فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 8 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم مشایخ، احمد برجعلی، علی دلاور، عبدالله شفیع آبادی صفحات 1-23
    مقدمه
    تاب آوری خانواده زمانی تعریف می شود که مصیبتی به خانواده وارد شده باشدو یکی از مصایبی که به بشریت وارد می شود جنگ است. ازعواقب جنگ تحمیلی عراق علیه ایران مشکل جانبازی است .خانواده های زیادی با این مصایب مواجه شدندودر مقابل این مصایب مقاوم و تاب آور بودند و هستند با این وجود در ایران به این امر مهم پرداخته نشده است تا به عوامل مقاومت وتاب آوری خانواده های جانبازان پی برده شود. بنا براین پژوهش حاضر با هدف ارزیابی الگویی برای خانواده تاب آورانجام شده است.
    روش
    شرکت کنندگان پژوهش 281 نفر ازهمسران جانبازان در قید حیات استان تهران بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های محقق ساخته تاب آوری خانواده،مصایب واکنش پذیری هیجانی، مصایب ابراز هیجانی،مصایب شناختی و مصایب بیرونی بودند.از روش تحلیل مسیر برای ارزیابی الگوی خانواده تاب آور گیانسینی و همکاران استفاده شد.
    نتایج
    مدل اولیه با داده های حاصل از پژوهش برازش نداشت.غیر خطی بودن، داده های گمشده و خطاهای ویژه مشخص از عواملی هستند که باعث برازش ضعیف مدل یا عدم برازش آن می شود. با اعمال کنترل مفروضه ثابت ماندن واریانس مانده ها مدل اولیه مورد تحلیل قرار گرفت. مدل با اعمال خطای اندازه گیری از برازش خوبی برخوردار شد.
    بحث: متغیرها ی مصایب شناختی و واکنش پذیری هیجانی به طورمستقیم و غیر مستقیم و ابراز هیجان به طور غیر مستقیم با تاب آوری خانواده رابطه داشتند که این مطلب بیانگر آن است که با کاهش مصایب شناختی و هیجانی تاب آوری خانواده نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: الگو، تاب آوری خانواده، مصایب انسانی (شناخت، هیجان، شرایط بیرونی)
  • صدیقه اعظم پور افشار، خدابخش احمدی، محمدحسین الیاسی صفحات 25-32
    مقدمه
    اعضای خانواده ی جانباز PTSD به دلیل ارتباط مستمر و تماس دائمی با جانباز، مشاهده و مواجهه علائم او به نوعی آسیب می بینند. پژوهش حاضر با هدف شناخت PTSD ثانوی ورضایت زناشویی در بین همسران جانبازان PTSD می باشد، تا به این سوال پاسخ دهد. چه اندازه علائم PTSD جانبازان با PTSDثانوی و رضایت زناشویی همسران آنان در ارتباط است؟
    روش
    روش تحقیق همبستگی و روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. از بین خانواده هایی که همسرانشان مبتلا به PTSD بوده و در مدت یکسال به مراکز درمانی تهران مراجعه داشتند، 100خانواده (200زن و شوهر) با استفاده از پرسشنامه های رضایت زناشویی، می سی سی پی و PCL مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    میزان علائم PTSD ثانوی همسران ارتباط مستقیم و معناداری با علائم PTSD جانبازان دارد. همچنین میزان رضایت همسر جانبازان PTSD ارتباط معکوس و معناداری با علائم PTSD جانبازان داشت و در نهایت میزان رضایت زناشویی همسران جانبازان PTSD با نمره مقیاس اختلال استرس ثانوی رابطه معکوس و معنی داری داشت.
    بحث: وقتی علائم ترومای ناشی از جنگ در فرد نظامی ایجاد شود و مدت زمان طولانی درمان نشود می تواند منشا آسیب های جدی بر همسر شود. بنابر این با توجه به نتایج تحقیق، درمان تیمی، زوج درمانی و خانواده درمانی لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، PTSD ثانوی، رضایت زناشویی، جانباز، همسر
  • احمد غضنفری، محمدرضا نجفی، محمود پورشمس صفحات 33-47
    مقدمه
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش تکاوری بر روحیه نظامی فراگیران دوره تکاوری یک واحد نظامی صورت گرفته است.
