فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 33 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم کلانتری، علی باباییان صفحات 1-20
    بررسی رابطه معیارهای جمعیت شناختی با میزان اطاعت پذیری کارکنان پایور مرکز آموزش مالک اشتر اراک، هدف اصلی این تحقیق است. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه کارکنان پایور مرکز آموزش مالک اشتر اراک بوده، و حجم نمونه طبق جدول مورگان، 82 نفر از کارکنان پایور می باشد. ابزار گردآوری پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از ادبیات تحقیق است که پس از توزیع، در پایان 82 پرسشنامه برگشت داده شد. به منظور سنجش اعتبار پرسشنامه با استفاده از نرم افزار spss ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده که مقدار آلفای کرونباخ به دست آمده 924/0می باشد. روش تجزیه و تحلیل داده ها آزمون رگرسیون است. نتایج پژوهش نشان داد که تمامی فرضیات در سطح معناداری کمتر از 10/0می باشند، این بدان معنی است که تمامی فرضیات تایید می شوند.
    کلیدواژگان: سن، عمرخدمتی، تحصیلات، اطاعت پذیری
  • حاجیه رجبی فرجاد، مهدی شجاعیان صفحات 21-38
    کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی کارکنان از جمله مباحث مهم منابع انسانی است که در دنیای امروز بخش قابل توجهی از دقت و توجه صاحب نظران را به خود اختصاص داده است. بنابراین با توجه به وضعیت اشتغال در خزانه معین سازمان امور اقتصادی و دارایی استان همدان و نقش بسزایی که نیروی انسانی در این سازمان عهده دار می باشد، توجه به وضعیت کیفیت زندگی کاری کارکنان می تواند عاملی موثر بر عملکرد افراد باشد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال اساسی است که آیا کیفیت زندگی کاری با رضایت شغلی کارکنان خزانه معین سازمان امور اقتصادی و دارایی استان همدان رابطه دارد؟ روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی، پیمایشی و همبستگی است. همچنین جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کارکنان خزانه معین استان همدان به تعداد 180 نفر است که با توجه به جدول مورگان تعداد نمونه به تعداد 123 نفر مورد مطالعه قرار گرفته است. روش نمونه گیری پژوهش حاضر تصادفی ساده می باشد. داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده و ابزار مورد استفاده، پرسش نامه استاندارد ریچارد والتون برای سنجش کیفیت زندگی کاری و پرسش نامه بری فیلد و روث برای سنجش رضایت شغلی کارکنان بوده است. روایی(اعتبار) پرسش نامه ها به دلیل استاندارد بودن مورد تایید است. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ سنجیده شد که نتایج آن نشان می دهد، میزان پایایی پرسش نامه کیفیت زندگی کاری 93/0 و رضایت شغلی به میزان 87/0 محاسبه گردید که در سطح مطلوبی است. برای آزمون فرضیات از آزمون های پارمتریک و برای رابطه بین متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد، کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی با هم رابطه دارند. همچنین ابعاد کیفیت زندگی کاری شامل؛ پرداخت منصفانه، محیط کاری ایمن، تامین فرصت رشد، قاون گرایی، وابستگی اجتماعی، فضای کلی زندگی، یکپارچگی و انسجام با رضایت شغلی رابطه مستقیمی دارند، ولی توسعه قابلیت های انسانی با رضایت شغلی رابطه ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی، خزانه معین سازمان امور اقتصادی و دارایی استان همدان
  • منصور صادقی مال امیری صفحات 39-62
    در جهان امروزی، سازمانهایی موفق هستند که عوامل نظام خویش را شناخته و مسائل درونی خود را حل، و توجه خود را با توانمندی نظام مندی که ایجاد کردهاند، معطوف به عوامل محیطی نموده اند. یکی از عوامل نظام که در شکلگیری توانمندی نظام مند سازمان، نقش بازی می کند، ارضای مناسب نیازهای کارکنان است؛ بنابراین تحقیق با هدف کشف نقشه نیازهای کارکنان ناجا بر اساس سن آنها انجام شده، تا بتوان براین اساس، برنامه ریزی لازم را به منظور برآورده شدن هرچه بیشتر نیازهای کارکنان طی دوره های سنی مختلف، انجام داد. در این تحقیق پیمایشی، به منظور اندازه گیری متغیرهای تحقیق، از پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه تحقیق به روش نمونه گیری طبقه ای میان 6000 نفر نمونه آماری که کارکنان ناجا بوده و در سراسر کشور فعالیت می کنند، توزیع، تکمیل و جمع آوری شدند که بعد از پالایش آنها، تعداد 5532 پرسش نامه مفید به دست آمد. آزمون های انجام شده در مورد گزاره های تحقیق، بیانگر آن است که میان نیازهای پنج گانه در هر یک از دامنه های سنی و همچنین میان دهه های سنی در هر یک از نیازها، تفاوت معنی داری وجود دارد. براساس تاثیر معنیدار دوره های سنی بر نیازها، تعداد بیست اولویت شناسایی شد که میتوان براساس آنها، برنامه ریزی لازم برای برآورده شدن نیازهای کارکنان در هر یک از دوره های سنی را انجام داد. به خصوص اولویت های اول، به نیاز خودشکوفایی و آن هم به دهه های سنی بالا تعلق داشته که این خود بیانگر آن است که به مرور زمان، شغل کارکنان ، آنها را از استعدادشان که پایه توسعه خود و سازمان است، بیشتر و بیشتر دور می سازد.
