فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 29 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کاظم محمدی صفحات 7-26
    در این تحقیق تلاش شده است که تاثیر نت پیشگیرانه در سیستم نت خودرویی دانشگاه علوم انتظامی امین مورد بررسی قرارگیرد و با بررسی وضعیت فعلی، نتایج به دست آمده از تحقیق را احصا و پیشنهادهایی برای بهبود سیستم نت و آماده به کاری خودروها ارائه شود. روش تحقیق، توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری، تعداد 18 نفر از کارکنان نت خودرویی دانشگاه علوم انتظامی امین بوده که با توجه به محدود بودن جامعه از روش تمام شماری استفاده شده است . برای تدوین مبانی نظری از روش مطالعه کتابخانه ای استفاده شده و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه است. از روش تجزیه و تحلیل داده ها انجام شده است. ،Spss توصیفی و با استفاده از نرم افزار یافته های این پژوهش نشان می دهد که مولفه های نت پیشگیرانه در سیستم نت خودرویی دانشگاه علوم انتظامی امین تاثیر زیادی دارند . مولفه ن گهداری بیشترین تاثیر را دارد و مولفه ها ی نظارت و بازرسی ، کارگاه های تعمیراتی، برنامه ریزی و خدمات پشتیبانی به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: نت پیشگیرانه، نت خودرویی، ناجا، نگهداری
  • محمدحسین احمدی، مریم الوند، مهدی شمسایی صفحات 27-54
    این مقاله با هدف بررسی تاثیر آموزش های واپایش اجتماعات در مهار ناآرامی های شهری صورت پذیرفته و از ترکیب دو روش نمونه گیری خوشه ایو طبقه ای استفاده شده است . نیروهای یگان یکم واپایش اجتماعات به عنوان جامعه آماری درنظر گرفته شده اند که برای این منظور از پنج گردان در جامعه(به تعداد 1500 نفر ) از هر گردان تعداد دو گروه به تعداد 320 نفر ، بر اساس فرمول کوکران از بین فرماندهان و کارکنان پلیس ضد شورش یگان یکم ناجا که پیرامون ابعاد مختلف واپایش ناآرامی ها، آموزش های مختلفی را گذارنده بودند، انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه استفاده شد. پرسش نامه اول شامل 20 گویه بود که درآن نوع آموزش های واپایش اجتماعات اندازه گیری شد و پرسش نامه دوم شامل 12 گویه بود که در آن میزان واپایش مهار ناآرامی ها و شرکت در آن و ضرورت شیوه ها ی مختلف مقابله با اغتشاش مورد اندازه گیری قرار گرفت و با استفاده از یک مقیاس اندازه گیری پایائی آن 72 درصد به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داد ه ها، از نمونه های آماری همبستگی اسپیرمن تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که اولا با برنامه ریزی آموز شهای تخصصی و روان شناختی، می توان توان مقابله با ناآرامی ها را در کارکنان ارتقا بخشید. ثانیا بین نظرات برخی نفرات مورد بررسی در خصوص آموزش های تخصصی و روان شناختی و میزان موفقیت در واپایش ناآرامی ها، تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، واپایش اجتماعات، توانایی، انگیزه، روحیه، تجهیزات
  • علی رستگار، ارسلان خانجانی، بهروز پور ولی صفحات 55-70
    نظام بانکی کشور در سال های اخیر با رشد چشم گیر نرخ مطالبه های سررسید گذشته و معوق ناشی از عدم بازپرداخت اقساط تسهیلات پرداختی به مشتریان مواجه بوده است. این موضوع باتوجه به جمعیت جوان کشور و لزوم برگشت سریع منابع مصرفی به منظور اعطای تسهیلات جدید از اهمیت زیادی برخوردار است. این تحقیق با جهت گیری کاربردی و با هدف تبیین وتوصیف عوامل موثر در ایجاد اقساط معوق بانک قوامین دراستان کرمانشاه صورت گرفته است. از روش تحقیق کیفی و توصیفی بهره بر ده که ابزار جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، اینترنتی و مصاحبه با کارشناسان و خبرگان حوزه مربوطه بوده است. یافته ها ی تحقیق نشان می دهند عدم واپایش و نظارت کافی ، عدم اخذ تضمین لازم وضامن معتبر و نرخ بالای تسهیلات پرداختی به مشتریان در ایجاد اقساط معوق بانک قوامین استان کرمانشاه موثر است . که در پایان محققان ضمن نتیجه گیری لازم پیشنهادهای افزایش واپایش در هریک از مراحل نظارت (قبل از پرداخت تسهیلات، در حین پرداخت تسهیلات، پس از پرداخت تسهیلات ) به صورت حضوری یا غیر حضوری ، بررسی شخصیت متقاضی، نظارت بر اجرای طرح ها ی درخواست کننده وام و درخصوص قبول تعهد نامه(گواهی ضمانت) ادارات مبنی برانسداد یا کسر از حقوق کارمندان را ارائه کرده اند.
