فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 26 (تابستان 1395)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 26 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • محمد سید صالحی *، حمیدرضا حاتمی صفحات 5-20
    مقدمه
    یکی از رفتارهای خودکشی گرا، افکار خودکشی است که پیش بینی کننده مهمی در خودکشی کامل است. این پژوهش با هدف بررسی مهمترین عوامل زمینه ساز افکار خودکشی در سربازان و تعیین سهم هر کدام در پدید آمدن آن انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر به روش همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل سربازان یکی از یگان های نظامی در استان های تهران و البرز بود که تعداد 540 نفر از آنان به طور تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و پرسشنامه های مورد نظر در مورد آنها اجرا شد.
    نتایج
    تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده، سبک های هویتی و ویژگی های شخصیتی بر افکار خودکشی در سطح 05/0 و 01/0 و همچنین تاثیرات مستقیم سبک های دفاعی و ناگویی هیجانی بر آن نیز در سطح 01/0 معنادار بود.
    بحث: مدل پژوهش با داده های به دست آمده برازش قابل قبولی داشت و روابط ساختاری مفروض تایید شدند. متغیرهای آشکار دارای ضریب مسیر معناداری با متغیرهای مکنون خود بودند. از این مدل می توان به منظور طراحی یک الگوی مداخله ای روان شناختی با هدف پیشگیری و مهار افکار خودکشی در بین سربازان استفاده کرد و همچنین به طراحی و اجرای برنامه ای جامع به منظور غربالگری سربازانی که در معرض آسیب خودکشی یا خودزنی قرار دارند پرداخت.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، حمایت اجتماعی ادراک شده، سبک های هویتی، ناگویی هیجانی، ویژگی های شخصیتی
  • حمیدرضا حاتمی*، محمد حاتمی، محمد باقر حبی، هادی پرهون، کمال پرهون صفحات 21-31
    مقدمه
    جنگ نرم یک جنگ بدون خونریزی و مبتنی بر راهکار های اجتماعی و فرهنگی است، در فرآیند آن قدرت های مهاجم از مرعوب سازی و ایجاد بحران های فرهنگی و اجتماعی بهره گیری می کنند، تا با یک شوک ذلت بار قدرت و فرهنگ خود را به جامعه هدف غالب کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین آگاهی به جنگ نرم، هویت فرهنگی و سبک زندگی مبتنی بر مصرف کالای فرهنگی در شهروندان تهرانی انجام گرفت.
    روش
    در یک پژوهش توصیفی- پیمایشی، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین کلیه افراد بالای 18 سال ساکن شهر تهران 300 نفر انتخاب شدند. اطلاعات به وسیله پرسش نامه های آگاهی به تهدیدات جنگ نرم، هویت فرهنگی و سبک زندگی مبتنی بر مصرف کالای فرهنگی، جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین سبک زندگی افراد با آگاهی از جنگ نرم رابطه معنا داری وجود دارد(0/05>P). افزون بر این بین دو متغیر هویت فرهنگی و آگاهی از جنگ نرم رابطه معنا داری وجود دارد 0/01>P). همچنین بین سبک زندگی مبتنی با مصرف کالاهای فرهنگی با هویت فرهنگی رابطه معنا داری وجود ندارد.
    بحث: مهمترین تهدید فرهنگی برای خانواده های ایرانی را در مفهوم سبک زندگی باید جستجو کرد، از این رو باید در قالب های فرهنگی سبک زندگی متناسب با شرایط امروز ایران و مبتنی بر ارزشهای ایرانی- اسلامی در نهادهای ذیربط چارچوب مند شده و تبلیغ گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی یه جنگ نرم، هویت فرهنگی، سبک زندگی مبتی بر کالاهای فرهنگی
  • سهیلا سنبلی *، عبدالحسین فرهنگی، طاهر تیزدست صفحات 33-45
    مقدمه
    اختلال استرس پس از سانحه نوعی اختلال مرتبط با تروما و استرس است و در افرادی که در معرض حوادث آسیب رسان شدید، قرار گرفته اند، بروز می کند. هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی روش درمان شناختی - رفتاری مبتنی برذهن آگاهی و درمان ذهن آگاهی بر کاهش علائم جانبازان مبتلا بود.
