فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا زینتی افخم، فرامرز سهرابی، احمد برجعلی صفحات 1-12
    مقدمه
    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان بازآفرینی خیالی و پردازش مجدد، که درمانی مبتنی بر تصویر سازی ذهنی هدایت شده است؛ بر کاهش سطح آشفتگی ذهنی و تصاویر راجعه مربوط به سانحه جانبازان جنگ ایران که مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه می باشند، بوده است.
    روش
    در این پژوهش تعداد 4 نفر جانباز مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه، به صورت نمونه در دسترس مورد آزمون قرار گرفتند. با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه، اثربخشی روش درمان و پایداری نتایج درمانی یک ماه پس از درمان، مشخص شد. این پیامدهای مطلوب درمانی، صرفا با استفاده از تجسمات بصری بیماران و بدون چالش کلامی با باورهای منفی آنان، به دست آمد. در این پژوهش مقیاس های CAPS و SUDs به عنوان ابزارهای تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند.
    نتایج
    مطابق نتایج به دست آمده، پس از کاربست شیوه درمانی مورد آزمایش، به طور موثری از میزان فراوانی و شدت بروز تصاویر راجعه مربوط سانحه بیماران کاسته شد. همچنین سطح کلی آشفتگی ذهنی آزمودنی ها به میزان زیادی کاهش پیدا کرد. این شیوه درمانی در مورد کاهش سطح آشفتگی ذهنی و شدت بروز تصاویر راجعه، نسبت به کاهش فراوانی بروز تصاویر راجعه، موفق تر عمل کرده است.
    بحث: پذیرش تصاویر ذهنی مزاحم به عنوان هسته اصلی اختلال استرس پس از سانحه، مستلزم پذیرش و به کارگیری درمان های اساسا تصویری (تصوری) یا لااقل به کارگیری این عنصر به عنوان مولفه ای اساسی در درمان این اختلال خواهد شد. این پژوهش هم راستا با پژوهش های به عمل آمده در این حوزه، در پی تبیین اثربخشی درمان های تصوری و بیان لزوم گسترش کاربرد این نوع درمان هاست.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، درمان بازآفرینی خیالی و پردازش مجدد، تصاویر راجعه مزاحم، سطوح آشفتگی ذهنی
  • خدابخش احمدی، محمود رشادت جو، غلام رضا کرمی صفحات 13-20
    مقدمه
    تسلیحات شیمیایی اثرات مخرب جسمی و روانی بر افراد آسیب دیده می گذارد، بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان افسردگی، اضطراب و استرس در خانواده های افراد آسیب دیده شیمیایی انجام شده است.
    روش
    شامل دو گروه، خانواده های افراد آسیب دیده جنگ افزارهای شیمیایی منطقه سردشت شامل همسران و فرزندان و افراد مشابه از شهروندان همان منطقه که تحت تاثیر مستقیم اثرات حملات شیمیایی نبوده اند به صورت تصادفی سیستماتیک وارد این مطالعه شدند. اختلالات روانی شامل افسردگی، اضطراب و استرس با استفاده از مقیاس DASS مورد بررسی قرار گرفت. آزمون آماری T و خی2 برای بررسی متغیرهای مورد نظر استفاده شد.
    نتایج
    میزان افسردگی، اضطراب و استرس در میان همسران گروه مورد نسبت به همسران گروه شاهد و نیز میزان اختلالات در میان فرزندان دو گروه به طور قابل ملاحظه ای بیش تر است (همه موارد005/0P<). اما در داخل گروه مورد تفاوت چندانی بین مادران و فرزندان دیده نمی شود (05/0> P).
