فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آنیتا الداغی صفحات 7-22
    نازک الملائکه و فروغ فرخزاد از نوسرایان و پیشگامان شعر عربی و فارسی هستند. دیدگاه انتقادی و زنانه این دو شاعر در معرفی دورنمایه های بدیع شعر نو تحول مهمی ایجاد کرده است. اشتراک هایی در مضمون و سبک شعریشان که برگرفته از اوضاع نابسامان سیاسی و اجتماعی، بی توجهی به زن و فاصله های طبقاتی است، نشان می دهد که اشعار در ابعاد محتوا، قالب و زبان، تاثیرات قابل توجهی از شعر دوره رمانتیک اروپا پذیرفته است. مقاله حاضر با توجه به اهمیت ارتباط بین زبان عربی و فارسی، به بررسی تطبیقی رمانتیسم اجتماعی و علل گرایش به این مکتب درآثار دو بانوی شاعر می پردازد و در نتیجه ارائه می دهد هر شاعر در چه مضمونی برجسته تر از دیگری است.
    کلیدواژگان: شعر نو، رمانتیسم اجتماعی، نازک الملائکه، فروغ فرخزاد، شعر عربی، شعر فارسی
  • لیلا حر، محمدعلی خزانه دارلو صفحات 23-46
    این مقاله ضمن معرفی رویکرد شناختی به استعاره، درصدد است مفاهیم استعاری شکل گرفته در کتاب نفثه المصدور محمد زیدری را بررسی کند. هدف از انجام این پژوهش، شناخت ساختار ذهنی زیدری نسبت به اتفاقاتی است که در زمان او واقع شده است. از آنجا که زبان، ابزاری در جهت کشف ساختار نظام شناختی انسان و استعاره مفهومی است، بیانگر کارکرد محتوایی انطباق حوزه های مبدا و مقصد بوده و هر استعاره به نوعی بازتابنده ذهنیت و دیدگاه پدیدآورنده اش است؛ بنابراین، درک وقایع مکتوب در این کتاب و مقولات انتزاعی موجود در آن با بکارگیری مفاهیم ملموس و عینی و از طریق تجربه های حسی بهتر درک می شود.
    نگارندگان با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای در چارچوب نظریه لیکاف و جانسون (1980) به این پرسش ها پاسخ داده اند. استعاره مرکزی کتاب نفثه المصدور چیست و بیشترین بسامد از آن کدام یک از مفاهیم استعاری است؟ آیا بسامد مفاهیم انتزاعی بکار رفته در این کتاب با ذهنیت نویسنده و عنوان کتاب همخوانی دارد؟
    یافته های این پژوهش نشان می دهد، زیدری در نفثه المصدور همگام با عنوان کتابش مفهوم «دل و غم» را با بیشترین بسامد به کار گرفته و در ساخت آن از استعاره مفهومی از نوع ظرفی بهره برده است. به عبارتی نفثه ای که از دل سرریز شده در قالب ظرف و مظروف با مفاهیم دل و محنت نمود یافته است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی، نفثه المصدور، زیدری نسوی، دل، غم و محنت
  • زیور دهقانی، شمس الحاجیه اردلانی، سید احمد کازرونی صفحات 47-68
    تکرار و دوران از محورهای اصلی شکل گیری عناصر موسیقایی است. این الگو که در نظام موسیقایی شعر معاصر نیز تشخص دارد، سه حوزه موسیقی درونی، بیرونی و کناری را در بر می گیرد. منزوی با تکیه بر این الگوها موسیقی اشعار خود را آفریده است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی آرایه های موسیقی آفرین در غزل های مجموعه «حنجره زخمی تغزل» روش بکارگیری این عناصر و کارکردشان در اشعار منزوی را نشان دهد. یافته های این پژوهش بیانگر این است که منزوی برای غنای موسیقی غزل خود شیوه های متعددی را به کار می گیرد، از جمله: توجه به تنوع اوزان عروضی، بکارگیری اوزان پرکاربرد، ایجاد تناسب معنا و درون مایه با اوزان عروضی ، بهره گیری از جناس، تکرار، تضاد. کارکرد موسیقایی قافیه و ردیف سبب هم آوایی در اشعار وی شده است. به طور کلی عناصر ساختار موسیقایی شعر منزوی در چهار رده موسیقایی دسته بندی می شود؛ موسیقی بیرونی، موسیقی کناری، موسیقی درونی و موسیقی معنوی.
