فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد امین احسانی اصطهباناتی ، منیژه عبداللهی صفحات 7-34
    هنر با غلبه احساس و عاطفه بر روح هنرمند آغاز می شود و او را به سرودن، خلق کردن و ایجاد اثر هنری وا می دارد؛ این واکنش که حاصل تجربیات روحی هنرمند است، یکی از عناصر اصلی و محرک در سرودن شعر محسوب می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های آدمی، عاطفه ورزی است. این ویژگی طرز نگاه انسان و ازجمله هنرمند را نسبت به پدیده ها و مفاهیم هستی تبیین و مشخص می کند. عاطفه در قلمرو آفرینش هنری، یعنی نحوه برخورد درونی هنرمند با پدیده های جهان بیرون. اصلی ترین مظاهر عاطفه عبارت اند از شادی، غم، عشق، نفرت، یاس، امید و حسرت. عاطفه غم همواره در شعر سیاوش کسرایی جایگاه ویژه ای دارد. عاطفه غم و حسرت در شعر کسرایی بیان دلتنگی و حسرت های شاعر نسبت به گذشته و چیزهایی است که در زمان حال آن ها را از دست داده است. اوضاع و احوال سیاسی- اجتماعی و به طورکلی وضع زندگی او در ایجاد این حس اندوه و حسرت بسیار موثر بوده است. هدف این مقاله بررسی عاطفه حسرت و اندوه و جایگاه و نقش آن در مجموعه اشعار سیاوش کسرایی است که با روش توصیفی- تحلیلی به آن پرداخته شده است. روش تحقیق بدین گونه است که ابتدا تعاریف لازم کاوش درخصوص زیرساخت عاطفه و عاطفه اندوه گردآوری شده و در توضیح این زیرساخت به انضمام مثال های شعری مرتبط از اشعار کسرایی، پیکره اصلی پژوهش مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. کسرایی به منظور انتقال این عاطفه به مخاطب از تمهیداتی متناسب با احساس اندوه و حسرت، فضاسازی، تناسب موسیقیایی و… بهره برده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد عاطفه حسرت و اندوه در شعر کسرایی نمودی چشمگیر و محوری دارد و می تواند از دلایل ماندگاری شعر او به شمار آید. دلایل حسرت های کسرایی را می توان به دو دسته اندوه یادهای شخصی و حسرت های اجتماعی در روساخت کلام و عناصر زیبایی شناسانه آن، ازجمله تصاویر شعری، آوا، وزن، واژگان و تقسیم بندی کرد.
    کلیدواژگان: سیاوش کسرایی، شعر معاصر، عاطفه، اندوه، حسرت
  • احسان اسمعیلی طاهری صفحات 35-54
    با ملاحظه مبحث حرف اضافه در منابع دستوری زبان فارسی معلوم می شود، پنج حرف اضافه بسیط «به، با، بر، از، در» رفتار دستوری چندگانه دارند؛ یعنی گاهی کلمه ای مستقل اند و متمم می سازند و گاه فقط جزئی از یک کل یکپارچه اند و متمم نمی سازند. اگر کلمه پس از آن ها متمم باشد یا خاص است یا عام. متمم خاص همان مفعول با واسطه است و فقط با فعل متعدی لازم المتمم می آید اما متمم عام هرگز مفعول به حساب نمی آید و با فعل های مختلف -اعم از لازم و متعدی، معلوم و مجهول، تام و ربطی- همراه می شود. همچنین اگر متمم ساز نباشد، به عنوان یک کلمه غیرمستقل یا جزئی از یک فعل پیشوندی یا بخشی از عبارتی فعلی است یا همراه اسم پس از خود صفت مرکب، گروه قیدی یا گروه صفتی می سازد.
