فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • 176 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد خسروی شکیب* صفحه 7
    زبان، بستری مناسب برای افکار و حادثه های ذهنی انسان است که با درجه های متفاوتی از وضوح و صراحت در لایه های ضمنی خود حامل معناست. درک و تجربه ی معناهای زبانی تا رسیدن به ذهن گویندگان آن ها، تنها از طریق تحلیل و تجزیه ی سطوح زبان و درک روساخت و ژرف ساخت آن امکان پذیر است.
    از آن جا که شعر معاصر با تکیه بر بینش و نظریه ی ادبی نیما، دارای تنظیمات و انتظارات ساختاری و بافتاری مستقل است، مسیر معنادهی و معنایابی زبان نیز متفاوت است. واحدهای سه گانه ی زبانی واحد واژگانی، واحد جمله و واحد بند قلمروهای متفاوت زبان شعر معاصر هستند که تحلیل میزان باروری و تاویل پذیری آن ها نشان گر استقلال و هویت شعر معاصر به عنوان سبکی پذیرفتنی با قابلیت پیروی و تداوم است. مدلول گریزی، فاصله گذاری ها، استفاده از شبه جمله ها برای دفع نقش ارجاعی زبان و افتادگی های زبانی در سه سطح مذکور، فرایند کشف رمز و معنایابی را در تمام سطوح زبان کند می کند. از آن جا که شعر یک پدیده ی مصنوع است و به صورت خوداگاه و یا ناخوداگاه خلق می شود، تجزیه و تحلیل سطوح زبانی برای دست یابی به معنا، برخورد زبان شناسانه را با شعر تکلیف می کند.
    تحلیل این مطلب که شعر چگونه معنا و راه معنادهی خود را در سطوح یا قلمروهای مختلف زبانی برای همگان نمایش می دهد سوال اصلی این مقاله است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی، شعر معاصر، قلمروهای زبانی
  • وحید سبزیان پور صفحه 23
    یکی از انواع لقب های آشنا ولی ناشناخته در زبان فارسی واژه هایی است که از یک پیشوند نسبت خانوادگی مثل «خاله»، «عمو»، «عمه»، «بابا» و مانند آن ها و یک صفت یا حالت ساخته می شود که دلالت بر شخص یا موجودی دارد که صاحب آن صفت است.
    غور و استقصا در ساختار این القاب نشان می دهد که شباهت تام به کنیه های عربی دارد و از هر جهت استعداد ارائه ی یک فرایند ساخت واژی قیاسی، برای تولید واژه، با هدف پاسداری از زبان فارسی و گسترش توانایی آن را دارد. و به شکل قیاسی می توان آن را الگویی برای ساخت واژه های ترکیبی جدید با بار هنری و ادبی و حتی حکمی برای غنی سازی زبان فارسی قرار داد.
    کلیدواژگان: کنیه، لقب، واژه سازی
  • قهرمان شیری* صفحه 51
    آغاز نثر فنی اگرچه مربوط به قرن ششم هجری است. اما بخش عمده ای از پیشینه ی آن به زمینه های موجود در سده های پیش تر بازمی گردد. حشر و نشر ایرانیان با زبان و فرهنگ عربی و اسلامی از طریق مدارس و مطالعات و اعمال و شعائر روزانه، و نیز ترجمه ی متون عربی به فارسی از همان نخستین سال های ورود اسلام به ایران، به طور تدریجی هم بر تغییر سبک خراسانی به عراقی در شعر، و هم بر فرایند شکل گیری نثر فنی از درون نثر مرسل تاثیر اساسی برجای گذاشت. آموزش علوم متداول عصر، فعالیت در مشاغل دیوانی به خصوص دبیری در دربارها و منشآت نویسی، تمرکز محفل های ادبی بر تفنن طلبی ها و صناعت گری های شعری نیز از عامل های تاثیر گذار بر نثر فنی بود که علاوه بر افزودن بر تخصص نویسندگان و توقعات مخاطبان، ملازمات حرفه ها را نیز با نثر فنی همراه ساخت. تاثیر گذر زمان بر تغییر علائق، خودسانسوری، ملاحظات سیاسی، تجربیات متفاوت فردی و افزایش گستر ه ی جهان بینی و اشراف بر فرهنگ ها را نیز نمی توان بر نثر فنی نادیده انگاشت.
    کلیدواژگان: نثر فنی، سبک شناسی، زبان عربی، منشات نویسی، صناعات شعری
  • جهانگیر صفری*، فخری زارعی صفحه 81
    رنگ به عنوان یک عنصر موثر در احساسات و روابط میان موجودات از دیرباز تاکنون مورد توجه بوده است. از نظر روان شناسان رنگ ها در حالات روحی روانی افراد موثر هستند و می توان از طریق گرایش افراد به رنگ ها تا حدودی به شخصیت درونی آن ها پی برد. شاعران نیز از گروه افرادی هستند که از عنصر «رنگ» در آفرینش واژه ها، تصاویر شاعرانه، بیان مفاهیم و هم چنین زیبا کردن اثر خود استفاده های زیادی می کنند. خاقانی یکی از شعرایی است که به کثرت از این پدیده استفاده کرده است. خاقانی علاوه بر تصویرسازی، درکاربرد واژه ها، اصطلاحات و انتقال مفاهیم از رنگ استفاده کرده است. در این مقاله سعی بر آن است تا رنگ، چگونگی استفاده از آن و هم چنین کاربردهای آن در هنر شاعری او بررسی شود.