    کلیدواژگان: حسین منزوی، عناصر موسیقی آفرین، حنجره زخمی تغزل، موسیقی بیرونی، موسیقی کناری
  • محمد رضایی، آرزو نقی زاده صفحات 69-94
    سبک به طور کلی به معنی نحوه بیان است. به عقیده فرمالیست ها، وقتی اثر آفرین به دنبال ادبی کردن متن باشد، باید از یکسری قواعد و هنجارهایی که در زبان معیار و غیر ادبی وجود دارد، فراتر رود و با آشنایی زدایی و بیگانه سازی به اثر خود جلوه هنری ببخشد. آشنایی زدایی از دو طریق فراهنجاری و قاعده افزایی صورت می گیرد. «جفری لیچ» برای اولین بار فراهنجاری را به هشت بخش تقسیم کرد که شامل فراهنجاری واژگانی، آوایی، نوشتاری، معنایی، سبکی، نحوی، گویشی، زمانی یا باستان گرایی می شود. سهم هر کدام از این فراهنجاری ها در ادبی کردن متن متفاوت است و در دوره های مختلف ادبی به گونه های متفاوت آن نظر داشته اند. از جمله در سبک هندی که در اوایل قرن دهم برای گریز از هنجارهای موجود در اشعار دوره تیموری با بهره گیری از فراهنجاری ها، به ابداعاتی در ساحت زبان و معنا دست زدند و سبکی متمایز از دیگر دوره ها آفریدند. این نوشتار سعی در شناسایی انواع فراهنجاری و ذکر نمونه هایی از غزلیات این دوره دارد.
    کلیدواژگان: سبک، آشنایی زدایی، فرمالیست، فراهنجاری، انواع فراهنجاری، سبک هندی، عصر صفویه
  • قدسیه رضوانیان، زهرا مقدسی صفحات 95-120
    از میان امکانات بلاغی، تشبیه بیشترین کارکرد را در تاریخ بیهقی دارد. تشبیه شگردی است که برای زنده بیان کردن تاریخ با نگرش نقادی در خدمت قلم بیهقی قرار می گیرد. در واقع، او برای بیان تفصیلی اندیشه های خود، تجسم بخشیدن و روشن کردن مسئله ای و مستندکردن و القای آن به مخاطب از تشبیه استفاده می کند. کارکرد تشبیه در تاریخ بیهقی، کارکردی دیالکتیکی است. با نگاهی به تشبی هات تاریخ بیهقی می توان به درونیات و جهان بینی نویسنده پی برد. همچنین اوضاع دربار غزنوی، تکرار تاریخ و در اندک مواردی، فاصله معنادار سیاست ورزی در دربار غزنه با الگوهای پادشاهی، در این اثر دیده می شود. بیهقی در سه سطح از تشبیه استفاده می کند:1. تشبیه ساده (جمله ای) که در آن چیزی به چیزی به دلیل وجه مشترکشان مانند می شود و برای این همانندی از ادات تشبیه استفاده می شود.
    2. تشبیه ایجازی (واژگانی) که در آن دو چیز با استفاده از پسوند یا پیشوند به دو شکل ترکیبی و مشتق- که در تاریخ بیهقی بسامد بالایی دارد- به هم مانند می شوند. این نوع تشبیه ضمن اینکه غنای واژگان را بیشتر می کند، وسعت حوزه معناشناختی و نیز ظرفیت موسیقیایی متن را افزایش می دهد.