    روش
    به همین منظور پرسشنامه روحیه نظامی قبل از شروع آموزش تکاوری به فراگیران داده شد و پس از پایان آموزش تکاوری نیز روحیه نظامی آنان اندازه گیری گردید. پایایی پرسشنامه روحیه نظامی در تحقیق حاضر823/0 به دست آمده است. داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی (شامل تحلیل واریانس و آزمون t ) با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده اند.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که به طور کلی آموزش تکاوری، روحیه نظامی فراگیران رسته تکاوری را در پس آزمون افزایش داده ولی این افزایش در سطح 05/0p< معنی دار نمی باشد. اما پس از آموزش تکاوری بعد حمایت رهبری، انسجام اجتماعی، گروه کاری روحیه نظامی فراگیران رسته تکاوری در سطح05/0p< افزایش پیدا کرده است. بعد مقبولیت، سبک رهبری، روابط رهبر– پیرو، مهارت رهبری، رضایت سازمانی، هویت سازمانی، علاقه سازمانی، تعهد سازمانی، خودکارآمدی، سازگاری، شجاعت، مهارت مقابله ای و اثر بخشی پس از آموزش افزایش پیدا کرده است. این افزایش در سطح 05/0p< معنادار نبود.
    بحث:تحقیق حاضر نشان داد که 8/69 درصد شرکت کنندگان در پیش آزمون دارای روحیه پایین و 2/30 درصد دارای روحیه بالا بوده اند در حالی که این درصدها در پس آزمون تغییر کرده است. در پس آزمون 2/34 درصد دارای روحیه پایین و 8/65 درصد دارای روحیه بالا بوده اند که حاکی از آن است که آموزش رسته تکاوری روحیه نظامی شرکت کنندگان در دوره تکاوری را افزایش داده است. نتایج تحقیق نشان داد که درصد روحیه نظامی بالا در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون بیش از دو برابر افزایش پیدا کرده است همچنین موارد روحیه خیلی پایین و پایین نیز بکلی از بین رفته است. گرچه نتایج مربوط به فرضیه اصلی تحقیق نشان داد که روحیه نظامی فراگیران رسته تکاوری در پس آزمون افزایش پیدا کرده است ولی این افزایش معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: روحیه، روحیه نظامی، آموزش، تکاوری، واحد نظامی
  • حمید رئیسی، حمیدرضا حاتمی، احمد غضنفری، رضا شریفی، محمد باقر حبی صفحات 49-68
    مقدمه
    هدف اصلی پژوهش حاضر، دستیابی به مدل پرورش خلاقیت و نوآوری در دانشجویان افسری و تربیت پاسداری می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر کیفی، نوع پژوهش کاربردی و طرح تحقیق آینده نگر است. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه خبرگان و صاحب نظران دانشگاهی و حوزوی وابسته به دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دانشگاه افسری و تربیت پاسداری و مسئولین سیاست گذار در حوزه خلاقیت و نوآوری می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 145 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته در دو بخش اطلاعات شخصی و 64 سوال بسته می باشد که پایایی آن با آلفای کرونباخ 967/0برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی و استنباطی به ویژه مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر تاییدی و تی مستقل استفاده گردید.
    نتایج
    داده های پژوهش نشان داد که مدل پرورش خلاقیت و نوآوری در دانشجویان افسری و تربیت پاسداری دارای 4 بعد، 17 مولفه و 64 شاخص است. نتایج آزمون غیر پارامتریک فریدمن نشان داد که بین ابعاد و مولفه های پرورش خلاقیت و نوآوری در سطح p<0/01 تفاوت معناداری وجود دارد. براساس ضریب t، بعد آموزشی (93/0)در میان ابعاد چهار گانه، بیشترین سهم را در مدل داشته و سپس ابعاد سازمانی (86/0)، فردی (85/0) و اجتماعی (81/0) قرار گرفته اند. در میان مولفه ها، مولفه روش تدریس (88/0)، فرماندهی و مدیریت (84/0)، مولفه خانواده (85/0) و ویژگی های شخصیتی (82/0)، بیشترین سهم و اهمیت را دارا می باشد.