    کلیدواژگان: بانک، تسهیلات، مطالبات معوق، مشتریان، اقساط
  • رکسانا نصیرعلی آبادی، محمدحسن شاهرضا، اکرم نجاتی پور صفحات 71-94
    یکی از عمده ترین و در عین حال غیر قابل اجتناب ترین مسائل در سازمان ها ، تعارض بین افراد و گروه ها ی موجود در آنها است. مدیران معمولا نسبت به تعارض نگرشی منفی داشته و از آن هراسان و گریزان هستند و سعی در از بین بردن و سرکوب کردن یا نادیده انگاشتن آن دارند . علت اساسی این امر ، عدم اطلاع از ماهیت و ویژگی های تعارض است. هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین چگونگی بهسازی سازمان با نحوه برخورد مدیران با تعارض، به صورت موردی در آموزش و پرورش شهر تهران است . پژوهش از نظر نوع و هدف کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی از نوع همبستگی و از نظر روش و ابزار جمع آوری داد ه ها، با دو دسته کتابخانه ای وپرسش نامه های محقق ساخته و استاندارد، به بررسی دیدگاه ها با تکیه بر نظریه ها و تحقیقات اندیشمندان و خبرگان علمی پرداخته است. واحد تحلیل آماری تحقیق، مدیر صلاحیت داری است که در تصدی یکی از مشاغل موجود مدیریتی اداره های آموزش و پرورش تهران است و بر طبق آمار اخذ شده، تعداد آنان در اداره کل شهر تهران 398 نفر و در اداره های مناطق تهران 2089 نفر است که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان و کرجسی ( 1970 ) حجم نمونه تحقیق به روش نمونه گیری تصادفی ساده 333 نفر تعیین شده است. روایی پرسش نامه از طریق روایی صوری و محتوایی و با اجرای آزمایشی پرس شنامه در نمونهای با حجم 30 نفر انجام و مورد تایید خبرگان مدیریتی قرار گرفت و پایایی آن نیز از طریق محاسبه آلفای کرونباخ برای اطمینان از ثبات درونی پرس شنامه ها بهره گرفته شد و مقدار آن برای پرسش نامه ، چگونگی بهسازی سازمان 86 درصد و برای پرسش نامه نحوه برخورد با تعارض 89 درصد محاسبه شد . پس از جمع آوری داده ها ، برای تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش از آمار استنباطی و آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن، رتبه بندی فریدمن، یومان ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. درنتایج به دست آمده مشاهده می شود که رابطه بهسازی سازمان و نحو ه برخورد مدیران با تعارض، مثبت و معنادار است. به عبارتی نحوه برخورد مدیران با تعارض بر بهسازی سازمانی به صورت جدی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: بهسازی، سازمان، تعارض، مدیران، آموزش و پرورش
  • روح الله سالار، احمد نوری صفحات 95-122