    3. تشبیه گسترده (داستانی) ، که در آن رخدادهای دربار غزنوی به ماجرایی که در گذشته روی داده است، مانند می شود. بدین وسیله بیهقی مسئله ای را که در ذهن دارد و نمی خواهد در داستان اصلی مطرح کند، در روایت الحاقی به نمایش می گذارد. حکایتی که همچون آنتی تزی در برابر رخداد اصلی (تز) قرار می گیرد تا حکایتی نانوشته (سنتز) را در ذهن خواننده شکل دهد. در این مقاله سعی بر این است تا ضمن تحلیل توصیفی- تحلیلی کارکرد تشبیه در سطوح مختلف تاریخ بیهقی، فلسفه بهره برداری همه جانبه از آن نیز واکاوی شود.
    کلیدواژگان: تشبیه، دیالکتیک تشبیه، تاریخ بیهقی، داستان اصلی، روایت الحاقی
  • محمد امین محمدپور، علی اصغر باباصفری صفحات 121-142
    ادب فارسی ایران در اوایل قرن بیستم به رمانتیسم روی می آورد. این امر از رمانتیک های فرانسوی و مساعد بودن فضای فکری و اجتماعی ایران که برای رشد چنین روحیاتی آماده بوده متاثر است و می توان آن را در مجموعه اشعار نیما و پیروان او و دسته ای از شاعران سنت گرا مشاهده کرد. هوشنگ ابتهاج از شاعران توانای معاصر است که غالب اشعار او از اصول حاکم بر مکتب رمانتیسم پیروی می کند. در این مقاله با شیوه توصیفی و تحلیل محتوا به بررسی رمانتیسم در شعر او خواهیم پرداخت. وی در حوزه رمانتیسم فردگرا از «من» وجودی خویش سخن می گوید و در رمانتیسم جامعه گرا، سخن «من» را در قالب «ما» ریخته و از جامعه می سراید. مهم ترین زمینه های اندیشه های رمانتیکی در شعر ابتهاج عبارت اند از: عشق، غم و اندوه، یادکرد مرگ، حدیث نفس، وطن، طبیعت گرایی، امید، آرمان گرایی.
    کلیدواژگان: رمانتیسم، طبیعت، عشق، هوشنگ ابتهاج، شعر معاصر
  • یعقوب نوروزی صفحات 143-164
    تصویر یا ایماژ از اصلی ترین عناصر شعری است و هیچ تجربه ای از تجربه های انسانی بدون تاثیر و تصرف نیروی خیال ارزش هنری و شعری پیدا نخواهد کرد. از این روست که خیال در تعریفهای قدیم و جدید هماره عنصر اصلی شعر است. خیال شاعرانه هر اندازه نو و بدیع، و شخصی و فردی باشد، به همان میزان ارزش هنری بالایی دارد. فردیت و نوگرایی در تصویرپردازی از اساسی ترین ویژگی های شعر نوست. در این میان، نیما نظریه‎پردازی است که مباحثی را در این زمینه مطرح کرده است. از سوی دیگر شاملو، که از معتقدان به شیوه سخن پردازی نیما بود، با تاثیرپذیری از وی فردیت، نوجویی و عینی گرایی را وجهه همت خویش قرار داد. بر این اساس، در نوشتار حاضر بر آن شدیم تا افزون بر بررسی کم‎و کیف ایماژهای شعری شاملو، نقش تصاویر را در تاثیرگذاری بر مخاطب و رسایی کلام او بسنجیم. همچنین توجه به جایگاه اسطوره ها در تصویرپردازی شاملو، آشنایی با منابع الهام و اهداف او از کاربرد اسطوره ها از دیگر موارد مورد توجه در این مقاله است. از سوی دیگر بسامد بالای اشارات به آیین های مسیحی و سودجستن از آن در تصویرپردازی، این وجه نیز بحث و بررسی شده است. حاصل اینکه اصلی ترین عوامل تاثیرگذاری سخن شاملو، تصاویر شعری وی است. می توان گفت بخش قابل توجهی از گیرایی شعر این شاعر نتیجه تصاویر جاندار و امروزین ، فردیت گرایی و عینیت گرایی او در تصویرپردازی است. شاعر در تصویرسازی، با الهام از زندگی مدرن شهری، ذهنیت خود را هرچه بهتر به مخاطب انتقال داده و هم زمان با سودجستن از اسطوره ها، که حافظه تاریخی ملت و بخش ارزشمند فرهنگ بشری است، ایده ها و ذهنیات خود را به سهولت به مخاطب القا می کند.