    کلیدواژگان: سن، نقشه نیازها، نیاز طبیعی (فیزیولوژیکی)، نیاز ایمنی، نیاز اجتماعی، نیاز احترام، نیاز خودشکوفایی
  • متین بختیاری رمضانی صفحات 63-76
    مهم ترین فعالیت مدیریت در هر سازمان، تصمیم گیری است. آنچه ضروری به نظر می رسد، کارکرد نظام اطلاعاتی در فرایند تصمیم و سطوح مختلف مدیریتی و چگونگی دخالت آن در اخذ تصمیمات است. بنابراین، نقش فناوری اطلاعات در فعالیت مدیریتی بیشتر در زمینه تصمیم گیری، نمایان است. در این راستا چهار مولفه اصلی فناوری اطلاعات عبارتند از؛ سخت افزارها، نرم افزارها، داده ها و اطلاعات، شبکه اینترنت. در تحقیق حاضر که به صورت کاربردی و توصیفی - تحلیلی در شرکت مخابرات استان مرکزی انجام شده است و در 24 واحد تحت پوشش شرکت، پرسش نامه توزیع و مورد تجزیه و تحلیل و آزمون قرار گرفت، یافته ها نشان می دهد که اطلاعات مدیران و تصمیم گیری در سطوح مختلف سازمان با هم تفاوت دارند؛ بنابراین فناوری اطلاعات در سطح های مختلف مدیریتی اثرات متفاوتی دارد. نتایج نشان داد که بین میانگین بهبود تصمیم گیری مدیران قبل و بعد از استقرار فناوری اطلاعات (سخت افزار، نرم افزار، داده و اطلاعات، شبکه های اطلاع رسانی) تفاوت معنی داری وجود دارد و میانگین بهبود تصمیم گیری مدیران بعد از استقرار فناوری اطلاعات بیشتر از میانگین بهبود تصمیم گیری مدیران قبل از استقرار فناوری اطلاعات است.
    کلیدواژگان: نظام مدیریت فناوری اطلاعات، تصمیم گیری، سطوح تصمیم گیری، شرکت مخابرات، استان مرکزی
  • مهناز باروت کوب، علی مروتی شریف آبادی صفحات 77-98
    توانمندسازی کارکنان یکی از عوامل اصلی و اساسی در افزایش بهره وری و در واقع، پیش نیاز افزایش بهره وری است. در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط ابعاد توانمندسازی روانشناختی کارکنان با میزان بهره وری پرداخته شده است. این تحقیق بر اساس اهداف و ماهیت توصیفی تحقیق، بر مبنای روش جمع آوری داده ها از نوع پیمایشی و به لحاظ روش تحلیل داده ها از نوع مطالعات همبستگی می باشد. این پژوهش در دانشگاه یزد انجام شده و جامعه آماری تحقیق شامل؛ کارکنان دانشگاه یزد (رسمی و پیمانی) (430 نفر) می باشند که با استفاده از فرمول نمونه گیری جامعه محدود کوکران و روش نمونه گیری طبقه بندی شده، 110 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه بوده است، یک پرسشنامه ی استاندارد توانمندسازی روانشناختی کارکنان اسپریتزر و دیگری پرسشنامه ی عملکرد پاترسون در ارتباط با سنجش بهره وری نیروی انسانی که پس از اطمینان از روایی و پایایی آن ها مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS.16 از روش های آماری همبستگی کندال استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین توانمندسازی روانشناختی و ابعاد آن (احساس شایستگی، معنی دار بودن، موثر بودن) با بهره وری فردی کارکنان، همبستگی مثبت و ناقصی وجود دارد و بین احساس اعتماد با بهره وری، همبستگی معکوس و ناقصی وجود دارد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، بهره وری، نیروی انسانی، کارکنان
  • اصغر آقایی، مرتضی خسروی، رسول داوری صفحات 99-124