    روش
    این پژوهش ازنوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون، با گروه کنترل می باشد. تعداد 30 نفرازجانبازان مبتلا به این اختلال به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل، جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای، گروه اول تحت درمان ترکیبی شناختی - رفتاری وذهن آگاهی و گروه دوم تحت درمان ذهن آگاهی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه بالینی و پرسشنامه اختلال استرس پس از ضربه (PCL)، استفاده شد.
    نتایج
    یافته های به دست آمده با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره یک راهه و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بین اثر بخشی روش درمان ترکیبی و روش ذهن آگاهی، درکاهش علائم، تفاوت وجود دارد.
    بحث: میان گروه های آزمایش و کنترل، از لحاظ کاهش علائم، تفاوت معناداری وجود دارد. گروه کنترل تغییری نداشت، اما مداخلات درمانی در دو گروه آزمایش، باعث کاهش شدت علائم ونشانه ها شده بود. با اینکه مداخله درمانی ذهن آگاهی در کاهش علائم موثر بود، اما روش ترکیبی به دلیل ویژگی جامع بودنش، موثرتر از درمان ذهن آگاهی بوده است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، درمان ذهن آگاهی، اختلال استرس پس ازسانحه، جانبازان
  • هاشم نادرپور، میثم لطیفی، رضا اکبری * صفحات 47-66
    مقدمه
    قابل فهم کردن فرآیندی به نام معنای زندگی که با تولد آدمی شروع می شود و با مرگ او پایان می پذیرد، یکی از مهمترین چالش های آدمی است. این چالش عمیق در دهه های اخیر بیش از هر زمان دیگری ذهن انسان بیزار از پوچی را به خود مشغول کرده است. فیلسوفان و اندیشمندان در مداقه های خویش تلاش کرده اند تا با تحلیل ساختار کلی زندگی انسان، بتوانند پوچی را به محتوا برسانند. در این میان به نظر می رسد با بررسی زندگی شهدا بتوان به الگویی نظام مند برای معنادهی به زندگی دست یافت. در این مقاله به تحلیل معنای زندگی شهید چمران به عنوان یکی از شهدای دفاع مقدس پرداخته ایم.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش نظریه پردازی داده بنیاد است که برای اولین بار در بحث های مربوط به معنای زندگی از آن استفاده شده است. در این شیوه تحقیق از طریق تحلیل تجربی به کشف الگوهای ذهنی از حقیقت پرداخته می شود.
    نتایج
    در این مقاله با تحلیل منابع موجود از زندگی شهید چمران، معنای زندگی ایشان در یک قالب فلسفی مورد تحلیل قرار گرفت و مشخص شد که ایشان نگاهی فراطبیعت گرایانه خدا محور به معنای زندگی داشته است.
    بحث: با توجه به اینکه زندگی شهدا مملو از معنا و رضایت بوده است؛ می توان شیوه زندگی آنها را به عنوان الگویی معنابخش مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: نظریه داده بنیاد، معنای زندگی، مصطفی چمران، نظریات طبیعت گرایانه، نظریات فرا طبیعت گرایانه
  • عبدالله معتمدی*، راشن عبداللهی صفحات 67-78
    مقدمه
    امروزه هوش هیجانی به عنوان یک موضوع مهم در حوزه روان شناسی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعاتی که در این زمینه انجام شده است، مبین نقش هوش هیجانی و مولفه های آن در جنبه های مختلف زندگی فرد و سن شغل و روابط اجتماعی می باشد به علاوه، پیش بینی و برنامه ریزی عملکرد شغلی نیز بر اساس این مولفه ها از دیگر اهداف این مطالعه است.
    روش
    در قالب یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، که 120 نفر از کارکنان رسته انتظامی شاغل در ناجا شهر تهران در سه گروه سنی 30-20 سال 40-31 سال و 50-41 سال به شیوه تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده هوش هیجانی بار- آن و پرسشنامه ویژگی جمعیت شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل سوال پژوهش از تحلیل واریانس چند متغیره و ضریب t استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج حاصل از مقایسه میانگین بین نمرات متغیرهای پژوهش در سه گروه نشان داد که با بالا رفتن سن، نمرات هوش هیجانی نیز افزایش می یابد. کارکنان در گروه های سنی 31 تا 40 سال و 41 به بالا در مقایسه با گروه سنی 20 تا 30 سال نمرات بالاتری را در خرده مقیاس های حل مسئله، استقلال، تحمل فشار روانی، خودشکوفایی، خودآگاهی هیجانی، واقع گرایی، روابط بین فردی، عزت نفس، کنترل تکانش، انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری کسب کرده اند. همچنین مقایسه نمرات خرده مقیاس های خوشبختی، خوشبینی، همدلی و خودابرازی نشان می دهد که سه گروه با یکدیگر اختلاف معنا داری ندارند. زیرا سطح معنا داری محاسبه شده آنها از مقدار ملاک (0/003) بیشتر است.
