فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1397)

  • 398 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/01/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زینب اکبری*، رجاء ابوعلی صفحات 7-38
    اصطلاح «بلاغت» در ادب اسلامی و معادل آن در سنت ادبی غرب، یعنی اصطلاح «رتوریک» (Rhetoric)، تا به امروز سه مفهوم اصلی داشته است: نخستین مفهوم، دریافت ارسطویی از بلاغت است که بیشتر آن را با خطابه و فنون و ابزار اقناع مخاطب مرتبط می سازد؛ دیگر، مفهوم زیبایی شناختی یا ادبی است که بلاغت را با شعر و فنون و ابزار تخییل پیوند می دهد؛ و سرانجام رویکرد جدید به بلاغت که سعی دارد دامنه شمول این علم را فراتر برد؛ به گونه ای که دو مفهوم پیشین را توامان شامل شود. «تمثیل» ازجمله شگردهای بلاغی است که در طول تاریخ بلاغت، تمامی رویکردها به آن توجه داشته اند. به عبارت دیگر، ظرفیت های زیبایی شناختی و اقناعی تمثیل موجب شده است در آثار بلاغت نگاران با دریافت های مختلف از مفهوم بلاغت رو به رو شویم. هدف از این پژوهش، بازخوانی تعاریف و دیدگاه های مختلف بلاغت نگاران درمورد تمثیل و تبیین قدرت بلاغی آن در پرتو رویکردهای گوناگون به بلاغت است.
    کلیدواژگان: بلاغت، رتوریک، تمثیل
  • سید امیر جهادی* صفحات 39-68
    نسخه خطی آداب انشاء که بعضا از آن با عنوان انشای عالم آرا یاد شده است، زاییده ذهن نقاد و طبع وقاد یکی از مترسلان، بلاغیون و شعرای معاصر شاه طهماسب صفوی است که تا کنون در پرده خمول و گوشه انزوا باقی مانده است. آداب انشاء در شمار متون نظری و آموزشی ترسل محسوب می شود. مولف در ساختاری دقیق و منسجم، در یک مقدمه و سه بخش اصلی موسوم به لمعه و خاتمه، اهم مباحث نظری ترسل را با رویکردی جدید و از منظر دانش بلاغت و بدیع بررسیده است. آنچه که از این کتاب در جمیع شش نسخه آن باقی مانده است، صرفا فاتحه اثر و در برخی نسخ، بخش های آغازین لمعه اول است؛ بخش اصلی متن که مشتمل بر مطاوی انشاء و ترسل است، در دست نیست. زاویه نظر نوربخشی در فاتحه آداب انشاء، هم در بین آثار ترسل و انشاء و هم در میان آثار بلاغت فارسی، بی نظیر و کم سابقه است؛ چراکه اغلب متون آموزشی بدیع و بلاغت، نظم و شعر فارسی را مطمح نظر داشته اند؛ حال آنکه نوربخشی در درجه اول، عموما از منظر نثر فارسی و در وهله دوم، اختصاصا از زاویه علم انشاء و با رویکردی آموزشی و نمونه وار به بررسی فنون ادبی موردنیاز دبیران و منشیان در نثر منشیانه فارسی پرداخته است. توجه به آراستن متن مکتوبات، بیشترین اهتمام نوربخشی و منشیان روزگار صفوی است. علاوه بر مقوله مذکور، شواهد منقول، اغلب منثور و برخی شواهد منظوم از زبان خود مولف، متخلص به سید است. شایان ذکر است در آغاز اثر، مطاوی نظری علم انشاء، ویژگی های آن و خصایص منشیان موردبحث قرار گرفته است. نگارنده در مقاله حاضر کوشیده ضمن متن شناسی آداب انشاء و بیان فواید و مزایای این اثر ممتاز دوره صفوی از منظر محتوایی و ساختاری، در باب شرح احوال و آثار نوربخشی و سبک متن اثر حاضر بحث کند.