    بحث: نتایج نشان دهنده وجود میزان بالایی از علائم اختلالات روانشناختی، به ویژه اضطراب و افسردگی در بین اعضای خانواده افراد آسیب دیده حملات شیمیایی است. هر چند سایر مردم ساکن سردشت که تحت تاثیر سایر آثار جنگ بوده اند نیز دارای میزانی از علائم اضطراب و افسردگی هستند.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، خانواده، آسیب دیدگان شیمیایی، سردشت
  • رضا شریفی، حسین اسکندری، علی دلاور، احمد برجعلی صفحات 21-29
    مقدمه
    با توجه به نقش تعیین کننده فرهنگ ایثار در دفاع مقدس و اهمیت این عامل در توان ملی ودفاعی ج.ا.ایران به منظور دستیابی به شخصیت مطلوب در سازمان نظامی و سپاه ضروری است با توجه به سوابق پژوهشی موضوع، ویژگی های شخصیتی افراد ایثارگر به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد. هدف از این پژوهش شناسایی افراد ایثارگر در موقعیت عملی وآزمایشی و بررسی ویژگی های شخصیتی افراد ایثارگر ویاری رسان بود.
    روش
    این پژوهش از نوع علی مقایسه ایی است که با روش نمونه گیری داوطلبانه از میان جوانان (با تعداد500 نفر) در سال 1389 به انجام رسید. آزمودنی ها بعد از آزمون عملی در سنجش میزان ایثارگری، پرسشنامه شخصیتی240-NEO-PI-R را تکمیل کردند و داده های به دست آمده با آزمون آماری تحلیل واریانس چند متغیری به کمک نرم افزار spss18 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصله نشان داد افراد ایثارگر و یاری رسان در همه ویژگی های شخصیتی از دیگران تفاوت اساسی دارند و پروفایل شخصیتی آن ها متمایز است.
    بحث: نتایج این پژوهش تیپ شخصیتی مطلوب سازمانی را با تاکید بر نیروهای مسلح وسپاه نشان می دهد و به کمک مطالعات تکمیلی می تواند زمینه دستیابی به مدل شخصیت مطلوب سازمانی نیروهای نظامی را برای بهبود جذب، آموزش و مدیریت منابع انسانی فراهم سازد.
    کلیدواژگان: ایثار، یاری رسان، سازمان نظامی، ویژگی های شخصیتی، شخصیت مطلوب سازمانی
  • محمود ظریفیان یگانه صفحات 31-42
    مقدمه
    این پژوهش با هدف شناسایی آثار تنش شغلی در عملکرد مدیران نیروی انسانی یکی از نیروهای مسلح و شیوه های رویارویی برای کاهش آن ها از نظر مدیران مذکور، انجام شده است.
    روش
    روش تحقیق به کار رفته از نوع پیمایشی (زمینه یابی) است و ازپرسشنامه های محقق ساخته، پس از اعتباریابی (با روایی و پایایی چشمگیری)، به عنوان ابزار پژوهش استفاده شده است. نمونه ها (57= n) به صورت تمام شمار از سراسر کشور انتخاب شده اند، پس از اجرا، داده های جمع آوری شده، با نرم افزار آماریSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج
    مدیران نیروی انسانی نیروی مسلح مذکور در معرض روان فشارهای شغلی متعدد و متنوعی قرار دارند که در آنان فشار روانی ایجاد می کنند و در سطوح متفاوتی بر عملکرد آنان تاثیر منفی دارد. آنان برای کاهش فشارهای روانی - شغلی، روش های رویارویی با فشار روانی را به میزان های متفاوت به کار می برندکه در اغلب موارد تا حد خیلی زیاد در بهبود عملکرد آنان موثر است.
