده شده است. به منظور بررسی وضعیت روانی از پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و روش های آمار استنباطی مانند آزمون مقایسه میانگین ها و آزمون های من ویتنی(Mann-Whitney) و کوریسکال والیس (Kruskal-Wallis Test) با کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.
    نتایج
    مقایسه میانگین ها نشان داد که به ترتیب مشکلات کارکنان عبارتنداز: مشکلات اقتصادی، سازمانی، خانواده، سلامت روان و فرهنگی. بیشترین مشکلات کارکنان در زمینه اقتصادی درآمد ناکافی، در محور سازمانی؛ مشکلات اقتصادی و ناکافی بودن تسهیلات و وام مسکن، در محور خانواده؛فقدان و کمبود دوره های آموزشی مورد نیاز خانواده ها، در محور سلامت روان حدود 19% افراد گرایش به علائم اختلال روانی و در محور فرهنگی ضعف خانواده ها و فرزندان جهت شرکت در مراسم مذهبی بود. همچنین نتایج حاصله با متغیرهایی همچون جنسیت، سن، تحصیلات، درجه، سابقه کاری و نوع مسکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    بحث: نتایج این تحقیق نقش مهم نیازسنجی از طریق تحقیق مشارکتی که باعث شناسایی مشکلات و همچنین توانمندی کارکنان در این امر می گردد راگامی آغازین و اولیه برای توسعه پژوهش در حوزه سلامت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مشکلات کارکنان، نیازسنجی، علوم رفتاری
  • محمد جواد احمدی زاده، ایمان حسنوند، جعفر انیسی صفحات 45-57
    مقدمه
    این مطالعه با هدف مقایسه مولفه های آنتروپومتریک (ویژگی های بدنی مانند قد، وزن، پهنای شانه و...) با خود پنداره بدنی کارکنان مرد ورزشکار و غیرورزشکار انجام شده است.
    روش
    مطالعه از نوع علی – مقایسه ای است. جامعه آماری تمامی کارکنان مرد یک دانشگاه نظامی شامل هیات علمی، دانشجو، کارمند، پایور و وظیفه بودند. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری 357 نفر برآورد شده که به صورت داوطلبانه و به شکل غیرتصادفی و هدفمند برای گروه ورزشکار و به صورت تصادفی ساده برای گروه غیر ورزشکار انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه خودپنداره بدنی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از دو روش آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف استاندارد و آمار استنباطی مانند آنالیز واریانس، آزمون T از طریق نرم افزار SPSS 16 انجام شد.
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن بود که بین میانگین نمرات ویژگی های آنتروپومتریک در دو گروه ورزشکار و غیر ورزشکار از نظر آماری تفاوت معناداری وجود نداشت، به عبارت دیگر مولفه های آنتروپومتریک بین کارکنان ورزشکار و غیر ورزشکار تقریبا مشابه بود. لیکن مقایسه زیر مقیاس های خودپنداره بدنی در کارکنان ورزشکار و غیر ورزشکار نشان داد که تفاوت بین مولفه های خودپنداره بدنی، ظاهر بدنی، هماهنگی، انعطاف پذیری، سلامتی، خود پنداره کلی و عزت نفس کلی از نظر آماری معنادار بود (p<0.01).
    بحث: ویژگی های آنترپومتریک در کارکنان ورزشکار و غیر ورزشکار یکسان است. ولی خودپنداره کلی، عزت نفس کلی و زیرمقیاس های ظاهر بدنی، هماهنگی، انعطاف پذیری و سلامتی مردان ورزشکار بالاتر از غیر ورزشکار می باشد.
    کلیدواژگان: مولفه های آنتروپومتریک، خودپنداره بدنی، ورزشکار و غیر ورزشکار
  • محسن اسکندری، خدابخش احمدی، علی فتحی آشتیانی، پرویز آزاد فلاح، زهره پالیزگیر صفحات 59-70
    مقدمه
    یافتن شیوه های مناسب و موثر برای کنترل استرس از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی سه روش؛ صبر، برون ریزی استرس و ارتباط تلفنی در کاهش علائم اختلالات روانی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش به شیوه شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون چند گروهی انجام شد. نمونه این تحقیق، 54 نفر از کارکنان یکی از یگان های نظامی مستقر در خلیج فارس بود. این پژوهش فاقد گروه کنترل بود.
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان داد هر سه روش، در کاهش علائم اختلالات روانی موثر بوده اند. اما مقایسه سه روش مشخص کرد که تمرین صبر موثرتر از برون ریزی استرس و برون ریزی استرس، موثرتر از ارتباط تلفنی است.
    بحث: رویکرد بیشتر مکاتب روان شناسی مبتنی بر تخلیه و رهایی از فشار درونی است. صبر در مقابل این روش ها و مبتنی بر تحمل فشار است که موجب رشد انسان از طریق افزایش تحمل پذیری است. پیشنهاد می شود؛ از روش صبر به عنوان یک روش موثر برای کاهش اختلالات روانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: استرس، صبر، ارتباط تلفنی، اختلالات روانی
  • رضا حسین پور، مریم ناصری، محسن جمشیدی انگاس صفحات 71-89
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش گروهی مدیریت خشم با رویکرد شناختی- رفتاری بر پرخاشگری دانش آموزان مدارس راهنمایی دخترانه یک شهرک نظامی است.
    روش
    روش تحقیق، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان مدارس راهنمایی دخترانه یک شهرک نظامی تشکیل می دهند. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده است. افراد نمونه که 45 نفر بودند با روش جایگزینی تصادفی در سه گروه 15 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده برای اندازه گیری میزان پرخاشگری، آزمون سیاهه بروز خشم حالت و صفت (STAXI-2) است. اطلاعات به دست آمده از آزمون پرخاشگری گروه ها در پس آزمون و پیش آزمون با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس و لوین مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و سپس گروه ها با یکدیگر مقایسه شدند.
    نتایج
    در رفتار کلی خشم، برون ریزی خشم، درون ریزی خشم، صفت خشم، خلق وخوی خشم، حالت خشم، احساس خشمگینانه و خشم کلامی در سطح اطمینان 99% به میزان 17% تا 64% کاهش پس از آموزش مدیریت خشم در گروه های آزمایش مشاهده شد. همچنین در کنترل درون ریزی، افزایش نمره گروه ها در سطح اطمینان 95% به میزان 15% مشاهده شد.
    بحث: به طورکلی نتایج این تحقیق سودمندی درمان و موثر بودن مداخلات در زمینه پرخاشگری را نشان می دهد. همچنین این تحقیق نشان داد که پرخاشگری پدیده ای قابل کنترل است و می توان با آموزش شیوه های کنترل و مدیریت خشم، آن را کنترل یا تعدیل نمود.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزش گروهی، مدیریت خشم، پرخاشگری
|
  • Kanani Z., Poorsadooghi A., Nejati Sh, Adibsereshki N Pages 5-15
    Introduction