    کلیدواژگان: حروف اضافه بسیط، حروف اضافه مرکب، حروف اضافه پرکاربرد و کم کاربرد
  • فاطمه بهرامی صفحات 55-84
    نوشته حاضر به بررسی برخی صنایع ادبی در ادبیات منظوم از دیدگاه زبان‏شناختی و در چارچوب نگرش نشانه‏شناختی سوسور (1916) می‏پردازد و قصد پاسخ‏گویی به دو پرسش زیر دارد:1. چه جنبه‏هایی از آراء نشانه‏شناختی سوسور در تبیین فنون ادبی جناس، ای هام، مراعات‏النظیر و واج‏آرایی کارآمد است؟
    2. چرا ترجمه متون ادبی حظ نشانه‏شناختی اثر را زایل می‏کند؟
    بررسی شواهد ادبی نشان می‏دهد بعد هنرآفرینی در صنایع موردبحث، تابع همنشینی نشانه‏ها در محور زنجیری و تعامل هم‏زمان آن‏ها با محور متداعی است، به نحوی که روابط متنوع بالقوه میان نشانه‏ها به فعلیت درآید. این روابط به ‏واسطه شباهت میان دال‏ها، شباهت میان مدلول‏ها یا شباهت میان دال و مدلول‏ها فعال می‏شود. اساس ایجاد شباهت میان اجزای نشانه، وجود روابط هم‏نامی و چندمعنایی میان نشانه‏ها به‏ویژه در جناس و ای هام است. در مواردی از جناس و واج‏آرایی نیز نحوه مجاورت نشانه‏ها، موجب شکل‏گیری نوعی دال ثانویه شده، ذهن را به یک مدلول انگیخته پیوند ‏می‏دهد. مراعات‏النظیر وقتی حاصل می‏شود که شباهت مدلول‏‏ها در محور همنشینی، حوزه معنایی و نشانه دیگری را در محور غیابی زبان، تداعی کند. همچنین ترجمه‏ناپذیری جنبه‏های هنری، به‏دلیل ارزش نشانه‏ها در نظام خاص هر زبان و بعد اجتماعی زبان است. روابط همنشینی و متداعی میان نشانه‏ها، بر پایه ارزش‏ خاص آن‏ها در نظام زبان فارسی حاصل می‏شود و ادبیات با ایجاد شبکه‏ای از روابط متداعی، جنبه‏های نهفته و غایب روابط میان نشانه‏ها را به فعلیت می‏رساند.
    کلیدواژگان: ارزش نشانه، انگیختگی نشانه، فنون ادبی، محور متداعی، محور همنشینی
  • رجب توحیدیان ، محمد اکبری حبشی صفحات 85-106
    یکی از عوامل ابهام در شعر بیدل دهلوی که نقش چشمگیری در نوآوری، تاثیرگذاری و لذت بخشی آن دارد و از ویژگی های سبکی بیدل، محسوب می شود، روی گردانی آگاهانه از ساختارهای کلیشه ای و گوش آشنا در حوزه معنا و خیال است که به ترتیب در استعاره و کنایه نمود بیشتری یافته است. از نظر کارکرد هنری می توان استعاره را در گستره غزل بیدل به دو دسته آسان و دشوار تقسیم کرد: یکی استعاره هایی با جامع آسان که ابهام زیادی ایجاد نمی کنند اما گروه دیگر استعاره های هستند که با بسامد بالا نقش اساسی در ابهام و برجستگی کلام بیدل دارند. در باب کنایه نیز گفتنی است، آن دسته از کنایاتی، غریب و ناآشنا هستند که ریشه در آداب و رسوم، فولکلور و زبان گفتاری ایرانی و هندی و بیان نمادین بیدل دارند و تنها کلید این در، آشنایی با آداب و رسوم و شیوه زندگی و خصوصیات زبانی این شاعر ساختارشکن است. این مقاله کوشیده است ابتدا با بحثی مختصر،گستره نوآوری معنایی را مشخص کرده، پس از آن با ذکر مثال هایی دشوار و دیرآشنا، نحوه هنرنمایی بیدل را تبیین کند.
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، نوآوری، خصیصه سبکی، استعاره و کنایه
  • حسین حسن پور آلاشتی، مصطفی میردار رضایی ، راحیل محمدی ده عباسانی صفحات 107-140
    تصرف هنرمند در زبان سبب خلق تصویر می شود؛ این دگرگونی به وسیله به کارگیری عناصری شکل می گیرد که در مجرای زبان موجود و از قابلیت های ذاتی آن است. هنرور با کشف و بهره گیری از این ابزار، در هنجار طبیعی زبان دست برده، به واسطه همین دست کاری، دست به آفرینش تصویر می زند. از این منظر، کتاب نفثه المصدور مشحون از تصویرسازی های بدیع و جذاب است. از سوی دیگر، چگونگی آغاز سخن و پرداخت آن در تاثیرگذاری اثر بر خواننده، نقش بسزا و تعیین کننده ای دارد و نویسنده توانا با نگاشتن سرآغاز و مطلعی مناسب، ضمن اینکه می تواند میزان جذب و تاثیر کتابش را دوچندان کند، خواننده را نیز در جریان جو کلی و فحوای اثر قرار می دهد. یکی از تکنیک های ظریف و اثرگذار در این زمینه، به کار گیری صناعت بدیعی «براعت استهلال» است. در کتاب نفثه المصدور، نویسنده دو بار از این صناعت بهره می گیرد: نخست در مقدمه کتاب که دو واژه «شمشیر» و «قلم» در کنار مسائلی چون غصه و هجران یاران، جسم انسان های کشته شده… در بیشتر تصویرسازی های نویسنده دیده می شود؛ دومین «براعت استهلال» تقریبا در میانه کتاب دیده می شود و درآن تصویرسازی های نویسنده پی درپی و به وسیله پدیده هایی مختلف (چون آسمان، زمین، شفق، صبح، کوه و دریا) صورت می گیرد. یکی از انواع ابزارهای تصویرآفرین که نسوی در سرآغاز سخن خود با به کارگیری آن می کوشد تصورهای ذهنی خود را به تصویر مبدل کند، صنایع «کنایه محور» است. این جستار می کوشد ضمن تعریف صناعات کنایه محور، به تشریح دو گونه آن، یعنی صناعت «استعاره ای هامی کنایه» و «استعاره کنایه» بپردازد که در آفرینش تصویرهای بدیع در درآمد (براعت استهلال) های نفثه المصدور نقشی اساسی دارند.