    بحث:‮ مدیران‮ ‬نیروی‮ ‬انسانی‮ نیروی‮ ‬مسلح‮ ‬مذکور،‮ ‬برای‮ انجام ‬وظایف‮ ‬شغلی‮ ‬مدیریتی شان‮ ‬در‮ ‬چارچوب‮ ‬وظایف‮ ‬اساسی (تصمیم‮‬گیری،‮ ‬سازماندهی‬،‮ ‬برنامه ریزی‮،‮ ‬رهبری‮ ‬و‮ ‬کنترل) متحمل‮ ‬انواع‮ ‬روان فشار‮ ‬می شوند.‬ فشار‮ ‬روانی‮ ‬ناشی‮ ‬از‮ ‬این‮ ‬روان‬فشارها‮ ‬از‮ ‬نظر‮ ‬مدیران‮ ‬در‮ ‬سطوح (‬خیلی‮ ‬کم،‮ ‬تا‮ ‬خیلی‮ ‬زیاد) ‬بر‮ ‬عملکرد‮ ‬آنان‮ ‬تاثیر‮ ‬منفی‮ ‬داشته‮ ‬که‮ ‬با‮ ‬به کارگیری‮ ‮‮روش های‮ ‬رویارویی،‮ ‬توانسته اند‮ ‬آثار‮ ‬این‮ ‬تنش‮ها‮ ‬را‮ ‬کاهش‮ داده‮ و‮ ‬وظایف‮ ‬مربوطه‮ ‬را‮ ‬انجام‮ ‬دهند.‬
    کلیدواژگان: تنش (فشار روانی)، تنش شغلی (فشار روانی شغل)، عملکرد، مدیریت منابع انسانی
  • ابراهیم علیزاده، حمیدرضا حاتمی، علی محمد احمدوند، علی محمد رضایی صفحات 43-57
    مقدمه
    ناجا برای سنجش رضایت شغلی کارکنان خود نیاز به پرسشنامه معتبر و قابل قبول دارد که عوامل تشکیل دهنده آن هم راستا با تعالی سازمانی باشد؛ یعنی عواملی که بهبود در آن ها بتواند سازمان را به سمت سرآمدی هدایت کند. بدین منظور تلاش شده است تا بر اساس «مدل بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت» پرسشنامه ای برای سنجش رضایت شغلی پلیس ایران طراحی شود.
    روش
    برای این منظور 2933 نفر از کارکنان ناجا در سراسر کشور به وسیله روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و پرسشنامه را تکمیل نمودند. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرانباخ و بازآزمایی و اعتبار سازه از طریق تحلیل عاملی تائیدی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که 45 سوال پرسشنامه، 15 عامل را مورد اندازه گیری قرار می دهد. این عوامل با توجه به مبانی نظری تحقیق و محتوای سوالات قرار گرفته روی عوامل تحت عناوین: 1- توسعه ارتقای شغلی، 2- ارتباطات سازمانی، 3- توانمندسازی، 4- ایجاد فرصت های یکسان در سازمان، 5- مشارکت، 6- رهبری، 7- فرصت های یادگیری و دستیابی به اهداف، 8- قدردانی، 9- تبیین اهداف و ارزیابی ها، 10- آموزش و توسعه منابع انسانی، 11- تسهیلات و خدمات، 12- حقوق و مزایا، 13- ارتباط با همکاران، 14- مدیریت تغییر و تحول، 15- شرایط محیط کار نام گذاری شدند.
    بحث: ضرایب پایایی به وسیله روش بازآزمایی برای همه خرده مقیاس ها بین 61/0 تا 84/0 و برای کل پرسشنامه 73/0 بود. ضرایب همسانی درونی برای همه خرده مقیاس ها بین 57/0 تا 70/0 و برای کل پرسشنامه 91/0 بود. در کل، ضرایب اعتبار و پایایی به دست آمده برای پرسشنامه رضایت بخش بود. طبق نتایج این تحقیق پرسشنامه ساخته شده واجد شرایط لازم برای اندازه گیری رضایت شغلی پلیس ایران می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، اعتباریابی و مدل تعالی سازمانی بنیاد کیفیت اروپا
  • احمد ایزدی طامه صفحات 59-72
    مقدمه
    یکی از پدیده های جوامع انسانی، فشار روانی است. متغیرهای متعددی در واکنش ها انسان ها در برابر فشار روانی تاثیرگذار است که یکی از آن ها ویژگی سخت رویی است. این ویژگی از سه مولفه تعهد، کنترل و مبارزه جویی تشکیل شده است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر آموزش صبر، حل مساله و ترکیبی بر مولفه های سخت رویی دانشجویان است.
