فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 24 (زمستان 1394)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 24 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • محمد حاتمی *، جعفر حسنی، نیلوفر ارجمندنیا، زهرا ترابی صفحات 5-13
    مقدمه
    بحران های محیطی ناگهانی و غیر منتظره می توانند نشانه-های روان شناختی شدیدی را ایجاد کنند با عنوان اختلال استرس پس سانحه (PTSD). پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در حساسیت اضطرابی بیماران مبتلا بهPTSD پایه ریزی و اجرا شد.
    روش
    روش تحقیق، طرح تجربی تک آزمودنی چند خط پایه و ابزارهای پژوهش، پرسشنامه حساسیت اضطرابی(ASI) و تاثیر رویداد ویرایش (IES-R) بود. جامعه آماری، نظامیان مبتلا به PTSD که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس سه نفر واجد شرایط انتخاب شدند. درمان در 8 جلسه و یک دوره پیگیری برای هر آزمودنی اجرا شد. از فرمول درصد بهبودی و ملاک بهبود تشخیصی برای میزان بهبودی استفاده گردید.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد که آموزش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، کاهش معناداری به لحاظ بالینی در حساسیت اضطرابی بیماران به همراه داشته است.
    بحث: حساسیت اضطرابی یکی از فاکتورهای مرتبه اول آسیب پذیری در ارتباط با آشفتگی های اجتنابی است. راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان با کاهش در حساسیت اضطرابی بیماران، قادر به درمان علائم بوده است.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، حساسیت اضطرابی، آموزش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان
  • محمود شیرازی *، امین رفیعی پور، محمد علی فردین صفحات 15-22
    مقدمه
    گلزار شهدا جایگاهی است برای حفظ و احترام به فرهنگ شهادت و گواهی است بر پاکی و خلوص انسان هایی که در راه حفظ و دفاع از اندیشه و وطن خویش با ارزش ترین سرمایه وجودی خود، یعنی جانشان را فدا نمودند، لذا یکی از وظایف بنیاد شهید و امور ایثارگران حفظ قداست و مرمت گلزار شهدا است. هدف از پژوهش حاضر، نقش رضایت مندی از نحوه سازماندهی گلزار شهدا در رضایت عاطفی- اجتماعی و رضایت معنوی-روانی خانواده های محترم شهدای نظامی استان سیستان و بلوچستان بود.
    روش
    پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی پیش بین بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه خانواده های معزز شهداء نظامی ساکن درشهرستان های زابل و زاهدان تشکیل می دادند. روش نمونه گیری دردسترس بود. تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران انجام گرفت که 229 نفر از خانواده های محترم شهدا نظامی بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه وتحلیل یافته ها از طریق نرم افزارSpss در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفت.
    نتایج
    نتایج رگرسیون همزمان نشان داد که نحوه ساماندهی گلزار شهدا به تنهایی 0/127 از واریانس متغیر رضایت عاطفی – اجتماعی و 0/096 از واریانس متغیر رضایت معنوی – روانی خانواده های محترم شهدای نظامی دو شهرستان زابل و زاهدان را پیش بینی می کند.
    بحث: نتایج این پژوهش نشان دهنده این حقیقت است که رضایت مندی از نحوه ساماندهی گلزار شهدا، می تواند اثرات بسیار عمیق روحی، روانی و اجتماعی بر خانواده های معزز شهدا نظامی داشته باشد.
    کلیدواژگان: نحوه ساماندهی گلزار شهدا، رضایت عاطفی، اجتماعی، رضایت معنوی، روانی
  • غلامحسین ارزانی*، احمد باصری صفحات 23-33
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی و مقایسه رضایت از زندگی با تاکید بر هویت دینی با قدرت تاب آوری و امید به زندگی کارکنان نظامی و انتظامی بود.
    روش
    این پژوهش با استفاده از روش توصیفی همبستگی انجام گرفت. برای این منظور پرسشنامه مقیاس رضایت از زندگی داینر، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون، پرسشنامه امید به زندگی اسنایدر، پرسشنامه هویت دینی لطیف آبادی بر روی نمونه ایی به حجم 240 نفر (120 نفر از کارکنان انتظامی و 120 نفر از کارکنان نظامی) که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که امید به زندگی 0/10 درصد، تاب آوری 0/12درصد و هویت دینی 0/10 درصد از رگرسیون رضایت از زندگی را تبیین می کند. همچنین قابل ذکر است که تمام متغیرها به طور همزمان (امید به زندگی، تاب آوری و هویت دینی)، 0/20 درصد از رگرسیون رضایت از زندگی را تبیین می کند.
