فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یادداشت قائم مقام سردبیر
    ناصر رحیمی صفحه 6
  • یدالله بهمنی*، مهران شادی صفحه 9
    عرفی شیرازی شاعر توانا و خیال پرداز قرن دهم هجری (963-999ق.) است که توانست زمینه ساز رواج سبکی تازه در شعر فارسی شود. این شاعر که نگاه تیزبین و ذهنی سرشار دارد، هم در خلق مضامین تازه و هم در ابداع ترکیبات و تصاویر بدیع، موفق عمل کرده و مضمون آفرینی تازه خود را با مهارتی بسیار و خلاقانه با استفاده منحصر به فرد از صور خیال و صنایع ادبی شکل می دهد. در این مقاله سعی شده با بررسی اشعار این شاعر، برخی ویژگی های اصلی سطح ادبی شعر او در بستری سبک شناسانه مورد توجه قرار گرفته و از زاویه صورخیال و صنایع ادبی تجزیه و تحلیل گردد. به این منظور کوشش شده با بررسی دقیق نمونه های مختلفی از غزلیات عرفی، صور خیال و صنایع ادبی پر بسامد شعر او که از ارزش سبک شناسانه برخوردار است، مورد اشاره قرار گرفته، ممیزات شعر او از این منظر مورد بررسی قرار گیرد. در این پژوهش مرجع اصلی، اشعار (غزلیات) عرفی است که پایه و مبنای تحلیل قرار گرفته و از نظریات صاحب نظران مختلف نیز درباره اشعار او استفاده شده است.
    کلیدواژگان: عرفی شیرازی، سبک هندی، غزل، صور خیال، صنایع ادبی
  • محمد پارسانسب صفحه 35
    شناسایی، گردآوری و مطالعه درباره گویش های محلی، نه تنها از نابودی آن ها جلوگیری می کند، بلکه سبب استحکام روابط فرهنگی میان امروز و دیروز می گردد و زمینه تقویت و توسعه زبان و فرهنگ ملی را نیز فراهم می آورد. گویش تاتی اشتهاردی، از آن دست گویش های جنوب غربی ایرانی است که با همه دیرینگی، هنوز به حیات خود ادامه می دهد و با توجه به منطقه جغرافیایی آن، تا چند دهه پیش، دست نخورده باقی مانده بود؛ اما اینک به دلایل مختلف رو به اضمحلال نهاده، در برابر قدرت زبان و فرهنگ ملی عقب نشسته است. حضور عناصر زبانی قدیم در این گویش و حفظ ارتباط با زبان های ایران باستان و نیز وسعت دامنه واژگانی و تنوع ساخت های دستوری، از خصایص اصلی این گویش است. در این نوشتار با انجام مقایسه ای آواشناختی میان واژگان مشترک این گویش با زبان فارسی، تصویری روشن از ویژگی های آوایی آن ارائه نموده ایم؛ کاری که تاکنون صورت نگرفته است و انجام آن می تواند در شناخت ماهیت گویش تاتی اشتهاردی و میزان ارتباط و نحوه تعامل آن با گویش های هم تبارش مفید واقع شود. بررسی ها نشان می دهد که تمایزات آوایی گویش تاتی اشتهاردی با زبان فارسی، در سه بخش آغازین، میانین و پایانی کلمات بروز کرده و از چهار قاعده ابدال، حذف، اضافه و قلب، تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: تاتی، گویش تاتی اشتهاردی، ابدال، حذف، اضافه، قلب
  • سعید حاتمی*، محسن نوبهاری صفحه 51
    روح الارواح یکی از متون عرفانی فارسی است که به دلیل رویکرد تاویل گرایانه نویسنده آن در شرح و تبیین اسماء الهی از یک سو و بهره مندی از ظرفیت های زبان ادبی در پردازش آن معانی در فرم و ساختار، از سوی دیگر، میتواند در ردیف متون منثور هنری زبان فارسی، چون مرصادالعباد و کشف الاسرار قرار گیرد؛گرچه برخی ظرافت های ادبی بکار رفته در متن، ارزشهای آن را از این هم فراتر برده است. اهمیت این اثر از جهات یاد شده وکم توجهی محققان در بازشناسی جایگاه هنری این کتاب در میان آثار منثور ادبی در حوزه تصوف، ضرورت تحلیل و تبیین سبک شناسانه این اثر را آشکار میسازد. از آنجا که نویسندگان این تحقیق معتقدند چگونگی استفاده از نظام نحوی و بلاغی زبان، نقطه ثقل بازنمایی جنبه های هنری نثر روح الارواح است؛ لذا بررسی و تحلیل خودرا در این دو دستگاه یاد شده، محدود کرده اند. از برآیند این جستار بر می آید که برخی از شاخصه های بارز دستوری و بلاغی روح الارواح، بدلیل اختصاص داشتن کاربرد آن به این اثر، مبین تشخص و تمایز سبک نویسنده روح الارواح است.