    کلیدواژگان: تصویر، براعت استهلال، صناعات کنایه محور، استعاره ایهامی کنایه، استعاره کنایه
  • مسعود دهقان ، بهناز وهابیان صفحات 141-166
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی استعاره های مفهومی-شناختی اشعار کابوس های روسی، دفتر چهارم، از مجموعه هفت دفتری چشم چپ سگ، اثر پناهی (1389) بر اساس انگاره نظریه آمیختگی مفهومی (انگاره نام) فوکونیه و ترنر (1994، 1998، 2002) است که برای توصیفاینانگاره،ازاصطلاح فضای ذهنی یا مفهومی استفاده کرده اند. آن ها موضوع استعاره مفهومی راموردی خاصازیکعرصه عام تر ووسیع تر دانسته اند. اینردهوسیع تر،تحلیلسازوکاردستگاهذهنهنگاممواجههبادامنه هایمفهومیاست. نگارندگان این پژوهش با استفاده از انگاره نام به بررسی ترکیبات و استعاره های موجود در کتاب اشعار کابوس های روسی اثر پناهی پرداخته اند. ماهیت روش انجام این پژوهش کیفی بوده، داده ها با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. داده های موردبررسی از اشعار 21 قطعه ای او با عنوان «کابوس های روسی» از مجموعه چشم چپ سگ انتخاب شده است. همچنین ابزار به کار گرفته شده، ابزار معنی شناسی شناختی و به طور ویژه انگاره نام است. نتایج تحقیق نشان می دهد استعاره ها و ترکیبات به کاررفته در این مجموعه اشعار با استفاده از روش ادغام،ترکیب و تکمیل، فضاهای جدیدی را به وجود آورده است؛ یعنی علاوه بر دو حوزه مبدا و مقصد، فضای جدید دیگری ساخته شده است، به گونه ای که پناهی در اشعار خود از انگاره استعاره مفهومی فراتر رفته و از انگاره نام بهره گرفته است که با استفاده از آن استعاره هایی بدیع و احساساتی به دست آمده است. همچنین یافته های پژوهش، تاییدی بر این ادعاست که استعاره های به کاررفته در این اشعار از نوع شبکه دو ساحتی هستند.
    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، انگاره نام، شبکه دو ساحتی، پناهی، کابوس های روسی
  • علیرضا فولادی صفحات 167-188
    تبارشناسی به مفهوم امروزی آن، زاده اندیشه ورزی های فریدریش نیچه و میشل فوکو است. نیچه با جداسازی تبارهای اخلاقی کوشید وجود این تبارها را به رفتارهای طبقات اجتماعی منتسب کند. فوکو ضمن پیگیری کار نیچه، مفهوم تبارشناسی را بر پایه شناخت نقاط انفصال و گسستگی درون تبارها با سیر وارونه از امروز به گذشته بنا نهاد. هرچند نیچه در این باره از فقه اللغه متاثر بود، هنوز ریشه شناسی تبارشناختی پدید نیامده است. مقاله حاضر به معرفی این روش ریشه شناسی اختصاص دارد. مسئله پژوهش در این مقاله چیستی مبانی نظری و عملی چنین روشی است. رویکرد پژوهش، طبق الگوی فوکویی تبارشناسی، مبتنی بر شناخت نقاط انشعاب در تبارهای واژگانی امروزی انتخاب شده است. ضمن بیان مبانی نظری ریشه شناسی تبارشناختی، ارزش برابر زبان های خویشاوند و ارزش درونی آن‎ها و همچنین ضمن بیان مبانی عملی این روش، چگونگی شناسایی تبارهای واژگانی و جداسازی خاندان ها و خانواده های درون آن ها موردبحث قرار گرفته است. سرانجام براینمونهریشه شناسی تبار واژگانیآتشرا عرضه کرده ایم. این تبار واژگانی،دست کم هفتخاندانوهرخاندان،یک تا چندخانوادهداردکهارتباطبیشترآن هاتاکنونچندانشناختهنبودهاست.