    بحث: با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود افراد و مسئولان با آموزش امید به زندگی، تاب آوری و هویت دینی شرایطی را فراهم آورند که باعث رضایت از زندگی بیشتر شده و منجر به سلامت روانی بهتر این قشر فداکار از جامعه شود.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، تاب آوری، امید به زندگی، هویت دینی، کارکنان نظامی و انتظامی
  • حمیدرضا حاتمی*، محمد حاتمی، محمد باقر حبی، هادی پرهون، کمال پرهون صفحات 35-45
    مقدمه
    خانواده به منزله اصلی ترین نهاد اجتماعی در بین تمام جوامع بشری خواستگاه شکل گیری تمدن، فرهنگ و تاریخ بشر به حساب می آید. ازاین رو نهاد خانواده برای نجات ارزش های اصیل ایرانی- اسلامی در برابر طوفان تهدیدات فرهنگی وظیفه ژرف و سترگی بر عهده دارد. پژوهش حاضر باهدف ارائه راهبردهای مصون سازی بنیان خانواده در برابر جنگ نرم و با تاکید بر تهدیدات فرهنگی انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی، به روش تحلیل محتواست. 60نفر از مدیران فرهنگی و اساتید دانشگاه های شهر تهران بر اساس روش نمونه گیری مبتنی بر هدف به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده روش آنالیز محتوای کیفی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    اکثر مصاحبه شوندگان جایگاه خانواده ایرانی در ارتباط با تهدیدات فرهنگی را بسیار آسیب پذیر و شکننده توصیف نمودند و اذعان داشتند باید با آسیب شناسی ژرف و همه جانبه تهاجم فرهنگی و جنگ نرم توسط مسئولین، اهداف شوم دشمن از این فعالیت ها برای خانواده ها روشن و با دادن آگاهی و اطلاعات لازم آن ها را در برابر خطرات موجود واکسینه نمایند.
    بحث: با توجه به اینکه خانواده به عنوان ستون فقرات و مهم ترین نهاد موثر در شکل گیری هویت فرهنگی و اجتماعی در هر جامعه ای محسوب می شود، بنابراین شکل گیری نسلی سرزنده و توانمند که بتواند پاسدار ارزش های کهن و اصیل جامعه ایران در برابر جنگ نرم و تهدیدات فرهنگی باشد بدون شک درگرو سلامت و مصون سازی این نهاد حیاتی در برابر تهدیدات موجود است.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، تهدیدات فرهنگی، نهاد خانواده، مصون سازی
  • علی جبار دانش، سید محمد کاظم واعظ موسوی*، مرتضی ناجی صفحات 47-61
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف توصیف عوامل و موانع گرایش کارکنان یک دانشگاه نظامی به ورزش ابلاغی از طرف ستاد کل نیروهای مسلح و ارتباط آن ها با نگرش افراد به ورزش انجام شد.
    روش
    این پژوهش توصیفی همبستگی است و به صورت پیمایشی اجرا شده است. برای این منظور پرسشنامه استاندارد انگیزه مشارکت در ورزش، پرسشنامه موانع مشارکت ورزشی و پرسشنامه نگرش به فعالیت ورزشی، بین 110 نفر از کارکنان مرد دانشگاه توزیع شده و نتایج با نرم افزار spss تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که انگیزه درونی افراد در پرداختن به ورزش بیشتر از انگیزه بیرونی است. کمبود امکانات، نبود وقت، نداشتن همراه، کمبود دسترسی به امکانات، مشکلات فردی و نبود علاقه و آگاهی به ترتیب، موانع مشارکت کارکنان در ورزش بودند. تندرستی و آمادگی جسمانی، رشد اجتماعی، آرام بخشی، خطر و هیجان، تحسین زیبایی و تجربه توام با ریاضت، مولفه های موثر در نگرش کارکنان به ورزش بودند. بین انگیزه مشارکت و برخی عوامل تشکیل دهنده نگرش به ورزش و بین موانع مشارکت و برخی عوامل تشکیل دهنده نگرش به ورزش همبستگی معناداری مشاهده شد. بااین حال بین انگیزه مشارکت در ورزش و موانع آن همبستگی قابل ذکری وجود نداشت.
    بحث: به نظر می رسد اقدام در جهت ارتقاء نگرش به ورزش، اولویت بیشتری نسبت به رفع موانع ورزش کارکنان داشته باشد.