    کلیدواژگان: نوربخشی، آداب انشاء، انشای عالم آرا، ترسل، عصر صفوی
  • حوا حاج عیدی، حسین رضویان * صفحات 69-94
    مقوله انسجام، یکی از مباحث موردتوجه زبان شناسان، ازجمله زبان شناسان نقش گرا در تحلیل متن است. از نظر آنان، تحلیل متن عبارت است از مطالعه و بررسی ارتباط، همبستگی و پیوندهای موجود میان جمله ها در متون نوشتاری وکلامی. به عبارت دیگر، نکته مهم در چنین تحلیلی، مفهوم انسجام و چگونگی پیوند معانی جمله ها یا گزاره ها در یک متن است. در مقاله حاضر، با استفاده از نظریه تکامل یافته انسجام هلیدی و حسن (1985) در زبان شناسی نقش گرا، به تحلیل انسجام در داستان کوتاه عدل ، برگرفته از کتاب داستان های کوتاه اثر صادق چوبک پرداخته می شود و نحوه کاربرد عناصر انسجامی در متن، موردبررسی قرارگرفته و میزان کاربرد هریک از عناصر انسجام نیز مقایسه شده است. پس از تحلیل و بررسی داده ها، این نتیجه حاصل شد که در داستان کوتاه عدل، انسجام دستوری به مراتب بیش از انسجام واژگانی به کار رفته و غالب نمونه های انسجام دستوری، مربوط به ارجاع شخصی است. این نتیجه گیری با ویژگی های سبکی چوبک کاملا منطبق است. شخصیت پردازی، عامیانه نویسی، شتابندگی و توصیف سوژه داستانی، از ویژگی های برجسته سبک چوبک است. نتایج این پژوهش، بسامد بالای عناصر انسجامی دستوری را نسبت به عناصر انسجامی واژگانی در متون ادبی داستانی تایید می کند. کاربرد واو عطف بین دو بند که در الگوی هلیدی، ادات ربط افزایشی نامیده می شود، در نثر چوبک از بسامد بالایی برخوردار است. تاثیر واو عطف و استفاده از جملات کوتاه در سرعت بخشیدن به نثر که یکی از ویژگی های سبکی چوبک بوده، کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی نقش گرا، نظریه هلیدی و حسن، انسجام غیرساختاری، انسجام واژگانی، انسجام دستوری
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، غزاله حیدری آب کنار * صفحات 95-116

    یکی از خصوصیات عمده داستان‏نویسی دهه‏های شصت و هفتاد در ایران، تلاش برای گشودن دریچه‏هایی تازه به جهان داستان و بالابردن سطح داستان نویسی است. در بین تلاش‏های انجام شده میان داستان‏نویسان این دو دهه، کارهای اندک بیژن نجدی، جایگاهی خاص دارد؛ چراکه آثار این نویسنده، از زمینه های مهم ظهور و پیدایش رویکرد پست مدرنیسم در عرصه داستان نویسی معاصر ایران به شمار می رود.
    در این مقاله، سعی بر آن است که علاوه بر ارائه تحلیلی پسامدرنیستی از داستان کوتاه «دوباره از همان خیابان ها» نوشته بیژن نجدی، عناصر بلاغی مرتبط با پسامدرنیسم و ارتباط آن ها با شاعرانگی نوشتار نجدی مشخص شود. برای این منظور، ابتدا پسامدرنیسم و مولفه های برجسته ای از ادبیات داستانی آن همچون اتصال کوتاه، فراداستان، محتوای هستی شناسانه، فروپاشی روایت های کلان و... با تکیه بر نظریه های منتقدان برجسته این حوزه، همچون دیوید لاج، پاتریشیا و، بری لوئیس و دیگران به اختصار بیان شده، سپس وجود هرکدام از این عناصر با ذکر نمونه هایی از داستان اثبات می شود. می توان گفت علاوه بر آنکه حضور این مولفه ها در کنار یکدیگر، حکایت از پسامدرنیستی بودن این اثر دارد، عناصر بلاغی نیز در قالب شاخصه های زیاده روی و آیرونی بر شاعرانگی اثر افزوده اند.
    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، ادبیات داستانی، بیژن نجدی، دوباره از همان خیابان ها، بلاغت
  • مریم حقی* صفحات 117-134
    تحقیق درباره معنای اصلی واژه ها یکی از ضروریات پژوهش های ادبی و زبانی است. «شادروان» یکی از واژه های بحث برانگیزی است که هرچند در متون گذشته بارها به کار رفته است و در فرهنگ های لغت، معانی مختلفی برای آن در نظر گرفته شده، هنوز معنای اصلی آن مبهم است و توضیحات راضی کننده ای درباره آن وجود ندارد. از میان محققان و صاحب نظران در پیشینه زبان فارسی، امیل بنونیست، محقق فرانسوی، معتقد است که معنای اصلی «شادروان»، سکو و تخت مخصوص جلوس پادشاهان و بزرگان است و ریشه پارتی دارد. در این مقاله ضمن طرح آرای او، شواهدی از کاربرد این کلمه در فرهنگ های لغت و متون نظم و نثر فارسی جمع آوری و تحلیل شده است. همچنین معنای ترکیب «شیر شادروان» نیز که در فرهنگ ها و شرح متون، نقش شیر روی پرده معنی شده، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شادروان، شیر شادروان، ریشه شناسی لغات، امیل بنونیست
  • محمد راسخ مهند، مجتبی علی زاده صحرایی، راحله ایزدی فر *، رقیه سلیمیان صفحات 135-164