    کلیدواژگان: زبانشناسی تاریخی، زبان فارسی، ریشهشناسی، تبارشناسی، ریشه شناسی تبارشناختی
  • سعید کریمی قره بابا صفحات 189-204
    در این مقاله نوعی تشبیه متمایز و نوآورانه در مباحث بلاغی با عنوان تشبیه سلب و ایجاب معرفی می شود که علمای بلاغت تاکنون بدان توجه نشان نداده اند؛ در حالی که این تشبیه در شکل گیری صور خیال بدیع نقشی بسزا داشته است. شاعر در تشبیه سلب و ایجاب، ابتدا همانندی مشبه را به کسی یا چیزی رد و بلافاصله در پی آن شباهت همان مشبه را به کسی یا چیزی درست در نقطه مقابل مشبه به پیشین اثبات می کند. نگارنده با آوردن شواهدی از متون ادب فارسی، کیفیت این قسم از تشبیه را بیشتر روشن کرده است. کهن ترین کاربرد این نوع تشبیه در قصیده ای از ناصر خسرو یافته شده است. هدف از تشبیه سلب و ایجاب مانند هر تشبیه دیگری عمدتا بیان حال مشبه یا مبالغه است؛ لیکن این اغراض بلاغی به طرزی جدید و دیگرگونه به دست می آید. گوینده با ایجاد نوعی تقابل و تباین بین دو مشبه به دور از هم باعث می شود شباهت بیشتر تجلی یابد و احساس و عاطفه قوی تر منتقل شود. تباین یادشده همچنین زمینه تصویری ترشدن معنا را فراهم می آورد. علاوه بر این ها شاعران با استفاده از تشبیه سلب و ایجاب، ارتباطات نابیوسیده جدید و مضاعفی را میان اشخاص و اشیا و مفاهیم ناهمگون برقرار می کنند که این امر باعث شگفتی و اعجاب بیشتر خوانندگان می شود.
    کلیدواژگان: اغراض بلاغی، بلاغت، بیان، تشبیه سلب و ایجاب
  • داود محمدی* ، محمدرضا اسلامی صفحات 205-234
    گرچه سابقه نگارش کتب بلاغی و معرفی صنایع ادبی در زبان فارسی، به حدود هزار سال می رسد، از طبقه بندی علمی عناصر زیبایی سخن در آثار کهن چندان خبری نیست. در دهه های اخیر متناسب با نگاه متاثر از جریان های ادبی جدید و رشد زبان شناسی، پژوهش هایی در این زمینه رخ نموده است. با این حال به دلیل روشن نشدن روابط متقابل صنایع، مبهم بودن ارزش زیبایی شناسی آن ها و دیده نشدن جایگاه هر عنصر ادبی در نظام اندام وار اثر، این طبقه بندی ها هنوز توقع اهل ادب را برآورده نکرده است.
    در این مقاله بعد از بررسی و تحلیل متون قدیم و جدید بلاغی، شیوه «معماری زبان» برای طبقه بندی صنایع ادبی پیشنهاد می شود. این شیوه با محوریت تداعی شکل می گیرد. معماری زبان، صنایع ادبی را در چهار سطح لفظی، معنایی، دیداری و وزنی طبقه بندی می کند. در این شیوه به جامعیت طبقه بندی، ارزش زیبایی شناختی صنایع و نقش آن ها در ساختار و محورهای افقی و عمودی شعر و شکل گرفتن نظام زبان و هندسه ذهنی خاص هر شاعر توجه شده است. نتایج این پژوهش گامی کوچک در مسیر تبیین معماری زبان و تداعی پژوهی در عرصه ادب فارسی به ویژه شعر، محسوب می شود.
    کلیدواژگان: معماری زبان، تداعی، طبقه بندی فنون ادبی، محور عمودی، محور افقی
  • مریم نجفی ، مظاهر نیکخواه، اصغر رضاپوریان صفحات 235-260
    کشف الاسرار به عنوان یک کتاب منثور پارسی، ویژگی های کلامی، واژگانی، صرفی و نحوی فراوانی دارد که هریک در جای خود قابل توجه است. شاید مهم ترین آن ها موزون بودن نثر و توجه بسیار میبدی به زبان کهن پارسی - چه در برگزیدن واژه ها و چه در دستور زبان - باشد که خواندن این متن را جذاب تر کرده است. با توجه به اینکه نوبت سوم این تفسیر، یعنی بخش تفسیر عرفانی از تنوع زبانی و موضوعی برخوردار است و جنبه ادبی و هنری زبان غلبه دارد و میبدی هم از دیدگاه شریعت و هم از دیدگاه های متفاوت اهل طریقت چون اهل زهد، اهل عشق و اهل سکر به بیان موضوعات موردنظر خود می پردازد و در بیان هرکدام از دیدگاه ها نیز زبان، ویژگی های متفاوتی می یابد، بررسی سبک شناسانه ویژگی های زبانی این تفسیر ارزشمند – به ویژه در نوبت سوم – ضروری به نظر می رسد. بنابراین پژوهش حاضر به منظور آشکارکردن ارزش های بلاغی و زبانی تفسیر میبدی، این فرضیه را ثابت می کند که زیبایی بخش سوم کشف الاسرار میبدی افزون بر وجود صور گوناگون خیال و شگردهای مرتبط با موسیقی کلام، مرهون ترفندهای ادبی برخاسته از جنبه های بلاغی زبان است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیل محتوا در خصوص ویژگی های سبکی (زبانی) نوبت سوم تفسیر کشف الاسرار است.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، زبان، هنجارگریزی، آشنایی زدایی، کشف الاسرار