    کلیدواژگان: روح الارواح سمعانی، دستگاه نحوی، نظام بلاغی
  • مجید دادفر، حمیدرضا سلمانی* صفحه 79
    گروهی از دستوریان و زبان شناسان براین باورند که فعل مرکب در زبان فارسی وجود ندارد. گروهی دیگر وجود آن را بدیهی دانسته و در مورد گونه های آن و شیوه های تشخیص آن بحث می کنند. بحث هایی نیز در مورد اینکه استفاده از کدام یک از این گونه های فعلی بهتر است، صورت می گیرد. هر کدام ازین صاحب نظران دلائل ویژه خود را اقامه می کنند. یکی از دیدگاه های شاخص در این زمینه، آرای محمدرضا باطنی است که در این مقاله به طور مشخص به بحث و بررسی در مورد آن خواهیم پرداخت.
    در این نوشتار، ابتدا به معرفی خلاصه دیدگاه های مربوط پرداخته شده است. سپس در مورد اینکه آیا استفاده از فعل ساده در برابر یک ضرورت زبانی است یا مانعی در برابر جریان طبیعی زبان، گفتگو شده و تفاوت های معنایی افعال ساده و مرکب نیز با مثال مورد بحث قرار گرفته است.
    به نظر می رسد کاربرد گونه ساده افعال موجب برجسته سازی زبان شده و در نهایت منجر به آشنایی زدایی می شود. بر این اساس کارکرد این دو گونه فعل، ساختار آنها و نیز معنایشان با هم متفاوت است و نمی توان یکی را به عنوان جایگزین گونه دیگر تلقی کرد.
    کلیدواژگان: محمدرضا باطنی، قعل مرکب، فعل ساده، دستور زبان، برجسته سازی، آشنایی زدایی
  • آسیه ذبیح نیا عمران* صفحه 93
    تنوع واژه های مشدد و فراوانی آن ها در گفتار حاکی ازآن است که به طورقطع و بدون تردید، «تشدید» درگفتارظاهرمی شودوسخنگویان زبان فارسی بروجودآن علم دارند. دلیل بارز این امر آن است که فارسی زبان ها چه کوچک و چه بزرگ، تشدیدرابه صورت سیستماتیک تولید می کنند و در تولید آن با هیچ مشکلی روبرونیستند. اما آیا علامت تشدیددرنوشتارعاملی برای روان خوانی وصحیح خوانی کلمات و واژه های مشدد به حساب می آید، جای تامل است.
    صداهای یکسان دربرخی ازکلمات به صورت مشددودربرخی دیگربه صورت غیرمشددتلفظ می شوند؛درحالی که بافت آوایی آن ها شبیه به هم است.
    به طورکلی «تشدید» در زبان فارسی نقش کارسازیا درحقیقت نقش واجی دارد؛ زیرا تشدید حاصل یک قاعده فونولوژیک زبانی است وطبق یک قاعده استثناء ناپذیر وبه صورت ناخودآگاه مورد استفاده سخنگویان قرارمی گیرد.