    کلیدواژگان: خاقانی، رنگ، شخصیت، شعر
  • احمد غنی پور ملکشاه*، مهدی صراحتی جویباری صفحه 109
    رباعی به دلیل ویژگی هایی که نسبت به سایر قالب های شعری داشته، قرن ها مورد توجه ادیبان بوده است. یکی از این ویژگی ها دارا بودن وزن های متعدد و متنوع آن است؛ از طرفی دیگر، رباعی به عنوان قالبی که می تواند در برگیرنده ی موضوعات و مضامین گوناگون باشد، همواره مورد توجه اکثر شاعران قرار گرفته است. با توجه به این مطلب، در این نوشتار، رباعیات خاقانی از لحاظ تنوع عروضی و موضوعی مورد بررسی قرار می گیرد؛ بدین معنا که بیش ترین و رایج ترین وزن ها و موضوعاتی که در رباعیات خاقانی به کار رفته است همراه با اطلاعات آماری نشان داده می شود. در حاشیه ی این دو بحث، رباعیات خاقانی از لحاظ قافیه و ردیف نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تنوع عروضی، تنوع موضوعی و رباعیات خاقانی
  • نجمه نظری*، معصومه مظفری صفحه 129
    در روند تبدیل کلام از سطح عادی به سطح ادبی و هنری، تصاویر شاعرانه یا صور خیال نقشی انکارناپذیر دارند. تصویر آفرینی های هر شاعر، ریشه در زندگی بیرونی و درونی و شخصیت آن شاعر دارد که آگاهانه یا ناآگاهانه در شعر او تجلی می یابد.
    از برجسته ترین زمینه های استفاده از تصاویر، توصیف طبیعت است. در میان توصیفات متنوع و رنگارنگ از طبیعت در شعر فارسی، منظره ی طلوع و غروب، درخششی خاص دارد.
    هدف کلی این پژوهش، بررسی تصاویر طلوع و غروب در دو اثر برجسته ادب فارسی، یعنی شاهنامه و خسرو و شیرین است. فردوسی و نظامی در توصیف دمیدن صبح و فرا رسیدن شب، تصاویر متنوع و رنگارنگی آفریده اند که تامل در آن ها خواننده را با گوشه ای از هنرنمایی این دو شاعر برجسته و ارزش بلاغی کار آن ها آشنا می کند. در این مقاله تصاویر از جنبه های گوناگونی مانند چگونگی کاربرد رنگ ها، عناصر اشرافی، سپاهی و عناصر برگرفته از طبیعت، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، خسرو و شیرین، تصویر، طلوع، غروب
  • عباس علی وفایی* صفحه 147
    زبان کارکردهای گوناگونی دارد و کارکرد آن با توجه به شگرد و مقاصد گوینده متفاوت خواهد بود. زبان نوشتاری روزنامه با یک اثر علمی تخصصی دیگرگونه است. هم چنین زبان شاعرانه، بی شک با عناصری که در یک نوشته ی ارجاعی مستقیم به کار می رود، یکسان نخواهد بود؛ حتی، زبان شاعران یا نویسندگان در یک موضوع واحد نیز تفاوت هایی خواهد داشت. این تفاوت ها در استخدام واژگان و ترکیب و هم نشین سازی آن ها، خود را نشان می دهد. مولوی از جمله ی شاعرانی است که زبان شعر او ویژگی های خاص خود را دارد. یکی از آن ها داشتن کلمات مکرر در تمام مقوله های زبانی است و این مقوله ها افزون بر شمول تمام انواع، از جهت نحوی نیز قابل بررسی است. مطلبی که در دستور زبان ها بدان توجه نشده است و به نقش همگون آن ها اشاره نگردیده است. این مقاله می کوشد تا شگرد هنری مولوی را در پرورش تکرار و کاربرد آن ها در نقش های ناهمگون نشان دهد. ویژگی ای که از خصایص عمده ی زبان شعری مولوی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: دستور زبان، نقش های ناهنگون، غزلیات شمس، تکرار در شعر، مولوی (جلال الدین رومی)
|
  • M. Khosravi Shakib* Page 7
    Contemplation and meaning occurred on surface of language, so that it has deep and surface levels. Discovery and analysis of meaning needs to survey and precisely been analyzed over deep and surface structure of language. Fragmentation and misconstruction surface the discovery of sing with slow going. Poetry is a creative phenomenon so that has been made consciously and unconsciously. Necessity of searching of language will be acceptable because of understanding and discovering the deep meaning of verse.Three units of language – words, sentence and stanza- has been discovered and discussed by this proper and this will show the identity and independence of contemporary poetry.