  • زهره نیک سیر صفحات 261-286
    زبان شناسان شناختی، هر نوع فهم و بیان انتزاعی را که در قالب مفاهیم ملموس ارائه شود، کاربرد استعاری زبان می دانند؛ چراکه معتقدند انسان در اثر ارتباط با جهان پیرامون خویش، مفاهیمی را به شکل طرح واره هایی تصویری در ذهن خویش خلق می کند. یکی از این طرح واره ها، طرح واره های حرکتی است که پژوهش حاضر به بررسی آن در شعر سهراب سپهری پرداخته است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که شعر نمادین و عرفانی «مسافر» سرشار از مضامین انتزاعی و طرح واره ای کلی از مفهوم سفر است. غالب استعاره های این شعر از نوع حرکتی است که برای رساندن مفاهیم مربوط به سفر به کار گرفته شده، نقش بسیار مهمی در ترسیم تصاویر ذهنی شاعر دارد.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، استعاره مفهومی، طرح واره حرکتی، مسافر، زبان شناسی شناختی
  • عبدالله واثق عباسی، عباس نیکبخت، حسین اتحادی صفحات 287-312
    یکی از مهم ترین شیوه های آفرینش خیال آن استکه سخنور برای عناصر،اشیا و مفاهیم انتزاعی شخصیتیانسانی تصورکند؛ این روش در اصطلاح ادب تشخیص نامیده می شود. در این پژوهش این شگرد خیال انگیزدر کتاب «نفثه المصدور» اثرشهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی بر اساس روش توصیفی، تحلیلیبررسی شده است. بایدگفت زیدری به کاربرد تشخیص رویکرد زیادی داشته، به گونه ای که در مجموع 177 بار به عناصر مختلف شخصیت بخشیده است. این تعداد تشخیص با توجه به حجم کم کتاب سبب شده تصاویر استعاری از پویایی و تحرک زیادی برخوردار باشند. وی در ساخت تشخیص بیشتر از عناصر انتزاعی و پس از آن از پدیده های طبیعت و اشیا بهره برده است. از بین همه این موارد نیز به مفهوم «دل» توجه و رویکرد بیشتری داشته است. نویسنده از این طریق توانستهافزون بر خلق تصاویری خیال انگیز و بدیع، عاطفه و احساس درونی اش را که غالبا مفهومی از درد و اندوه دارد، به خواننده القا کند. وی در غالب موارد تشخیص را با یکی از فنون و آرایه های بیانی و بدیعی همراه کرده که تاثیر زیادی در خیال انگیزی و برجستگی مضامین موردنظرش داشته است. بایدگفت همه تصاویری که در این کتاب از طریق تشخیص ارائه شده، غیر از دو مورد، از نظر بلاغی موجه و اقناع کننده است.
    کلیدواژگان: تشخیص، زیدری نسوی، نفثه المصدور، بیان، بدیع
  • رحمان معرفت ، عبدالعظیم ولویی، مرضیه عضدی صفحات 313-324
    بررسی وضعیت همکاری گروهی نویسندگان مقالات در مجله مطالعات زبانی و بلاغی هدف مقاله حاضر است. پژوهشگران با کمک شاخص های علم سنجی به بررسی ضریب همکاری گروهی نویسندگان مجله مطالعات زبانی و بلاغی در طی بازه زمانی انتشار اولین شماره تا پایان سال 1396 پرداخته اند. یافته های پژوهش نشان داد طی سال های موردبررسی، در مجله مطالعات زبانی و بلاغی نسبت نویسندگان به مقاله،8/1 بوده است. در مجموع سال های موردبررسی تعداد نویسندگان مقالات مجله مطالعات زبانی و بلاغی 215 نفر بوده که در مجموع 118 مقاله را در این مجله انتشار داده اند. سهم مردان در نگارش مقاله در این مجله 6/64 درصد (139 نفر) و سهم زنان 4/35 درصد (76 نفر) و بیشترین میزان همکاری گروهی نویسندگان مقالات به لحاظ وابستگی سازمانی، به ترتیب مربوط به دانشگاه های سمنان، بوعلی سینا، مازندران و علامه طباطبایی بوده است. همچنینیافته ها نشان داد متوسط ضریب همکاری نویسندگان مقالات مجله مطالعات زبانی و بلاغی در طی سال های یادشده 4/0 بوده است.