    The religious belief is considered as one of the most important factors that can affect the human’s quality of life. This study aimed to investigate the relationship between Religious belief and quality of life of veterans in the city of South Khorasan.

    Method

    The correlation analysis was used in this study. A sample of 40 amputated veterans were selected by available sampling. Instruments used in this study were: SF-36 quality of life questionnaire and Clark religious belief questionnaire. The validity and reliability were appropriate. Data were analyzed using Pearson''s correlation.

    Results

    The result showed that there was a significant correlation between religious beliefs and quality of life (r=-0. 0486، P=0. 001). There was an indication of significant relationship between the religious beliefs and physical health (r=0. 405، p=0. 01)، the religious beliefs and mental health (r=0. 442، P=0. 05). Also correlations between religious beliefs and other quality of life components were found except that the correlations between physical health and beliefs، physical health and experience were not significant.

    Discussion

    The findings suggest that being religious and believe in a religious principles can have some positive factors impacts on various aspects of people’s quality of life.

    Keywords: Quality of life, Religious belief, Veterans
  • Sheikh M., Ahmadi Kh, Ghobari Bonab B., Ahmadi Zadeh Mj Pages 17-33
    Introduction
    Beside parental attachment، attachment including people’s relationship with God، as an evolutionary construct influencing the development process، has been recently taken into consideration.
    Method
    The present study aimed to answer this question that whether people’s relationship with God in the Islamic culture can be assessed، evaluated and explained within the framework of Attachment Theory to God. To this end، 30 individuals working in a military unit (male) were randomly selected through applying convenience sampling method. This is a qualitative research. Hence، to collect data، an attachment to God semi-structured interview was held (Proctor، 2009).
    Results
    The results of the theoretical analysis، considering Grice’s rules of spoken discourse (1985) and separating based on three attachment styles (secure، avoidant، anxious) and nine attachment indicators for attachment to God (mental image of God، experience a relationship with God، sense of doubt and integrity in relationship with God، positive self-perception، positive perception of God، seeking closeness to God، separation protest، secure shelter، and secure base)، indicated that consistent with Attachment Theory to God، Muslim relations with God can be assessed، evaluated and explained within three attachment styles، i. e.، secure، ambivalent and avoidant.
    Discussion
    The obtained results، except for some indicators of avoidant attachment style، were in line with indicators of Attachment Theory to God.
    Keywords: Attachment God, Islamic culture
  • Azad Marzabadi E., Karimi E Pages 35-44
    troduction: This research was to investigate and rank the problems to the staff assessment was conducted in the field of behavioral science research. Problems was of the workers in the study of organizational problems، economic، cultural، family and mental health status.
    Method
    This study was a descriptive – analytical Staff in a military environment is looking to identify behavioral problems In this way، a library of methods، and the field is Commensurate with the size of the population، 435 individuals were selected using cluster sampling. In this way Is used the Delphi method and field. And to assess the mental state of the general health questionnaire (GHQ) was used. For data analysis using descriptive statistics and inferential statistics such as means comparison test and Mann-Whitney test (Mann-Whitney) and Kvryskal Wallis (Kruskal-Wallis Test) with the help of SPSS software was used.
    Results
    Comparison showed that the staff problems are: economic problems، institutional، family، mental health and culture. Most workers in the field of economic problems: insufficient income، Based on organizational and economic problems of inadequate facilities and Mortgage، The family-driven: the absence or lack of training for families، About 19% of people tend to focus on mental health disorder and The cultural center: poor families and children to participate in religious ceremonies. The results obtained with variables such as gender، age، education level، work experience and type of housing were analyzed.