    مطالعه حاضر به بررسی و تعیین عوامل موثر بر بیمه اموال در حمل و نقل رده های آماد و پشتیبانی ناجا پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق، از تعداد 224 نفر از فرماندهان و رانندگان رده های معاونت آماد و پشتیبانی ناجا و استان های اصفهان، مرکزی، لرستان، چهار محال بختیاری، یزد انتخاب شده است. نمونه تحقیق از طریق فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری طبقه بندی تصادفی به تعداد 141 نفر از مدیران ترابری و رانندگان سنگین و نیمه سنگین به دست آمد. پس از تنظیم پرسشنامه به صورت محقق ساخته و بر مبنای طبقه لیکرت، با بهره گیری از مبانی نظری و تایید روایی آن از طریق نظرات 10 نفر از اساتید دانشگاهی و کارشناسان مجرب برای جمع آوری داده ها بین جامعه مورد نظر توزیع شد. پایایی پرسشنامه حمل و نقل با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و 8/89% محاسبه شده است. نتایج حاصل از پاسخ به سوالات حاکی از آن است که در بررسی عوامل تاثیرگذار بر بیمه اموال در حمل و نقل با بهره گیری از آزمون فریدمن، مولفه های آتش سوزی با میانگین 801/3، سوانح خودرویی با میانگین 738/3، جابجایی کالا با میانگین 672/3 ، ضایعات ناشی از حوادث جوی با میانگین معادل 286/3 و سایر با میانگین 429/3، که در این بین مولفه آتش سوزی با میانگین (801/3)، دارای بیش ترین تاثیر و ضایعات ناشی از حوادث جوی با میانگین (286/3) دارای کم ترین تاثیر بر بیمه اموال در حمل و نقل رده های آماد و پشتیبانی ناجا است. همچنین با بهره گیری از آزمون T مشخص شد، کلیه مولفه های بیمه اموال در حمل و نقل بر سرمایه های ناجا تاثیرگذار است. در پایان پژوهش، پیشنهادهای برگرفته از نتایج تحقیق منجر به عمل محقق، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بیمه، اموال، حمل و نقل، رده های آماد و پشتیبانی ناجا
  • احمدرضا اسماعیلی صفحات 125-148
    بسیاری از صاحب نظران و پیشگامان سرمایه اجتماعی بر روی اثرات افزایش این نوع از سرمایه بر ارتقای سطح امنیت و کاهش جرم و جنایت در جامعه اتفاق نظر دارند، به عنوان مثال، جین جاکوب که برای اولین بار مفهوم و واژه سرمایه اجتماعی را مطرح کرده، کاهش جرم و جنایت خیابانی را از جمله نشانه های محله هایی که شبکه های اجتماعی فشرده دارند، می داند. در این مقاله سعی شده است که با استفاده از تحلیل ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی و واکاوی ارتباط آن با برقراری امنیت اجتماعی در جامعه از طریق ایجاد و توسعه انضباط اجتماعی و رفتار شهروندی، پیشینه نظری لازم برای تحلیل این فرایند به منظور اقدامات عملی و اتخاذ سیاست ها، به خصوص در ایجاد بستری مناسب برای اجرای پلیس جامعه محور فراهم گردد. روش اجرای این تحقیق، توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش اسنادی- کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری بوده است. براساس نتایج این تحقیق، انضباط اجتماعی، پلیس جامعه محور و رفتار شهروندی بر پایه دو عامل «اعتماد» و «مشارکت» شکل گرفته اند، با افزایش اعتماد و مشارکت در بین افراد جامعه و در درجه دوم در بین افراد جامعه و پلیس، بر اساس بسیاری از شاخص های کمی و کیفی اندازه گیری با افزایش سطح سرمایه اجتماعی در آن جامعه روبرو می شویم و در نهایت افزایش سطح سرمایه اجتماعی در جامعه زمینه ساز بکارگیری فلسفه پلیس جامعه محور، افزایش رفتار شهروندی در بین کارکنان پلیس و بهبود وضعیت انضباط اجتماعی می شود. احساس مسئولیت اجتماعی مدیران دولتی، ایجاد حس یگانگی و وحدت با جامعه و پایبندی به اصول اخلاقی می توانند بر ضایعه کاهش اعتماد شهروندان غلبه نموده و به ایجاد سرمایه اجتماعی و فضای اطمینان و اعتماد یاری رسانند.
    کلیدواژگان: امنیت، سرمایه اجتماعی، انضباط اجتماعی، مشارکت، رفتار شهروندی