    بحث: با توجه به یافته های پژوهش، بعد آموزشی، مولفه روش تدریس و شاخص شیوه های ارتباط گروهی، بیشترین تاثیر را در پرورش خلاقیت و نوآوری دانشجویان افسری و تربیت پاسداری دارد. بنابراین ضرورت دارد مدیران و فرماندهان آموزشی با توسعه ابعاد آموزشی، سازمانی، فردی و اجتماعی و مولفه ها و شاخص های مدل تحقیق حاضر زمینه های پرورش خلاقیت و نوآوری را در دانشجویان تسهیل کنند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، پرورش خلاقیت و نوآوری، مدل
  • احمد ایزدی طامه، حسن خلفی صفحات 69-82
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور شناسایی و تعیین مهمترین شیوه ها و روش های عملیات روانی رژیم صهیونیستی علیه حزب الله در جنگ 33 روزه انجام گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر روش، یک تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف یک پژوهش کاربردی است. در این پژوهش یک پرسشنامه که شامل 51 سوال بوده و شیوه ها و روش های عملیات روانی رژیم صهیونیستی علیه حزب الله را از لحاظ میزان استفاده و سطح آن می سنجد، طراحی و به 50 نفر از نخبگان آشنا با موضوع تحقیق ارائه شد. برای تعیین پایایی سوالات از روش آلفای کرونباخ و برای سنجش روایی آن از فرمول لاشه استفاده شد و به وسیله ی نرم افزارspss اطلاعات پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج ناشی از تجزیه و تحلیلهای آماری نشان می دهد،10 مورد از شیوه ها و روش ها در سطح راهبردی،24 مورد در سطح عملیاتی و 17 مورد در سطح تاکتیکی قرار دارند.
    بحث: رژیم صهیونیستی51 مورد از مهمترین شیوه ها و روش های عملیات روانی را در جنگ 33روزه در سطوح مختلف به کار برد. بعضی از این شیوه ها و روش ها از اهمیت زیادی برای این رژیم برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، جنگ 33روزه، رژیم صهیونیستی، حزب الله
  • احمد باصری، سید محمد میرسندسی، حمیدرضا حاتمی، ابراهیم حاجیانی صفحات 83-96
    مقدمه
    امروزه رسانه ها ابزار اصلی اثرگذار بر تحولات فرهنگی و اجتماعی و تغییرات سیاسی در جامعه هستند. یکی از ابعاد اثرگذاری رسانه ها تغییر نگرش های مخاطب است. اخبار و اطلاعاتی که توسط رسانه ها ارائه می گردد تصویری از واقعیت های اجتماعی اند که رسانه ها می خواهند. در کشور ما تعداد قابل ملاحظه ای از مخاطبین به ویژه در تهران در معرض دریافت شبکه های تلویزیونی ماهواره ای هستند. با توجه به سلطه رسانه ای موجود در این مطالعه به دنبال شناسایی تاثیر مصرف رسانه ای مخاطبین تهرانی در تغییرنگرش های آنها در چارچوب جنگ رسانه ای بودیم.
    روش
    این مطالعه بر اساس روش تحقیق پیمایشی، نگرش های تعداد 817 نفر از مخاطبین رسانه ملی و شبکه های تلویزیونی ماهواره ای در سطح شهر تهران را با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی کرد.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که میزان تاثیر رسانه ها در نگرش های مخاطبین در حد زیاد و در رفتارهای آنان در حد متوسط است. همچنین نوع مصرف رسانه ای شهروندان روی نگرش های آنان در خصوص دینداری، قانون گرایی و نگرش به عملکرد دولت تاثیر معناداری ایجاد کرده و رفتارهای اجتماعی آنان را به طور متفاوت تحت تاثیر قرار داده است به نحوی که استفاده کنندگان از رسانه ملی دارای رفتارها و نگرش های دینی مناسب تری بوده و میزان توجه آنان به قانون و قانون گرایی بیشتر و نظرات مثبت تری نسبت به عملکرد دولت دارند.