    بحث: به منظور رسیدن به سطح بالایی از عملکرد شغلی، علاوه بر توانایی های شناختی کلی، فرد باید به رشد مناسب در جنبه هایی همچون کنترل هیجانات و عواطف نیز دست یابد، به معنای دیگر کارکنان شاغل ناجا بدون دستیابی به مولفه های هوش هیجانی قادربه انجام بهینه شغل پلیسی و تعامل با مردم نخواهند بود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سن، نیروی انتظامی، کارکنان رسته انتظامی شاغل
  • محمد باقر حبی*، فتاح داداشی صفحات 79-89
    مقدمه
    هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل رابطه بین هوش عاطفی و سبک رهبری مشارکتی فرماندهان و مدیران در یک واحد نظامی است. به این منظور پس از مطالعه و بررسی تحقیقات پیشین و مبانی نظری، تاثیر هر یک از ابعاد هوش عاطفی بر سبک رهبری مشارکتی سنجیده شده است.
    روش
    از نظر ماهیت و روش این تحقیق یک تحقیق توصیفی (همبستگی) به شمار می آید. جامعه آماری این تحقیق را مدیران و فرماندهان یک دانشگاه افسری با تعداد 258 نفر تشکیل داده اند که حجم نمونه آن با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برابر 155 نفر انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش رگرسیون چند متغیره و همبستگی استفاده شده است.
    نتایج
    یافته ها نشان داد بین هوش عاطفی و سبک مشارکتی (با ضریب همبستگی 0/784 و سطح معناداری کمتر از 0/001) ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین با توجه به ضریب همبستگی 0/82و ضریب تبیین 0/68؛ متغیرهای مدیریت روابط، خودآگاهی، آگاهی اجتماعی و خودمدیریتی بر روی هم قادر به تبیین 68 درصد از تغییرات سبک رهبری مشارکتی در فرماندهان هستند.
    بحث: هر چه میزان هوش عاطفی افراد بیشتر باشد، تمایل آنها نسبت به انتخاب سبک مشارکتی نیز افزایش می یابد. از بین ابعاد هوش عاطفی (مدیریت روابط، خودآگاهی، آگاهی اجتماعی و خودمدیریتی) بعدهای خودآگاهی، آگاهی اجتماعی و خودمدیریتی بر سبک رهبری مشارکتی فرماندهان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، سبک های رهبری، سبک مشارکتی
  • محمد ابراهیم مداحی* صفحات 91-101
    مقدمه
    هدف این پژوهش، تعیین اثر درمان فراشناختی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر الگوهای ارتباطی زوجین از طریق میانجیگری استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی ادراک شده و تنظیم هیجانی درکارکنان نظامی مبتلا به انسداد عروق کرونر بود.
    روش
    تحقیق حاضر در قالب یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری عبارت بود از کارکنان نظامی مبتلا به گرفتگی عروق کرونر که از این میان 45 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری تقسیم شدند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره ( مانکوا) و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های این پژوهش نشان داد که درمان فراشناختی و شناخت درمانی و ذهن آگاهی منجر به کاهش استرس و افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده و تنظیم هیجانی در کارکنان نظامی مبتلا به انسداد عروق کرونر شد.
    بحث: مطالعه حاضر می تواند در دستیابی به یک راه حل موثر برای کاهش استرس، افزایش حمایت اجتماعی، بهبود الگوی تنظیم احساسات و ارتباطات زن و شوهر و به بهبود وضعیت روحی و روانی مفید باشد.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی - ذهن آگاهی، الگوی روابط زوجین، استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی ادراک شده، تنظیم هیجان، بیماران کرونری قلب، کارکنان نظامی
|
  • Sayyed Salehi M. *, Hatami H Pages 5-20
    Introduction
    suicidal ideation as one of the most suicidal behavior, is an important predictors of completed suicide. This research was aimed to studding the most important Underlie factors of suicidal ideation in soldiers and Determination the part of every factor.