    کلیدواژگان: ورزش همگانی، مشارکت ورزشی، انگیزه، نگرش به ورزش
  • جواد خدادادی سنگده، خدابخش احمدی* صفحات 63-74
    مقدمه
    رابطه زناشویی نقش اساسی در خانواده سالم بر عهده دارد. با توجه به ضرورت شناسایی عوامل زناشویی، این مطالعه با هدف شناسایی عوامل زناشویی موثر در سلامت خانواده نظامی مبتنی بر بافت فرهنگی- اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    مطالعه حاضر از نوع پژوهش کیفی بود که با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شد. بدین منظور 18 شرکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از مصاحبه عمیق در طول یک دوره 12 ماهه مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها جمع آوری، ثبت و سپس کدگذاری انجام شد و در قالب مقوله های اصلی، دسته بندی شدند.
    نتایج
    تحلیل مصاحبه شرکت کنند گان به شناسایی 341 کد اولیه، 12زیر مقوله و 2 مقوله اصلی شامل ثبات رابطه زناشویی وکیفیت رابطه زناشویی منجر شد. نتایج نشان داد که در سلامت خانواده عوامل زناشویی همچون تعهد، ارتباط موثر، سازگاری، قدردانی، صمیمیت، حمایت متقابل، توافق، تلاش برای خشنودی یکدیگر، مشارکت و همکاری و رضایت جنسی نقش دارند.
    بحث: یافته های مطالعه بیانگر این است که توجه جدی به رابطه زناشویی برای برخورداری از سلامت خانواده حائز اهمیت است، بنابراین لزوم توجه بیشتر به این عوامل برای هرگونه اقدام و برنامه-ریزی در زمینه سلامت خانواده های نظامی اهمیت اساسی دارد.
    کلیدواژگان: رابطه زناشویی، سلامت، خانواده نظامی، مطالعه کیفی
|
  • Hatami M.*, Hasani J., Arjomandnia N., Torabi Z Pages 5-13
    Introduction
    Sudden and unexpected environmental crises can cause severe psychological symptoms that known as Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD). The purpose of this study is investigating the effectiveness of Cognitive Emotion Regulation on Anxiety Sensitivity in patients PTSD.
    Method
    Research Methodologies were single subject multiple baselines method, Anxiety Sensitivity Inventory (ASI) and Impact of Event Scale-(IES-R) edition. Statistical society was three military patients with PTSD disorder selected through convenience sampling method. Eight treatment sessions and one follow-up period was administered for each subject. In addition, percent recovery equation & diagnostic remission were used to evaluate the recovery rate.
    Results
    The results shown cognitive emotion regulation procedures had a clinically significant decreasing on anxiety sensitivity of patients.
    Discussion
    Anxiety sensitivity is one of the first vulnerability factors associated with inevitably turmoil. Instructions of cognitive emotion regulation procedures have been able to treat the symptoms by decreasing on anxiety sensitivity in patients.
    Keywords: Post, Traumatic Stress Disorder (PTSD), Anxiety Sensitivity, Instructions of cognitive emotion regulation procedures
  • Shirazi M.*, Rafiepoor A., Fardin Ma Pages 15-22
    Introduction
    Martyrs’ cemetery is a place to preserve and pay respect to the culture of martyrdom and is a proof of innocence and purity of people who sacrificed their most valuable asset, their lives, to defend their thoughts and homeland; therefore, preserving their sacredness and restoring martyrs’ cemetery are among the most important tasks of the Foundation of Martyrs and Veterans Affairs. The present study aimed to examine the role of being satisfied with ways of organizing martyrs’ cemetery in social-emotional and spiritual-psychological satisfaction of the esteemed families of the military martyrs of Sistan and Baluchestan.
    Method
    This descriptive study followed a correlationalpredictive design and the statistical population of the current study included all the esteemed families of the military martyrs living in Zabol and Zahedan. Convenience sampling method was applied. Determining the sample size was conducted using Cochran formula, based on which 229 of the esteemed families of the military martyrs were selected. Research tools included a researcher-made questionnaire. Data analysis was performed in both descriptive and inferential levels through applying SPSS.
    Results
    Results of simultaneous regression analysis indicated that ways of organizing martyrs’ cemetery only predicted 12.7% of the variance in the variable of social- emotional satisfaction and 9.6% of the variance in the variable of spiritual-psychological satisfaction of the esteemed families of the military martyrs in Zabol and Zahedan.
    Discussion
    Findings of the present study demonstrated this fact that being satisfied with the ways of organizing martyrs’ cemetery can have profound mental, psychological, and social effects on the esteemed families of the military martyrs.
    Keywords: Ways of Organizing Martyrs, Social, Emotional, Spiritual, Psychological Satisfaction
  • Arzany Gh*, Basari A Pages 23-33
    Introduction
    The aim of this study was to compare the predicted life satisfaction with an emphasis on religious identity with the power of resilience and hope to the lives of military personnel and police.