    بحث: با توجه به رقابت رسانه ای که در شرایط جامعه اطلاعاتی وجود دارد، رسانه ملی برای تاثیرگذاری بر مخاطبین داخلی و خارجی به ویژه شاخص هایی مانند دینداری، قانون گرایی و نگرش به دولت باید از راهبردهای افزایش اثربخشی رسانه ای استفاده بیشتری به عمل آورد تا با جلب رضایت مخاطبین داخلی و پاسخ گویی به نیازهای آنان امکان بهره برداری رسانه های خارجی در تغییر نگرش مخاطبین را از آنها سلب کند.
    کلیدواژگان: نگرش، دینداری، قانون گرایی، رسانه ملی، ماهواره
|
  • Pages 1-23
    Introduction
    When a trouble is occurred for a family¡ the issue of Sufferance is raised. War is a trouble for humans. One of the consequences of the Iraq war against Iran is the problem of Veteran. Many families face with these troubles and they are abiding the consequences of them. However¡ this important issue has not been addressed Iran and the sufferance factors of veteran’s family are not identified. The purpose of this study is to identify and assess a model for sufferance of veteran’s family.
    Method
    Participants were 281 spouses of live veterans living in Tehran who were selected by cluster sampling. Research instruments included researcher-made questionnaires for sufferance¡ emotional reactivity troubles¡ emotional expression troubles¡ cognitive troubles¡ and external troubles. Path Analysis model proposed by Giasini et al was used to evaluate the model of sufferable family.
    Results
    Initial model did not fit data obtained from the study. Nonlinearity¡ missed data and special errors are the factors that lead to poor fit or lack of fit of the model. The initial model was analyzed by assuming constant variance of residuals. By applying the measurement error¡ the model fitness was appropriate.
    Discussion
    emotional reactivity and cognitive trouble had direct and indirect relation with family sufferance and also emotional expression had indirect relation with family sufferance. The results indicate that reducing the cognitive and emotional troubles of family will lead to improve the sufferance of family.
    Keywords: model, family sufferance, human troubles (cognitive, emotional, external)
  • Pages 25-32
    Introduction
    Family members of PTSD veterans somehow suffer symptoms due to continuous communication and contact with the veteran. The purpose of this study is to recognize secondary PTSD and marital satisfaction among wives of PTSD veterans and to answer this question: how much PTSD veterans symptoms are related to secondary PTSD and marital satisfaction of their wives?
    Method
    the research method was correlational and sampling method was of type simple random sampling. Among families that their husbands affected by PTSD¡ 100 families (200 men and women) were studied by using marital satisfaction¡ Mississippi and PCL questionnaires.
    Results
    The level of PTSD symptoms has a significant relation with PTSD symptoms of veterans. Also¡ the level of veteran’s wives satisfaction has a significant inverse relationship with PTSD symptoms of veterans. Ultimately¡ the level of veteran’s wives satisfaction has a significant inverse relationship with score of secondary stress disorder.
    Discussion
    When symptoms of war trauma are developed in a soldier and remain untreated for a long time¡ these symptoms can lead to serious injuries for his wife. Thus¡ according to the results of this study¡ team treatment¡ couple treatment¡ and family treatment are required.
    Keywords: Posttraumatic Stress Disorder, secondary PTSD, marital satisfaction, veteran, wife
  • Pages 33-47
    Introduction
    this study has been implement fed to examine ranger training on military morale of a ranger training course of a military unit.
    Method
    a questionnaire on military morale was given to trainees before the implement fation of ranger training course. Military Morales were measured at end of the course. The reliability of military morale was a 0.823. The data were analyzed with spss software in descriptive and inferential levels (including variance analysis and t. test).
    Results
    the results show that ranger training course has generally enhanced military Morales of learners¡ but this increase at level of p
    Discussion
    this study indicated that 69.8 percent of participants of pretest have low military morales but 30.2 percent have high military Morales. It indicates that ranger training increases military morale of participants. The results also show that military morale percentage in post test has doubled in comparison with pretest.