    روش
    برای این منظور تعداد 80 نفر از دانشجویان یکی از دانشگاه های نظامی با روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. طرح این تحقیق از نوع پیش آزمون، پس آزمون با استفاده از گروه گواه بود. آزمودنی ها به صورت تصادفی در 4 گروه قرار داده شدند و بعد از انجام پیش آزمون به ترتیب آموزش صبر، آموزش حل مساله و آموزش ترکیبی دیدند و گروه گواه در معرض هیچ آموزشی قرار نگرفت. نتایج به دست آمده با کمک آمار توصیفی و استنباطی تحلیل گردید.
    نتایج
    مشخص شد که در تمام مولفه های سخت رویی، روش صبر موثرتر از روش حل مساله و روش ترکیبی موثرتر از روش صبر است.
    بحث: با کمک آموزش ترکیبی صبر و حل مساله می توان دانشجویان را برای مقابله سازگارانه با فشار روانی که جزء لاینفک زندگی اجتماعی و تحصیلی آن هاست آماده نمود.
    کلیدواژگان: تعهد، کنترل، مبارزه جویی، صبر، حل مساله
  • محمدباقر حبی، اسفندیار آزاد مرزآبادی، رضا نوری صفحات 73-79
    مقدمه
    یکی از عوامل موثر بر موفقیت جنگ روانی دشمن و روش های مقابله با آن، عنصر آگاهی است. پژوهش حاضر در صدد است تا به این پرسش اساسی پاسخ دهد که آگاهی نیروهای نظامی از روش های جنگ روانی و شیوه های مقابله با آن به چه میزان است؟ روش های مناسب ارتقای سطح آگاهی های نظامیان نسبت به جنگ روانی و روش های مقابله ای کدام است؟
    روش
    روش تحقیق توصیفی، تحلیلی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان یک واحد نظامی است. انتخاب نمونه به صورت خوشه ایچند مرحله ای برابر 1055 نفر است. از ابزارهای آماری میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد، آزمون مجذور خی به منظور مقایسه متغیرهای کیفی و شمارشی استفاده شده است.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان می دهد که پرداختن به موضوع جنگ روانی بسیار ضروری است. میزان آگاهی از روش های جنگ روانی و روش های مقابله با آن در نمونه مورد بررسی ضعیف است و افراد کمی تحت آموزش های مربوط به جنگ روانی قرار گرفته اند. میزان آگاهی از شیوه های جنگ روانی با میزان تحصیلات و درجه رابطه مثبت دارد. میزان آگاهی از شیوه های مقابله با جنگ روانی و رشته های تحصیلی با میزان اطمینان 95 درصد دارای تفاوت معناداری می باشد. روش های جنگ روانی دشمن علیه جمهوری اسلامی ایران به ترتیب اهمیت از طریق اقدامات فرهنگی و اقتصادی سپس اقدامات سیاسی وامنیتی و در نهایت از طریق اقدامات نظامی علیه نظام جمهوری اسلامی اعمال می شوند.
    بحث: انجام پروژه های پژوهشی، تهیه، تدوین و اجرای برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی به منظور افزایش میزان آگاهی نیروهای نظامی از روش های جنگ روانی و شیوه های مقابله با آن ضرورت دارد. استفاده از رسانه ها و برنامه های سمعی و بصری در کنار سایر روش های اطلاع رسانی در اولویت قرار دارد و همچنین ضروری است تا آموزش جنگ روانی نیروهای نظامی از منابع رسمی، معتبر، مداوم و به صورت برگزاری کلاس ها، سخنرانی و همایشهای تخصصی منظم و انجام مسابقات دوره ای و اهداء جوایز نفیس باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، جنگ روانی، روش های مقابله ای
|
  • Pages 1-12
    Introduction
    the aim of present study is investigating the efficiency of imagery receipting and reprocessing therapy that is a treatment based on guided mental imagery on decreasing mental disturbance level and the images related to accidents and events of Iran''s war veterans who are suffering post traumatic stress disorder.