    این مقاله به منظوربررسی تشدید درزبان فارسی از دیدگاه آواشناسی، به شیوه کتابخانه ای نوشته شده است ویافته های پژوهش به شکل توصیفی – تحلیلی ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: تشدید، آواشناسی، زبان فارسی، دستور زبان، واژه
  • قدسیه رضوانیان*، مرضیه حقیقی صفحه 107
    تاریخ بیهقی از جمله متون یگانه زبان فارسی است که به دلیل آمیختگی ذاتیش با موسیقی، تقلیدناپذیر و تکرار ناشدنی باقی مانده است. نقش برجسته موسیقی در تولید اثری همچون تاریخ بیهقی، گرچه محصول تلفیق مولفه های بسیار است، انکارناپذیر می باشد. نثر موزون به شکل محسوس در آثار خواجه عبدالله انصاری و گلستان سعدی و سایر نثرهای مسجع دیده می شود که در آن ها سجع و عناصر لفظی و معنوی دیگر، نثر را تا سرحد شعر، ارتقاء می دهند؛ اما موزونیت تاریخ بیهقی بسته به سجع و آرایه هایی از این دست نیست، اگرچه در مواردی از آن ها نیز بهره می برد، بلکه بیش تر به واسطه موسیقی واژگان و پیوند آن با سازمان کلام اوست. یعنی همان وزن و نظمی که در شعر شاعران مدرن غرب و اشعار شاملو دیده می شود. این مقاله، تاریخ بیهقی را به روش تحلیلی از این منظر مورد بازکاوی قرار می دهد و به بررسی مولفه های عمده موسیقی آفرین نثر او همچون موسیقی واژگان که شامل تکرار حرف و صوت و واژه، کاربرد موسیقایی قید و کاربرد موسیقایی حرف «را» است و نیز ترکیب سازی آهنگین، هم نشینی عناصر متضاد، نقش عنصر تشبیه و جابه جایی اجزاء جمله می پردازد و به این نتیجه می رسد که موسیقی درونی نثر در کنار شکل ویژه روایت، دلیل اصلی ارتقاء تاریخ بیهقی از نثری علمی- تاریخی به نثری هنری-ادبی است.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، نثر موزون، موسیقی درونی، شعر منثور
  • بتول واعظ، رقیه کاردل ایلواری* صفحه 137
    این جستار به بحث درباره انواع تکرار بدیعی و معناشناختی در شعر تعلیمی با تکیه بر بوستان می پردازد. در این زمینه نخست تکرار از دید بدیع شناسان بررسی شده؛ سپس به پیوند دیالتیکی ذهن و زبان در شعر تعلیمی پرداخته شده است. در بخش سوم تکرار بدیعی در بوستان مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش پایانی مقاله نوع جدیدی از تکرار که در قلمرو معناشناختی قرار می گیرد، در کلام سعدی معرفی و نشان داده شده که این نوع تکراردر محدوده علم معانی قرار دارد و در این شیوه هدف بیشتر، انتقال معنا و اندیشه از طریق کاربردهای زبانی است تا ایجاد موسیقی و حس زیبایی شناسانه در کلام. این نوع تکرار علاوه بر القای تاثیرات زیبایی شناسانه در متن، بیشترکاربردی زبان شناختی دارد و در حوزه علم معناشناسی مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، شعر تعلیمی، تکرار بدیعی، تکرار معناشناختی، بوستان سعدی
|
  • Yaddollah Bahmani Motlagh*, Mehran Shady Page 9
    Orphi Shirazi is a powerful and visionary poet of 10th (Hijri) who initiated the circulation of a new style in Persian poetry. This poet who has a sharp vision and a creative mind was successful both in creation of new matters and innovation of new combinations and images. Orphi form his creation of content with very initiative skillfulness and use of imagination as well as figures of speech. In this article we try to, by analyzing Orphi`s poems, consider some of his principal level of language with a stylish view and analyze them form the point of view of imagination and figures of speech. To this effect we tried to consider orphi`s frequent imagination and figures of speech which have, stylish values through exact analysis of Orphi`s odes examples. In this research distinctions of Orphi`s poems are also analyzed from the point of view of imagination and figures of speech. The main reference of this study is orphi`s poems which are the basis of our analysis. Experts` points of views are also considered in this study.
    Keywords: Orphi Shirazi, Indian style, ode, imagination, figures of speech
  • Mohammad Parsanasab Page 35
    Identification, collecting and studying on the local dialects, cause not only consolidation of cultural relation between today and yesterday, but also prevent destruction of dialects and provide a condition for improving and developing of national language and culture. Eshtehardi Tatty dialect, the dialect of the south-west Iran, with all that antiquity, is still alive and regarding its geographic region, had been remained intact until a few decades ago. But now for various reasons is eliminated against the power of national language. The presence of some elements of relation with the ancient language in this dialect, the maintenance of relation with the ancient languages of Iran and also the extent of lexical scope and diversity of grammatical structures are the main features of this dialect. In this article, according to a phonetic comparison between the common words of this dialect with Persian language, we have tried to present a clear picture of its phonetic features. Such a work has not been done so far and it can be very useful in understanding the nature of Tatty dialect and in discovering the relation and interaction of this dialect with the dialects in the same root. Our study shows that the phonetic distinctions of Tatty dialect with the Persian language appears in the first, middle and final part of words, and follows four phonological transformation, deletion, addition and metathesis.