    یکی از نقش های مهم زبان، انتقال احساسات هر فرد به افراد دیگر است. احساسات، مفاهیمی انتزاعی هستند که برای بیان و درک باید به صورت مفاهیم عینی درآیند و استعاره ها و صفات، ازجمله ابزارهای تبدیل مفاهیم انتزاعی به عینی، به شمار می روند. در تحقیق کنونی برآنیم به این سوال پاسخ دهیم که «آیا زبان فارسی در زمینه به کارگیری ابزارهای زبانی خشونت آمیز، تغییر کرده است؟» برای پاسخ به این پرسش، باید دریابیم آیا بازنمون شناختی و ذهنی بیان خشم در زبان، سیر صعودی داشته است یا نزولی. یکی از بازنمون های بروز احساساتی همچون خشم در زبان روزمره، در روزنامه های منتشرشده به هر زبان، است. به عبارت دیگر، متون روزنامه ها بازتاب تفکرات و گفتار هر جامعه است. ازاین رو، مطالعه خشم در تحقیق کنونی را به بررسی استعاره های مبین خشم در زبان فارسی و صفات به کاررفته بر اساس این احساس در پیکره ای متشکل از روزنامه های فارسی محدود کرده ایم. چارچوب نظری پژوهش کنونی بر اساس نظریه استعاره مفهومی است که در منابع مهم و تاثیرگذاری ازجمله لیکاف و جانسون (1980) و لیکاف (1993) مطرح شده است. روش شناسایی استعاره ها در این تحقیق، بر اساس روش «فرایند تشخیص استعاره» است که در پراگلجاز (2007) مورداستفاده قرار گرفته است.در مجموع، صد سرمقاله یا تیتر اصلی خبر از روزنامه های مهم و پرتیراژ کی هان و اطلاعات که دارای آرشیو حداقل 50 ساله هستند (50 مورد از هر روزنامه و یک مورد از هر سال) به صورت اتفاقی برای این تحقیق انتخاب و در مجموع 18 حوزه مبدا برای استعاره ها شناسایی شد. اهمیت مقاله کنونی از این جهت است که می خواهد سیر تغییر کاربرد خشونت در زبان فارسی را بر اساس پیکره ای طبیعی و واقعی از مطبوعات پرمخاطب این زبان نشان دهد و ارتباط آن را با تحولات اجتماعی و سیاسی مهم هر دهه نشان داده، از این طریق به الگویی شناختی از زبان فارسی بر مبنای سیر تغییر خشونت در این زبان و بازنمود آن در مطبوعات فارسی دست یابد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل سیاسی و اجتماعی، بر الگوی تغییر روند خشونت زبان فارسی در مطبوعات تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، استعاره خشم، روزنامه های فارسی، زبان شناسی شناختی، صفت
  • سید مهدی رحیمی، فرشته گل سرخی *، محمد بهنام فر، اکبر شایان سرشت صفحات 165-192
    در این مقاله، پس از شرح مختصری درباره نزاری قهستانی و منظومه ازهر و مزهر وی، مقوله هایی تحت عنوان سبک، سبک شناسی و سبک شناسی لایه ای تعریف شده است. سپس بر مبنای فرمول کوکران، از این منظومه نمونه گیری شد و بر اساس روش های آماری، مولفه هایی چون ترتیب اجزای جمله ها، سبک و ساختمان جمله ها، طول جمله ها، وجهیت، نقش معنایی جملات و صدای دستوری بررسی گردید. نتایج حاصل از این تحقیق، نشان می دهد با آنکه این اثر منظوم است، اما بیش از 60 درصد جملات، چیدمان طبیعی و معیار دارند. میانگین طول جمله ها 40/5 واژه است؛ درنتیجه، جملات کوتاه، روشن و صریح هستند.باتوجه به اینکه 58/80 درصد جملات، ساده و مستقل اند، سبک این اثر گسسته است. 09/90 درصد جملات، در وجه اخباری و نزدیک به 90 درصد جملات، خبری هستند که نشان دهنده قاطعیت گزاره هاست. 10/73 درصد جملات، صدای فعال دارند که باتوجه به اینکه این منظومه، اثری غنایی- حماسی است و فاعلی کنشگر می طلبد، این درصد (10/73)، طبیعی و به جا است.
    کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، لایه نحوی، نزاری قهستانی، منظومه ازهر و مزهر
  • ناصر رحیمی *، زهیر نادعلی زاده صفحات 193-210
    ساختار پاشان و نظم پریشان ابیات در برخی غزل های حافظ، از دیرباز، موضوع پرسش و بحث بوده است. حافظ شناسان و حافظ پژوهان در این راه، کوشش بسیار کرده اند تا بتوانند این پاشانی را توجیه کنند و برای این عدم انسجام، دلیل و توضیحی بیابند. با نگاهی حتی گذرا به مجموعه این تلاش ها می توان برای بعضی از فرضیه ها و نظریه ها در این زمینه، اعتبار و ارزش بیشتری قائل شد و برخی دیگر را کنار نهاد. ما در این مقاله، پس از طرح موضوع، به مهم ترین فرضیه ها درباب چرایی چنین ساختاری در غزل های حافظ، نظری اجمالی خواهیم انداخت و سپس به طرح پیشنهادی تازه می پردازیم که سعی دارد بر پایه بافت شعر حافظ و روابط درون متنی دیوان، عدم تلائم ابیات و تنوع مضمونی غزل حافظ را از منظری موسیقایی توجیه و تعلیل کند.
