فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 7 (بهار و تابستان1392)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 7 (بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا توکلی* صفحه 7
    تلمیح از آشناترین و پرسابقه ترین شگردهای بلاغی در ادبیات ایران و جهان است. در این نوشتار به شیوه های کاربرد تلمیح در معنای ویژه تر و رایج تر آن که عبارت از اشارات داستانی است، در شعر حافظ توجه می شود. حافظ تلمیحاتی آشنا را در نمونه هایی چشمگیر، به شکل و شیوه ای ناآشنا و متفاوت روایت می کند. گاه داستان را از گونه ای دیگر می نگرد و گاه از ای هام و تناسب در پیچیده کردن ساختار اشاری و تداعی انگیز تلمیح بهره می گیرد. از شگردهای شاخص او در این زمینه آمیزش سنت های گوناگونی است.
    کلیدواژگان: تلمیح، آشنایی زدایی، ایهام، اشارات داستانی و حافظ
  • حمید رضایی*، ابراهیم ظاهری صفحه 27
    هدف از نگارش این مقاله بررسی مواد استعاره، ساختار استعاره، ویژگی و شگردهای استعاره سازی به عنوان مهمترین عنصر خیال در دیوان ناصرخسرو است. اعضای بدن انسان، طبقه های مختلف مردم، طبیعت، دنیا و آسمان مهمترین عناصری هستند که ناصرخسرو به عنوان مواد استعاره در دیوان خود از آنها بهره برده است.
    ناصرخسرو بیشتر برای توضیح و تبیین اندیشه های مختلف خود به عناصرخیال از جمله استعاره توجه داشته و برای این منظور نیز از استعاره مصرحه مطلقه که فهم آن آسانتر است، بیش از دیگر انواع استعاره استفاده کرده است.
    ناصرخسرو برای استعاره سازی معمولا نخست تشبیهی می آورد و در بیت-های بعد با حذف مشبه یا مشبه به آن تشبیه را به استعاره تبدیل می کند؛ شیوه دیگر، این است که ابتدا در بیتی درباره موضوعی، شخصی، شیء یا گروهی مطلبی می گوید و سپس در بیت بعد، استعاره ای در رابطه با آن موضوع می آورد؛ از استعاره هایی که در دیوان ناصرخسرو آمده است، استعاره هایی است که در چیستان به کار رفته اند و با توصیفاتی که ناصرخسرو در مورد آن چیستان می دهد، یافتن مستعارله آسان است.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، استعاره، طبیعت، دنیا، طبقه های مختلف جامعه
  • محمد رضایی*، آرزو نقی زاده صفحه 55
    بلاغت و فصاحت از جمله علوم ادبی است که در عین حال به ناقدان در نقد متون کمک می کند. بلاغیون برخی قوانین خاصی را برای کلمه، کلام و متکلم قائل می شوند که گاه در برهه ای از تاریخ ادبی همراه با تغییر ذائقه ادبا و ناقدان آثار، دچار تحولاتی می شود. یک متن ادبی از حیث دارا بودن ویژگی های فصاحت و بلاغت امکان دارد در هر دوره از تاریخ به نوعی متفاوت بررسی شود. در عصر صفویه نیز با درآمیختگی شعر پارسی و ذوق شاعران هندی تبار عرصه برای این قسم تحولات بیشتر شد. در این دوره، تذکره نویسان با تغییر معیارهای فصاحت و بلاغت اصطلاحاتی را نیز به کار برده اند. بررسی این اصطلاحات در درک دیدگاه های آنان نسبت به متن فصیح و بلیغ کمک می کند.
    کلیدواژگان: فصاحت و بلاغت، تزریق و بی معنی گویی، غرابت، لفظ بیکار، ایهام بندی، استعاره، شعر آبدار
  • وحید سبزیان پور*، صدیقه رضایی، سمیره خسروی صفحه 75
    مولانا در تصاویر هنری خود از آرایه های بیانی و فنون بلاغی در مثنوی معنوی بهره بسیار برده است؛ از جمله کنایه به عنوان ابزاری کارآمد در علم بیان، مورد توجه او قرار گرفته، بسیاری از سخنان خود را در قالب این شیوه بیانی مطرح ساخته است.
    در این پژوهش کنایه و کارکردهای تصویری آن، در مثنوی معنوی به شیوه توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است رابطه کنایات مثنوی با کنایه های عربی مشخص و میزان شباهت و اشتراک این مقوله در مثنوی و ادب عربی مورد بررسی قرار گیرد.