    Method
    This study was conducted using correlation methods. For this purpose Diener's Satisfaction with Life Scale, and Davidson Resilience Scale, a questionnaire life expectancy Snyder, religious identity tender questionnaire village on the sample size of 240 people (120 employees of the police and 120 military personnel) who were selected by multistage cluster sampling method was implemented.
    Results
    The results showed that life expectancy 0.10 percent, rocking Vrry 0.12 percent and 0.10 percent of religious identity regression to explain life satisfaction. Also noteworthy is that all variables simultaneously (life expectancy, resiliency and religious identity), 0.20 percent of regression to explain life satisfaction. devoted people of the society.
    Discussion
    According to the results, It is recommended that individuals and officials with training in life expectancy, resiliency and religious identity. Provide the conditions that make life more satisfying and leads to better mental health in society devoted people.
    Keywords: life satisfaction, resilience, life expectancy, religious identity, military personnel, law enforcement
  • Hatami H. *, Hatami M., Hobbi Mb, Parhoon H., Parhoon K Pages 35-45
    Introduction
    family as the main social institution among all human societies, is considered to be the origin of the formation of civilization, culture and human history. Therefore, family institution has a deep and huge responsibility in order to save the Iranian-Islamic original values against the storm of cultural threats. The present study aims to provide family-based immunization strategies against soft war and it was conducted with an emphasis on cultural threats.
    Method
    This was a qualitative study, using content analysis. 60 cultural managers and professors of universities in Tehran city were selected as sample, by purposive sampling method. Data were collected through semi-structured interviews. They were analyzed using qualitative content analysis.
    Results
    The majority of interviewees’ described Iranian family status in connection with cultural threats very vulnerable and fragile. They said with deep and comprehensive pathology of cultural invasion and soft war by the authorities, the forbidding goals of enemies for these activities should be cleared for the families.
    Discussion
    Considering the fact that family is considered to be the spinal cord and the most important effective institution in the formation of cultural and social identity, thus the formation of lively and powerful generation, is able to guard the ancient and noble values of Iran society against the soft war and cultural threats. It undoubtedly depends on the health and immunization of this vital institution against the current threats.
    Keywords: soft war, cultural threats, family institution, immunization
  • Jabbari Danesh A., Vaez Mousavi M.*, Naji M Pages 47-61
    Introduction
    The present study was designed to describe the factors and barriers to adherence to exercise in a military academy and their relationship with general staff's attitude toward sport.
    Method
    This descriptive correlation study has been conducted as a survey. For this purpose Sport Motivation Scale (SMS), Barriers to Sport Participation Questionnaire, and Canyon's Attitude toward Physical Activity questionnaires (ATPA), was distributed among 110 male employees. Data analysis was performed through applying SPSS.
    Results
    The results showed that Inner motivation exercise in more than external motivation . Lack of resources, not enough time, unaccompanied, lack of access to facilities, personal problems, lack of interest and lack of knowledge, were the most frequent barriers to participation in sports, respectively. Health and fitness, social growth, catharsis, vertigo, aesthetic and ascetic, were factors influencing the attitude toward exercise. Significant correlations were found among factors motivating participation and attitudes toward sport, and the barriers to participation. However, no correlation was found between participation motivations and barriers.
    Discussion
    It seems that impoving attitude toward exercise would be the step with priority on general staff’s participation in sport and exercise.
    Keywords: sport for all, sport participation, motivation, attitudes toward exercise
  • Khodadadi Sangdeh J., Ahmadi Kh* Pages 63-74
    Introduction
    Marital relationship has a fundamental role in creation a healthy family. Considering the important of identifying effective marital factors, this study aimed to identifying effective marital factors in healthy of military families.
    Method
    The present research is a qualitative research, in which grounded theory method was used. For this purpose, 18 participants were selected by purposive sampling method and were studied via deep interviews during a 12 month period. Data were collected, registered and encoded in main categories.
    Results
    Analyzing the interview by codified data were resulted in identifying 341 primary codes, 12 sub category, and 2 core category including Marital consistence, and Marital quality. Factors including commitment, effective communication, adjustment, acknowledgment, intimacy, reciprocal caring, cooperation, agreement, attempt to satisfy one another, cooperation and sexual satisfaction effects on healthy family.
    Discussion
    According to the results attention to the marital relationship in healthy of families is very important. Therefore, with regard to factors, it is necessary to pay more attention to healthy of military families.
    Keywords: Marital relationship, Healthy, Military family, Qualitative Study