    امروزه رشد روز افزون فناوری اطلاعات و ارتباطات و تاثیر چشمگیر آن در افزایش بهره وری سازماندهی دولتی و خصوصی در سطح جهان، حرکت جهانی را به سمت بهره گیری از انواع مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب شده است. در اثر تحولات ناشی از فناوری های جدید و پدیده جهان یشدن، سازمان پلیس دست خوش تغییرات بنیادی و عمیقی می شود؛ به گونه ای که با انبوهی از چالش ها و پیامدهای اساسی مواجه هستند . یکی از مسائل اساسی در این زمینه، مسئله آموزش و تربیت نیروی انسانی و مباحث مرتبط با آن است. از جمله عوامل پیشرفت هر سازمان ، دارابودن اطلاعات، آگاهی و تحول و نوآوری است؛ از این رو، سیستم آموزش و تربیت سازمان، وظیفه دارد این عوامل را برای توسعه سازمان فراهم آورد. اگر این امر به شکل صحیحی اتفاق افتد، منجر به تحول اساسی در نظام آموزش ی و تربیت پلیس خواهد شد که خود بنیانی برای پیشرفت و توسعه تعالی است . براین اساس آموزش نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیزدر قرن 21 نیاز مبرم به توسعه و گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و کاربردآن دارد. ناجا می تواند با بالا بردن ظرفیت و منابع کافی در جهت دسترسی و استفاده سریع از دانش، اطلاعات و فناوری توانمندی های خود را نشان داده و از فرصت ها بهره برداری لازم را داشته و تفاوت و تاثیرگذاری خود در جامعه را در جهت ساماندهی امنیت عمومی دو چندان سازد. این مقاله با رویکردی به فناوری اطلاعات به تاثیر آن بر آموزش و توسعه نیروی انسانی پلیس که در بردارنده موضوعاتی از قبیل تعاریف و مفاهیم ، چارچوب نظری تحقیق ، بیان چالش ها و معضلات فناوری اطلاعات و ارتباطات، فناوری و توسعه نیروی انسانی و آموزش نیروهای پلیس است می پردازد. یافته ها وداده های حاصل از تحقیق با رویکرد نظری و روش توصیفی و با هدف ارائه اطلاعات جامع از فناوری اطلاعات و تاثیر آن بر آموزش ، تهیه و تدوین یافته، و با روش تحلیل منطقی و استدلال عقلانی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. از نتایج این تحقیق می توان به این واقعیت دست یافت که در اثر تحولات ناشی از فناوری های جدید و پدیده جهانی شدن ، سازمان پلیس وکارکنان آن می توانند دچار تغییرات بنیادی و عمیقی شوند؛ در حالی که با انبوهی از چالش ها و پیامدهای اساسی مواجه هستند. یکی از مسائل اساسی در این زمینه، مسئله آموزش و مباحث مرتبط با آن است. به دلیل انبوه اطلاعات ، تمییز و انتخاب عناصر صحیح و ارائه آنها به u1588 شیوه مناسب، کاری بس سخت و دشوار است که نظام آموزش باید آن را انجام دهد. از جمله عوامل پیشرفت هر سازمان به خصوص سازمان ناجا، دارابودن فناوری اطلاعات، آگاهی و تحول و نوآوری است؛ از این رو، نظام آموزش و تربیت هر سازمانی وظیفه دارد؛ این عوامل را برای توسعه سازمان فراهم آورد . اگر این امر به شکل صحیحی اتفاق افتد، منجر به تحول اساسی در نظام آموزشی وتوسعه نیروی انسانی درسازمان ناجا خواهد شد که خود بنیانی برای پیشرفت و توسعه تعالی است.