    نتیجه این پژوهش مشخص می سازد که کنایه های موجود در مثنوی، شباهت بسیاری با کنایه های عربی دارد و از آنجا که کنایه های هر فرهنگ، اختصاص به همان فرهنگ دارد، این همسانی از نشانه های پیوند عمیق تاریخی، فرهنگی و تاثیر و تاثر دو زبان و فرهنگ عربی و فارسی در یکدیگر است. از دیگر سو قرائن و شواهد نشان می دهند که دست کم هشت مورد از کنایه هایی که در این مقاله به آنها اشاره شده ایرانی هستند و به همین سبب، برخلاف دیدگاه عمومی، با اطمینان تمام نمی توان ادعا کرد که بقیه آنها عربی هستند.
    کلیدواژگان: کنایه، مثنوی معنوی، ادب عربی، تاثیر و تاثر، عنصر خیال
  • مهری گلشنی راد* صفحه 107
    این مقاله به بررسی موازنه و انواع آن در دیوان انوری می پردازد. موازنه یکی از صنایع لفظی در علم بدیع است که باعث ایجاد موسیقی بیشتر در شعر و در نتیجه جذابیت و گیرایی آن می شود. موازنه از تقابل سجع های متوازن و گاه متوازی شکل می گیرد. در این پژوهش ما انواع دیگری از موازنه را در دیوان انوری مشاهده می کنیم که در کمتر کتاب بدیعی به آن پرداخته شده است؛ و آن وجود موازنه در دو بیت متوالی است، به این صورت که مصرع اول بیت نخست با مصرع اول بیت دوم و مصرع دوم بیت اول نیز با مصرع دوم بیت دوم موازنه دارند. نوع سوم آن نیز به این صورت است که فقط دو مصرع اول در دو بیت متوالی با یکدیگر موازن باشند یا دو مصرع دوم. ما در این پژوهش با آوردن شواهدی برای هر کدام از این انواع به تبیین آنها پرداخته ایم. نتایج به دست آمده حاکی از این است که این صنعت ادبی و انواع آن در دیوان انوری از پر بسامدترین آرایه هاست، و از آنجا که انوری شاعری مدح گوی است از این شگرد برای تاثیر بیشتر در مخاطب خود سود جسته است.
    کلیدواژگان: انوری، بدیع، موازنه یک بیتی، موازنه دو بیتی
  • روح الله هادی، لیلاسیدقاسم* صفحه 127
    عبدالقاهر جرجانی، بلاغی شهیر ایرانی در قرن پنجم با دو کتاب مهم خود، «اسرارالبلاغه» و به خصوص «دلائل الاعجاز»، انقلاب بلاغت عرب را رقم زد. در قرن حاضر پس از تلاش های محمد عبده در مصر برای احیای تفکر علمی اسلامی، تصحیح و چاپ آثار جرجانی رونق یافت. بلافاصله بعد از آن، تازگی و به روز بودن بسیاری از آرائش مورد توجه قرار گرفت و جست وجوی مشترکات نظری و عملی او با زبان شناسی و فلسفه زبانی مدرن به شکل گسترده آغاز شد. این تلاش که شاید اکنون به نیمه رسیده باشد، منجر به یافتن برابرنهادهای بسیاری برای آرای او شده و نتایج قابل توجهی در پی داشته است. بعضی از این همانندی ها نیز که عمدتا از سوی محققان عرب طرح شده است، آمیخته به خطا یا نوعی تعصب و احساس کهتری بوده و در نتیجه مستلزم نقد و بررسی است.
    این مقاله در پی آن است که با نگاهی نقادانه، تعدادی از آراء جرجانی در کتاب دلائل الاعجاز را که مجموعا به نام «نظریه نظم» شهرت یافته در مقابل بعضی مشترکات طرح شده در زبان شناسی ساختارگرا و نقد نو بسنجد و به نقد و بررسی این مشترکات بپردازد. لفظ و معنی، محور جانشینی و هم نشینی و تفاوت زبان و کلام، از اهم مباحثی هستند که مجرای پیوند جرجانی با زبان شناسی معاصر به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: عبدالقاهر جرجانی، نظریه نظم، زبان شناسی، نقد نو، ساختارگرایی
|
  • H.R. Tavakoli* Page 7
    Allusion (Talmih) is a usual and ancient rhetorical technique in literature of Iran and the world. In this article, Hafiz's approach to fictional allusions is studied. Hafiz reconstructs celebrated allusions into different and essentric styles. Hafiz frequently considers stories in a different way, or uses amphiboly and symmetry to do complex indicational and accociational structure of allusion. He further mixes different traditions with reference to their allusions.