    Method
    The current research is correlation research and was conducted by structural equations modeling method. The statistical population was whole of Sepah-e-pasdaran soldiers in Tehran and Alborz that 520 people of they was selected by cluster random sampling and responded to the scales.
    Results
    The direct and indirect effects of perceived social support, identity styles and personality traits on suicidal ideation was significant in 0.01 and 0.05 and the direct effects of defense styles and alexithymia on suicidal ideation was significant in 0.01.
    Discussion
    The observed variables had significant path coefficient with latent its variables this model fitted the data and hypothesized structural relationships was confirmed. The observed variables had significant path coefficient with its latent variables. This model can be used for planning of psychological intervention pattern with aim of prevention and control of suicidal ideation in soldiers, so can be designed and implemented a comprehensive program for screening soldiers who are at risk of suicide or self-mutilation.
    Keywords: alexithymia, identity styles, perceived social support, personality traits, suicidal ideation
  • Hatami HR *, Hatami M., Hobbi Mb, Parhoon H., Parhoon K Pages 21-31
    Introduction
    soft war is a kind of war without any aggression and bleeding and is based on the social and cultural solutions, the aggressive powers utilize terrorizing and the cultural and social crisis establishment.This investigations concerns analyzing the connection between soft war awareness, cultural identity and life style based on cultural goods usage in Teheran city
    Method
    in a descriptive-survey investigation, we chose 300 Teheran residents between all the people above 18, using several levels cluster sampling method .Researchers gathered information by questionnaires concerning the awareness of soft war threats, cultural identity and life style based on cultural goods usage and then analyzed datas by statistical test of Pierson cohesion.
    Results
    The results indicated that the significant relationship between the life style and the awareness of soft war (P
    Discussion
    The most important cultural threat to Iranian families should be sought in the context of lifestyle.Hence the need in today's cultural life style based on the relevant institutions within the IranianIslamic values and promoting our cause.
    Keywords: soft war awareness, cultural identity, life style based on cultural goods
  • Sonboli S. *, Farhangi A., Tizdast T Pages 33-45
    Introduction
    Post-Traumatic Stress Disorder is considered as a disorder that is associated with the trauma and stress which is expressed in people who exposed to severe harmful events. The aim of this study was to determine the efficacy of combination of Mindfulness and Cognitive - Behavioral therapy and mindfulness on reduction symptoms of PTSD veterans.
    Method
    This study was quasi-experimental with pre-test, post-test design. A total of 30 war victims with PTSD caused were randomly assigned to two experimental groups and one control group. First Experimental group received combination therapy (CBT) and mindfulness for 8 session of 90 minute and the second group received mindfulness therapy. Clinical interviews, and questionnaires of posttraumatic stress disorder (PTSD Check List for DSM5(PCL) were used to collect data. There were analyzed using multivariate analysis of one-way covariance and using SPSS software.
    Results
    there was differences between the effectiveness of mindfulness therapy and a combination of cognitive - behavioral therapy on alleviation of the symptoms of posttraumatic stress disorder. The multivariate analysis of covariance was used. Discussion showed that there was significant difference between mean scores of compared groups in terms of aspects of PTSD symptoms.
    Discussion
    there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of symptom reduction. The control group did not change, but the therapy intervention in two treatment groups reduced the severity of symptoms. Although mindfulness intervention was effective in reducing symptoms, but combined approach was more effective because of its comprehensive features.
    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Mindfulness therapy, PTSD, Veterans
  • Naderpour H., Latifi M., Akbari R. * Pages 47-66
    Introduction
    One of the main challenges of the humankind which commence from birth till finishing death is to make understandable the process of meaning of life, this prefund challenge has obsessed the mind of the fed-up humankind from vanity .the philosopher and scientists has searched in their probes to make meaningful the vanity by analyzing of total structure of human life, Hence, it seems ,with survey in life of martyrs ones could reach to a disciplined patterns of meaningful concept of life. In this article we have surveyed the life of Chamran as one of the martyrs of imposed war.