    کلیدواژگان: فناوری، اطلاعات، پلیس، آموزش، توسعه
  • غلامرضا شاه محمدی صفحات 157-172
    رشد و بالندگی هر سازمانی در گرو استفاده از مدیران شایسته و توانمند است و انتساب مدیران توانمند منوط به وجود رویکرد و معیارهای مناسب برای انتخاب و به کارگیری مدیران می باشد . هر سازمانی از طریق مدیران خود، اهداف سازمان را محقق می کند؛ بنابراین انتخاب مناسب و به کارگیری مدیران شایسته در موفقیت سازمان به منظور تحقق اهداف راهبردی، نقش اساسی دارد. ناجا با مسئولیت ها ی خطیر در حوزه ماموریت ها و خدمات انتظامی، به منظور ایفای رسالت برجسته و بنیادی برقراری نظم و امنیت باید از مدیران شایسته برای تصدی مشاغل کلیدی استفاده کند. معاونت بازرسی ناجا مسئول انتخاب مدیران ارشد نیروی انتظامی است. در فرآیند این انتخاب، معمولا معیارهای متعددی مطرح است که هر یک از اولویت خاصی برخوردار هستند و ازطرفی، معمولا افرادی نامزد احراز پست م دیریت می شوند . در نتیجه روش ها ی تصمیم گیری چند معیاره می توانند در این تصمیم گیری مورد استفاده قرار گیرند . استفاده از روش ها ی تصمیم گیری چندمعیاره ضمن اینکه فرآیند تصمیم گیری را مبتنی بر یک رویکرد علمی می کنند، با استفاده از ابزارهای موجود و درصورت لزوم طراحی و پیاده سازی ابزار مناسب قابل خودکارسازی هستند. هدف این تحقیق ارائه رویکردی برای انتخاب مدیر شایسته است. این تحقیق از آنجا که رویکردی برای انتخاب مدیر شایسته ارائه می دهد، از نوع کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها از نوع کتابخانه ای است. معرفی می شود . آنگاه رویکردی برای ،TOPSIS در این تحقیق ابتدا روش تصمیم گیری چندمعیاره استفاده از این روش در انتخاب مدیر شایسته ارائه می شود. به منظور اعتبارسنجی روش پیشنهادی ، از یک بررسی موردی، استفاده شده است.
    کلیدواژگان: انتخاب مدیر، رتبه بندی، _ تصمیم گیری چندمعیاره، روشTOPSIS
  • یاسر بشیر بنائم صفحات 173-206
    به عنوان یک برداشت کلی، تفکر راهبردی عبارت است از تحلیل فرصت ها و مشکلات با نگاهی وسیع و فهم تاثیر بالقوه ای که اعمال و اقدام ها می تواند بر یکدیگر داشته باشد. متفکران راهبردی آنچه که می تواند باشد را به تصویر می کشند و نگاهی کلی نگر به چالش ها و موضوعات روزمره دارند . عوامل بسیاری می توانند به عنوان پیش نیاز و لازمه تفکر راهبردی بیان شوند ولی در تحقیق حاضر، نگارنده تفکر انتقاد ی را به عنوان یکی از مهم ترین پیش نیازهای تفکر راهبردی می داند. تفکر انتقادی تلاش برای ایجاد ارزشیاب ی هایی منطقی و قابل اطمینان است تا ببینیم که چه چیزی را می توانیم منطقی باور کنیم و چه چیز را نمی توانیم. مقاله حاضر به دنبال آن است که تفکر انتقادی را به عنوان بستر تفکر راهبردی به طور کامل شرح داده و نحوه تاثیرپذیری و تاثیرگذاری آن را از دیدگاه صاحب نظران بیان کند. نوع تحقیق حاضر مروری، از بعد هدف ، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، یک تحقیق توصیفی می باشد. هدف اصلی این مقاله (تحقیق )، اثبات تاثیر تفکر انتقادی بر تفکر راهبردی منابع انسانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ، به خصوص فرماندهان ارشد است. بعد از بررسی تحقیقات و متون مختلف؛ به این نتیجه رسیدیم که داشتن تفکر انتقادی شرط اصلی در رشد تفکر راهبردی است. البته امروزه، شرایط محیطی برای همه سازمان ها، و به خصوص ناجا روز به روز دشوارتر می شود ؛ مردم و مسئولان انتظار دارند با به کارگیری افرادی در منصب م دیریت و فرماندهی، به خلاقیت و نوآوری های لازم برای حل مسائل و مشکلات کاری دست یابند. آنها به دنبال فردی هستند که قدرت جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل، سازمان دهی، نتیجه گیری و ارائه بازخورد لازم را داشته باشد .کلیه مهارت های ذکر شده، اجزای اصلی تفکر انتقاد ی به شمار می روند .اهمیت پرورش مهارت های تفکر در حدی است که برخی صاحب نظران تفکر انتقادی را هدف عمده تحصیلات و تجارب دانشگاهی برشمرده اند.
    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، تفکر انتقادی، متفکران انتقادی، چالش های تفکر انتقادی