    Keywords: Hafiz, allusion, difamiliarization, amphiboly, fictional allusions
  • H. Rezaei*, E. Zaheri Abdevaand Page 27
    The aim of this article is to review the material, structure, features of metaphor and tropology techniques as the most important element of imagination in Naser Khowsro’s poems. Human organs, various classes of people, nature, the world and sky are the most important elements which Naser Khowsro’s uses as metaphors in his poems.Naser Khowsro resorts to imaginary elements including metaphor to describe and explain his various notions and for this purpose he has employed abstract stipulated metaphor which is easier to comprehend, more than other types of metaphor.Naser Khowsro usually first employs an analogy for tropology and in the following verses, by eliminating the simile or adding to it, changes analogy to metaphor; another technique is that he firstly expresses a subject in a verse about a subject, person, thing or a group and in the following verse expresses the metaphor in relation to that subject; among metaphors in Naser Khowsro’s poems, there are metaphors which are used in conundrum, and by the descriptions presented by Naser Khowsro about that conundrum, finding the simile is easy.
    Keywords: Naser Khowsro, metaphor, nature, the world, various classes of society
  • M. Rezaei*, A. Naghizadeh Page 55
    Rhetoric and eloquence are among literary sciences which help the critics in reviewing texts. Rhetoricians have special rules for words and speakers which may change during the period of literary history along with the changing taste of scholars and critics. A literary text as having the characteristics of the rhetoric and eloquence may be reviewed at any period of history in a different way. In the Safavid era with the fusion of Persian poetry and the taste of Hindi poets, further developments of this sort happened. In that era the biographers by changing the standards of Rhetoric and eloquence have used some terms. Studying these terms helps to understand their perspectives towards rhetoric and eloquent texts.
    Keywords: Rhetoric, eloquence, meaninglessness.. Weirdness, meaningless word, Amphiboly, Metaphor, eloquent poem
  • V. Sabzianpoor*, S. Rezaei, S. Khosravi Page 75
    Molana has used expressive and rhetorical figures of speech in his artistic pictures of Masnavi Ma’navi. Irony as a very useful means has attracted the attention of Molana as such that he has declared most of his speech in the form of this method. In this research, irony and its pictorial function have been investigated with the analytic-descriptive method. We made an attempt to investigate the relationship between Masnavi’s ironies and defined Arabic ironies as well as to find the similarities of this issue in mAsnavi and Arabic Literature. The result of the study shows that ironies in Masnavi have similarities with Arabic irony; and as each culture has its own specific irony so this commonality shows the deep historical and cultural connection of these two Literatures: Arabic and Persian. Other evidences depict that at least eight of the ironies mentioned in this article are Iranian. In contrast to general insights, we can’t claim that the rest of ironies are Arabic.
    Keywords: Irony, Masnavi Manavi, Arabic Literature, Effect, Influence, Imaginary Element
  • M. Golshani Rad* Page 107
    This article deals with balance and its variety in Anvari’s divan. Balance is one of the verbal devices in rhetorics that creates more music in a poem and results in its charm and charisma. Balance forms from the contrast between the balanced and sometimes parallel rhymes. In this study, we observe other kinds of balance in the Anvari’s divan, which have been dealt with in few rhetorical books; and by that we mean the balance in two consecutive distiches, in the way that the first verse of the first distich is in balance with the first verse of the second distich, and the second verse of the first distich is in balance with the second verse of the second distich. The third type is also the case that only the first two verses or the second two verses in the two consecutive distiches are in balance with each other. In this study, we tried to explain them by providing evidence for each of these types.The results suggest that this literary device and its variants in Anvari’s divan are among the most frequent literary arrays which were used. And since Anvari is a panegyrist poet, he took the advantage of using this literary device to have more impact on his audience.
    Keywords: Anvari, rhetorics, mono, distich balance, couplet balance
  • R. Hadi, L. Seyed Ghasem* Page 127
    Abd al-Qahir al-Jurjani (400 – 471 AH / 1078 AD), the celebrated Persian rhetorician and grammarian, inaugurated the Arab linguistic revolution through his seminal works, namely Asrar al-Balaghah (The Secrets of Elucidation) and particularly Dalail al-Ijaz (Intimations of Inimitability). In the recent century, after efforts of Muhammad Abduh in Egypt to revive the Islamic scientific thought, editing and printing of Jurjani’s scripts was prospered. Immediately after, the novelty of his ideas drew the attention of many scholars, and initiated a widespread quest to find the similarities of his ideas with modern linguistics, in theory and practice. This endeavor which perhaps is in its midway, led to find many equivalences and has produced remarkable results.It is the aim of this article to analyze some ideas of Jurjani from Dalail al-Ijaz which collectively are known as “The Theory of Nazm”, and deliberate those equivalences with structural linguistics and the new criticism. Word (lafẓ) and meaning (maʿānī), the syntagmatic and paradigmatic axes, and differences of langue and parole; are the most important topics that inter-relate Jurjani with contemporary linguistics. The principal equality of Jurjani and structural linguistics is his perception of language as a system of communication.
    Keywords: Abd al Qahir al Jurjani, Theory of Nazm, Linguistic, Rhetoric, Structural Linguistics, New Criticism