    Method
    this research has used from method of grounded theory for the first time this method has used in discussion related to life meaning . This mythology has accomplished based on experimental analysis which leaded to mental patterns of truth.
    Results
    In this essay with analysis of available resources of life of Chamran martyr, the meaning life of him has probed in philosophical patterns and distinguished which his ideology to meaning of life was based on god oriented super naturalism
    Discussion
    As a matter of fact the life of martyrs is deepening of the meaning and the satisfaction we can use their life as a meaningful patterns.
    Keywords: Grounded theory, meaning of life, Mostafa Chamran, theories of naturalism, theories of super naturalism
  • Moatamedy A. *, Abdollahi R Pages 67-78
    Introduction
    Todays, emotional intelligence has considered as an important case in psychological area. The studies in this area have showed that emotional intelligence and its components play the role in different aspects of person life, age, occupation and social relationships.
    Method
    This study was correlation – description. 120 employed Entezami staff of Tehran NAJA in three age groups 20-30, 31-40 and 41-50 years old have selected by simple random sampling. It was evaluated by standardized Questionary Bar- on s emotional intelligence and sociological speciality questionary. It used multi variable variance analysis and T coefficient for analyzing research hypothesis.
    Results
    results of comparing average between research variables scores in three groups showed that emotional intelligence scores increase along with increasing age and staff in 31-40 and 41 to up age groups compairing 20-30 age group have attained upper scores in scales components of problemsolving, independence, psychological pressure (stress) tolerance, self- actualization , emotional self – consciousness, realistic, interpersonal relations,self- esteem, control impulses, flexibility, responsibility. Also compare scores of subscales, happiness (well- being) optimism, empathy and self- expression have showed that three groups have no meaningful difference with each other. Because, computed meaningful interval (level) was more than criteria value (0.003).
    Discussion
    To the purpose reaching to high level of job function, addition to general recognititve capacity, individual should attain to appropriate development in the aspects such as control emotions and affects, in other words, employed staff of NAJA will not be able to do police job well and interaction with people without attaining to emotional intelligence components.
    Keywords: emotional intelligence, age, Entezami force, employed Entezami staff
  • Hobbi M. *, Dadashi F Pages 79-89
    Introduction
    The aim of this study is to investigate the relation between emotional intelligence and collaborative leadership style of commanders and managers in a military unit. For this purpose, after studying previous researches and theoretical principals, the impact of each dimension of emotional intelligence has been measured.
    Method
    from essence and method perspective this research is a descriptive study (correlation) and the statistics population of this study is 258 managers and commanders of a military university, which the sample size with the use of Cochran formula and stratified random sampling was set to 155 people. And in order to analyze data, multiple regression and correlation test was used.
    Results
    the findings show that there is a significant positive correlation between emotional intelligence and collaborative style (with a correlation coefficient of 0.784 and significance level of less than 0.001), and also according to correlation coefficient .082 and coefficient of determination 0.68; variables for controlling the relations, self-awareness, social awareness and self-management are able to account for 68 percent of changes in participative leadership style among commanders.
    Discussion
    The highest the level of emotional intelligence, the more people tend to choose the collaborative style. From the dimensions of emotional intelligence (relationship management, selfawareness, social awareness and self-management) dimensions of self-awareness, social awareness and self-management were more effective on collaborative leadership style.
    Keywords: emotional intelligence, leadership style, participative style
  • Madahi M. A * Pages 91-101
    Introduction
    .This study was performed to investigate the efficacy of meta cognitive and mindfulness based cognitive therapy on couple communication patterns with the mediating of perceived stress, perceived social support and emotion regulation in military personnel with coronary heart diseases.
    Method
    This research was an experimental pretest, posttest with two experimental groups and one control group) design of the CHD patients of military personnel, a sample of 45 subjects were chosen through random sampling and considering the available conditions and then were put into two experimental and control group( with random allocation in to three groups of 15 subjects). Data was analyzed through of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and stepwise regression analysis.
    Results
    Findings of the study indicated that MCT and MBCT had an effect on the reduction of perceived stress and on the increase of perceived social support and improvement of emotion regulation and couple communication patterns among CHD patients.
    Discussion
    The present study can be helpful in achieving an effective solution to the decrease of stress, increase of social support, improvement of emotion regulation and couple communication pattern and to the improvement of mental condition in general.