    کلیدواژگان: ضریب مشارکت گروهی، دانشگاه سمنان، مجله مطالعات زبانی و بلاغی
|
  • mohammadamin ehsani estahbanati, Manijeh Abdollahi Pages 7-34
    The art begins with an overwhelming feeling and affection on the soul of the artist and makes him create, create and create an artwork. This reaction, which is the result of the spiritual experiences of the artist, is one of the main elements and motivators in the compilation. One of the most important features of man is affection. This feature explains and points out the attitude of the human person, including the artist, to the phenomena and concepts of existence. The affection in the realm of artistic creation is how the artist interacts with the phenomena of the outside world. The main manifestations of affection are happiness, sorrow, love, hatred, despair, hope and regret. The sadness of emotion has always had a special place in poetry of our poets. The emotion of sorrow and regret is to correct the human nostalgia and regret of the past and the things that have been lost in the present. The purpose of this article is to investigate the emotion of regret and sadness and its role and place in the collection of Siavash Kasraei poems, which has been dealt with by descriptive-analytical method. The results of this research show that the emotion of regret and grief in the chess poetic manifestation is significant and can be considered as the reasons for the survival of his poem, kasraei’s regret can be divided into two categories of personal grief and social regret in the decoration of the word and its aesthetic elements, including poetry, ava, weight, vocabulary and division.
    Keywords: Siavash Kasraei, contemporary poetry, emotion, regret, grief
  • ehsan esmaili Pages 35-54
    Having a look at preposition in Persian grammar sources, we find out that these five comprehensive prepositions "to, with, on, from, in" have multiple grammatical behavior. It means they are sometimes an independent word and make complement clause and sometimes they are a part of another integrated whole and don’t make it. If the word is followed by is a complement clause, it would be whether a common complement or a proper complement. Proper complement is the same as object and is only used with transitive verb which must have object ,but common complement is not considered as object at all and is used with different kind of verbs like: transitive, intransitive, active , passive, linking or state and action verbs. If the preposition does not complement clause, it will be a dependent word or a part of a compound verb or a verb clause. It also can make compound adjective or adverbial and adjective clauses.
    Keywords: preposition, comprehensive, high usage, low usage
  • Fatemeh Bahrami Pages 55-84
    Embellishments count as one of the salient features of literary function of language and they have been studied over a long period of time in Persian literature. Nevertheless not much attention has been paid from a linguistic-semiotic perspective. The present paper aims at investigating some embellishments in Persian poems according to Saussure dealing with the following questions:1- What aspects of Saussure’s viewpoint are adequate for explaining “pun”, “ambiguity”, “congeries” & “alliteration”?
    2- Why does translation bleach aesthetical aspect of poems?
    To answer the first question, investigating the data reveals that aesthetic aspect of aforementioned embellishments follows from the interaction of neighboring signs in the chain, which simultaneously causes interfaces between syntagmatic and associative axes to represent various activated relations between present and absent signs, according to their similarities in signifiers, signified or both parts of the signs. Homonymy and polysemy are of vital importance to represent these similarities, especially in the case of ambiguity and pun. In alliteration and some other cases of pun the combination and linearity of signs in speech chain yields a secondary motivated signifier (and consequently, a corresponding signified) activated in the mind. Aesthetical aspect of congeries rests on the representation of a semantic field (congruence) in the syntagmatic axes. Indeed, various signs in the speech chain, which have some semantic features in common, cause associative similarity by compatibility among their signified. The answer to the second question relies on sign values and social aspect of language system.
    Keywords: conceptual system, conceptual metaphor, Lakoff, Johnson, non-metaphorical concepts
  • Rajab Tohidian, Mohammad Akbari Habashi Pages 85-106
    Consciuos avoidance of stereotypically prevalent structures both in meaning and imagination is one of the salient features of Bidel Dehlavis poetry which extensively enhances his works’ innovation, effectiveness and delightfulness. This ambigious parameter significantly appear in metaphors and allusions. Bidel Dehlavi’s sonnet scope from artistical efficiency could be divided into two forms: Simple and Difficult. The former refers to comprehensively simple metaphors which do no create so much ambiguity, but the latter group comprise widely frequent metaphors which play prominent role in his expression.