    کلیدواژگان: شاملو، شعر معاصر، تصاویر شعری، فردیت و عینیت گرایی، پدیده های معاصر، اسطوره، آیین های دینی مسیحی
|
  • Anita Aldaghi Pages 7-22
    Nazik-Al-Malaika and Forough Farrokhzad are among the pioneers and innovators in Arabic and Persian poems. The critical and feminist outlooks of these two poets have created significant transition in introducing the novel themes of modern poem. Common ideas in the content and style of their poems resulted by disorganized political and social condition of their time, lack of attention to women and social class intervals, show that their poems have gained considerable impacts from the poem of European romantic era in content, form and expression. Considering the significance of relationship between Arabic and Persian language, the present paper has an adaptive analysis of social romanticism and the reasons for tendency toward this school in the works of these two female poets and investigates in which concept each poet is more outstanding than the other.
    Keywords: Nazik, Al, Malaika, Foroogh Farrokhzad, Social Romanticism, Modern poem, Arabic poem, Persian poem
  • Lila Hor, Mohamadali Khazane Pages 23-46
    This paper after introducing a cognitive approach to metaphor, intends to investigate metaphoric concepts which are formed in Nafsat al Masdour of Mohammad Zeydari. The aim of this study, Identifying Zeydari’s mental structure relative to the events which he faced in his life. Since the language is a tool to explore the structure of the human cognitive system and conceptual metaphor represents the content function of conformity the areas of the source and destination And each metaphor is typically a reflective of mentality and vision of its creator, So the events written in this book and the abstract categories contained in it can be better understood simply by using tangible concepts and through sensory experience. The authors have responded to some questions by using descriptive methods and library studies in the frame work of Lakoff and Johnson’s theory like: What is the central metaphor of Nafsat al Masduor and which metaphorical concepts have the most frequency? and whether the frequency of abstract concepts used in this book are consistent with the mentality of its author and title of the book?The findings of this study, shows that Zeydary in Nafsat al masduor along with the title of his book has used the concept of "hearts and sorrow" with the most frequency and he also has used the adverbial conceptual metaphor in its structure. In other words, the sorrow which overflows from heart is appeared in the form of the container and packaging in concepts of heart and sadness.
    Keywords: Cognitive linguistics, Conceptual Metaphor, Nafsat al Masduor, Zeydari Nasavi, Heart, sadness
  • Zivar Dehghan, Ahmad Kazerooni Pages 47-68
    Repetition and circle are the main axes of the formation of musical elements. This pattern is also found in the musical system of modern poetry and covers three inner, outer and aside music areas. Based on these patterns, Monzavi has created the music of his poems. This study aims to examine the music creator arrays in sonnets of the collection "HANJAREY ZAKHMI TAGHAZOL" (sore throat lyricism) and the method of using these elements and also their function in Monzavi poems has been shown. The findings of this research suggest that Monzavi use different ways for the musical richness of his own lyrics including: paying attention to the diversity of prosodic rhythms, employing useful rhythms, create proper meaning and thematic with the rhythm of prosody, pun utilizing, repetition, contrast, rhymes musical function that make his poems unison, totally, Monzavi poem musicality elements classified in four categories: Outer music, aside music, internal music and spiritual music.