    کلیدواژگان: غزل حافظ، محور عمودی، نظم پریشان، مرکب خوانی و مرکب نوازی
  • یدالله شکری، سمانه شمسی زاده * صفحات 211-232
    در نظریه معاصر استعاره که توسط لیکاف و جانسون مطرح شده، زمان، یکی از حوزه های تصوری انتزاعی است و همواره ازطریق چیزی ملموس و عینی، یعنی مکان درک می شود و بنیانی شناختی دارد. در این پژوهش، ابتدا توضیحاتی درباره استعاره مفهومی و زمان داده شده و سپس شواهدی از تاریخ بیهقی ذکر شده است. این شواهد واژگان، ترکیب ها و جملات استعاری قراردادی و نو را شامل می شود و رویکردی که بدان توجه بیشتری شده، تشخیص نو بودن و قراردادی بودن استعاره ها و ارتباطش با هریک از بخش بندی های تحقیق است. در این تحقیق نشان خواهیم داد که هرگاه ابوالفضل بیهقی به ‍سمت واگویه های درونی می رود، درجه نوی و تازگی استعاره های اثرش بیشتر می شود. نگارندگان در این مقاله به بررسی وجود و کیفیت استعاره مفهومی زمان در متن تاریخ بیهقیمی پردازند. در این استعاره ها چگونگی ارتباط زمان با عناصر دیگر بررسی و درنهایت به سه دسته اصلی «زمان به مثابه شیء (متحرک، ثابت یا موجد اوصافی غیر از این ها)»، «زمان به مثابه فضا یا مکان محصور» و «زمان به مثابه موجود جاندار» طبقه بندی شده است که از نظر نگارنده، نه تنها طبقه بندی نوتر و دقیق تر نسبت به طبقه بندی های مرسوم ارائه می کند، بلکه نشان دهنده وجوه متنوع کاربرد استعاره زمان در زبان بیهقی است.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، معناشناسی شناختی، زمان، تاریخ بیهقی
  • راضیه رستمی جوریابی، جهان دوست سبزعلی پور* صفحات 233-260
    استعاره در مفهوم سازی و در نحوه درک افراد، نقش مهمی را ایفا می کند و امروزه به عنوان یکی از ابزارهای تشکیل دهنده نظام شناختی انسان محسوب می شود. با بررسی استعارات در هر زبانی می توان تا حدی به اندرون ذهن کاربران آن زبان راه یافت. به سختی می توان باور کرد عشق که لطیفه ای روحانی و عاطفی و مطلوب همه افراد و ملت هاست، به چیزی چون جنگ انگاشته شود که منفور همگان است؛ اما در ادبیات فارسی چنین استعاره هایی وجود دارد. هدف از این مقاله، بازخوانی و انعکاس استعاره های عشق در قالب واژگان جنگ، در دو اثر ادبی (غزلیات) عطار و عراقی است. نتایج حاصل از این مقاله، استفاده از گستره واژگانی حوزه جنگ و انطباق و وام دهی آن به حوزه عشق را ثابت می کند. جایگزینی و انتزاع زدایی واژگان این حوزه، اندیشه های پنهان صاحبان اثر و نیز تبعیت این خرده نگاشت ها را از یک کلان استعاره مفهومی «عشق انسان است»، نشان می دهد. نمونه این استعاره ها به قدری در ادبیات فارسی پربسامد است که گویا بدون یاری از حوزه مادی جنگ نمی توان چیزی از حوزه معنوی عشق بیان کرد.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی، مفهوم سازی استعاری، حوزه مفاهیم عشق، حوزه مفاهیم جنگ
  • محمود فتوحی رودمعجنی* صفحات 261-286
    اصطلاح «نظم» در ادبیات پارسی دری، ناظر بر دو معنی است: یکی وزن عروضی و دیگری نظم نحوی. این جستار، مفهوم نظم را یک کیفیت زیباشناختی در نحو سخن می داند و آن را از اصطلاح نظم به معنی وزن عروضی جدا می کند. نخست، نظریه نظم و تبار آن را معرفی می کند؛ سپس با تبیین دو مفهوم نظم پایه (ساخت نحوی دستورمند) و نظم هنری (ساخت نحوی دستورگریز) می کوشد تا نقش دستورگریزی نحوی را در فرایند هنری شدن سخن و شکل گیری ادبیت سخن به بحث گذارد و ارزش دستورگریزی را در سخن ادبی نشان دهد. از طریق دست کاری نحوی نوسازی اطلاع، آشنایی زدایی هنری حاصل می شود. در این مقاله مفهوم دینامیسم نحوی نیز به عنوان یک فرایند زیباشناختی در خواندن شعر مطرح شده است.