    Method
    in this research 4 veterans suffering from post traumatic stress disorder were tested as available samples. By applying multiple base-lines design، the efficiency of treatment method and consistency of results were determined one month after treatment. These optimum therapeutic results were obtained just through using visual imagination of patients and without verbal challenges with their negative beliefs. In this research، Suds'' and CAPS scales were used as research tools.
    Results
    according to obtained results، after applying under testing method، we observed significant decrease in intensity of emerging the images related to accidents of patients. Also، total level of mental turmoil of settees declined significantly. This treatment method has been successful in decreasing the level of mental turmoil and intensity of recurrent images compared to decline in abundance of recurrent images emergence.
    Discussion
    accepting disturbing mental images as the main core of stress disorder after accident require adopting and applying totally imaginary treatments or at least، applying this element as a fundamental factor in treatment of this disorder. This research is conducted along with performed researches in this field with the aim of proving the efficiency of imaginary treatments and stating the necessity of developing and promoting the application of these kinds of treatments.
    Keywords: PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), Imagery Receipting, Reprocessing Therapy (IRRT), Intrusive Recurrent Images, Subjective Units of Distress
  • Pages 13-20
    Introduction
    Physical and psychological side-effects of chemical warfare on victims have been shown in several studies، we established this study to compare psychological disorders among family and households of chemical warfare victims.
    Methods
    All family members of victims of Sardasht chemical warfare attack and systematic randomized adjusted people without direct damages of chemical attacks in the same region entered into the study. Mental disorders such as depression، anxiety and stress evaluate by Depression، Anxiety and Stress Scale (DASS). We used Chi square and t test، to analyze variables.
    Results
    Depression، anxiety and stress rates were considerably frequent among victims'' wives than adjusted controls; mentioned disorders were prevalent among children too. (P<. 005) But no significant differences were seen between mothers and children in separate groups. (P>. 05) Discution: Results show higher mental disorders among victims'' families. Although psychological problems are frequent in peoples who live in war region without direct chemical damages too.
    Keywords: Depression, Anxiety, Family, Chemical warfare victims, Sardasht
  • Pages 21-29
    Introduction
    with respect to determinant role of isar culture in valued defense and importance of this factor is necessary in national power and defense in I. R. I in order to achieve to desired personality in military organization and sepah. With respect to literature of this subject، survey of helper personality traits must seriously study. The aim of this research was understand of helper individuals in practical and experimental situation and their personality traits.
    Method
    method research in understanding of helper individuals (N: 500) was experimental and in understanding of their personality traits (n=366) was casual comparative and voluntarily sampling from youth in 1381.
    Results
    Results show that helper individual have significant differences in full personality traits and personality profiles of them was highlight.
    Discussion
    subjects completed Neo-PI-R-240 and gathered data analysis with multi variance with SPSS 18 version. this results show organizational desired personality traits and accordance with completedStudies can help to achieve to organizational personality traits in military powers for modify acceptance، teaching and human resource management.
    Keywords: Isar, Helper, military organization, personality traits, desired traits, organizational
  • Pages 31-42
    Introduction
    This research is done due to recognition the effects of job tension in the function of human resource managers in one of the military forces and ways of confrontation with and reducing them in the view of these people.
    Method
    The used method of research is survey typeand after، used established questionnaire from is used، (and reliability validity with) validation are selected (n=57) Cases as project equipment، after performance، from over the country census are from analyzed by the spss، collected data software.
    Results
    The results has shown that human resource managers are exposed to job tensions، that make stress in them and they use which are often so effective in improving their، function.