    Keywords: Hossein Monzavi, Music Creator Elements, HANJAREY ZAKHMI TAGHAZOL (Sore Throat Lyricism), Outer Music, Aside Music, Internal Music
  • Mohammad Rezaei, Arezoo Naghizade Pages 69-94
    Style generally means expression. According to the formalists, when the author is seeking literary text, he must have a standard language and literary norms that are beyond and alienation and defamiliarization do literary test. defamiliarization done is two ways: extra regularity and Deviation. For the first time, Jeffrey leaches divided deviation into eight parts. It contains lexical, phonetic, written, semantic, stylistic, grammatical and archaism deviation. The share of each of the deviations is different in different periods of literature and in a manner different from literary texts. It included at the beginning of tenth centuries in Indian style, to evade existing norms of the lyrics timuri and with using the deviation created contributions in the field of language. This article tries to identification of deviation types and mention of examples of the lyrics of the period.
    Keywords: Style, Indian Style, formalist, deviation, types of deviation, Safavi era
  • Ghodseyerezvaniyan, Zahra Moghadasi Pages 95-120
    Simile is a technic for expressing of history dynamically and with critic approach that Bayhaqi benefits of it. He uses from simile for expressing of his thoughts, to make dramatize imagine, to clear of issues, documentation and inspire to readers.
    The function of Simile in Bayhaqid history is a dialectic function. Simile is used in three dimensional levels: 1. simple Simile, a comparison between two distinctly different things is explicitly indicated by the word like or as. 2. economy of simile. Usage of them has a great frequency in Bayhaqi's history. This kind of simile meanwhile caused to create words but it creases the rhythmic capacity of the text. 3. Big simile, that a story is compared to another story, that is, a story of qaznavi period is compared to a story in past times; a story from Islamic caliphate or pre- Islamic period.
    Bayhaqi usually expresses his mean in this supplemental narration, mean while he made reader to judge about that issue; an anecdote that set up like antithesis against the main story (thesis) in order to form the preliterate story (synthesis) in the mind of reader. This article explains these kind of similes with all of their examples and expresses his aim in usage of similes that shows his world view.
    Keywords: Simile, Dialectic of Simile, Dialectic, Bayhaqi, Main story, Narrative accession
  • Mohamadamin Mohamadpuor, Aliasghar Babasafari Pages 121-142
    Literary school of romanticism was founded in the nineteenth century by breaking the fetters of classical school. Preference of feeling to wisdom, tendency toward nature and homeland and also dealing with feelings such as love-grief-and naturalism were among the major changes of this school. H. E is one of the great contemporary poets and principles of romanticism govern most of his poems. Most important areas of romantic thoughts in the poetry of H. E include: love - grief- remembrance of the death – soliloquy – homeland -naturalism- hope- idealization. H. Ebtehaj writes of his existential "I" in the field of individualistic romanticism and talks of "I" in the form of "We" in society-oriented romanticism, and speaks about community. Romanticism in the poetry of H.E will be studied in a descriptive and content analysis way in this article.
    Keywords: Romanticism, nature, love, Hushang Ebtehaj, contemporary poetry
  • Yaghob Noruozi Pages 143-164
    Imagery is one the fundamental elements in poetry. Innovation in imagery and emphasis on the individual points of view have an important effect on the rhetorical attribute of poem. Because of this we debate about this traits of shamlu’s poem. Individualism, objectivity and innovation are three traits of shamlu’s imagery which we discuss about it in this article. Then we mention examples of shamlu’s poems about roots of imagery. One of the important roots of shamlu poetic imagery is the modern life. In shamlu’s poem, life of a modern cities artistically is reflected and a also poet with a perfect masterpiece invents contemporary images from this type of life can be seen. Beside this, shamlu attains in his poetic imagery to the myths. Mythology of shamlu contains more elements of Greek mythology. shamlu with assistance of myth, affair as well as transition of his idea and point of view. Iranian myth is the other mythological root of shamlu’s imagery.in this section Ferdowses Shahname has an effect and shamlu with a usage of Iranian ancient heroes efforts influnce the addressees.
    Keywords: shamlu, poetic imagery, modern poem, innovation in imagery, individualism in imagery