    کلیدواژگان: نظم نحوی، معنای نحوی، صناعت دستوری، ادبیت
  • طاهره قاسمی *، علی محمدی صفحات 287-318
    قافیه همواره، از ارکان اصلی و کلیدی شعر فارسی بوده است؛ ازهمین رو، شاعران زمانی را صرف قافیه پردازی کرده و به آن اهمیت زیادی داده اند. از سده های ابتدایی شعر فارسی تا به امروز، تغییرات زیادی در قافیه ها رخ داده است. گونه ای از قافیه ها را در شعر برخی از شاعران می بینیم که تا زمان خاصی وجود داشته و بعد از آن به کار نرفته اند؛ قافیه های «اماله» و قافیه های «دال – ذال» ازجمله این قافیه ها است. اماله کردن واژه های قافیه، مختص واژه های عربی نبوده و در واژه های فارسی نیز به‎کار رفته است؛ اما اغلب این قافیه ها عربی هستند که با یاهای مجهول هم قافیه شده اند. قافیه های اماله در دوره های نخستین شعر فارسی اندک اند؛ اما در دوره های بعد بیشتر می شوند. این نوع قافیه ها و قافیه های «دال – ذال» تقریبا تا قرن هشتم به کار رفته اند. در قافیه های دال – ذال، «ذال معجمه» و «ذال عربی» با هم قافیه شده اند.در دوره های بعد که در تلفظ این واژه های فارسی تحولاتی صورت گرفته و همه ذال های معجمه به دال مهمله تغییر یافته اند، تلفظ ذال عربی بر جای مانده است و ما از طریق این نوع قوافی، می توانیم به تلفظ ذال معجمه پی ببریم که شبیه به ذال عربی است یا همان تلفظ را دارد. مورد دیگر، بررسی دخل و تصرفاتی است که شاعران در واژه قافیه صورت داده اند. شاعرانی مانند سنایی، مولوی و سعدی از این لحاظ، نوع آوری بیشتری داشته اند و مولوی از همه شاخص تر است. این مقاله به بررسی موارد مذکور در شعر شاعران فارسی از قرن چهارم تا قرن هشتم می پردازد که دوره رشد و تکوین شعر فارسی است.
    کلیدواژگان: قافیه، شعر فارسی، تلفظ واژگان، تغییرات قافیه
  • عباس محمدیان، مجید فرحانی زاده * صفحات 319-350
    این پژوهش به بررسی استعاره هایی می‎پردازد که با محوریت احساس شادی در دیوان شمس به کار رفته اند. بنیان نظری پژوهش، نظریه استعاره های مفهومی است که استعاره را از حد ابزاری صرفا زیباشناسانه به رویکردی برای شناخت و اندیشیدن اعتلا بخشیده است. مولانا در دیوان شمس برای تبیین بسیاری از ویژگی های شادی، از حوزه های «اشیا»، «جانور»، «خوراک»، «گیاه» و «بازار» مدد جسته و توانسته این مفهوم انتزاعی را ملموس و عینی جلوه دهد. پژوهش حاضر که با روشی توصیفی-تحلیلی انجام شده، سعی دارد ارتباط بین استعاره با بنیاد اندیشه و جهان فکری مولوی را کشف و تبیین کند. با تحلیل شناختی استعاره های شادی در غزلیات مولانا می توان دریافت که این احساس در نظام فکری وی چیزی دیدنی، لمس کردنی، چشیدنی، شنیدنی و تا حدودی بوییدنی است.
    کلیدواژگان: مولانا، دیوان شمس، شادی، استعاره مفهومی، تحلیل شناختی
  • نعمت الله ایران زاده، شهناز عرش اکمل * صفحات 351-376
    گاستون باشلار، فیلسوف، معرفت شناس و ادیب فرانسوی، ازجمله افرادی است که به مبحث تخیل و آنچه آن را شکل می دهد، می پردازد. از نظر او، عناصر چهارگانه در آفرینش تصاویر ادبی نقشی مهم دارند. این عناصر به طور ناخودآگاه به ذهن شاعران بازمی تابند و هنگام خیال پردازی، آن ها نقش اساسی در خلق تصاویر ایفا می کنند. آتش از عناصری است که باشلار به طور ویژه آن را پدیدارشناسی می کند و معتقد است هر کلام شاعرانه ای، آتشی در سینه دارد و همه تصاویر ادبی، به عنصر آتش نیازمندند. او به دو وجه خیر و شر آتش و خاصیت تطهیرکنندگی و ویرانگری آن می پردازد. همچنین به وجود چهار عقده در پیوند با آتش معتقد است؛ چهار عقده که فرویدوار نام آن ها را از اسطوره ها و ادبا وام گرفته است. این پژوهش در نظر دارد با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر اندیشه های باشلار، به خوانش و تحلیل اشعار مهدی اخوان ثالث بپردازد و آتش و مفاهیم مرتبط با آن را در تصاویر و تعابیر شعری او بررسی کند.
    کلیدواژگان: باشلار، اخوان، تصویر، آتش، پارادوکس
|
  • Zeinab Akbari*, Raja Abuali Pages 7-38
    The term "Balāḡat" in Islamic literature and its equivalent in the literary tradition of the West, the term "Rhetoric", has had three main meanings up to the present time: the first meaning is the Aristotelian understanding of rhetoric, which is condoned with the which relates to the Rhetoric and techniques and means of the audience's persuasion; Second, is the aesthetic or literary meaning connects rhetoric with poetry and techniques of imagination; and finally a new approach to rhetoric that tries to extend the scope of this science in such a way that the two previous concepts are combined together. "Allegory" is one of the rhetorical tools that have taken into account all approaches in the history of rhetoric. In other words, the aesthetic and persuasive capacities of allegory have led to pay attention to the works of rhetoric with various contributions to the concept of rhetoric. The purpose of this research is to redefine the various rhetoric's definitions and perspectives on allegory and explain its rhetorical power in the light of various approaches to rhetoric.