    Discussion
    Human resource managers، for doing their managerial working duties in the frame of basic accountability (deciding، organizing، planning، leading and controlling)، tolerate about these consequent stresses in the stressors have (in low or high level) view of managers negative effect on their function which is reduced confronting ways by using.
    Keywords: tension (stress), job tension (job stress), function, human resource management
  • Pages 43-57
    Introduction
    For measure its job satisfaction of staffs، NAJA needs a valid and acceptable scale which its containing elements are in direction of organization developments goals، i. e. the elements in case of improving، result in organization developing to superior level. It is tried to design a scale، according to Model “European Foundation for Quality Management”، to measure the job satisfaction of Iranian police staffs.
    Method
    NAJA staffs (2933 persons)، who were chosen by stratified random sampling method from throughout of Iran، completed the scale. Reliability was reviewed by alpha coefficient and test retest and construct validity was reviewed by confirmative factor analysis.
    Results
    The results of confirmative factors analysis showed that 45 item of scale، measure 15factors. These factors are named by considering theoretic basis of research and content of questions on factors which are as: 1-Career Development، 2-organization Communication، 3-Empowerment، 4- Equal opportunities، 5- Involvement، 6- Leadership، 7- Opportunity to learn and appraisal، 8- Recognition، 9- Target setting and appraisal، 10- Training and development، 11- facilities and services، 12- pay and job benefits، 13- Peer relationships، 14- The management of changes،15- Work environment.
    Discussion
    Reliability factors of scale by test-re-test method for all subscales determined between 0. 61 to 0. 84 and for whole of scale it was 0. 73 & Reliability of factors were between 0. 57 to 0. 70 by internal consistency method of Cronbach Alpha Coefficient for all subscales and for whole of scale it was 0. 91. According to results of this research، the scale was qualified to measure Iran Police Job Satisfaction.
    Keywords: Job Satisfaction, Validation, European Foundation for Quality Management
  • Pages 59-72
    Introduction
    Psychological stress is a common incident in human societies. Different variables affect the reaction of people to psychological stress، one of which is hardness. Hardness contains three elements، commitment، control، and challenging. This research is intended to compare the effects of teaching patience، problem solving، and the combined method on students’ hardness.
    Method
    To conduct the study، 80 students of a university were selected through multistage cluster method. The research plan contained pretest، posttest، control group and experimental group. The subjects were classified into four groups randomly. After the pretest، group one was exposed to teaching patience، the second group to problem solving، the third group to the combined method، and the last one، the control group، to no teaching. The results were analyzed by descriptive and inferential statistics.
    Results
    The research results indicated that teaching patience was more effective than problem solving and the combined method.
    Discussion
    Application of the combined method of teaching patience and problem solving helped the students cope with their psychological stress، an inevitable part of social and educational life، significantly.
    Keywords: commitment, control, challenging, patience, problem solving
  • Pages 73-79
    Introduction
    The present research plan is intending to rove us with the acquaintance level of armed forces whit the methods of psychological war and the amount of armed forces information on psycho war to confront with them.
    Method
    This is an analytic method. Statistical society includes all personnel armed forces unit. The volume of sample is equal to n=1055. statistical tools، average، standards deviation، percentage، che2 to compare qualitative and countable changeable have been used.
    Results
    the achievements of this research show that studding the issue of psychological war is very necessary. The information on the method of psychological war and the ways to confront with them are not enough. And only a few people are being thought in this regard. The acquaintance level with the ways of confronting with psychological war and education majors show that differences with assurance amount is 95% meaningful. Due to the sample of the research، the methods of enemy''s psychological wars are respectively applied by cultural and economic actions. Then by political and security actions and finally by military action against Islamic Republic system.
    Discussion
    Studying the issue of psychological war and the ways of confronting with it in armed forces is very necessary. In this regard، carrying some research plans، preparation and implementing training programs and information dissemination to increase the information level armed forces on the methods of psychological war and the ways of confronting whit them is necessary.
    Keywords: Information, Psycho War, Confronting Ways