    The second area of ambiguity in Bidel’s works relies in using allusions. It could be claimed that the part of allusions which seem oblique and unaccustomed orginates in customs, traditions, folklore, Iranian and Indian spoken language and Bidel’s symbolic expression. Accordingly, the sole route to get aquintance with his traditions, lookview, lifestyle and verbal features is deconstruction. Thereupon, the present study initially attempts to specify meaning innovation scope and then giving inexpicable and unfamiliar examples determine his artistic adroit and skill
    Keywords: allusion, ambiguity, Bidel Dehlavi, Sonnet, metaphor
  • Hosein Hasanpour Alashti, Mostafa Mirdar Rezaei, Rahil Mohammadi deh abasani Pages 107-140
    The modification in language by the artist, creates an image; this transformation is shaped by the use of elements that are in the context of existing language and its inherent capabilities. With the discovery and utilization of these tools, artificer modifies the natural norms of the language and, through this manipulation, creates the image of creation. From this perspective, the book "Nafsat-al-Madsur" is full of fascinating imagery; On the other hand, how to start a speech and editing it in order to effect on the reader, has an important and determinative role, and the author can write the appropriate beginning, while also being able to duplicate the influence of his book. He also puts the reader in the background of the work and its concept. One of the finest and most influential techniques in this regard is the use of the primitive craft of the “opening the future”. In the book titled " Nafsat-al-Madsur", the author uses this technique twice: first, on the first page of the book, that contains "three-pages" full text, two words "sword" and " The pen " is seen at the center of the author's imagery; the second “opening the future” is seen almost in the middle of the book, in which author's illustrations are sequentially followed by various phenomena (like the Sky, the earth, aurora, morning, mountain and sea). One of the many types of imaging tools that Nasawi uses at the beginning of his speech to apply his image to transform his mental imagery into an image. This survey attempts to define, in addition to defining syntactic manifestations, two types of it, namely, the "amphibology metaphor irony” and "irony metaphor", which in the creation of images have an important role.
    Keywords: image, “opening the future”, irony-based techniques, amphibology metaphor irony, irony metaphor
  • Masoud Dehghan, Behnaz Vahabian Pages 141-166
    The aim of this study is to examine the conceptual-cognitive metaphors of the poetry Russian Nightmares, fourth volume, from the seven-volume collection called Left Eye of Dog, written by Panahi 2010 based on Fauconnier and Turner's Conceptual Blending Theory (2002) ( hencforth CBT) using mental spaces to describe the theory. They considered it as a special case of a more general and broader field. This broader variety is the analysis of mental mechanism when dealing with the conceptual domains. The authors of this study have examined the compositions and metaphors of Panahi's book known as "Russian Nightmares". The nature of the method of the present study was qualitative and the used method for analyzing the data was analytic-descriptive. The analyzed data has been chosen from his poets entitled Russian Nightmares. The examined and selected data are Panahi's poems, and the used tool is cognitive semantics, in particular CBT. The research results show that some used metaphors and compositions in these poems have created new spaces with the use of blending, composition, and completion so that it can make a new space in addition to source and target. In other words, the obtained results claim that Panahi has gone beyond conceptual metaphor theory (hencforth CMT) and he has used a higher model introduced as CBT with the use of which innovative and emotive metaphors have been discovered. Also, the research findings indicates the used metaphors by Panahi are from the type of double-space network.
    Keywords: cognitive semantics, ‌ CBT, double-scope network, Panahi‌, Russian Nightmares
  • Alireza Fouladi Pages 167-188
    Geneology, in its modern sense, has emerged from the ideas of Friedrich Nietzsche and Michel Foucault. Nietzsche attempted to attribute the cause of the existence of moral generations to behaviors of social classes. Foucault, while tracking Nietzsche's work, created the concept of Geneology based on the recognition of the systematic breakdowns of generations with an inverted approach from today to the past. Although Nietzsche has been influenced by Philology in this field, the Genealogical Etymology has not yet emerged. The present article is intended to introduce this knowledge. The research approach based on Foucault’s genealogy model, has been selected the identification of breaking points in current lexical generations. It is discussed in the theoretical basics of the Genealogical Etymology, about the equivalent value of relative languages and their internal value, as well as in the practical basics of this knowledge, about the separating how of the lexical generations and then' their dynasties and families. Finally, for example, we have done Geneology of "آتش" vocabularic generation. In summary, the word has seven dynasty and each dynasty, has one to a few family, whose relationship is still unknown.
    Keywords: philology, Persian language, etymology, genealogy, genealogical etymology
  • saeed karimi qare baba Pages 189-204
    In this article a distinctive simile in rhetoric is represented as negative and positive simile neglected by rhetoric scholar until now, while it has been influential in the formation of figures of speech. In negative and positive simile, a poet first rejects similarity of a topic to someone or something, and then immediately proves the similarity of the same topic to someone or something in the opposing point of the previous image. Author of the present article has described the quality of the type of simile relying on a number of instances in Persian literature. The oldest case of such simile is seen in an ode penned by Naser Khosrow. The aim of negative and positive simile, like any other simile, is describing a topic or exaggerating on it, but these rhetoric intentions are achieved through novel ways. By providing a kind of contrast and distinction between two images, a poet focuses on their similarity leading to stronger impression and sentiment. Such contrast gives a pictorial basis of meaning. In addition, employing negative and positive simile, poets establish connections between dissimilar individual and entities and make their readers surprised.