    Keywords: Balaghat, rhetoric, allegory
  • amir jahadi* Pages 39-68
    The issue of the present paper is, to investigate the Adab e Inshae written by Norbakhshi. This work is also recorded as the Inshay e alam Ara. Adab e Inshae deals with the theoretical approach to the issue of Epistolary in the Safavid era. The present work is classified into a coherent structure; the first Section of this book is introduction as a Fatiha. It consists of three chapters as a Lamae and the final section as Khatimah. The author's perspective on this text is a rhetorical review of Epistolary Persian prose. There are six manuscripts from this work. This text is only a part of the introduction and the beginning of the first chapter. The author's particular method in the present work is unique among the works of the others, because he considered Persian prose with an exclusive approach to Persian prose Epistolary. In addition, the literary techniques which required by the secretaries are described in an example. In the Safavid era, technical prose is highly regarded by writers. The examples cited are often prose and sometimes poetry. Norbakhshi is the poet of the Safavid era and his pseudonym has been Sayyed. At the beginning of the text, the characteristics of the secretaries of the court are enumerated. The author of this article has tried to study textual aspects at first instance, and then examines the structure and content of the effect. The article will also describe the author's description of the book. The final part of the article is devoted to the study of the style of the work.
    Keywords: Norbakhshi_Adab e Inshae_Inshaye Alam Ara_epistolary_Safavid era
  • Havva Hajeidi, Hossein Razavian* Pages 69-94
    Cohesion is one of the interesting topics for linguists, including functional linguists to analyze the text. In their view text analysis is the study of communication, correlation and links, between the sentences in written and verbal texts. In other word, the important thing in this analysis is the concept of cohesion and how the meanings of sentences or propositions in a text are connected together. This paper, discussed and analyzed the cohesion of “Adl" a short story from the book “Short Stories” by Sadegh Chubak by using the Theory of Halliday and Hasan (1985) in the functional linguistics. According to this theory, having cohesion is a feature of a text. Thus, the poetry and prose texts according to their own content and how to use cohesion elements are distinct, and distinguished in terms of grading of cohesion .In the present study ,it is examined how to use elements of cohesion in the text, and the application of each elements of cohesion were compared. After analyzing the data, it was concluded that the grammatical cohesion used much more than lexical cohesion in "Adl" short story, and the most of the examples of grammatical cohesion are related to personal references. This conclusion is entirely consistent with Chubak's salient stylistic features, such as; Characterization, folk writing, swiftness and describing the subject of the story. Characterization of the story and describing their actions were shaped in real environment by using slang, colloquial expressions and personal references. The results of this study confirms the high frequency of grammatical cohesion elements than the lexical cohesion elements in fiction literature. Using the correlative conjunction "And" between two clauses called additive conjunction in Halliday's Theory has a high frequency in Chubak’s prose. The effect of "And" and using short sentences to speed up the prose is one of the Chubak’s stylistic features which is obvious. Speed and acceleration in prose is the feature of short story. Chubak creates a simple, coherent prose without complexity, by using more grammatical cohesion elements, so there is not appeared any slightest meaning gap from start to the end of the story.
    Keywords: functional linguistics, Theory of Halliday, Hasan, nonstructural cohesion, lexical cohesion, grammatical cohesion
  • Abdollah Hasanzadeh mirali, Ghazaleh Heidari Abkenar* Pages 95-116

    One of the main characteristics of story writing in sixth and seventh decades in Iran is, trying to open new doors to the story world and increase the level of story writing. Among the efforts made between storywriters in these two decades, a few works of Bijan Najdi have a special position, since his works are pose as the important background of presentation and genesis of postmodernism approach in the Iranian contemporary story writing.
    In the present study, we try to present both the postmodernism analysis on the short story "Passing again through the same streets" by Bijan Najdi, and also determine the rhetorical elements related to postmodernism and their relationship with Najdi's poetry. For this purpose, first; postmodernism and the main components of its fiction such as short circuit, metanarrative, ontological content, grand narrative collapse, and … are represented, replying on critical criticism theory in this field such as, David Lodge, Peter Shia, and Barry Louis, and then the existence of each components is proved with samples from stories. It can be argued that, in addition to the fact that the presence of these components together, suggests the postmodernism of this work, the rhetorical elements have also added to the poeticism in the form of exaggeration and irony indices
    Keywords: postmodernism, fiction, Bijan Najdi, Passing again through the same streets, rhetorical
  • Maryam Haghi* Pages 117-134
    Surveying on the main meaning of the vocabularies is one of the essential requirements in the field of the culture and literature."Shadurvan" is one of the controversial words which, even though used in the old texts many times, and has been considered different meanings in dictionaries, but its original meaning is ambiguous and there is not enough explanations about it. Among the researchers and scholars in the Persian language background, Emile Benvenist, a French scholar believes that “Shadurvan” originally means the platform and the throne of the elders and kings, and has been derived from the Parthian language. In this paper, other evidences of the application of this word’s meaning in Persian dictionaries and texts of Persian poetry and prose has been collected and analyzed. Also the meaning of the "the Shadurvan’s lion" that has meant lion on the curtain, has been criticized.