    Discussion
    This study investigated the role of participatory needs assessment which identified problems and this is the first step in the empowerment and the development of health research shows.
    Keywords: Staff Problems, Need Assessment, Behavioral Sciences
  • Ahmadizadeh Mj, Hasanvand E., Anisi J Pages 45-57
    Introduction
    This study aims to compare anthropometric components (physical characteristics such as height، weight، shoulder width، etc.) and physical self-concept of athletic and non-athletic male staffs.
    Method
    Methods is causative-comparative procedures. Statistical society contained all men of military university، including faculty، students، staffs and soldiers. 357 subjects were chosen in a non-random and voluntarily manner for athletic group and in a simple random manner for non-athletic group. Measurement tool in this study was physical self concept Questionnaire. To analyze data، two methods were applied، in one hand، descriptive statistics، including mean and standard deviation، and in the other hand، inferential ones، such as t-test and variance analysis via SPSS 16 software.
    Results
    Results showed that mean scores of anthropometric characteristics in both groups there was no significant difference. In other words، anthropometric components were similar among athletic and non-athletic staffs but، comparing sub-components of physical self –concept in both groups، the author found that a meaningful statistical difference could be recognized in physical appearance، flexibility، physical self-concept، harmony self-respect، and healthiness the whole of self-concept (p<0. 01).
    Discussion
    Anthropometric characteristics are alike in athletic and non-athletic staffs. But as a whole، components like physical self-concept، harmony، flexibility، self-respect، physical appearance، and general health are higher in athletic staffs.
    Keywords: Anthropometric components_physical – self concept_athlete_non_athlete
  • Eskandari M., Ahmadi Kh, Fathi Ashtiani A., Azad Fallah P., Palizgir Z Pages 59-70
    Introduction
    This study aimed to compare the effectiveness of three methods of patience، psychological Debriefing (PD) and relationship issues in reducing symptoms of mental disorders was conducted by telephone.
    Method
    This method was conducted experimentally using pre-test and post-test on the 54 employees of one of the military units stationed in the Persian Gulf. No control were used in this study.
    Results
    The results showed that all three methods in reducing the symptoms of mental disorders have been effective. Compared three methods for determining the effective exercise patience outflow of stress and stress Expression of telephone communication is more effective.
    Discussion
    Most of the schools of psychology -based approach to discharge and release of internal pressure. It is recommended; wait method as an effective method of treatment used.
    Keywords: stress, patience, telecommunication, mental disorders
  • Hossein Pour R., Naseri M., Jamshidi Engas M Pages 71-89
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of teaching anger management group of cognitive - behavioral on aggression a military town Middle school girls.
    Method
    Statistical community are all middle school girls military town. In this study is simple random sampling. The subjects were 45 patients with 15 randomly assigned to three groups (two experimental groups and one control group) were studied. The tools used in this study to measure aggression، state and trait anger is inventory test (STAXI-2). Data from aggression test and pre-test and post-test groups using analysis of covariance and Levin were analyzed، then The groups were compared.
    Results
    in The overall behavior of resentment، anger explosion، taking into anger، trait anger، angry temperament، angry mood، feeling resentful and angry verba، in 99% confidence level of 17% to 64% change in the experimental groups were observed after anger management training.
    Discussion
    The overall results of treatment efficacy and effectiveness of interventions in aggression shows. this research also shows that aggression phenomenon is controllable and can be taught ways to manage anger، control it، or altered.
    Keywords: Effectiveness Training Group, Anger Management, Aggression