    Keywords: rhetoric, eloquence, negative, positive simile, rhetoric intentions
  • Davood Mohammadi, Mohammad reza Eslami Pages 205-234
    Although the history of the writing of rhetorical books and the introduction of literary industries in Farsi language is about a thousand years old, the scientific classification of the elements of the beauty of speech in ancient works is not so much known. Researches have been conducted in recent decades in accordance with the view of the new literary currents and the growth of linguistics. However, due to the lack of clarity of the mutual relations between industries, the vagueness of their aesthetic value and the observance of the position of each literary element in the system of the organ like of the work, these classifications have not yet met the expectations of the literary people. In this article, after reviewing and analyzing the old and new rhetoric texts, the "language architecture" approach is proposed for classifying literary industries. This method is based on the association of associate. The language architecture is classified the literary industry in four levels: verbal, semantic, visual, and weight. In this style, you are considering the categorical comprehensiveness, the aesthetic value of the industries, and their role in the structure and axis of the horizontal and vertical poetry and the formation of the language system and the specific mental geometry of each poet. The results of this research are a small step in explaining the architecture of language and the association study in the field of Persian literature, especially poetry.
    Keywords: language architecture, association, classification of literary techniques, vertical axis, horizontal axis
  • Maryam Najafi, Mazaher Nikkhah, Asghar Rezaporian Pages 235-260
    The discovery of al-Asrar as a Persian prose book has verbal, lexical, spatial and syntactic features that each one is remarkable in its place. Perhaps the most important of them is the level playing of prose and the great attention paid to Old Persian language – both in the selection of words and in grammar –that makes reading this text more attractive. Considering that the third turn of this interpretation, that is, the mystical interpretation part of language and subject diversity, has a dominant literary and artistic aspect of language. From the point of view of the Religion, as well as from different perspectives of Sufi, you, from the perspective of the wise, the love-loving, and the sectarian, spoke of your subjects. And in the expression of each of the views, the language also has different characteristics; the linguistic analysis of the linguistic features of this valuable comment - especially in the third turn - seems essential. Therefore, the present study demonstrates the following hypothesis in order to reveal the rhetorical and linguistic values of Meybod's interpretation: The beauty of the third part of the collection, in addition to the variety of archetypes and techniques associated with the music of the word, is due to literary tricks from the rhetorical aspects of language. The research method in this research is descriptive and analyzes the content about the style (language) of the third turn of Kashf al-Asrar.
    Keywords: stylistics, language, normative, familiarization, Kashf al-Asrar
  • Zohreh Niksiyar Pages 261-286

    Cognitive linguists use metaphorical language as any form of abstract understanding and expression that is presented in the form of tangible concepts.
    Because they believe that human beings, in the context of their relationship with the world around them, create concepts in the form of schematics in their minds.
    One of these schemas is the motion schemas that the present study examined in Sohrab Sepehri's poetry. The results indicate that the symbolic and mystical poem "mosafer" is full of abstract themes and is a general schema of the concept of travel. Most of the metaphors of this poem are the type of movement used to convey the concepts of travel and they have a very important role in plotting the poet's mental images
    Keywords: Sohrab Sepehri, conceptual metaphor, motion schema, Mosafer, cognitive linguistics
  • Abdollah Vaceghabbasi, Abbas Nikbakht, Hosein Ettehadi Pages 287-312
    Personification is one of the most important ways of creating imagination through which we can personify objects, elements, and abstract concepts. This method is called in the literature terminology personification. This study, this imaginative element has been analyzed in several aspects in the book of Nafsat al-masdur written by Shihaboddin Mohammad Khorandezi Zeydari Nasawi that is known as one of the famous Persian prose texts. It should be noted that Zeydari paid much attention to using personification, so that he considers all the concepts, elements, objects, and natural entities in the eyes of a living organism. The writer in addition to creating imaginative and innovative images could largely be successful in conveying emotions and inducing his feelings to the reader. In the meanwhile, he benefited from abstract elements more that the other things in making personification. It should be noted that all the pictures presented in this book through the personality, apart from the two cases, are rigorous and persuasive.
    Keywords: personification, Zeydari Nasawi ‌Nafsat, al-masdur, rhetoric
  • Rahman Marefat, abdolazim veloie, Marzieh Azodi Pages 313-324
    The main aim of this article is investigating the collaboration rate of authors of the journal of Linguistic and Rhetorical Studies via using scientometrics methods. The total issues of the JLRS which have been published during 2010-2018 was the subject of this research. The results showed that 215 authors had published 118 articles in JLRS and mean number of authors per article is1.8. From the viewpoint of gender, 64.6% of authors are men and 35.4% are women. The results also showed that the Semnan University is most prolific among other research institutes and scientific centers. Results also indicated that other universities such as Bu-Ali Sina University, University of Mazandaran, Allameh Tabataba'i University were in next situation. The results highlighted that collaboration coefficient was 0/4.
    Keywords: journal of linguistic, rhetorical studies (JLRS), collaboration coefficient, Semnan University, collaboration rate