    Keywords: Shadurvan, the Shadurvan’s lion, vocabulary etymology, Emile Benvenist
  • Mohammad RasekhMahand, Mojtaba AlizadeSahraii, Raheleh Izadifar*, Roghayyeh salimiyan Pages 135-164
    One of the important functions of language is conveying each person’s emotions to another people. Emotions are abstract concepts that should be converted into concrete concepts in order to become comprehensible; Metaphors and adjectives are common tools for changing abstract concepts to concrete ones. In this study we try to answer the following question: “Has the Persian language changed regarding to the use of violent verbal tools?” In order to answer this question, we have to understand if the mental and cognitive representation of anger in language has had an ascending development or a descending one? One of the representations of expressing emotions such as anger in everyday language is through the daily newspapers published in that language. In other words, the text of a newspapers reflects the thoughts and speeches of that society. Thus, the study of anger in this research has been limited to the metaphors representing anger in Persian and also the adjectives that using this emotion in a corpus consisting of Persian newspapers. This paper is based on the theory of conventional metaphors in such important papers as Lakoff and Johnson 1980 and Lakoff 1993. The metaphors are recognized here according to the Metaphor Identification Process (MIP) in Pragglejaz (2007). In sum, 100 editorial or leading articles, 2 important and bestselling newspapers, namely ‘Keyhan’ and ‘Ettelaat’ which have an archive of at least 50 years (50 of each newspaper and 1 of each year) were chosen randomly for this research and 18 source domains were identified for the metaphors. The importance of this study is that, it reveals the changes in using violence in Persian according to a natural and real corpus of popular newspapers published in Persian, and also shows its relationship with the important social and political changes of each decade. This way, a cognitive pattern of Persian based on the development of violence change in this language and its representation in Persian newspapers will be achieved. The results of this study shows that the political and social factors have been influential in the development of violence change in Persian newspapers.
    Keywords: Adjective, Anger metaphors, Cognitive linguistics, conceptual metaphor, Persian newspapers
  • S.Mahdi Rahimi, Fereshteh Golsorkhi*, Mohammad Behnamfar, Akbar Shayan Seresht Pages 165-192
    In this article, after a brief description of Nizari Qohestani and the poetry of Az-har and Maz-har, the theoretical discussions such as style, stylistics, and layer stylistics are defined. Then based on Cochran formula and statistical methods, benchmarks such as the sequence of sentence components, style and structure of sentences, the length of sentences, and the perspective, the semantic role of sentences and imperative language is analyzed. The results of this research show that although this opus is a poetry, but more than 60 percent of the sentences have standard and natural structures. The average length of sentences is 5.4 words, which indicates short, clear and explicit sentences. 80.58% of the sentences are simple and independent, the style of this work is discrete. 90.09% of sentences are declarative and nearly 90 percent are predicative and 73.1 percent of the sentences have an active tone. Considering that this poetry is an epic Gemini and needs an active subject.
    Keywords: syntactic layer analysis, phonetic layer, Nizari Qohestani, Az-har, Maz-har
  • Naser Rahimi*, Zoheir Nadalizadeh Pages 193-210
    The incoherent structure and disturbed formulas of some lines in Hafez's ghazals have been studied for a long time. Scholars` research on Hafez have made much endeavor, to either justify the aforesaid structure or rather offer the possible rationale behind this lack of coherence. By reviewing them even briefly, one can lend more credibility and value to some proposed hypotheses and theories in that respect, and conveniently put the rest aside. In this paper, while examining the question, I investigated thorough a selected body of the major existing hypotheses which have set themselves the task of explaining this peculiar structure in Hafez's ghazals. Then, I proposed new insights for its understanding which aimed to justify the incoherence of the lines and the diversity of the topics of his ghazals from a musical perspective. To that intent, I formulated my hypothesis based upon the poetic texture and the intertextual relations of Hafez's poems as a whole.
    Keywords: Hafez's ghazals, poetry’s vertical axis, disturbed structure, musical modulation, vocal modulation
  • Yadollah Shokri, Samaneh Shamsizadeh* Pages 211-232
    In contemporary theory of metaphor, time is one of the abstract, figurative domains and it is recognized by an objective thing such as place, and it has cognitive sight. In this research firstly, conceptual and time metaphors are explained and then some evidences are mentioned from Tarikh Beyhaghi concluding vocabularies, compounds, new and arbitrary metaphoric sentences. The most important approach is, understanding the newness and the arbitrariness of metaphors and their relation with each section of the research. It is shown that as Beyhaghi goes toward internal quotation, the degree of newness and freshness of his work increases. Researcher searched the existence and quality of time metaphor in the text of Tarikh Beiyhaghi and studied how time, relates to other elements. Finally time is categorized in three groups:" time as an object (movable, stable or other form)", "time as a space or surrounded area", "time as a living creature". Researcher believes that this categorization not only is newer and more concise than others but also it shows the various applications of time metaphor in Beyhaghi's language.