    Keywords: Tatty, Eshtehardi dialect, phonological surface, phonological transformation, deletion, addition
  • Saeed Hatami*, Mohsen Nobahari Page 51
    Sadegh Hedayat is one of the first authors and researchers who has had a precise and scientific confrontation with vulgar culture of Iranians. He has used these elements in his stories while researching in vulgar culture and he has provided a clear image of the culture and traditions of his region. Stories of Sadegh Hedayat are an emerging point for many elements of vulgar culture as the most important part of his works, and are considered as cultural examples which by investigating and studying them, we can learn about cultural memoir of Iranians besides the cognition of their believes. In this paper, we are taking efforts to survey flashes of vulgar culture in the stories of Sadegh Hedayat and we are going to study the application method of these elements in stories of Hedayat. To achieve this objective, we have divided such elements in stories of Hedayat after proposing some discussions concerning vulgar culture and its inclusion and territory issues and we divided them into four categories of; traditions and believes, vulgar poems and songs, proverbs and vulgar language. Then, by providing statistical tables we have studied application of these elements in stories of Hedayat.
    Keywords: Sadegh Hedayat, story works, vulgar culture, vulgar language
  • Majid Daadfar, Hamidrezaa Salmaani* Page 79
    Some of the Grammar ians and linguistic on the scientists believe that Farsi language lacks Compound verbs. Another group, other hand, denies this idea and say that Farsi does. So they discuss in the types of compound verbs and the ways of discriminating them.One of the most important points of view about these verbs is M.Reza Bateni’s idea. So in this paper, after reviewing these points of view, we discuss about simple verbs and their functions. Also, we consider these questions: are simple verbs a linguistic necessity or an obstacle in language? And, whether the meaning of simple and compound Verbs are same or not? It seems that applying simple verbs finally leads to foregrounding and de-familiarization of language. Based on this, these verbs differ in meaning, structure and functions.
    Keywords: M.Reza Bateni, simple verbs, compound verbs, grammar, foregrounding, de, familiarization
  • Asieh Zabihnia Emran* Page 93
    The plenty and variety of the Geminated Words indicates that certainly Gemination appears in the speech and speakers of the Persian language know this. The obvious reason is that Persian speakers whether young or old produce Gemination systematically and they have no problem in producing, it but there is hesitation if the sing of Gemination in writing is a cause of reading the stressed words fluently and correctly. The similar voices in some words are pronounced Gemination and in some without geminating, however their voice structure are the same. Generally geminating has an important part in the Persian language because it is the result of a method of language phonology that according to a unexceptionable method and unwontedly is used by the speakers. This article is written according to the library's method research and presented both descriptively & analytically.
    Keywords: Gemination, phonology, Persian language, Grammatical, letters
  • Ghodsieh Rezvaniyan*, Marzieh Haghighi Page 107
    Beyhaqi's history is one of unique texts in Persian Literature that has remained unrepeatable and unimitable because of it's mixing with music substantially. The history mixed with art; avant – gard art.Beyhaqi's history, although, is the production of combination of many elements, the role of music is undeniable in it's outstanding. Rhythmic prose is seen evidently in Khaje – Abdollah – e – Ansari's Monajat Nameh and Sadi's Golestan and other rhymed prose, that in there, rhyme and other abstract and verbal elements promote prose to poetry. But Beyhaqi's history isnt like them although it also uses from these elements.Rhythm in Beyhaqi's history derives from the music of works and it's connection with the structure of his text, that is, that a metre and order is in the western modern poem and Shamloo's poetry. This paper deals with Beyhaqi's history in this view point that is harmonic that like modern prose poem and the most important elements which have role of generation of music like: the music of words, the reapatition of word and voice, the music application of adverb, the word of "Ra", rhythmic composition, the syntagmatic of opposition elements, the role of simile, and the metathesis of components of qsentence.
    Keywords: Beyhaqi's history, Rhythmic prose, Inner rhythm, Prose poem
  • Batulvaez, Roqayehkardelilvary* Page 137
    This study is aimed at discussing the various types of rhetorical and semantic repetition in didactic poetry based on Bustan. To this end, it has primarily investigated repetition from the perspective of rhetoricians followed by the dialectic bond of language and mind in didactic poetry. In the third section, rhetorical repetition in Bustan has been scrutinized. At the end, a novel type of repetition in the area of semantics in Saadi’s discourse is introduced which reveals that this type of repetition is found in the area of semantics with the purpose of transferring information, meaning, and thoughts through linguistic functions than creating music and demonstrating aesthetic appeal in discourse. Hence, this kind of repetition enjoys more linguistic application besides inducing aesthetic influences in the text which is studied in the area of semantics.
    Keywords: Didactic literature, didactic poetry, rhetorical repetition, semantic repetition, Saadis Bustan