    Keywords: contemporary poetry, linguistic, words, sentence, stanza
  • Vahid Sabziyanpour* Page 23
    One of the familiar but unknown titles in the Persian language is the concept of 'terminologie's which are formed by suffixes (such as 'khalah/amah=aunt, amoo= uncle, baba=father, etc.) and an adjective which indicates the characteristics of the person that is defined. Deep investigation of this concepts shows that it is fully similar to its Arabic counterpart, and the application of the word-formation processes used in Arabic may help in guarding and advancing the Persian language.
    Keywords: Nickname, Title, Word, formation
  • Ghahreman Shiri* Page 51
    Whereas the onset of literary prose is related to 13th century A.D, but a large part of its history is returned to existing field in former centuries. Iranian association with Arabic and Islamic languages and culture through schools, studies, daily deeds and rites and also translating Arabic texts to Persian has a basic influence on both changing Khorasani’s style to Iraqi’s in prose and on formation procedures of literary prose from simple unadorned prose gradually at the same earliest days of Islam arrival to Iran. Instructing current sciences of era, working in ministerial jobs especially secretary ship in courtiers and writing letters, centrality of literal meeting on diversionary and poem craftsmanship are also as the influential factors on literary prose, which are also accompanied the occupational obligations with literary prose in addition to writers specialization and addressee’ expectations. You can not also ignore passage of time on interest changing, self-censoring, political remarks, different individual experiences and extension increment of worldview and dominancy on culture.
    Keywords: literary prose, Stylistics, Arabic languages, writing letter, poem craftsmanship
  • Jahangir Safari*, Fakhri Zarei Page 81
    Many years ago, colour as an effective element has been considered in feelings and relations among creatures. At the light of psychologists, colours are effective on mental-psychological conditions and we can understand the internal personality of people by their tendency of colours.Poets use colour elements for elaborating their works and also for exploiting words, poetic pictures and describing concepts. Khaghani is one of the poets that used this phenomenon, frequently. In this article, we try to consider colours, quality of its use and also its usages in his poetic art. In addition to image-making, Khaghani has used colour in usage of words, expressions and concepts transferring.
    Keywords: Khaghani, Colours, personality, poem
  • A. Ghanipour Malekshah*, M. Sarahati Juybari Page 109
    For centuries “Rubai” Because of its traits comparing with other forms of poetry has always been considered by literary men. One of those traits was having numerous and various meters. Besides, Rubai as a form which can encompass various topics and contents was always considered by most poets. With due attention to that matter, khaqani's rubaies are scrutinized with a view to prosodic and topical variety; i.e., most occurring and prevalent meters and topics in khaqani's rubaies – accompanied by statistical information – is rendered here. Khaqanie's rubaies are also scrutinized with a view of rhyme and Radif.
    Keywords: Prosodic Variety, Topical Variety, Khaqani's Rubaies
  • Najmeh Nazari*, Masomeh Mozafari Page 129
    In the process of changing the word from normal level info literal and artistic level, poetic images or imaginary visions play an undeniable role.Any poet’s imagination take roots in his or his or her personality and outside or inside way of living which appear consciously or unconsciously in his or her poems.On of the most outstanding backgrounds or basis of using images or visions is the description of the nature. In using various and colorful descriptions of the nature in Persian literature, the sceneries of sunrise and sunset have got a luminous shinning. The main goal of the present thesis is to survey the images of sunrise and sunset in two of- the outstanding works of the Persian literature i.e. “Shahnameh” and “Khosro and Shirin”. Ferdosi and Nezami have created various and colorful images of describing coming morning and nights that thinking about them makes the reader familiar with two outstanding poets and their poems literal value. In this survey, images have been researched from different aspects; the way of using colors, aristocracy and military elements and also elements taken by nature.
    Keywords: Shahnameh, Khosro, Shirin, image, sunrise, sunset
  • Abbas Ali Vafaei* Page 147
    Language plays different roles and it serves various purposes according to the speaker's intention and techniques. The written language of papers is different comparing to other technical-scientific works. In addition, poetical language is not certainly the same as the elements used in the writings of direct speech. More important, there are a lot of differences in the language used by authors or poets in a single subject. These differences are revealed in the choice of words, synthesis, or substitution of the words i.e. the syntactic or paradigmatic relationship of the words. Mowlana is considered to be a poet whose poetic language special features. One of those features is using repeated words in all linguistic categories which can be examined syntactically. An issue that has been overlooked in the grammar of languages and its homogeneous roles were neglected. This study is an attempt to examine Mowlana's artistic techniques developing the repetition of words and to investigate its application in heterogeneous roles of the words. These are the distinguishing features of Mowlana's poetic language.
    Keywords: Grammar, heterogenous roles, Shams sonnets, repetition in poetry, Mowlana