    Furthermore¡ the cases of low and lower military Morales are vanished. Though the results of main assumption showed that military Morales of trainees have increased in the post test but this increase is not significant.
    Keywords: morale, military morale, training, ranger skills, military unit
  • Pages 49-68
    Introduction
    The purpose of this research is to develop a creative and innovative model of education for officer students.
    Method
    This research is qualitative and practicable and the design of the research is futuristic. The statistical society of this research includes all the academic experts of Comprehensive university of Imam Hussein¡ the University of officer and pasdar training and also the policy makers in Sepah General Staff in the field of creativity and innovation. In this research¡ 145 people were chosen by random sampling method. The research tool is researcher-made questionnaire which have been designed in two sections of personal information and 64 questions. Validity of the questionnaire was examined by chronbach alpha of 0.967. Descriptive and deductive statistical indexes¡ especially the modeling of structural equations¡ confirmatory path analysis¡ and independent T were used to analyze the data.
    Results
    The research data showed that the creativity and innovation model for Pasdar training and officer students has 4 dimensions¡ 17 components¡ and 64 indexes. The results of Freedman nonparametric test showed that there is a significant difference between dimensions and components of creativity and innovation model in the level of p
    Discussion
    According to the results of the study¡ education dimension¡ training method component¡ and the index of group communication methods have the greatest impact on creativity and innovation of Pasdar education and officer students. Therefore it is necessary that education directors and commanders facilitate the creativity and innovation for students by expanding educational dimension¡ organizational dimension¡ personal and social dimensions¡ and components and indexes of the model of this research.
    Keywords: Creativity, Innovation, Creativity, Innovation education, Model
  • Pages 69-82
    Introduction
    The purpose of this research is to identify Israel psychological operation techniques and tactics against Hezbollah in 33 days war.
    Method
    The method used in this research is descriptive and functional. In this research¡ a questionnaire containing 51 questions is designed. In this questionnaire¡ Israel psychological operation techniques and tactics against Hezbollah are studied with regard to their levels and their extent of use. This questionnaire was provided to 50 elites familiar with the subject of this research. The cronbach alfa method is used to determine reliability of questions. The Lashe formula is used for validity measurement. Also¡ data of questionnaire is analyzed using spss software.
    Results
    the results of statistical analyses show that 10 techniques and tactics are in the strategic level¡ 24 are in the operational level¡ and 17 are in the tactical level.
    Discussion
    Israel used 51 techniques and tactics of psychological operations against Hezbollah during the 33 days war. Some of these techniques and tactics were very important for Israel.
    Keywords: Psychological operation, 33 days war, Israel, Hezbollah
  • Pages 83-96
    Introduction
    Today¡ Medias are the main tools for influencing social and cultural developments and political changes in society. One of the effects of Medias is audience’s attitude change. News and information offered by the Medias represent the images of social facts but as the Medias want. In our country¡ using of the satellite channels is forbidden¡ but significant number of audiences¡ particularly in Tehran¡ is susceptible to receive satellite TV channels. In this study¡ given the dominance of the existence Medias¡ our purpose was to identify the impact of Medias selected by audiences in Tehran on their attitudes.
    Method
    In this study¡ the opinions of 817 audiences of national media and satellite television channels in Tehran were examined by using questionnaires.
    Results
    The results showed that the impact of media on the attitude of audience is high¡ and the impact of media on their behaviors is in moderate level. Also the media type selected by citizens has a significant effect on their religiosity¡ legality and the government. Also the results showed that the impact of media type selected by audiences on social behavior is different¡ so that the audiences of the national media have better religious behaviors & attitude¡ higher level of law observation¡ and they have more positive views about the government.
    Discussion
    With regard to the media competition in the information society¡ it is necessary for national media to use more effective strategies in order to influence the domestic and foreign audiences. By satisfying domestic audiences and their needs¡ ht national media can prevent foreign Medias to change the attitude of audiences about the mentioned aspects.
    Keywords: Attitude, religiosity, legality, national media, satellite