    Keywords: conceptual metaphor, cognitive semantics, time, Tarikh Beyhaghi
  • Jahandoost Sabzalipour*, Raziye roosami juryabi Pages 233-260
    Metaphor plays an important role in the conceptualization and understanding of human, and nowadays it is considered as one of the tools of the human`s cognitive system. By studying metaphors in any languages we can find a way to the minds of the users of that language. It's hard to believe that Love is like a war, because love is spiritual, emotional and desirable for all individuals and nations, but there is such a metaphor in Persian language and literature. The purpose of this article is reading and Extraction the metaphors of love in two literary works “The Ghazlites” of Attar and Iraqi. The results of this article Prove that Persian language uses words of the battlefield to introduce love. Replacement and non-abstraction in this field, reflects the hidden ideas of poets, and shows that these maps follow the conceptual metaphor of "love is human". This metaphor is so high frequency in Persian literature. It seems that without the help of war, we cannot talk about love.
    Keywords: ‎metaphorical conceptualization, conceptual metaphor, love, war, Attar, Iraqi
  • Mahmood Fotoohi Rudmajani* Pages 261-286
    The term "verse" in the Persian Dari literature refers to two meanings: one's poetry rhyme and another is syntactic. This essay describes the concept of order as aesthetic quality in syntax and separates it from the term "verse" meaning "poetry rhyme". First, it introduces the theory of order and descent; then, by explaining the two concepts of the basic order (constructive syntax) and the artistic order (constructive syntax), it tries to discuss the role of syntactic reciprocity in the process of artistic writing and the formation of literacy, and the value Reveal a recipe in literary language. Artistic dehumanization is achieved through the manipulation of a synonym for updating information. In this paper, the concept, syntactic dynamism is also considered as an aesthetic process in reading poetry.
    Keywords: syntactic order, syntactic meaning, grammatical inspiration, literacy
  • Tahereh Ghasemi*, ali mohammadi Pages 287-318
    The rhyme has always been one of the main pillar of Persian poetry. For that matter, poets spend many times to make rhyme and accentuate it. From the initial centuries of Persian poetry to the present time, many changes have been happen in rhymes. Some rhymes in the poems of some poets that have existed for a certain time and have not been used thereafter, “Emaleh” and “Dal-zal” are examples of these rhymes. Making rhymes to “Momal” words are not specify to Arabic words and are also used in Persian terms. But most of these rhymes are Arabic, which are matched with unknown “ya”. “Emaleh” Rhymes in the early periods of Persian poetry are few; but in the following periods they have increased. These Rhymes and “dal-zal” rhymes used until eight centuries. In Dahl-Zal rhymes, "Persian zal" and "Arabic zal" rhyme together. In the following periods, there is some changes in the pronunciation of these Persian words, and all of “mojame-zal” change into “mohmale-dal”. The pronunciation of the “Arabic-zal” remains, and through these types of arguments, we understand that the pronunciation of a “Persian-zal”, is similar to Arabic or has the same pronunciation. Another case is, study of the changes that poets make in the rhymes. Poets such as Sanaie, Molavi and Saadi have been more educated in this regard, and Molavi is one of the most prominent. This article examines these cases in the poetries of Persian poets from the fourth century to the eighth century, which is the period of growth and development of Persian poetry.
    Keywords: rhymes, Persian poetry, pronunciation of vocabulary, rhyme changes
  • Abbas Mohammadian, Majid Farhanizadeh* Pages 319-350
    This research deals with the metaphors that are used in Divan Shams based on happiness feeling. The theoretical basis of research is the conceptual metaphors theory that has expanded metaphor from a purely aesthetic instrumental to a worthy approach for understanding and thinking. Molana has gotten help from the "object", "animal", "food", "plant", "market", and "place" to explain many of happiness features in Divan Shams and he could make this concept concrete and objective. The present research which has been conducted through a descriptive-analytical method, attempts to discover and explain the relationship between metaphor with thought foundation and Molana's thinking world. By cognitive analysis of happiness metaphors in Divan Shams, we can find that this feeling in Molana's intellectual system is something spectacular, tangible, gustable, and audible and somewhat smoothie. Also, the statistical results used in this study indicate that the human being area and the function of sight sense with the highest frequency have the most role in the cognitive process of the happiness metaphors in the mentioned work.
    Keywords: Molana, Divan Shams, happiness, conceptual metaphor, cognitive analysis
  • Nematollah Iranzadeh, Shahnaz Arsh Akmal* Pages 351-376
    Gaston Bachelard, the philosopher, epistemologist and French man of letters is including those people who discuss imagination and what shapes it. In his opinion, the four elements play an important role in the creation of literary images. These elements subconsciously appear in the mind of poets and in the time of imagination have an essential role in the creation of images. Fire is of the elements that Bachelard particularly phenomenology that and believes each poetic word has a fire in its chest and all literary images require the element of fire. He considers two aspects of fire such as good and evil and its purification and destruction properties. He also believe on four nodes, in connection with the fire, that like Freud borrowed their names from mythology and scholars. This study relying on Bachelard ideas, tried to read and analysis the poems of Mehdi Akhavan Sales, to reach the fire and related concepts in images and poetic interpretations.
    Keywords: Bachelard, Akhavan, image, fire, paradox